2018-07-22 178 浏览
在網路上看過很多三希樓的食評,所以在我印象之中是川菜表表者,不過當年看到它在中環花園道科達中心,地點有點偏遠,因此仰慕它很久,都沒有去吃。近期得知在時代廣場開了分店,便和太太來到一嘗心願。這裡地方很大,座位與座位之間,空間寬敞,私隱度高。我們坐下時約六點半,都是幾枱客人,不過到了七點,差不多全埸爆滿,有部分客人吃火鍋,有部分客人吃小菜。沙拉鮮荀,沙律醬是三希樓自家製,酸酸甜甜,夾新鮮的荀蕊,非常爽甜,這個前菜非常適合夏天餐前小食。麻辣口水豬手,用了口水雞的醬汁味道,加上了爽脆的豬手粒,辣度適中,很野味。三希吊燒雞,這個粵式的吊燒雞,做到雞皮脆,雞肉嫩滑,確是令人覺得三希樓做的粵菜,一點都不比川菜失色。青椒清香魚,魚是桂花魚起片,一點幼骨都沒有,可以啖啖魚肉。湯頭酸辣中帶著魚的清甜,內裏還有稻庭烏冬伴碟,這個魚吃完都已經飽了。棗蓉千層糕,棗的香味濃郁,內裡還帶點椰香味,不會過甜。

近期得知在時代廣場開了分店,便和太太來到一嘗心願。

這裡地方很大,座位與座位之間,空間寬敞,私隱度高。

棗蓉千層糕,棗的香味濃郁,內裡還帶點椰香味,不會過甜。
2018-07-20 323 浏览
與一大班朋友食Lunch,大家對於去邊度食也有不同意見,最後決定來到三希樓,既可食點心,又有得食片皮鵝,一次過滿足兩個願望,正!點心當然少不了蝦餃、燒賣、流沙奶皇包,也有近期流行嘅紅米腸粉,紅米腸粉顏色特別,但味道冇乜特別驚喜,OK啦!另外叫咗酸菜魚,魚片幾滑,不過酸菜味道唔係人人喜歡,我食得酸就覺得唔錯囉!片皮鵝落單時已講明制作需時一個鐘,我哋食住點心傾下計,邊食邊等咁樣,片皮鵝終於送到喇!職員幫我哋片好一大碟鵝皮鵝肉,另外有兩籠薄餅,一大碟青瓜,一大碟葱,見到都食指大動!我哋9個人食呢個份量非常足夠,大家不斷食好似愈食愈有咁樣,非常滿足!

2018-07-08
2018-07-20 214 浏览
最近同屋企人去左呢間位於time square嘅三希樓 ,整個用餐體驗都令人非常滿意。我地一入到去,店員就非常殷勤地問我地想飲咩茶,仲攞左啲小食比我地,分別係花生同一食食落似筋嘅小食。我地點左壺菊花茶,菊花香都幾出,非常唔錯。首先上再嘅係非常開胃嘅口水豬手,食落麻辣味十足,豬手肥瘦適中,食落啖啖骨膠原咁,再加埋非常惹味嘅麻辣香,真係令人回味無窮。接住落黎嘅係炸子雞,外層食落非常香脆,雞肉亦相當嫩滑,隻雞肥瘦岩岩好,而且有雞味,相當唔錯。最後呢個炒蓮藕亦相當出色,食落非常有鍋氣,蓮藕煮得岩岩好熟,食落非常爽口。

我地點左壺菊花茶,菊花香都幾出,非常唔錯。

2018-07-19 518 浏览
今日公司請食飯,去咗銅鑼灣三希樓食川菜。之前聽過呢間餐廳,都係話食打邊爐,原來呢度嘅川菜都好出名。第一樣嚟嘅係麻辣口水豬手,豬手好入味,亦都去左骨,佢嘅辣味都幾強勁,越食越辣,不過好好味,但有啲唔係好食到辣嘅同事就覺得好太辣。之後就嚟咗個蜂蜜番茄,呢個蜂蜜番茄真係好好好好好好食,一定要叫,只係$38。食完啱啱嗰個口水豬手,個口勁辣嘅時候食番一片凍冰冰,好清新有蜂蜜味嘅蕃茄,為個口腔降溫。佢真係好好食,完全唔似食緊蕃茄,本身個番茄已經好甜,再加上上面加咗蜂蜜成件事好似食緊甜品一樣。我絕對一個人可以食晒成碟。之後仲有一個前菜要沙拉鮮筍,本身唔係好食筍嘅我食左一舊,完全唔個係筍嚟嘅,仲以為係蘋果沙律,係同事講我先知,口感好清新爽脆,幾開胃。之後重點就嚟啦,水煮魚。一睇到啲辣椒同事都覺得好驚好驚好辣,但係其實食落冇麻辣口水豬手咁辣。你入面好多魚塊,雖然我唔知用左咩魚,但係魚肉好滑,唔腥,仲有好多火鍋粉,好正宗。之後再嚟多個干鍋豬大腸,其實我本身唔識豬腸嘅,但係個個同事都食得好滋味話好好食我就試咗一舊,真係冇得彈,令我一試愛上。佢係好香脆,外面炸到卜卜脆,入邊亦都冇腥味,口感好似食緊薯片咁,再加

麻辣口水豬手

蜂蜜番茄

沙拉鮮筍

水煮魚

之後再嚟多個干鍋豬大腸,其實我本身唔識豬腸嘅,但係個個同事都食得好滋味話好好食我就試咗一舊,真係冇得彈,令我一試愛上。佢係好香脆,外面炸到卜卜脆,入邊亦都冇腥味,口感好似食緊薯片咁,再加上干鍋嘅煮法粒粒都好入味,難怪個個都搶住食。
幹鍋豬大腸

黎完一大堆充滿辣椒嘅菜式之後,就上咗個酸菜豆腐中和一下,豆腐好滑,配上酸菜,好清新好refreshing。
酸菜豆腐

招牌咕嚕肉同埋三希吊燒雞都係呢度嘅好出名嘅菜式。咕嚕肉同平時食嘅咕嚕肉好唔一樣呢度用咗其他有用咗提子乾酸梅等等嘅材料帶出咕嚕肉嘅甜酸味。吊燒雞翼都係皮薄多汁,外脆內軟,冇得頂。
招牌咕嚕肉
三希吊燒雞

又來一個甜品就係山水撞到豆腐花,真係成筒豆腐花上台,即刻片俾你。最鍾意係佢有一個桂花糖漿超級好食。桂花糖醬味道好清新,帶點桂花香味,冇黃糖或者就普通糖水咁甜。豆腐花亦都好香好滑,必食。
山泉水即撞豆腐花
山泉水即撞豆腐花
  • 干鍋豬大腸
  • 山泉水撞豆腐花
2018-07-18 603 浏览
偶爾會想起水煮魚那令人回味的麻與辣、知悉三希樓在時代廣場開了分店、不得不帶家人品嘗這著名川菜。裝潢頗有品調、氣派、旁邊的圓桌都以水墨畫屏風分隔、成半開放房間、較有私穩、亦不怕被其他食客的聲浪影響。前菜味道已夠麻辣。蜂蜜蕃茄蕃茄新鮮爽甜、醬汁以蜂蜜桂花糖煮成、清甜滋潤。怕敏感的我很少吃筍、今天一大伙兒叫了這個沙拉鮮筍、就儘管一試吧。想不到鮮筍是這麼鮮嫩爽口、這菜式用上大量沙律醬、看上去有點膩、但吃罷麻辣的前菜後吃這個、中和了味蕾剛好、救了我一命😝三椒豬手以紅綠椒和花椒、豬手切成粒粒一起炒、惹味非常。期待已久的水煮魚登場了!只見辣椒粒滿滿的鋪在上面、服務員很貼心為我們撈起辣椒粒。魚肉為桂花魚片、很滑溜。味道不太辣、不過感覺欠一點麻、不知是否因為點了少辣的緣故。薯粉較寬身和厚、跟魚片和芽菜吸收了辣椒湯、辣勁十足、刺激味蕾、眼淚也掉下來😂越辣還是越想吃下去。經過幾道麻辣菜式、送來了燴炒藕丁、彷彿是一道甘泉。蓮藕切成小塊、頗爽口、帶絲絲甜、很好吃呢!甜品點了棗茸千層糕、一層層砌成星星形狀、入口椰汁味較重、如果紅棗味濃一些會更好!

前菜味道已夠麻辣。

蜂蜜蕃茄
蕃茄新鮮爽甜、醬汁以蜂蜜桂花糖煮成、清甜滋潤。

三椒豬手以紅綠椒和花椒、豬手切成粒粒一起炒、惹味非常。

期待已久的水煮魚登場了!

2018-07-17 119 浏览
老闆好幾次宴客,也指定要到三希樓,同事們也一直好奇這川菜餐廳如何深得老細歡心。是晚終於大家也有空,一於來試試。平日晚上七時左右,已是坐無虛席。前菜是麻辣海帶魷魚鬚,海帶切成幼絲,兩者皆香辣開胃。特意點一份全無辣味的沙拉鮮筍,可以中和一下接下來的川菜。鮮筍呈不規則形狀,爽勁十足。蜂蜜蕃茄賣相討好,朵朵桂花在燈光下像金箔般,清甜蜂蜜配蕃茄,屬夏日清新之選。三椒豬手以紅椒、青椒和花椒爆炒,連著豬皮的部位吃起來帶煙韌嚼勁。最期待的水煮魚終於上枱,密麻麻的辣椒中央透出部分桂花魚。侍應替為把辣椒把在另一隻碟上,原來我們點的這窩細份量的也有不少桂花魚。窩中還有粗條青瓜、芽菜、粗薯粉。部分桂花魚帶刺,吃時都比較小心。肉質嫩滑,小辣的水煮魚越吃越辣,感覺嘴唇也漲起來,但還是吃了5件才滿足。

平日晚上七時左右,已是坐無虛席。

前菜是麻辣海帶魷魚鬚,海帶切成幼絲,兩者皆香辣開胃。

最期待的水煮魚終於上枱,密麻麻的辣椒中央透出部分桂花魚。

窩中還有粗條青瓜、芽菜、粗薯粉。

2018-07-12 207 浏览
一提起四川,點會唔提起麻辣火鍋🔥🔥🔥今日有幸被同事邀請食三希樓既麻辣火鍋,心情❤️特別興奮!!!火鍋最緊要係乜?係個鍋呀!睇落好麻辣咁,一睇都想食下。點了手切肥牛、象拔蚌等食材,咁樣先試得真味道頭一兩啖,食得出辣味,但麻味則不足。再食落去,開始品嚐到麻味,平衡得不錯,不會只有辣或只有麻環境高檔有心思,不過就嫌冷氣不夠大,吃得全身大汗,真係 I am on fire!!!!!!!食物價錢都不平,要有心理準備同生荷包準備先好!整體來說,我十分滿意!
一提起四川,點會唔提起麻辣火鍋🔥🔥🔥

火鍋最緊要係乜?係個鍋呀!
睇落好麻辣咁,一睇都想食下。

點了手切肥牛、象拔蚌等食材,咁樣先試得真味道

頭一兩啖,食得出辣味,但麻味則不足。

再食落去,開始品嚐到麻味,平衡得不錯,不會只有辣或只有麻

食物價錢都不平,要有心理準備同生荷包準備先好!

整體來說,我十分滿意!
鴛鴦鍋
手切肥牛
象拔蚌
鴛鴦鍋
手切肥牛
2018-07-11 186 浏览
聽人講話依間川菜幾正宗,所以就嚟試下。一去到見到都有幾多同胞幫襯,應該唔錯。餐廳內部都幾寬敞,我地被安排坐嘅卡位好闊落,坐得好舒服。前菜有花生同青紅椒豬筋,豬筋整得幾入味,有咬口,雖然好多辣椒但其實唔係好辣。沙律鮮筍: 沙律醬配筍真係未食過,個combination 好特別,好適合食完辣野解辣。沙律醬甜甜地,帶出筍嘅甘鮮,一咬落口感好似蘋果咁爽口。青椒清香魚,上面落足芫荽、葱同青紅椒。成個湯底唔辣但係酸味好足。下面有烏冬、魚片同筍。烏冬浸到好軟身,吸收哂湯底嘅汁所以烏冬都係酸酸地,好入味。魚皮彈牙,魚肉大塊之餘仲有鮮味,都幾難得。份量好多,兩個人都唔係幾食得哂。棗茸千層糕做得好出色。佢嘅層與層之間唔易分離,棗茸真係做到黏黏地,軟得嚟又幾有口感,食到好明顯嘅黑糖味,齒頰留香。值得一提嘅係侍應服務態度好好,適時會幫我地斟吓茶。上菜速度都剛好。

餐廳內部都幾寬敞,我地被安排坐嘅卡位好闊落,坐得好舒服。

烏冬浸到好軟身,吸收哂湯底嘅汁所以烏冬都係酸酸地,好入味。

提起川菜,相信不少人都有聽過三希樓的大名,尤其是三希樓的四川麻辣火鍋,食過的人都會愛上!三希樓位於半山花園道有點不方便,不過早前第二分店已經正式在銅鑼灣時代廣場誕生啦!麻辣火鍋食得多,今次試試新口味,點了邪惡的水煮魚(超級推薦!!🤤🤤)、招牌麻辣手撕口水雞🐓、干鍋牛肉粒🐄、蒜泥白肉🐖等等,食物質素有保證,份量亦很有誠意,🌶🌶🌶想挑戰麻辣的朋友請舉手🙋🏻🙋🏻
2018-07-05
2018-07-09 217 浏览
中環三希樓嚟到銅鑼灣咁耐,今日終於嚟食🤤上完茶之後就係前菜,麻辣嫩荀配雞腎 蒜蓉青瓜之後兩個小食都有驚喜麻口水豬手 第一次食無骨嘅豬手 啖啖肉 正!沙拉鮮筍 完全諗唔到荀係可以撈沙律醬 定係我孤陋寡聞主菜係 青椒清香魚 微酸嘅湯配滑脫脫嘅桂花魚片 下邊仲有鮮荀同烏冬 烏冬同個湯完全冇違和感 仲有勁多我最愛嘅芫荽三希吊燒雞 脆卜卜嘅外皮 食到停唔到口 佢個汁係有啲醋配芝麻好開胃熗炒藕丁 又係一個食到停唔到口嘅小菜 食到索索聲嘅蓮藕外面占左少少辣味 食完一粒又一粒 送啤酒一流黎到最後嘅甜品 已經飽到上心口 棗茸千層糕 本身唔鍾意食甜品嘅男朋友 都K.O.左三舊 可想言之幾好食 重點係唔會過甜

中環三希樓嚟到銅鑼灣咁耐,今日終於嚟食🤤

上完茶之後就係前菜,麻辣嫩荀配雞腎 蒜蓉青瓜

之後兩個小食都有驚喜
麻口水豬手 第一次食無骨嘅豬手 啖啖肉 正!

沙拉鮮筍 完全諗唔到荀係可以撈沙律醬 定係我孤陋寡聞

2018-07-04
庆祝纪念
纪念日
2018-07-01 411 浏览
畀同事發現咗原來一樣鍾意打邊爐之後終於畀佢捉咗嚟食麻辣鍋!三希樓川菜一向好有水準~今次決定嚟睇打佢哋嘅麻辣鍋啱啱啱心水先~去到同事先話今日唔太想食辣嘢~唯有就吓佢食半半鍋!野生菌湯 $59 同埋麻辣火鍋  $74 ,菌湯都好吸引,用嚟食菜同麵都一流!點少得嗌返啲頂級手切肥牛(小) $248 肥牛軟滑、肉味唔會太重騷味~放落麻辣鍋,又香麻而不失牛味!正,雖然係嗌咗款細嘅~但都分量都夠食!打邊爐又點少得嗌返啲丸嚟食~手打四寶丸 $98 !食得多手打丸真係返唔到轉頭~肉嘅口感同平時好唔同!每款有兩粒,同同事每樣都有得試吓!估唔到係咁上盤嘅桂花蚌 $188 落水一碌,唔洗半分鍾就食得!爽口彈牙呢度嘅響鈴卷 $58 真係脆卜卜!一放落湯,兩三秒上水,入面仲係Keep住脆卜卜,外面就吸晒菌湯嘅清甜,實屬邊爐佳品。又肉又淨梗係要嗌返啲菜,細細哋嘅農家雜菜盆(小) $88係唔錯嘅選擇~仲要一盤有幾款~梗有一款啱你食!

頂級手切肥牛(小)

農家雜菜盆(小)
頂級手切肥牛(小)
一直都聽朋友講三希樓 質素好高!今日終於捉到川菜控 嘅朋友一齊嚟食!唔想諗食咩咁煩一於就打邊爐 啦!#野生菌湯x麻辣火鍋 $59+$74打邊爐最鍾意係鴛鴦湯底,貪佢有辣有唔辣~食到啲太吸味嘅餸放落辣湯真係頂唔順㗎 lol三希樓嘅菌湯好清甜~麻辣湯唔會辣到入唔到口~值得一試!#頂級手切肥牛 (小) $248諗住嗌細份原來都唔細㗎!手切肥牛唔係雪到硬倔倔~食落好軟好嫩,貴啲都值啊!#手打四寶丸 $98而家愈嚟愈多店做手打丸~但就唔係間間都咁好食!三希樓嘅手打丸堅高質!仲要係爽口彈牙嘅~#桂花蚌 $188海鮮控嚟講,打邊爐近期最愛就係桂花蚌!!平時打邊爐真係唔捨得買嚟食~今次咁難得見到都忍唔住!記得!!!碌15-20秒就食得!拎上嚟未收縮晒就啱啱好!#響鈴卷 $58邊爐必備響鈴!炸到脆身一放落湯又係秒上!lol啲菌湯勁甜,放落麻辣湯就唔係個個都啱啦~只要唔係成條放晒落去唔上返嚟都唔會辣到噴火嘅#農家雜菜盆(小) $88食到咁多肥野嗌多盤菜清一清~呢次真係唔好放落辣湯啦~真係會頂唔順!lol菌湯清甜就啱晒Follow #msmessypig_food

#野生菌湯x麻辣火鍋 $59+$74

頂級手切肥牛
桂花蚌
響鈴卷
2018-06-18 510 浏览
今日出銅鑼灣time square shopping,都餓左好耐啦!快D搵野食先行到上去bazzar個到, 都幾想食川菜, 見到三希樓,門面都好grand幾高級!! 無辣不歡既我就即管試下先😎坐底左點壺荼先~ 我最鐘意係點菊花茶, 因為感覺清香脫俗點左2樣appetixer 就係沙拉鮮笋, 同埋honey 蕃茄我比較鐘意蕃茄, 因為又fresh 又甜! 好好味!!!🌶水煮桂花魚好一片紅海哦!!! 實在太eye catching啦!!!其實我不太喜歡出街食魚,因怕有魚骨, 但我今次食一條骨都冇啵~魚片沒有腥味,嫩滑的, 又唔易散食水煮菜, 總點要食底下的薯粉及大荳芽,薯粉及大荳芽吸收了水煮汁, 很好食但超爆辣 .越食越有驚喜 (呢個時間要俾個like餐廳 因為每張枱都有tissue) 紅油抄手細細粒,數量多~皮薄餡靚,抄手沾滿醬汁同蒜蓉,好好味呀 而且抄手沾滿醬汁和蒜蓉,濃甜中帶D微辣,十分不錯。 荷葉飯也夠香的,好足料,有冬菇瑤柱, 肉粒同埋蝦米 而且飯身成棕色,好入味。食唔晒拿回家,第二天翻蒸味道仲好好呢。 燴炒萵苣絲蔬菜類我地選了萵苣絲, 因為萵苣係營養價值較為豐富的蔬菜之一,

坐底左點壺荼先~ 我最鐘意係點菊花茶, 因為感覺清香脫俗

我比較鐘意蕃茄, 因為又fresh 又甜! 好好味!!!

🌶水煮桂花魚
好一片紅海哦!!! 實在太eye catching啦!!!
其實我不太喜歡出街食魚,因怕有魚骨,
但我今次食一條骨都冇啵~魚片沒有腥味,嫩滑的, 又唔易散

紅油抄手
細細粒,數量多~皮薄餡靚,抄手沾滿醬汁同蒜蓉,好好味呀
而且抄手沾滿醬汁和蒜蓉,濃甜中帶D微辣,十分不錯。

食唔晒拿回家,第二天翻蒸味道仲好好呢。

燴炒萵苣絲

蔬菜類我地選了萵苣絲, 因為萵苣係營養價值較為豐富的蔬菜之一,經常食用對健康有益架! 而且食得咁辣 ,健康D好D~ 呢到既 清炒萵苣絲好大碟,食落有清甜感。

仲有甜品流沙包
一黎解下辣
二黎係我男朋友至愛
真流沙 仲流到周圍都係

2018-06-13 637 浏览
父親節飯,選了爸爸大愛川菜,朋友介紹下到這裡一試。嘩!嘩!真的是我在香港暫時吃過最好吃的川菜,跟我在重慶公幹時吃到的不遑多讓,夠正宗的,麻辣鮮香兼而有之,忍不住都要寫番篇吃評,推介給喜歡川菜的大家。3個人點了水煮魚、蒜泥白肉、五椒焗肉蟹、干煱牛肉粒、香菇鍋筍絲幾個餸。幾個菜色都做得色、香、味俱全,其中要說一下水煮魚,實在是太好吃了,魚肉保持鮮嫩,入口陣陣香氣,在辣得過引的同時,魚肉仍能保持肉質甜美,真的是太滿足了。相信以後會成為我家飯堂。
父親節飯,選了爸爸大愛川菜,朋友介紹下到這裡一試。

相信以後會成為我家飯堂。
2018-06-11
庆祝纪念
父亲节
  • 水煮魚,干煱牛肉粒
2018-06-12 485 浏览
家庭聚餐,今次揀左爸爸鍾意食嘅川菜。三希樓明顯係高檔次餐廳,就咁睇佢擺位嘅密度就知道,超寬敞!事不而遲,食川菜一定要食辣嘢,我今日叫咗七餸一湯。因為太多嘢想食,所以無叫到前菜。首先飲番個杏汁白肺湯先。湯底清甜,感覺都好滋潤。麻婆豆腐呢類小菜先最難煮得好,用左比較滑身既豆腐,食落夠香味,唔係好辣。干煸四季豆都係一般川菜餐廳會叫嘅食物。因為有人唔食辣,所以揀左呢個雞汁燴大白菜。其實同平時煮菜差唔多,因為菜係必須品,所以無乜特別評論好食定唔好食……只可以話唔難食。呢個雞油花雕蝦兵蟹將係waiter推介的,話係用靚花雕整。一上菜就聞到啲花雕味,又真係好香,不過唔鍾意酒味嘅人就自己迴避下。蝦蟹同蜆都好鮮甜,如果可以自動波上埋個蟹鉗就更加細心喇。跟住仲食左個銅盤家鄉五指毛桃蒸滑雞。我覺得隻雞係好食嘅,夠滑,彈牙,入味。不過無嘩一聲嘅感覺。戲肉到喇。干鍋鮮田雞,下面仲有個火熱住啲食物。田雞好滑,麻、辣、香味都調節得十分之優秀。如果田雞嘅份量可以多少少就好喇。最後到呢個超大嘅鴛鴦剢椒蒸大魚頭。首先我唔知點解有隻魚個頭可以咁大……食落多肉,蒸到啱啱好,肉質滑唔鞋口,兩邊用左唔同椒,兩種風味,紅色偏香辣,
杏汁白肺湯

首先飲番個杏汁白肺湯先。湯底清甜,感覺都好滋潤。
麻婆豆腐

干煸四季豆

干煸四季豆都係一般川菜餐廳會叫嘅食物。
雞汁燴大白菜

雞油花雕蝦兵蟹將

銅盤家鄉五指毛桃蒸滑雞

干鍋鮮田雞

鴛鴦剢椒蒸大魚頭

最後到呢個超大嘅鴛鴦剢椒蒸大魚頭。首先我唔知點解有隻魚個頭可以咁大……食落多肉,蒸到啱啱好,肉質滑唔鞋口,兩邊用左唔同椒,兩種風味,紅色偏香辣,綠色偏酸辣。

總結一下:
環境:一流,絕對係家庭或大班朋友聚餐嘅好選擇
食物:中上,明顯地辣嘅食物係贏幾條街,所以唔食辣就自己考慮一下
價錢:如果 (食物/價錢) 就唔係好值,但你要考慮埋條數係(食物+服務+環境/價錢)
2018-06-10
杏汁白肺湯