2019-11-02 30 浏览
這天,在尖沙咀一帶。午飯時,決定再去回味一君士多的味道。在人群中穿插,穿過大街與小巷,終於到了﹗ 午市套餐與下午茶餐,好像上次到訪並沒有,應該是新出的。 小豬要了特濃豬骨湯三餸銀針粉$59,配牛腩、辣魷魚和牛筋,再加燜冬菇(+$8)和豬頸肉(+$8)。車仔麵有銀針粉較為少見,小豬笑不攏嘴。我們再加兩客小食 - 一君炸蛋$28 和芝士蘑菇雞翼$32。 一君炸蛋$28,一客七隻沾上炸漿同炸的鵪鶉蛋,小巧一粒,呈金黃色的。吃是好吃的,然膽固醇超高,少食多滋味啊﹗ 芝士蘑菇雞翼$32,乃在雞翼內釀入香濃惹味、拉絲效果絕佳,且菇味洋溢的芝士蘑菇。表層燒得焦脆非常,外脆內嫩且多汁,Yummy之作! 五餸特濃豬骨湯銀針粉,湯底濃鮮卻不會太鹹,值得一讚。條狀的銀針粉,細滑富咬口,且拈滿了湯汁。辣魷魚略嫌未夠入味,燜冬菇則好好吃。 豬扒撈粗麵$58,等了好一會兒,才姍姍來遲。香煎豬扒醃得入味,肉質軟腍香口。粗麵與豉油混合在一起,簡單而美味。
這天,在尖沙咀一帶。午飯時,決定再去回味一君士多的味道。

在人群中穿插,穿過大街與小巷,終於到了﹗

午市套餐與下午茶餐,好像上次到訪並沒有,應該是新出的。

和芝士蘑菇雞翼$32

午餐
2019-11-01 31 浏览
今日去尖沙咀整野整完見到有一間名叫一君多士,一君多士店面裝修好特別,初頭一睇以為是食多士的,但原來主要是食車仔麵,仲有小食和飯多元化的美食。餐廳裝修掛上紅色燈籠🏮,燈光又柔和。麻辣木耳好爽脆又入味輕鬆的辣。炸蝦餅蝦餅炸得好香口,蝦餅好爽彈又美味。富貴麵(鮑魚,花膠,花菇)富貴麵真是好富貴又幾特別,鮑魚好爽彈,花膠,花菇都好入味索晒湯底的精華,豬骨湯底好香濃又鮮甜。三餸車仔麵(新鮮牛肉,牛腩,辣魷魚),牛肉唔會好un牛味香濃,牛腩肉質又淋又入味,辣魷魚好爽湯底又好好味。
餐廳裝修掛上紅色燈籠🏮,燈光又柔和。
麻辣木耳
麻辣木耳好爽脆又入味輕鬆的辣。
炸蝦餅
炸蝦餅蝦餅炸得好香口,蝦餅好爽彈又美味。
富貴麵
富貴麵(鮑魚,花膠,花菇)
三餸車仔麵
2019-09-26
麻辣木耳
炸蝦餅
三餸車仔麵
  • 霸王麵
  • 龍眼冰
2019-10-31 20 浏览
當媽後除咗要飲comfort drink 同comfort food , 都久不久要食豪啲。慰勞一下自己平日做唔停。趁住Me Time ,約埋朋友行街食飯,輕鬆一下先啦~~~~ 遊遊下,其實大家係掛住傾,就見到一間裝修特別的餐廳。就去試下囉~~~原來係鄧一君開的餐廳~~~ 有麵食,泡飯,小食等等。我地就叫咗 霸王麵 $98 一個超豐富的麵,有鮑魚,冬菇,花膠,廣島蠔。麵底都有多款選擇,除咗一般油麵,幼麵,仲有瀬粉同薯粉。最後揀咗薯粉,薯粉彈牙,唔會稔曬。鮑魚冬菇,都入味,軟稔唔會過鹹。花膠有4至5件,唔會瀉身。廣島蠔爽鮮甜,蠔味重。湯底清,味不濃,鹹味適中。 車仔麵套餐 $55 素食豆腐比平時食到的滑,豆味亦都相對濃。豬腸就濃味,但清潔得好,無羶味。因為信義妹係嗜辣,所以速魚旦對信義妹來講就唔辣啦~~哈哈哈~ 瀬粉唔會太淋。龍眼冰 $15 青檸梳打 $3 車仔麵套餐可以加$3轉特飲。而豪華麵可以加$15變套餐跟特飲。兩杯都唔太甜,個人喜歡龍眼冰多一點。 麻辣牛柏葉 $28 牛柏葉爽脆,麻辣味足,麻中帶辣,味道唔會太鹹,滿意! 一君炸蛋 $28 炸鵪鶉蛋配上

有麵食,泡飯,小食等等。我地就叫咗

霸王麵 $98

車仔麵套餐 $55
瀬粉唔會太淋。

龍眼冰 $15 青檸梳打 $3

麻辣牛柏葉 $28
牛柏葉爽脆,麻辣味足,麻中帶辣,味道唔會太鹹,滿意!

一君炸蛋 $28
炸鵪鶉蛋配上椒鹽,味道微微鹹,配上脆炸口感,會想食更多的衝動。

枱面有兩款不同的辣可供選擇。

辣椒油,微甜香口,帶少少蒜香。

麻辣,濃味,帶點嗆,如果多啲麻就更好啦~

地址
尖沙咀堪富利士道6號地舖
2019-10-21
2019-10-30 16 浏览
並不是因為鄧一君才去吃這間餐廳,不過這天也竟然見到他本人!撇除老闆本人曾經是藝人,這間餐廳門面光猛,裝修以車仔面檔來說也算乾淨企理。菜單方面,因餐廳已士多為名,先入為主以為只有車仔面。不過原來還有很多咖喱飯、泡飯等等,選擇以小店來說也算很多種類,又令我的選擇困難症發作!我會叫了一碗車仔面、一碟蔥油豬扒飯。車仔面值得一贊的是他的湯底,非常濃郁。叫了三餸魷魚、牛筋、豬大腸,都是店鋪推介,而我最喜歡的就是魷魚,非常彈口,也不會太辣,帶點惹味。另外可加麻辣醬,令湯底推至另一境界!不過我覺得可以大碗少少,男生吃應該未必夠。另外蔥油豬扒飯看似簡單,但蔥油甚香,加上豬扒新鮮熱辣煎起十分香口肉質很軟,也算很不錯。最有驚喜的事是加點的小吃蘑菇芝士雞翼,芝士味道香濃帶點甜,一咬下去芝士便湧出來,雖然價錢有點小貴,但味道特別而且也要需要心思人手釀雞翼,所以成為私心推介必吃的小食!

2019-10-22
  • 蘑菇芝士雞翼
2019-10-30 9 浏览
經過尖沙咀堪富利是道想搵間餐廳醫下肚,就見到呢間餐廳,就入去試試。餐廳有必食推介的餐牌提供比大家參考。有咖哩飯,車仔麵,撈麵,小食等等。火山芝牛飯 (HK$68) ,牛肉份量頗多,有一隻溫泉蛋在牛肉飯上,溫泉飯有炙燒過,所以溫泉蛋變得半生熟,蛋黃是流心的。牛肉飯更會配上一碗牛肉汁,大家隨自己口味加適當的牛肉汁份量。牛肉較嫩易入口,加上芝士味重,一塊牛肉一口芝士飯,讚!日式咖啡豬扒飯 (HK$58) ,一大塊豬扒加兩舊大薯皇。咖哩汁香濃而不膩口,好好送飯。Order 了一個小食,芝士磨菇雞 (HK$32),雞翼沒有骨,充滿住芝士味,咬落去啖啖是肉。兩枝原味凍奶茶(HK$22),奶茶很滑,而且茶味香濃。

兩枝原味凍奶茶(HK$22),奶茶很滑,而且茶味香濃。
  • 火山之牛飯
2019-10-30 8 浏览
前幾天在尖沙咀逛街,看到這裡有間新開車仔麵,便趁今天在尖沙咀工作來吃個午餐。車仔麵套餐$55,包三餸及冷熱飲品難忘牛腩、滷水豬腸、蠔皇冬菇、時令蔬菜+$8、鮮甜蘿蔔+$8。牛腩不算肥,炇煮得腍。豬腸沒有腥臭味,洗得很乾淨。👍冬菇吸收了蠔油,味道鮮甜。粗麵帶點嚼勁,如果加些自家製的辣椒油及麻辣油,味道更加好。凍鴛鴦,奶茶和咖啡味道均勻,甜度適中。雪糕紅豆冰$30,香草雪糕的甜度溶入紅豆冰內,不需加糖,已經很足夠。

車仔麵套餐$55,包三餸及冷熱飲品

牛腩不算肥,炇煮得腍。
豬腸沒有腥臭味,洗得很乾淨。👍
冬菇吸收了蠔油,味道鮮甜。

粗麵帶點嚼勁,如果加些自家製的辣椒油及麻辣油,味道更加好。

凍鴛鴦,奶茶和咖啡味道均勻,甜度適中。

2019-10-30 6 浏览
又是要外出工作的日子,來到尖沙咀,做完上午的工作都已經差不多3時,要來個快Lunch,隨便入了一君士多,主打是車仔麵,正好車仔麵夠快~~~~~~門面十分新淨,「一君士多」招牌十分特出,面口亦貼了幾張老闆鄧一君的訪問。店內十分光猛,樓底高,坐位亦寬敞,最特出應該是用街市膠燈罩造成的吊燈,很有懷舊風味。已經是下午3時,下午茶餐供應。但由於我連午餐都未食,怕一個小小茶餐不夠,我跟同事還是叫了車仔麵加小食互相Share。除車仔麵、茶餐及小食,餐廳都有飯餐。車仔麵有好多餸選擇,如果有選擇困難,有一些豪華配搭,已經定好了餸,只需選麵類便可,如霸王麵、富貴麵、四寶麵、牛肉麵、蠔華麵。另外,麵類選擇比一般車仔麵店亦較多,有超過10款,亦可以選擇飯底。其中很少車仔麵會有瀨粉選擇,而我又鍾愛瀨粉,一見到有瀨粉供應,基本上都不用再想太多。三餸 (鹵水豬腸 + 咖喱陳皮魚蛋 + 素豆腐) 車仔麵配瀨粉 $55 + 青檸梳打 $15瀨粉十分滑,豬腸鹵水味濃,夠特出,入口夠腍,輕易咬開,絕無羶臭味。雖然餐牌上指咖喱陳皮魚蛋帶辣,但入口又不覺太辣,連我這怕辣人士都入到口。魚蛋細細粒,一粒一口剛剛好,入口彈牙,有魚肉

已經是下午3時,下午茶餐供應。

除車仔麵、茶餐及小食,餐廳都有飯餐。

雖然餐牌上指咖喱陳皮魚蛋帶辣,但入口又不覺太辣,連我這怕辣人士都入到口。魚蛋細細粒,一粒一口剛剛好,入口彈牙,有魚肉的鮮味,中間夾雜淡淡的陳皮味。

原本以為豆腐是素食,原來仍有素豆腐。這個豆腐入口非常滑,有豆味,清清地,由於其他餸都較濃味,配一個清清地的餸,可以平衡一下。

青檸梳打,酸酸地,加上有氣梳打,十分解渴清涼。

霸王麵配薯粉 - $98 + 龍眼冰 (特飲加$3)

薯粉入口既滑又有咬口。這個應該是招牌麵,有鮑魚、廣島蠔、花膠、花菇,充滿霸氣,十分豐富。上枱時就知真材實料,每片花膠都是大大片,有少少黏口,幾滑。

鮑魚算幾大隻,有咬口,鮑魚汁味夠。

廣島蠔SIZE不輸給鮑魚,無腥味,入口鮮味十足,而且爽口。

花菇亦好大粒,肉厚,夠鮮甜,又夠腍,而且炆得入味。

龍眼冰不會太甜,杯式亦有多粒龍眼,邊飲邊食。

一君炸蛋 $28

見到「炸蛋」時,以為是好大件,原來是鵪春蛋。

雖然無沾炸醬,但炸過的鵪春蛋,外層仍酥脆,內裡軟綿綿,蛋香帶少少鹹味,十分香口。

麻辣牛柏葉 $28

牛柏葉十分爽口,辣味十足,雖然我怕辣,但都食了幾件,因為十分開胃。

2019-10-21
  • 一君炸蛋
  • 霸王麵
2019-10-20 45 浏览
終於試到尖沙咀間好出名嘅一君士多。入邊最出名就係車仔麵。唔係用普通嘅材料!而係有呢個最受歡迎嘅霸王麵同富貴麵。環境都唔錯,幾特別又夠光鮮,有別於一般車仔面店~因為唔食蠔既緣故,我哋兩碗都係叫咗富貴麵,一邊係有花菇,鮑魚同埋花膠。同一般嘅車仔麵相比,用料的確係比較名貴,所以都吸引左好多人慕名而來。車仔麵個湯底都夠味,所以個麵都好吸味好正😛 鮑魚細細隻有2隻,煮得夠冧又入味,花膠同花茹都好有口感,性價比高!

環境都唔錯,幾特別又夠光鮮,有別於一般車仔面店~

2019-10-19 28 浏览
男朋友話想食呢間野好耐,近排終於冇咁忙可以黎試下蘑菇芝士雞翼見openrice好多人推介呢款雞翼,所以一定要試下。的確好特別,雞翼裏有釀左蘑菇同芝士,一咬落去仲有芝士爆出,口感超豐富。一君炸蛋見到個名覺得好吸引😂原來係鹌鹑蛋黎,熱辣辣,幾正!豬手撈麵(幼麵)男朋友叫左呢個超級邪惡既撈麵有四舊豬手,份量超足。佢話醬汁好正,配撈麵好夾,啲麵亦唔會太林。仲配埋碗湯,可以中和下豬手的肥腻口感~廣島蠔咖哩飯我揀左我最愛的咖哩飯😌 認真推介,廣島蠔超級新鮮,仲好大塊添。炸得脆卜卜,外脆內嫩,四件都唔夠食呀😩 咖哩汁香濃,撈飯一流。
男朋友話想食呢間野好耐,近排終於冇咁忙可以黎試下

蘑菇芝士雞翼

一君炸蛋

見到個名覺得好吸引😂原來係鹌鹑蛋黎,熱辣辣,幾正!

豬手撈麵(幼麵)

男朋友叫左呢個超級邪惡既撈麵

廣島蠔咖哩飯

2019-10-17 18 浏览
今天在尖沙咀吃晚餐,想吃車仔面,就去了前藝人鄧一君創立的「一君士多」試一試。一入到去,環境都幾乾淨,裝修很日式。可能因為是平日晚上,所以不用等位。看完餐牌,除了有傳統的車仔面送外,有特色的是它的霸王面,於是便點了這個霸王麵。碗麵味道比較清淡,冬菇和花膠都很入味,鮑魚雖然比較細粒,但都很爽口彈牙,更有驚喜的是廣島蠔,很有鮮味。湯底都很好似,完全不覺得鹹或肥膩。雖然價錢比一般車仔麵高,但絕對值得一試。另外再加了小食芝士磨菇雞翼,雖然價錢較貴,但肉質嫩滑,和芝士蘑菇味很配合,而且已去骨,可以啖啖肉咁食。另外值得推介的是一君炸蛋,外脆內軟,蛋味濃郁。最後點了香蕉船為這頓晚餐劃上完美的句號。

另外值得推介的是一君炸蛋,外脆內軟,蛋味濃郁。
最後點了香蕉船為這頓晚餐劃上完美的句號。
2019-10-15 20 浏览
今天去到尖沙咀,得知有一間餐廳是藝人鄧一君所開,便進去試試。進去之後,裝修整潔,餐牌上面有着我最愛吃的車仔麵。車仔麵配有20多款餸菜可選擇, 十分吸引。除了車仔麵外,還有不同類別的粉面和特色飯餸。其中推介的食物是廣島蠔椰湯泡飯。本人從小就愛吃泡飯,此飯配上濃郁的椰香汁混在一起吃,十分惹味。廣島蠔新鮮,大小如隻大拇指。吃下去肉質鮮甜,不會有腥味,值得一吃。另外追加了小食,一君炸蛋。原來是把迷你鵪鶉蛋炸了,大小如尾指,配搭10分新鮮,適合與友人一齊分享。如果想吃尖沙咀的特色車仔麵,便可來此店一坐。

其中推介的食物是廣島蠔椰湯泡飯。

另外追加了小食,一君炸蛋。

如果想吃尖沙咀的特色車仔麵,便可來此店一坐。
2019-10-15 11 浏览
今日同朋友經過尖沙咀,見到間日式裝修餐廳,一開始仲以為係日本居酒屋,原來係一君士多,裝修環境確係唔錯。 坐底睇下個餐牌,見到有鮑魚既富貴麵,即時決定要點返個,仲有花膠係入面添,黎到有兩隻鮑魚,作為配料大小適中,好彈牙,花膠唔腥膠質仲好夠,唔錯;另外我地仲有點左個蠔華麵,入面有廣島蠔同花菇,蠔真係重點,食得出好鮮既蠔味,而且麵我仲選左外面極少有既銀針粉,真係驚喜中既驚喜,重點推介! 飲品點左凍檸茶同特飲雪糕紅豆冰,飲品都睇得出係有心機既製作,紅豆煮得好軟,喜歡飲紅豆冰既會好喜歡!
2019-10-14
2019-10-13 32 浏览
今天經過尖沙咀,見到一君士多,知道係一君開的,見價錢合理,當然要試下啦。個menu豐富,有普通車仔麵,有特式車仔麵, 有特式的飯、不同特飲等。我地兩個人叫左2個三餸車仔麵。我果碗有豬紅、牛筋及雞翼配粗麵。朋友果碗就係紅腸、豬皮、豬腸配油麵。我們叫了清湯,已經好濃呀,好正!另外,我們叫了3個小食,包括蝦餅,章魚丸子及蘑菇芝士釀雞翼。蝦餅好脆口,章魚丸和我們平時食有啲不同,可能係榨過。最好味係釀雞翼,熱辣辣,龍龍嘅芝士同蘑菇在餡裏,絕對值得推介。

• 蘑菇芝士雞翼
2019-10-12 27 浏览
三餸車仔麵。55蚊好扺食,點了肥牛,雞肉腸同埋時菜配米粉。肥牛唔會太韌,食落感覺唔係果隻好cheap果啲急凍肥牛。雞肉腸好味,唔係好鹹果啲。朋友點了牛腩,滷水雞翼和肥牛,餸同麵嘅份糧都好多,真係大件夾抵食,係尖沙咀地鋪黎講唔貴,牛腩好淋,湯加左腩汁,好好味,滷水雞翼都好入味。另外,叫左小食炸燒買,呢個推薦一定要食!表皮炸到金黃,外層有灑少少淮鹽調味。encore左2碟最後一定要推薦龍眼冰,真材實料,唔係得幾粒龍眼肉,最少有10粒,超過預期。
三餸車仔麵。

朋友點了牛腩,
滷水雞翼和肥牛,餸同麵嘅份糧都好多,真係大件夾抵食,

2019-10-12 28 浏览
來到尖沙咀想食車仔麵 發現這家小店有😎所以我們就去食個午餐 午市時間比較多人餐牌挻多選擇 有特色麵餐/午市套餐也不小選擇套餐還送飲品 我們也快快點餐才行耶~·車仔麵套餐 HKD$55·雲南酸辣米線套餐 HKD$55·郊外油菜 HKD$12·凍奶茶/凍鴛鴦 HKD$0(跟餐價)我們選的套餐也是自選配料 不夠食還可以再加餸每款HKD$8不算太貴 現在都差不多價錢吧🤔食物素質不錯 車仔麵的湯底可以選辣到會更加好坐位之間也有空位 不會令人感到窄的感覺😌😌

來到尖沙咀想食車仔麵 發現這家小店有😎
所以我們就去食個午餐[悠闲] 午市時間比較多人
餐牌挻多選擇 有特色麵餐/午市套餐也不小選擇
套餐還送飲品[色][色] 我們也快快點餐才行耶~

·車仔麵套餐 HKD$55

·雲南酸辣米線套餐 HKD$55

·郊外油菜 HKD$12

·凍奶茶/凍鴛鴦 HKD$0(跟餐價)

我們選的套餐也是自選配料 不夠食還可以再加餸
每款HKD$8不算太貴 現在都差不多價錢吧🤔