2024-01-29 9 浏览
今日黎到九龍城地舖嘅居酒屋《上户酒場》Lunch ,餐廳以木系裝修為主感覺好似真係去左日本居酒屋咁架,餐廳食物總類都幾多,今日一於黎個豪食Lunch 🥢上戶刺身配迷你烏冬油甘魚、三文魚、帶子、赤蝦油甘魚油脂分佈均勻,充滿濃郁嘅魚油味而且帶有淡淡嘅甜味三文魚肉質柔軟,有濃郁且魚油滋味帶子厚身味道鮮甜,上面加咗三文魚子令到帶子刺身加咗鹹香嘅鮮味赤蝦色澤鮮豔 size偏大,蝦味濃,咬落爽甜烏冬入味而不油膩,口感煙韌。食完凍嘅刺身再食啖暖笠笠嘅烏冬好舒服🥢黑松露帶子手卷帶子肉質鮮美,而手卷內嘅飯糰則煮得啱啱好,米粒分明,口感緊實但不乾柴🥢超級天婦羅吉列蝦丼吉列蝦嘅外皮炸得香脆,而裡面嘅蝦肉保持左鮮彈,份量十足🥢櫻花蝦炸豆腐櫻花蝦鋪滿喺豆腐表面,每一啖都食得到櫻花蝦嘅鹹香,增添左層次感🥢是令活蠔刺身蠔質地順滑,味道鮮甜口感爽滑飽滿🥢鐵板串燒茄子、雞翼、雞腎、鰻魚茄子口感細軟,而鐵板上過程,令茄子表面微焦,帶來一絲微微的焦香更顯茄子香濃味道。雞翼拆左單骨,而且呈現出金黃色澤,食落唔會柴。雞腎質感飽滿,而且燒得啱啱好唔會韌。鰻魚外皮微焦,内裡鮮嫩,保留左鰻魚嘅原始風味
🥢上戶刺身配迷你烏冬
油甘魚、三文魚、帶子、赤蝦
油甘魚油脂分佈均勻,充滿濃郁嘅魚油味而且帶有淡淡嘅甜味
三文魚肉質柔軟,有濃郁且魚油滋味
赤蝦色澤鮮豔 size偏大,蝦味濃,咬落爽甜

🥢黑松露帶子手卷

🥢超級天婦羅吉列蝦丼
吉列蝦嘅外皮炸得香脆,而裡面嘅蝦肉保持左鮮彈,份量十足

🥢櫻花蝦炸豆腐

🥢是令活蠔刺身
蠔質地順滑,味道鮮甜口感爽滑飽滿

🥢鐵板串燒
茄子、雞翼、雞腎、鰻魚
2024-01-25 10 浏览
我哋去咗九龍城嘅呢間日本居酒屋,佢離宋王臺站B3出口只有2分鐘路程,真係好方便。佢嘅裝修同門面真係好有格調,今次約咗朋友一齊嚐吓佢嘅美食。講返前菜,我哋叫咗野菜條配鯷魚醬。佢哋將醬放喺小火爐上,令到醬保持溫暖,香味亦繼續散發出嚟。鯷魚嘅味道好香濃,同蔬菜條一齊食好新鮮。另外,我哋仲試咗時令西班牙活蠔刺身,生蠔嘅size好大,幾乎係一個手掌咁大。口感爽脆,帶返海水嘅味道。不過最令人驚豔嘅係池魚刺身。份量多得嚇人,一條魚就擺喺眼前。味道鮮甜,一咬就覺得好新鮮。最出乎意料嘅係,食完魚身之後,店員問我哋想炸定係煮湯。我哋揀咗煮味噌湯,過一陣就飲到鮮甜嘅池魚味噌湯,好過癮。另外,清酒煮蜆都好香甜,蜆肉都好豐厚。黎到居酒屋當然要試吓佢嘅串燒,我哋叫咗一盤,入面有虎蝦、魷魚、三文魚籽飯帆立貝、月見免治雞肉棒、香蔥牛肉卷、豚肉蘆筍卷、黑豚五花腩、蘋果豚肉卷、田樂茄子、秋葵同埋油炸串。款式多得讓我一次過試晒。我特別鍾意免治雞肉串,入面有細細粒嘅雞軟骨,口感豐富,仲可以加生蛋醬提升味道。另外要提一提蘋果豚肉串,蘋果同豚肉嘅組合好得意,中間嘅蘋果香甜爽脆同外面嘅豚肉口感互相平衡。不過就算食得好飽,都唔可以錯

不過就算食得好飽,都唔可以錯過燒手握飯團。我哋叫咗三文魚同明太子兩款口味。外面嘅米飯燒得香脆,金黃色,再加上紫菜,真係一流。

最後,甜品係必食之選。我哋試咗黑糖紅豆蘋果批,好高質。蘋果鮮甜爽脆,搭配上黑糖紅豆,味道絕配。

佢嘅日本料理質素高,菜式多樣,每一道菜都帶來驚喜。
朋友想食日式餐廳, 誤打誤撞入左去非常有驚喜, 入面好有日式風情裝修上, 坐位好闊落, 好得好舒服, 餐牌有lunch menu , 性價比好高, 有set 叫。 朋友叫左生蠔試下, 超新鮮超juicy , 淡淡肉, 有海水味, 好正! 然後叫左唔同串燒做小食, 串燒肉燒到火喉岩岩好, 肉肥瘦岩岩好, 調味唔鹹唔淡, 岩哂我哋口味, 燒得好juicy , 一d 都唔乾! 津津有味! 尤其係帶子, 好新鮮好厚肉, 有誠意! 我哋仲叫左蝦天婦羅丼飯, 佢天婦羅係加左粟米粒嫁, 口感好特別, 但又唔覺自己食緊粟米, 蝦好新鮮, 天婦羅個皮又唔會厚, 反而薄薄地幾好食, 佢仲有炸紫菜, 好脆好香送飯一流!
朋友想食日式餐廳, 誤打誤撞入左去非常有驚喜,

2024-01-18 26 浏览
今日朋友帶我黎食日式野, 佢話平靚正、 有午市套餐抵食, 見到有牛舌丼飯大概$100 左右,仲叫左炸天婦羅丼飯, 都配有飯有湯! 抵食! 賣相好靚好吸晴! 牛舌丼飯、 牛舌薄切好有口感, 燒得岩岩好, 好入味! 有新鮮蛋比你撈飯一流, 而且配上蔥好夾! 炸天婦羅蝦好大隻, 而且唔粉仲好脆, 好好食 , 份量都岩岩好, 有3/4 隻蝦, 好鮮甜。 另外仲配有沙律、 湯, 同飲品, 都幾抵食嫁! 我哋仲叫左小食, 餃子好脆好香好有肉汁, 好食! 串串燒方面燒得好好香好好熱好新鮮好有肉汁豐富, 正
九龍城不只有泰國菜和火鍋,亦有很多高質的日本料理。早前光顧了龍崗道的「上戶酒場」。窩夫很喜歡店內的木系裝潢。午市套餐的選擇很多,有生有熟,有飯有烏冬,一家人或者一班朋友去,總會有合適的食物。跟餐有沙律、湯、小食和可樂。當日的小食是炸餃子,金黃色脹卜卜,配沙律醬更滋味。湯是非一般的味噌湯,常見的豆腐粒以外,還有兩隻蝦和兩隻蜆,味道特別鮮甜。點了H餐牛舌薄燒配三文魚炒飯($98)。牛舌薄燒以鐵板上桌,保持熱度,薄切的牛舌爽而不靭,配上大量蔥蒜,非常惹味。三文魚炒飯以櫻花蝦點綴,賣相加分,炒飯入面有三文魚粒、雞蛋、甘筍和紫洋蔥等,十分豐富。另外點了金線鯛刺身($588),魚如其名,身上好像繡了金線,魚肉新鮮透光,口感柔軟。還點了鹽燒秋刀魚($48),魚皮燒至金黃又香脆,加幾滴檸檬汁,再蘸蘿蔔蓉醬汁,更能帶出秋刀魚的鮮味。
九龍城不只有泰國菜和火鍋,亦有很多高質的日本料理。

早前光顧了龍崗道的「上戶酒場」。

窩夫很喜歡店內的木系裝潢。

跟餐有沙律、湯、小食和可樂。
炸餃子

當日的小食是炸餃子,金黃色脹卜卜,配沙律醬更滋味。

牛舌薄燒配三文魚炒飯

點了H餐牛舌薄燒配三文魚炒飯($98)。
牛舌薄燒

三文魚炒飯
金線鯛刺身
鹽燒秋刀魚
2024-01-14 18 浏览
今日我要同大家分享一個絕對值得一試嘅日式餐廳,就係【上户酒場】!佢嘅刺身盛配迷你烏冬同天婦羅吉列蝦丼喺味道同製作上絕對係用心經營,味道又好,質素又高,真係一定要試下!首先,我要讚賞佢哋對細節嘅追求。由你踏入餐廳嘅一刻起,你已經可以感受到佢哋對品質嘅堅持。精美嘅食具,整齊嘅擺設,一切都顯示出佢哋對日本傳統美學嘅尊重。刺身盛配迷你烏冬,真係一絕!新鮮嘅刺身,每一片都蘊含住日本傳統的風味。而迷你烏冬,軟滑有嚼勁,完美配搭刺身,令整個餐點更加豐富。天婦羅吉列蝦丼,口感絕對驚艷!酥脆嘅天婦羅蝦,外層酥脆內裡鮮嫩,配上鬆軟的白飯,每一口都是絕妙的享受。而丼飯上的唐揚,增添了一抹獨特的風味,令人回味無窮。【上户酒場】絕對用心製作,由食物到裝飾,都能夠感受到他們對日本傳統美食的熱愛。如果你對日本料理有興趣,絕對不能錯過這個餐廳。希望你食完之後都能夠同我一樣,對【上户酒場】讚好不停!快啲去試吓啦,絕對唔會令你失望!

2024-01-09
2023-12-31 24 浏览
年尾與友共聚,避開旺區人潮,來到九龍城的上戶酒場,開懷暢飲。先來前菜,以蔬菜條點鯷魚醬,爽脆鹹香,飲番杯Sapporo,what a start。跟著小吃以油香十足香蔥拖羅蓉,伴以香脆鱈魚乾,一絕。原條刺身,餐廳推介伊佐木。白身魚肉軟稔入口化開,鮮味緩緩滲出,下酒一流。清酒煮蜆,結實無沙,湯底鮮甜。一系列串燒,只簡單調味便突出食材質素。其中魷魚肉身彈牙不韌,田樂茄子有味噌鹹甜交織十分驚艷。牛小排,五花腩等肉類火候控制得宜,油份儘被迫出,肉質保持鮮嫩,絕對高質。另點的燒羊架,燒至medium肉身粉嫩味濃,要一讚師傅功架。是夜食得開懷滿足,環境又舒服,值得推薦給大家。

跟著小吃以油香十足香蔥拖羅蓉,伴以香脆鱈魚乾,一絕。

清酒煮蜆,結實無沙,湯底鮮甜。

是夜食得開懷滿足,環境又舒服,值得推薦給大家。
2023-12-21
2023-12-30 9 浏览
來到聖誕聚餐第三回,怕凍的我冬天不會去日本,於是去了居酒屋。先是新鮮蔬菜條配鯷魚醬開開胃。蔥吞拿魚腩薄脆 - 賣相精緻,吞拿魚蓉混入些許京蔥,更加清新,配以鱈魚製成的薄脆,口感層次豐富。伊佐木刺身 - 即切原條伊佐木刺身,非常新鮮,魚肉雪白通透,薄切口感柔軟而不油膩。店員推介配酸汁蘿蔔,果然更甘香。雙層鰻魚玉子丼 - 全日精選,鰻魚十分厚身足料,塗上醬汁燒,香口美味。玉子中間夾了鰻魚肉煎,有心思。配上炒飯,教人不住的吃。套餐附送沙律、脆皮炸餃子及海鮮麵豉湯,才$138,抵食。清酒煮蜆 - 大粒飽滿的蜆,以清酒煮,鮮甜清香。居酒屋怎少得了串燒。黑糖紅豆蘋果 - 外皮有點像蛋餅有點鹹,包著黑糖煮成的紅豆蘋果蓉,鹹鹹甜甜的,有特色。居酒屋食物種類多又具氣氛,與朋友聚餐一流。

先是新鮮蔬菜條配鯷魚醬開開胃。

蔥吞拿魚腩薄脆 -

伊佐木刺身

雙層鰻魚玉子丼 -

套餐附送沙律、脆皮炸餃子及海鮮麵豉湯,才$138,抵食。

清酒煮蜆 -
大粒飽滿的蜆,以清酒煮,鮮甜清香。

居酒屋怎少得了串燒。

居酒屋食物種類多又具氣氛,與朋友聚餐一流。

九龍城食泰菜就食得多,估唔到日本居酒屋都有驚喜!🔥🥢野菜條伴鯷魚醬 HK$32前菜幾有特色,個醬係熱住比你點!鯷魚醬都幾咸,用蘿蔔點黎食又幾岩!🥢金線鯛刺身未試過生食紅衫魚,味道質感又幾唔錯😝不過皮位就有少少咬口啦!🥢燒羊架燒得好香,肉好林,不過就唔算好蘇。🥢蔥吞拿魚腩薄脆非常有造型,個餅底超香脆!🥢超級天婦羅吉列蝦丼 HK$128超巨型天婦羅,個餐有埋湯、沙律同前菜,都幾抵食!🥢串燒😋😋三文魚籽帆立貝 HK$68廣島蠔 HK$48月見免治雞肉棒 HK$58蘋果豚肉卷 HK$32牛舌 HK$64黑豚肉腸(旨辛) HK$18油揚 HK$22秋葵 HK$18最有驚喜係蘋果豚肉卷,中間啲蘋果甜甜地一啲都唔膩!🥢黑糖菠蘿 HK$18超正超抵食!大大粒菠蘿上面有燒焦嘅黑糖味,酸中帶甜,好正!😋
九龍城食泰菜就食得多,估唔到日本居酒屋都有驚喜!🔥

🥢野菜條伴鯷魚醬 HK$32
前菜幾有特色,個醬係熱住比你點!
鯷魚醬都幾咸,用蘿蔔點黎食又幾岩!

🥢金線鯛刺身
未試過生食紅衫魚,味道質感又幾唔錯😝
不過皮位就有少少咬口啦!
🥢燒羊架
燒得好香,肉好林,不過就唔算好蘇。
🥢蔥吞拿魚腩薄脆
非常有造型,個餅底超香脆!
🥢超級天婦羅吉列蝦丼 HK$128
超巨型天婦羅,個餐有埋湯、沙律同前菜,都幾抵食!

🥢串燒😋😋
牛舌 HK$64
黑豚肉腸(旨辛) HK$18
油揚 HK$22
秋葵 HK$18
最有驚喜係蘋果豚肉卷,中間啲蘋果甜甜地一啲都唔膩!
🥢黑糖菠蘿 HK$18
2023-12-28 16 浏览
上戶酒場(九龍城)-環境寬敞,適合三五知己一邊食嘢一邊傾下計,幾舒服~-今次叫咗刺身、天婦羅、燒物,每樣食物分量都足夠,最後食到超超超飽!金線鯛刺身估唔到係成條魚咁上🤩即刻忍唔住打卡先!刺身厚身鮮甜;蔥吞拿魚腩薄脆個脆脆皮好好食,吞拿魚腩新鮮,啖啖肉;天婦羅份量好多,有五隻蝦、紫菜、蔬菜,個皮整得好脆卜卜,同平時出面食嘅有啲唔一樣,係有一啲脆粒喺面;燒羊架好Juicy,而且騷味唔重,調味雖然係簡單嘅黑椒椒鹽,但都已經好好食;串燒叫咗9款(三文魚子帆立貝、廣島蠔、月見免治雞肉棒、蘋果豚肉卷、牛舌、黑豚肉腸、油揚、秋葵、黑糖菠蘿),極推薦大家食黑糖菠蘿,好好食!其他串燒都唔錯,牛舌都好厚身多汁嫩滑,蘋果豚肉卷好得意,第一次食油揚,口感同豆卜相似,配埋明太子醬鹹鹹地幾好食。-
上戶酒場(九龍城)
環境寬敞,適合三五知己一邊食嘢一邊傾下計,幾舒服~
  • 前菜
  • 煙燻牛舌
  • 黑糖菠蘿
  • 燒羊架
非常唔推薦呢一間!!前菜嘅醬,推薦嘅豆腐同埋串燒都好鹹🥲🥲🥲酒好普通,偏向唔好飲,柚子味OK少少👌🏻🥲🥲唯一可以食嘅係刺身,真係算幾好,特別係個蝦🦐但上黎嘅雞頸肉前半串係唔熟生蔥牛肉卷好油成餐飯食得感覺好唔開心性價比好低好唔抵平安夜同另一半想開開心心咁慶祝下見到評價似乎唔錯所以黎試下整體感覺太差了,直頭覺得D好評係咪買噶。。。嬲🥲食完到打食評呢下個口仲覺得好鹹唔會覆桌,入blacklist,超級唔推薦🥲🥲
非常唔推薦呢一間!!
前菜嘅醬,推薦嘅豆腐同埋串燒都好鹹🥲🥲🥲
酒好普通,偏向唔好飲,柚子味OK少少👌🏻🥲🥲
唯一可以食嘅係刺身,真係算幾好,特別係個蝦🦐
但上黎嘅雞頸肉前半串係唔熟
生蔥牛肉卷好油
成餐飯食得感覺好唔開心
性價比好低好唔抵
平安夜同另一半想開開心心咁慶祝下
見到評價似乎唔錯所以黎試下
整體感覺太差了,直頭覺得D好評係咪買噶。。。嬲🥲
食完到打食評呢下個口仲覺得好鹹
唔會覆桌,入blacklist,超級唔推薦🥲🥲

庆祝纪念
平安夜
2023-12-21 636 浏览
九龍城附近總有驚喜餐廳,今日中午同女朋友行完街想食日本野,見到呢間上戶酒場!餐廳食物種類非常多壽司、刺身、卷物、炸物、丼飯一應俱全!店員推介我地試全日精選,中午仲會包埋前菜、沙律、餐湯同汽水!沙律正常、味噌湯好足料!有兩隻蝦兩粒蜆,蝦夠爽口蜆夠飽滿,湯飲落夠哂鮮!雙層鰻魚玉子丼份量驚人!好彩只點左一個飯😂厚厚玉子舖上鰻魚、玉子入邊都加左鰻魚,真係點食麵有鰻魚香味!飯量加左鰻魚燒汁,日本米圓潤飽滿,口感一流!鰻魚、玉子同炒飯麵份量十足!我同女朋友都食得好飽~海膽手卷店員話係用左馬份海膽~新鮮包好紫菜夠香脆!海膽入口即溶,味道較鮮夠清甜,超正鰻魚肝(串)第一次見有鰻魚肝,叫左一串黎試下。質感似雞肝,但更為硬身。味道有鰻魚味但多一種甘甜。香蔥牛肉卷(串)如果你鍾意食蔥,牛肉加蔥要定好食!另外仲有大量蒜粒,入口蒜香十足,而且牛肉非常多汁!秋葵(串)唔會燒得太乾,燒好仍然保持濕潤大蔥(串)大蔥燒得岩岩好,入口爽甜多汁,蔥香味十足同埋大家記得做會員!成為會員有全單85折,而且仲有四張50蚊現金卷,超抵!

餐廳食物種類非常多壽司刺身、卷物、炸物、丼飯一應俱全!店員推介我地試全日精選,中午仲會包埋前菜、沙律、餐湯同汽水!

雙層鰻魚玉子丼

海膽手卷

鰻魚肝(串)

香蔥牛肉卷(串)

秋葵(串)
唔會燒得太乾,燒好仍然保持濕潤

大蔥(串)
大蔥燒得岩岩好,入口爽甜多汁,蔥香味十足

• 雙層鰻魚玉子丼
2023-12-20 13 浏览
早兩日係銅鑼灣食完日式餐廳,星期六黎到土瓜灣工作,想再吃日式,於是搵到呢間上戶酒場。上戶酒場其實近宋王臺站,就算搭地鐵嚟都算方便,我食完都可以行幾步就坐地鐵走。店員特別推介新出嘅全日精選,中午仲會送汽水,因為做完野好肚餓,於是同朋友各自點咗丼飯,再點左少少串燒。雙層鰻魚玉子丼冇諗到丼飯份量咁大,仲要係打卡able, 我同朋友咁肚餓都食唔晒。雙層原來係指一層鰻魚一層玉子,飯底係用醬汁炒既,雖然大份但係鰻魚味道不錯。超級天婦羅吉列蝦丼數落差唔多有六隻蝦,非常足料,配得上超級天婦羅既名稱,天婦羅炸蝦一定好食,不過一定要趁熱食,凍咗就會唔爽脆。鰻魚肝(串)香蔥牛肉巻(串)秋葵(串)大蔥(串)串燒唔錯,特別係大蔥,辣辣地幾開胃。香蔥牛肉卷裏面包住滿滿嘅香蔥,入口全是蔥味👍🏻黑糖菠蘿(串)最鍾意食菠蘿既我,點左一串黑糖菠蘿,識落甜甜地,其實唔係太食得出係黑糖,不過菠蘿本身夠甜,加上燒過熱食非常滋味。☺️

雙層鰻魚玉子丼

超級天婦羅吉列蝦丼

鰻魚肝(串)
香蔥牛肉巻(串)
秋葵(串)
大蔥(串)

黑糖菠蘿(串)
2023-12-18 25 浏览
約左朋友今日黎到九龍城食野,朋友話泰國野辣食唔到,行過見到呢間日式野好似吾錯咁,午市又有優惠就入去試下呢間啦!食得日本野緊係唔少得食壽司啦,一睇到個menu就已經唔洗唸啦!直接嗌左個壽司盛,跟餐重有埋沙律,湯同飲品,成個套餐都幾豐富!店員上左沙律同個湯後,重送左碟餃子黎,好欣賞而嫁重咁有人情味既鋪頭,即時係我心入面加曬分餃子重要係即炸既,熱辣辣又脆口,好夠味,唔洗點醬都好好食沙律菜夠清新開胃海鮮味噌湯唔會好咸,味道岩岩好,有蝦有蜆,味道無咁單一,好飲!主菜-壽司盛擺盤好靚,打卡一流,有8件不同款式既壽司,魚肉刺身件件厚切,份量十足,而且夠曬新鮮,最欣賞係燒左口魚,炙燒好香,入口半溶,好食呢間食物質素都幾高,食完都係唔夠喉,再嗌左d串燒同朋友傾下計慢慢食串燒拼盤同朋友咩都嗌串黎試下,嗌左大概十幾款,好多款都質素好高,串串都係即燒,上枱重係熱辣辣既,長芋口感幾特別,食落粉粉地但同時又爽口既,洋蔥牛小排,肉香而且有口感!質素幾高,下次同朋友再黎傾耐d可以嗌下串燒set,4串包埋啤酒先係$98,都幾吸引

餃子
重要係即炸既,熱辣辣又脆口,好夠味,唔洗點醬都好好食

沙律菜
夠清新開胃

海鮮味噌湯
唔會好咸,味道岩岩好,有蝦有蜆,味道無咁單一,好飲!

主菜-壽司

串燒拼盤

2023-12-17 18 浏览
Weekend去咗九龍城,都知呢區多好嘢食,揀咗好耐最後決定食呢間日式居酒屋😆餐廳的裝修好有日式風情,又不停播住日文歌,感覺好似去咗日本咁🥰見到佢的定食好似好吸引,所以就點咗兩款一齊開心share🤣超級厚滑蛋吉列豬扒丼 $108好難得見到咁厚切的吉列豬扒,應該有一寸厚,上枱時都嘩咗一聲。豬扒肉質厚實,肉味濃郁,炸皮酥脆,食落好滿足😌豬扒底下有椰菜絲同蛋絲,感覺中和返豬扒的油膩。滑蛋係分開另上,滑蛋有好香濃的醬汁味道,送飯一流,洋蔥同菇菇都煮得好香。豬扒同滑蛋mix埋都好正,豬扒變得更鬆軟,更juicy,味道同口感都變得更豐富。超級天婦羅吉列蝦丼 $128隻蝦好大隻,仲要有五隻咁多,單係賣相都已經好吸引🤩蝦肉食落彈牙,天婦羅麵衣都好香口,食得好快樂😆除咗蝦,仲有紫蘇葉同紫菜的天婦羅。我都係第一次食紫蘇葉天婦羅,食落唔會好乾,味道好香,食落都幾清爽。紫菜好香脆,就咁食都好好食。天婦羅底下有一層粉紅色天婦羅碎麵衣,粉紅色睇落勁吸引😍食落好香脆,撈埋飯食口感都特別,唔錯👍🏻定食有跟沙律,前菜同味噌湯,午市點仲有埋汽水。沙律落咗芝麻醬,中規中矩,正常發揮啦。前菜係八爪魚軟骨,呢款要讚,好好味😋八

見到佢的定食好似好吸引,所以就點咗兩款一齊開心share🤣

超級厚滑蛋吉列豬扒丼 $108

超級天婦羅吉列蝦丼 $128

定食有跟沙律,前菜同味噌湯,午市點仲有埋汽水。
沙律落咗芝麻醬,中規中矩,正常發揮啦。
前菜係八爪魚軟骨,呢款要讚,好好味😋八爪魚軟骨口感非常爽脆,透明的位睇落晶瑩通透,感覺好新鮮,味道有食到微微的醋酸味,應該係醋漬,食落好清爽好開胃。
味噌湯竟然有兩隻蛤同兩隻蝦,好足料呀!蝦食落爽口彈牙,蛤都好飽滿結實,仲有好多豆腐粒,正呀😍

本來叫兩個定食都好夠,但佢其他菜式實在太吸引,又忍唔住再點😆

北海道海膽手卷 $108
一見到海膽就忍唔住要叫😏海膽味道真係好鮮味,好濃郁,口感又軟又滑,再配埋青瓜,海膽味道更鮮更突出,真係味蕾大滿足😌

鐵板豆腐 $58
呢款豆腐要好小心慢慢食,因為豆腐熱辣辣,我都差d燙到脷🤣豆腐外脆內軟,仲淋滿醬汁,加埋蔥花,味道好濃郁好好食🥰

雞頸肉 $22
豬頸肉食得多,雞頸肉都係第一次食,味道都真係唔錯,食到好香的油脂味,口感夠哂彈牙,如果唔係太飽我都會想翻兜再叫多一串🤣

牛舌 $64
一擺入口就食到好香的黑椒味,口感都幾爽口彈牙,唔會好硬,都好易咬開,唔錯。

明太子蓮藕 $22
未食過燒蓮藕,咁就點一串試吓。蓮藕非常爽脆,食落嗦嗦聲,但又唔會好硬,明太子有少少辣,但好惹味,同蓮藕都幾夾喎。

田樂茄子 $22
茄子吸收哂醬汁的味道,食落甜甜哋,口感又腍又滑,好食。

黑糖菠蘿 $18
最後點份菠蘿當做甜品,食落非常香甜,好juicy好多汁,焦糖位燒得又香又脆,呢份菠蘿真係必食之選😍

上戶酒場 (九龍城)
九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準