本座逢初一 十五 都有食素嘅習慣 咁啱是日黎到深水埗… 做正經嘢之前當然要食飽飽先😂😂😂 當然要拜會一下 大名鼎鼎嘅 素年🤤🤤🤤分量十足 : 麵豉湯 - 味道啱啱好 唔會過咸 😋腐皮烏冬 - 烏冬口感好q彈 😋枝豆 豆腐 茶漬小食 香芋紫薯波波 火龍果食完真係好飽 🤣 夜晚都冇再食過飯😝好期待下一次食佢嘅其他套餐😝
本座逢初一 十五 都有食素嘅習慣

2023-07-05
日式稻庭烏冬定食 配 京都宇治玄米茶
  • 日式定食
2023-07-03 446 views
留意到呢間餐廳好耐,但一直都無試過,星期日中午又唔知食咩,於是決定試一試呢間素食餐廳。點左兩個餐,日式豬排意大利飯同埋黑松露帶子義大利飯。總體而言,試一次不錯的體驗。都值得一試😃

點左兩個餐,日式豬排意大利飯同埋黑松露帶子義大利飯。

日式吉列豬排意大利飯
黑松露帶子義大利飯

總體而言,試一次不錯的體驗。都值得一試😃
黑松露帶子義大利飯
2023-06-25 4861 views
終於夾好時間等12點左右開舖就去,避開繁忙時間排隊人潮。地點恰好是玩具街(福榮街)姐妹街福華街尾,往長沙灣方向,旺中帶靜位置。舖面小巧淡雅,枱小但不過份逼迫。首當其衝的印象是侍應完全「食腦」下單,沒手寫沒裝置下單沒覆述情況下,單靠我僅說一次吃麼喝麼就已牢記,連飲品少冰也是分毫不差,大概該美女的聆聽考試也考得不俗。主食份量如是說:偏巨。部分少吃或慣七分飽之素友下單時可預先告知「扣底」。濃味愛好首推「四川麻辣意大利粉」,一小撮藏紅花鋪面好省會風味,辣大過麻,辣度約小辣,切絲豆斗輕易入味,無可否認不喜辣也對此愛不釋手。用雞脾菇莖造成的模擬「帶子」幾可亂真,有沁甜感,本身已很童趣的紅酸模葉呈落葉姿態隨便散落,濃厚黑松露白汁當中再有切角粒的雞脾菇身影,碟大,飯量也足有三碗。還在疑惑薑黃福花(椰菜花同鄉)怎做乳酪甜點時,試一口時覺得可歸類沙律,乳酪是牛乳味但淡的,除了表面的藍莓外,難為鹹甜定分界,就是用了食物本身最原始的味道作結。已指示少冰,真正做到,帶點淡淡薄荷香的伯爵茶來是就三四小顆冰塊,杯子大,份量比一杯凍飲多四分一,走糖,正合意。並且自動「走塑」,預設沒飲管。下次再來,希望不用數年⋯⋯
終於夾好時間等12點左右開舖就去,避開繁忙時間排隊人潮。

黃薑焗福花配自家製乳酪
斯里蘭卡伯爵茶(凍)
追加沙律
下次再來,希望不用數年⋯⋯
2023-06-23
$144 (Lunch)
黃薑焗福花配自家製乳酪
斯里蘭卡伯爵茶(凍)
追加沙律
2023-06-13 727 views
由深水埗小舖開始食,依家喺荃灣同黃埔都有分店!係會surprise 你味蕾嘅素食餐廳😋🌟Impossible burger $128無論視覺定口感都一啲都唔似素食落驚喜滿滿第一下咬落個burger 度個漢堡仲有少少紅色唔講真係以為食緊真肉漢堡 蕃薯薯條都增添左點點健康感覺Really 正!! 好值得推介✨🙀素肉植物肉 吉列豬扒 $88 唔講真係唔知係素 味道濃郁岩曬啲有品味嘅vegetarian 😝賣相:🌟🌟🌟🌟🌟味道:🔸🔸🔸🔸誠意:💯

🌟Impossible burger $128

誠意:💯
  • 不可能漢堡包
  • 日式咖喱吉列豬扒意大利飯
2023-05-25 1305 views
响open rice揾嘢食, 咁啱會去深水埗買嘢,咁就搵下深水埗有乜嘢食啦~最後搵咗呢間素年入咗去。當時冇為意呢間素年係食素嘅,入到去睇到餐牌先知,叫咗個自己鍾意嘅有辣味嘅意粉,老公就嗌咗個咖哩飯, 雖然等耐咗少少時間,但係一食發覺原來啲嘢食好好食呀。坐位坐得不太舒服 ,但係嘢食絕對值回票價。跟住見到隔離兩怡都嗌咗兩碟綠色嘅飯 ,真係好好奇係乜嘢飯,下次一定會再去食。
日式吉列豬扒意大利飯
日式吉列豬扒意大利飯
2023-05-07 1012 views
細個對素食都有啲抗拒因為認知局限咗係齋鋪啲嘢食素年就食咗好幾次最深刻係食佢個impossible漢堡包第一間嘅深水埗鋪夜晚要卜位四川麻辣意大利粉自家製青醬意大利粉兩個意粉都煮得有少少油但總體好味嘅

細個對素食都有啲抗拒

自家製青醬意大利粉

兩個意粉都煮得有少少油
但總體好味嘅
2023-05-05 734 views
因為朋友係素食主義者,所以想試吓呢間餐廳。見佢性價比較高,而聽其他人講又好似幾好食,就選擇去試吓啦!見到個餐廳都幾滿座, Waiters雖然唔算太多,但係覺得佢哋都冇因為有太多人,而怠慢。見到餐牌睇落啲嘢都幾好食,本來入到嚟想要個定食,但係我諗嚟諗去最後揀咗個四川麻辣意大利粉我個意粉好快就到咗,但係朋友個日本定食就等咗一段時間。可能佢係因為想等多啲order落到嚟先至一齊煮。其實本身我唔係好鍾意fusion意粉嘅,因為好多時候都覺得啲人整得唔夠 Al dente。呢個食落口嘅意粉,雖然冇平時嘅咁煙靭,但係佢嘅煙人程度同啲味道好match。如果唔食得太過辣嘅人食呢個可能比較辛苦,我自己就不斷喺度飲水,但係辣得好爽。 呢個面配埋玄米茶都真係好唔錯,可以消到滯。總括嚟講係一間好好食嘅餐廳,下次會再帶啲屋企人嚟食!
四川麻辣意大利粉

總括嚟講係一間好好食嘅餐廳,下次會再帶啲屋企人嚟食!
$90 (Dinner)
2023-05-05 457 views
Reasonably priced and clean vegan food. Comfortable seating. The food tasted great and was surprised to find vegan food at this high quality in sham shui Po
2023-05-05
$98 (Dinner)
2023-04-19 623 views
-因為健康原故,每天都會盡量有一餐素食。雖然係為左健康,但都想食啲好味既野。今日就黎左深水埗的素年。-食物:素年似文青cafe, 但食物質素一啲都唔似一般cafe。今次order左impossible burger (唔記得$128定$138?)同四川麻辣意大利粉($88)。burger 就正常發揮,同真肉係有距離的,但啲薯角好好食。反而個四川麻辣意大利粉就好出色,可能因為鐘意食麻辣野。但個意粉都幾大碟下,一個女仔未必食得哂。-環境:裝修都算keep到,雖然都開左一段時間。Staff的服務正常。-總結:green monday 的好選擇。
-總結:green monday 的好選擇。
2023-04-16
$120 (Lunch)
  • 四川麻辣意大利粉
2023-04-04 596 views
Impossible meat 不可能漢堡包 :  非常出色的新派素食漢堡包,包外脆內軟,搭配用植物肉製作的漢堡扒,口感不會太乾。再加上純素車打芝士和火箭菜搭配後,整道菜餚的層次感非常豐富。伴碟的番薯條甜甜地有咬口,非常好吃,值得一試。黑松露帶子意大利飯 : 帶子是用雞髀菇扮,菇非常好吃。意大利飯的口感不會太硬,吃起來的感覺更加細膩。整道菜加入了黑松露的味道,每一口都能感受到米飯的香氣和口感。份量頗多,飽足感滿分。

2023-04-03 491 views
位於深水埗的一間素食cafe深水埗有兩間分店不吃牛肉的我 叫左個 🍔素年經典不可能芝士漢堡包$138賣相好似牛肉 好多芝士 🧀唔會好咸薯條同平時食既唔同 係番薯條🍠包皮口感脆🎌日式定食$98好豐富既定食有腐皮烏冬 🍜秋葵 麵豉湯 支豆 豆腐 甜薯仔 香芋番薯波波 食素食既人一定要試有好多選擇 推薦 漢堡包🍔可以一嘗扮食牛肉漢堡既滋味⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分;📸📸📸
位於深水埗的一間素食cafe

⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️
👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻
📸打卡比分;📸📸📸
2023-01-01
$120 (Tea)
  • 不可能漢堡
2023-04-03 386 views
咖喱吉列豬扒意大利飯($118)咖喱似係日本咖哩 偏甜唔辣。😋😋飯用咗珍珠米,咖喱汁好夠,每粒飯都有。配咗雞脾菇、蘆荀、蘋果片同車厘茄😆😆,口感更加豐富,亦能夠減輕油膩感。炸豬扒好香跪,係冇睇落同食落都同平時食開嘅無咩分別,係比較鬆散啲啫。😍😍整體而言,個飯唔錯,份量又夠,我幾推。😍黑松露蛋黃醬番薯條($68)就咁食好似唔係幾夠味,但配埋黑松露蛋黃醬都okay。😂😂Total 4/5
咖喱吉列豬扒意大利飯($118)

咖喱似係日本咖哩 偏甜唔辣。😋😋
飯用咗珍珠米,咖喱汁好夠,每粒飯都有。

整體而言,個飯唔錯,份量又夠,我幾推。😍

黑松露蛋黃醬番薯條($68)

就咁食好似唔係幾夠味,但配埋黑松露蛋黃醬都okay。😂😂

Total 4/5

• 日式咖喱吉列豬扒意大利飯
🍛黑松露帶子意大利飯職員話有帶子喺入面,但頭大同愛人都搵唔到帶子😂個飯上面有兩隻大嘅雞髀菇,應該扮緊帶子🤔?用燒汁燒左既菇都幾好食,頭大略嫌炸茄子炸粉太厚🍆意大利飯口感似普通白飯質感,唔會話太硬,有黑松露味但淡左少少🤏🏻份量係多既🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🍟黑松露蛋黃醬旋風薯角依個說過反而比較出色,即刻炸起,食既時候小心焫親嘴🤣口感偏腍身,而個黑松露醬好重黑松露味,份量都好大兜🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🍫海鹽焦糖朱古力頭大轉左豆漿,因為海鹽嘅關係味道就一定偏鹹,但真係過鹹🥲飲咗少少就要飲水化解返個鹹味,而朱古力似化學味嘅朱古力😂唔太喜歡🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧🫧總括而言,頭大初頭想試素年好耐🥹但可能太有期待,整體就普普通通,但以呢個價錢嚟講有更好嘅選擇🥲

🍛黑松露帶子意大利飯
🍟黑松露蛋黃醬旋風薯角
🍫海鹽焦糖朱古力
2023-03-15 520 views
Years 素年呢間素食cafe🍴 bookmark咗好耐都未有時間嚟食。今日終於趁放假嚟試吓🕺🏿💃。餐廳位於深水埗福華街。地點方便得嚟帶點寧靜。秘製冬蔭醬照燒豆腐漢堡🍔,配料有紫椰菜,青瓜🥒等。配上素年自家製醬汁去食。份外惹味。薯角亦都炸到好香口😋。日式稻庭烏冬定食🍱,淨係講個賣相。已經滿晒分。而且配料夠多,岩晒貪心嘅我🤣髒髒咖啡☕️,牛奶🥛同咖啡☕️層次分明。入口會先飲到咖啡豆嘅香,之後又有牛奶來將咖啡豆嘅酸氣中和掉。濃縮咖啡湯力☕️🫗,咖啡自身嘅果酸同微苦加上湯力水可以算是天作之合,口感柔和順滑,味道豐富😋。
Years 素年

2023-03-08 498 views
1️⃣日式咖喱素吉列豬扒意大利飯意大利飯軟硬適中汁唔算太多😚但入邊有菇車厘茄同蘆筍🍅每淡口感會豐富啲 唔使淨係食飯 咖喱係日式咖喱🍛 炸嘢幾香脆😋食到最尾果舊仲係好脆😍豬肉口感都幾似肉而味道都有少少似👍🏻 上面嘅蘋果幾清甜可以解膩 咖哩味既意大利飯好少見都幾特別🥰佢個份量係正常偏多細食既你可以叫少飯😘2️⃣不可能漢堡包🍔漢堡包個包唔係普通包而係餐包甜甜地幾好食😋果醬唔係沙律醬而係酸酸甜甜好似乳酪咁🤪反而清新啲特別啲😚個肉係黑椒煎得幾香脆口感幾次肉啲味道都有少少似牛😍有啲菜中和下🥳返薯條甜得來脆都幾好食🤤🤤———————————————
1️⃣日式咖喱素吉列豬扒意大利飯

2️⃣不可能漢堡包🍔