Restaurant: Yuen Hing Lung Noodles
Info:

2018-08-08 504 views
數十年的風雨也無阻這一家人對美食的堅持,中學畢業後舊地重遊,當然是到最熟悉的地方品嚐最美味的東西啦。一碗簡單的淨水餃就已經讓我滿足了良久。湯頭還是大地魚熬煮的,那種鮮香要細細慢嚥才行,水餃個頭夠大當然餡料也滿滿的,哪一抹蔥花更是畫龍點睛。感謝堅持優良出品。

一碗簡單的淨水餃就已經讓我滿足了良久。

感謝堅持優良出品。
淨水餃
淨水餃
2018-03-14 908 views
有一日夜晚,肚餓經過呢度,比佢門面同餐牌吸引住,上網一搵,原來呢度係發哥都黎既面店,而最出名就係墨鬚頭,咁我當然唔會放過啦,叫左碗墨魚鬚頭面、剩水餃加炸醬面返屋企慢慢享受,份量黎講係正常,墨魚鬚頭真係好好味,又爽又脆,食得出好新鮮,我諗堂食應該會更好味,而炸醬面就味道好足夠,夠晒送成碗面,反而水餃就顯得失色左少少,總括黎講,真係物超所值,作為宵夜真係冇得頂,一定會再幫襯最值得讚既係樓面哥哥亦都十分好禮貌
發哥都黎既面店,而最出名就係墨鬚頭

餐牌
墨魚鬚頭面、剩水餃、炸醬麵
餐牌
墨魚鬚頭面、剩水餃、炸醬麵
2017-12-07 759 views
身為老街坊的我,在西環肚餓要食宵夜,一定就是來這店。曾有一段時間,這裡退步了,不過這半年,進步了不少。不得不讚下現在的河粉,比以前滑了好多,好味好多。牛腩也比以前更好味! 老闆加油! 能feel到你有心經營此店!今晚見到你努力地用英文招呼2位以色列外國人,好感動!
老闆加油! 能feel到你有心經營此店!
今晚見到你努力地用英文招呼2位以色列外國人,好感動!
2017-10-22 796 views
《純分享生活點滴篇》 尋晚行到去石塘咀搵野食,無意中行行下見到呢間個餐牌唔錯,價錢又算平民,諗左陣就入左去食。本身都冇咩expectation, 諗住應該都係平時嗰啲咩牛筋腩麵專家啲friend咁啦。 見到難得有伊麵,於是我就叫左碟我未試過食嘅「墨魚鬚頭撈伊麵」,而🐐就叫左碗「雲吞牛腩伊麵」。 然後,個老闆👨(應該係掛🤔)問我要咩汁撈,就答:「蠔油啦。」👨:「定係要...腩汁?」嘩!腩汁正呀😍 之後👨就細細聲話:「識揀喎,最好就係腩汁😉」佢落單之後返嚟:「我話你知點解呀,你叫嗰碟墨魚撈麵嘅味道比較上你清淡,所以當落腩汁嘅時候,嗱~味道嘅層次就會提升喇!所以話,食呢個,最好就係配腩汁。」(聽完佢講,我覺得我self-esteem都提升左😂) 講開,我先知原來出面食腩汁要加錢架😱聽完👨咁講,令到我好期待食😋~但佢望住我地呢,又有啲壓力喎,因為其實我唔係好識點樣食撈麵架咋🙈 隔左一陣,👨無啦啦喺廚房拎左碗野出嚟,問:「你食唔食南乳架?」 嘩嘩嘩!!!我即刻雙眼發哂光😍呆左2秒 (因為我冇諗過會有
《純分享生活點滴篇》
嘩嘩嘩!!!我即刻雙眼發哂光😍呆左2秒 (因為我冇諗過會有,平時都冇見過有得食) 答:「我食架😍😍😍」食左啖:「嘩真係香好多喎」👨:「係呢,我地啲客好多時就係為左食我地啲汁」🐠:「係囉,我都冇喺出面見過撈麵有南乳汁😍」
點知,佢又喺廚房拎左碗野出嚟:「你地食唔食貢丸架?我地呢度最出名貢丸!」🐐:「食呀!」我心諗:「下...我唔鍾意食貢丸架喎,成世人都未試過食過一粒好食嘅,不過老闆請到仲要話係呢度最出名就試下啦...」
🐐:「嘩,好好食,好彈牙!」👨:「係架,我地啲貢丸嚟自台灣架!而且仲食唔食得出好香...」🐠:「好香菇味!真係好好食😍我真係未食過咁好食嘅貢丸🙈」
*連我呢個被稱為世界上最揀飲擇食嘅🐠,都鍾意食,大家都知應該唔會錯架喇😂*
之後👨問起我地住邊頭,發現原來🐐同👨讀嗰間中學喺附近,就喺度分享返佢嘅中學出活趣事😂(我地發現佢啲英文都唔差🙈)跟住又講起西營盤高街變哂做西餐廳,而家想搵啲平民啲嘅野食都難喇...

總結:
1)其實點解西營盤唔可以保留呢啲鋪頭呢,雖然我唔係上一代嘅人,但我真係好鍾意呢啲鋪頭,係好有人情味嘅食店。
2)老闆真係好nice,腩汁唔洗加錢,送多碗南乳汁之後仲要送多粒貢丸😍最重要嘅係,可以一路食一路傾計都唔會覺得尷尬😃呢餐好滿足🙈

2017-10-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
2017-07-05 1791 views
承前文 (https://s.openrice.com/QrbT0VzOKW0),西環的麵食,就是臥虎藏龍。若您仍在等我揭盅 (前提是:事隔多月了,您還記得,還要向我追數!),這裡就有答案。對我而言,這答案一直都在,但就是沒有發現。這多年歷史 (店主說四十多年,媒體報導的更誇張) 的塘西大街小店,我已路過了千百遍,真正「發現」(不是她的問題,是我發雞盲) 卻要等到去年。相逢恨晚,嚐過一碗,才知過往肚子餓而隨便找碗麵充飢的日子,竟完全是浪費!更甚者,我倆都不知吃過幾遍了,不是為了做 longitudinal study,而是懶,遲遲沒有共諸同好。從第一回幫襯,至今接近一年、前後不下六七回,經得起味蕾刁鑽考驗的,才在此端出。真的,若您已有心水的麵家,請先到這兒,點您喜歡的、想試的、或隨便「篤」一款吃吃看,再決定是否要易位。對我而言,每款都好!         然而近月再度造訪,發覺出品水平有所不穩。且看這些:         雜誌訪問中說,店家取麵的店就在附近;我問男掌櫃,麵是攞的嗎?他說是;我把對麵的意見提供了,他看似有點尷尬,心想他自己也知問題所在,只有希望來貨商改善品質,保住各自的
),這裡就有答案。

(不是她的問題,是我發雞盲

對我而言,每款都好!

三寶魚麵

三寶丸麵

鮮牛肉麵

腩汁菜薳

然而近月再度造訪,發覺出品水平有所不穩
。且看這些:

腐乳通菜

墨魚鬚頭麵

,心想他自己也知問題所在,只有希望來貨商改善品質,保住各自的招牌!

媒體又報導,店子從檔口做到如今,已超過一甲子;現場詢問掌櫃的另一位女士,店齡也已過四十。瞥見收銀枱面的撥輪 (pulse dialing) 電話,大喜
,還想撥看看;掌櫃女士遞那只有電線頭的另一端給我看
,說已打不到了。那倒是,脈衝式撥號早被淘汰了;也許我的書寫風格也該汰舊換新了!

2017-06-17
$42 (Lunch)
三寶魚麵
三寶丸麵
鮮牛肉麵
2017-02-27 954 views
之前已經食過幾次, 印象一般, 但今日去食晏, 見枱面未執嘢咪等佢執囉, 到佢執時, 我稍為將個身移開小小, 個伙計用唔友善口吻問 : "你好驚咩 ?", 我話 : "張枱有水漬, 我怕潑過來", 跟住佢再用唔友善口吻話 : "咁你坐第二張囉", 我話 : "其他枱頭先有人坐架", 大佬, 我只係想嚟食嘢, 唔係嚟受氣嘅. 啲伙計態度愈來愈差, 唔想再嚟.
2017-02-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
中午去試呢間老字號粉麵舖,落單後問人要兩杯水,個老闆竟然問我地要來做乜, 我答: 飲囉。 佢竟然對個客說"飲就俾, 洗筷子就吾俾" 😠之後見我一食完碗粉, 問都冇問我就收左我杯水,我問佢做乜收左我杯水, 但佢一句道歉都冇還答我「你食飽走啦,」😡,  話係老字號啫, 但甘o既服務態度, 黑口黑面, 趕客啦.
2017-01-19
$50 (Lunch)
2016-11-22 859 views
物價高漲,現在的粉麵動輒都要六七元一碗。源興隆可謂反其道而行,由墨魚丸、魚皮餃及魚扎合成的三寶魚粗麵才$33。墨丸紮實彈牙,魚皮餃有肉味,魚扎則是啖啖魚肉。粗麵有口感,就是平平實實的一碗靚麵,好好味呀~~要吃到又平又靚的雲吞粉麵嘛……乎復何求!
物價高漲,現在的粉麵動輒都要六七元一碗。

三寶魚粗麵
要吃到又平又靚的雲吞粉麵嘛……乎復何求!
Type of Meal
Dinner
三寶魚粗麵
環境:好typical嘅麵店,充滿人情味嗰種!紫菜魚蛋粉($32):湯底用大地魚加蝦殼熬成,有淡淡鮮味,不過對我嚟講就淡咗啲,要加少少豉油。魚蛋冇出面果啲咁彈牙,反而係軟綿綿咁,柔軟度獨特而且有豆腐咁嘅口感,呢啲先叫做手打魚蛋架嘛!食得出係有魚味嘅, 而且唔鹹,但可惜有少少腥,可惜...炸魚皮($7):金黃色鬆化酥脆,一啲油味都無,仲有淡淡嘅魚味!一浸落湯即刻沙沙聲... 好惹味!魚蛋粉比想像中遜色,但我好欣賞而家仲會做手打魚蛋嘅地方!無論如何點都同出面啲所謂魚蛋冇得比!
環境:好typical嘅麵店,充滿人情味嗰種!

2016-02-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$39 (Lunch)
  • 炸魚皮
2015-11-11 1596 views
由細食到大的麵店,兩個月前看到門口貼著「休息」,沒想到一停就停了近兩個月!希望店主一家平安健康。重開之後立即叫個外賣「魚片頭河」和招牌菜「墨魚頭鬚」,水準依然,墨魚頭非常爽脆。

魚片頭河

墨魚頭鬚放在西洋菜上

TakeAway
魚片頭河
2015-08-03 1382 views
港島工作,到了西環有四十年歷史的源興隆食麵。麵不是重點,這兒最出名的是牛腩及墨魚鬚頭。牛腩炆得腍軟香甜。墨魚鬚頭爽脆鮮味,彈牙有嚼勁,配上這兒自家調配的辣椒油,爽啊!提提這兒的牛筋也炆得入味,入口即溶似的,那種骨膠原的口感,正!墨丸好彈牙,都不錯呢﹗
港島工作,到了西環有四十年歷史的源興隆食麵。
麵不是重點,這兒最出名的是牛腩及墨魚鬚頭。
牛腩炆得腍軟香甜。
墨丸好彈牙,都不錯呢﹗
2013-01-23 811 views
我在剛來西環返工, 同事介紹我來源興隆一試, 一入去就知是傳統面鋪, 細細間, 冇咩特別裝修, 但你看員工, 就知道佢地好有人情味的老鋪. 雲吞好吃, 魚皮餃, 墨魚鬚頭, 炸魚皮得好出色, 湯底又清又好味. 仲有油菜係係外面好少吃到的西洋菜, 好爽又不會吃到"渣", 推介. 墨魚鬚頭- 新鮮, 彈牙, 又大粒魚皮餃 - 個皮好煙"UN"牛丸 - 又好新鮮, 唔似雪藏貨以$21/碗的價錢, 很值得推介我呢期同同事, 一星期都去幫襯幾次呢

墨魚鬚頭- 新鮮, 彈牙, 又大粒
魚皮餃 - 個皮好煙"UN"
牛丸 - 又好新鮮, 唔似雪藏貨

以$21/碗的價錢, 很值得推介

我呢期同同事, 一星期都去幫襯幾次呢
2013-01-23
$30 (Lunch)
  • 魚皮餃
  • 墨魚鬚頭
  • 炸魚皮
  • 西洋菜
2012-08-13 614 views
今次第二次食﹐再回味墨魚鬚頭河($19)﹐不過今次有新收獲上次人多﹐在收銀邊那張檯搭檯﹐加魚露及辣椒油﹐已經好正今次無乜人﹐見到檯面有瓶已加辣椒的魚露﹐發現原來全場不足10張檯﹐只有兩檯有呢瓶野雖然鹹味較淨魚露淡口﹐但墨魚鬚頭既鮮味絕對唔會被辣椒油蓋過﹐正~﹗之不過上次阿媽食既丸三寶米($19)同今次食既魚三寶麵($19)﹐雖然每款有兩粒咁多﹐但質素只屬一般就好似今次既魚三寶麵﹐廚師從收銀旁雪櫃取一盒發泡膠盒裝的魚皮餃﹐就算唔係物流貨由人哋交貨﹐都肯定係“整定”架啦
今次第二次食﹐再回味墨魚鬚頭河($19)﹐不過今次有新收獲

上次人多﹐在收銀邊那張檯搭檯﹐加魚露及辣椒油﹐已經好正

2012-08-11
$31 (Lunch)
2010-03-23 538 views
在西環工作,久久仍未一嚐大獲好評的源興隆麵家今天心情有點納悶…便往外走走選定了目標.吃一碗麵要了一個水餃麵水餃一般湯底和麵底很正!!!湯底真係用魚、蝦米等材料煮成,完全零味精.完全鮮味好飲!~麵底又是很好,沒有半點梘水味,煮得剛好!爽!吃了好吃的.心情好返少少希望下次再來的時候不是心情差的時候
在西環工作,久久仍未一嚐大獲好評的源興隆麵家
今天心情有點納悶…便往外走走

選定了目標.吃一碗麵

要了一個水餃麵
水餃一般

湯底和麵底很正!!!
湯底真係用魚、蝦米等材料煮成,完全零味精.完全鮮味好飲!~
麵底又是很好,沒有半點梘水味,煮得剛好!爽!

吃了好吃的.心情好返少少
希望下次再來的時候不是心情差的時候
2009-12-12 546 views
經過源興隆麵家好幾次了,但因通常已吃飽才沒有光顧‧今天我忽然想起此店,於是老公便帶着我去品嚐一下其食物‧我們叫了牛筋河,雲吞伊麵和西洋菜‧ 牛筋河: 牛筋不算太淋,味道ok,河粉夠滑‧雲吞伊麵: 有'地仔'湯底,雲吞有五粒,味道正宗,只是伊麵本身味較淡‧西洋菜: 味道普普通通‧

‧我們叫了牛筋河,雲吞伊麵和西洋菜‧

牛筋河: 牛筋不算太淋,味道ok,河粉夠滑‧
西洋菜: 味道普普通通‧
2009-12-06