2019-02-28 790 浏览
日式食肆[一風堂]下午茶的開市時間非在2:00或2:30,而是由3:00才開始的🕒。記得上一次來[一風堂]吃下午茶,已經是兩年前的事了,當時吃的下午茶餐是[拉麵/溶岩朱古力蛋糕/果汁],加 10% 服務費後總價在 HK$ 64 元左右,我找出了當時(2017年2月)發表的相片,看得出賣相不錯,記憶中味道也是 OK 的。如今時隔兩年,路過這間餐廳,見到門口豎立著大大的下午茶餐牌,仍然是老價錢,仍然是[拉麵或丼/甜品/果汁]的組合,只是甜品由那時的[溶岩朱古力蛋糕]換成了現在的[黑豆抹茶布甸銅鑼燒],即時勾起了我的食癮,於是進入餐廳嘗試了一次新配搭的下午茶餐😊。也許是下午茶開得遲,所以客人並不多,隨意地分散坐在餐廳的四周,3:00差少少就可以點餐了。下午茶共有三款選擇:A set一一半份之[豚肉拉麵/甜品/飲品] HK$ 58 元,另收加一。B set一一小[炙燒豚肉半熟玉子丼(特別濃厚燒肉汁)/甜品/飲品] HK$ 55 元,另收加一。C set一一1份之[豚肉拉麵/甜品/飲品] HK$ 72 元,另收加一。拉麵分[白丸元味]和[赤元新味]兩種,我選了 A set 一一半份的[白丸元味豚

小赤元拉麵/溶岩朱古力蛋糕/番茄汁

下午茶共有三款選擇:

拉麵分[白丸元味]和[赤元新味]兩種,我選了 A set 一一半份的[白丸元味豚肉拉麵],不辣。
半份[白丸元味豚肉拉麵]

這是半碗"簡朴版"的[白丸元味豚肉拉麵]。"簡朴"在於拉麵的配料沒有正餐時段供應的那麼豐富,僅有:一片薄薄的叉燒,肉質偏瘦、嫩口 + 脆而爽口的芽菜和木耳絲 + 香且提味的蔥花;當然還有拉麵之精華所在的豬骨濃湯,厚白、濃郁,鹹中帶鮮。

拉麵麵質彈牙,咬落有韌性,半份的量幾口就吃完了,等待下一道甜品的到來。

[黑豆抹茶布甸銅鑼燒]。

所謂[銅鑼燒],既是取用蛋漿和麵粉等食材調和,用平底鍋攤煎的[日本鬆餅]。
黑豆抹茶布甸銅鑼燒

[黑豆抹茶布甸銅鑼燒],賣相討巧,上下兩層鬆餅,中間夾著凍食之黑豆抹茶布甸以及牛油和忌廉,口感凍凍哋,這個甜品吃起來不僅有鬆餅的香甜鬆軟,還有抹茶的清澀味和原粒黑豆的立體感,算是一個不錯的甜品。美中不足的是兩片鬆餅如果是烘熱後再上枱,熱的銅鑼燒配上凍的布甸、忌廉和牛油,俱備這種熱與凍相結合的整體層次感,那就更完美了。

飲品除了常見的咖啡☕(熱/凍)之外,還有細樽的[ KAGOME 野菜生活100],有三種口味供客人選擇(甘筍混合汁/芒果混合汁/葡萄混合汁),我選了"甘筍味"。
甘筍混合汁

這是一種超市裡常見的果蔬類健康飲品,通常我會選"番茄味"的,但這次餐廳提供的獨缺"番茄味",所以選了"甘筍味"也不錯。

半份拉麵加一份甜品,加 10% 服務費後總價為 HK$ 63.80 元,不會吃得很飽,但作為下午茶來說卻也滿足了,鹹甜兼備再加補充了天然維他命。

現時餐廳提倡"走飲管",客人們已經逐漸接受並習慣了這一做法,值得讚揚。
2019-02-26
黑豆抹茶布甸銅鑼燒
2019-02-22 164 浏览
第一次食一風堂,Lunch 12:45過黎攞飛,已經排哂隊,好彩等左10分鐘左右已經有位。我叫左個德福店獨家的橫濱家系豚骨拉麵,朋友叫左個特製白丸拉麵。等左唔係好耐就到啦~賣相唔錯,我揀左麵底係軟硬適中,煮出黎啱啱好,都好彈牙,我自己比較鍾意呢種拉麵既質感,偏向煙韌有咬口。湯底好濃郁,不過食到一半覺得咸左啲,開始頸渴。個溏心溫泉蛋中間好流心,nice👍🏼 個叉燒都唔錯!朋友呢個特製白丸,我影完我碗麵,佢已經食左三分一,啲男人食野真係快到呢🤦🏻‍♀️碗麵本身係有蛋既,比佢食左影唔到!呢個叉燒因為慢煮既關係偏粉紅,但menu上面話係正常,可以安心食用,並唔係未煮熟。朋友話個叉燒幾「林」幾好食。overall 都不錯。不過我地就黎食完先發現可以問職員拎生蒜等調味料,下次可以試下!

2019-02-20 146 浏览
早前有位朋友送了一張一風堂的優惠卷給我,因為我很愛吃拉麵,優惠卷非常划算,只要叫任何一碗拉麵,便會送店長推介拉麵一碗,根本就是買一送一的那樣,又怎會有不吃的理由呢,眼看優惠卷快要到期,便決定今天的晚餐去一風堂。這次我點了白丸元味,然後店舖送了一碗九龍灣店限定的店長推介,我們還點了一客黑松露餃子。重點一提的是,我和友人都非常大食,看到一風堂有$2一客的替玉,眼睛發光了,怎麼可能有這樣超值的替玉,所以便點了兩客,絕對推薦愛吃的大家。另外,面的軟硬有四個程度提供給不同喜好的客人,我選了比較硬的,吃著也不錯。

2019-02-18
2019-02-17 125 浏览
...今日試左個「黃金蜆貝醬油拉麵」88蚊一碗都好耐無食過拉麵了⋯一風堂比我既感覺係 - 比較細碗😂呢次都係一樣😂拉麵我要左硬麵,幾欣賞呢一款個湯底偏清,唔算重口味。了解完發現湯底係以雞湯配搭魚湯混合而成👍,加埋啲蜆,算係鮮味充足😌.配料除左蜆之外,仲有一塊雞叉燒、豬柳叉燒、流心蛋同紫菜。雞叉燒做得嫩身,我自己就覺得呢一部分好食過同碗既豬肉叉燒了。.另外仲叫左個牛舌,同埋一風堂原味餃子。一風堂原味餃子真係超細粒😂😂普通餃子質素加上大量蔥花薑絲,唔需要特別試。牛舌有驚喜!鐵板上,上台果陣仲滋滋聲😂微辣帶酸既汁帶出牛舌既肉味,爽口牛舌令人忍唔住一塊接一塊咁食😋😋😋...
今日試左個「黃金蜆貝醬油拉麵」
88蚊一碗
都好耐無食過拉麵了⋯

一風堂比我既感覺係 - 比較細碗😂
呢次都係一樣😂
拉麵我要左硬麵,幾欣賞呢一款個湯底偏清,唔算重口味。
配料除左蜆之外,仲有一塊雞叉燒、豬柳叉燒、流心蛋同紫菜。
另外仲叫左個牛舌,同埋一風堂原味餃子。

一風堂原味餃子真係超細粒😂😂
普通餃子質素加上大量蔥花薑絲,唔需要特別試。
2019-02-08 138 浏览
💁🏻‍♀️一風堂 (九龍灣)🍽-初一同姊妹睇完戲直落食野,之前都聽過日本嘅一風堂幾出名,難得呢間拉麵店新年流流都有開,所以就試吓。特製赤丸新味($88)🍜我地兩個都叫左呢個,賣相唔錯😍😍有四塊豬肉,算足料啦🤣一飲啖湯,已經感受到濃濃嘅豬骨味,但唔係味精湯,再食啲豚肉,好嫩滑🤩🤩啲麵嘅質地麵好正,係硬嘅幼麵👍🏻👍🏻本身以為好細碗,但食落都幾飽值得一提,佢地仲有醃芽菜同日本茶供應,可以任添,好正啊!值得encore,可惜值錢平啲就好啦📍一風堂 (九龍灣)#九龍灣 偉業街33號德福廣場一期G54A1號舖#小丸子搵食記 #小丸子九龍灣-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #拉麵
💁🏻‍♀️一風堂 (九龍灣)🍽

特製赤丸新味($88)🍜

📍一風堂 (九龍灣)
#九龍灣 偉業街33號德福廣場一期G54A1號舖
#小丸子搵食記
#小丸子九龍灣
2019-02-05 95 浏览
一風堂,一到香港已試過,不覺得特別好食,亦比較細比較油。 再加上不同嘅日本拉麵店入侵,太多選擇了,就無再來過!呢個星期一,係徳福真係食到無嘢好食,見佢有飯嘅選擇,好啦,今日試下!我要咗個丼仔,炙燒豚肉半熟玉子丼,$68,只係單品。味道不錯,隻玉子好正,好好味😋😋 係貴咗少少,因份量唔算大。女友就叫咗拉麵,豚界拉麵,湯底真係偏勁油,仲有一粉粒肥豬肉浮面添🤭 不過女友話幾好味,係隻玉子咸咗少少,連佢咁食咸都話咸,應該都幾咸😮 總括計,應該都未必再黎,食物一般又唔平🙊🙈

炙燒豚肉半熟玉子丼

橫浜家系豚骨拉麵
總括計,應該都未必再黎,食物一般又唔平🙊🙈
2019-02-04
$81.4 (午餐)
2019-02-04 93 浏览
不嬲我都好鍾意食日本野,尤其係拉麵🤤🤤 對拉麵都有少少研究🤓🤓 久仰一風堂大名,次次喺日本經過都食唔成,今次終於有機會食一風堂😪店員服務好周到!!!! 斟茶底水不在話下,見到我哋着白色衫,主動拎圍裙俾我哋, 呢樣嘢抵讚👍🏼食物質素方面....講真, 一般...... 叫咗佢最typical 嗰個拉麵..... d 湯同麵味道麻麻...... d豚肉都okay geh.....只能說唔係我杯茶,我都係去食返豚王算喇😌
2019-01-13 158 浏览
替玉即係我哋口中嘅追加拉麵。如果一碗過盛載太多拉麵,會令拉麵容易變軟,所以就衍生左替玉呢個文化出嚟。今次黎一風堂試咗呢款叫"黑"嘅拉麵,其實即係黑蒜油拉麵。 湯底都幾重黑蒜油味,而叉燒肉質亦都好好,同拉麵配搭一流。當然唔少得嘅係替玉,只係加兩蚊,就多一份拉麵,感覺上真係好抵食。 個人覺得,拉麵麵質揀適中,然後替玉麵質揀淋,到時食到中途加落湯底就啱啱好。除咗食拉麵之外,今次仲嗌咗份餃子,不過餃子比平時食開嘅要細隻,所以感覺上就冇咁抵食。
替玉即係我哋口中嘅追加拉麵。

2018-12-28 555 浏览
我上次因為手上,有跟「美X集團」有關現金優惠券的關係,所以第一次光顧過位於旺角的連鎖日本拉麵餐廳「一風堂」,不過「一風堂」的拉麵價錢和味道,都沒有在我心目中留下很深刻印象。不過「一風堂」始終都是屬於飲食集團旗下的日本拉麵餐廳,所以「一風堂」在香港的分店數目,跟分店營運狀況的穩定性,都比坊間很多日本拉麵餐廳都要穩定得多。不過「一風堂」分店多,不等於拉麵份量都會穩定。適逢「一風堂」最近又在九龍灣的「德福廣場」裡面,開了另一間的分店。九龍灣分店「一風堂」是否最好的分店,我就不敢肯定了,但是九龍灣分店「一風堂」的最大好處,肯定非「交通方便」莫屬。我只需要在西貢小巴總站坐一程專綫小巴,就可以即時趕到九龍灣「德福廣場」,食到原裝日本拉麵了。而且九龍灣分店「一風堂」店外輪候的食客不多,造就了我可以即時點餐寶貴機會。雖則當時的「一風堂」還有正在推廣,跟某品牌薯片合作限定推廣的「薯片沾麵」,不過我在研究過「薯片沾麵」的餐牌之後,心裡面當堂納涼起來,最後還是放題了「薯片沾麵」。不過,我即使放棄了「薯片沾麵」,但是這樣不等於我會立刻,找到份量符合我個人要求的日本拉麵,例如「一風堂」的「雞醬油」拉麵就是最佳的

不過,我即使放棄了「薯片沾麵」,但是這樣不等於我會立刻,找到份量符合我個人要求的日本拉麵,例如「一風堂」的「雞醬油」拉麵就是最佳的例子。

「一風堂」雖然沒有自助點餐紙,但是「一風堂」餐牌裡面的「雞醬油拉麵」,「雞醬油拉麵」無論是正式版本,抑或是加大份量版本,餐牌裡面的拉麵圖片裡面,都是有幾塊很大的雞叉燒。

「一風堂」餐牌裡面的「雞醬油拉麵」,唯一缺點是拉麵面頭的溏心蛋,餐牌裡面的份量只有半枚份量,除此之外,「雞醬汁拉麵」還附有我不能食的鮮筍乾。

所以我在正式跟侍應點餐的時候,刻意懇求「一風堂」侍應,我的「雞醬油拉麵」一定要「走筍」。之後「一風堂」侍應送過來的「雞醬油拉麵」,拉麵的而且確是已經「走筍」了。

但是「一風堂」的「雞醬油拉麵」實際製成品,卻存在一個很大的問題,這問題就是拉麵表面的雞肉,雞肉實際的大小,遠遜我期望的份量預期。實際的「雞醬油拉麵」裡面的雞肉,只是一片薄切的雞肉。

「一風堂」「雞醬油拉麵」表面的幾塊雞肉,原則上只能夠被稱呼叫做「雞肉」,而不是「雞叉燒」,因為「雞肉」之間是沒有類似日本叉燒一般,因為捲曲過程而產生的叉燒紋理。

而且「雞醬油拉麵」的雞肉實際製成品外貌呈長條形,亦跟傳統的日本拉麵裡面,一塊塊雞叉燒的形狀大相逕庭,種種質地外貌跟預期有所出入,令到「一風堂」「雞醬油拉麵」未能給我有完整的雞叉燒拉麵感覺。

「雞醬油拉麵」裡面的雞肉口感雖然稱得上算是嫩滑,可惜雞肉份量始終有限,只係幾片切到薄得有如紙的雞肉,對於食量一向都不小的我而言,根本只是隔靴搔癢,到喉不到肺而已。

另一方面,我發現「一風堂」為「雞醬油拉麵」提供的溏心雞蛋,居然也只得半塊而已,溏心雞蛋裡面的溏心蛋黃,還未能吃到溏心的感覺,就已經被炎熱的醬油湯底灼熟,口感打了折扣了。

而且「一風堂」「雞醬油拉麵」給我最大疑問,就是為什麼「一風堂」不製造「雞白湯拉麵」,反而製造了「雞醬油拉麵」,這款不匹配的拉麵組合?

因為我第一次嚐試「雞醬油拉麵」之後才發現,我只能夠吃到「雞醬油拉麵」醬油湯底裡面的鹹味,反而拉麵裡面雞肉本來應有的原味,都被醬油湯底的偏鹹味道所掩蓋了。
雞醬油

至於「雞醬油拉麵」裡面的麵條,由於「一風堂」沒有提供自助點餐紙的關係,所以有關「雞醬油拉麵」裡面的湯底、麵條、其他配料方面,我都無法自己選擇,就算「走筍」我都只能靠向侍應直接傳達訊息而已。

由於我沒有機會自己選擇「雞醬油拉麵」的麵條,所以實際上「雞醬油拉麵」的麵條,只有粗幼、硬度以及口感,也是中等程度的一般麵條而已。

所以「一風堂」的「雞醬油拉麵」整體上的口感跟味道,都跟只是很一般的雞肉類拉麵而已,跟很多日本拉麵店的雞叉燒拉麵相比之下就得遠了。

我甚至可以說,「雞醬油拉麵」的口感味道,都跟我之後另外再點的「一風堂」小食,「中津監修唐揚雞」遜色得多了。因為「中津監修唐揚雞」的雞肉口感,比起「雞醬油拉麵」的雞肉都實際得多。

因為「一風堂」「雞醬油拉麵」,實際上就只得三塊薄切,口感厚度都只是一般程度的雞肉而已。「雞醬油拉麵」的雞肉份量,反而不及「中津監修唐揚雞」的炸雞肉那麼厚那麼大件頭。

「一風堂」「雞醬油拉麵」的雞肉,只是從原件雞肉切下來的雞片而已,論雞肉份量甚至被某拉麵店的照燒雞拉麵,拉麵裡頭的原塊切下來的照燒雞肉比了下去。

相反,「一風堂」的小食「中津監修唐揚雞」,雖然只是跟隨餐廳餐牌裡面的圖片做法,以一個紙盒去盛載唐揚炸雞,但是炸雞的雞肉厚度,比起「雞醬油拉麵」雞肉都抵食夾大件了。

「一風堂」以紙盒盛載的「中村監修唐揚雞」,每件唐揚炸雞都是貫徹了,傳統日本菜裡面的唐揚炸雞做法,原件雞肉直接沾上麵粉漿層,之後就直接投落高溫油鍋裡面炸了。

而且每件「中津監修唐揚雞」的外貌,都是炸到非常美觀的金黃色,沒有任何炸燶的問題出現。「一風堂」還附送了切片檸檬,方便食客擠出檸檬汁,進入炸雞肉裡面。
中津監修唐揚雞

吸收了檸檬汁酸味的「中津監修唐揚雞」,除了炸雞外層口感香脆之外,雞肉還額外增加了來自檸檬的開胃酸味。唐揚雞肉肉質尚算厚身,雞肉還有肉汁存在,沒有被炸油炸到流失。

最重的是,「一風堂」為「中津監修唐揚雞」預備的雞肉份量,竟然比起「雞醬油拉麵」的雞肉都為之豐厚,「中津監修唐揚雞」份量足以取代,成為「雞醬油拉麵」的主要配菜。

雖然「一風堂」「雞醬油拉麵」售價不算昂貴只賣港幣七十二元一碗而已,從「一分錢一分貨」的角度去看「一風堂」的「雞醬油拉麵」,即使薄切雞肉換上唐揚炸雞,價錢我也可以接受。

反而「一風堂」每份「中津監修唐揚雞」,售價需要賣港幣四十五元一客,對比之下「雞醬油拉麵」的實際性價比,立刻被「中津監修唐揚雞」比了下去,變得平平無奇而已。

我認為「一風堂」的「中津監修唐揚雞」,論唐揚雞的味道跟價錢,都值得我下次繼續幫襯,是值得我繼續享用的美食,反而我就對「雞醬油拉麵」沒有太大興趣了。
2018-10-07
$128.7 (晚餐)
中津監修唐揚雞
2018-12-26 185 浏览
今日同事突然想吃拉麵,一風堂是不二之選,lunch 通常不用排隊。我們被安排了卡位,見餐牌有橫濱叉燒拉麵$88,心想一試無妨。叉燒非常大塊,燒很好香,肥瘦適中,但麵的份量有點少,我們都吃不飽,湯底有點油。值得一讚仍是芽菜,醃得好好吃😋麥茶也是一樣的好喝!

值得一讚仍是芽菜,醃得好好吃😋麥茶也是一樣的好喝!

2018-12-10
2018-12-11 266 浏览
日本嘅一風堂就幫襯過幾次,感覺良好!香港嘅一風堂就冇去過。平日嘅 lunch hours 响德福永遠都係人頭湧湧,難得星期六嚟竟然冇乜人,一行三人唔駛5分鐘就有位,咁梗係要試吓比較吓啦!雖然一風堂主打拉麵,但都有丼飯同埋小食,淨睇價錢唔算好貴,屬中價消費。店內有三邊係卡位,其餘中間位置就有幾張大枱排排坐。坐位下有藤籃放個人物品/雜物,店內空間唔大但冇焗促嘅感覺,位與位之間尚算闊落!今日因為係「空肚食 Lunch』所以比平時點多兩款小食,以女士食量嚟講其實一碗拉麵就夠飽喇!橫濱拉麵 - 特點係有特大紫菜+特大叉燒。如圖所示紫菜其實係一般壽司紫菜。雖然大,但因為冇烤過,所以唔脆口食落仲有啲韌 至於塊特大叉燒係凍嘅!(?)冇錯,係一塊凍冰冰嘅厚切腩肉。建議食法係即刻浸落熱湯度,食完啲麵就啱啱好叉燒鹵得入味軟爛,肉味香濃!如果唔想食凍肉嘅話,可以學旁邊兩位女士投訴,店長會馬上換過一碗熱嘅叉燒拉麵俾你。至於店長呢~ 佢親切有禮,全程冇黑面 鐵板牛舌 - 牛舌切片約5mm 厚,廚師控制火候剛好,牛舌保持鮮嫰 ,醬汁配以日式燒汁,味道甜甜酸酸,非常開胃!但凡事都有伏筆……一風堂原味餃子,因為一行三人

,醬汁配以日式燒汁,味道甜甜酸酸,非常開胃!

但凡事都有伏筆……
一風堂原味餃子,因為一行三人都係餃子控,所以就點咗10隻招牌餃子($58)。點知上枱發覺餃子超迷你,一口兩隻嘅size ,味道同急凍餃子差唔多,竟然要$58 即@5.8一隻
,真係貴到下一世都唔會再嗌!

豬軟骨丼,豚肉丼 - 又係100%價錢 50%份量。6片豚肉切到紙咁薄,飯量係坊間嘅一半,比吉野家下午茶嘅牛肉飯更少。味道雖然
但食完好似仲係空虛到不得了
結果同行兩位男士食完飯+餃子响唔飽嘅情況下離開。之後仲要去A-1買麵包填肚!

總結心得,拉麵勝過一切,去一風堂食拉麵好喇!

一風堂原味餃子

鐵板燒牛舌
2018-12-08
鐵板燒牛舌
2018-12-08 205 浏览
不嬲都好想試吓一風堂嘅拉麵,果日做完嘢就嚟咗呢度食晚餐!對比起其他餐廳,呢間唔算好多人排,可以直入!叫咗個赤丸新味,佢有得揀麵嘅軟硬度,又幾貼心!嚟到賣相好吸引,湯底味道唔錯,濃得嚟又唔會覺得好重味精!麵嘅軟硬度揀左適中,就真係適中!而且塊肉都幾好食!不過係份量就真係有啲少,雖然我哋已經要埋餃子,但女仔食都唔係好飽,男同事直頭食完出咗去再買泡芙食!所以建議想輕食就可以,如果好肚餓嚟就真係唔係好得嘞!難怪對比起其他餐廳,無咁多人排隊!

2018-10-08 599 浏览
位置:5 / 5餐廳位於德福商場入面 由B出口 一上電梯轉左最盡就到極方便環境:4.5 / 5餐廳空間好大 好多位 而且有d卡位 類似日本咁間野好貼心 會問你要唔要圍群 味道:4 / 5今次叫左個特製赤丸新味拉麵 個麵底要軟一黎到試試個湯先 好濃味 好重豬骨味但個麵底唔夠軟 有d失分叉燒反而好彈牙 好淋再叫左份餃子 上枱時好香咬落去果下 d肉汁係口到爆岀黎 好正價錢:3.5 / 5價錢方面 作為係商場入場開既拉麵餐廳我覺得接受到 雖知有一半都係幫緊交租
位置:5 / 5

價錢:3.5 / 5
價錢方面 作為係商場入場開既拉麵餐廳
我覺得接受到 雖知有一半都係幫緊交租
2018-10-04 441 浏览
今日去九龍灣開會,兩三點在德福搵嘢食,見到一楓堂有下午茶,入去試吓。我不太喜歡吃拉麵,所以我叫了豚肉飯,仲有包埋甜品,甜品係黑豆抹茶銅鑼燒,個臀肉好好味,再加少少七味粉,有少少辣好食啲。本身我不太喜歡沒茶,但個銅鑼燒好似豆沙餅咁,好好味。個餐仲包埋支果汁,我叫咗芒果汁。成個餐連+1,約 $60。我朋友就叫條拉麵,因為是茶餐個面未必夠男士食,所以他們叫了加底加兩蚊即係兩蚊加多個面。咁就夠飽啦。拉麵就70幾蚊一set連甜品及飲品。暫時只見到九龍灣有tea食,值得去。
今日去九龍灣開會,兩三點在德福搵嘢食,見到一楓堂有下午茶,入去試吓。我不太喜歡吃拉麵,所以我叫了豚肉飯,仲有包埋甜品甜品係黑豆抹茶銅鑼燒,個臀肉好好味,再加少少七味粉,有少少辣好食啲。本身我不太喜歡沒茶,但個銅鑼燒好似豆沙餅咁,好好味。個餐仲包埋支果汁,我叫咗芒果汁。成個餐連+1,約 $60。我朋友就叫條拉麵,因為是茶餐個面未必夠男士食,所以他們叫了加底加兩蚊即係兩蚊加多個面。咁就夠飽啦。拉麵就70幾蚊一set連甜品及飲品。暫時只見到九龍灣有tea食,值得去。
2018-08-25 609 浏览
今日番長週,放左工約左男友,兩位表妹同家姐來一風堂食lunch!Lunch時間都幾多人⋯我地幾個都幾鍾意食日本野😁有拉麵又有飯又有小食⋯岩晒我地!今日我唔食拉麵,叫左個鰻魚石頭鍋飯,賣相十分吸引⋯有幾塊鰻魚係飯面,加埋鋪住雞蛋⋯好好味😋😋兩位表妹就叫左德福限定-橫賓拉麵,佢地話哩碗拉麵既湯好入味⋯配合個麵加豚肉⋯正!男友叫左特制赤丸⋯佢最鍾意食小小辣既拉麵!小吃方面,叫左必食炸紫菜墨魚蘇😄仲有唐揚雞和大阪風餃子,三樣麵係炸野😋送飯送麵麵一流!

男友叫左特制赤丸⋯佢最鍾意食小小辣既拉麵!