2024-01-20 302 views
去到灣仔的囍帖街行街,順便去古琴雅苑食飯,位於灣仔 QRE Plaza 19樓,位置好方便。餐廳以傳統掛爐烤製,皮脆肉嫩的烤鴨,環境舒適,店員有禮貌☺️✨古琴酒糟烤北京填鴨(半)$218北京填鴨賣相精緻,上枱已聞到香氣,卷餅皮熱辣辣,薄而柔韌,鴨皮烤得酥脆,入口油香四溢,配上清新的青瓜、京蔥及哈蜜瓜,加上秘製的蜂蜜黃梅醬和京醬,口感豐富🤤✨蟹粉扒豆苗 $178豆苗保持爽脆嫩綠,配上鮮甜且蛋白質豐富的蟹肉,味道鮮美😋✨南翔小籠包 (6件) $82一籠六個,望落好精緻,小籠包底下有個紅蘿蔔片,避免因為小籠包同籠底張紙痴住而漏湯汁,加分~ 餡料肉汁豐富,十分鮮美🥰

✨古琴酒糟烤北京填鴨(半)$218

✨蟹粉扒豆苗 $178
豆苗保持爽脆嫩綠,配上鮮甜且蛋白質豐富的蟹肉,味道鮮美😋

✨南翔小籠包 (6件) $82
烤北京填鴨配卷餅烤鴨外皮脆卜卜,搭配著熱辣辣嘅蒸卷餅,包住蔥絲、黃瓜絲和酸梅醬、甜醬,juicy又解油膩,層次感豐富。紅油抄手賣相色澤紅亮,抄手皮薄,口感似雲吞皮,又比較滑嫩,餡料都算多,整體都唔錯,甜辣風味,令人越食越開胃🫶🏻南翔小籠包小籠包小巧玲瓏,皮薄而富有彈性,包著嘅豬肉餡料鮮嫩,食嘅時候要小心,會爆汁😄紅糖桂花湯圓點少得甜品,湯圓細細粒,,賣相可愛,內裏係黑芝麻餡,紅糖水+桂花嘅甜湯入口甘甜,同湯圓好夾👍
烤北京填鴨配卷餅

紅油抄手

南翔小籠包

紅糖桂花湯圓

2024-01-11 229 views
今晚約咗朋友敘舊,朋友揀咗呢間位於灣仔囍帖街附近嘅上海菜,好彩我哋有book位,我哋上到去嘅時候已經差唔多滿座。烤北京填鴨一坐低一定要叫北京填鴨,烤到香脆可口嘅外皮,肉質嫩滑多汁,加上醬汁,京蔥哈密瓜青瓜等口感比較豐富。至尊拼盤有水晶肴肉,雞絲粉皮,拍青瓜,醉雞, 烤麩,可以滿足晒我哋咁多個人唔同嘅喜好,全部都非常好食。南翔小籠包小籠包鄙薄餡料多,一咬落去就爆汁。高力豆沙香蕉甜品我哋就叫咗高力豆沙,高力豆沙入邊充滿濃郁香甜的香蕉,令到味道更加提升。

烤北京填鴨

至尊拼盤

南翔小籠包
小籠包鄙薄餡料多,一咬落去就爆汁。

高力豆沙香蕉
🍽️烤北京填鴨賣相吸引,片皮鴨即叫即整,好新鮮!鴨皮烤得酥脆,上枱已聞到香氣,入口油香四溢,口感豐富,卷餅皮薄而柔韌配搭大蔥絲和黃瓜絲,更見清爽,口感豐富。🍽️至尊拼盤拼盤賣相精緻又華麗,有五款小食,好似我咁,想試多幾款嘅,就啱晒!四喜烤麩~烤麩即係麵筋,吸收晒醬汁,入口甜甜地,好惹味!涼拌青瓜🥒~酸酸地,口感清爽。雞絲粉皮~粉皮帶有彈性,同清爽嘅雞肉本身冇咩味,一搭上麻醬,整體就惹味得多。醉雞~酒味醇厚,尚算入味,個人覺得如果整體都係雞髀肉,口感就會更匹配。鎮江餚肉~入口凍冰冰,口感軟嫩,配搭鎮江醋,酸酸甜甜,令人驚艷!

🍽️烤北京填鴨
配搭大蔥絲和黃瓜絲,更見清爽,口感豐富。

🍽️至尊拼盤

四喜烤麩~烤麩即係麵筋,吸收晒醬汁,入口甜甜地,好惹味!
涼拌青瓜🥒~酸酸地,口感清爽。
前幾星期較多工作應酬,與外國同事交流,吃了不少西式晚餐。過了這忙碌的時間,特別和好朋友找間中菜館,品嚐中國味道。 古琴雅苑位於灣仔 QRE Plaza 19樓,地鐵站出發大約5分鐘便到,地點方便就腳。我們一行二人共點了幾道小菜,一起互相分享。  至尊拼盤 (⭐⭐⭐⭐⭐) 至尊拼盤包括了花雕醉雞、雞絲粉皮、烤夫、青瓜、肴肉。花雕醉雞有輕輕的花雕酒香味。 雞肉鮮嫩可口。雞絲粉皮吃起來醒神開胃,粉皮爽滑。青瓜吃起來爽口,輕輕的配合酸醋已經好吃。肴肉晶瑩,果凍嘅質感內又帶有咬口。 烤北京填鴨(⭐⭐⭐⭐⭐) 我們叫的是半隻份量。份量頗爲多,一共有兩隻碟。 北京填鴨吃起來,油脂感十足,配上青瓜,哈密瓜。大蔥等等不同配料,令人停不了口。 意大利黑醋骨 (⭐⭐⭐⭐⭐) 黑醋骨吃起來甜甜酸酸。 香濃惹味。一份大約8至9 件,4個人分享剛剛好。 金銀炒鱔糊 (⭐⭐⭐⭐⭐)鱔條肥美而且吃起來有點嚼口,配上香濃的醬油味道,令人停不了口。 高湯嫩雞麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)最後叫了個嫩雞煨麵,吃點澱粉質菜飽肚。雞絲吃起來鮮嫩可口,吸收了高湯的精華,為這天的晚餐畫上完美句號。 總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分

至尊拼盤 (⭐⭐⭐⭐⭐)

烤北京填鴨(⭐⭐⭐⭐⭐)

意大利黑醋骨 (⭐⭐⭐⭐⭐)

金銀炒鱔糊 (⭐⭐⭐⭐⭐)

高湯嫩雞麵 (⭐⭐⭐⭐⭐)

總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
古琴雅苑 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Tasting Event
過了的聖誕 和家人一起到灣仔的囍帖街走走看一下燈飾 望著漫天雪花的燈飾 一家人拖著手欣賞 份外幸福欣賞燈飾過後 就是晚飯時間找到了一間位於灣仔QRE 19/F 的中菜館《古琴雅苑》這間中菜館是以京菜為主小孩一聽到 便讓著要吃【北京片皮鴨】那當然沒問題啦上菜前來一個開胃前菜【醃蘿蔔】 爽脆微酸 十分開胃頭先上菜的是【烤北京填鴨】$218/半隻四人份量叫半隻剛剛好 餅皮即叫即蒸熱辣辣 而且很薄很柔軟我很喜歡這裏的烤鴨切法每一塊都有鴨肉和脆皮除了品嚐到鴨肉的嫩滑之外 還能夠吃出片皮鴨的皮脆香酥感覺再加上自己喜歡的配料 如京蔥和青瓜增添爽脆的口感 簡直是風味十足小朋友能夠動手製作 吃得特別暢快順帶一提 各種京醬、蜂蜜黃梅醬和配料都可以免費添加啊另外亦叫介紹這個《暖冬窩心之選》這個【至尊拼盤】相當豐富 有齊各款北京前菜包括四喜烤麩、 花雕醉雞、 雞絲粉皮、 涼拌青瓜 和北京水晶肴肉北京肴肉 晶瑩通透 肉質爽口 不油不膩 【南翔小籠包】 皮薄餡靚 一口咬下 溢出湯汁裏面的豬肉餡料肥瘦均勻 肉質軟熟加埋薑絲 再點醋一同吃 美味至極【金銀炒鱔糊】 每次食京菜都喜歡點這道菜式銀芽爽脆 黃鱔肉質彈牙 非常
過了的聖誕 和家人一起到灣仔的囍帖街走走

除了品嚐到鴨肉的嫩滑之外 還能夠吃出片皮鴨的皮脆香酥感覺

再加上自己喜歡的配料 如京蔥和青瓜

增添爽脆的口感 簡直是風味十足

小朋友能夠動手製作 吃得特別暢快

順帶一提 各種京醬、蜂蜜黃梅醬和配料都可以免費添加啊

另外亦叫介紹這個《暖冬窩心之選》

用蛋白製成的外皮 非常之鬆軟 空氣感十足

裏面亦有甜度適中的紅豆沙 和軟綿綿的香蕉

作為飯後甜品
2024-01-08 85 views
突然有時間,選擇左上海菜真係好一段時間無食過上海菜朋友叫去啲間試下,其實我都食過好多次但只係外賣,今次堂食,睇下有咩唔同🫢🔆烤北京填鴨份量比我想像中多,但佢切既方法係皮小肉多,所以無左平時食開片皮鴨既感覺,但整體可以。佢仲好特別咁加用左哈密瓜去做配菜,味道更有提升!🔆砂鍋雲吞雞個雞湯好濃郁,仲好有白菜既味道,係我至愛既味道,雲吞似自家製,好味,雞肉都好滑!👍🏻🔆風味松子魚魚起肉切花,炸得好脆口,食起上黎無魚骨,個甜酸汁調味做得好平衡,仲有好多啲松子,配埋一齊食入口,好有口感!🔆蜜汁燒火方(面荷葉包6件)最期待的一味上海菜,最後出場,但黎到一樣無乜驚喜,佢塊火方都薄薄地,好彩就係同個包差不多咁大,夾落去一齊食都叫岩岩好,因為太薄無咩口感,還可以啦~整體感覺一般良好,之前疫情時成日叫佢外賣,外賣回家總覺得凍左無咁好食,今次第一次堂食,估唔到感覺同在家食一樣,因為除左個湯,其都唔係熱辣辣上菜的😂😂下次想再食,我會再叫外賣😆😆
突然有時間,選擇左上海菜
真係好一段時間無食過上海菜
朋友叫去啲間試下,其實我都食過好多次
但只係外賣,今次堂食,睇下有咩唔同🫢

🔆烤北京填鴨

佢仲好特別咁加用左哈密瓜去做配菜,味道更有提升!

🔆砂鍋雲吞雞

🔆風味松子魚

🔆蜜汁燒火方(面荷葉包6件)

• 砂鍋雲吞雞湯
2023-12-22 174 views
沉浸在中菜廳的雅致氛圍中,我品味著那一道道暖心菜單中的珍饈美味。無論是北京填鴨、花雕醉雞、雞絲粉皮、香菜鮮魚羹、風味松子魚還是古琴鹹肉炒飯,每一道菜都是一次味覺的饗宴。首先,我選擇了北京填鴨。鴨皮烤至金黃酥脆,脆皮與肉質的完美結合令人陶醉。滲透著甜麵醬的鴨肉,帶來層次豐富的口感和香氣。每一口都是一次奢華的享受,令人難以忘懷。隨後,花雕醉雞登場。精選的雞肉柔嫩多汁,花雕酒的香氣融入其中,讓人彷彿置身於花園之中。一口咬下,醉雞的香氣蕩漾在口腔,瞬間點燃了味蕾的激情,絕對是一道讓人心醉的佳餚。接著,來試試雞絲粉皮。每一口都能感受到粉皮的彈性和芝麻醬香噴噴的味道,為味蕾帶來無盡的滿足。香菜鮮魚羹也是我不能錯過的一道菜。新鮮的魚肉搭配著豐富的香菜,湯品清爽而醇厚。接下來,一道風味松子魚引起了我的興趣。魚肉鮮嫩多汁,伴隨著松子的香氣,口感豐富而有層次。松子的香氣與魚肉的鮮美相融合,帶來獨特的風味體驗。每一口都彷彿在舌尖上跳躍,帶來一種令人陶醉的美味感受。桂花糕甜而不膩,清香撲鼻。這是套餐附送的實在非常之抵食。

桂花糕甜而不膩,清香撲鼻。這是套餐附送的實在非常之抵食。
2023-12-22 159 views
最近我有幸到了一家精緻中菜廳聚會。該餐廳以其精心設計的暖心菜單聞名。這裡提供了一系列經典的中國美食,包括北京填鴨、花雕醉雞、雞絲粉皮、香菜鮮魚羹、風味松子魚和古琴鹹肉炒飯。讓我帶您一同回味這次令人愉悅的美食之旅。首先,我點了一道北京填鴨。這道菜以其傳統的烹飪方法和豐富的口感令我驚艷。鴨皮烤得酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配著甜麵醬和蔥絲,味道更加豐富。每一口都能感受到鴨肉的鮮美和獨特的香氣,絕對是一道不容錯過的佳餚。接著,我品嚐了花雕醉雞。這道菜以優質的雞肉為主料,搭配花雕酒的獨特風味,散發出濃郁的香氣。雞肉鮮嫩多汁,入口即化,酒香滲透其中,令人回味無窮。每一口都能感受到醉雞的鮮美和酒香,絕對是一道令人陶醉的美味。隨後,我品嚐了雞絲粉皮。這道菜利用粉皮和鮮嫩的雞絲為主料,搭配著豐富的醬汁。粉皮Q彈滑順,雞絲鮮嫩多汁,配料的搭配使得整道菜的口感層次豐富。每一口都能感受到粉皮的彈性和雞絲的鮮美,絕對是一道讓人食指大動的佳餚。接下來,我嚐了香菜鮮魚羹。這道湯品以魚肉和香菜為主料,口感鮮美且清爽。湯汁濃郁,香菜的清香與魚肉的鮮甜相融合,令人回味無窮。每一口都能感受到湯品的鮮美和香菜的清香,絕對是一道令

接下來,我嚐了香菜鮮魚羹。這道湯品以魚肉和香菜為主料,口感鮮美且清爽。湯汁濃郁,香菜的清香與魚肉的鮮甜相融合,令人回味無窮。每一口都能感受到湯品的鮮美和香菜的清香,絕對是一道令人心暖的美食。

最後,我享用了古琴鹹肉炒飯。這道炒飯以香氣四溢的鹹肉為主料,搭配著飯粒的鬆軟和調味料的獨特風味。鹹肉的鹹香與飯粒的香氣完美結合,每一口都充滿著豐富的口感和美味。這道炒飯的獨特風味令人難以忘懷,絕對是一道令人回味無窮的佳餚。

結語:
整體而言,精緻中菜廳的暖心菜單給我留下了深刻的印象。每一道菜都展現了廚師們的精湛技藝和對食材的獨特搭配,令人垂涎欲滴。從北京填鴨的鴨皮酥脆到古琴鹹肉炒飯的香氣四溢,每一道菜都讓人難以忘懷。
2023-12-20 82 views
好耐冇食北京填鴨今日就約咗好朋友嚟到灣仔呢間中餐廳試下~餐廳內部裝潢典雅大方,亦都好熱鬧好受歡迎佢哋嘅北京填鴨有兩款,分別係原味同酒糟,今次我哋嗌咗半隻原味份量頗大,又細心地將鴨皮同鴨肉分開,滿足到唔同人嘅喜好❤️醬汁選擇頗多,搭配上哈密瓜更為清爽另外仲order咗佢哋小籠包味道鬆軟可口,口感極佳最後嗌咗碟火腿津白整得都好好味,好清甜亦好推薦餐前order佢哋嘅酸梅湯酸酸甜甜好好飲真係開胃之選❤️
好耐冇食北京填鴨
今日就約咗好朋友嚟到灣仔呢間中餐廳試下~
餐廳內部裝潢典雅大方,亦都好熱鬧好受歡迎
份量頗大,又細心地將鴨皮同鴨肉分開,滿足到唔同人嘅喜好❤️
醬汁選擇頗多,搭配上哈密瓜更為清爽

另外仲order咗佢哋小籠包
味道鬆軟可口,口感極佳

最後嗌咗碟火腿津白
整得都好好味,好清甜

亦好推薦餐前order佢哋嘅酸梅湯
酸酸甜甜好好飲
真係開胃之選❤️
2023-12-18 84 views
一向都好鍾意灣仔 QRE 裏面嘅餐廳,鍾意佢哋除咗裝潢舒適之外,食物嘅質素亦有一定嘅保證,今日過開嚟呢頭,又上嚟開飯。至尊拼盤,揀咗做緊暖冬窩心 promotion 嘅至尊拼盤,併盤一共有五款,相當抵食,醉雞酒味夠,雞肉亦都相當嫩滑;烤麩味道不俗,如果甜味再提升多啲相信會更加出色;雞絲粉皮個麻醬味道層次豐富,絕對令人有驚喜;我至愛嘅鎮江淆肉表現出色,點埋個鎮江醋食,認真無敵。北京填鴨半隻,作為古琴雅苑嘅招牌菜,呢度個填鴨係師承北京「全聚德」,選用上乘北京填鴨,以傳統掛爐烤製,師傅連肉一齊片埋出嚟,會比起坊間嘅特別多鴨肉,厚肉嘅口感更好,真正做到皮脆肉嫩,除咗一般嘅京蔥青瓜片皮鴨醬之外,呢度仲有蜜瓜同秘製嘅蜂蜜黃梅醬做配菜,可以拼湊出多幾種口味。金銀炒鱔糊,鱔肉新鮮爽彈,芽菜同韭黃都炒得啱啱好,夠哂爽身,配合埋經典上海嘅濃油赤醬,真係想嗌碗白飯爬下。小籠包,每一粒小籠包入面都充斥住大量湯汁,上枱時新鮮滾熱辣,係要攤一陣先食到咁熱,皮薄,餡更靚。高力豆沙香蕉,高力豆沙口感軟熟,恰到好處嘅糖霜加埋香蕉內餡嘅甜味,為今晚畫上一個圓滿嘅句號。

2023-12-18 67 views
本身對北京填鴨情有獨鍾,朋友介紹灣仔有間高質餐廳,主打就係烤鴨,所以就去一試究竟。晚市時間非常爆滿,基本上冇預約真係唔駛食,食飯途中依然見到好多人walk-in問有冇位。南翔小籠包 $82一籠6隻,皮厚薄適中,湯汁飽滿,一啖一隻好滿足。至尊拼盤 $208對於有選擇困難症左既朋友就啱哂,基本上好多款前茶都有,而份量都唔少,可以一齊過食哂5款。烤北京填鴨(半份)$218主角出場,片脆肉嫩,醬汁配料亦好多款,最好既地方係一啲都唔油膩,鴨香味濃,加埋配菜食又係另一番風味。上海粗炒麵 $118傳統菜式,炒得乾身,麵質爽口彈牙,醬汁唔會好咸。高力豆沙香蕉 $72上枱是熱辣辣,舖滿沙糖,口感香滑,加上香蕉更多層次,非常滿足。

南翔小籠包 $82
一籠6隻,皮厚薄適中,湯汁飽滿,一啖一隻好滿足。

至尊拼盤 $208

烤北京填鴨(半份)$218

上海粗炒麵 $118
傳統菜式,炒得乾身,麵質爽口彈牙,醬汁唔會好咸。

高力豆沙香蕉 $72
✨ 馳名北京烤鴨🦆古琴雅苑 〰️一直私心想帶屋企人食古琴雅苑的片皮鴨~平日嘅晚市座無虛席 今次提早BOOK 位終於食到啦 💯烤北京填鴨(半隻)🦆配料,有青瓜、京蔥、哈蜜瓜;醬料就有京醬、蜂蜜黄梅醬片皮鴨烤得恰恰好,肉質細嫩、肥而不膩😝鴨肉半皮半肉 加上餅皮軟糯 口感層次豐富 🌯至尊拼盤🍱真正嘅一次過滿足好幾個願望 🍴當中有醉雞、雞粉皮、手拍青瓜、四喜烤麩、楊洲水晶肉一個價錢食到咁多款餐前小食👍🏻 正唷 !!小籠包 🥢即叫即蒸~新鮮熱辣皮薄多汁💦 美味😋蟹粉蓋飯 🍚相當的滋味的蓋飯 蟹粉黏稠度恰到好處 🥄味道很香濃 份量相當的足料 🔥
✨ 馳名北京烤鴨🦆古琴雅苑 〰️

一直私心想帶屋企人食古琴雅苑的片皮鴨~
平日嘅晚市座無虛席 今次提早BOOK 位終於食到啦 💯

烤北京填鴨(半隻)🦆
配料,有青瓜、京蔥、哈蜜瓜;醬料就有京醬、蜂蜜黄梅醬
片皮鴨烤得恰恰好,肉質細嫩、肥而不膩😝
鴨肉半皮半肉 加上餅皮軟糯 口感層次豐富 🌯

至尊拼盤🍱
真正嘅一次過滿足好幾個願望 🍴
當中有醉雞、雞粉皮、手拍青瓜、四喜烤麩、楊洲水晶肉
一個價錢食到咁多款餐前小食👍🏻 正唷 !!

小籠包 🥢
即叫即蒸~新鮮熱辣皮薄多汁💦 美味😋

蟹粉蓋飯 🍚
相當的滋味的蓋飯 蟹粉黏稠度恰到好處 🥄
味道很香濃 份量相當的足料 🔥
主打嘅北京填鴨量多但偏乾柴,整體食物一般,唔伏但唔係好食🥶。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🪿 烤北京填鴨 (半) HK$218・味道:份量幾多,二人share嘅話一人有7-8個餅皮包鴨。包晒啲餅皮仲有半碟鴨淨。鴨皮睇到油香但食唔出,冇乜鴨味。偏瘦唔夠油脂所以食落唔夠香口,暖返啲更好,一般~・口感:未到食到一絲絲肉嘅柴,但因為偏瘦而且煮得熟咗啲,所以乾身唔嫩。🐟 古琴酸菜魚 HK$88・味道:正常發揮,魚都有6-7塊左右,滑身好食。好多酸菜,湯底都夠酸味,整體不錯~・口感:順喉,飲咗半碗湯都唔會渴。🍴 南翔小籠包 (6件) HK$82・味道:同樣正常發揮,肉餡好飽滿,湯汁亦夠多,醃味正常。皮未到好薄,中等厚度,可一戰。・口感:juicy!每粒小籠包底下都會有個紅蘿蔔墊住,避免因為小籠包同籠底張紙痴住而漏湯汁,幾細心嘅呢~🦀 蟹粉蓋飯 HK$198・味道:睇落好濃食落唔係,用茨打到好似好濃嘅蟹汁,但其實食唔出乜嘢蟹膏味,反而有好多蟹肉。唔知點解個炒飯要落三色豆🤡?冇其他餸喇,呢個唔值啊,不了🫸🏻!・口感:炒飯偏濕,可能個茨汁太勁~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:

🪿 烤北京填鴨 (半) HK$218

🐟 古琴酸菜魚 HK$88
・口感:順喉,飲咗半碗湯都唔會渴。
古琴酸菜魚

🍴 南翔小籠包 (6件) HK$82
南翔小籠包 (6件)

🦀 蟹粉蓋飯 HK$198
・口感:炒飯偏濕,可能個茨汁太勁~
蟹粉蓋飯

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:呃⋯⋯全部都叫做過得去囉但唔使特登嚟食

daitouball
2023-11-18
Type of Meal
Lunch
古琴酸菜魚
南翔小籠包 (6件)
2023-12-05 234 views
來到灣仔,一出地鐵站🚉出口走過利東街 街尾轉左便來到這個QRE Plaza19樓有一間高雅又舒適的高級酒樓來到酒樓一定要飲茶🫖這裏除了基本的茶葉🍵還有 可以選擇 桂花🌼烏龍、玫瑰🌹荔枝在酒樓可以喝花茶養生品評一下食物:古琴酒槽烤北京填鴨🦆 $228.00欣賞這裏的嬤嬤 薄薄的但拿起上嚟 也不會容易穿窿有幾種配料可以包起來吃青瓜🥒、蔥、蜜瓜🍈鴨質地 味道也好包起來特別好食砂鍋雲吞雞🐔$218想飲下湯可以叫這個雞湯一定好味 加埋雲吞絕配風味松子魚🐟 $258魚肉滑、這個醬汁的味道比較濃郁適合喜歡味濃的人古琴鴨肉炒飯🍚 $118鹹味炒飯著名嘅鴨肉 炒起來十分香
來到灣仔,一出地鐵站🚉出口
走過利東街 街尾轉左
便來到這個QRE Plaza
19樓有一間高雅又舒適的高級酒樓

來到酒樓一定要飲茶🫖
這裏除了基本的茶葉🍵
還有 可以選擇 桂花🌼烏龍、玫瑰🌹荔枝
酒樓可以喝花茶養生

砂鍋雲吞雞🐔$218
想飲下湯可以叫這個
雞湯一定好味 加埋雲吞絕配

風味松子魚🐟 $258
魚肉滑、這個醬汁的味道比較濃郁
適合喜歡味濃的人

古琴鴨肉炒飯🍚 $118