2010-02-28 13 浏览
已是中秋的事了...中秋佳節前夕,與朋友們在大坑看完舞火龍會,意猶未盡就走到位在希雲街的一品齋,吃些團圓甜品,這是一間又心而又做得好的老式甜品店,奈何懂得欣賞的人不多,有感而發寫下這篇湯圓的小故事,與大家在佳節分享甜甜蜜蜜的小故事。老闆娘初時不會做甜品,亦不嗜甜,然而那年頭師傅都是個性子,他著妳不懂甜品,綠豆煲到黃,味道變了、而芝麻糊就算煲燶,亦照出奉客,當時初頂手,牌未轉,這師傅又嚷著要跳槽加人工,結果人工加了$500,甜品質素卻是每下愈況,最後這位好媽媽朝早打理完家務後就開始學做甜品,下午又要忙著轉牌手續,那年啞子吃黃蓮的艱苦日子只有她自己,今天她的出品有口皆碑,得街坊愛戴,亦不乏娛樂圈名人捧場。銀杏有著天然清香,薏米大粒軟糯,而腐竹亦煲至麋如米漿,很香很甜亦很原味,你會想到它只賣$14嗎?更多情味故事分享@http://foodxfile.blogspot.com/2009/10/blog-post.html
已是中秋的事了...

更多情味故事分享@
要花上很多心機,才能做到如此水準的銀杏糖水。
$14 (其他)
要花上很多心機,才能做到如此水準的銀杏糖水。
2010-02-22 13 浏览
行花市後8點多, 人也不多老闆仲話天氣差睇怕生意都 麻麻 係到祝你生意興隆 蕃薯糖水 : 果然係震店, 蕃薯夠粉糯之餘又夠甜, ,薑味亦剛剛好, 不會太”梗” 芝麻糊加紅豆沙 : 幾時都覺得呢到既紅豆沙暫時係無人能及, 今日都係, 但奈何 芝麻糊唔生性 “希” 溜溜, 芝麻味又唔夠香, 下次咪溝
行花市後8點多, 人也不多
老闆仲話天氣差睇怕生意都 麻麻

係到祝你生意興隆

“希” 溜溜, 芝麻味又唔夠香, 下次咪溝

2010-02-13
$14 (宵夜)
  • 紅豆沙
2010-02-14 3 浏览
現在逛完銅鑼灣後,回家的路上也會走進希雲街,清清靜靜地吃一碗糖水。桑寄生蛋茶($17):舊日的味道,甘甘甜甜的,大大的一個蛋,可以入味些就更好了。綠豆沙豆腐花($14):綠豆沙清熱好吃,兩者配搭下甜度適中。雖然不是很驚喜的出品,不過,小小的鋪子巳夠店主忙碌的了,不昂貴的價錢,平實的糖水,以後還會來幫趁和藹有禮的阿叔的。

2010-01-02
$15.5 (下午茶)
2010-01-30 2 浏览
先前見過阿蘇介紹呢度,鋪面冇乜佈置,又冇精美的menu同poster,真係唔多似一間甜品店。見到咁款又真係冇乜信心...呢日無啦啦想食豆腐花。通常食豆花都係去人和、公和呀呢D老字號。因為次次去襯甜品店食豆花質素都好差,因為唔係自家製,又雪成日,一D都唔滑溜,所以免得過都唔會係甜品店食豆花。但一入門口就見到一大筒豆腐花,而且成間鋪都充滿豆香,好明顯係自家炮製啦。信心都即刻返晒黎拿拿聲叫碗"紅白" (紅豆沙+豆腐花)未食單睇外表覺得好味! 紅豆的份量唔係淨係得面頭幾粒,真係伴有一半的紅豆沙。紅豆沙好多紅豆,唔會水,而且煮得淋;最好係唔太甜,就咁飲紅豆水都得!豆花好滑,唔漏,好味 豆花水亦都唔甜,反而冇咁漏添!食食下又好想食返D甜野 (因為紅白真係原汁原味架)見到牆上介紹自家包製的麻容湯圓,都叫碗食下。湯圓好煙韌,一食落口就知係自家製的。依家肯自己包湯圓已經好少有啦...湯圓皮好煙韌,厚度適中,不過可能有人會鐘意簿身D,但我覺得太簿唔好食。食得出湯圓係人手搓,因為皮好挺身同有筋性,亦食唔到有粉粒,確實比冷藏的湯圓好食。麻容係黑芝麻,唔係太甜,但唔夠多,做唔到流沙效果。好就好在黑芝麻餡冇油但都

拿拿聲叫碗"紅白"
(紅豆沙+豆腐花)
豆花好滑,唔漏,好味
豆花水亦都唔甜,反而冇咁漏添!

食食下又好想食返D甜野
(因為紅白真係原汁原味架)
見到牆上介紹自家包製的麻容湯圓,都叫碗食下。

麻容係黑芝麻,唔係太甜,但唔夠多,做唔到流沙效果。好就好在黑芝麻餡冇油但都夠滑

糖水底係用番薯糖水,都唔係好甜,但夠辣。好惹味! 淨飲都可以飲一碗!

一次過食到咁多甜品都唔係漏,價錢平民化,以係有多一個食糖水既地方。
2010-01-10 10 浏览
4/1(一) 8pm告別大坑,腳踏銅鑼灣希雲街的"一品齋".這條小巷可說是此區的隔音區,晚間杳無人煙.進了小店一家的"一品齋",吃了紅黑$14及蕃薯糖水$12.兩者皆屬平平無奇的貨色.紅豆沙不起沙,芝麻糊不幼滑.蕃薯糖水的甜度還可以,唯蕃薯亦是俗不可耐之作.畢竟小本經營,給點面子,放它一馬!
4/1(一) 8pm

畢竟小本經營,給點面子,放它一馬!
2010-01-04
$12 (宵夜)
2010-01-02 6 浏览
行完工展後本想等倒數可惜買左好多野, 只好打道回俯 回俯前也要食個糖水暖暖胃 紅豆加綠豆沙 : 臭草味香, 踏實的一碗糖水, 收貨紅豆加豆腐花 : 此終喜歡這裡既紅豆沙, 粒粒鮮紅色紅豆起沙, 加埋滑溜豆花, 一絕
行完工展後本想等倒數
可惜買左好多野, 只好打道回俯
回俯前也要食個糖水暖暖胃

紅豆加綠豆沙 : 臭草味香, 踏實的一碗糖水, 收貨

紅豆粒粒飽滿
2009-12-31
$15 (宵夜)
紅豆粒粒飽滿
2009-12-27 34 浏览
吃膩了滿記、發記的糖水,既然來到銅鑼灣,飯後不如走走,去到位置位中央圖書館與St. Paul 中間的一間糖水鋪 -- 一品齋。今次點了的是我很喜歡的腐竹銀杏,而男朋友所點的是他喜歡的麻蓉湯丸。腐竹銀杏 -- 很滑很滑的,煲過後已沒有腐竹原有的油,而且腐竹已完住融在其中,我沒有加雞蛋,不過也很好味呢~麻蓉湯丸 -- 一直不錯,不過男朋友說今次可以煮過了火,有一點燶味,不次再給它一次機會。哈哈~店內懷舊的貼有幾張早期成龍先生的poster,看到他的親筆簽名,猜想店主一定是成龍的fans吧!哈哈!

腐竹銀杏
麻蓉湯圓
2009-12-13
$14 (宵夜)
腐竹銀杏
麻蓉湯圓
  • :bowl:麻蓉湯圓、腐竹銀杏
2009-12-20 16 浏览
28/11/09(六)終於來這裏一試。位於清靜的橫街,簡樸而有點舊的小店。芝麻糊+豆腐花($14):芝麻糊頗香,豆腐花不算很細滑,但就是我喜愛(不是水汪汪)的那種質感。紅豆沙+豆腐花($12):這裏的紅豆沙不是全幼滑那種,有豆粒的,味不太甜,真材實料。芝麻湯丸4粒($14) :清香的薑水,皮略厚味不俗的湯丸。覺得這裏的甜品不講求賣相,但用心製造,很家常的味道,他日會再試其他甜品。
28/11/09(六)

終於來這裏一試。
位於清靜的橫街,簡樸而有點舊的小店。
芝麻湯丸4粒($14) :清香的薑水,皮略厚味不俗的湯丸。
紅豆沙+豆腐花
芝麻糊+豆腐花
芝麻湯丸
合照
2009-10-23 10 浏览
自家部門有2位同事生日, 其中一位壽星公提議下午茶食糖水. 這個提議也不錯! 黑白 - 係大部份同事嘅選擇, 她們說豆腐花好滑, 芝麻糊都ok! 紅綠 - 超多料, 正! 至於我就選擇腐竹薏米白果 - 啲腐竹煲到溶晒, 呢個正合我意. 啲白果食落好香, 又諗. 最重要嘅係唔太甜! GOOD

紅綠 - 超多料, 正!

2009-10-23
2009-10-19 6 浏览
甜品店要討好愛甜品的人~一d都唔難這間由阿蘇極力推薦的~就一d都討好唔到我lu~平常最愛的桑寄生茶~遠在西環正街的源記~好難先去一次~但它才算是老字號~好味~必食荃灣那間蘭苑饎館~是次選~但味道都ok~不及源記順滑~但味道不錯一品齋的桑寄生茶~俾人讚到天上有地下無入口...未夠順~茶味足~甜味欠奉絶對不是一飲傾情的桑寄生茶男友點的凍紫米更是錯誤之選紫米很硬......同好味差好遠下次還是去西環來一碗桑寄生茶~一件清蛋糕吧~
甜品店要討好愛甜品的人~一d都唔難
這間由阿蘇極力推薦的~就一d都討好唔到我lu~

一品齋的桑寄生茶~俾人讚到天上有地下無
入口...未夠順~茶味足~甜味欠奉

絶對不是一飲傾情的桑寄生茶

男友點的凍紫米更是錯誤之選
紫米很硬......同好味差好遠

下次還是去西環來一碗桑寄生茶~一件清蛋糕吧~
2009-10-09 9 浏览
星期三晚响時代食完飯, 諗住去糖百府試下喇, 一去到見到太多人即刻轉場, 想去木槺又唔見咗, 跟住諗返起聖保祿附近有間糖水鋪兼且响 OPENRICE 笑臉幾多, 間鋪其實幾隠閉, 响 agnes b cafe 大斜對面, 座位不多, 裝修也沒有, 水準還沒有保証1) 甘草綠豆沙 ~ 我覺得好得, 如果有海帶更正2) 紅豆沙 ~ 朋友話完全唔掂, 好稀兼味道怪怪, 食咗細半碗已放棄3) 麻蓉湯丸 ~ 原來餡係芝麻, 但點解唔寫芝麻湯丸呢, 朋友覺得被騙咁, 但味道 OK4) 腐竹糖水 ~ 朋友話好甜, 食咗半碗己放棄5) 芝麻糊 ~ 最離譜係芝麻糊, 好多一嚿嚿粉, 一睇就知係開粉, 都唔明點解打正招牌賣糖水, 連好普通既芝麻糊都要開粉 ?! 朋友食咗兩啖已放棄, 係嘥咗14大元, 個大嬸執碗果時問做乜唔食, 跟住朋友比D劣作佢睇, 佢睇完只係講咗一句 "唔好意思", 跟住即刻收錢兼執碗, 完全無退錢念頭, 實在太過份 !一定無下次 !!!

1) 甘草綠豆沙 ~ 我覺得好得, 如果有海帶更正
4) 腐竹糖水 ~ 朋友話好甜, 食咗半碗己放棄

一定無下次 !!!
2009-10-07
$13 (宵夜)
2009-08-30 24 浏览
七月初十‧炎熱談起這個夏天最火熱冒起的甜品店,當數糖百府的錦花冰。我吃過,受歡迎不無道理。但如果要數我最喜歡的甜品店子,這裡必定在列。店子設在希雲街多年了,這裡毫不起眼,而左右隔離的也只是車房、五金店及洗衣店。也不記得何時第一次來吃的了,該是廿多年前吧,那時跟友校的友好辦聯校活動,夜了不時會拉隊過來吃夜宵。不說不知,兩溝糖水就是在這裡發明,再在別處流傳而成為一時風尚的。是巧合,跟這裡的主理人Rita在飲食網認識,原來大家也在這裡相認過,飲食圈子也從來是小小的。心血來潮,很久沒來了,在一個空閒的周六下午,拉了食友一起,來打搞了。這裡也是老樣子,店面小小的,只有四張檯。下午時段,只有三數街坊客人在東西。空調不算強勁,甫坐下可也是熱熱的,但套用主理人的一句說話「心靜自然涼」,坐定了可也是不算熱的。不似其他的店子,這裡只清一色的供應糖水,當然,一字記之曰「專」,水準就在這裡發揮。價錢也很實惠,便宜的9蚊或11蚊,15蚊的已經是最昂貴的了。一口氣吃了三款心水選擇,分別是腐竹糖水豆腐花,椰汁紫米露及蛋茶。如果要數我在這裡最喜歡的項目,必定是銀杏無疑。這裡只選用大顆飽滿的銀杏,吃起來軟糯甘香,是功夫
七月初十‧炎熱

如果要數我在這裡最喜歡的項目,必定是銀杏無疑。這裡只選用大顆飽滿的銀杏,吃起來軟糯甘香,是功夫及火侯的效果。每次吃完這個美味的銀杏,總會請教Rita是如何做到這個效果的,得來的回覆總也是「其實沒有什麼特別」,可能好東西也是如此。吃銀杏也通常離不開腐竹糖水,這裡的煲得溶,充滿腐竹香味,甜度適中,不錯。配上豆腐花,豆香更得以強力發揮。說過,將糖水兩溝是由這裡開始的,比起「紅綠」、「黑白」,其實我更喜歡這個組合,值得一試。

吃了個熱糖水,來個凍的舒緩一下吧。除了銀杏,這裡對很多穀物類如薏米、紫米的處理也很好。紫米露吃起來香甜,內裡的紫米很有咬口,吃起來應該是幾健康,加上蓋面的椰汁,凍吃,絕對是炎夏之選。而依照主理人所說,這個椰汁紫米露,也是熱賣項目;

最後來的是蛋茶,在其他的甜品食評提過,在坊間很難找合心水的蛋茶,要濃香又不帶苦味的,就只有西環源記可以做得到。這裡的做得略淡,有茶香而不苦,甜甜的也平易近人。同煮的蛋是完全入味,這從蛋的橫切面可以看出來。比較起最好的源記,這裡當然是遜色一點,但都算是可以一吃的了;

在吃著蛋茱的時候,只見師傅在出面擺起架步,搓起芝麻湯丸來,才醒起這裡的湯丸也相當出色的。粉是自搓的,芝麻饀也是自家炒製,比較起福元那些日益濃重豬油味的芝麻湯丸餡,這裡自是誠意十足。可惜是日吃了幾款糖水,太飽了,下次來必定記得要吃這個芝麻湯丸。

離去前跟主理人及師傅道謝,這裡的幾款糖水,仍有水準。儘管新式甜品店越開越多,甜品款式也日益新穎,但個人覺得,有水準的傳統中式糖水,仍然值得支持的。不然的話,不久之後,要找有水準的銀杏腐竹糖水,也不知要去那裡找的了。
店子仍是老樣子
店子仍是老樣子
最喜歡銀杏,還有腐竹糖水
香甜冰涼的紫米露
蛋卻入味
  • 是腐竹糖水豆腐花,椰汁紫米露,蛋茶
糯米麥米粥只有熱無凍,做得很好,可以食得好飽。傳統糖水,吾係好多地方有得賣。腐竹銀杏有熱有凍。夠料好食。川弓蛋感覺吾到好重川弓味,與茶葉蛋味道差不多,六蚊就貴咗D,不過也好好食。

腐竹銀杏有熱有凍。夠料好食。

川弓蛋
糯米麥米粥糖水
腐竹白果薏米糖水
川弓蛋
糯米麥米粥糖水
腐竹白果薏米糖水
2009-05-16 15 浏览
今次泥到一品齋甜品屋~想試下出哂名既紅豆沙~點了紅白,,順便可以試埋佢地d豆腐花 ! XD紅白即係紅豆沙加豆腐花~海報賣相好靚,,但實物賣相就….有D亂咁泥..= =”所謂人不可貌杷,,所以食物不可貌相 ! Xd味道不錯~紅豆沙同出面一般既紅豆沙唔同,,佢係有好多好大粒既紅豆 !紅豆煲得好軟熟,,不太甜,,合我口味!至於豆腐花豆味不濃,,但尚算滑溜~兩樣溝埋一齊食味道都係普普通通,未能帶出驚喜~但11蚊價錢合理抵食!^^還是獨愛佢地既腐竹糖水>c<”
今次泥到一品齋甜品屋~
想試下出哂名既紅豆沙~
點了紅白,,順便可以試埋佢地d豆腐花 ! XD

紅白即係紅豆沙加豆腐花~
海報賣相好靚,,但實物賣相就….
有D亂咁泥..= =”
所謂人不可貌杷,,
所以食物不可貌相 ! Xd

味道不錯~
紅豆沙同出面一般既紅豆沙唔同,,
佢係有好多好大粒既紅豆 !
紅豆煲得好軟熟,,不太甜,,合我口味!

至於豆腐花豆味不濃,,但尚算滑溜~
兩樣溝埋一齊食味道都係普普通通,未能帶出驚喜~
但11蚊價錢合理抵食!^^
還是獨愛佢地既腐竹糖水>c<”
大大粒紅豆!
$11 (宵夜)
2009-04-14 14 浏览
10點半多,,泥到銅鑼灣,,特意走到泥食糖水。我咁鐘意食腐竹糖水,,緊係泥呢到食番碗啦!店內很小,,有好多人幫襯~我就等左成15分鐘先有位坐!腐竹糖水一到,,熱烘烘的,,望落好似好正咁!腐竹糖水材料有薏米同白果~食落味道不太甜,,有好香濃既腐竹味,可見落足料煲!要大讚既係d白果同薏米超好食!煲得軟熟入味,特別係d白果,係我食過咁多碗腐竹糖水中最軟熟香甜好味的!

10點半多,,泥到銅鑼灣,,特意走到泥食糖水
我咁鐘意食腐竹糖水,,緊係泥呢到食番碗啦!

店內很小,,有好多人幫襯~
我就等左成15分鐘先有位坐!

腐竹糖水一到,,熱烘烘的,,望落好似好正咁!
腐竹糖水材料有薏米同白果~
食落味道不太甜,,有好香濃既腐竹味,可見落足料煲!
要大讚既係d白果同薏米超好食!
煲得軟熟入味,
特別係d白果,
係我食過咁多碗腐竹糖水中最軟熟香甜好味的!
2009-03-31
$13 (宵夜)
  • 腐竹糖水