2018-07-29 616 views
今日夜晚食左個粉,唔係好夠飽,口痕想食下串燒,於是唯有落樓下間居酒屋食啦。御和亭其實都食過好多次,亦介紹過唔少朋友去試,大家都係一致好評,大讚超值,性價比高嘅小店。不過朋友多數黎食壽司刺身,其實呢店爐端燒都做得好好,所以今次決定寫寫佢。今日叫左4樣串燒,分別係鹽燒牛舌、塩燒鮮雞睥肉串、汁燒牛肋骨肉同燒雞腎。先講鹽燒牛舌,呢個並非一般日式餐廳個d來貨牛舌,呢度嘅牛舌一d都唔硬,非常爽口,咬落軟軟口感,成口都沖滿油香,配合黃芥末醬食,微酸令牛味更平衡。再講塩燒鮮雞睥肉串,呢個係我每次黎都必食嘅,真係用新鮮雞脾肉整,遲黎有試過賣晒架。雞肉嫩滑絕不乾身,咬落juicy,配合旁邊小青檸嘅汁,令雞肉鮮味更突出,一試保證難忘。而且佢個蔥燒得好腍,唔會有渣,出面無幾多間肯咁慢火去燒。汁燒牛肋骨肉牛油味好重,一啖食落去已經成口油,好適合好牛人士。牛質亦算軟滑,唯獨燒得有少少未熟透,如果怕生嘅,記得同師傅講燒熟dd。燒雞腎就一般水平,細細粒都易咬,但唔算太有驚喜。下次去開御和亭,不彷試下串燒,真係做得唔錯。

鹽燒牛舌

塩燒鮮雞睥肉串

汁燒牛肋骨肉

燒雞腎

燒雞腎就一般水平,細細粒都易咬,但唔算太有驚喜。

下次去開御和亭,不彷試下串燒,真係做得唔錯。
2018-07-24
$200 (Last Night Supper)
鹽燒牛舌
塩燒鮮雞睥肉串
汁燒牛肋骨肉
燒雞腎
其實n_cc一直以來都不吃生的 所以好少主動吃日本菜 不過話說回來n_cc又不抗拒吃日本菜 因為不吃生的也有熟食的啊 而且日本菜既熟食也蠻好食的嗯 呢間位於大埔既御和亭就是其中一間n_cc食完再食 再帶家人朋友一齊去食既日本餐廳 雖然地方細細不過認真唔簡單 由初開業至今短短幾年 由不用訂枱walk in也有枱到今時今日如果無訂枱就要等枱...仲要只係等BAR枱 也許是實在太多回頭客吧 包括n_cc也是其中之一吧(笑~) 由於不吃生 友人很遷就之下只點了熟食 牛油果乳酪沙拉 清新口感既沙拉配上牛油果已經是新鮮 估不到蠻有火花 加上乳酪之後更為驚人友人驚訝配合得宜 而且味道一絕 燒雞軟骨 也是必點之一 食用前淋點青檸汁 酸酸的 雞軟骨香口之餘也能減輕油膩感 燒牛舌 同樣是必點之一 香軟口感特別之餘配上特別醬汁一併食用又是另一番味道 軟殼蟹卷 同樣地也是必點之一 大概是因為喜歡牛油果也好喜歡軟殼蟹 這個正好滿足n_cc兩個必食 兩者併起來不但味道好而且也很融和 豚肉讚岐烏冬 味道清淡得宜 份量也頗多 配料十足 主角豚肉也不少而且不是薄身 兩個人食也足夠呢 炸櫻花蝦野菜餅 是
其實n_cc一直以來都不吃生的 所以好少主動吃日本菜
而且日本菜既熟食也蠻好食的嗯

雖然地方細細不過認真唔簡單
由初開業至今短短幾年 由不用訂枱walk in也有枱
到今時今日如果無訂枱就要等枱...仲要只係等BAR枱
也許是實在太多回頭客吧 包括n_cc也是其中之一吧(笑~)
由於不吃生 友人很遷就之下只點了熟食

兩者併起來不但味道好而且也很融和

豚肉讚岐烏冬
炸櫻花蝦野菜餅
是新產品來的嗯~等上差不多廿分鐘才有的
味道是不錯的不過就是炸物太熱氣了 而且也有點乾 試過一回也就足夠了

整體來說都是滿意的一餐 雖然短期內不會再encore 不過還是會再回頭的
御和亭
大埔翠和里1號永發樓B座地下

就此,謝謝喔~
2018-05-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
2018-06-23 1224 views
御和亭魚生丼 | $70 (包蒸蛋、湯、沙律)依個真係太和必食 👍 我成日都會心思思想食 不過都要去開學校果邊先會「順路」食到😂魚生丼好多料😍 有好大隻蝦 不同的角切魚生 如三文魚、立魚、油甘魚等...... 雖然唔係一片片 但都切得好大粒 好送到飯 又滿足到食唔同魚既願望!😎 蒸蛋都好正呢 蒸得好滑~ 仲有沙律係有兩片火龍果😍 可以當飯後果😂👍 我由佢$68食到依家$70 但都覺得可以接受既 都係吸引 😃 個人覺得佢魚生既質素較德X好 👀 除左御和亭魚生丼 佢仲有個極上丼都好正 有吞拿魚蓉、魚籽、帶子、海膽等😊如果想食就記得book位啦 午市都好full~
御和亭魚生丼 | $70 (包蒸蛋、湯、沙律)

御和亭魚生丼

魚生丼好多料😍 有好大隻蝦
蒸蛋、湯、沙律

如果想食就記得book位啦 午市都好full~
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
御和亭魚生丼
蒸蛋、湯、沙律
2018-04-29 2090 views
我敢說這店的$88午市壽司定食,絕對是價廉物美的典範,難怪每天十二時開店前已有人在外排隊等候,品質見證;我也差不多每月光顧數次。定食除了八件壽司(由於廚師選擇的關係,每次的壽司也會有點不同)和加州卷外,也包括沙拉、麵豉湯和蒸蛋,水準佳、份量夠。這店的海虎刺身丼($108)也是物有所值,燒物如鰻魚飯定食、燒牛舌定食、燒三文魚頭定食也做得不俗,不吃壽司的人也不妨試試。這店的師傅雖然忙個不停,但也會跟壽司吧的客人打招呼,輕談數句,很友善。當然如果你可以負擔十至四十倍的價錢到一些高級壽司店用膳,你絕對會有更高的享受,但會否有十至四十倍的滿足,就見仁見智了!

極上壽司定食

2018-04-04
$88 (Lunch)
極上壽司定食
  • 壽司定食、海虎刺身丼
2018-04-16 1626 views
由於老闆住大埔,所以會向大埔試好多餐廳,御和亭絶對係區內top 5推介👍🏾!老闆話上當初係阿媽介紹來食,潮媽😂。星期六放假來食lunch,老闆叫左燒牛仔骨定食,我就叫左個御和亭丼。基本上所有餐都送前菜、沙律🥗、蒸蛋同miso soup👍🏾。個沙律一D都唔hea,番茄好好食😋,個蒸蛋都好足料🍥。以食lunch來講,牛仔骨定食個價錢高左小小,不過質素彌補到荷包上面的損失😬,我偷左老闆兩塊來食😝御和亭丼裡面有唔同的魚生+一隻蝦,我唔肯定佢係咪魚生邊,因為佢D魚生好大粒又好正正方方,加埋隻蝦$70算抵食啦吓嘛!一點也不馬虎的👍🏾。

2018-03-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
2018-04-12 1631 views
御和亭 今晚一行五人來御和亭食日本料理,這家一向是出名大排長龍的食堂,我們也提早出門排隊,6時進入。我們點了燒牛舌、燒帶子6隻、明太子雞翼、魚喜之切、石鍋鰻魚飯、豚肉鍋、海葡萄、蝦天婦羅。燒牛舌、燒帶子6隻這個很美味,很鮮,咬下去還很彈牙,汁液在口裡爆發的。yummy明太子雞翼釀得好吃,微辣惹味,但只有兩隻不夠分。魚喜之切 180新鮮直送的魚,是日推介,魚是煎得夠脆,肉嫩但我覺得没什麼味....不值溫泉蛋慢魚飯中規中矩,一半都是比比吃的豚肉鍋味道不錯,足料,但没有九州某123的鮮甜好吃,没有用日本蔥也覺得差一點點,推薦。海葡萄、蝦天婦羅海草味,海水味.... 喜不喜歡就見仁見智,我還是可以的,但比比就會噴。天婦羅我不好,但友人說還不錯。其實能在大埔吃到較日式環境和烹調的日本料理算是不錯,會再來。
御和亭

燒牛舌、燒帶子6隻

明太子雞翼
釀得好吃,微辣惹味,但只有兩隻不夠分。

魚喜之切 180

溫泉蛋慢魚飯
中規中矩,一半都是比比吃的

豚肉鍋

海葡萄、蝦天婦羅
天婦羅我不好,但友人說還不錯。

2018-04-07
$150 (Dinner)
2018-04-07 1047 views
今日我同女朋友跑完步,就去咗食刺身飯,我就提議左去御和亭食,我哋就排咗15分鐘隊,等左5分鐘就終於可以食午飯了。我哋多數都係會叫御和亭丼,前菜就係有沙律同埋燉蛋,我女朋友最最鍾意食燉蛋,燉蛋裏面嘅材料其實都幾豐富, 有日式魚蛋、蟹柳同埋粉絲,味道一流!我同女朋友嘅丼一到,我哋就不停食食食,但係唔知點解好似食唔番以前果種味道咁,以前真係好好食,而家好似差左,少咗三文魚同埋多咗唔知乜嘢奇怪魚仲要連皮嘅,我自己就一般,我仲同女朋友講,我哋可以唔使再去住

我同女朋友嘅丼一到,我哋就不停食食食,
1)電話打唔通,打左2次無人聽(如果無台訂或怎樣都應該有人接聽),去到攞飛2)訂台未黎,無逾時等候,有張台由12:57至1:20個客都未到(應該通知客人逾時等候最多5-10min,安排會更流暢)3)唔注意客人安全,酒櫃門打開了無關,比其他客人撞返埋去,差啲夾到人,後期先有人關返度門4)服務員服務態度好差,問野十問九唔應(話有位叫你)5)等左4個字以上,吧台有4個位唔叫人,自己入埋去都唔安排即刻入坐,服務員就沖出去叫剛到嘅入去,即時問點解等咁耐未入得,佢先叫入6)用膳期間:服務員兩個圍住傾計,另外,壽司製作員有一位在嘻戲**我本身食左幾次呢間店覺得好食先再黎食,但佢地服務態度直接影響我食慾同我對佢間鋪形象。我本身好鍾意周圍食,但我從來唔寫食評,亦唔係做飲食,好希望你地吸取經驗積極改善。**
4)服務員服務態度好差,問野十問九唔應(話有位叫你)

2018-01-30 1852 views
午餐時份,御和亭一定係排哂長龍傢,所以要黎就一定要早D走過黎等位。睇番佢餐牌,其實都有幾多選擇。今次我地就叫左個御和亭魚生丼御膳,$70就有前菜、沙律、蒸蛋、麵豉湯同埋魚生飯。個沙律有D胡麻醬,幾開胃。至於個蒸蛋都幾好,因為味道同配料都足夠,所以都幾好味。仲有麵豉湯添。唔太咸,好飲。重頭戲當然係呢個魚生飯,刺身蝦相當大隻,又有好多舊三文魚刺身同埋八爪魚刺身。d魚生都幾新鮮,唔怕會食到肚痛。當然,係度會食到非常飽呀。

個沙律有D胡麻醬,幾開胃。

至於個蒸蛋都幾好,因為味道同配料都足夠,所以都幾好味。

仲有麵豉湯添。唔太咸,好飲。

Type of Meal
Lunch
2018-01-02 1628 views
今次叫咗我每一次都會要嘅海膽刺身、牡丹蝦刺身同埋三文魚腩刺身。餐廳非常體貼,佢哋會俾埋紫菜我哋包住海膽嚟食,今次我叫左加拿大海膽,佢比北海道海膽差少少,但係由於我成日食北海道海膽,所以今次試嚇加拿大個味道,佢冇北海道海膽咁甜但係都好食,唔會有臭味。另外三文魚腩刺身一盒四片,完全係腩位,入口非常好口感。
2017-10-24 3143 views
榮登食堂既御和亭無論刺生熱食都好高分 通常係lunch 時間都排長龍,建議大家打定電話book 枱會好d 小弟通常都係食lunch 姐介紹番先lunch price range 就六十幾至一百頭啦💙平既例如壽喜牛喜鍋呀 滑蛋雞呀 聽佢個名好似普通咁。錯哂 ! 真係有水準! 💙刺生黎講88有海老碎金鎗魚飯(大大隻海老係幸福既 蝦頭都好好味), 刺生set 就貴少少不過係飽既~ 💙西京燒銀雪魚! 貴d 但食完好幸福~ 留意番入到餐廳場上面有掛住d黑板,寫住d是日menu, 係有驚喜架~ ✨有次見到極上魚生(井中間加一點), 128 有碎海老, 三文魚腩,xxx魚, 再加海膽, 果斷點左哈哈哈btw lunch time 呢 係包埋前菜既 有沙律啦 好好味既蛋 同miso 湯 飯如果唔夠呢 可以麻煩職員加飯btw 有bar 堂可以坐架~ 2 個人咁坐都幾有氣氛
榮登食堂既御和亭
無論刺生熱食都好高分

小弟通常都係食lunch 姐
介紹番先

lunch price range 就六十幾至一百頭啦
💙西京燒銀雪魚! 貴d 但食完好幸福~

btw lunch time 呢 係包埋前菜既
有沙律啦 好好味既蛋 同miso 湯
飯如果唔夠呢 可以麻煩職員加飯
btw 有bar 堂可以坐架~ 2 個人咁坐都幾有氣氛

甘海老碎金鎗魚腩飯
$100 (Lunch)
甘海老碎金鎗魚腩飯
2017-10-16 2478 views
如果要黎御和亭日本料理食dinner,咁book定位就實唔洗等。唔洗問呀貴又係睇左餐牌先啦。咁都唔少野選擇,而最後我地一行四人叫左和風剌身沙律、雜錦魚生太卷、牛肉壽喜燒、黑豚肉稻亭烏冬、牛油果軟殼蟹卷、黑松露鵝肝炒飯同埋汁燒黑牛玉子飯。和風剌身沙律D刺身又多,又大舊,超抵食。而且味道唔差。雜錦魚生太卷一上台,我地望到都O哂咀,因為D魚生真係大大舊傢,好有幸福嘅感覺。牛肉壽喜燒味道都唔錯,而且價錢唔係好貴但有好多餸,都值得叫黎食。黑豚肉稻亭烏冬好大碟。牛油果軟殼蟹卷竟然有8舊,而且係即叫即炸傢。黑松露鵝肝炒飯好香口,雖然鵝肝係呈粒狀,但個味都非常正。汁燒黑牛玉子飯係估唔到咁好食,因為D牛肉煮得剛剛好,真係好好食。

和風剌身沙律D刺身又多,又大舊,超抵食。而且味道唔差。

黑豚肉稻亭烏冬好大碟。

牛油果軟殼蟹卷竟然有8舊,而且係即叫即炸傢。

黑松露鵝肝炒飯好香口,雖然鵝肝係呈粒狀,但個味都非常正。

$150 (Dinner)
2017-10-04 2095 views
夜晚同班朋友gathering朋友介紹下黎食日本野。等左20分鐘有位,我見有人book位食的。下次我都book位唔洗等了前菜食左個刺身salad,驚喜既係都幾多刺身我有朋友唔食生野要食熟野,所以就食個鰻魚飯,鰻魚飯就普普通通,不過不失啦!多男士既關係叫多個黑松露鮮帶子炒飯,我幾鐘意食呢個,個人喜歡食黑松露👅👅黎到食日本野,就緊係要叫壽司啦。叫左個壽司拼盤,刺身無腥味幾fresh朋友再叫多個軟殼蟹天婦羅小食,好大隻軟殻蟹,又夠脆呢朋友真好叫左好多我鐘意食既野🙂
夜晚同班朋友gathering朋友介紹下黎食日本野。
等左20分鐘有位,我見有人book位食的。
下次我都book位唔洗等了

前菜食左個刺身salad,驚喜既係都幾多刺身

朋友再叫多個軟殼蟹天婦羅小食,好大隻軟殻蟹,又夠脆呢

朋友真好叫左好多我鐘意食既野🙂
這間日本料理已經成了老公和同事的飯堂,他們一星期來一次。老公上次帶我們自己一家人來,今次帶妹妹一家人由荃灣來。我一向是吞拿魚的粉絲,這家和食大份夾新鮮,惟環境嚴迫了點,但仍開車帶妹妹一家來食以慰思念日本之情。每個餐基本上大約$68至$100左右。個餐有火龍果和生菜沙拉作前菜,一碗一般般的麵豉湯和一碗好多料的蒸水蛋。一百元一個和食餐不加一,在官塘樓上舖也食不到。除了呑拿魚,要多讚就是他們的鰻魚,因為新鮮所以一D也不會鯹。

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 海老金槍魚生、鰻魚丼、牛仔骨丼
2017-08-02 2420 views
黎呢間餐廳之前,都知道好多人黎食,仲要有好多好評添,所以就黎試下。建議預早D黎,唔係就要等位。咁基本上D lunch set都起碼$60起,而我地叫左御和亭魚生丼御膳同埋胡麻冷烏冬。咁主菜黎之前,竟然有前菜食下,包括蒸蛋、沙律、味噌湯,非常多野食,而且質素幾好。個蒸蛋都整得好有heart,唔係馬馬虎虎傢。御和亭魚生丼御膳有好多好多魚生,包括三文魚、八爪魚等等,仲有成條上嘅蝦,非常滿足。因為真係無諗過D魚生多成咁,而且都算幾新鮮,非常抵食。而胡麻冷烏冬上面有隻半熟蛋,加埋D其他配料,例如青瓜絲、蟹柳絲等等,好開胃。係咁熱嘅天氣食呢個係透心涼。總括黎講,食物質素好好,雖然等位就耐D,但係好食都唔緊要啦。
建議預早D黎,唔係就要等位。

$70 (Lunch)