復活節長假期嚟到🐰一於食個高質半自助餐【復活節限定𝔼𝕒𝕤𝕥𝕖𝕣 𝔹𝕣𝕦𝕟𝕔𝕙 𝔹𝕦𝕗𝕗𝕖𝕥 】($498/位)性價比極高👍🏻 有齊海鮮、海膽、和牛、復活蛋只做4月2日 - 4月6日./ 🤩 Appetizer (All you can eat 任食) /✔️海鮮Platter :: 有即開生蠔、翡翠螺、藍青口、海蝦推介翡翠螺大大隻新鮮飽滿✔️雞胸肉沙律 :: 作為開胃菜一流👍🏻有青紅蘋果、杏脯乾帶出甜味合桃同埋沙律菜就為口感層次加分夠refreshing✔️Cold cut :: 有三款~我最愛都係油脂濃郁既parma ham✔️ 熱食 :: 野菌pizza & 燻豬腿 x 燒菠蘿😈 大胃王貼士~海鮮、雞胸肉沙律非常值得encore‼️/ Signature Egg Starter /✔️龍井溫泉蛋伴黑松露及帶子 ::溫泉蛋經過煙燻後有淡淡清香同時保留流心狀態面層鋪埋黑松露更顯矜貴顏色賣相更eye catching係幾特別✔️海膽蛋黃伴柚子醬油 ::細細隻嘅雞蛋殼係鳥巢上面好似啱啱孵化一樣雞蛋黃流心而且好漿口 🥰 海膽份量相對慷慨唯獨唔係好食得出柚子醬油既味道食完之後好想食多一隻再感受一次🤣*/ S
復活節長假期嚟到🐰
一於食個高質半自助餐
性價比極高👍🏻 有齊海鮮、海膽、和牛、復活蛋
只做4月2日 - 4月6日

✔️海鮮Platter ::
有即開生蠔、翡翠螺、藍青口、海蝦
推介翡翠螺大大隻新鮮飽滿
✔️雞胸肉沙律 ::
作為開胃菜一流👍🏻有青紅蘋果、杏脯乾帶出甜味
合桃同埋沙律菜就為口感層次加分夠refreshing
✔️Cold cut ::
有三款~我最愛都係油脂濃郁既parma ham
✔️ 熱食 ::
野菌pizza & 燻豬腿 x 燒菠蘿
😈 大胃王貼士~海鮮、雞胸肉沙律非常值得encore‼️

/ Signature Egg Starter /

用錘仔敲碎半圓形白朱古力外殼
就發現日式芝士蛋糕🍰 藏身復活蛋入面
超級IGable 📸
芝士蛋糕質素正常係偏厚實嘅口感
配埋軟滑雪糕好滿足呢~

想食得豪華啲仲可以追加:
+ $248 有精選意大利魚子醬
+ $248 兩小時無限暢飲特選香檳
2021-04-01 183 views
甚麼是幸福?幸福就是看著優美的維港景色,慢慢品嚐精緻美味又豐富的早餐,充滿能量開展新一日一大早要到銅鑼灣工作,忙碌過後就去嘆返個靚早餐。平日朝早都係咬住麪包對住電腦開工,可以一朝早望住維港靚景,優閒地歎早餐,確實係一件難得嘅事😆平日出街食飯多數會揀餐廳招牌菜式,不過今餐決定自己的早餐自己揀,點咗 Breakfast in your own style ($88),當中有:- 🥚黑松露炒蛋 Black Truffle Scramble Egg- 🥓巴馬火腿配藍芝士沙律 Parma Ham with Blue Cheese Salad- 🐣唐揚炸雞 Japanese Fried Chicken - 🍚日式鰻魚飯配味噌湯 Japanese Grilled Eel with Rice with Miso Soup- ☕咖啡 Coffee最欣賞黑松露炒蛋,一上枱已經聞到濃濃嘅松露香氣😍 炸雞都整得好好食,外脆內滑,肉質鮮嫩;巴馬火腿亦係我鍾意嘅菜式。整體而言,呢個早餐非常出色,色香味俱備,性價比高。精緻嘅食物配上維港美景,實在係一頓令人感到幸福嘅早餐,全程心情都好愉悅放鬆,誠意推介!👍🏼
甚麼是幸福?

黑松露炒蛋

- ☕咖啡 Coffee

黑松露炒蛋
2021-03-29 331 views
位於V Point 30樓嘅Zeng 可飽覽維港景色 6點幾黃昏嘅時間上去 日景同夜景都可以睇埋🤩 可選擇室內同戶外 ​▪️龍蝦沾麵​龍蝦肉頗多 食落幾爽幾彈牙😝 唯麵底可以再乾身少少 同沾麵汁可以再濃味少少 咁就perfect啦🤤​​▫️火焰鹵水五花腩​五層肉肥瘦分明 肥肉入口即融 香而不膩 瘦肉軟嫩 層次口感令人回味無窮😍 加埋火焰令肉質嘅香味催發出嚟 無論係視覺定味覺都有加分嘅效果🤓​​

▪️龍蝦沾麵​
龍蝦沾麵

▫️火焰鹵水五花腩​
2021-03-27 240 views
.難得得閒 同左朋友去食tea未試過呢間就一於試下🥢環境都算舒服 戶外有時唔開 今次坐左室內.Tea Set 每人十件 影相係好靚既! 呃得下人既😂餐廳果日4點就要清場 因為夜晚有人book左場Tea Set 3點先開始 所以得1個鐘 影埋相再食呢 時間有啲太趕啊~.野食正正常常 唔會話太有驚喜最鍾意得隻蛋😗.其實真係麻麻地好食 唔建議去食服務態度都唔多好 .$498+10% 兩個人 真係唔抵食食物Service簡直唔值呢個價啊🤣
難得得閒 同左朋友去食tea
未試過呢間就一於試下🥢
環境都算舒服 戶外有時唔開 今次坐左室內
Tea Set 每人十件
影相係好靚既! 呃得下人既😂
餐廳果日4點就要清場
因為夜晚有人book左場
Tea Set 3點先開始 所以得1個鐘
影埋相再食呢 時間有啲太趕啊~
野食正正常常 唔會話太有驚喜
最鍾意得隻蛋😗
其實真係麻麻地好食 唔建議去食
服務態度都唔多好
$498+10% 兩個人 真係唔抵食
食物Service簡直唔值呢個價啊🤣
$273.9 (Tea)
——記錄openrice既第一個post🧏🏻‍♀️——✨✨用男朋友既生日晚餐作為開始✨✨呢間西餐我bookmark左好耐🤤襯男友生日即刻🐶衝去試下🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️1️⃣北海道帶子拼海膽4pieces $198👱🏻‍♀️本身係海膽愛好者❤️雖然唔會特別研究邊個國家咩品種既特別好食 但條👅極度挑剔😛Zeng既海膽尚算鮮甜無苦味👍🏻不過份量少到得一人份量 4舊爽甜大隻既帶子分唔勻🥲得個2小舊海膽 有d到喉唔到肺 🙈但呢個價錢黎講都叫合格2️⃣新鮮三文魚及牛油果他他 (4course dinner set)👱🏻‍♀️唔食得魚生 一食會即刻嘔所以呢一道菜男朋友一個人食左兩碟🤣🤣我一影完相佢即刻狂風掃落葉鯨吞曬兩碟他他😱d三文魚幾鮮甜配埋牛油果🥑prefect池伴碟既芥末醬味道都唔錯面頭既三文魚籽🤩無腥味粒粒都脹卜卜 3️⃣日式芝士焗蠔 (4course dinner set)👱🏻‍♀️十級中意食蠔 無論生蠔焗蠔炆蠔 全部都會吞曬落肚🤤Zeng既焗蠔肉質飽滿啖啖肉配埋肥到喊既芝士簡直係錦上添花🤩不過d芝士就蓋過左d蠔味🤔食唔岀d蠔本身應有既淡淡海水味餐廳可以考慮下落少d肥膩芝士保留返原有既鮮味🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️4️⃣意式明
呢間西餐我bookmark左好耐🤤

得個2小舊海膽 有d到喉唔到肺 🙈但呢個價錢黎講都叫合格

2️⃣
三文魚牛油果他他
新鮮三文魚及牛油果他他
(4course dinner set)

👱🏻‍♀️唔食得魚生 一食會即刻嘔
所以呢一道菜男朋友一個人食左兩碟🤣🤣
我一影完相佢即刻狂風掃落葉鯨吞曬兩碟他他😱
d三文魚幾鮮甜配埋牛油果🥑prefect池
伴碟既芥末醬味道都唔錯
面頭既三文魚籽🤩無腥味粒粒都脹卜卜

3️⃣
日式芝士焗蠔 (4course dinner set)

Zeng既焗蠔肉質飽滿啖啖肉

所以另外散嗌左個麵食
呢個undo不得了🤩🤩🤩
Carbonara❤️愛好者一定會尖叫🗣
個undo彈牙挺身 掛汁能力一流
而個忌廉汁mix埋個蛋黃creamy到齒頰留香😭😭好食到要同男朋友爭食👿
‼️呢個菜式去zeng係必點‼️

5️⃣
香煎鱈魚配蕃茄醬及百里香醬
(4course dinner set)

👱🏻‍♀️唔食牛同豬 所以食西餐一定點魚/雞🤙🏻
最怕廚師煎魚overcook🥵
塊皮脆但入面d肉實埞埞老過我呀嫲😂😂
Zeng既鱈魚處理得幾好無雪味👍🏻
廚師煎魚火喉掌握得唔錯🥰
塊皮少少脆但魚質鮮嫩仲有些微肉汁 一啖接一啖好快食曬個main😚
連伴碟既配菜調味都拿捏得岩岩好 配埋酸酸甜甜既蕃茄醬🍅
正到暈啊媽咪🤗

6️⃣
⃣(前)Virgin Summer🌞 / (後)Peach Hawaii 🏖

👱🏻‍♀️酒量麻麻 所以4course dinner set 嗌左2杯mock-tail🍸

2杯drinks都易入口唔會太甜😝
前者同fruit punch有d類近不過加左青瓜🥒所以會再清爽一d😋
後者就係清甜既peach 🍑mix with pineapple ?sprite 既smoothie❣️女仔會中意呢種甜甜既口味 而且佢打得夠碎咬唔到仼何冰粒👍🏻抵讚

👎🏻👎🏻👎🏻要彈既地方就係侍應普遍反應比較慢😂等左30分鐘先一次過上蠔 烏冬同主菜🥲真係等到花兒也謝了🥀唔知係咪疫情關係戴曬口罩😷大家都無嘜笑容 睇佢地對眼好似個個都做到好頹廢🌚香港人‼️加油 齊齊頂住 每日都要笑住咁過😄

🔆zeng仲提供户外座位💁🏻‍♀️
需要抖下氣🚬既朋友有福了🤙🏻
不過👱🏻‍♀️呢個狗仔鼻頂唔緊d🚬味就乖乖地入返室內坐👻
🔆夜晚上黎 zeng可以影到chill到爆既夜景🌃岩曬攝影發燒友📸黎打卡取景😎
🔆Zeng仲有提供水煙 🥳
中意shisha既朋友可以去嘆住靚景食住好西慢慢品嘗下shisha😉

💰人均💲500/ppl💰

2021-03-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
Birthday
北海道帶子拼海膽
三文魚牛油果他他
  • 意式明太子烏冬
  • 北海道帶子夾海膽
2021-03-10 317 views
Zeng 聽聞係取自於廣東話「正」主打日式fusion菜位於V Point 30樓 飽覽維港 景色絕啊嗌左Deluxe 6 course lunch set意式紅蝦刺身|新鮮醬油漬三文魚手握壽司|和牛他他|45度慢煮三文魚|香煎帶子|日式鰻魚飯慢煮三文魚有驚喜 淋得嚟鮮嫩 配上疑似忌廉/蛋黃汁👍🏻和牛他他加上生蛋頗嫩滑鰻魚飯肉質一般汁少鹹 帶子不俗壽司同蝦都不過不失 有油甘味 值得一試總括而言 用咁嘅價錢 係高空下享用午餐 的確享受
Zeng 聽聞係取自於廣東話「正」
主打日式fusion菜

鰻魚飯肉質一般汁少鹹 帶子不俗

壽司同蝦都不過不失 有油甘味 值得一試

總括而言 用咁嘅價錢 係高空下享用午餐 的確享受

• 慢煮三文魚
Service真麻麻,又嘈,只限飲嘢,如果想食一個decent嘅晚餐就完全黎錯地方。好朋友生日,諗住揾個decent d嘅地方同佢食晚餐傾計,見Openrice同上網d相以為ok,點知唔係個回事。如果有得坐出面outdoor睇夜景係ok d,點知outdoor唔開。點知indoor主力做飲嘢,但佢哋又貪心想做埋high end decent晚餐路缐,但完全唔係個回事,只不過係一個唔烏煙脹氣嘅bar,所以d音樂嘈到爆,仲越嚟越大聲,傾計搞到我聲都沙埋。張矮凳坐得辛苦,唔適合食晚餐。個6-course set dinner價錢$689 + 10% service charge唔係平,但食物質素味道普通到不值得一提,冇乜特別,好彩仲有少少presentation。六道菜晚餐,我諗得我咁蠢睇圖黎呢度食set dinner:1. Zeng精選三道前菜:個醬油漬三文魚刺身,唔知點形容,我完全唔想食;北海道帶子伴海膽,乜鮮味都食唔到,只知食咗一舊野;燒和牛壽司,勉強ok。2. 龍蝦濃湯,得個一細舊三分一手指肉,得個咸字,所以只飲一兩啖放棄。3. 虎蝦香蒜橄欖油意粉,普通到同上樓cafe嘅水準。4.

張矮凳坐得辛苦,唔適合食晚餐。

六道菜晚餐,我諗得我咁蠢睇圖黎呢度食set dinner:

3. 虎蝦香蒜橄欖油意粉,普通到同上樓cafe嘅水準。

4. 香煎澳洲M5和牛西冷,完全食唔到係和牛,普通到超級超級市場平價貨式。

5. 日式芝士蛋糕+雪糕,普通野。

服務更差,所有識講中文嘅staffs都唔係好望人,得一個唔講中文嘅男staff service誠懇啲。服務差在Openrice book枱叫佢幫手甜品寫happy birthday又冇寫,Openrice book枱入席時已話俾職員知,但賣單時啲職員唔mark Openrice discount但又唔望double check,唔望差啲就俾佢蝕咗。

可以話如果食dinner真係唔推介,咁嘅價錢有更多選擇,除非你只黎飲嘢。
Zeng精選三道前菜:個醬油漬三文魚刺身,唔知點形容,我完全唔想食。
北海道帶子伴海膽,乜鮮味都食唔到,只知食咗一舊野
燒和牛壽司,勉強ok。
龍蝦濃湯,得個一細舊三分一手指肉,得個喊字,所以只飲一兩啖放棄。
虎蝦香蒜橄欖油意粉,普通到同上樓cafe嘅水準。
日式芝士蛋糕+雪糕,普通野。
2021-02-26
$700 (Dinner)
Birthday
2021-02-23 285 views
本來好期待 食完都幾失望 第一碗有毛就係碗湯 碗湯唔難飲 飲飲下見到好幼嘅一條毛 類似眼睫毛 同侍應講 佢都冇話say sorry 果d 就咁換左新嘅匙羹俾我咁我都諗住算 因為太幼有時跌咗落去都睇唔到但係點知 我個前菜 和牛他他上面有條粗身嘅毛 都幾嘔心同埋連續2碗都有毛 真係幾難去理解 跟住就講下野食 咖啡幾好飲嘅 鰻魚飯來到係微暖 絕對唔係新鮮滾熱辣出來 冇咩味 表現正常偏低茶碗蒸正常 和牛他他普通 明太子意粉 意粉偏硬少少 但味道正常嘅炸蠔天婦羅 唔錯 個蠔幾甜係咁多 因為睇到評價都話好食嚟咗 結論係冇下次 風景係靚嘅 裝修係靚嘅 係坐得舒服嘅 但係食物唔OK 職員亦都冇主動去處理問題 同佢講咗連續兩碗都有毛佢都冇咩反應去處理 只係換過匙羹同埋換過碟野比我 sorry都冇 只能講好失望🙍🏿‍♂️完
本來好期待 食完都幾失望

明太子意粉 意粉偏硬少少 但味道正常嘅
炸蠔天婦羅 唔錯 個蠔幾甜

只能講好失望🙍🏿‍♂️

2021-02-21 333 views
上網見到介紹呢間個ⓥⓘⓔⓦ✨✨真心被吸引所以約埋好閨蜜一齊去試下啦💕💕個tea set都幾精緻❤️❤️用個皮箱放都好特別👍🏻食物質素比較一般😐😐無乜驚喜Afternoon tea最緊要一定係scone啦佢個scone好硬🤭🤭好似石頭咁🤣🤣🤣不是我杯茶呢間餐廳令我最深刻嘅係ⓢⓔⓡⓥⓘⓒⓔ落單時,個員工好似機械人咁無乜反應!基本重複客人order都無我地食野中途有野想問啦放眼望係見唔到有員工架起身搵人都搵唔到🙄🙄總結係無下次👋🏻👋🏻
上網見到介紹呢間個ⓥⓘⓔⓦ✨✨

佢個scone好硬🤭🤭
好似石頭咁🤣🤣🤣
不是我杯茶

呢間餐廳令我最深刻嘅係ⓢⓔⓡⓥⓘⓒⓔ
落單時,個員工好似機械人咁
無乜反應!
基本重複客人order都無
我地食野中途有野想問啦
放眼望係見唔到有員工架
起身搵人都搵唔到🙄🙄
總結係無下次👋🏻👋🏻

2021-02-20 251 views
今日同友人慶生日 咁岩又年30早放 決定去high high tea收爐慶祝Book 咗330準時到 員工服務都好親切 因為有啲凍所以無坐outdoor 但都對住成個維港景無得輸 唔洗幾分鐘 個tea set 已經呈現眼前 用木箱載住好似寶物咁 豪華得黎又低調我幾中意 食物方面店員建議由內食到外 鹹食開始 款款都深得我心 除左個黑糖珍珠布甸 甜食對我黎講太甜 而跟餐嘅house sparkling 都好正 可以中和下無咁膩整體空間感大 景觀開揚 食物高質 仲要有折 下次會考慮下佢晚市 可能別有一番風味

Tea  set
Tea  set
1K
2021-02-08 6113 views
飲食業喺呢段時間真係面對好大挑戰,好多節日都冇辦法供應晚市堂食,而好多食客都同我哋一樣,會選擇提早慶祝節日或者轉為食午餐。Zeng位於銅鑼灣Vpoint 30樓,睇過好多介紹,知道呢度景觀唔錯,最近終於一試週末比較早嘅時間入座,唔算好多人,環境清靜;及後人多咗,並且有客人shisha,聲浪就較大。餐廳座位不少,戶外座位都幾受歡迎,皆因可飽覽維港靚景,30樓高視野廣闊,當日天氣好好,藍天白雲又有少少風,影下相都靚我哋點咗兩份套餐,首先上沙律,牡丹蝦刺身新鮮,沙律菜配上柚子sauce,夠fresh餐湯係廣島蠔忌廉湯,湯濃郁順滑,唔會過稠。cocktail主食前先有蒜油蜆肉意粉,味道穩穩陣陣,唔會話過於油淋淋,而且份量都幾多,蜆肉無沙主食3選1,有慢煮照燒牛面頰肉/智利鱸魚併柚子大豆泡沫或巴馬臣火腿野菌雞卷佐紅酒醬 (er...我自己譯嘅名,哈哈)牛面頰肉厚身,口感好軟腍,肉味明顯,入味好食雞卷好香菇菌味,冇乜油膩感,墊底有細滑薯蓉,唔錯啦。 最後以黑加侖子慕絲蛋糕作結,夾層係白朱古力甘納許,酸酸甜甜,收貨情人節晚餐就...我諗都係喺屋企煮吓飯仔嚕~

餐湯係廣島蠔忌廉湯,湯濃郁順滑,唔會過稠。

cocktail

牛面頰肉厚身,口感好軟腍,肉味明顯,入味好食

雞卷好香菇菌味,冇乜油膩感,墊底有細滑薯蓉,唔錯啦。

情人節晚餐就...我諗都係喺屋企煮吓飯仔嚕~
Valentine's Day
2021-02-07 423 views
-🦄ZENG @zeng.hk-BREAKFAST IN YOUR OWN STYLE Hkd88ADDITIONAL ITEM +Hkd12Rating🌕🌕🌕🌕🌑-平時係屋企都只會對住電腦睇YOUTUBE食早餐🥣無諗到呢日可以對住個維港靚景😳嘆個靚早餐😆好好彩咁餐廳入面就只有我一個客人🙋🏻‍♀️包場🥳🥳都可以話係獨佔咗呢個靚景☺️而且環境十分之寧靜270度咁對住藍天白雲☁️仲有個碧海都真係幾寫意-然後我又好鍾意呢個早餐嘅STYLE 可以自己拼選👏🏻首先係EGG SELECTION 會有好多唔同煮法嘅蛋🥚我就簡咗茶碗蒸🍳因為係即叫即整所以要等15分鐘我都無諗過呢個係名符其實嘅茶碗蒸😂好有驚喜😳因為佢真係用碗上架😂第一次食咁大碗嘅茶碗蒸☺️熱辣辣又滑嘟嘟架😌雖然個人認為蛋可以再結實啲而家太過水汪汪喇💦不過佢勝在夠滑捋捋😆入面仲有好多菇同埋蜆 超足料又好豐富😜仲會食到蜆嘅鮮味TIM🤤佢係好鮮嘅一個蒸蛋呀👍🏻-然後就可以簡2個COURSES🤩都係啲西日式嘅料理例如係天婦羅🍤各款吐司🍞薯餅🥔沙律🥗等等🤤我就簡咗芝麻菠菜 烤大啡菇 額外加錢要多個炒蘑菇全部料理小菜嘅調味都係剛剛好👌🏻又唔會好油膩✌🏻味道
🦄ZENG @zeng.hk

我見到佢哋嘅下午茶同埋海鮮拼盤都幾吸引🤤
真係要搵機會嚟試吓先得喇🤤生蠔同帆立貝呀🤤
2021-02-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Breakfast)
2021-02-05 366 views
銅鑼灣 𝐙𝐞𝐧𝐠 位於V Point 30樓 坐擁270度維港景色,設有室內室外座位,特別鍾意室外嘅梳化位置,望住特大海景,加上柔和陽光,真係幾chill。冬天嚟到,旁邊仲會有一個個暖爐,相當貼心。𝐙𝐞𝐧𝐠最近推岀左「茶式假期」下午茶,以茶作靈感,製作岀多款口味獨特既鹹甜點。🍴$498 for 2 Selection of sparkling wine, coffee or Tea+ $68 upgrade to a glass of Perrier-Jouët Grand Brut N.V. Champagne ♠️ 𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 ♠️🌛龍井煙燻流心蛋伴新鮮黑松露及炸乾瑤柱🌛茉莉茶漬凍蝦伴青瓜乳酪🌛波士頓龍蝦檸檬茶凍撻🌛煙挪威三文魚伴牛油果醬沙沙多士🌛24個月巴馬火腿捲哈密瓜齋睇個名就覺得相當特別!鹹點用上茉莉茶、檸檬茶、龍井茶三款茶。當中波士頓龍蝦檸檬茶凍撻最為耳目一新,一入口就係完完全全檸檬茶嘅味道。當鮮甜彈牙既龍蝦遇上檸檬茶啫喱,酸酸甜甜幾開胃,無想像中咁奇怪。茉莉茶漬凍蝦既蝦肉同樣彈牙,食落有淡淡既茶香,幾清新。不過呢兩款可能因為用上檸檬茶同茉莉茶既關係,食落比較甜,味道亦相對

🍴$498 for 2

♠️ 𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 ♠️
🌛龍井煙燻流心蛋伴新鮮黑松露及炸乾瑤柱
🌛茉莉茶漬凍蝦伴青瓜乳酪
🌛波士頓龍蝦檸檬茶凍撻
🌛煙挪威三文魚伴牛油果醬沙沙多士
🌛24個月巴馬火腿捲哈密瓜

茉莉茶漬凍蝦既蝦肉同樣彈牙,食落有淡淡既茶香,幾清新。不過呢兩款可能因為用上檸檬茶同茉莉茶既關係,食落比較甜,味道亦相對特別,有小小衝擊味蕾。
龍井煙燻流心蛋流心程度啱啱好,味道同鐵蛋有幾份相似,雖然面頭舖有新鮮黑松露及炸乾瑤柱,但作用就唔太大。
另外,多士相當香脆,巴馬火腿帶鹹香,分別配上煙三文魚伴牛油果醬同哈密瓜,都好難會唔好食。

♠️ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 ♠️
🌜傳統英式鬆餅配士多啤梨果醬及牛油忌廉
🌜伯爵茶法式燉蛋慕絲蛋糕
🌜日式烘焙茶芝士蛋糕
🌜綠茶忌廉泡芙
🌜沖繩黑糖珍珠奶茶奶凍
甜點同樣用上多款唔同既茶。
焙茶芝士蛋糕茶味比想像中突岀,質地軟滑,略嫌有小小「漿」。
沖繩黑糖珍珠奶茶奶凍既奶凍幾岀色,軟滑得黎帶茶香。不過珍珠就偏硬,唔太彈牙。黑糖醬加得有啲多,略嫌蓋過奶凍既茶香。
伯爵茶法式燉蛋慕絲蛋糕,入口有濃郁既伯爵茶同朱古力味,食落幾creamy,甜度較高。
綠茶忌廉泡芙就相對失色,茶味偏淡,外皮較軟腍。
Scone濕潤,但質地偏實。士多啤梨果醬就挽回左唔少分數,士多啤梨味突出之餘,味道一啲都唔人工,酸酸甜甜,配scone就岩岩好。

整體嚟講,下午茶味道中規中矩,環境真心無得輸!可以望住大大個維港食afternoon tea,嘆返幾粒鐘,呢個價錢可以接受!
2021-01-22 441 views
男朋友係我生日帶左我黎呢間餐廳,上到黎真心好驚喜。180度無敵大海景,仲要有戶外座位,望住個海真係食咩都無所謂。即使唔係坐窗口位,其實餐廳内部裝修都比人一種好舒適既感覺。因爲我生日,所以就豪d叫左個singature seafood collections。6 dishes 但每碟都好足料,食到一半基本上就覺得飽,所以其實係物超所值。當中最驚喜可以話係個caviar,入口香純,帶有少少既鮮味,但唔會覺得好fishy,直到返屋企都仲懷念緊個味道。海鮮拼盤又係一流,好新鮮,而且仲有2款不同既生蠔,滿足你想食曬海水味同creamy既生蠔既欲望。另外個螺又係好驚喜,帶少少wasabi味刺激你既味蕾又唔會好搶。Carbonara味道又係好特別,第一次食到結合日本元素加明太子既意粉,又中西合璧得幾成功。

2021-01-11 4907 views
Zeng一直出現我餐廳口袋名單內,全因知道戶外座位可以望住個海景進餐。餐廳以新派日式美食為主。不過6點後禁堂食左一段唔短嘅時間,就決定黎試下呢度嘅teaset 先戶外更設有梳化打卡位置望住個海景感覺真係爽。當日有點凍,影完相就坐番室內部分。Teaset 個主題係vacation, 可以舒解一下不能去旅行嘅心情!包一杯飲品,要左一杯香檳、一杯iced mocha 顏色色彩繽紛,感覺非常豐富。每人有5款咸點及5款甜點。咸點燻溏心蛋配乾黑松露片青瓜乳酪醬蝦肉配茉莉花茶啫喱波士頓龍蝦撻(檸檬茶口味)牛油果三文魚多士蜜瓜巴馬火腿甜點英式鬆餅(玫瑰士多啤梨果醬、clotted cream)伯爵茶cream brûlée 蛋糕綠茶口味泡芙日式芝士蛋糕沖繩黑糖珍珠奶茶panna cotta 整體黎講,海景滿分、食物方面咸點甜點都非常精緻,獨特清新口味亦睇得出花下不少心思,最後食到沖繩黑糖珍珠奶茶口味panna cotta 真係有種將整杯珍珠奶茶濃縮嘅感覺,非常滿足。

戶外更設有梳化打卡位置望住個海景感覺真係爽。

當日有點凍,影完相就坐番室內部分。

包一杯飲品,要左一杯香檳、一杯iced mocha

顏色色彩繽紛,感覺非常豐富。每人有5款咸點及5款甜點。

咸點
燻溏心蛋配乾黑松露片
青瓜乳酪醬蝦肉配茉莉花茶啫喱
波士頓龍蝦撻(檸檬茶口味)
牛油果三文魚多士
蜜瓜巴馬火腿

甜點
英式鬆餅(玫瑰士多啤梨果醬、clotted cream)
伯爵茶cream brûlée 蛋糕
綠茶口味泡芙
日式芝士蛋糕
沖繩黑糖珍珠奶茶panna cotta

2020-12-29
$250 (Tea)