2022-02-14 237 views
聽講座銀嘅雞白湯拉麵非常出名,果日咁啱去到上環做嘢,就慕名一試雞白湯拉麵。下午4:30左右,裏面都坐滿客人。座位方面較為逼夾啲,坐得唔太舒服,同陌生人坐得太近有啲尷尬。不過唔影響我試拉麵嘅心情😌店員非常親切有禮,向我介紹菜單,見我杯茶飲晒,會主動幫我斟。👍🏻今次叫左雞白湯拉麵同炸雞。炸雞層炸衣較薄,香口而唔會太油膩,一咬啲肉汁爆晒出嚟,肉質亦非常嫩滑。值得推薦!🤤👍🏻👍🏻而雞白湯拉麵係上枱前有將湯底打發至起泡,不過個人認為湯底比想像中薄身,唔係極濃厚嘅雞湯,但無可否認佢個雞湯好鮮甜😌。麵質方面都ok,軟硬都適中。炸牛蒡香口,浸湯食頗有風味。而雞肉同叉燒都唔錯,豬叉燒軟冧有肉香,雞胸肉都算滑身。其他配料都頗多,成碗麵有大量洋蔥,有啲搶味。一個人埋單$205,價錢小貴🙊🙊。食完成碗麵,我覺得佢雖然都好食,但未去到驚人嘅地步,$138加一嘅一碗雞香湯拉麵,我會覺得唔太抵,同類型嘅拉麵有比佢平比佢好食嘅,試過一次就算了。

今次叫左雞白湯拉麵同炸雞

一個人埋單$205,價錢小貴🙊🙊。

炸雞
2022-02-07
$205 (Tea)
炸雞
2022-02-12 145 views
#日式拉麵 #你會揀咩.話說我同事要移民啦~佢平時都好鍾意食好西架~今次佢離開之前, 就當然都要食好西啦~我哋去咗歌賦街搵食~.座銀📌中環歌賦街7號地舖.呢間拉麵店好專一架~點解我話佢專一?因為佢全店都係食雞🐔架~.我就叫咗♦️ 雞🐔白湯拉麵我哋坐bar 枱, 所以我一路都睇住廚師點煮佢哋會放個碗落去熱水度浸住咁做可以保持住湯麵嘅熱度唔會影響拉麵嘅質感上菜同餐牌係一樣架無論係雞肉、拉麵等等都係一樣架~都係講返個拉麵啲湯, 夠熱又夠滑飲咗幾啖先開始食麵呀~拉麵好爽口, 唔好睇佢啲雞肉係薄切但係好嫩好滑!結果我係飲哂啲湯呀~Yummy~~~😋😋😋.♦️ 炸雞🐔真心係出面食, 好多時都會好乾但佢哋真係好脆而裡面嘅肉非常嫩!!.整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣味道:🟣🟣🟣🟣🟣服務:🟣🟣🟣🟣🟣環境:🟣🟣🟣🟣🟣地點:🟣🟣🟣🟣🟣.總括嚟講,座銀嘅出品正~👍🏻👍🏻👍🏻以雞🐔做主題, 佢哋出品都算快呀~因為佢出品好味, 所以都好多人食架各位朋友仔想食就要早少少去排隊啦~.Zagin Soba 座銀@zaginsoba••••••••••••••••••••••••••••••.#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸
#日式拉麵 #你會揀咩
話說我同事要移民啦~
佢平時都好鍾意食好西架~
今次佢離開之前, 就當然都要食好西啦~
我哋去咗歌賦街搵食~
座銀
📌中環歌賦街7號地舖
呢間拉麵店好專一架~
點解我話佢專一?
因為佢全店都係食雞🐔架~
我就叫咗
♦️ 雞🐔白湯拉麵
我哋坐bar 枱, 所以我一路都睇住廚師點煮
佢哋會放個碗落去熱水度浸住
咁做可以保持住湯麵嘅熱度
唔會影響拉麵嘅質感
上菜同餐牌係一樣架
無論係雞肉、拉麵等等都係一樣架~
都係講返個拉麵
啲湯, 夠熱又夠滑
飲咗幾啖先開始食麵呀~
拉麵好爽口, 唔好睇佢啲雞肉係薄切
但係好嫩好滑!
結果我係飲哂啲湯呀~
Yummy~~~😋😋😋
♦️ 炸雞🐔
真心係出面食, 好多時都會好乾
但佢哋真係好脆而裡面嘅肉非常嫩!!
整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣
味道:🟣🟣🟣🟣🟣
服務:🟣🟣🟣🟣🟣
環境:🟣🟣🟣🟣🟣
地點:🟣🟣🟣🟣🟣
總括嚟講,座銀嘅出品正~👍🏻👍🏻👍🏻
以雞🐔做主題, 佢哋出品都算快呀~
因為佢出品好味, 所以都好多人食架
各位朋友仔想食就要早少少去排隊啦~
Zagin Soba 座銀
@zaginsoba

#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozimama #6B29production #路邊研究事務所 #6B29 #座銀 #zaginsoba #中環美食 #香港美食 #大小帳 #互追 #followforfollow #hk #hkmama #hkmami #二胎媽媽 #hkkol #foodie #hkfoodie
2022-02-07 194 views
一山還有一山高。之前食過灣仔鳥華亭的雞白湯拉麵,已經覺得好食,今次試埋來自大阪的中環「座銀」(跑馬地另有分店),更見驚艷。排隊時同店員哥哥傾偈,先知之前食過附近的魚湯拉麵◯de▽係屬同一集團,兩者各有千秋。座銀貫徹日本貴精不貴多風格,只提供3款麵食(雞白湯、海鮮雞湯同沾麵),同3款小食(炸雞、牛蒡飯、煙燻蛋),專注只做幾樣,出品更有保證。試左最基本的雞白湯($138),雖然個碗好大,但麵同湯的分量唔會好多,女仔食剛好。先飲一啖湯,個味道完全係喺日本食過的味道(雖然當時唔係食座銀),雞味極之濃郁,好重膠質,但唔鹹,面頭有一層由雞湯打成的薄薄泡沫,增加層次感。麵條冇得㨂曲直同軟硬度,看來店家好有信心佢煮的已經係最配合個湯嘅效果。果然微曲帶點粗的麵條掛滿湯汁,而且爽滑煙韌,帶點蛋香。掛在旁邊有一塊雞肉同一塊豬肉,放回湯裏浸一陣,雞肉同豬肉都保持嫩滑,兼且有肉香。實在要一讚旁邊炸成一捆的牛蒡絲,香脆惹味,一啖麵一啖牛蒡絲,口感相映成趣,但兩者又唔會互相搶去味道,就算佢獨立成為一款小食都可以。上次已講過,雞白湯已成為我頭號最愛湯底,而呢間亦已超越左鳥華亭暫時成為香港雞白湯拉麵第一位(我覺得),佢
一山還有一山高。
上次已講過,雞白湯已成為我頭號最愛湯底,而呢間亦已超越左鳥華亭暫時成為香港雞白湯拉麵第一位(我覺得),佢係最接近日本味道,如果想一解鄉愁,呢度好值得一來,雖然頗貴。
雞白湯拉麵 $𝟣𝟥𝟪 | 海鮮。雞拉麵 $𝟣𝟥𝟪座銀炸雞塊 $𝟦𝟪ᴢᴀɢɪɴ ꜱᴏʙᴀ: 朋友介紹既雞soba拉麵店(中環分店), 提供拉麵同沾麵, 主打雞白湯拉麵(Must-Try!!) 店內提供麥茶(Iced/Hot). 消滯好好飲der ꉂ(ˊᗜˋ*)。值得一試!!雞白湯拉麵/ 湯底好出色🥰雞湯表面有層以泡沫咖啡打泡方法而成既泡沫, 飲落好綿滑, 口感相比一般豬骨湯更加豐富(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)重要既係湯味濃郁但又唔係死咸, 唔油膩😋☺️ 麵條質地好彈牙,而且都幾吸湯. 雞肉係低溫處理, 咬落好軟好soft ꉂ(ˊᗜˋ*)。海鮮。雞拉麵/ 湯底比起雞soba更加濃, 用咗蝦乾、魚乾去烹調. 海鮮味好重, 但飲到最尾有少少咸. 鍾意濃味啲嘅可以試呢個👅炸雞塊/ 熱辣辣好香脆😋😋色澤好靚!📍G/F, 7 Gough Street, Central🕛𝙼𝚘𝚗-𝚂𝚞𝚗: 𝟷𝟸:𝟶𝟶-𝟸𝟸:𝟹𝟶
雞白湯拉麵 $𝟣𝟥𝟪 | 海鮮。雞拉麵 $𝟣𝟥𝟪
座銀炸雞塊 $𝟦𝟪

炸雞塊/ 熱辣辣好香脆😋😋色澤好靚!

📍G/F, 7 Gough Street, Central
🕛𝙼𝚘𝚗-𝚂𝚞𝚗: 𝟷𝟸:𝟶𝟶-𝟸𝟸:𝟹𝟶
2021-12-20
$178 (Dinner)
2022-02-04 138 views
今天年初三,同女友去了試呢間拉麵舖🍜,去到都幾多人等了半小時,就可以入坐,入面有啲逼,但可以接受,坐低睇吓餐牌,原來只有三款選擇,我哋已選了兩款:鷄白湯拉麵麵質較軟,個湯底好濃,好似忌廉湯,我女友話ok,話食完有點口渴。鷄白湯沾麵麵質較煙韌,個湯底較濃而帶多點鹹,我覺得幾好味,不過湯底唔夠熱。座銀炸鷄鷄肉夠嫩,炸得幾好。煙熏糖芯蛋少少煙熏味,好味。另外,服務態度也很好👍總評分:9/10 座銀 ℤ𝕒𝕘𝕚𝕟 𝕊𝕠𝕓𝕒📍中環歌賦街7號地舖(上環🚇 E3出口行5分鐘就到)
今天年初三,同女友去了試呢間拉麵舖🍜,去到都幾多人

鷄白湯拉麵

麵質較軟,個湯底好濃,好似忌廉湯,
我女友話ok,話食完有點口渴。

鷄白湯沾麵

麵質較煙韌,個湯底較濃而帶多點鹹,
我覺得幾好味,不過湯底唔夠熱。

座銀炸鷄
鷄肉夠嫩,炸得幾好。

煙熏糖芯蛋
少少煙熏味,好味。

另外,服務態度也很好👍
總評分:9/10

座銀 ℤ𝕒𝕘𝕚𝕟 𝕊𝕠𝕓𝕒
📍中環歌賦街7號地舖
(上環🚇 E3出口行5分鐘就到)
  • 雞白湯沾麵
2022-01-18 259 views
人氣拉麵店👶🏻👶🏻成日晚飯時段都非常多人系鋪頭排隊,今次放飯🍚時段行過黎食,感覺冇咁多人,服務都幾貼心🤵🏻🤵🏻‍♀️// 🍜雞白湯拉麵($138)湯底非常滑,飲落有少少似煙肉味🥓;面質幼身爽口;🐓雞肉夠淋,由吧枱望入open kitchen見師傅系用專門機器切割雞肉片,幾中意炸牛蒡,甘香脆口🎋// 🫕雞沾面($148)個人比較中意沾面面質,比較上粗身啲,因為沾面湯底會較濃,掛系湯既面積會多啲,見到裡面有實實在在既雞肉同筍絲,口感幾滿足😋

// 🍜雞白湯拉麵($138)

// 🫕雞沾面($148)
2021-12-09
$150 (Lunch)
2022-01-17 216 views
聽聞係全香港頭三位嘅拉麵店,而且不嬲都係中環打工仔嘅高級飯堂💵✅推薦✅雞白湯拉麵 💰138名不虛傳,湯底雞味勁濃郁,面頭仲有一層薄薄嘅泡沫,好似cappuccino咁☕️ 拉麵吸收晒湯底嘅精華,彈牙嘅拉麵配上炸到又香又脆嘅牛蒡,口感有層次😆雞沾麵 💰148個麵底差唔多,但個湯底會再偏鹹少少。適合重口味人士,我就覺得拉麵嘅性價比可能會稍高少少🤏🏻🪄 座銀 @zaginsoba中環歌賦街7號地舖#porkbelly_foodie #hkfood #hkfoodie #香港美食 #香港好去處 #中環美食 #中環 #中環好去處 #中環美食推介

✅推薦✅

🪄 座銀 @zaginsoba
中環歌賦街7號地舖

2022-01-16 160 views
講到我既拉麵界No.1,絕對係座銀當之無愧,睽違一年,今日終於得閒去再享受下佢咁好味既雞白湯湯底!雞白湯拉麵 $138講到座銀既拉麵,最出色既一定係湯底。白湯係拉麵師傅使用咖啡打泡法,打出非常軟既泡泡,所以湯底係好creamy既,味道有啲似忌廉湯咁,好味到我飲曬個湯。炸牛蒡亦同樣出色,點埋白湯就會同時食到酥炸口感同埋白湯既味道。拉麵就應該係偏向粗硬,我自己都幾鍾意!但係雞肉同叉燒就凍得好快,所以一定要趁熱食,唔係既語口感就冇咁嫩滑同有肉汁。

2022-01-15 80 views
假日同朋友特登過嚟中環食拉麵排咗大概10分鐘左右入座來自大阪的座銀Zagin Soba,有拉麵和沾麵,主打雞白湯疷濃郁嘅雞白湯湯底配上炸牛蒡一塊雞肉同埋一塊豬肉個湯底好正好滑,個湯我飲咗一大半😋麵質好彈牙,整體來講不錯👍🏻
假日同朋友特登過嚟中環食拉麵
排咗大概10分鐘左右入座
來自大阪的座銀Zagin Soba,
有拉麵和沾麵,主打雞白湯疷
濃郁嘅雞白湯湯底配上炸牛蒡
一塊雞肉同埋一塊豬肉

個湯底好正好滑,個湯我飲咗一大半😋
麵質好彈牙,整體來講不錯👍🏻

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-01-09 114 views
一隻知道呢間雞白湯拉麵好評如潮 趁着唔係好多人排隊特登試一試 裝修比較簡約日系 唔知係咪有+1服務費嘅緣故 侍應斟茶都好好服務而且有圍裙毛巾俾你食得更方便試一試招牌嘅白湯拉麵 雞白湯好濃厚好有雞味 再加上面頭的泡沫好幼滑 雞肉份量不多 味道有少少普通 主要全靠雞白湯的精華搭救 因為有薑蔥既調和令到湯底清淡一點 飲到最後都唔會太濃 唔會有味精的感覺同埋感覺到口渴以呢個價錢來講有點偏貴但係間唔中食一次覺得以湯底來說都值回票價

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-01-08 253 views
星期六下昼兩點去到,都要等10個人左右先入到去,不過好彩人流去得好快,只係等咗15-20分鐘就入得。呢間店嘅餐牌只有三款拉麵,我試咗其中兩款。麵條軟硬適中,配菜有炸到好脆嘅牛蒂絲、洋蔥、蔥花,夾埋啲麵一齊食口感好好。雞肉同叉燒都嫩滑,係出色嘅。不過最重點都係個湯底,兩款都好正!海鮮。雞拉麵 $138個湯底好濃,因為加入咗蝦乾、魚乾嚟煮,所以海鮮味好重,好味,但就略嫌鹹咗少少。雞白湯拉麵 $138不愧為招牌菜,湯底好濃厚,又唔油膩,仲有啲似忌廉湯,真係好好味。餐廳仲特登用泡沫咖啡打泡法打出一層薄薄嘅泡,令到口感更加滑。絕對值得encore!棵木煙熏糖芯蛋 $15雞蛋都做到流心效果,而且真係有煙熏味,唔錯。座銀炸雞 $48個炸雞外脆內軟,雞肉好嫩滑,上菜時仲熱辣辣,不過略嫌油咗少少。

海鮮。雞拉麵

海鮮。雞拉麵 $138

棵木煙熏糖芯蛋

棵木煙熏糖芯蛋 $15
雞蛋都做到流心效果,而且真係有煙熏味,唔錯。
座銀炸雞

座銀炸雞 $48
2022-01-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$185 (Lunch)
海鮮。雞拉麵
棵木煙熏糖芯蛋
座銀炸雞
呢間拉麵熱店我想食好耐連朋友都推薦就即管睇吓佢何方神聖點知希望越大,失望越大我就未必會再返轉頭店舖喺歌賦街,食街嚟雖然唔近地鐵站但行吓中上環都幾好氣氛店舖位置都算多我哋今日好彩可以坐到bar枱位睇到師傅做拉麵價錢都頗為進取所以我就更加對佢有期望另外服務態度好好店員都好有禮 好殷勤值得一讚先來嘅係雞白湯拉麵($138)評分:7.5/10我見到佢會打咗啲泡出嚟令到個湯可以棉密d 但我又覺得係gimmick野嚟又唔會話特別好食咗雞湯就都算濃郁嘅,但就唔至於好好食反而旁邊既肉味就好濃唔係一般普通嘅雪藏肉但你話係咪好想再返嚟食或者好特別我又覺得唔算喎特別喺香港呢個拉麵市場競爭咁激烈佢又唔算話食完好想返轉頭我嘅係雞沾麵($148)見唔見到嗰塊炸牛蒡細得可憐我寧願叫拉麵算肉有一塊,其他起晒個沾麵底度可惜係碎濕濕重點呢係個湯根本就係暖咋再將啲麵加埋落去呢食到一半個湯已經凍哂而家香港大把店舖食沾麵都會特登將個湯底加返熱少少呢度無呢種細心又係唔係好特別囉不過個沾麵 係好彈牙口感好好同埋塊肉係真係好濃肉味呢兩樣係唯一可取之處整體來講服務好好 侍應殷勤環境都好似日本嘅拉麵店性價比一般真係唔算平 但係又唔算好好
呢間拉麵熱店我想食好耐
連朋友都推薦

就即管睇吓佢何方神聖
點知希望越大,失望越大

我就未必會再返轉頭

店舖喺歌賦街,食街嚟
雖然唔近地鐵站

另外服務態度好好
店員都好有禮 好殷勤
值得一讚
白雞湯拉麵

先來嘅係雞白湯拉麵($138)
評分:7.5/10
我見到佢會打咗啲泡出嚟
令到個湯可以棉密d
但我又覺得係gimmick野嚟
又唔會話特別好食咗

雞湯就都算濃郁嘅,但就唔至於好好食
反而旁邊既肉味就好濃

唔係一般普通嘅雪藏肉
但你話係咪好想再返嚟食
或者好特別
我又覺得唔算喎
特別喺香港呢個拉麵市場競爭咁激烈
佢又唔算話食完好想返轉頭

我嘅係雞沾麵($148)
見唔見到嗰塊炸牛蒡細得可憐

我寧願叫拉麵算
肉有一塊,其他起晒個沾麵底度
可惜係碎濕濕

我就覺得有啲偏貴

未至於負評嘅
但係我又覺得唔算好食
值得一試啦
$160 (Lunch)
白雞湯拉麵
中上環餐廳: 座銀(拉麵)食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌕🌕-有食開拉麵同係中上環返工嘅ching應該都唔陌生,日日都排晒長龍,果日早咗去到,要等到1200先有得入去食。-🔥雞白湯拉麵 ($138):🌕🌕🌕🌕🌕呢個雞白湯應該都係全港第一,個湯底好滑好濃,好似有陣忌廉味,食釋下都差唔多飲晒,我覺得每個配料好食,兩塊雞肉都好嫩滑,炸牛蒡就脆脆地,我覺得好似響鈴咁浸一浸就可以食。🔥雞白湯沾麵 ($148) :🌕🌕🌕🌕🌕沾麵個湯底其實差唔多,係咸少少咁,如果食開重口味應該都飲得晒,我覺得沾麵配個啲雞肉碎得滯,我唔係咁鍾意,其他就大同小異。-整體來講: 我覺得質素對得住個價錢,可惜蛋要另外加,如果唔係就超值,上次有friend嗌咗佢個期間限定款,好似係海鮮雞白湯,我覺得就太鹹,建議第一次食食咗招牌先。同埋佢個廁所係自動馬桶,同埋有漱口水同埋牙縫刷,非常細心。

中上環餐廳: 座銀(拉麵)
食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌕🌕
🔥雞白湯拉麵 ($138):🌕🌕🌕🌕🌕

🔥雞白湯沾麵 ($148) :🌕🌕🌕🌕🌕
2022-01-01 85 views
座銀 @ 中環📍中環歌賦街7號地舖座銀 Zagin Soba另一間雞白湯人氣店一坐低就問要熱茶定凍茶,呢個就係日本人既貼心服務👍🏻雞白湯拉麵 $138濃濃既湯底呈奶白色的,湯面還有一層棉滑既泡沫,炸牛蒡,粉嫩既雞肉,配搭一絕👍🏻最後亦清碗作結尾
座銀 @ 中環
📍中環歌賦街7號地舖

座銀 Zagin Soba另一間雞白湯人氣店

一坐低就問要熱茶定凍茶,呢個就係日本人既貼心服務👍🏻

最後亦清碗作結尾
2021-12-30 82 views
來自日本大阪的座銀!!呢間拉麵店 我真係介紹唔到🥺因為用任何文字都唔可以表達到佢有幾好食!!!主打白雞湯拉麵,湯底以原隻雞高溫及長時間熬製,呈奶白色,清澈不油膩,味道極濃郁!仲有供應沾麵,沾麵可以掛湯,每一啖都感覺幫你補充骨膠原🤣一片豬肉、一片是雞胸,同樣都是以低調烹調的方式,口感軟嫩不油膩👍🏻整體來講 都唔需要多講,大家去試啦!真心推薦!比較少有的白雞湯而且仲要好食!非常難得,包你一試難忘❤️❤️❤️
來自日本大阪的座銀!!
呢間拉麵店 我真係介紹唔到🥺
因為用任何文字都唔可以表達到佢有幾好食!!!