2023-01-11 29 views
新年前要帶架車車去長沙灣洗白白同打蠟,等拎車期間我地去左喜薈商場入面搵食。入面有好多餐廳,我地去左我地至愛的日本菜YuYu Sushi 。餐牌多元化,有晚市定食、刺身盛、卷物、手卷、茶漬飯、鍋物、天婦羅、一品料理、手握壽司,以家手握壽司每4客即享8折優惠,好抵食,價錢親民。我地點左一魚兩吃,可以簡刺身、鹽燒、汁煮。日本直送:目仁奈我地簡左刺身和汁煮目仁奈係出沒南部九洲一帶海域,魚身呈白色,晶瑩剔透,刺身魚肉有彈性,配以師傅特調的柚子汁一齊食,鮮味更提升。汁煮目仁奈另一番風味,魚味濃郁,肉質嫩滑,兩種不同食法,非常特別。蟹籽沙律將青瓜,蟹柳切成一條條絲,青瓜清脆多汁,撈埋蟹籽一齊食,口感豐富。芝士玉子燒蛋味香濃順滑,再加上炙燒芝士,綿密口感融合得恰到好處。

我地點左一魚兩吃,可以簡刺身、鹽燒、汁煮。

日本直送:目仁奈
我地簡左刺身和汁煮

蟹籽沙律

芝士玉子燒
蛋味香濃順滑,再加上炙燒芝士,綿密口感融合得恰到好處。

Yuyu Sushi 位於長沙灣青山道399號喜薈商場1樓2號舖,由港鐵站C2出口,步行7-10分鐘到達。餐廳裝潢以卡位為主,座位非常寬敞,完全不逼狹,坐得非常舒適。餐牌有好多選擇,價錢合理,多元化。最特別以到有一魚兩吃,都是日本直送的,可以簡刺身、鹽燒或汁煮。目仁奈刺身師傅將半條魚切成刺身,另一半拎去汁煮,首先先上刺身,擺盤有心思,刺身切得厚薄適中,魚肉呈白色,魚味濃郁,肉質緊緻,簡單沾上醬汁已足夠帶出魚肉的鮮甜味。目仁奈汁煮目仁奈加入醬汁烹煮,再加入大根、香菇,充滿鹹香,但又不失魚肉本身的鮮甜味,再將醬汁撈埋烏冬一齊食,非常滋味。YuYu黃金卷飯和醋比例剛剛好,黃金卷入面包住炸蝦,炸蝦依然香脆,飯上面鋪滿炙燒芝士,滋味十足。抹茶雪糕

目仁奈刺身

目仁奈汁煮

YuYu黃金卷

抹茶雪糕
2023-01-09 27 views
來到長沙灣發現有一商場名叫「喜薈」,當中原來都有不少餐廳,其中吸引到我的正是「Yuyu Sushi」。店中環境闊絡,燈光柔和,跟朋友/家人,甚至跟愛侶來到,都一樣合適。現在不少優惠:池魚的季節限定,九州池魚三食;還有感謝祭,只要每4客壽司就有8折優惠,都咪話唔抵!燒味淋魚干魚干香烤至軟腍彈牙,肉汁豐富,油脂清香。胡麻黑豚肉沙律翠綠的沙律上加上胡麻醬汁,充滿著芝麻香,配上嫩身黑豚肉更添惹味。時令魚 - 池魚三食來到日式料理當然要點他們的時令魚 - 池魚三食,當中以刺身、壽司、碎切上碟,淨睇賣相都贏晒。池魚刺身肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。第2道則以碎切池魚配上薑蔥等調味,入口清新,更保留其鮮甜的味道。最後一道則是傳統的池魚壽司,入口肥美,口感軟滑,油份十足。手握壽司4客 (8折優惠)油甘魚腩壽司 / 帆立貝壽司/ 法國鵝肝壽司 /活赤具壽司4客就有折扣優惠,真係一叫叫4客咁先抵食,他們的壽司件件富光澤,新鮮肥美。其中鵝肝壽司更是廚師選用了指定的法國鵝肝,再以秘制方法制至外脆內軟,口感細膩綿綿,甘香油潤。

燒味淋魚干
魚干香烤至軟腍彈牙,肉汁豐富,油脂清香。

胡麻黑豚肉沙律

時令魚 - 池魚三食
來到日式料理當然要點他們的時令魚 - 池魚三食,當中以刺身壽司、碎切上碟,淨睇賣相都贏晒。

池魚刺身肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。

最後一道則是傳統的池魚壽司,入口肥美,口感軟滑,油份十足。

手握壽司4客 (8折優惠)
油甘魚腩壽司 / 帆立貝壽司/
法國鵝肝壽司 /活赤具壽司

4客就有折扣優惠,真係一叫叫4客咁先抵食,
他們的壽司件件富光澤,新鮮肥美。

2023-01-05 34 views
同朋友去開荔枝角,就係附近搵野食。餐廳用餐環境舒服,坐位闊落。職員話今日池魚新鮮到港,可以做池魚3食,包括池魚刺身、池魚壽司同埋姜蔥池魚蓉。於是我地就點黎試下,職員仲推介可以將魚頭同魚骨拎埋去炸,變做4食。食完刺身職員就收走魚骨同頭,拎入去炸。感覺都幾新鮮,炸得幾香口,平時好少機會食炸魚頭。我地另外點左4客壽司,有炙碟魚邊壽司、炙三文魚腩壽司、甜蝦壽司同仙鳳趾蠔壽司。最有驚喜係仙鳳趾蠔壽司,好鮮甜。最後我地點咗2客熱食,有金菇肥牛卷同櫻蝦炸豆腐。總括嚟講,價錢親民,CP值高。加上用餐環境舒服,適合一班年輕人食飯gathering

Yuyu Sushi琴晚同朋友去長沙灣搵野食,搵到隱世嘅壽司店,查一查原來間壽司店之前喺灣仔,幾年前搬咗嚟長沙灣,搬咗都有接近5年,壽司師傅原來有30年經驗,手握壽司無難度,間餐廳仲可以比人包獨立私人房,如果夠16人或消費滿3000蚊就可以預先預約包房服務,夠哂私隱度!輪椅人士如果想去呢間壽司店記得要搭貨上喜薈商場,個貨喺喜薈隔離嘅薩莉亞餐廳右手邊一個好隱蔽嘅地方,搵高手嘅我都要搵幾分鐘先搵到,詳程可以睇我拍嘅影片!1.精選壽司定食+沙律+味噌湯+ 茶碗蒸$145(8/10)呢個壽司定食總共有九件壽司,包括有吞拿魚赤身、油甘魚、三文魚、魷魚、帆立貝、鰻魚、熟海蝦同五目腐皮。個人幾鍾意油甘魚、三文魚、魷魚、帆立貝,三文魚超厚,應該有壽司朗3倍咁厚,油甘魚油脂分佈平均,帆立貝好厚,唔係薄切,應該係原粒,魷魚唔硬,好彈牙!味噌湯充滿香濃麵豉味,都幾多海帶,仲有豆腐,飲落唔會好咸!沙律份量多,又有蕃茄仔、 青瓜同粟米粒, 食落好清新又多水!茶碗蒸入面d蛋又香又滑,配料又多,包括有燉蛋: 冬菇、白果、瑤柱、蟹柳同雞肉!2.蒲燒鰻魚玉子丼+沙律+味噌湯+ 茶碗蒸$128(9/10)呢碗鰻魚玉
Yuyu Sushi

味噌湯充滿香濃麵豉味,都幾多海帶,仲有豆腐,飲落唔會好咸!

呢碗鰻魚玉子丼超級好味,份量又多,店員話呢碗係人氣爆登, 一碗入面有三條鰻魚,鰻魚燒得好脆口, 每一條鰻魚都好厚,至於玉子就正正常常,飯方面就食得出係用日本米,粒粒分明,唔會太濕,落醋方面較得啱啱好,值得大家試下!

2人總共價錢$300,有加一服務費!

個人口味總評分:8.5/10

地址:長沙灣青山道399號喜薈商場1樓2號舖

#壽司 #鰻魚 #茶碗蒸 #YuyuSushi #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2022-12-31 39 views
今日去左呢間Yuyusushi 手握壽司🍣串燒和食食晚飯🥣疫情之下屹立不倒皆因食材新鮮價錢公道👍呢個係食家嘅要求🤔環境舒適座位寬敞呢個都係我滿意嘅地方😊因為舒適嘅環境會令人心情開朗影響食慾😋我揀咗兩個餐,一個係特上壽司定食,呢個餐前菜係味噌湯,沙律,杯仔蒸蛋。我最欣賞杯仔蛋,裏面有瘦肉、蟹柳,還有一片菇雞蛋好滑份量好適中,熱辣辣好好味😋主菜係12件唔同款壽司有我鍾意食嘅三文魚🍣帆立貝,油甘魚,甜蝦,魷魚、吞拿魚、海膽壽司😘真係唔需要加入豉油同芥末一齊食,都好好味👍還有一個餐係銀鱈魚西京燒,如果老人家喜歡食魚,呢個餐就啱佢啦!三舊魚一碗飯,還有少量瓜菜伴碟👍銀鱈魚好滑唔多骨。食埋個前菜啱啱好👌還有和風蕃茄野菜沙律同兩舊吉列生蠔未食😊先食蕃茄沙律幫助消化再食吉列生蠔😋奉送餐後雪糕😘今餐真係好豐富,好滿足👍
今日去左呢間Yuyusushi 手握壽司🍣串燒和食
食晚飯🥣

今餐真係好豐富,好滿足👍
2022-12-31 151 views
放假到左長沙灣,順便約埋個住長沙灣嘅朋友行下街,咁就等佢介紹有咩好野食啦。到左喜薈商場入面一間yuyu sushi嘅日本菜,呢個商場新開無耐,入面大部份都係食店😋朋友話呢間日本餐廳地方大,啲位濶落好坐,加上平日下午唔多客,坐到落場都唔怕阻人做生意。午市唔使加一,叫四客壽司有八折,仲有好多其他優惠添。🥗沙律&🥣味噌湯落完單,店員好快就送上沙律同味噌湯,午市套餐包埋嘅。沙律菜新鮮爽口,味噌湯鹹香鮮味,兩樣都好味。🍣壽司五件配🍤天婦羅烏冬自己點左呢樣,天氣咁凍樣食啲熱野,但黎食日本野又想食下壽司,呢個餐啱晒啦。壽司有兩種配撘,揀左帆立貝、油甘魚、三文魚、白魚、魷魚,魚生新鮮鮮味,size啱啱好一口一件,食得出係手握㗎,同機製真係好大分別。天婦羅烏冬即炸,熱辣辣唔油膩,炸漿啱啱好香脆可口。烏冬係扁身的,軟滑彈牙,醬油湯底清徹,飲左大半碗都唔覺鹹,好啱口味喎😋🥚蒲燒鰻魚玉子丼朋友叫了鰻魚飯,切成三段上碗,鰻魚厚身肥美,咬落滿滿油脂好甘香。玉子唔係個啲水流流嘅滑蛋,煎成蛋卷形狀,但入面仲好嫩滑,好有蛋香添,正🤤🧀日本芝士年糕有優惠價加配小食,叫左份芝士年糕,炸得外脆內軟,煙煙韌韌加上爆漿芝士,邪惡

🥗沙律&🥣味噌湯

🍣壽司五件配🍤天婦羅烏冬

🥚蒲燒鰻魚玉子丼

🧀日本芝士年糕
有優惠價加配小食,叫左份芝士年糕,炸得外脆內軟,煙煙韌韌加上爆漿芝士,邪惡又好食‼️

食物高質環境濶落,的確係同朋友食野傾偈好地方呢,無介紹錯。
2022-12-28
$130 (Lunch)
2022-12-28 46 views
YuYu Sushi 疫情放寬左就開心,而家最緊要揾地方聚腳啊!這裡有房間預訂,可以容納約12人以上。我今日叫左兩個set,跟餐有麵豉湯同沙律(麵豉湯好濃好飲,新鮮沙律菜)1)海膽炙三文魚親子丼$175海膽同炙三文魚都好大件,我最鍾意嘅係佢哋有幾片紫菜,脆脆的紫菜比你可以包住啲飯食。2)特上壽司定食$195包括有:呑拿魚中腩、帆立貝、海膽、鰻魚、鯛魚、甘蝦、油甘魚、三文魚、魷魚、青瓜卷。每件都新鮮好食😋好滿足。跟餐加配熱飲熱柚子薑蜜加配雞軟骨串x2$23,咬落香脆。炸廣島蠔$32,炸得外脆內軟,廣島蠔有鮮味唔會炸得太乾。
YuYu Sushi
1)海膽炙三文魚親子丼$175

2)特上壽司定食$195
每件都新鮮好食😋好滿足。

跟餐加配熱飲
熱柚子薑蜜
加配
雞軟骨串x2$23,咬落香脆。
炸廣島蠔$32,炸得外脆內軟,廣島蠔有鮮味唔會炸得太乾。
2022-12-26 31 views
壽司定食五件配黑豚肉蕎麥麵 $ 105跟定食會有日式沙律,同麵豉湯。沙律菜好新鮮,爽脆清甜,加上芝麻醬酸酸甜甜,十分開胃😝而五件壽司分別有帆立貝,油甘魚,三文魚,白魚,魷魚。每件都好厚切而且好新鮮,帆立貝好大粒、三文魚又厚切。全部食落都好重油香味同鮮甜👍🏻豬豚肉蕎麥麵都幾大碗,而且有好足料多肉,湯底又鮮甜。抵食!🤤日本南瓜薯餅 $18採用日本南瓜整嘅薯餅。薯餅好大塊。而且外脆內軟,仲有好濃郁嘅南瓜味,值得推介😝而家餐廳做緊派對外賣精選優惠,有七折咁多!啱晒聖誕節同埋新年同一班朋友叫外賣!食物質素咁好,價錢仲好親民,真係好抵食!
壽司定食五件配黑豚肉蕎麥麵 $ 105

日本南瓜薯餅 $18

2022-12-26 35 views
蒲燒鰻魚玉子丼(味噌湯、沙律、柚子梳打)$133.00有別於一般的蒲燒鰻魚,鰻魚是脆香的,亦有好多鰻魚汁,不是普通剪開包裝上菜的貨色。下面是一塊厚燒玉子豆腐,又厚又滑,下單現煮。日常吃的偏甜,但這塊沒有。煮得很有誠意。跟餐的梳打清甜大杯,爽。要不是怕太凍應該會多加一客雪糕。寿司五件配牛肉湯烏冬(赤蝦、油甘魚、三文魚、鰻魚、北寄貝 )噌湯,沙律 荔枝梳打 $120.00想飽肚又想有壽司🍣所以就點了這一客,壽司的肉質非常新鮮,午餐吃到這等級數,確實非常幸福。牛肉湯烏冬的口感不俗麵身彈口,食完唔會口亁。荔枝梳打用真荔枝打底,不死假,喜歡荔枝的朋友可以一試。吃壽司之中這個地點相當不俗,晚上還有一魚三食,有機會可以一試。😍😍高性價比。
蒲燒鰻魚玉子丼(味噌湯、沙律、柚子梳打)$133.00

跟餐的梳打清甜大杯,爽。
要不是怕太凍應該會多加一客雪糕。

荔枝梳打用真荔枝打底,不死假,喜歡荔枝的朋友可以一試。

2022-12-25 33 views
住係深水埗咁耐,見住呢間YuYu Sushi開左咁耐,今日終於的起心肝帶屋企人黎食好西啦!估唔到餐廳環境咁靚咁大,真係開party都無問題啊!牛肉壽喜鍋 $98我平時真係好怕食壽喜燒啲汁,因為大多數都好甜,但呢個壽喜鍋嘅汁完全唔會好甜,重好香添!啲牛肉黎到唔會熟晒真係值得一讚!出面果啲熟晒好硬會唔好食,呢個完全無問題!壽司五件配天婦羅烏冬 $118刺身超新鮮,係我至愛嘅三文魚啊!油脂好靚唔會乾,絕對唔似平價貨。個蝦都好驚艷,超鮮甜,唔會勁乾又無味咁!超讚!天婦羅炸粉一啲都唔厚,好脆口,隻蝦爽口彈牙。重有茄子炸得好好味,我同媽媽都好中意。另外烏冬好驚艷,質素好好唔會煲到林晒,呢個我大愛!兩個餐Lunch黎都會包左沙律同味噌湯,真心超抵食!長沙灣呢區高質日本餐廳唔多,呢間絕對可以Encore!

牛肉壽喜鍋 $98

壽司五件配天婦羅烏冬 $118

另外烏冬好驚艷,質素好好唔會煲到林晒,呢個我大愛!

2022-12-18
$100 (Lunch)
2022-12-24 137 views
餐廳雖然唔近地鐵站,但係行都只系7分鐘,都唔算難搵,就係喜薈商場上一層。我地見餐廳做緊推廣【4碟壽司或以上有8折】,眼見餐牌比起其他日料店既價錢,感覺好似都幾抵,就咁walk-in入去!餐廳環境乾淨,類似日式居酒居既感覺,每台座位都隔開一段距離,坐得非常舒服。另外設有VIP區域,聚會都有privacy。 ⦁蟹籽沙律🥗 $68青瓜爽口,仲有不少蟹籽,感覺好fresh。 ⦁真澄 藍清酒🍶 $68/支一支180mL,有凍/暖/熱,最後見天氣凍就揀左暖既清酒。飲落順滑易入口,不過酒精味偏濃。 ⦁三文魚海膽茶漬飯 $88三文魚同海膽堆砌成一座小山,而茶漬就似海咁,令到小山係海上飄浮。味道不錯,加上暖笠笠,冬天必嗌!唯一不足之處就是茶漬有點多。 ⦁什錦刺身五點盛 $183入面包括三文魚、油甘魚、八爪魚、帆立貝、甘蝦。而我比較鍾意佢地既三文魚同油甘魚,厚切得黎好有咬口。 - 壽司🍣 -⦁海膽軍艦 $42雖然得一客得一件,但食落似加拿大海膽既飽滿。⦁岩蠔 $48季節性既野必嗌,岩蠔到左季尾依然飽滿,好濃海水味。⦁赤蝦 $48大隻之餘,肉質鮮甜。⦁吞拿魚中腩 $45:尼款都係1件/客,油脂

⦁蟹籽沙律🥗 $68
青瓜爽口,仲有不少蟹籽,感覺好fresh。

⦁真澄 藍清酒🍶 $68/支

⦁三文魚海膽茶漬飯 $88

⦁什錦刺身五點盛 $183

- 壽司🍣 -
⦁海膽軍艦 $42
雖然得一客得一件,但食落似加拿大海膽既飽滿。
⦁岩蠔 $48
季節性既野必嗌,岩蠔到左季尾依然飽滿,好濃海水味。
⦁赤蝦 $48
大隻之餘,肉質鮮甜。
⦁吞拿魚中腩 $45:尼款都係1件/客,油脂的甘香,入口即溶。

⦁抹茶紅豆雪糕🍵 $18/客
抹茶味濃,紅豆唔太甜,可以食完再食!

✨總括黎講,四客壽司仲可以有8折,價錢親民,CP值都高!

2022-12-15
$330 (Dinner)
2022-12-21 26 views
今日同男朋友出開去長沙灣買嘢,買買下就肚餓想食野,所以隨意地入咗間餐廳食嘢😆餐廳裝潢得好舒服,燈光柔和空間闊落,都幾適合傾計休息🤭首先我地點咗一份枝豆,枝豆咸咸地,一條一條咁食真係好過癮,傾下傾下就食哂嚕~另外,我地都點咗一份土佐豆腐,豆腐外脆內軟,配埋蘿蔔蓉、蔥花同埋醬油又真係幾好味!主食方面我地點一份鰻魚茶漬飯同埋yuyu繽紛卷,鰻魚茶漬飯係較為淡味啲嘅,係用茶將烘過嘅飯團浸泡,加埋啲芥末落去都幾特別😄Tutu繽紛卷推薦大家試下!用牛油果包住炸蝦卷,食落個層次好豐富,大份又好味!最後,食埋雪糕球為我地嘅一餐作結~😆😆

餐廳裝潢得好舒服,燈光柔和空間闊落,都幾適合傾計休息🤭

最後,食埋雪糕球為我地嘅一餐作結~😆😆
估唔到係一間人流唔多既商場,竟然開左一間咁高質既日本餐廳,地方住得舒服不特止,性價比仲好高Tim! 😆海膽炙三文魚親子丼 $175 呢個係午餐set lunch跟餐配 沙津同味噌湯! 值得一讚係海膽,好鮮甜好creamy, 膽埋都好大舊!👍🏼👍🏼成碗而佈滿住滿滿既炙過既三文魚, 燒過後三文魚有一陣好香既魚油☺️yummy!大蔥吞拿魚蓉帶子三色丼$155同樣都係set lunch, 吞拿魚蓉同帶子質素好高,都係好鮮甜!😋而帶子更係比一般既大隻!肉質彈牙飽滿!☺️☺️Set lunch 仲可以加配各款唔同既小食,我城另外就嗌左:牛肋串 + $25燒都好香,好juicy, 好有牛味!🫶🏻日本芝士年糕 +$24呢個幾好食,外層香脆,入面就係芝士年糕,食落好似麻糬咁,煙煙韌韌😆好有咬好感!

海膽炙三文魚親子丼 $175

大蔥吞拿魚蓉帶子三色丼$155
同樣都係set lunch,

牛肋串 + $25
燒都好香,好juicy, 好有牛味!🫶🏻

日本芝士年糕 +$24

2022-12-20 25 views
最近因為要去睇家品嘅關係成日都會去長沙灣附近行下經過喜薈商場 人流唔算多 肚餓見到間日本餐廳餐牌唔錯 CP值頗高 就入咗去食.餐牌上種類好多手握壽司(每四客就有八折)、串燒、天婦羅炸物、清酒等等期間限定嘅最近有廣島牡蠣🦪.今次叫左兩份晚市定食🍱Dinner Set有包括前菜、味增湯同埋茶碗蒸.🍱海膽炙三文魚親子丼厚切三文魚鋪滿整個丼炙燒過後有入口即溶嘅感覺 好肥美海膽方面好鮮甜 用嘅係加拿大海膽店長有介紹番最近加拿大海膽比日本海膽更鮮甜果然不時不食😉🍱蒲燒鰻魚玉子丼鰻魚肉身夠厚 亦燒到有焦香嘅感覺😛鰻魚汁夠多可以撈飯🤣唯一係玉子無咁熟會更加好食另外仲叫左一份金菇牛肉串燒😍外表看似好普通 但塊牛超級好食個人認為呢個串燒有99分🥳Yuyu Sushi (長沙灣)長沙灣青山道399號喜薈商場1樓2號舖
最近因為要去睇家品嘅關係
成日都會去長沙灣附近行下
經過喜薈商場 人流唔算多
肚餓見到間日本餐廳餐牌唔錯
CP值頗高 就入咗去食
餐牌上種類好多
手握壽司(每四客就有八折)、串燒、
天婦羅炸物、清酒等等
期間限定嘅最近有廣島牡蠣🦪
今次叫左兩份晚市定食🍱
Dinner Set有包括前菜、味增湯同埋茶碗蒸

🍱海膽炙三文魚親子丼

唯一係玉子無咁熟會更加好食

另外仲叫左一份金菇牛肉串燒😍
外表看似好普通 但塊牛超級好食
個人認為呢個串燒有99分🥳

Yuyu Sushi (長沙灣)
長沙灣青山道399號喜薈商場1樓2號舖
2022-12-14
$150 (Dinner)