2023-07-24 98 浏览
同事帶路,第一次黎lunch 中環黎講,性價比幾高😎環境、餐具都幾講究心情都好d 😎加配既是日燉湯有大白菜、豬肺、瘦肉,好清甜,好飲👍🏼飲啲湯水滋潤吓係好幸福嘅事如果大碗少少就更加完美☺️☺️見到好多枱都有點咕嚕肉,所以我都揀左😌😌擺盤精緻,打卡一流除咗賣相OK之外,食落份量都幾多咕嚕肉做得好好,外皮非常香脆!仲要冇乜肥肉,依個實在難得!佢哋仲要用咗新鮮菠蘿,整齊排列係側邊,可以話係又靚又好食👍🏼👍🏼星期一至星期五餐單都唔同,下次再試其他🫶🏻

同事帶路,第一次黎lunch
中環黎講,性價比幾高😎

環境、餐具都幾講究
心情都好d 😎

加配既是日燉湯
有大白菜、豬肺、瘦肉,
好清甜,好飲👍🏼
飲啲湯水滋潤吓係好幸福嘅事
如果大碗少少就更加完美☺️☺️

見到好多枱都有點咕嚕肉,
所以我都揀左😌😌
擺盤精緻,打卡一流
除咗賣相OK之外,食落份量都幾多
咕嚕肉做得好好,
外皮非常香脆!
仲要冇乜肥肉,依個實在難得!
佢哋仲要用咗新鮮菠蘿,
整齊排列係側邊,
可以話係又靚又好食👍🏼👍🏼

星期一至星期五餐單都唔同,
下次再試其他🫶🏻

2023-07-24 59 浏览
剛坐船從澳門返,上openrice s Search下見有間"三小漁‘’新開嘅,啲嘢都幾啱食,就去試下啦~ 脆皮風沙雞$188外表同炸子雞差不多,但是味道就很不同。風沙雞炸得皮脆肉嫩,火喉拿捏得好好,吃起來皮夠香脆,肉汁仍能保留在雞肉內,铺上滿滿胡椒味嘅蒜粒,味道好特別,滿口蒜香胡椒香氣,一啖咬落去,肉汁就泌出來,滋味😋 青梅酒香骨$138擺盤好用心👍酥炸過嘅排骨,酸酸甜甜,有梅酒嘅香氣但冇酒味,排骨肥瘦適中,肉汁四溢,如果配返杯梅酒就正啦😅 鮮魚湯海皇芹香肥米泡飯$188魚湯煮到奶白色,十分鮮甜😋攪一下就見到配料十足:鮮蝦、鮮魷、蠔仔、香芹、芫荽,再配上靈魂嘅脆米令整個泡飯有畫龍點睛之功效😍 這間新開嘅餐館,座位寬敞瞬眼間就坐滿客人,還隱約聽到侍應同客人嘅交談,已經吾係第一次嚟咁,證明食材同味道都頗受歡迎,才可短時間就有熟客喎👍再搜尋下,原來觀塘都有三小漁,下次可以再約朋友去試試燉湯同甜品🙂
剛坐船從澳門返,上openrice s Search下

見有間"三小漁‘’新開嘅,啲嘢都幾啱食,就去試下啦~

脆皮風沙雞$188

青梅酒香骨$138
擺盤好用心👍

鮮魚湯海皇芹香肥米泡飯$188

令整個泡飯有畫龍點睛之功效😍

這間新開嘅餐館,座位寬敞

2023-07-23
  • 脆皮風沙雞
  • 青梅酒香骨
  • 鮮魚湯海皇芹香肥米泡飯
2023-07-23 101 浏览
見到一些報章雜誌推介三小魚為中環區優質午餐高質美食其中-間,因此慕名而來,三小魚是間廣東粵菜 海鮮/中菜館。巧手特色說得上,真心的說句又貴味道-般般,加上服務又差。咁價錢出邊大把中菜館食到更好,何必用錢買難受。
午餐
2023-07-06 367 浏览
家人生日,主角喜歡吃中菜,所以帶他到位於中環的三小漁。餐廳佈置優雅不俗套,氣氛一流。當天點了的食物均十分高質素,其中印象最深刻的有:手作糖山冰鎮咕嚕肉先選了手作糖山冰鎮咕嚕肉,其擺碟很出色,菠蘿葉花配冰糖碎花,加上中間一整行鮮菠蘿肉,非常好看。味道甜酸恰到好處,薄薄的脆糖衣令咕嚕肉口感突出,肉質亦非常出色,沒過肥或過瘦。菠蘿亦很新鮮,沒有一點乾渣,整體而言,值得推介給大家。海皇小茴香海鮮炒米粉海皇小茴香海鮮炒米粉亦有一定水準,米粉炒得夠乾身香口,海鮮亦切成小塊方便進食,菌類和海鮮炒得均勻,每口都能食到餸及米粉,不妨一試。三小漁手磨棗茸糕若有老人家亦可選手磨棗茸糕,暖暖的一口,傳統的香甜味道滲透口中,沒有沾口感,老幼皆宜。不得不提的是侍應服務周到,勤於為食客換碟添水,值得一讚。
家人生日,主角喜歡吃中菜,所以帶他到位於中環的三小漁。

餐廳佈置優雅不俗套,氣氛一流。

當天點了的食物均十分高質素,其中印象最深刻的有:

海皇小茴香海鮮炒米粉

三小漁手磨棗茸糕

不得不提的是侍應服務周到,勤於為食客換碟添水,值得一讚。
2023-07-06 354 浏览
與家人參觀中環街市後,在鄰近地方午餐,途經中環皇后大道中的The L. Place。在門外被五樓三小漁名字吸引了,於是到此一同午餐。胡椒湯年糕淮山泡蜆是一道很有特色的菜色,白年糕有一點點嚼勁,淮山帶有點脆口。蜆的份量十足,亦有母指般大小。若以胡椒湯為名的話,可以再辣多一點點。脆皮風沙雞半隻擺碟亦具特色,胡椒鹽、炸蒜粒分別放在一旁,以便自己點配。雞隻炸得剛好,外脆內滑,點上胡椒鹽和炸蒜粒,可以說是美味無窮,多人進餐可考慮點選一隻吧。金菊桃膠燉手工菊花豆腐可以說是觀賞度最高的甜點,其刀功製成的菊花豆腐彷如藝術品。味道是清甜而不膩,桃膠提供了一定口感,拍照留念不二之選。如不喜歡估算美味與否,大家可以選法式焦糖燉蛋吧。表面一片薄薄脆焦糖,加上點點桃膠,配以細滑燉蛋,實在是可以感到的香滑味,不論大朋友和小朋友亦合適。整體很完滿,侍應有禮殷勤,加上環境優雅,不論早午夜餐與家人朋友聚會的好地方。
题外话/补充资料: 金菊桃膠燉手工菊花豆腐 的確可以欣賞又可口之作
2023-06-25
  • 金菊桃膠燉手工菊花豆腐
2023-07-05 254 浏览
一路幫襯開觀塘店好滿意,物超所值,中環新店收工黎食都好方便,迫不及待黎試下水準。鮮菠蘿芥末蝦球每次都會叫,蝦球非常大粒,大口如我都要分幾啖食。 芥末醬係好有深度嘅味道,微微攻鼻好惹味,淨係為左個醬都值得再食。酥炸蜂巢蠔餅首先比一般潮州菜大份已經好驚喜,全塊蠔餅真係炸得好酥脆而唔會油膩,每一啖都好似食緊酥皮咁好香。 除左粒粒蠔仔同有蛋香之外,我鐘意食落有好多炸得好香口嘅蔥,味道好豐富。十年陳皮魚茸羹真係落咗好多陳皮,平時我都少食但真係有清新香味唔苦澀,有提鮮嘅作用。 魚茸羹好順滑,清清地味道好養生,食得出係啲工夫菜。

2023-07-02 159 浏览
這間高級中餐廳的環境非常優雅和富有氣氛,一進入餐廳,便能感受到它豐富的文化底蘊和藝術氛圍。餐廳的室內設計非常精美,金色和紅色為主調,裝飾著各種漂亮的花朵和燈飾,營造出一種高雅的氛圍。餐廳的座位環境也非常舒適,桌椅非常舒適,酥炸蜂巢蠔餅,蠔餅外皮酥脆,內裏鮮嫩多汁,蜂巢狀的外觀也非常有特色,讓人無法抗拒。接著,鮮菠蘿芥苿蝦球被端上桌面,這道菜的口感非常豐富,鮮嫩的蝦球與菠蘿相互輝映,口感酸甜可口,令人回味無窮。脆皮風沙雞,口感非常獨特,外皮酥脆,內裏嫩滑多汁,配上特製的醬料,讓人完全沉浸在美食的享受中。

餐廳的座位環境也非常舒適,桌椅非常舒適,

2023-07-01 136 浏览
❣️ 中環區高質set lunch星期一至五每日唔同嘅餸供應好耐之前響觀塘食過 性價比好高估唔到開到嚟中環都一樣抵食青麻剁椒蒸大龍躉頭腩原本仲驚係魚頭冇咩肉食點知舊舊都大大舊又連好多魚肉魚肉夠晒實淨 龍躉果然唔同啲而且塊魚皮夠晒厚充滿膠質真正補充骨膠原仲有個青麻剁椒汁真心好好餸飯啲熟油仲攢咗落啲紅椒度粉絲又吸晒啲汁竹炭黑磚脆豆腐店長推介 果然好好味竹炭雖然食唔到係咩味不過層脆粉好薄身豆腐好滑又重豆香味鮮沙薑蔥油雞啲雞肉好滑溜 個沙薑仲有少少粗粒食落好有口感用嚟餸飯又係一流唔夠食其實仲可以優惠價追加燉湯當日係白肺湯 我麻麻地內臟就冇點了呢度嘅座位好闊落有塊大玻璃,景觀都好開陽最重要係價錢一啲都唔貴
❣️ 中環區高質set lunch

用嚟餸飯又係一流

唔夠食其實仲可以優惠價追加燉湯
當日係白肺湯 我麻麻地內臟就冇點了

呢度嘅座位好闊落
有塊大玻璃,景觀都好開陽
最重要係價錢一啲都唔貴

2023-06-28 1476 浏览
收工同朋友食飯,係openrice見到呢間餐廳應該係新開無耐就試試佢😜一入餐廳,職員都有禮貌打招呼,每張枱都有適當既距離,唔會好貼近👍🏻坐底後職員都有介紹近期新菜式,不過唔係太岩食就只係叫左menu上既菜式。是日足料燉湯 $78,真係好足料!有羊肚菌、雞腳、竹絲雞、瘦肉、瑤柱,一飲落口好鮮味,但個湯亦唔油膩👍🏻👍🏻黑磚豆腐 $18/件同朋友見黑磚豆腐個名幾得意就叫左兩件黎試下,佢好好可以單件叫,就算少人去食都唔洗怕叫左一大碟會食唔晒👍🏻一咬落口好熱,都係即叫即炸,豆腐仍然非常滑唔會炸到好乾,不過炸皮就偏厚身,同埋味道上無乜特別。珍菌黃耳炒淮山 $138上菜既職員都有行埋黎介紹菜式,用咗唔同嘅菌類去炒淮山,尤其是相入面夾起個舊黃耳,職員話係非常珍貴而且健康😂而且成道菜用咗好少油炒。黃耳既口感食落去,唔似其他菌類嘅口感,佢反之有少少煙靭,不過我自己本身就偏重口味,覺得除咗羊肚菌本身有味道之外,都覺得淮山或者其他菌都冇乜味道🥲建議可以落返少少鹽去炒。酥炸蜂巢蠔餅 $138一上菜,份量大到嚇親🥲筷子一夾落去非常酥脆,蠔仔大小適中,唔會太細粒。但由於油炸關係,我地人少,食多幾件就覺得膩了,建議大

黑磚豆腐 $18/件

珍菌黃耳炒淮山 $138

酥炸蜂巢蠔餅

酥炸蜂巢蠔餅 $138

一上菜,份量大到嚇親🥲筷子一夾落去非常酥脆,蠔仔大小適中,唔會太細粒。但由於油炸關係,我地人少,食多幾件就覺得膩了,建議大家多人食先叫蠔餅會比較好。

手作糖山冰鎮咕嚕肉 $198

呢個咕嚕肉極推介 !! 首先賣相已經好誇張非常適合打卡😂而且份量超多 !! 咕嚕肉鋪係冰上面,啲皮係特別脆!菠蘿係完全無渣,入口即化,超超超超好食,最欣賞係菠蘿😂

店員非常有禮貌同服務態度好好👍🏻
2023-06-27
2023-06-27 246 浏览
中環收工,朋友過黎搵我食飯,揀左間中菜食。餐廳唔算好大間,但裝修環境都幾靚個湯好多料,而且味道都好好,兩個人share都好夠飲👍👍👍呢個豆腐外皮脆卜卜,內裡豆腐好滑又軟綿綿,可以一件一件咁叫,$18一件。呢個蠔餅好大碟🤭🤭🤭炸到脆卜卜,唔算好油,蠔仔都幾大粒想揀反樣菜食,叫左珍菌黃耳炒淮山,清清地,店員同我地介紹當中有黃耳,係比較名貴嘅食材呢碟手作糖山冰鎮咕嚕肉,個擺盤打卡一流味道相當好,咕嚕肉仲係脆,凍冰冰咁食好正👍另外個菠蘿相當出色,完全冇渣,酸酸甜甜,超新鮮!店員服務好好,主動問我地d野食岩唔岩食,又同我地介紹菜式。同埋份量都好多,性價比幾高👍
中環收工,朋友過黎搵我食飯,揀左間中菜食。

餐廳唔算好大間,但裝修環境都幾靚

是日足料燉湯
個湯好多料,而且味道都好好,兩個人share都好夠飲👍👍👍
黑磚豆腐
呢個豆腐外皮脆卜卜,內裡豆腐好滑又軟綿綿
,可以一件一件咁叫,$18一件。
酥炸蜂巢蠔餅
呢個蠔餅好大碟🤭🤭🤭炸到脆卜卜,唔算好油,蠔仔都幾大粒

手作糖山冰鎮咕嚕肉

呢碟手作糖山冰鎮咕嚕肉,個擺盤打卡一流

店員服務好好,主動問我地d野食岩唔岩食,又同我地介紹菜式。

同埋份量都好多,性價比幾高👍
2023-06-27 1066 浏览
之前係觀塘見過一直都未試, 見中環開左, lunch黎試下~ 一開𨋢見到個玻璃櫃擺咗花膠陳皮嗰啲, 入到去又有大魚缸, 空間感唔錯, 好光猛乾淨等左陣都無二人枱就安排左窗邊張大枱俾我地坐👍🏻每日既午市套餐都有d唔同, 不過龍躉日日都有, 應該係招牌~ 私房黑蒜蒸大龍躉頭腩 $98份量超多!!! 大約係我自己去街市買一舊仔$7x既份量! 火侯岩岩好, 肉質結實, 仲有幾舊有我鐘意既魚皮~~好厚好有咬口! 而且黑蒜味道唔錯, 甜甜地又唔會好搶味, 下面既粉絲吸晒d魚油好正🤤鮮魚湯淮山泡蜆 $88另一個套餐就中規中矩, d蜆唔算多不過好新鮮, 一d沙都無~ 個湯奶白色飲落清清地幾好👍🏻 超多淮山都幾飽肚紅棗糕 跟餐+$16紅棗味好出, 係本身既甜味, 煙靭得黎唔痴牙~ 熱辣辣上枱加分~ 一入座開個壺陳皮普洱茶, 一開始好淺色不過都幾香陳皮味, 到食完飯再沖出嚟飲就變到好深色, 濃左好多! 無飲過有陳皮既茶, 幾特別!依度d姐姐都客客氣氣好有禮貌, 見有幾枱想影合照佢地都好樂意~ 👍🏻👍🏻

等左陣都無二人枱就安排左窗邊張大枱俾我地坐👍🏻

私房黑蒜蒸大龍躉頭腩 $98

鮮魚湯淮山泡蜆 $88

紅棗糕 跟餐+$16

• 私房黑蒜蒸大龍躉頭腩
2023-06-26 176 浏览
星期天與家人在「三小漁」午飯,在用餐環境清雅悠閒下享用精緻美味佳餚。手作糖山冰鎮咕嚕肉~坊間咕嚕肉吃得多,如此擺設精緻仍首次見識,除了睇得,食味更佳,皮脆肉嫩甘香可口,甜酸味道得宜,配角的鮮菠蘿,鮮果味道使食欲倍增,亮麗的手作糖山非常吸引視覺,觸動我兒時的甜蜜回憶!胡椒湯年糕淮山泡蜆~十分新穎又和諧的配搭,濃香醇厚的胡椒上湯,沒有味精的鮮甜味道,也是家的味道,年糕與淮山吸收胡椒濃湯,平凡中突顯不平凡。金菊桃膠燉手工菊花豆腐~是甜美、滋潤和視覺享受的綜合甜品,廚師的細膩刀功,構成漂亮的活動圖畫,除了是我打卡的焦點,也是味覺、視覺享受!

胡椒湯年糕淮山泡蜆

金菊桃膠燉手工菊花豆腐~是甜美、滋潤和視覺享受的綜合甜品廚師的細膩刀功,構成漂亮的活動圖畫,除了是我打卡的焦點,也是味覺、視覺享受!

2023-06-25
2023-06-08 512 浏览
本人絕對是三小漁忠實fans .由觀塘食到中環🤣🤣因為太忠實了、餐牌上菜式我已食到有點兒……….加上本人對點菜都有(困難症)。所以今次只2位美婦人去捧場,大廚發板最佳選擇。以往在觀塘也經常食廚師發板,但今次係中環大廚竟又有創新,大多在觀塘未吃過的款式。冷盤涼拌翡翠南非八頭鮑☝🏻☝🏻☝🏻🤩一入口涼、爽。頭盤鮮舞茸螺頭燉烏雞☝🏻☝🏻燉湯是我一直最愛、呢個簡直好飲過媽媽款🤣鮮、純、香主菜烤椒醬香煎指天扒☝🏻☝🏻☝🏻煎牛扒!豬扒、雞扒真吃不少。但….魚扒第一次,簡直就把西餐中餐融合,魚肉及魚皮溶入,吃完飽含量不比一块肉少🤣減肥中的我最佳蛋白質。而我最最喜歡係其醬料😝大虎虾醬燒板粟海參☝🏻☝🏻☝🏻呢款超野味,虾是爽,又不咸。只海參稍為(脆)😂😂可能本人牙齒不太好,較喜歡淋身🤣🤣🤣頂級魚肚介菜呢款我最最最愛其魚肚湯底、😂😂😂甜品好靚、、、、、也好吃!但太飽只吃了一半

冷盤
涼拌翡翠南非八頭鮑
☝🏻☝🏻☝🏻🤩一入口涼、爽。

頭盤
鮮舞茸螺頭燉烏雞
☝🏻☝🏻燉湯是我一直最愛、呢個簡直好飲過媽媽款🤣鮮、純、香

主菜
烤椒醬香煎指天扒

大虎虾醬燒板粟海參

頂級魚肚介菜
呢款我最最最愛其魚肚湯底、😂😂😂

甜品
好靚、、、、、也好吃!但太飽只吃了一半

竹炭黑鏄脆豆腐拼盤
竹炭黑鏄脆豆腐拼盤
涼拌翡翠8頭南非鮑
黃螺頭烏雞燉鮮舞茸
2023-05-25 566 浏览
今日lunch 跟老媽 老公一齊去吃L place碗屋的時候在門口見到五樓有新開的粵式中菜館 還有人派宣傳扇子和菜單 覺得很不錯 因為中環的中菜館都吃遍了沒有新鮮感 也沒有覺得那家特別好吃 都是中規中矩 所以有新開的又以海鮮為主的中菜館我一定會去試午餐後就上去定位for 晚餐 經理們都好熱情 服務也好好 定了晚上5.45分想著早點吃到了之後安排我們坐窗邊 環境很好 老媽還說他們的餐具都是下了重手的 👍開了一壺桂花烏龍茶 好香好好喝👇的圖片就是我今日三個人點的菜哈哈 當然眼寬 肚窄 打包了三樣這家餐廳真的是 睇得 食得 又值得性價比也超高的 我已經想好了下週再去哈哈可以一直回訪的餐廳 今天我們是第一桌晚市的客人 我覺得大廚師特別用心 我能感受到他的心意 真的給你100分 服務員到經理再到老闆娘都是熱情又好客 希望大家都去試試看 也希望餐廳秉承真誠 用心的態度一路堅持下去 我相信你們一定會客似雲來 高朋滿座 BTW 好久都沒有讓我吃到這麼驚艷的中餐廳了💕非常的滿意和感恩❤️⋯⋯
定了晚上5.45分想著早點吃
開了一壺桂花烏龍茶 好香好好喝