Restaurant: Ying Jee Club
Terms & Details:
Restaurant: Ying Jee Club
Info:

2023-08-24 892 views
難得屋企人生日,家人想帶長輩吃好點。之前我已來過營致會館一次,覺得這間餐廳的點心很不錯,所以便預訂了晚市與家人慶祝。餐廳位於中環的核心地帶,位置都算就腳。餐廳獲得米芝蓮二星推介,食物出品有一定質素。當晚家人發板點了:🔸 松茸杞子杏汁燉花膠👍🏻👍🏻🔸脆香貴妃雞 👍🏻👍🏻🔸 大紅乳豬全體 🔸 南非鮮鮑魚炆滑雞煲 👍🏻🔸 清蒸海東星班 👍🏻👍🏻🔸 祝壽蟠桃 ✏短評- 脆香貴妃雞餐廳招牌菜,有點似平時食開的炸子雞,但它的外皮炸得更薄更脆!- 中菜館蒸魚絕不令人失望,師傅控制火候控制得非常好,令魚肉肉質鮮甜,亦嘗到魚的鮮味。- 松茸杞子杏汁燉花膠質地濃厚滋潤,知音養顏,花膠燉得軟淋,配上杏汁同杞子,女士進補一流。- 南非鮮鮑魚炆滑雞煲鮑魚肥美、入味爽口,相當有咬口搭,配滑嫩的雞肉和香蔥爆香,惹味非常。這餐全家都吃得很滿意,如果與家人起身或普通想一齊吃點心,真心推介這間營致會館!📍 店名:營致會館地址:中環干諾道中41號盈置大廈地G05、107及108號舖(香港站C出口,行3分鐘)

當晚家人發板點了:

📍 店名:營致會館
Celebration
Birthday
  • 脆香貴妃雞
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥟🥟🥟🥟🥟🍴🍽🍴🍽🍴🍽-早排約咗係中環翻工嘅朋友係中環食lunch慶祝升職,佢話要帶我去米芝蓮兩星嘅營致會館見識下。師傅每道菜都做得精緻細膩,果然冇介紹錯🥹。🥢紅菜頭松露鮮菌石榴球 🆙第一次見點心用到紅菜頭。呢款石榴球為素食者而設,嘅外型好吸睛,紅色嘅石榴球上面有黑松露作點綴,外皮晶瑩剔透,內裏嘅紅菜頭同鮮菌餡食落爽口健康🤤。🥢脆香貴妃雞 🆙脆香貴妃雞係餐廳嘅招牌之一。先用爆香過嘅瑤柱同蝦米配金華火腿熬製湯底,再將雞放入湯裏浸熟,然後經風乾後將滾油淋上,脆而不膩。貴妃雞外皮爽脆唔油膩,內裏肉質嫩滑,果然係米芝蓮級別嘅貴妃雞😋。🥢白菜鮮肉煎鍋貼 🆙外皮煎得金黃,入口酥脆,鮮肉味道濃郁,肉汁好juicy,配埋白菜中和返味道,加埋醬汁更加惹味。🥢海苔雜菜餃 🆗餃子入面有紫菜、椰菜、雞髀菇、木耳、小棠菜、紅蘿蔔,口感好豐富而且味道好清新。餃子嘅外皮厚度適中,口感Q彈。晶瑩剔透嘅外皮令到餃子望落去色彩繽紛,賣相加分!🥢瑤柱鮮蝦滑燒賣 🆗燒賣非常飽滿,蝦滑非常飽滿,中間以杞子作為點綴,咬落彈牙紮實👍🏻。🥢酥炸美國生蠔 🆗薄薄嘅外層好酥脆,唔算好油膩,蠔肉味道鮮甜,咬落亦好juicy😋

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥟🥟🥟🥟🥟🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢紅菜頭松露鮮菌石榴球 🆙

🥢脆香貴妃雞 🆙

🥢白菜鮮肉煎鍋貼 🆙

🥢海苔雜菜餃 🆗

🥢瑤柱鮮蝦滑燒賣 🆗

🥢酥炸美國生蠔 🆗
薄薄嘅外層好酥脆,唔算好油膩,蠔肉味道鮮甜,咬落亦好juicy😋。

😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 9/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.12/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥟🥟🥟🥟🥟🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 營致會館 (中環)
中環干諾道中41號盈置大廈地下G05、107及108號舖
#bakdiu中式 #bakdiu中環 #bakdiu中西區#bakdiu點心
2023-08-22 5473 views
最近有啲家庭聚會,屋企人話想一齊食餐飯,上OpenRice同埋朋友介紹,仲有呢一間勁正嘅中菜餐廳俾我哋食餐廳環境裝修好精緻,如果餐廳仲獲米芝蓮兩星級榮譽,食物同環境一定有保證,介紹返幾款我最鍾意食嘅菜先🎈脆香貴妃雞中菜嚟講最鍾意食雞,通常都自己喺屋企整嘅口感嫩滑。上枱嘅時候菜式好精緻,擺盤都好靚,增加唔少胃口。貴妃雞肉質鮮嫩,夠晒滑,而且仲好香口,勁好食🎈籠仔蒸東星斑球用籠仔蒸可以保持魚嘅鮮味,唔會流失肉汁。而且東星班已經起晒肉,放入籠仔蒸近有別有一番風味。🎈鵝肝醬乳豬拼黑魚子鮮鮑魚乳豬同鵝肝醬呢個配搭,我都係第一次食,口感別有一番風味,而且乳豬非常脆口,勁好食!在配搭埋黑魚子同鮮鮑魚,鮑魚都好冧,口感配搭好正🎈碧綠豉椒龍蝦球龍蝦球夠哂爽口,而且加埋豉椒勁入味,仲要粒粒都勁大粒,正啊🎈高湯海虎翅海虎翅份量唔少,而且夠哂鮮甜🎈乾炒牛河炒得夠鑊氣而且乾身唔太油🎈原隻南非吉品鮑魚伴遼參鮑魚軟硬適中,味道鮮味🎈紫薯西米焗布甸呢個甜品我勁愛,紫薯味夠香,西米又有咬口,正整體嚟講,係一餐好高質嘅中菜,屋企人食完都勁滿意,仲想再約埋下一餐添🫢

🎈脆香貴妃雞

🎈籠仔蒸東星斑球

🎈鵝肝醬乳豬拼黑魚子鮮鮑魚
在配搭埋黑魚子同鮮鮑魚,鮑魚都好冧,口感配搭好正

🎈碧綠豉椒龍蝦球
龍蝦球夠哂爽口,而且加埋豉椒勁入味,仲要粒粒都勁大粒,正啊

🎈高湯海虎翅
海虎翅份量唔少,而且夠哂鮮甜

🎈乾炒牛河
炒得夠鑊氣而且乾身唔太油

🎈原隻南非吉品鮑魚伴遼參
鮑魚軟硬適中,味道鮮味

🎈紫薯西米焗布甸
呢個甜品我勁愛,紫薯味夠香,西米又有咬口,正

2023-08-20
2023-08-14 546 views
我有幸品嚐了中環的米芝連二星餐廳──營致會館,這次的用餐經驗讓我留下深刻的印象。菜單上的每一道菜都展現了廚師的獨特創意和精湛的廚藝。首先,讓我來評論他們的招牌菜──營致一品煲。這道湯品擁有豐富的口感和濃郁的湯底,裡面融合了各種優質食材,如新鮮的海鮮、嫩滑的肉片和香氣四溢的蔬菜,每一口都帶來驚喜。接下來是彩虹野菌M9和牛粒,這道菜色彩繽紛,令人垂涎欲滴。嫩嫩的和牛粒搭配新鮮野菌,口感豐富且絕妙的味道令人難以忘懷。花雕蛋白蒸蟹鉗是另一道令我驚艷的菜品。蟹鉗的肉質鮮嫩多汁,搭配花雕蛋白的清香,營造出絕妙的口感和豐富的層次感。白靈菇XO醬爆蝦球是一道令人垂涎的海鮮菜品。蝦球鮮嫩彈牙,搭配香辣的XO醬和脆口的白靈菇,每一口都散發出濃郁的海鮮風味,讓人回味無窮。甜麵醬白玉蒸星斑球腩是一道別出心裁的菜品。星斑球腩肉質鮮嫩,搭配甜麵醬的獨特風味,蒸煮後更是入味,令人欲罷不能。最後一道菜是松露野菌焗走地雞。這道菜以嫩滑的走地雞肉搭配豐富的野菌和香氣濃郁的松露,結合在一起,散發出誘人的香味。每一口都帶來豐富的層次感和令人陶醉的口感。總的來說,米芝連二星的營致會館絕對是一個值得品嚐的餐廳。他們將優質食材和獨

總的來說,米芝連二星的營致會館絕對是一個值得品嚐的餐廳。他們將優質食材和獨特的烹飪技巧相結合,打造出一道道令人驚艷的菜品。無論是湯品、海鮮還是肉類,每一道菜都展現了廚師的用心和對食物的熱愛。如果你想要一個難忘的用餐體驗,我強烈推薦營致會館。
2023-08-05
2023-08-14 311 views
夜晚去叫左6 course tasting menu. 食材幾好有花膠燕窩etc, 煮得都精致好食, 可惜服務好一般,埋單每位接近2000hkd,但係service只係比普通酒樓好少少,尤其最後10點有少少趕住收工feel。整體食緊嘅係高級中菜,但就冇fine dining 嘅感覺。
$2000
2023-08-12 3161 views
營致會館中環干諾道中41號盈置大廈地下G05、107及108號舖今日公司聚會去左呢間叫營致會館 係米芝蓮餐廳 魚湯雲吞稻庭麵呢個魚湯無得頂 好好好濃郁食雲吞都一定要飲埋個湯呀花彫蛋白蒸蟹鉗蛋白好滑 用少少花彫就辟到蟹既腥 清清 仲帶出蟹鮮味金腿北菇棉花雞平時係酒樓食棉花雞同呢度既好唔同 用左金華火腿去煮個汁隻雞同冬菇係完全吸哂個汁既味道鮮蟹肉桂花炒粉絲粉絲本身都係好吸味 蟹肉份量好多加埋蛋同芽菜去炒 好好食 金瑤蹄香龍蝦球以為呢個好清淡啦 馬蹄炒龍蝦點知入口馬蹄好爽口 而龍蝦好新鮮彈牙金瓜盅頂鼎湖上素呢個係老闆想食既用南瓜炒草菇係1個素菜黎既 但入面都放左好多配料去炒仲有好多雪耳 吸收哂所有既汁係入面家鄉炒蘿蔔糕呢個蘿蔔糕係炒 加左瑤柱同蛋令到成個蘿蔔糕惹味不少鵝肝醬蝦多士呢個係我私心想食既 哈多士炸到好脆 乾身既 無油淋淋咁原隻蝦放左係上面拎去炸 鵝肝醬配多士 絕配 呢個必食 叫左2個甜品雪耳紅棗燉晶梨呢個雪耳好多 好濃紅棗味 燉到好入味薑汁湯圓薑汁味好重 湯圓好大粒又煙韌
營致會館

呢個雪耳好多 好濃紅棗味 燉到好入味

薑汁湯圓
薑汁味好重 湯圓好大粒又煙韌
2023-08-08 361 views
餐廳由2017開始多年來都獲得米芝蓮之稱, 用上最優質的食材, 務求炮製出美味的菜餚去滿足客人的味蕾 🫶🏻 餐廳華麗既優雅的裝潢, 中西合壁, 餐碟及筷子座都用上碧綠色的玉器, 滿滿的中國氣派, 帶出濃厚的文藝氣息和書卷味 🤓黑魚子金湯星斑卷魚質嫩滑, 火候恰到好處, 黑魚子放在魚肉上面除了添加美感外, 也為整碟菜餚添加多一份層次 😌  黑魚子不會搶去魚味的鮮味, 反而相得益彰。鮑魚汁家鄉炆釀豆腐豆腐外脆內軟, 濃郁鮑魚汁配上清淡的豆味可謂天衣無逢 🥰脆皮松露雜菌焗本地鮮雞雞肉外皮香脆, 肉質鮮嫩, 跟冰鮮雞有明顯分別, 加上大量的松露醬, 香氣撲鼻, 美味十足 🤩豉椒生炒涼瓜鱔柳本人不太喜歡涼瓜, 然而這個菜餚除了有鑊氣之餘, 鼓椒味都足以覆蓋涼瓜的甘苦味金銀蒜炒西蘭花很清新的西蘭花, 用蒜頭爆炒很香口魚湯雲吞稻庭麵魚湯奶白色, 帶有濃郁新鮮的魚味, 加上兩粒大雲吞, 雲吞蝦肉🦐鮮甜, 爽脆彈牙, 口感紮實 👍🏻芝士汁星斑燴伊麵芝士裝得滿滿的, 濃稠但不膩, 星斑肉質鮮嫩, 沒帶半點腥味, 厚厚的一件非常滿足!雪燕仙草渾子露濃郁的開心果味, 香甜細緻柔幼滑, 可以感受到堅果香 😋 雖

鮑魚汁家鄉炆釀豆腐
豆腐外脆內軟, 濃郁鮑魚汁配上清淡的豆味可謂天衣無逢 🥰
金銀蒜炒西蘭花
很清新的西蘭花, 用蒜頭爆炒很香口
雪燕仙草渾子露
濃郁的開心果味, 香甜細緻柔幼滑, 可以感受到堅果香 😋 雖然仙草跟一般仙草無異, 但加上同樣滑溜的仙草是絕配
紫薯西米焗布甸
布甸香甜可口 🍮 紫薯蓉放在布甸中間, 一羹撈起就會看到大量紫薯蓉, 未吃已經滿心歡喜! 😚 布甸Q彈順滑, 口感與紫薯做成對比。
紫薯西米焗布甸
整體所有菜餚真材實料, 造型精緻, 加上環境舒適一流, 可謂高級頂尖的享受。
2023-08-05
$800 (Dinner)
2023-08-06 360 views
店名: 營致會館地址: 中環干諾道中41號盈置大廈地下G05、107及108號舖香港站C出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5屋企人一直都好鍾意食中菜,今次想揀間環境比較舒適嘅,呢間係中環嘅營致會館,獲得米芝蓮兩星🥰而且環境優美,夠哂乾淨整潔,十分之舒適同寫意,啱哂一家人黎品嘗👍🏻白靈菇鮮菌XO醬爆蝦球❤❤❤❤❤蝦球每個都勁大隻,而且極新鮮同爽口,落左XO醬同鮮菌一齊炒,十分入味🤩芹香百花蓮藕片 ❤❤❤❤❤蓮藕片加上豆去一齊炒,十分之有鑊氣,遠處都聞到陣陣香氣,蓮藕片十分爽口,索索聲🤤摩利菌上湯烔乳龍蝦❤❤❤❤龍蝦肉🦞十分新鮮,而且肉質彈牙,質素好高,加上左長湯,更加特顯出龍蝦嘅鮮味😚脆皮松露雜菌焗本地鮮雞❤❤❤❤❤雞肉十分嫩滑,食落十分新鮮,同出面嘅雪藏雞,味道好唔一樣,焗完令雞味更加出😙朱古力牛油果西米露❤❤❤❤呢個組合非常之特別,出邊完全冇見過🙈但食落出奇地夾,甜度唔算太甜,作為甜品啱啱好家鄉蓮耦煎肉餅❤❤❤❤❤肉餅表面香脆,入面軟糯,煎完肉汁鎖死喺裏面,非常juicy😌松茸杞子杏汁燉花膠❤❤❤❤❤聽個名就覺得好滋潤,食落落亦好補身,知音養顏,花膠燉得十
店名: 營致會館

脆皮松露雜菌焗本地鮮雞❤❤❤❤❤

朱古力牛油果西米露❤❤❤❤

家鄉蓮耦煎肉餅❤❤❤❤❤

松茸杞子杏汁燉花膠❤❤❤❤❤
聽個名就覺得好滋潤,食落落亦好補身,知音養顏,花膠燉得十分之淋,配上杏汁同杞子,少少甜得黎又好滋潤🥰

清蒸海東星班❤❤❤❤❤
中菜館嘅蒸魚不嬲都好好食,師傅控制火候控制得非常之好😌令魚肉肉質鮮甜😗加上豉油淋係面,蒸得啱啱好,推介!

濃雞湯雞絲擔仔麵
擔仔麵有滿滿嘅雞絲係面,而且雞湯十分香濃,麵質十分之掛湯,整碗食落充滿住雞嘅精華🥳
2023-08-05 238 views
朋友由英國返香港,希望食到可以環境舒適,可以暢談的餐廳和美味高級的中菜,據說這間是米芝蓮餐廳,所以介紹了這間和朋友享用。根據網上介紹,行政總廚蕭顯志師傅憑藉精湛烹調手藝及對料理品質的堅持,在逾四十年的廚藝生涯累計獲得二十六顆米芝蓮星的美譽。所以必定有品質的保證。餐牌上的選擇頗多,我們選了以下的食物。黑魚子金湯星斑卷:這道菜的味道很鮮甜,星斑肉質鮮嫩,加上黑魚子金湯的滋味,讓整道菜的味道更加豐富。鎮江餚肉、魚露海蜇:這道菜的味道酸甜,加上魚露海蜇的鮮味,讓整道菜的味道更加開胃。作為前菜是不錯的選擇。鍋貼小唐菜:鹹香,因為鍋貼的餡料是以豬肉為主,再加上小唐菜的清香,讓整道菜的味道更加美味。蜜汁叉燒:叉燒肉是以豬肉和糖蜜烤製而成,讓整道菜的味道更加香甜可口。金瑤煎壤鮮蟹拑:鮮蟹肉質鮮美,再加上金瑤煎壤的調味料,讓整道菜的味道更加豐富多樣。香芒鮮蝦沙律:這道菜很清新,鮮蝦和芒果都有鮮甜的味道,加上沙律醬汁的酸甜口感,讓整道菜的味道更加清新爽口。金瑤鮮蝦燒鴨炒飯:鮮蝦和鴨肉都有獨特的鮮味,加上炒飯的香氣,讓整道菜的味道更加美味可口。金銀蒜炒西蘭花:蒜香味十足,加上西蘭花的清香,讓整道菜的味道更加

餐牌上的選擇頗多,我們選了以下的食物。

金銀蒜炒西蘭花:蒜香味十足,加上西蘭花的清香,讓整道菜的味道更加健康美味。

鮮蟹肉桂花炒粉絲:鮮蟹肉質鮮嫩,加上桂花的香氣,讓整道菜的味道更加豐富可口。

總括而言,無論服務質素,食物的品質,中菜廳的環境,都非常優質。

#營致會館 #中環美食 #中菜 #高級中菜 #米之蓮
2023-08-04 218 views
黎到「營致會館」,真係好驚喜啊!今晚同啲朋友一齊嚟試下佢哋嘅中菜,真係好好味。先嚟一份「香蔥爆乳龍」,龍蝦賣相就吸引,食落口爽滑,同埋香蔥個味真係好搭,令味蕾都嘆服。然後係「芹香芝麻蝦筒」,蝦肉咬落好彈牙,表層仲有芝麻包住,有啲鹹香加埋芝麻香,味道真係好特別。唔好錯過「金瓜盅鼎湖上素」同「荔茸藏珍盒」,兩款菜都好精緻。南瓜盅入面嘅蔬菜草菇煮得好恰到好處,非常入味;荔茸燒鴨藏珍盒面有燒鴨,肉質鬆嫩,外皮炸得鬆脆可口,真係驚喜連連。「酥炸美國生蠔」亦係唔得不提嘅菜式,蠔肉鮮嫩多汁,外層酥脆,一啖咬落,滿口都係蠔嘅鮮甜。最後,嚟一份「蟹黃海虎翅」,翅肉滑嫩,配上濃郁嘅蟹黃醬,食落真係讓人心醉。除咗呢啲精緻嘅中菜,「營致會館」嘅甜品都一定要試下「雪燕仙草渾子露」。呢個甜品係用頂級雪燕同埋新鮮仙草熬成嘅,質感滑順,仙草清香,加埋啲滋潤嘅雪燕,一啖落肚,真係好清涼幽香。特別係呢個炎熱嘅天氣食,令人心情愉快,頓時覺得舒爽。真係一個完美嘅結束,一定要記得試下啊!整體用餐體驗都好舒服,服務態度亦都好好,真係值得推薦畀朋友。喺中環嘅「營致會館」,美味驚喜一樣唔少,真係唔好錯過啊!

2023-08-04 213 views
7月份生日的老友有幾位,襯有消費卷支持就約埋一齊豪食聚一聚。我們選了一間有米芝蓮兩星既"營致會館"共進晚餐。 摩利菌上湯焗乳龍蝦:摩利菌原來是羊肚菌,上湯令龍蝦味道立刻提升,鮮味十足。上湯芙容芹香星斑球:星斑球肉質滑溜溜的,配上芹香芙容蛋花上湯,是清新又健康的選擇。XO醬脆煎腸粉 原隻鮑魚雞粒酥:雞粒酥外層鬆脆可口,鮑魚味濃口感軟糯腍滑,煎腸粉很香口香辣惹味,兩者互相輝映。松茸竹笙燉菜膽:鮮美無比的山珍湯,松茸的鮮使上湯多了一份山林氣息;竹笙爽脆甜嫩,菜膽燉到綿軟入口即化。最後,叫一個甜品滿足一下。朱古力牛油果西米露都係第一次食,原來味道都幾夾,大家都讚不絕口。

上湯芙容芹香星斑球

2023-08-04 2247 views
今日同全家一齊嚟呢間餐廳食飯,包咗一圍枱😂好耐都冇試過咁熱鬧,佢哋嘅餐廳職員全部都超級好🥰我嫲嫲行動唔係咁方便佢哋都有幫吓手🫶🏻-鴿松生菜包🥬鴿松嘅鹹香味同生菜嘅清新口感相互交融,構成咗一種豐富嘅層次感,色澤淺綠色💚,帶有淡淡嘅肉香。金瓜盅鼎湖上素🎃賣相好精緻,嫲嫲都忍唔住要打卡👐🏻,瓜肉質地細膩,味道濃郁香甜,帶有微微嘅鹹味,散發出濃郁嘅燉煮香氣,拎嚟撈飯就啱晒😹。鎮江餚肉、魚露海蜇、鍋貼🥟鎮江餚肉同海蜇散發出濃郁嘅鮮味同鹹香味,口感爽脆。鍋貼嘅外皮酥脆,內餡鮮美,色澤金黃😝。小唐菜、蜜汁叉燒🐖舅母對呢一道菜真係讚口不絕👍🏻,因為全家人最鍾意食叉燒嘅就係佢,佢話呢度嘅叉燒肥瘦適中,燒得好香,蜜糖嘅香味唔會太重😎金瑤煎壤鮮蟹拑🦀蟹拑嘅色澤金黃💛,外皮酥脆,口感香脆,蟹肉鮮美,帶有微微嘅甜味同鹹香味,散發出濃郁嘅蟹香味😳正到不得了。酥炸美國生蠔🦪酥炸美國生蠔又係我哋全屋人一致讚好嘅菜式🥳外皮金黃酥脆,口感香脆,蠔肉鮮美,帶有淡淡嘅海鮮味🌊香芒鮮蝦沙律🥭沙律色澤鮮艷,芒果嘅甜美味道同蝦肉🦐嘅鮮美口感相互呼應,構成咗一種清爽宜人嘅口感,帶有微微嘅酸甜味道。鮮蟹肉燴伊面🍝龍蝦伊麵就食得多,不過

-鴿松生菜包🥬

金瓜盅鼎湖上素🎃

鎮江餚肉、魚露海蜇、鍋貼🥟

小唐菜、蜜汁叉燒🐖

金瑤煎壤鮮蟹拑🦀

酥炸美國生蠔🦪

香芒鮮蝦沙律🥭

鮮蟹肉燴伊面🍝
龍蝦伊麵就食得多,不過蟹肉伊面就好少見,職員推介我哋可以試吓呢一款👀估唔到將龍蝦肉變成蟹肉都咁好食👅

鵝肝乳豬件伴海參乳鴿脯🐷
呢個鵝肝好大份,味道好香濃😚,估唔到同乳豬、海參、乳鴿配搭得咁好。

香滑腰果露🍧
腰果露係爺爺最鍾意嘅😝,口感好滑,腰果嘅香味真係好濃郁。

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-08-02
2023-07-30 261 views
營致會館,中環美味中餐午餐,米芝蓮二星的,果然係不同服務啦,環境同埋食物都很好味,環境又舒適!茶也很香,很好味,當然只係價錢比較貴,節日慶祝來吃也很不錯!#lunch #food #yummyfood #yummy #香港 #上環

2023-07-28 232 views
今日去到中環同一大班朋友聚舊試左間想食好耐嘅餐廳,聽同事介紹話唔錯,環境闊落,小菜精緻好味😋🦐香芒鮮蝦沙律這道沙律清新爽口,鮮蝦的甜味和芒果的酸甜味相得益彰,加上一些沙律醬,讓整道菜式更加豐富,賣相吸引。🍄白靈菇鮮菌XO醬爆蝦球這道菜式的蝦球肥美鮮甜,配上香辣的XO醬,味道非常開胃。白靈菇和其他鮮菌的加入,讓菜式的口感更加有層次。🥘松茸竹笙燉菜膽松茸和竹笙的香氣融合在一起,感覺上熬製得好一段時間,湯品的配料十分入味,突顯湯汁更加美味濃郁,岩哂我呢種鍾意食飯飲湯嘅人🫶🏻🎃金瓜盅鼎湖上素金瓜盅是用南瓜挖空做成的,非常有創意,上菜的時候非常吸睛。裡面的素菇配搭得恰到好處,味道相對清淡但不失美味。🦀瑤柱焗釀鮮蟹蓋蟹肉味道鮮美,配上瑤柱的鮮味更加突出,焗得恰到好處的釀蟹蓋,口感酥脆可口。🐓秘制香酥雞雞肉內層鮮嫩多汁,外層的麵粉皮炸得脆韌可口,唔會好厚粉,秘製的調味料讓整道菜式的味道更加獨特。🦐摩利菌芹香韮黃腿心蝦蝦肉味道鮮美,配上西芹韮黃的香氣,整道菜味道十分清新,感覺可以沖淡油膩嘅感覺🐥 脆香貴妃雞食中菜點少得有雞呢,呢度嘅貴妃雞外皮鬆脆,雞肉十分新鮮嫩口,食落去唔會好鞋🐟芝士汁星斑燴伊麵星斑

🦐香芒鮮蝦沙律

🐓秘制香酥雞

🦐摩利菌芹香韮黃腿心蝦

🐥 脆香貴妃雞

🐟芝士汁星斑燴伊麵
星斑肉質鮮美,與伊麵燴得剛好,兩者配合恰到好處。濃濃的芝士汁增加菜式的口感,鍾意食芝士🧀️的你點可以錯過!

🍧雪燕仙草渾子露
最後的甜品清涼開胃,雪燕和仙草的口感爽滑,甜味岩岩好,是一道很好的飯後甜品
2023-07-26 242 views
🍊瑤柱花膠扒柚皮花膠扒真材實料超級厚肉 口感爽滑帶粘姓 食完會feel到個嘴張著聽聞柚皮係依家好少見嘅菜式 因為好多老師傅都覺得工序麻煩柚子皮因為好厚身 所以可以好似海绵咁索哂啲精華做到香得嚟唔會苦澀 咬一啖就好似飲咗幾啖汁咁😋上面撒咗大量瑤柱絲 增加口感之餘更有鮮香味🥢濃扣花膠炆粗麵濃濃嘅鮑汁包裹著塊花膠底下墊咗大量粗麵 麵身滑溜有咬口配搭鹹香味濃嘅鮑汁令平時麻麻哋食麵嘅細佬都忍唔住食唔停口🤣🦀️瑤柱焗釀鮮蟹蓋最鍾意食釀蟹蓋!咬落啖啖都係滿滿嘅蟹肉同埋瑤柱絲 一啲碎殼或者蟹衣都無 超級滿足食到蟹肉嘅鮮甜配搭一絲絲嘅瑤柱 口感非常豐富🐟籠仔蒸東星斑球東星斑熟度蒸得啱啱好 魚肉鮮美彈牙而且用最簡單嘅籠仔蒸法更加食到魚本身嘅鮮甜味🌊原隻南非吉品鮑魚伴遼參南非吉品鮑魚口感特別鮮嫩 彈牙得嚟唔會好難嚼海參食得多遼參就真係無點食過 相比下更加肥美厚實 而且味道比較清香容易接受配搭嘅鮑汁質地濃稠味道甜甜哋
瑤柱花膠扒柚皮
底下墊咗大量粗麵 麵身滑溜有咬口
配搭鹹香味濃嘅鮑汁令平時麻麻哋食麵嘅細佬都忍唔住食唔停口🤣
瑤柱焗釀鮮蟹蓋
🦀️瑤柱焗釀鮮蟹蓋
最鍾意食釀蟹蓋!
食到蟹肉嘅鮮甜配搭一絲絲嘅瑤柱 口感非常豐富
籠仔蒸東星斑球