2023-09-18 5 views
銅鑼灣日本菜居酒屋多到數不清大家又有咩特色?有無個記憶點係到?今次就黎醉忘漁屋食下佢地嘅set lunch ✨ 醉忘精選籌司前菜沙律烏冬✨ 醉忘精選刺身5點前菜沙律味增湯熱嘅白飯魚生整體都新鮮,壽司飯量都適中。刺身係厚切價錢唔算貴醉忘漁屋📍銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓🔎 #cass_japanese🔎 #cass_日本菜🔎 #cass_cwb🔎 #cass_銅鑼灣🔎 #eatwccinhk#醉忘漁屋

銅鑼灣日本菜居酒屋多到數不清
大家又有咩特色?有無個記憶點係到?
今次就黎醉忘漁屋食下佢地嘅set lunch

前菜
沙律
味增湯
熱嘅白飯

魚生整體都新鮮,壽司飯量都適中。
刺身係厚切

🔎 #cass_銅鑼灣
🔎 #eatwccinhk

#醉忘漁屋
2023-09-17 14 views
今日去了位於CWB的日本餐廳,我品嚐了一系列令人垂涎欲滴的料理,每一道菜都散發出獨特的日式風味。首先,他們的薯仔沙律搭配櫻花蝦,這道菜以薯仔的軟綿口感為基礎,加上鮮美的櫻花蝦,帶來了豐富的口感和鮮味。接著,他們的特上刺身盛是一道不可錯過的美食。包含了中拖羅、油甘魚、金目雕和活北寄貝等四種刺身。每一件刺身都鮮嫩多汁,展現出獨特的風味和質感。太刀魚汁燒是另一道令厌驚喜的料理。太刀魚經過精心燒製,搭配獨特的醬汁,給予了肉質鮮嫩的太刀魚更多層次的風味。每一口都散發著濃郁的香氣,令人回味無窮。除了海鮮料理,他們的雞軟骨和鹽燒手羽也是美味的選擇。雞軟骨炸得香脆,口感豐富,鹽燒手羽則是烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的滿足感。白燒鰻魚是亮點之一。鰻魚經過獨特的烤製技法,皮脆肉嫩,帶來了令人陶醉的味覺享受。總之,這家日本餐廳以其多樣鮮美的日式美食饗宴給我留下了深刻的印象。每一道菜都展現出精湛的烹飪技巧和獨特的風味。如果你想要品嚐正宗的日本料理,這家日式餐廳值得一試。

2023-09-14 20 views
呢晚嚟咗銅鑼灣嘅呢間樓上日式餐廳食吓水產 雖然店員都話最近嘅新聞令海鮮少咗來貨 但係都阻礙唔到我對日本海鮮嘅愛💛吞雲吐霧呢個係超級有觀賞性嘅前菜🫢 炙燒過嘅Cream cheese真係好creamy呀 配特製嘅炸紫菜 一齊食更加有口感😮 土佐豆腐呢個豆腐嘅外皮好香脆 入面嘅豆腐係好嫩滑嘅 面頭仲有蘿蔔蓉同埋青蔥 炸豆腐配上醬油已經好好食😋 係一個簡單又感覺幾輕盈嘅小食特上刺身 店員有細心介紹每款刺身 呢日嘅刺身四點有 真鯛 深海池魚 北寄貝 大拖羅🐟 由白身魚開始食先 魚肉嘅味道越嚟越濃郁 真鯛同埋深海池魚口感十足 我就最鍾意佢嘅大拖羅喇 油脂感豐富五色沙追唐揚色彩鮮豔嘅外觀好吸引🤩 有三條脆炸沙追 軟身嘅魚肉配上脆口嘅米通粒 真係口感豐富 再點埋日本嘅蛋黃沙律醬 令到呢個炸物更上一層樓😙串燒盛合呢一個串燒盛合真係啱晒我嘅心意 一碟有晒五款我鍾意嘅串燒🍡 極上鹽燒牛舌心👅 呢個牛舌心真係好厚切 鹽燒手羽 雞翼燒得外脆內軟 入面仲好多雞汁 雞軟骨 密密麻麻咁樣份量都幾多 豚腩肉同青椒 都燒得好乾身老翁汁燒除咗Menu入面嘅食物之外 係餐廳嘅中央位置 仲有個期間限定推介嘅黑板✍️ 入面嘅餸菜

特上刺身
特上刺身

五色沙追唐揚
五色沙追唐揚

老翁汁燒
除咗Menu入面嘅食物之外 係餐廳嘅中央位置 仲有個期間限定推介嘅黑板✍️ 入面嘅餸菜都係時令嘅菜式 我就嗌咗呢一個老翁汁燒 佢係都係兩片魚肉用上咗燒汁去醃製 味道甜得來仲好鮮味🫢

石狩鍋
呢個鍋物真係好抵食呀😙 有一大個鹽燒帝王三文魚頭連魚鮫 底下有椰菜冬菇等等嘅配料 三文魚頭真係好大個啊 我同朋友都食得津津有味 魚肉嫩滑 而且呢個煮法唔腥 都幾推介呢個菜式比鍾意食三文魚嘅朋友😆
石狩鍋

呢間店舖嘅用料真係好新鮮 唔講唔知呀 原來餐廳之前主力做食材批發生意 而家踩過界做埋餐廳 難怪可以用上最新鮮嘅食材嚟煮高質嘅日本菜☺️
Dinner
銅鑼灣醉忘漁屋真係一間有驚喜嘅餐廳,佢嘅菜色真係好多元化,每一款都有獨特嘅風味同口感。我去嗰次試咗佢哋嘅吞雲吐霧、日落、特上刺身盛、串燒盛合、太刀魚汁燒、五色鱚揚き同福袋鮮魚湯烏冬等好多款菜,每一樣都好令我驚喜。▶️吞雲吐霧$68呢個會有煙燻效果,打開芝士忌廉煙燻過,配上香脆紫菜,口感一流。芝士味唔會好濃,煙燻過嘅味道好正!▶️日落$68日落係薯仔沙律。薯仔嘅軟綿綿質地、蝦甜甜地,加埋薯仔裏面嘅蛋黃漬,增加咗好多層次同口感,好味。呢兩款沙律喺食材揀選同搭配上面真係有心思。▶️特上刺身盛(4點)$388有真鯛腩、金目鯛、赤貝同大拖羅等唔同種類嘅刺身,每一款都幾新鮮。特別係赤貝好鮮甜,大拖羅好肥美。▶️串燒盛合$158串燒盛合有雞翼、豬腩、牛舌、雞軟骨同青椒仔等唔同口味嘅串燒,全部烤得剛剛好。燒烤技巧掌握得唔錯。▶️ 太刀魚汁燒$128太刀魚汁燒係肉質厚身有口感,特製嘅汁料增添咗獨特嘅風味。▶️五色鱚揚き(3件)$128魚炸得脆口金黃,每一口都好滿足。外層嘅酥脆同內部嘅鮮嫩,彩色粒粒嘅炸法賣相唔錯。▶️福袋鮮魚湯烏冬$108湯底濃郁,鮮魚嘅鮮味充滿口腔。烏冬麵條嘅彈牙口感同湯汁嘅滋味相輔相成,每一口都滿

▶️吞雲吐霧$68

▶️日落$68

▶️特上刺身盛(4點)$388

▶️串燒盛合$158

▶️ 太刀魚汁燒$128
太刀魚汁燒係肉質厚身有口感,特製嘅汁料增添咗獨特嘅風味。

▶️五色鱚揚き(3件)$128

▶️福袋鮮魚湯烏冬$108
湯底濃郁,鮮魚嘅鮮味充滿口腔。烏冬麵條嘅彈牙口感同湯汁嘅滋味相輔相成,每一口都滿足。

餐廳價錢非常經濟,食物有質素,性價比高。

2023-09-13 24 views
<銅鑼灣新開高質居酒屋>🤩位於銅鑼灣這間上樓新開的日式居酒屋, 以新鮮魚類款式作為餐廳主打菜式, 喜歡食魚既, 就梗係要去食啦😋<日落> 薯仔沙律 {$68}😋 ~ 淨係前菜已經相當吸引, 係我見過食過最正既薯仔沙律. 上面仲舖滿了蝦, 帶有甜甜既焦糖味.<吞雲吐霧> {$68}😋 ~ 係用蘋果木煙燻過既紫菜黄金芝士, 夾埋一齊食, 脆卜卜既口感, 正.<特盛刺身盛> {$388}😋 ~ 有4款刺身包括拖羅, 活赤貝, 深海池魚, 金目雕😍 好豐富好鮮甜又好味, 果然係主打刺身魚既專店.<老翁汁燒> {$128}😋 ~係店舖限定既魚類, 可以刺身食或汁燒食. 好有魚味, 魚肉嫩, 而且冇骨, 絕對值得推介👍<五色繥唐揚> {$128}😋 ~ 一碟有三件, 炸物脆卜卜, 這種煮法相信連平時少食魚既你都一定喜歡.當然居酒屋亦少不少串燒. 分別order左燒牛舌芯, 免治雞肉棒, 雞軟骨🤩 全部上碟
<銅鑼灣新開高質居酒屋>🤩

當然居酒屋亦少不少串燒. 分別order左燒牛舌芯, 免治雞肉棒, 雞軟骨🤩 全部上碟熱辣辣又好味呀👍 高質又好味既居酒屋, 絕對值得一食.

🥘餐廳: 醉忘魚屋
🍄地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓全層
2023-09-13
$400 (Dinner)
2023-09-13 26 views
而家日式料理多數開於樓上舖,而今日嘅醉忘魚屋就在13樓,店內簡潔嘅佈置帶清靜。午餐老公想食醉忘精選 10貫壽司 配烏冬包括一些前菜帶子、真鯛魚、三文魚、魷魚、金目鯛上面嗰啲係日本三星漬物、赤身、深海池魚、三文魚籽、青瓜卷物。壽司飯温度微暖,魚生每片味道新鮮。配以日式湯烏東,湯味道清甜,烏東咬落麵質彈牙而滑溜。日式咖哩吉列豬扒豬扒炸到好香脆,炸粉薄亦唔油膩,豬扒食落有肉汁。日式咖哩汁就帶甜,適合配白飯一齊食。

午餐老公想食
醉忘精選 10貫壽司 配烏冬
包括一些前菜

壽司飯温度微暖,魚生每片味道新鮮。

配以日式湯烏東,湯味道清甜,烏東咬落麵質彈牙而滑溜。

日式咖哩吉列豬扒
豬扒炸到好香脆,炸粉薄亦唔油膩,豬扒食落有肉汁。

日式咖哩汁就帶甜,適合配白飯一齊食。
2023-09-13 9 views
❤️‍🔥聽朋友介紹銅鑼灣最近新開左間好食嘅日本餐廳,超級有氣氛,所以特意帶鍾意日食嘅媽咪黎試下! 👅吞雲吐霧($68)- 超級推介!必試!❤️❤️食完最念念不忘就係佢!酥脆炸紫菜配搭濃郁嘅麵豉醬味cream cheese,又帶有濃濃嘅蘋果木煙燻味,層次分明又相互配合,舌尖好似經歷一場盛宴🤤👅日落(薯仔沙律)薯蓉包裹住溫泉蛋黃🍽️,配搭甜甜嘅蝦乾,水晶藻,令到雖然滿滿澱粉質但口感都唔會太沈重🥙👅特上刺身盛($388)- 深海池魚、拖羅、金目鯛、北寄貝🍣每款刺身都十分鮮味,北寄貝更是非常鮮甜,印象深刻。拖羅油脂分布均勻,油花非常漂亮,入口即融,唯獨有筋影響少少口感,但整體仍非常出色👅六貫壽司盛($198)-拖羅、油甘魚、帶子、海膽、墨魚、左口魚🍣食材新鮮,醋飯口感完美☺️👅汁燒太刀魚($128)味道濃郁又鮮美,外表金黃,肉汁嫩滑🐟👅野菜天婦羅盛合($108)薄薄嘅炸粉均勻地包裹住野菜,唔油膩,外脆內軟,又唔會乾🥗👅五色沙追魚3件($128)五顏六色好靚~如果做佐酒小食一流!🍴
❤️‍🔥

👅吞雲吐霧($68)

👅日落(薯仔沙律)

👅特上刺身盛($388)
- 深海池魚、拖羅、金目鯛、北寄貝🍣

👅六貫壽司盛($198)
-拖羅、油甘魚、帶子、海膽、墨魚、左口魚🍣
食材新鮮,醋飯口感完美☺️

👅汁燒太刀魚($128)
味道濃郁又鮮美,外表金黃,肉汁嫩滑🐟

👅野菜天婦羅盛合($108)
薄薄嘅炸粉均勻地包裹住野菜,唔油膩,外脆內軟,又唔會乾🥗

👅五色沙追魚3件($128)
五顏六色好靚~如果做佐酒小食一流!🍴

2023-09-12 38 views
今日同朋友出銅鑼灣行街午市時間去左登龍街搵食登龍街食店非常多 花多眼亂即時上網睇到剛新開醉忘魚屋鍾意新鮮感的我 加上天氣較熱好想食壽司 決定試吓午市套餐 醉忘精選10貫壽司 $198前菜、沙律、壽司拼盤、烏冬、味噌湯套餐份量非常足夠,仲可以食到10款新鮮壽司 個人特別鐘意拖羅,帶子、海鯛、池魚,金目鯛,加埋個魚湯烏冬 豐富滿足天婦羅魚湯烏冬套餐 $108前菜、沙律、天婦羅魚湯烏冬、味噌湯天婦羅有大蝦、南瓜、紫薯、秋葵、冬菇等 好香脆 仲有大碗魚湯烏冬 份量足夠整體來說,環境闊落,空間感十足食物夠新鮮,份量足夠,值得一試💗
今日同朋友出銅鑼灣行街
午市時間去左登龍街搵食

登龍街食店非常多 花多眼亂
即時上網睇到剛新開醉忘魚屋

鍾意新鮮感的我 加上天氣較熱
好想食壽司 決定試吓

午市套餐
醉忘精選10貫壽司 $198
前菜、沙律、壽司拼盤、烏冬、味噌湯

天婦羅魚湯烏冬套餐 $108
前菜、沙律、天婦羅魚湯烏冬、味噌湯

2023-09-06
$160 (Lunch)
2023-09-12 22 views
小編今次又試新嘢,去咗銅鑼灣一間新嘅居酒屋🥢😝裝修企理簡潔👍✨呢到啲食材真心高質,而且價錢都唔太貴,小編食咗8樣嘢,都係千一蚊左右,值呀🤤👍💗✨六貫壽司盛壽司非常精緻💗,賣相勁吸引😻♥️呢個壽司盛有六貫(件)壽司拼盤使用新鮮嘅海鮮和精心調製的米飯壽司盛盤有各種不同的壽司,每個都有獨特的口感和風味💞 ✨太刀魚汁燒太刀魚的肉質鮮美,口感豐富以太刀魚為主料的汁燒喺一道燒烤料理🍱特製的醬汁調味,燒烤出香氣四溢和口感極佳的肉質🥹✨福袋鮮魚湯烏冬鮮魚湯味特別再加烏冬,幾清甜裡面配有新鮮魚肉烏冬口感好彈牙 ✨金線鯛薄切好精緻嘅料理😍金線鯛係一種高價值的魚類🐟肉質好鮮美細嫩🤤將金線鯛切成薄片,以展現其鮮美嘅質地和味道薄切的金線鯛生食或者配上一些特製的醬汁享用,第一啖一入口,即時感受到好豐富嘅海鮮風味,好好食🤤~~✨野菜天婦羅盛盒炸得金黃酥脆的天婦羅裡面使用咗各種野菜作為主要配料外酥內軟,外表金黃酥脆,內裏都keep到食材本身嘅鮮美👍 ✨磯煮鮑魚磯煮鮑魚喺一種好高價值嘅海產肉質好彈牙鮮美🤤磯煮喺一種以清湯為基底的烹飪方式,令鮑魚嘅原汁原味得以保留磯煮鮑魚喺鮑魚先煮熟,再浸泡在特製的湯汁中,令鮑魚嘅肉質更加

✨六貫壽司
壽司非常精緻💗,賣相勁吸引😻♥️
呢個壽司盛有六貫(件)壽司拼盤
使用新鮮嘅海鮮和精心調製的米飯
壽司盛盤有各種不同的壽司
每個都有獨特的口感和風味💞

✨太刀魚汁燒
太刀魚的肉質鮮美,口感豐富
以太刀魚為主料的汁燒喺一道燒烤料理🍱
特製的醬汁調味,燒烤出香氣四溢和口感極佳的肉質🥹

✨福袋鮮魚湯烏冬
鮮魚湯味特別再加烏冬,幾清甜
裡面配有新鮮魚肉
烏冬口感好彈牙

✨金線鯛薄切
好精緻嘅料理😍
金線鯛係一種高價值的魚類🐟
肉質好鮮美細嫩🤤
將金線鯛切成薄片,以展現其鮮美嘅質地和味道

✨野菜天婦羅盛盒
炸得金黃酥脆的天婦羅
裡面使用咗各種野菜作為主要配料
外酥內軟,外表金黃酥脆,
內裏都keep到食材本身嘅鮮美👍

✨磯煮鮑魚
磯煮鮑魚喺一種好高價值嘅海產
肉質好彈牙鮮美🤤
磯煮喺一種以清湯為基底的烹飪方式,
令鮑魚嘅原汁原味得以保留
磯煮鮑魚喺鮑魚先煮熟,再浸泡在特製的湯汁中,令鮑魚嘅肉質更加鮮嫩多汁
味道濃郁鮮美,值得一食😝💗

📍醉忘魚屋
#日本
#壽司
#魚
#魚料理

去咗呢間新開張左一排嘅日式餐廳同朋友食飯,入到去環境好舒服,好適合成班friend一齊喺度gathering,而且環境非常日系,以為自己真係嚟咗日本🇯🇵 仲有一樣私心想講嘅係呢間餐廳嘅選歌超好🎧 有聽開日文歌嘅朋友去到呢間餐廳應該會一路懷念一路唱,再一路享受食物🤣#daydayeat銅鑼灣 #銅鑼灣美食 -日出蕃茄沙律🍅 ($68)美味指數:👅👅👅👅 (4/5)呢個日出蕃茄沙律作為前菜,令人食慾大增,而且係個好特別嘅菜式~ 蕃茄入有鰹魚湯汁加啫喱粉等材料喺蕃茄入面,好新鮮同清甜,底部嘅醬汁加上沙律菜酸甜可口👄吞雲吐霧 💨 ($68)美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)吞雲吐霧嘅芝士同紫菜組合得好創意。芝士嘅香濃味道同紫菜嘅鮮甜口感相輔相成✨ 芝士融化喺口中,配上微微咸香嘅紫菜,層次感十足,係值得一試嘅菜式😋精選壽司六貫盛合🍣 ($198)【必食‼️】美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)小編大推呢道精選壽司六貫盛合,包括有拖羅、深海池魚、油甘魚、海膽、魷魚和左口魚。每一貫壽司都精心製作,六件壽司係呢一個價錢真係幾抵食✨ 最令我有驚喜嘅係海膽壽司💖 海膽嘅味道甜到不得了,仲要好新鮮,食完真係唔
#daydayeat銅鑼灣 #銅鑼灣美食
日出蕃茄沙律🍅 ($68)
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)

吞雲吐霧 💨 ($68)
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)

精選壽司六貫盛合🍣 ($198)【必食‼️】
美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)
每一貫壽司都精心製作,六件壽司係呢一個價錢真係幾抵食✨ 最令我有驚喜嘅係海膽壽司💖 海膽嘅味道甜到不得了,仲要好新鮮,食完真係唔捨得食其他嘢食沖走海膽嘅味道🤪

金時鯛刺身🐟
美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)
金時鯛刺身係一個滿分嘅刺身🙏🏻 魚肉鮮嫩,肉質細嫩,而且完全係無任何嘅腥味!刺身片厚度適中,每一口都能夠品嚐到魚肉嘅豐富口感同鮮美味道🌊

老翁汁燒 (special)🍗 ($580)
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)
老翁汁燒係一道特別嘅菜式,每一啖咬落去都能品嚐到肉汁嘅鮮美,只不過價格稍高,但小編絕對覺得物超所值😍

朴葉味噌燒(鹿兒島呀久根黑毛和牛)🥩 ($288)
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)
和牛肉質鮮嫩多汁,入口即化。味噌燒汁帶出濃郁嘅味道,加上牛肉真係好夾,每一啖都品嚐到牛肉嘅鮮味,果然係高級嘅黑毛和牛😋

五色沙追唐揚 🐟 ($128)
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)
五色沙追唐揚以新鮮的鳕魚製成,炸至金黃酥脆,食落卜卜脆,而且唔會好油膩反而係好輕盈~好適合做開胃嘅小食✨
2023-09-08 301 views
上樓高質之《醉忘魚屋》今日同朋友媽媽talk,上樓高質之《醉忘魚屋》真係好岩傾計,餐廳係新開業,舖頭魚產全部從日本每日直送,餐廳裝修簡潔舒適,有日式feel,有好多唔同既酒做裝飾,日出(蕃茄啫喱) $68:蕃茄十分新鮮,好大個,蕃茄心中間呈啫喱狀,加入鰹魚湯汁十分入味,再灌入蕃茄之中,整體口感清甜爽口,吞雲吐霧(蘋果木煙燻芝士炸紫菜) $68:上菜前用左蘋果木煙燻,店員打開個蓋個下,煙香慢慢出來,好香,打卡打之選,但我掛住拍片,唔記得影相=.=,呢道菜其實佢炸紫菜同麵豉醬醃芝士,鬆脆炸再加一粒濃郁芝士入口,口感好特別,入口酥脆幼滑,味道層次豐富,士佐豆腐 $48:用豆腐作食材,看似簡單,但味道吸引,豆腐豆味香濃滑溜,在豆腐上沾上麵粉,油炸後淋上魚醬汁,伴隨微辣椒蘿蔔蓉,口感外層酥脆,內裡嫩滑,十分惹味,特上刺身盤(4點)$388:四點刺身係金目鯛, 赤貝, 中拖羅, 深海池魚,新鮮既魚生,入口新鮮鮮甜,金目鯛同深海池魚入口鮮味,無咩筋,赤貝爽口彈牙,中拖羅入口即溶,馬友一夜干 $238:師傅話係燒馬友,肉質好鮮甜,啖啖肉又小骨,我哋一口接一口,好快ko咁大條魚。串燒盛合 $158:盛合
上樓高質之《醉忘魚屋》

日出(蕃茄啫喱) $68:

吞雲吐霧(蘋果木煙燻芝士炸紫菜) $68:

士佐豆腐 $48:

特上刺身盤(4點)$388:

馬友一夜干 $238:

串燒盛合 $158:
盛合有青椒仔,荔枝煙肉卷,雞翼,雞軟骨,豚肉,青椒仔幾爽甜,荔枝煙肉卷好特別,荔枝既清甜令到煙肉無咁油膩,雞翼/雞軟骨/豚肉正常發揮,

天婦羅併盤 $108:
炸物有蘆筍,南瓜,,秋葵和冬菇,炸粉夠薄脆,入口唔會食到成口粉,最中意食紫薯,夠哂香甜 ,

最印象最深刻係吞雲吐霧及馬友一夜干,真心好食,其他食物水準都不錯,價錢合理,一定會會再幫襯。
2023-09-07
Dinner
今日約咗阿妹銅鑼灣食lunch,上網搵下新餐廳,就見到呢間日式壽司刺身居酒居,餐廳以簡約木系裝修。午市定食 Lunch set:🥢🍜醉忘精選 10 貫壽司 配烏冬 $198Deluxe Sushi Set with Udon~ 十款壽司🍣:三文魚、鯛魚、魷魚、油甘魚、深海池魚、左口魚邊、拖羅、帶子、吞拿魚蔥卷🥢🍚醉忘精選刺身 5 點 配御飯 $228Deluxe Sashimi Set with Rice~五款刺身🐠:三文魚、油甘魚、拖羅、鯛魚、帆立貝午市套餐包括:前菜、沙律、味噌湯All sets served with Appetizer, Salad. Miso Soup

午市定食 Lunch set:

🥢🍜醉忘精選 10 貫壽司 配烏冬 $198
Deluxe Sushi Set with Udon

🥢🍚醉忘精選刺身 5 點 配御飯 $228
Deluxe Sashimi Set with Rice
~五款刺身🐠:三文魚、油甘魚、拖羅、鯛魚、帆立貝

午市套餐包括:前菜、沙律、味噌湯

2023-09-07
Lunch
2023-09-06 33 views
今日叫咗個10貫壽司 都唔錯都新鮮嘅 大食嘅我仲要個烏冬加大tim(即係一倍份量)😂 所以都幾飽 原來午餐仲可以享受免+1優惠添夜晚嗰餐牌,都有好多飛機空運過嚟嘅原條新鮮魚 ,價錢適中啦 仲有佢出名係燒魚 期望嚟緊會再嚟食

午餐十貫壽司

2023-09-06
$150 (Lunch)
午餐十貫壽司
  • 十貫壽司
  • 5點刺身定食
2023-09-06 9 views
今日黎到一間以魚做主打既居酒屋食飯, 食完之後心心念念回味到以家真心希望呢間餐廳多d人識!!日落薯仔雖然係澱粉質, 少許飽濟感都無反而配埋蝦仔, 水晶藻 同埋紫菜粉包裹薯仔沙律變得好清爽真鱔刺身魚片可以沾傳統既新鮮wasabi同豉油亦可以沾酸汁酸汁好醒胃, 新鮮wasabi既勁度無咁強, 反而係柔和清新魚片鮮度十足, 刺少肉多. 雖然油脂含量偏低, 但同樣肉質柔韌, 味道鮮甜吞雲吐霧 , 有姿勢有實際忌廉芝士同天婦羅紫菜會係上台時打開煙蓋煙熏味會依附左係紫菜上面, 忌廉芝士口味濃郁老翁汁燒呢味係今晚既spotlight選用既老翁魚就放左係bar台前面, 魚身仲係非常有光澤,保證新鮮Google一下先識老翁就係松鰈魚, 係屬於達人級嘅魚類 難怪佢有種突別既魚香, 回味無窮(以家一路打都流口水了)串燒盛合青辣椒仔, 牛舌, 腩肉, 雞軟骨, 雞翼最難忘既係青辣椒仔同牛舌青辣椒仔如果燒得唔好會容易有苦味, 呢到燒得好外皮薄, 食落係微甜同微辣牛舌口感柔軟但同時有咬口, 有豐富既牛味腩肉幾有特色, 有少少似臘肉既味道土佐豆腐豆腐大豆味特別香濃及滑溜, 豆腐外殼係一層木魚花, 再經過油炸淋上木魚
真心希望呢間餐廳多d人識!!

日落
薯仔雖然係澱粉質, 少許飽濟感都無
反而配埋蝦仔, 水晶藻 同埋紫菜粉包裹薯仔沙律
變得好清爽
真鱔刺身
魚片可以沾傳統既新鮮wasabi同豉油亦可以沾酸汁

吞雲吐霧 , 有姿勢有實際
忌廉芝士同天婦羅紫菜會係上台時打開煙蓋
煙熏味會依附左係紫菜上面, 忌廉芝士口味濃郁
呢味係今晚既spotlight
Google一下先識老翁就係松鰈魚, 係屬於達人級嘅魚類
難怪佢有種突別既魚香, 回味無窮
(以家一路打都流口水了)
串燒盛合
青辣椒仔, 牛舌, 腩肉, 雞軟骨, 雞翼
最難忘既係青辣椒仔同牛舌
牛舌口感柔軟但同時有咬口, 有豐富既牛味
腩肉幾有特色, 有少少似臘肉既味道

淋上木魚醬汁同伴隨辣椒蘿蔔蓉一齊食
豆腐做到外脆內嫩
福袋鮮魚湯烏冬
福袋裝住滿滿既海帶
魚片爽彈配埋煙韌既烏冬
最出色係個魚湯滿滿既骨膠原, 飲完會黏口

野菜天婦羅盛合
露荀, 紫薯, 秋葵, 南瓜, 冬菇
露荀同南瓜多汁既口感好深刻
冬菇, 秋葵, 紫薯除左有蔬菜既甜味, 仲有酥脆咬感, 顏色唔會太深之餘不易膩口

2023-09-05
2023-09-05 19 views
日落薯仔沙律base,包住蛋黃漬,再配上師傅特製蝦乾,加咗焦糖食落甜甜地吞雲吐霧蘋果木煙燻過嘅紫菜黃金芝士紫菜好脆,黃金芝士味道極濃郁,最特別係加咗麵豉醬,好特別好夾!店員介紹用紫菜夾住芝士一齊食野菜天婦羅 有南瓜、紫薯、秋葵、冬菇、豆炸漿好簿👍🏻南瓜同紫薯都好甜特上刺身盛(4點)中拖羅、油甘魚、金目雕、活北寄貝每款有兩片厚切!新鮮👍🏻最正係中拖,油脂好豐富,入口即化😍甘鯛立鱗燒魚鱗整到薯片咁,十分脆!肉質好厚汁燒太刀魚太刀魚其實即係牙帶魚,肉質結實,燒汁甜甜地帶點微甘,整體不錯馬友一夜干 馬友油脂豐富,一夜干方式都唔會話好乾~層皮煎得好脆!肉質飽滿嫩滑,配上青檸汁👍🏻醉忘魚屋 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓

日落

蘋果木煙燻過嘅紫菜黃金芝士

野菜天婦羅
有南瓜、紫薯、秋葵、冬菇、豆
炸漿好簿👍🏻南瓜同紫薯都好甜

特上刺身盛(4點)
中拖羅、油甘魚、金目雕、活北寄貝
每款有兩片厚切!新鮮👍🏻最正係中拖,油脂好豐富,入口即化😍

甘鯛立鱗燒
魚鱗整到薯片咁,十分脆!肉質好厚

汁燒太刀魚

馬友一夜干
馬友油脂豐富,一夜干方式都唔會話好乾~
層皮煎得好脆!肉質飽滿嫩滑,配上青檸汁👍🏻

醉忘魚屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓