2018-08-07 147 浏览
曾經有個朋友介紹我如果要食正宗川菜,就要去半山食三希樓,但講真,真係冇乜幾可會去果頭。早排先知原來三希樓開到落銅鑼灣,於是就去試一試,果然冇介紹錯我哋坐門口第一張枱,呢個area都佈置得好靚呀,卡位都坐得好舒服餐前小食有海帶同豆乾[三椒豬手,$138]人到中年,真係會流失好多骨膠原,所以叫咗個豬手補補佢。呢道菜用咗花椒、辣椒、青椒三種椒去烹調,麻麻哋辣辣哋,食落又唔油膩,好好味呀而且估唔到原來豬手係起哂骨,切到細細粒先炒,食起上嚟真係超方便![水煮魚,$398]鋪滿辣椒喺面嘅水煮魚,上枱時已經散發出好濃嘅麻辣香味,從個賣相同氣味嚟睇,都已經覺得佢好正宗除咗魚片外,仲有青瓜、紅薯粉、大豆芽、鴨血(定係豬紅?)、荀等等材料,勁豐富。魚肉鮮味嫩滑,煮得夠麻夠辣,一流!不過可惜薯粉唔夠煙韌[熗炒萵荀絲,$108]呢度菜味道相對清淡,但帶麻,萵荀絲亦口感爽脆,炒得好味[棗蓉千層糕,$42]最後不得不叫個甜品嚟中和一下口腔入面嘅辣味呀!我哋揀咗呢個千層糕,棗味好清香,口感煙韌,我個人都幾鍾意

餐前小食有海帶同豆乾

[三椒豬手,$138]

[水煮魚,$398]

[熗炒萵荀絲,$108]
呢度菜味道相對清淡,但帶麻,萵荀絲亦口感爽脆,炒得好味

[棗蓉千層糕,$42]
2018-08-06 160 浏览
今日放假,朋友帶我去時代廣場的三希樓吃晚飯。我們到達的時間不太遲,所以能夠坐到很寬闊的卡位。三希樓裝潢瑰麗堂皇,裡面設計高檔大氣,環境舒適,牆身四周都有典雅的裝飾,裝飾很別緻,滲透了很多中國風的元素,但又不失有現代感。門口入口處的設計很古典優雅,令我忍不住停下來拍照。餐牌上的菜式,種類繁多,有川菜又有粵菜和其他點心,還有可以吃火鍋,真是各適其適,任君選擇。餐紙上面有三希樓名字的來源簡介,所以我們知道它的小小歷史。麻辣口水豬手,配上紅油,芝麻、蔥粒,賣相吸引。豬手入味,感覺麻中帶辣,辣中帶麻,惹味爽口。沙拉鮮筍,鮮筍片配沙律醬,甜甜的,清涼又開胃、好清新的前菜,份量也充,不錯。青椒青香魚,魚片份量不少,大大塊的,魚肉連少許辣的鮮味湯一起吃,非常吸引,再加上紅、青椒粒和幼滑的烏冬,簡直是給予味蕾極大的享受,所以我們吃過不停。吊燒雞的外皮炸得光澤亮麗,最重要看見皮跟肉連在一起,挾起來皮肉不分離,顯示刀工很好。雞肉濕潤有汁又入味,即使放涼吃,表皮一樣薄脆可口,真是有水準的吊燒雞。極品流沙包,有三個,上桌的時候,暖暖的,打開時可以見到流沙的效果。吃一口,便吃出好香的蛋蛋奶皇香味,但絕對唔會太甜,

餐紙上面有三希樓名字的來源簡介,所以我們知道它的小小歷史。

吃一口,便吃出好香的蛋蛋奶皇香味,但絕對唔會太甜,非常好味,果真是真正的極品流沙包。

茶壺底有小蠟燭,所以茶能保持暖暖的,而且服務人員會經常會幫你加添茶水,真的很貼心,值得一讚。一邊嘆著茶,一邊吃着甜品,真讓我有放鬆、享受的感覺。
2018-08-06 103 浏览
鍾意食麻辣嘅一定會聽過三希樓之前佢位於半山 位置比較偏僻但原來最近佢已經進駐左時代廣場嘅食通天所以一於同成班朋友去食首先就係來左三小碟沙律鮮笋 蜂蜜蕃茄 同埋麻辣口水豬手其實三樣都唔少架 四個人每人都可以食到4 5件 而且味道相當出色之後就係酸菜豆花 好滑 而且配著酸酸嘅湯底好醒胃之後就係三希吊燒雞 燒得香香脆脆但入面都保持嫩滑之後干鍋豬大腸 一咬落去食到好勁嘅麻辣味之後招牌咕嚕肉 菠蘿肉嘅脆粉唔會散 而且個汁都調得啱啱好之後就係水煮桂花魚 店員會好細心幫你將辣椒清走 方便客人食用 桂花魚好滑 而且入面有我最鍾意嘅薯粉 好正最後甜品就係山泉水即撞豆腐花 好靚 而且店員係會係你面前分好啲豆腐花豆腐花又係勁滑 未食過咁好食嘅豆腐花
鍾意食麻辣嘅一定會聽過三希樓

最後甜品就係山泉水即撞豆腐花 好靚
而且店員係會係你面前分好啲豆腐花
豆腐花又係勁滑 未食過咁好食嘅豆腐花
2018-08-03 109 浏览
今日舊同學從加拿大🇨🇦回來約見面,知道他喜歡吃辣🔥便選了出名吃川菜的三希樓和他聚一聚。三希樓位於時代廣場食通天 11樓,地點非常方便就腳。裝潢的氣派,古典、雅緻的設計已令人產生好感,加上服務人員態度殷勤和招呼周到,真是一讚。茶壺與餐具的花紋是一致的,白底、藍花,茶壺用上保溫的底座,夠貼心。三希樓的座位很多,而且非常寬敞,令客人坐得舒適,傾計最適合。蒜蓉青瓜,感覺清爽可口。麻辣筍片,辣得來惹味、開胃。麻辣口水豬手,配上紅油、芝麻、蔥絲,令你垂涎欲滴,麻、辣、酸、爽,好特別,正!沙拉鮮筍,甜甜的沙律醬配上清爽鮮筍片,感覺清涼、開胃、好好吃,我好喜歡,是一款很好的前菜。我發現菜譜上面蓋有三希樓的印章就是他們推介的菜式。三希吊燒雞就是推介的菜式,當然要一試。吊燒雞脆皮表面香脆有光澤,顏色均勻,吃入口時,雞肉保持着嫰滑,真的好美味,果然是上品。青椒青香魚,湯底鮮味帶酸和少許香辣味道,但又不會太辣而掩蓋魚味,烏冬非常幼滑,清香魚片每一塊都是啖啖的鮮魚肉,一點魚骨也沒有,我們吃得滋味滿足。熗炒藕丁,炒出微微金黃色,爽中帶辣又帶清甜,味道剛好。棗蓉千層糕,效果層次分明,吃起來棗蓉好香好細滑,入口軟熟,

蒜蓉青瓜,感覺清爽可口。

麻辣筍片,辣得來惹味、開胃。

我發現菜譜上面蓋有三希樓的印章就是他們推介的菜式。

熗炒藕丁,炒出微微金黃色,爽中帶辣又帶清甜,味道剛好。

棗蓉千層糕,效果層次分明,吃起來棗蓉好香好細滑,入口軟熟,吃後令人回味無窮。

這裡的環境氣氛、食物水準、服務態度都令人非常滿意,印象難忘,我朋友更說下次回港必定再來,我當然要求下次是他請客啦,哈哈!
2018-07-28 2040 浏览
朋友聚餐,話想食川菜,又想坐得舒服d,環境好d,就去佐銅鑼灣時代廣場ge三希樓食飯.7點令入到黎,暫時都唔洗等位,可能因為系閑日.坐底之後,發現呢度真係好多嘢食wor,本menu好厚,入面菜式ge種類好多!我地就叫佐沙律鮮筍&蜂蜜番茄前菜系2碟比較清爽口味ge小菜,鮮筍淋佐好多沙律系上面,筍味唔會話好濃,唔食筍ge朋友唔洗驚.蜂蜜番茄好清新,番茄切片令客人食得方便,蜂蜜比較甜,好唔錯.三椒豬手顧名思義用佐3種唔同ge椒去炒,青椒,紅椒同鮮胡椒粒去炒豬手粒,豬手粒煙煙unun,有d椒味,好香,唔會好辣成道菜都.水煮鮭魚片最正ge水煮鮭魚片黎啦,好大盤,鮭魚片都幾多下,面頭d辣椒多到數唔曬,越食越辣個魚片,但就越食越刺激!!水煮魚入面仲有其他唔同ge配菜,有薯粉,青瓜,鴨血,筍,芽菜等,都幾豐富,但食唔得太辣ge朋友就量力而為啦~食完咁辣嘅嘢我哋就叫咗個炒蒿筍,食完辣野食真係豁然清新。紅棗糕都落足料濃烈嘅味道,好香濃。坐得好舒服ge餐廳,環境好唔錯,食物都唔錯,適合一大班朋友黎食.幾好.

7點令入到黎,暫時都唔洗等位,可能因為系閑日.

我地就叫佐

沙律鮮筍&蜂蜜番茄

水煮鮭魚片

食完咁辣嘅嘢我哋就叫咗個炒蒿筍,食完辣野食真係豁然清新。

紅棗糕都落足料濃烈嘅味道,好香濃。

2018-07-28 3765 浏览
係好多年前朋友曾經帶過我去半山嘅三希樓分店食飯嗰陣時真係一試難忘但由於地點關係如果冇揸車我哋真係好少會去半山我以知上次之後都無去過朋友知道三希樓喺銅鑼灣嘅時代廣場開咗分店適逢又到我生日朋友就帶返我黎呢一度慶祝一番印象中半山嘅分店裝修冇咁豪華而呢到同半山分店感覺有別好貼心地餐廳準備咗蠟燭長期坐暖熱茶鍾意飲熱茶嘅我覺得好滿意坐低後侍應好快遞上前菜麻辣豬耳配埋西芹西芹及豬耳爽口 但味道比較辣木耳配百合味道比較清筍沙律食落口同蘋果沙律冇分別好爽口😂蜂蜜番茄蕃茄冇青草味好鮮甜再加上蜂蜜一道餸有兩款清甜嘅味道已經覺得好好食仲少少桂花香味前菜來講真係超讚水煮魚內有豬紅 筍 芽菜 薯粉食落口感覺呢款魚既魚油較多,質感好滑內的薯粉質感比較厚身,食落口好有口感侍應好細心驚我哋會越食越辣所以過嚟幫我地拎走啲辣椒三椒豬手用咗辣椒、青椒同胡椒去炒豬手吸哂三椒既味道,好香而豬手切到細細粒我地食得好方便炒萵筍絲清清地 送飯一好配搭甜品呢個甜點一點都不甜每一啖都有好香嘅棗味😌食左一舊就愛上
係好多年前

仲少少桂花香味
前菜來講真係超讚

水煮魚
內有豬紅 筍 芽菜 薯粉
食落口感覺呢款魚既魚油較多,質感好滑
內的薯粉質感比較厚身,食落口好有口感

侍應好細心
驚我哋會越食越辣
所以過嚟幫我地拎走啲辣椒

三椒豬手
用咗辣椒、青椒同胡椒去炒
豬手吸哂三椒既味道,好香
而豬手切到細細粒

呢個甜點一點都不甜
每一啖都有好香嘅棗味😌
食左一舊就愛上

2018-07-28 1322 浏览
其實小妹唔係好食辣,不過聽到啲朋友個個都介紹想食辣,就一定要嚟試下三希樓。成日食嚟食去都冇幾多菜係辣。。好啦一於同朋友嚟挑戰下啦🤣一坐低先上兩個小食,左邊夠辣味十足嘅豬 耳非常之爽口彈牙。而冇咩辣味既雲耳啱曬啲唔係好食得辣嘅朋友🤣 不過嚟得呢度唔食辣就真係好浪費!先上一啲輕鬆小食, 沙律汁夠曬清新配上鮮荀 ,夠曬爽口。 感覺有啲似食緊蘋果😁其實我係好憎食蕃茄,特別係生番茄。覺得佢嗰蕃茄味好腥🙃🙃但係佢哋呢個新鮮番茄配上味道好清甜嘅蜂蜜,同淡淡既桂花。 真係完全令我對番茄嘅感覺改觀。香甜嘅蕃茄,令我胃口大增!❤️❤️ 唔係好知入門食辛辣嘢嘅人應該食咩好🤣亂咁點嘅情況下,一見到呢個水煮魚,我哋兩個女仔。。。 。。。🙈係咪真係食到㗎。店員見到即話不如幫你哋不起咗先影相啦,因為浸得越耐,辣味更突出。。🤣唔講咁多畀佢不起先。真係畀指天椒圍㗎!唔好睇小佢嘅份量,滿滿嘅指天椒舖喺盆既魚上面,見到都嚇一跳😋不過都佩服廚師同餐廳落手一啲都唔輕,真係想我哋食到三希樓帶出嘅辣係幾有風味!都唔知不咗幾耐,先至叫做完全不起曬啲指天椒出嚟。真係唔係講笑,就咁不,已經聞到好香濃嘅 辣味😍😍終於見到啲魚喇粉皮啦等等其他配

終於見到啲魚喇粉皮啦等等其他配料,佢真係好大盤㗎!唔係用一個碟仔面係一大個盤 !呢個價錢真係非常之抵食👍👍

佢哋呢個粉皮厚度闊度都贏曬 而且非常之索湯汁。所以食到最後,原來佢哋先係最spicy呀。但係非常之爽口彈牙,真係正 粉皮 ❤️大愛!!

呢度只係一部分嘅魚,兩個人食其實好大份!所以黎三希樓真係有咁多人叫咁多人,包你樣樣都食到。佢哋嘅魚亦都夠曬鮮味,嫩滑十足。而且冇魚骨嘅添! 平時少食魚嘅我都食曬成碟咁濟🤣

而呢個豬手真係夠曬黏口而且一啲都唔肥膩,唔鞋口,唔un... 當然佢都係辣冇水煮魚咁勁,呢個簡直係bb level,同埋佢辣得黎係幾清新!😍

呢個會炒萵筍絲初初以為佢係唔辣,點知咬到嗰啲一粒粒之後,ma到不得了🙈🙈對比係豬手呢個直情係冇乜辣味,但係食下食下都要飲番多幾杯茶😉

食咗咁多樣辣味十足嘅食物,就梗係要嚟返個甜品中和番啲辣味啦!佢哋嘅流沙包真係超級 超級 無敵 極力 推薦畀大家!真係好流心。而且係我最香嘅奶黃味!真係好滿足呀!!😎😎

以為食辣係一件好辛苦嘅事,但係三希樓帶俾我既係越食越起勁!而且店員嘅服務亦都非常之好,環境亦都非常之舒適。一班人黎,真係會食得更開心更開懷❤️😍
2018-07-28 115 浏览
對於成班鍾意食辣嘅人來講,我諗三希樓真係算高質嘅食肆!位處於銅鑼灣時代廣場食通天,環境舒適,旺中帶靜,真係成班朋友嘅好去處!服務員一開始就被食小菜我哋食,好開胃!沙律筍,清甜得來唔肥膩!來到戲肉就係我最愛嘅口水雞!陣陣嘅麻香味 浸入我每一個毛孔!食完喇當然少不免要搵啲蔬果去清一清個味蕾!仲要係浸左蜜糖水嘅蕃茄片!酸菜豆腐- 對於唔識豆腐嘅我來講,竟然都覺得出奇地好食麻辣炸大腸- 已經唔記得咗戒左食豬大腸幾多年,但因為呢一兜麻辣豬大腸我真係抵擋唔到佢嘅誘惑!麻中帶香 香中帶辣!仲有係我最愛嘅水煮魚啊咕嚕肉- 唔好睇佢係一隻普通嘅咕嚕肉!佢係揸到外脆內軟而且係隨口有肉汁爆出黎!炸子雞食得多啊,爆汁嘅炸子雞你有食過未?真係好正來到甜品,係用豆腐返嚟作結尾!仲有專人幫你筆豆腐花真係心機之作!

服務員一開始就被食小菜我哋食,好開胃!

沙律筍,清甜得來唔肥膩!

來到戲肉就係我最愛嘅口水雞!
陣陣嘅麻香味 浸入我每一個毛孔!

酸菜豆腐- 對於唔識豆腐嘅我來講,竟然都覺得出奇地好食

仲有係我最愛嘅水煮魚啊

炸子雞食得多啊,爆汁嘅炸子雞你有食過未?真係好正

來到甜品,係用豆腐返嚟作結尾!

仲有專人幫你筆豆腐花真係心機之作!
2018-07-26 1188 浏览
今晚和朋友敘舊,選擇了吃川菜。餐廳門口裝潢瑰麗堂皇,以金色草書寫下「三希樓」三字,不失霸氣。餐廳裝潢走高檔路線,鋪著地毯,以淡紫色粉刷牆面,高貴脫俗,佈置著不少精緻的擺設,感覺典雅。翻開餐牌,除了川菜,也有粵菜,菜式有辣有不辣,應有盡有。點餐不久,便送上兩碟小菜,豆乾和海帶,豆乾海帶辣味十足,非常開胃!⭐️沙拉鮮筍$49鮮筍爽脆,沙拉醬解辣。⭐️蜂蜜番茄$19番茄清新爽甜,淋上蜜糖把番茄的口感提高了一個層次。⭐️三椒豬手$138花椒籽、紅辣椒和綠辣椒。炒出來香噴噴的,辣椒把豬手香味都引出來,嚐一口,豬手肥腴分佈適中,入口爽脆。⭐️水煮桂花魚$398壓軸戲來了!水煮魚很大一鍋,非常震撼,恐怕三個人才吃得完吧?店員先把辣椒撈去,因為辣椒浸泡久了,會愈來愈辣。湯底清澈見底,很清亮,不覺油膩。魚片切得薄厚適中,入口不麻不辣,但麻辣香氣足!魚質嫩滑,魚的香氣很足,令我忍不住一口接一口地吃!還有扁薯粉和芽菜等配料,增加口感,非常好吃呢!⭐️清炒萵筍絲$108萵筍能促進消化,增加食慾。把萵筍切成絲,入口爽脆無渣,不覺苦味。⭐️棗茸千層糕$40最後來一道中式甜品,把棗茸千層糕堆砌成星形。送入口,棗茸甘甜煙韌,入口

翻開餐牌,除了川菜,也有粵菜,菜式有辣有不辣,應有盡有。

沙拉鮮筍

⭐️沙拉鮮筍$49
鮮筍爽脆,沙拉醬解辣。
蜂蜜番茄

⭐️蜂蜜番茄$19
番茄清新爽甜,淋上蜜糖把番茄的口感提高了一個層次。

⭐️三椒豬手$138

⭐️水煮桂花魚$398

清炒萵筍絲

⭐️清炒萵筍絲$108

⭐️棗茸千層糕$40
最後來一道中式甜品,把棗茸千層糕堆砌成星形。送入口,棗茸甘甜煙韌,入口Q彈,不俗。

▪️這裡環境用餐清淨,服務也周到。令我難忘的是水煮魚。無論在湯底、配料和魚質都令我很滿意,希望再有機會品嚐。
$436.5 (晚餐)
2018-07-26 184 浏览
今晚同爸爸去三希樓開餐,三希樓係時代廣場上面,地點方便,同老人家黎最適合不過。環境都幾舒適,餐廳裝修得幾古雅,一入門口已經擺了幾張木椅同裝飾品,同環境幾襯。呢度有好多菜式,唔止川菜,仲有燒鵝、油雞、乳豬等等,由於我哋鍾意食川菜,所以點左幾樣菜。頭盤有碟菜,海帶幾辣口,豆乾就唔辣。三椒豬手$138叫咗一碟三椒豬手,豬手唔係我哋平時食嗰啲豬手,佢將豬手切成一條狀,食落口,豬手皮幾爽脆,但係又唔覺得好肥膩,整體來講因為啲立美已經中和左油膩,整體來講辣得來幾滋味。水煮桂花魚$398水煮桂花魚好大,上面鋪滿晒乾辣椒,睇落去真係好震撼呀!分量亦都好足夠,有薯粉做底,講下啲乳腺,啲魚食落去好滑好香,簡直係欲罷不能啊!雖然一路食,一路流汗,但係水煮魚真係辣得好過癮!棗茸千層糕$40最後再食一碟千層糕,呢碟千層糕唔算好甜啱啱好,紅棗味好突出,煙煙韌韌咁都幾好食。

頭盤有碟菜,海帶幾辣口,豆乾就唔辣。

三椒豬手$138

水煮桂花魚$398
水煮桂花魚

水煮桂花魚好大,上面鋪滿晒乾辣椒,睇落去真係好震撼呀!

棗茸千層糕$40

2018-07-26 119 浏览
三希樓之前已經聽過好出名 今日就決定同嚐辣buddies黎挑戰下🤤🌶菜式好豐富 味道真係一流 擺碟精美 環境幽雅 真心推介👍🏻 我地嗌左好多野食🤣沙拉鮮箏 鍾意食筍既我實在無法抗拒呢碟🤤筍好爽脆 凍食配沙律醬好夾 係醒胃前菜蜂蜜蕃茄 係桂花蜜黎!好清甜 蕃茄新鮮 簡簡單單配埋食已經好味!麻辣口水豬手 必叫之選👍🏻麻辣一流 真係有麻味 配凍豬手 好開胃!好味到想encore多碟🤤酸菜豆花 豆花超滑 我好鍾意食雪菜 所以咁樣食覺得好正🤤酸菜中有啲好似豆角既野 增加咬口 令到味餸有三種口感👍🏻三希吊燒雞 雞肉超滑 外皮好香脆 唔會乾身 正!我一向都好鍾意食干鍋 仲要配埋my fav豬大腸真係不得了 惹味指數十粒星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咕嚕肉 必食之選2 咕嚕肉好多餐廳都食到 但咁高質既咕嚕肉真係第一次食!外皮脆內肉軟同juicy 酸甜味岩岩好 唔會過酸!水煮桂花魚 唔係好食海鮮既我都忍唔住食 想講條魚好滑 魚肉唔會散 唔會腥👍🏻條魚應該好健康 所以魚肉先會結實同有口感🤣👍🏻仲有大讚入面有啲超厚薯粉!!一流!最後甜品嗌左豆腐花 超級滑!糖仲有普通糖水 黃糖 同桂花糖揀😋姐姐手勢超好👍🏻下次會帶屋

三希吊燒雞 雞肉超滑 外皮好香脆 唔會乾身 正!

姐姐手勢超好👍🏻

下次會帶屋企人黎食 好野不能只有我食到🤣👍🏻
2018-07-26 102 浏览
最愛在銅鑼灣時代廣場的city super 行街,打算食埋晚飯先至回家,我們最愛川菜及粵菜,三希樓就是我想要去食嘅地方啦。先來兩個特色涼伴:口水豬腳仔一般川菜館都會有口水雞的涼拌,三希樓創新:用豬腳仔來做。豬腳仔爽甜彈牙,口水材料酸、麻、辣,好食。讚👍🐥⭐⭐⭐⭐沙律脆竹筍竹筍爽口伴沙律醬是一個開胃嘅前菜,沙律醬夠多,帶起了荀甜味。🐥⭐⭐⭐青椒清香魚$368桂花魚片鮮甜,而且份量好多,用讚岐烏冬墊底,係同川菜有不同,呢個都係一個很好嘅嘗試。因為烏冬會吸收湯汁,所以一上枱就需要將烏冬夾起,放在自己個碗度,避免烏冬浸到淋晒。👍🐥⭐⭐⭐⭐再來一個炸子雞半只$198皮脆甘香,味道剛好,口感一流。🐥⭐⭐⭐

先來兩個特色涼伴:

口水豬腳仔
一般川菜館都會有口水雞的涼拌,三希樓創新:用豬腳仔來做。
豬腳仔爽甜彈牙,口水材料酸、麻、辣,好食。讚👍🐥⭐⭐⭐⭐

沙律脆竹筍
🐥⭐⭐⭐

青椒清香魚$368
👍🐥⭐⭐⭐⭐

再來一個炸子雞半只$198
皮脆甘香,味道剛好,口感一流。🐥⭐⭐⭐
2018-07-26 914 浏览
川菜館越開越多,係Time Square都有得食,11樓有新開的三希樓,便約了辣妹一齊去品嚐。中式椅子和裝飾很典雅。環境寬敞,空間感十足,裝修簡約,用上磨紗玻璃屏風間開大枱,有私人空間,適合一家人食飯。龍井(茶芥$20/位)用熱的坐墊底,保持温度。為避免弄污衣服,店家有提供圍裙,客人可以帶上食飯,很貼心。先送上前菜百合雲耳,味道清淡帶麻油香。另一款為麻辣豬耳西芹,真心辣,又真心惹味,好開胃。沙拉鮮荀($49/半份),白色的荀爽口,夏天食很清涼,沙律醬有點多。蜂蜜蕃茄($19/半份),加上桂花,令到蕃茄帶點清香,蕃茄仲去左皮,蜂蜜不會太甜,味道清新。水煮魚($398/小)為經典川菜,必食! 店員會先幫忙撈起辣椒,不然就會很辣。魚片肉既大塊又嫩滑,油而不腻,麻辣得很滋味,內附薯粉、筍、芽菜、豬紅,薯粉比坊間的厚身,很有嚼勁。熗炒窩筍絲($108)營養價值豐富,口感脆爽清甜,不辣,口腔帶點淡淡的椒香,非常不錯。三椒豬手($138),三椒為尖椒、胡椒、辣椒,一齊炒令到豬手味更香,也能提升味道而不辣。豬手好有膠質,又有咬口,十分美味。棗茸千層糕($42)熱辣辣上,煙煙韌韌,天然甜味,棗味濃郁,強

中式椅子和裝飾很典雅。

先送上前菜百合雲耳,味道清淡帶麻油香。

另一款為麻辣豬耳西芹,真心辣,又真心惹味,好開胃。

棗茸千層糕($42)熱辣辣上,煙煙韌韌,天然甜味,棗味濃郁,強烈推薦!
  • 水煮魚
  • 三椒豬手
  • 棗茸千層糕
睇openrice搵下港島區有咩川菜好食,而呢間三希樓都幾多好評,似乎都幾正宗好食。裝修仲好別致,好有氣派!侍應先送上茶水,茶味幾香。餐牌除左main menu,仲有夏日推薦既新菜式。有豆腐乾同涼拌海帶作為前菜,涼拌海帶有少少辣,不過好開胃。而沙拉鮮筍,口感好清新,好脆,酸酸甜甜,好似食緊蘋果沙律咁,非常開胃。蜂蜜蕃茄,表面撒上桂花,每片蕃茄都點滿蜂蜜,食落好香花味同甜味。水煮魚採用既係桂花魚,魚肉非常嫩滑,入口麻辣但唔油膩,而且有好多配料,包括青瓜、鴨血、薯粉、筍和芽菜等,食落相當有層次感。之後既係三椒豬手,豬手好入味,去左骨切成一粒粒炒,除左辣味仲有花椒香味,越食越辣,不過好好送飯。熗炒蒿筍絲,食到停唔到口,爽脆既蒿筍絲,微辣之餘,有點咸香,同蒿筍絲好夾。最後仲有個甜品,係棗茸千層糕,比較重紅棗味,煙煙韌韌唔會太甜。

侍應先送上茶水,茶味幾香。

餐牌除左main menu,仲有夏日推薦既新菜式。

有豆腐乾同涼拌海帶作為前菜,涼拌海帶有少少辣,不過好開胃。

一向嗜辣既我,川菜對我有種特別既吸引力,香港越開越多川菜館,但正宗既川菜卻唔太易搵,朋友介紹我試下銅鑼灣時代廣場入面既三希樓,除咗正宗之外,食物仲非常精緻。一入到去,有唔少古風既擺設,但又不乏現代感,環境舒適。卡座位既梳化將客人隔開,每檯都享有自己既小角落。侍應向我地介紹咗唔少既菜式,有唔少都係夏日限定,我地一於試下。先送上前菜兩碟,有滷水豆腐乾,同麻辣海帶絲,輕輕既麻辣味足以打開味蕾。蜂蜜蕃茄新菜單上既蜂蜜蕃茄,可見師傅刀工,將肉茄切成薄片,新鮮爽口,配上清甜既桂花蜂蜜,冰涼透心。沙拉鮮筍鮮筍清甜鮮嫩,而且冰涼爽脆,配上酸酸甜甜既沙律醬,令人食指大動。水煮魚(小)作為正宗 川菜既代表 ,店家用上本地新鮮桂花魚片,先走油,令魚肉吸收辣椒同花椒既香辣味,但又可以保留肉質既滑嫩。侍應仲好細心幫身我地撈起辣椒,令我地食得更加方便。紅噹噹既湯頭,食起來雖然麻辣,但入口既都係辣椒同香料原有既味道,而不含其他人工既味道,師傅功架可見一班。亦配有粉條﹑芽菜﹑筍片﹑鴨血等等既食材,吸收唔少辣湯,辣得非常過癮,越辣越想食。熗炒蒿筍絲脆爽的蒿筍切絲,配以乾辣椒少成,蒿筍絲帶有淡淡椒香,味道唔算太辣,保留蒿

卡座位既梳化將客人隔開,每檯都享有自己既小角落。

蜂蜜蕃茄

沙拉鮮筍

水煮魚(小)

熗炒蒿筍絲
脆爽的蒿筍切絲,配以乾辣椒少成,蒿筍絲帶有淡淡椒香,味道唔算太辣,保留蒿筍絲原有既清甜爽口。

三椒豬手
三椒即紅辣椒﹑青辣椒同花椒粒,而豬手則去骨,切成粒加入一起炒,豬手食落軟身,但有保留爽口既筋,加上醬汁炒成,食起嚟夠曬惹味。

棗茸千層糕
最後係甜品胃出動既時間,即蒸既棗茸千層糕,由棗茸同椰汁一層層夾住,再砌成星星,食落紅棗味幾濃,亦有陣陣椰香,為今餐畫上完美既句號。

2018-07-19
  • 蜂蜜蕃茄