2023-11-13 32 浏览
同媽咪行完故宮博物館,去左樓下餐廳食飯🤭岩岩病好,勁好胃口。畢竟我都餓左27小時🥹所以我地叫左兩個套餐食😗下江南套餐·兩款前菜+一款主食1️⃣前菜🔸花雕醉雞🔸鹽水鴨🔸麻辣豬耳🔸四喜烤麩2️⃣主食🔹青筍蔥椒丸子麵好似mini獅子頭肉丸咁,口感好soft,帶有少少椒味,麵底亦煮得剛剛好,因為我唔中意太林的麵🥹而個湯都好好飲,食完都冇口渴👍🏻🔹火薰玉蓮鴨子麵我媽咪話鴨肉好嫩,冇鴨so味。3️⃣甜品🔸桑寄生蛋茶我媽咪話好耐冇飲,都話好味🤤我試左個糖水,係幾甜🙉但媽咪話係咁樣😆🔸陳皮紅豆沙入秋後🍂要滋陰養顏,所以試埋糖水。紅豆沙煲得好綿,有起沙🫘

下江南套餐·兩款前菜+一款主食

🔸四喜烤麩

2️⃣主食
🔹青筍蔥椒丸子麵

🔹火薰玉蓮鴨子麵
我媽咪話鴨肉好嫩,冇鴨so味。

3️⃣甜品
🔸桑寄生蛋茶

🔸陳皮紅豆沙
入秋後🍂要滋陰養顏,所以試埋糖水。紅豆沙煲得好綿,有起沙🫘
2023-11-03 41 浏览
行完西九,去埋故宮參觀,轉下間已到黃昏呀!有啲肚餓喇,係時候去醫下個肚喇, 看見有間餐廳個名幾特別叫[下江南 ],好似皇帝下江南微服出巡,咁 就做一日皇帝食好嘢啦。這間餐廳好現代化,沒有古色古香嘅感覺 ,有落地玻璃、光線很充足,以[下江南]為名的中式 茶館,好有創意。先叫一個套餐:酥油野雞瓜麵配兩個小食花雕醉雞和夫妻肺片。 酥油雞瓜麵啲雞好有雞味,麵好滑、幾爽身、唔錯 。花雕醉雞都好有醉雞味。夫妻肺片,亦都好煮得好入味,有少少辣。山西肉夾饃:這個夾餅係用酥皮做餅面,裏面夾咗好多新鮮嘅肉、加少少嘅菜、同埋醬汁, 食起嚟幾特別,好鮮啲肉味 ,唔會好油膩 ,感覺唔錯。盐水鴨和醉鮮鮑, 鴨煮嘅時間十足,醃得幾入味,唔錯,鴨肉亦好新鮮。鮑魚用酒來浸食起嚟都好,有鮑魚鮮味。豌豆黃呢個甜品,傳說係慈禧太后最鍾意食嘅甜品,唔係太甜,好有豆味, 太后真識食,果然幾好食,味道唔錯。

先叫一個套餐:酥油野雞瓜麵配兩個小食花雕醉雞和夫妻肺片。
酥油雞瓜麵啲雞好有雞味,麵好滑、幾爽身、唔錯 。

花雕醉雞都好有醉雞味。

夫妻肺片,亦都好煮得好入味,有少少辣。

「下江南」位於香港故宮文化博物館地下大堂,上次去故宮文化博物館 已經被門口的裝潢吸引著,「下江南」以月🌙為設計主題,在窗邊掛上月相變化圖,門口位置亦有一個月形拱門,一直心心念念想來進食,今個週末去西九chill,同時不忘來「下江南」休閑一番~多寶格是宮殿内部的一種裝修方式,格局多種多樣,適合陳設不同造型的文玩。全新下午茶套餐以多寶格盛載著各式精緻點心及甜品,讓食客體驗一次美食尋寶之旅!👑皇帝多寶格(二人下午茶)💰 $488- 蝦餃皇 兩件- 炸蟹鉗兩件- 奶皇流沙包 兩件- 芝麻卷 兩件- 紫薯卷 兩件- 金絲香芋酥 兩件- 橘子包(吉士口味)一件- 花好月圓 (棒子朱古力蛋糕)一件- 老薑茶湯丸一碗- 鮮雜果鴛鴦涼粉一碗- 中國茶芝麻卷芝麻味濃,煙靭可口;紫薯糕帶啖啖紫薯香,口感像白糖糕;鮮雜果鴛鴦涼粉中有海量水果!有哈密瓜、火龍果、菠蘿、藍莓、奇異果,面層放上軟綿紅豆粒增添一點甜~有別於傳統的黑色涼粉外,餐廳增添透明水晶涼粉,爽滑冰涼❄️比較創新的炸蟹鉗亦不輸傳統點心,🦀炸蟹鉗炸至表面金黃,極酥脆,每口咬下發出「卡嗞卡嗞」聲,搭配泰式酸辣醬一起吃,味道層次更豐富

👑皇帝多寶格(二人下午茶)💰 $488
- 花好月圓 (棒子朱古力蛋糕)一件
- 老薑茶湯丸一碗
- 鮮雜果鴛鴦涼粉一碗
- 中國茶

比較創新的炸蟹鉗亦不輸傳統點心,🦀炸蟹鉗炸至表面金黃,極酥脆,每口咬下發出「卡嗞卡嗞」聲,搭配泰式酸辣醬一起吃,味道層次更豐富!
皇帝多寶格(二人下午茶)

🙋🏻‍♀️最愛老薑茶湯丸,薑茶🫚非常夠辣!甜度適中,煮湯圓一起吃不會過甜,湯圓皮薄餡靚,最欣賞糯米皮煙靭夠薄身,加入了桂花作點綴,別有一番風味~
皇帝多寶格(二人下午茶)

4款中國茶中,🙆🏻‍♀️選了茉莉茶,花香味濃,帶輕微苦澀味,達到解膩解消濟的效果~

另外,故宮最新特別展覽 「凝視三星堆——四川考古新發現」,XIA 下江南配合主題,推出:

🍦三星堆冰淇淋💰$59
共有三款:青銅味(綠茶)、黃金味(香草)以及考古味(朱古力),每款冰淇淋款式都搭配了相應的顏色,💁🏻‍♀️挑選了青銅味(綠茶),清新的綠茶口味,配合了青銅器的顏色,完美呈現出四川三星堆遺址的考古新發現
三星堆冰淇淋💰$59

位置:🌟🌟🌟
2023-10-21
三星堆冰淇淋💰$59
2023-11-01 30 浏览
同屋企人行完故宮博物館,之後去了《下江南》試吓! 第一次係故宮入面high tea, 好特別呢!這餐廳是以康熙同乾隆皇帝下江南為主題的!✨我們叫了皇帝多寶格下午茶套餐 , 這tea set食物及擺盤都很精緻😍,而御膳級仿古餐具、真的令人感受到宮廷飲食文化🩷點心及甜品分別有:2色蝦餃皇炸蟹鉗金絲香竽酥奶皇流沙包芝麻卷紫薯糕橘子包(吉士口味)花好月圓 (榛子朱古力🍫mousse cake)老薑茶湯丸鮮雜果鴛鴦涼粉個人比較喜歡蝦餃皇、蝦大大隻、而且好彈牙;而金絲香竽酥炸到金黃色一絲絲嘅外層,而入有芋泥、口感層次豐富❣️而另外我好鐘意食鮮雜果鴛鴦涼粉, 有奇異果🥝、菠蘿、哈密瓜、火龍果等等…..超級多水果嘅涼粉、而水晶涼粉口感Q Q、好清新的感覺💕之後、我哋還叫了雲呢拿冰淇林! 餐廳今次為配合故宮最新展覽 「凝視三星堆一—四川考古新發現」,特別推出台三星堆冰淇淋 $59:青銅味(綠茶)、黃金味(雲呢拿)以及考古味(朱古力), 這個冰淇淋外型同展示品好相似、還帶點可愛、味道有濃濃的雲呢拿口味,口感香滑✨

點心及甜品分別有:

2色蝦餃皇
炸蟹鉗
金絲香竽酥
奶皇流沙包
芝麻卷
紫薯糕
橘子包(吉士口味)
花好月圓 (榛子朱古力🍫mousse cake)
鮮雜果鴛鴦涼粉

趁著重陽節連假 去咗西九文化區一帶遊覽香港故宮文化博物館地下 有一間有濃厚中國風嘅茶館除咗可以慢慢坐低嘆返杯茶外☕仲可以品嚐到古時宮廷菜式同新派創意中式小食以佢作為故宮博物館旅程嘅延伸 最適合不過🙌🏻重視儀式感嘅我 決定乾脆點最有代表性嘅中式下午茶餐💕果然一拎上枱 就吸引晒全場客人嘅目光😎******************************皇帝多寶格下午茶套餐 ($488)用埋木架上 擺盤超精緻 打卡度十足❣️咸點甜品俱備 佐以小寶盒盛載醬汁😂蝦餃皇彩色嘅蝦餃皮 增添一份美感✨炸蟹鉗又香又脆 點埋甜辣醬就最正喇✨奶黃流沙包因為掛住影相 擺凍咗冇咁流心🥹 不過依然充滿奶黃香建議打完熱就趁熱食咗佢先💕✨芝麻卷黑芝麻味香濃 特別欣賞佢味道唔會過甜✨紫薯糕質感食落幾鬆軟 就好似白糖糕咁✨金絲香芋酥外皮炸得香脆 裡面嘅芋泥餡甜甜哋又幾夾✨橘子包造型有誠意 裡面係吉士醬✨花好月圓原來係榛子朱古力mousse蛋糕 口感軟滑幾得意 帶有朱古力同榛子醬嘅甜味比起其他甜點 呢款嘅甜度最高✨老薑茶湯丸薑味十足❣️黑芝麻湯丸煙韌又足料 咬落去係啖啖黑芝麻🍡✨鮮雜果鴛鴦涼粉超級多水果嘅涼粉!椰果Q彈好好咬
趁著重陽節連假 去咗西九文化區一帶遊覽
香港故宮文化博物館地下 有一間有濃厚中國風嘅茶館
除咗可以慢慢坐低嘆返杯茶外☕
仲可以品嚐到古時宮廷菜式同新派創意中式小食
以佢作為故宮博物館旅程嘅延伸 最適合不過🙌🏻
重視儀式感嘅我 決定乾脆點最有代表性嘅中式下午茶餐💕
果然一拎上枱 就吸引晒全場客人嘅目光😎

皇帝多寶格下午茶套餐 ($488)

用埋木架上 擺盤超精緻 打卡度十足❣️

初嚐中式下午茶 感覺都幾好
主題有創意夠特別 食物打卡度十足
推薦連同故宮行程一齊去晒呀
2023-10-31 17 浏览
行完三星堆展覽,見有啲肚餓,又唔想行太遠先食,就決定系故宮博物館度行埋先走一落扶手梯就見到有賣手信嘅地方,原來呢間餐廳就系個手禮品店後面,位置非常方便👍👍👍我哋一行二人就叫左2個lunch sets、跟餐加2杯飲品(香芋珍珠奶茶、百香果檸檬烏龍)、1份小籠包(4隻)LUNCH SETS:(1)重慶小麵前菜:鹽水鴨、麻辣豬耳重慶小麵:彈牙爽口,肉醬麻而不辣,面頭仲有好多脆豆,份量夠,非常飽肚鹽水鴨:能充分感受到鴨肉嘅質地同口感麻辣豬耳:麻辣味好香,豬耳非常爽脆(2)青荀青椒丸子麵前菜:丸子麵:麵非常彈牙,湯頭味美,肉丸份量足夠有六粒如意菜:有豆卜芽菜等等嘅蔬菜,鹹鹹地,又香麻油味,係非常好嘅涼拌菜麻辣牛腱:牛腱肉不會太韌,而且有少少甜味香芋珍珠奶茶:香濃嘅芋頭味,而且甜甜地又不會太甜,珍珠非常煙靭白香港檸檬烏龍茶:天氣熱飲最啱,百香果酸味味非常開胃又飲到烏龍嘅茶香即叫即蒸小籠包:新鮮熱辣,湯頭充足,而且好香豬肉味

LUNCH SETS:
(1)重慶小麵
前菜:鹽水鴨、麻辣豬耳

鹽水鴨:能充分感受到鴨肉嘅質地同口感
麻辣豬耳:麻辣味好香,豬耳非常爽脆

(2)青荀青椒丸子麵
前菜:
丸子麵:麵非常彈牙,湯頭味美,肉丸份量足夠有六粒
麻辣牛腱:牛腱肉不會太韌,而且有少少甜味

即叫即蒸小籠包:
新鮮熱辣,湯頭充足,而且好香豬肉味
2023-10-30 22 浏览
位於香港故宮文化博物館內的餐廳「下江南」,是一個以宮廷菜為賣點的餐廳,這裡不僅提供美味的菜餚,更融入了中國文化的精髓。我們今次點了兩個套餐,有以下的食物:1. 花雕醉雞:這道菜以鮮嫩的雞肉為主,融合了花雕酒的香氣。雞肉質地細膩,入口即化,並帶有微微的花雕酒味,香氣迷人。這道菜的美味在於雞肉保持了原汁原味,並通過花雕酒的提味,讓整道菜更加豐富。2. 四喜烤麩:是著名的江浙菜品,烤麩是一種以麩皮為主要成分,經過烤制而成的食品。這裡做的烤麩十分開胃,是一個不錯的前菜。3. 重慶小面:這是一道以辣味濃郁聞名的面食。小面的麵條細緻彈牙,伴以辣椒、花椒和各種香料,帶有濃郁的辣味和深厚的鮮香。4. 鹽水鴨:這道菜的特色在於鴨肉的鮮美。鴨肉經過醃製後,肉質鮮嫩多汁,並帶有微鹹的滋味,內部肉質鮮嫩,讓人一咬就能感受到鴨肉的鮮美和口感的豐富。5. 手拍青瓜配雲耳:這是一道清爽的涼菜,以手拍的方式製作而成。青瓜切成薄片,搭配清爽的雲耳,兩者的口感完美結合。青瓜的脆度和雲耳的軟滑口感相互呼應,並加入適量的調味料提味,讓整道菜帶來一絲清新的口感。6. 山西肉夾膜:這是一種獨特的肉夾餅,外皮酥脆,內部包裹著鮮嫩多

我們今次點了兩個套餐,有以下的食物:

6. 山西肉夾膜:這是一種獨特的肉夾餅,外皮酥脆,內部包裹著鮮嫩多汁的肉。肉夾膜以麵粉製成,炸至金黃酥脆。內部的肉香四溢,搭配酥脆的外皮,口感豐富而美味。

7. 茉莉花茶:這種花茶以茉莉花為主要成分,散發著淡花香氣。茶水清澈透明,茉莉花的香氣在泡沖時逐漸釋放出來,給人一種清新的感覺。茶水口感清爽,帶有淡淡的花香,不帶任何苦澀的味道。

無論是菜餚的精緻美味,還是餐廳獨特的宮廷風格,都讓人流連忘返。加上良好的服務和合理的價格,這裡絕對是一個可以讓您品味中國宮廷美食並感受中國文化的理想之地。
  • 重慶小麵
  • 山西肉夾饃
參觀完故宮博物館肚仔餓,發現博物館G/F 個層都有特色餐廳,呢間下江南環境舒服,落地大玻璃望住海景食飯。餐廳主打宮廷美食,乾隆皇帝同埋慈禧太后愛吃既宮廷點心都有😋帶俾人有沈浸式既博物館體驗。⭐️下江南套餐:(冷菜)花雕醉雞 & 醉鮮鮑醉雞同醉鮑魚各有特色,醉雞肉質嫩滑,又無骨,一啖一件好爽。醉鮑魚夠哂入味,仲好細心切哂薄片,好易入口(主食)火薰玉蓮鴨子麵原來鴨肉係清朝帝皇菜餚中常有既菜式,呢款火薰玉蓮鴨子麵,鴨肉入口即溶咁,仲有好香既煙燻同埋滷水香味(中國茗茶)苿莉花茶苿莉花茶味道清甜,岩哂飯後飲,職員好好會幫手加水,第二泡既味道依然清香⭐️小籠包小籠包新鮮熱辣出爐,肉汁飽滿,包皮厚薄適中⭐️驢打滾驢打滾是慈禧最愛既點心之一,豆沙包係糯米粉製成既軟皮之中,好似麻薯咁煙煙韌韌。表面撒上既黃豆粉,好似京城郊外驢仔打滾時揚起既黃土咁⭐️棗泥麻餅棗泥麻餅係乾隆下江南既時候發現的民間點心,表面鋪滿芝麻,口感鬆脆,加埋入邊香甜嘅濃郁棗泥,啖啖滿足☺️⭐️桑寄生蛋茶桑寄生蛋茶飲落口好舒服,雞蛋大大隻,桑寄生嘅香甜味都入晒雞蛋度

⭐️下江南套餐:
(冷菜)花雕醉雞 & 醉鮮鮑

(主食)火薰玉蓮鴨子麵

(中國茗茶)苿莉花茶

⭐️小籠包
小籠包新鮮熱辣出爐,肉汁飽滿,包皮厚薄適中

⭐️驢打滾

⭐️棗泥麻餅

⭐️桑寄生蛋茶
2023-10-27 25 浏览
以為故宮只係博物館,點知原來隱藏了一間現代與古代Mix and match嘅宮廷菜餐廳,加上今天天氣好,食咗個下午茶餐。因為未去過故宮,由九龍站行出去,有點兒遙遠,不過一路經過草地地方,加上秋天,感覺不錯。餐廳集合現代及古代的元素,加上落地玻璃,向海,整個飲食經驗非常舒服。本來想點下午茶餐,因為本人不太喜愛甜食,所以與朋友點咗兩個套餐,非常豐富。每個套餐有一碗特色宮廷宴,或者飯,每個餐可以點兩個特色小食,我哋另外再叫一個小籠包,同埋特色包 (古代名字十分特別,但原來係鹹嘅壽包)。 小食叫了醉雞,四起烤夫,夫妻肺片,四起菜,全部非常特色,入味,份量剛剛好。我哋叫咗烤鴨麵,同飯,烤鴨唔乾,入味,味道特別,跟飯或者麵合在一起,剛剛好。而佢嘅小籠包超級多汁,好味,而佢嘅壽包入邊有鹹嘅肉餡,感覺新鮮特別。當日不太多人,座位寬敞,上菜快,夠熱,員工都係親切款待!
上個禮拜天時暑熱,喺西九睇完展覽後,就順便去咗故宮文化博物館搵食=͟͟͞͞ʕ•̫͡•ʔ 去到都循例問吓條佬想食咩嘅...不過我就一早諗好要食呢間中式茶館「下江南」😂 事關之前見到佢哋新推出咗「皇帝多寶格下午茶套餐」,好吸引!終於可以嚟食呢個中式下午茶啦ヾ(*´∇`)ノ「下江南」位於故宮文化博物館G/F,餐廳以淺木色、藍色系為主調,偏向係新中式雅緻裝修👀 從門口月亮形拱門、牆上南巡盛典插畫都可以感受到特有氣息👲🏻 餐廳空間感十足,左手邊有一整排落地玻璃,可以遠望維港景色,寫意清幽,用餐環境舒適~ 「皇帝多寶格下午茶套餐」以多寶格造型木架盛載點心,多寶格係古代皇帝用嚟收納同展示古玩嘅擺設,今次呢個多寶格下午茶有齊鹹點甜點,另外仲有一壺茶🫖 個多寶格一上枱就會吸引全場目光,連準備離開餐廳嘅外國食客都走埋嚟話: “ Beautiful ! “😂 我就打卡打咗好耐,真係唔捨得食!♥ 皇帝多寶格下午茶套餐 $488 /2位☞ 奶皇流沙包包身軟熟,一捏爆晒漿🤤 流沙餡無令我失望,有起沙嘅口感,流出滿滿蛋黃油,鹹蛋黃味比奶味重,鹹甜兼備!建議第一個就食呢個,流沙包要趁熱食先好食㗎😉☞ 金絲香芋酥一咬落去會有「咔嚓

♥ 皇帝多寶格下午茶套餐 $488 /2位
☞ 奶皇流沙包
☞ 金絲香芋酥
一咬落去會有「咔嚓」聲,好酥脆!唔會太油膩,芋泥香濃綿密,我同條佬都覺得係呢個多寶格嘅鹹點之冠👑
☞ 蟠枝瑞實
當日橘子包轉咗做呢個你壽包🍑 有迷你壽包嘅話,生日可以過嚟食😂 初頭以為裡面會係豆沙餡/蓮蓉餡,點知竟然係鹹點,原來當年乾隆登基幫皇太后擺大壽枱上都有呢款點心,餐廳想呈現返當時個味道 🫢 餡料係鹹肉絲配笋絲,調味啱啱好,唔會太鹹~
☞ 紫薯糕
似帶有紫薯香嘅白糖糕,鬆軟唔黏口,微甜唔膩
☞ 蝦餃皇
佢哋嘅蝦餃皇係有幾款顏色嘅外皮,今次係黑色同紫色皮,蝦餃皮煙韌唔算厚,內餡紮實食到裏面有隻鮮蝦,口感爽彈🦐
☞ 芝麻卷
好懷舊嘅菲林卷🖤 喺香港都少見啦~ 軟滑煙韌,表面唔黏口,甜度適中,好香黑芝麻味
☞ 炸蟹鉗
配泰式雞醬一齊食,炸蟹鉗表面金黃,幾香口!口感緊實彈牙,中間食到一絲絲蟹肉🦀️
☞ 花好月圓
月亮形狀好搶眼,蛋糕面有雲朵裝飾☁️ 配合到餐廳嘅月亮主題,好可愛🌝 味道意外地西式🙊 黃色嘅白朱古力醬淋出啞面脆皮,內餡係榛子朱古力慕絲,朱古力特濃幼滑,仲食到少少脆脆~ 呢度嘅甜點相對高質!
☞ 老薑茶湯丸
老薑茶好夠薑,甜中帶辣,食完好暖胃♨️ 湯丸有四粒,軟滑煙韌,裏面係飽滿香甜嘅芝麻餡!
☞ 鮮雜果鴛鴦涼粉
生果鋪到就快滿瀉😂 有哈密瓜、西瓜、菠蘿、藍莓、奇異果, 面頭仲有啲軟綿紅豆粒!鴛鴦涼粉係黑色傳統涼粉同水晶涼粉,爽滑冰涼,消暑啱晒🧊
☞ 茶
套餐都會配一壺茶,茶有龍井、烏龍、茉莉、普洱4種可以揀🫖 茶具幾有藝術感,我就揀咗龍井,飲落深醇回甘,配鹹點去油解膩!

💬 總結
如果安排咗西九一日遊,可以將呢下午茶環節加入行程~ 享受午後休閒嘅Tea Time時光ʕ•ᴥ•ʔ
$268.5 (下午茶)
2023-10-23 21 浏览
放假去完故宮博物館,在有些肚餓嘅時候,見到博物館裏便有間「下江南」,上OpenRice search下,見到話係「宮廷菜」,既然今日都係歷史之旅,所以便膽粗粗地順便試吓什麼是宮廷菜(咁大個都未食過宮廷菜,又不太知道是什麼😅)。眼見餐廳門口有個小賣部,賣的都是平時見過的品牌,所以已經打算入去食一些之前未吃過的。😆餐牌內的款式不多,除了小籠包、部分甜品及前菜外,其他都未聽過,不過,價錢不是特別平,所以還是根據最初的想法,選一些平時沒有吃過的。今次,我和老公選了:驢打滾 $58 豌豆王 $48 (可能是習慣的關係,我覺得現代的綠豆糕好味啲😅)蟠枝瑞實 $58 (似壽包,但內裏是鹹的肉絲和笋絲,可能是習慣的關係,我寧願內裡是甜的蓮容或奶黃)棗泥麻餅 $48(我個人覺得這個麻餅太乾,或者是我不懂欣賞)青筍蔥椒丸子飯配前菜x2 (醉雞及烤麩)$178*前菜好好食😆不過,飲品(茶)方面也不便宜,所以最後還是選了珍珠奶茶😅 茶底超好味,茶應該是煲出來的,不過,我不懂欣賞他的珍珠😅整體而言,都有一種超越時空去到古代嘅感覺嘅。可能,當時的「美食」便是這樣子吧。

今次,我和老公選了:
驢打滾 $58
青筍蔥椒丸子飯配前菜x2 (醉雞及烤麩)$178
*前菜好好食😆

2023-10-19 37 浏览
【下江南】週末放假去西九睇 #凝視三星堆 💚除咗參觀展覽之外,梗係唔可以少得一場美食之旅為美好嘅一天劃上完美句號啦🌈@xia.curator 每日限量1️⃣0️⃣套下午茶套餐餐廳門口仲放有好多唔同嘅美食伴手禮添🤩.🍴皇帝多寶格下午茶套餐 - 💰488 (兩位用)經典港式點心 - 鹹點類:• 黑色同金色嘅蝦餃皇製作精緻🦐• 炸蟹鉗外皮酥脆、口感鮮嫩🦀 經典港式點心 - 甜點類:• 奶黃流沙包香滑細膩💛• 芝麻卷香甜可口,濃濃芝麻香🖤• 紫薯糕口感綿密、味道純正,係淡淡香甜紫薯味嘅白糖糕🍠• 金絲香芋酥,外層絲絲酥脆,內裡滿滿幼滑芋泥,創新十足💜 甜品:• 橘子包造型可愛,入面係吉士口味,清清地唔係太甜🍊• 花好月圓,其實係榛子朱古力慕絲蛋糕,榛子同朱古力組合完美兼口感醇厚細滑,朱古力嘅微苦好好咁中和白朱古力外皮嘅甜度🍫• 鮮雜果鴛鴦涼粉,除咗面頭少許紅豆外,仲有藍莓、奇異果、火龍果、菠蘿、哈密瓜等,超多新鮮生果🫐🥝🍍🍈鴛鴦涼粉有黑色同透明版,浸係淡奶入面同雜果一齊食,清爽可口◾️◽️• 老薑茶湯丸有4粒芝麻湯圓,煙煙韌韌咁⚫️湯底薑味偏重,辣得黎帶有淡淡桂花香,非常暖胃⚪️ 中國茶:揀咗龍井茶,茶味幾香
【下江南】
週末放假去西九睇 #凝視三星堆 💚
除咗參觀展覽之外,梗係唔可以少得一場
美食之旅為美好嘅一天劃上完美句號啦🌈
@xia.curator 每日限量1️⃣0️⃣套下午茶套餐
餐廳門口仲放有好多唔同嘅美食伴手禮添🤩
🍴皇帝多寶格下午茶套餐 - 💰488 (兩位用)
經典港式點心 - 鹹點類:
• 黑色同金色嘅蝦餃皇製作精緻🦐
• 炸蟹鉗外皮酥脆、口感鮮嫩🦀

經典港式點心 - 甜點類:
• 奶黃流沙包香滑細膩💛
• 芝麻卷香甜可口,濃濃芝麻香🖤
• 紫薯糕口感綿密、味道純正,
係淡淡香甜紫薯味嘅白糖糕🍠
• 金絲香芋酥,外層絲絲酥脆,
內裡滿滿幼滑芋泥,創新十足💜

甜品
• 橘子包造型可愛,入面係吉士口味,清清地唔係太甜🍊
• 老薑茶湯丸有4粒芝麻湯圓,煙煙韌韌咁⚫️
湯底薑味偏重,辣得黎帶有淡淡桂花香,非常暖胃⚪️

中國茶:
揀咗龍井茶,茶味幾香濃☕️用上嘅茶杯印上不同風格繪畫,充滿住藝術氣息🎨飲完仲可以叫職員幫手refill熱水,服務非常貼心💧

中式下午茶架同部份食品都用上充滿住中國藝術氣息嘅器皿呈上,有種好似皇帝般品嚐食品嘅高級待遇🐉👑

🍦三星堆冰淇淋 - 💰59
去得睇展覽梗係要試埋佢限定嘅三星堆冰淇淋🌿今次我就揀咗青銅味,其實姐係綠茶味🍵濃濃綠茶奶香,三星堆面譜文物造型趣怪可愛,幾有驚喜❕️
無論係食物嘅口感,定係餐廳嘅環境
都為我留下咗深刻嘅印象✨️

💸人均消費:$101-200
三星堆冰淇淋 - 青銅味
三星堆冰淇淋 - 青銅味
2023-10-18 511 浏览
想來故宮很久了,剛好今天外邊有大型節日活動,非常熱鬧,到處打卡一輪最後去了故宮入面這家*XIA下江南* 試試他們的皇帝多寳格下午茶餐!餐廳環境很闊落,而每位店員雖然都很繁忙但服務態度很好~用QR code點餐有找不到的都細心幫忙~💓😍無時無刻都可打卡的我,發現這個特色下午茶餐~當然不能錯過!整個下午茶有咸有甜,用料十足,吃完很飽喔!*皇帝多寶格*下午茶套餐 $488🥢蝦餃皇七彩蝦餃皮,顏色隨機喔🥢炸蟹鉗又香又脆,正👍🏻🥢奶黃流沙包很想多來兩個,流心口感味道都一流🥢芝麻卷芝麻香很出而不會很甜🥢紫薯糕鬆軟糕點傳統感都出來了🥢金絲香芋酥香脆酥皮外層,夾心味道獨特!正👍🏻🥢橘子包中西合壁的包子,有吉士和微酸口味。🥢花好月圓意想不到的榛子朱古力慕絲蛋糕。🥢老薑茶湯丸很夠薑!配黑芝麻湯丸,很滿足🥢鮮雜果鴛窵涼粉最後這個完全是消暑佳品,用料十足配上中國茶慢慢品嘗~一大享受🤭整個下午茶賣相完全配合了故宮的氣色~星期六日人會多一點,但也很值得來喔💓

*皇帝多寶格*下午茶套餐 $488
🥢蝦餃皇
七彩蝦餃皮,顏色隨機喔
🥢炸蟹鉗
又香又脆,正👍🏻
🥢奶黃流沙包
很想多來兩個,流心口感味道都一流
🥢芝麻卷
芝麻香很出而不會很甜
🥢紫薯糕
鬆軟糕點傳統感都出來了
🥢金絲香芋酥
香脆酥皮外層,夾心味道獨特!正👍🏻
🥢橘子包
中西合壁的包子,有吉士和微酸口味。
🥢花好月圓
意想不到的榛子朱古力慕絲蛋糕。
🥢老薑茶湯丸
很夠薑!配黑芝麻湯丸,很滿足
🥢鮮雜果鴛窵涼粉
最後這個完全是消暑佳品,用料十足

配上中國茶慢慢品嘗~一大享受🤭
2023-10-13 38 浏览
行故宮真係少啲腳骨力都唔得,實在太多嘢睇!🤪🤪🤪 好彩故宮裏面都有餐廳,淨係個餐廳 名已經好吸引,「下江南」喎😀裝修好俾心機,好別緻,俾人一種非常優雅嘅感覺❤️餐牌食物唔算好多,但係足夠安撫行完博物館疲乏嘅身軀🤣🤣好口渴,梗係來一杯珍珠奶茶解一解先!頭盤係烤麩+醉雞,每樣少少,滿足貪心嘅香港人口味😅😅 讚吓個醉雞一啲雪味都冇,真係有酒香👍🏻👍🏻👍🏻開跟一個鴨肉蓮子湯面,呢個有驚喜,蓮子、冬菇絲、鴨肉炆得好好,個湯又熱辣辣,有水準👍🏻👍🏻👍🏻點啊?夾膜係我致愛,配上生菜絲、香料、熱辣辣嘅夾膜,完全滿足左我口腹之欲✌🏻✌🏻✌🏻最後嚟到甜品! 豌豆王 淨係個名都已經好靚,食落去係好清香嘅綠豆蓉,柔軟嘅口感,賞心悅目🥰再補多一個桑寄生蓮子茶,完美畫上句號🥳

裝修好俾心機,好別緻,俾人一種非常優雅嘅感覺❤️

餐牌食物唔算好多,但係足夠安撫行完博物館疲乏嘅身軀🤣🤣

好口渴,梗係來一杯珍珠奶茶解一解先!

點啊?

再補多一個桑寄生蓮子茶,完美畫上句號🥳
2023-10-12 28 浏览
係西九附近返工,見呢間餐廳環境正,有大玻璃窗同靚海景,於是就拉埋個同事黎食個晚餐。龍井茶擺蓋精緻,配埋窗外既無敵大海景,好有放假旅行cafe shop既感覺。個杯好靚,望下個底,係意大利製造。棗泥麻餅外層鋪滿芝麻,幾香口。裡面既棗泥少甜,夠乾爽,食成舊都唔膩。蟠枝瑞實外型成個壽桃包,大大個。入面既料係豬肉,類似叉燒包,但無咁甜,幾岩唔鐘意食甜野既我地。小籠包個皮既厚度適中,唔會太薄,搞到好易夾爛。充滿肉汁,脹卜卜,肉汁夠鮮甜。鹽水鴨+如意菜鴨肉質夠新鮮,唔老。如意菜咩都有d,涼涼地,無過重既調味。青荀蔥椒丸子麵丸子類似獅子頭走汁既健康版,肉唔會太散。個湯好青,唔油。麵就偏粗,浸得耐少少都無話好淋。

龍井茶

個杯好靚,望下個底,係意大利製造。

棗泥麻餅
外層鋪滿芝麻,幾香口。

裡面既棗泥少甜,夠乾爽,食成舊都唔膩。

蟠枝瑞實
外型成個壽桃包,大大個。

小籠包
個皮既厚度適中,唔會太薄,搞到好易夾爛。

充滿肉汁,脹卜卜,肉汁夠鮮甜。

鹽水鴨+如意菜
鴨肉質夠新鮮,唔老。
如意菜咩都有d,涼涼地,無過重既調味。

青荀蔥椒丸子麵
丸子類似獅子頭走汁既健康版,肉唔會太散。
個湯好青,唔油。
麵就偏粗,浸得耐少少都無話好淋。