2017-05-29 184 浏览
今日朋友想食拉麵,行行下見到間一風堂唔差,又有唔少食評話好食,就諗住試下辛口餃子6件$42-汁一d都唔辣唔香,餃子本身都唔錯,皮唔厚大分鳥唐揚雞$42(5舊)-炸粉好薄肉幾嫩滑不過鹹左d特製赤丸新味拉麵$88-湯好普通,得個溏心蛋好食朝日生啤(買一送一)$38
大分鳥唐揚雞$42(5舊)-炸粉好薄肉幾嫩滑不過鹹左d
特製赤丸新味拉麵$88-湯好普通,得個溏心蛋好食
朝日生啤(買一送一)$38
2017-05-29
2017-05-16 128 浏览
在旺角shopping 後就去朗豪坊food court 食飯, 一風堂進駐香港後從來未試過, 今次才是第一次去食!先點了一客一風堂餃子, 餃子的薑蔥很多, 每一口也可以吃到, 餃子煎得很香, 味道不錯, 只是餃子有點細隻主食點了朗豪坊限定的魚介醬油豚骨拉麵 不知道魚介應該是什麼味道, 湯底都不錯, 很濃味, 其他配料都OK, 未見特出之處 另一碗是特製一風堂辣肉味噌有辣味的拉麵比較惹味, 同樣地其他方面都OK, 沒什麼特別食物不錯 , 收費和其他拉麵店差不多
主食點了朗豪坊限定的魚介醬油豚骨拉麵

另一碗是特製一風堂辣肉味噌
有辣味的拉麵比較惹味, 同樣地其他方面都OK, 沒什麼特別

食物不錯 , 收費和其他拉麵店差不多
2017-04-15
2017-05-14 106 浏览
母親節見到到都多人就簡單食碗拉麵啦點知.... 首先服務其差 注意!要加一的店員送上茶時,將手指插到杯口 是茶餐廳嗎?點菜時 分別點了三個拉麵 但只有詢問兩個客人麵的軟硬度 咁第三個人呢?而味道就令人好失望 退步左好多
母親節見到到都多人就簡單食碗拉麵啦
點知....
首先服務其差 注意!要加一的
店員送上茶時,將手指插到杯口 是茶餐廳嗎?

而味道就令人好失望 退步左好多
同媽咪行到朗豪坊搵飯食,媽咪未試過呢間,咪排隊食下。黑蒜油拉麵: 麵質彈牙,湯底就肥左d和咸左d.食不到有什麼鮮味。鰻魚飯,鰻魚肥美,鰻魚汁好普通,不是特別鮮美,飯不是全真珠米,感覺同食普通港式曰本料理差不多。個介抹不錯。燒🍆十🍄,份糧小得恐怖,有揾笨 feel. 個燒汁咸到媽咪食不到。胡痳qq瓜,瓜肉脆脆,個汁又是咸咸咸。埋單2⃣️百元左右,份糧真的好小,男士絕對不夠食。味道只得咸味,好重口味,最慘食完口喝
同媽咪行到朗豪坊搵飯食,媽咪未試過呢間,咪排隊食下。
黑蒜油拉麵: 麵質彈牙
,湯底就肥左d和咸左d.食不到有什麼鮮味。
胡痳qq瓜,瓜肉脆脆,個汁又是咸咸咸。
2017-04-25
2017-04-16 179 浏览
今天到旺角朗豪坊 shopping, 因該處雖然泊車貴了一点但都算很容易找到車位泊車。這地方人流十分多,本想找中式酒樓飲茶但沒有位,經過這店見有很多人,所以到這店試試它們的拉麵。 叫了一個日式义燒拉麵,很快地熱騰騰送到檯面。賣相亦不錯。試過味道很發覺真是名不虛傳,湯底亦很好。再叫了一個日式煎餃子,需要時間等一會,送到時見到總共有六件。 醋汁很夾其味道。本想試一試其它食物之味道但因已太飽了,留待下一次再試吧。
  • 日式煎餃
2017-04-06 202 浏览
終於等到朋友收工佢話想食啲簡單少少嘅我就話不如去食拉麵啦~貪就腳就食一風堂我哋每人叫咗個特製黑,侍應話係黑蒜油拉麵好似幾吸引另外就叫多兩個小食,蒜香枝豆同黑松露汁餃子值得一提嘅而家啤酒做緊三點之後買一送一!$38有兩杯asahi draught !!抵到難以置信 !!首先嚟到嘅係枝豆!睇Menu以為係普通貨色,但配啤酒都唔會錯嘩點知相當驚喜蒜油味香之餘,竟然仲係有少少麻辣!雖然佢唔係大麻大辣,但味道恰到好處,有層次好香口真係要推介之後就係黑松露汁餃子朋友話餃子太細比較的骰一啖一隻啱啱好咁上下啦,其實係食得方便餃子本身個皮厚左少少,肉汁亦唔算太豐富不過個黑松露汁就做得非常之香用咗本來正常嘅餃子汁加左黑松露令本來平平無奇嘅餃子,變到令人印象難忘!出色食拉麵首先飲個湯底豬骨湯底加左黑蒜油M...飲落個感覺好似出前即食麵個黑蒜味咁當然係濃郁版啦鍾意食即食麵嘅朋友應該會鍾意,情意結黎不過佢個粗嘅拉麵就麻麻地食落硬身又唔掛湯!麵味道有啲似粗版辛辣麵…都係正常拉麵好食少少雞蛋流心做得唔錯叉燒就比較薄,而且似乎煮得唔夠入味不過佢嘢飲咁抵下次早少少黎!淨係飲啤酒食枝豆同朋友傾吓計都已經正到爆
終於等到朋友收工
佢話想食啲簡單少少嘅
我就話不如去食拉麵啦~
貪就腳就食一風堂

我哋每人叫咗個特製黑,侍應話係黑蒜油拉麵
好似幾吸引
另外就叫多兩個小食,蒜香枝豆同黑松露汁餃子

首先嚟到嘅係枝豆!
睇Menu以為係普通貨色,但配啤酒都唔會錯
嘩點知相當驚喜
蒜油味香之餘,竟然仲係有少少麻辣!
雖然佢唔係大麻大辣,但味道恰到好處,有層次
好香口
真係要推介
之後就係黑松露汁餃子
朋友話餃子太細比較的骰
一啖一隻啱啱好咁上下啦,其實係食得方便
餃子本身個皮厚左少少,肉汁亦唔算太豐富
不過個黑松露汁就做得非常之香
用咗本來正常嘅餃子汁加左黑松露
令本來平平無奇嘅餃子,變到令人印象難忘!
出色
食拉麵首先飲個湯底
豬骨湯底加左黑蒜油
M...飲落個感覺好似出前即食麵個黑蒜味咁
當然係濃郁版啦
鍾意食即食麵嘅朋友應該會鍾意,情意結黎
不過佢個粗嘅拉麵就麻麻地
食落硬身又唔掛湯!
麵味道有啲似粗版辛辣麵…都係正常拉麵好食少少
雞蛋流心做得唔錯
叉燒就比較薄,而且似乎煮得唔夠入味

不過佢嘢飲咁抵
下次早少少黎!
淨係飲啤酒食枝豆同朋友傾吓計都已經正到爆
2017-03-30 245 浏览
去開旺角做嘢,想舒舒服服咁食一餐就梗係入大商場啦。行到入商場……見到條封左嘅超長電梯……先醒起先幾日發生嘅事……果刻個心真係離一離……都係唔好上咁高喇 近近地行左入去一風堂,坐落望下個 manual,食慣嘅人都知餐牌入面嘅選擇唔多,但今日餐牌見到 "限定" 呢兩隻字咁冇理由唔食架 好! 拉麵一上枱果下好香,飲左一啖湯,好濃嘅豬骨湯,塊义燒都ok,唔算鞋口。溫泉蛋好滑。基實我想講下右手邊個兜入面果 pat 嘢……佢係柚子秋葵醬,可以撈落個湯或者撈埋D麵一齊食,開頭用筷子篤左D擺落口,第一個味係食到柚子嘅甜酸味,但係過左2秒秋葵嘅辣就爆出黎! 好有驚喜! 撈埋D麵一齊食味道啱啱好

基實我想講下右手邊個兜入面果 pat 嘢……
2017-03-30
$85.8 (午餐)
2017-02-23 292 浏览
話說都好耐冇食過拉麵,今日經過朗豪坊果陣發現一風堂出左有個周打蜆湯濃湯拉麵。等左一段時間終於可以入去啦!呢個周打蜆湯濃湯拉麵,仲要係每日數量限定,鍾情於蜆湯的我當然第一時間點左,其實睇個封面圖真係幾吸引。坐低左之後店員會俾杯茶,飲晒之後可以自己加。等左10分鐘左右,主角就出現了。外觀上與餐牌所示的大致相同,都有7成似既。材料都好足。介紹下先: ($78)唔講唔知,麵條採用黑胡椒極太麵,與平時食開的拉麵有少許不同,外觀上每條麵條都有黑椒,軟硬度適中,食起來比較爽口,湯底選用周打蜆湯,冇諗過會咁Match。材料就有蜆,煙肉,仲有大量cheese,所以一黎到係好香,好有意慾去食。而平時拉麵既湯底比較油膩,就算食曬個麵都唔係太想飲,不過呢碗拉麵就唔同啦,湯底一啲都唔油,而且佢真係周打蜆湯黎,所以飲落去都冇咁怪。不過唔知呢款拉麵係咪期間限定既,如果大家想食都可能要先問一問店員仲有冇~~
等左一段時間終於可以入去啦!
坐低左之後店員會俾杯茶,飲晒之後可以自己加。
介紹下先: ($78)

2016-12-31
庆祝纪念
除夕
  • 周打蜆湯濃湯拉麵
2017-02-01 359 浏览
一風堂,通街都係,終於有機會試一試!叫左4樣野,拉麵湯唔夠濃郁,對比番其他拉麵鋪就失色唔少,可能唔係專做拉麵同埋連鎖太多所以水準麻麻再叫左個明太子叉燒飯,有驚喜,味道唔錯,但細碗左少少囉,大碗番d一家會再食!尤魚鬚不過不失,但唔太熱,都可接受既,同細碟左少少!依個叉燒包反而係最好食既一味,層包鬆軟適中,剛剛好可以吸左叉燒既肥膩感覺,叉燒又夠味,配合番個包,真係岩岩好,再有少少菜夾住,散發少少清新,真係一絕!
一風堂,通街都係,終於有機會試一試!
尤魚鬚不過不失,但唔太熱,都可接受既,同細碟左少少!
2017-01-30 319 浏览
年初一去拜完年,夜晚三個去食晚飯,旺角人來人往嘅街道要揾飯食應該都幾難,所以放棄咗中餐,之前我都去過一風堂食過,都ok㗎!一去到門口已見超多人,攞咗飛留個電話,去一去埋個廁所就打俾我話就快有位,等一陣就有位。服務員和食物質素竟然咁忙都幾好,出乎意料之外!拉麵有軟硬度選擇,我們三個都選唔同,整出嚟又真係有唔同喎!但我們較不喜歡最幼嘅麵條⋯餃子一啖一口,幾好食,我鐘意餃子面多蔥花仲有一個炸魷魚,只需三十八蚊,不太油也不太硬,也是值得一試。每碗拉麵可加二十蚊有朱古力蛋糕,我們三個都加咗,幾好食喎,幾有朱古力味,但要等耐小小先出到⋯⋯但只加二十蚊,真係值得食地點係朗豪坊方便又唔使等太耐,真係可以得閒去食吓
地點係朗豪坊方便又唔使等太耐,真係可以得閒去食吓
2017-01-28
  • 特製東京醬油
2016-12-24 2685 浏览
星期日是我的豬肉解禁日,是日暫時放下豬肉的戒口令,當日我多數是吃拉麵為主。下午在佐敦恆豐中心地庫三樓,港版「東京駅拉麵街」「Ramxn Champion」內,試食過濃味醬油湯底「半熟蛋拉麵」連餃子套餐。到了夜晚,從佐敦北上旺角,到達朗豪坊商場四樓,在美食廣場旁邊的日式拉麵店「一風堂」,是我整日拉麵之旅晚上的最後一站。「一風堂」的拉麵,是代表日本最出名拉麵之一的九州褔岡博多拉麵,以豬骨湯以及細麵為主要材料的日本拉麵店。而我今次選擇「一風堂」,而不選其他的拉麵店如「X蘭」、「武X拉麵」,原因只得一個:「一風堂」是美心旗下的食店,我還有現金券可以用,所以晚上先去試試看看。不過我對拉麵的熱衷程度,沒有其他人般熱烈,所以在「一風堂」打開餐牌,有多款博多拉麵給我選擇,又「白丸元味」,又「赤丸新味」,一下子都不知選什麼口味才好。結果我看中,「一風堂」聲稱是朗豪坊分店限定的「魚介醬油豚骨」拉麵。「一風堂」店內座位的設計,跟我年前在日本東京食店看到的幾乎一模一樣,檯上同樣有一壺冰水,給你可以隨時自酙自飲。我坐在比較近廚房的吧臺,可以即時看到廚房裡面廚師煮麵的情況,並追看自己點的拉麵製作進度。「一風堂」在

「一風堂」在朗豪坊的分店以開放式店舖設計,朗豪坊裡面有大量的人群。從商場高層居高臨下俯瞰,可以看到「一風堂」跟其他食店的營業狀況。
魚介醬油豚骨拉麵
等待十多分鐘後,我的「魚介醬油豚骨」拉麵就煮好上檯了。
和下午在佐敦「無X」吃過的半熟蛋拉麵,日本人經常會吃的拉麵一樣,拉麵內有濃濃的湯,一大片豬肉和溏心的半熟蛋。
不過跟「無X」不同,今次在「一風堂」吃的魚介醬油豚骨拉麵,拉麵的豬肉用的是「大判豬柳」,口感比「無X」的叉燒嫩口得多。湯底固然是濃味豬骨湯底,可能是加入了椰菜的關係,湯底比「無X」的更甜。
「一風堂」的魚介醬油拉麵,特別有碟類似芥辣的調味料供應。加入些少的芥辣到麵中,能夠刺激味覺,令醬油湯底少了一陣油膩感覺。

拉麵的麵底我比較喜歡比較硬的麵,有一股嚼勁的拉麵更深得我心,「一風堂」魚介醬油拉麵配合濃味的魚介醬油湯底,濃味的湯底味道是我下次再食的一大理由。
2016-12-18
用餐优惠
現金券
2016-12-24 434 浏览
行過見唔駛排,坐低叫咗個魚介醬油豚肉拉麵加十隻餃子,個麵比較細份,果一塊豚肉要慢慢品嚐,再細嚐埋d湯先夠喉,個湯真係好有魚介味,好彩加咗十隻餃子,咁就啱啱好,其實餃子上面d薑真係有冇人啱。
2016-12-20 343 浏览
Ippudo✍🏻️限定拉麵好吸引,試左個周打蜆濃湯拉麵($78) 另外再加個迷你灸燒芝士燴飯($13)周打蜆湯做底好特別,味道夠濃但唔會好杰好漏,黑胡椒極太麵亦都好煙韌。配料放面好有心思,周打湯應有既有薯仔粒佢都有、仲有煙肉、半隻蛋、7隻蜆!個飯就冇咩特別,普通芝士飯咁,但加埋個湯就好夾!不過食太多就會有啲漏,飲返杯茶岩岩好。
Ippudo✍🏻️

2016-11-25 437 浏览
難得我隻佬放假,今早訓到自然醒,就去左朗豪坊既一風堂食個brunch 魚介醬油豚骨拉麵$78/5同一般出面食既拉麵湯底差唔多,比較鹹,不過果塊豚肉係正既,不肥但好滑、軟、入味!周打魚硯湯拉麵$78/5湯底濃郁 creamy 有驚喜味道令人難忘!值得一食再食!以香港既日本餐廳黎講,已經係超班啦!我隻佬 食完第二日 仲同我過想再食過我諗佢真係好鍾意食喇!一風堂叉燒包$28/5一籠2件,我好鍾意食呢個包,個皮好香好軟綿綿,加埋呢個特製既日本叉燒,真係非一般既口感好抵食!好好食!一定要食!食完真係 仲想食多件,如果日日早餐都有呢隻包食就好啦博多一口餃子$40/5一般般,同普通煎餃無分別,$40唔值順帶一讚:店長做野有交帶,話說我地食左半碗麵都未黎既叉燒包,原來廚房出現左啲問題,但店長已迅速同我地交代聲,而唔係要客人等到有問題催單 先講既
魚介醬油豚骨拉麵$78
周打魚硯湯拉麵$78
湯底濃郁 creamy 有驚喜
味道令人難忘!值得一食再食!
以香港既日本餐廳黎講,已經係超班啦!
我隻佬 食完第二日 仲同我過想再食過

我諗佢真係好鍾意食喇!
一風堂叉燒包$28
好抵食!好好食!一定要食!
食完真係 仲想食多件,如果日日早餐都有呢隻包食就好啦
博多一口餃子$40
一般般,同普通煎餃無分別,
$40唔值
2016-10-19 751 浏览
成日周圍去食拉麵,一直都想試呢間,次次都撞唔啱機會,今次終於試到, 咁啱又只係等兩個,就當然試下!啱啱又做緊買五送一,只要叫五樣嘢, (不包括飲品同追加食品), 就會送最平嗰樣! 兩個人叫咗個特製黑、細明太子飯、炸紫菜墨魚鬚、明太子雞翼、仲有個唔記得咩名既沙律!先嚟個特製黑,,湯底好香黑油味加咗少少辣,加咗黑油嘅豬骨湯底唔算太鹹,但如果煮耐啲濃調啲會更出色。麵質爽口如果鍾意軟身一點朋友仔可能會覺得比較硬,豬肉好林身,味道還可以。對於我呢個一向唔想食澱粉質的人嚟講,細明太子飯都已經夠飽,明太子分量剛剛好,連埋啲蛋撈埋好面呀炸紫菜墨魚鬚,嚟講真,每次去飲茶,我一定會食呢個。某啲酒樓真係做得好好食,呢個就有啲伏喎,唔講味道先,明明鬚點解會係墨魚塊嚟架,鬚得好小囉,炸粉唔算厚,但無咩紫菜碎,味道一般。有點失望明太子雞翼,炸得剛剛好,以為又係明太子可能能會太鹹,好彩唔算係,而且入面好多肉汁沙律就好普通,要講就只會話好LIKE佢啲炸蒜片呀

沙律就好普通,要講就只會話好LIKE佢啲炸蒜片呀
2016-10-18