平時食開下午茶多數都係西式甜品配上英式茶,今次我就專程體驗一下究竟中式嘅high tea係乜樣。今次到訪西九故宮博物館體驗一下以清朝皇室設計為藍本嘅《下江南》。皇帝多寶格下午茶套餐 $488多寶格名字嘅由來來自紫禁城乾清宮嘅收納古玩嘅陳列格,今次就用咗相同嘅概念去設計下午茶。圓形嘅陳列格內層用左一高一低嘅設計,令到每一樣甜點都可以比近距離觀察到。🌟蝦餃皇會有兩款唔同顏色嘅蝦餃,顏色係隨機嘅,可能係紫色、黑色、綠色等等。蝦餃皮薄內裡嘅鮮蝦又大隻。🌟炸蟹鉗薄薄嘅炸皮炸得剛好,蟹肉多汁又鮮甜。🌟奶黃流沙包中層嘅流心充滿咸香味,好過癮。🌟芝麻卷黑色嘅芝麻卷口感爽牙又重黑芝麻香。🌟紫薯糕紫色嘅紫薯糕口感鬆軟又有紫薯獨有嘅甜味。🌟金絲香芋酥金黃色一絲絲嘅外層,食落層次豐富又有綿密嘅口感。🌟橘子包外型同橘子一樣,內層係幼滑嘅吉士。🌟花好月圓黃色月亮形狀嘅蛋糕上面有金色閃粉嘅雲朵裝飾,入面係榛子朱古力慕絲,好香濃嘅朱古力味。🌟老薑茶湯丸傳統嘅中式湯圓,好香薑嘅辛辣味。🌟鮮雜果鴛鴦涼粉多款鮮果(火龍果、哈密瓜和藍莓等等)配上冰涼嘅涼粉,好消暑。🌟中國茶

皇帝多寶格下午茶套餐 $488

🌟蝦餃皇

🌟炸蟹鉗
薄薄嘅炸皮炸得剛好,蟹肉多汁又鮮甜。

🌟奶黃流沙包
中層嘅流心充滿咸香味,好過癮。

🌟芝麻卷
黑色嘅芝麻卷口感爽牙又重黑芝麻香。

🌟紫薯糕
紫色嘅紫薯糕口感鬆軟又有紫薯獨有嘅甜味。

🌟金絲香芋酥
金黃色一絲絲嘅外層,食落層次豐富又有綿密嘅口感。

🌟橘子包
外型同橘子一樣,內層係幼滑嘅吉士。

🌟花好月圓

🌟老薑茶湯丸
傳統嘅中式湯圓,好香薑嘅辛辣味。

🌟鮮雜果鴛鴦涼粉

🌟中國茶
2023-09-09 30 浏览
.《沈浸式體驗宮廷文化》.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯週末去到故宮,除咗遊覽珍寶文物,同埋去西九龍文化區感受下草地陽光,當然唔少得同朋友一齊食埋個飯先走啦,當日見到呢間下江南嘅餐廳好有宮廷文化特色中式茶館,有新推出的皇帝多寶格,包含多款精緻鹹甜點,我同朋友們見到都忍唔住打咗卡先!背後就係綠油油嘅西九龍文化區加海景!中式下午茶真係比較少見配搭中式茶,好有意境,除咗茶具點心盤都非常精緻,點心亦都好精美可愛,靚到都唔捨得食呀!🌟蝦餃皇紫色黑色綠色外皮蝦餃,顏色隨機,蝦肉好彈牙又飽滿🌟炸蟹鉗配搭酸酸甜甜嘅幸福雞醬,蟹鉗鮮甜美味!🌟奶黃流沙包包含濃郁充滿奶香的流沙,鬆軟外層,濕潤幼細的內涵🌟芝麻卷芝麻卷都比較少食到,捲成一團的芝麻卷,彈牙又充滿芝麻香,食完齒頰留香🌟紫薯糕口感類似馬拉糕但係紫薯味🌟金絲香芋酥鬆脆外層,夾雜嫩糯芋泥🌟橘子包除咗外表真係好可愛,食落去帶有果香嘅內涵,係好特別嘅一個包🌟花好月圓其實有少少西式西餅嘅感覺,內裏係朱古力味好似月餅咁🌟老薑茶湯丸薑味十足,配搭芝麻湯圓🌟鮮雜果鴛鴦涼粉多款新鮮雜果配搭紅豆涼粉🌟中國茶如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀
《沈浸式體驗宮廷文化》

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

背後就係綠油油嘅西九龍文化區加海景!

🌟蝦餃皇
紫色黑色綠色外皮蝦餃,顏色隨機,蝦肉好彈牙又飽滿

🌟炸蟹鉗
配搭酸酸甜甜嘅幸福雞醬,蟹鉗鮮甜美味!

🌟奶黃流沙包
包含濃郁充滿奶香的流沙,鬆軟外層,濕潤幼細的內涵

🌟芝麻卷

🌟紫薯糕
口感類似馬拉糕但係紫薯味

🌟金絲香芋酥
鬆脆外層,夾雜嫩糯芋泥

🌟橘子包
除咗外表真係好可愛,食落去帶有果香嘅內涵,係好特別嘅一個包

🌟花好月圓
其實有少少西式西餅嘅感覺,內裏係朱古力味好似月餅咁

🌟老薑茶湯丸
薑味十足,配搭芝麻湯圓

🌟鮮雜果鴛鴦涼粉
多款新鮮雜果配搭紅豆涼粉

🌟中國茶

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

下江南 (尖沙咀)
尖沙咀西九龍文化區博物館道8號香港故宮文化博物館地舖

2023-09-05 28 浏览
上次參觀故宮博物館時也沒有發現 這裡新開了一間美美的餐廳~「下江南」搽合中國傳統建築特色彷彿帶你穿越古今之間(๑'ᴗ'๑)配上窗外西九一遍藍天白雲和草地的景致環境可說是不錯(*ฅ•ᗜ•*)ꕤ*゚點了「皇帝多寶格」這個Afternoon Tea Set 的名字有夠豪華啦 嘻嘻款式偏向像高級茶樓的點心 有蝦餃、芝麻卷、流心包、湯圓等等還配上一壺茶🫖𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 下江南 @xia.curator 地址: 尖沙咀西九龍文化區博物館道8號香港故宮文化博物館地舖人均消費:HK$250 (ppl)抵食指數:🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑/5

上次參觀故宮博物館時
也沒有發現 這裡新開了一間美美的餐廳~
「下江南」搽合中國傳統建築特色
彷彿帶你穿越古今之間(๑'ᴗ'๑)
配上窗外西九一遍藍天白雲和草地的景致
環境可說是不錯(*ฅ•ᗜ•*)ꕤ*゚

點了「皇帝多寶格」
款式偏向像高級茶樓的點心
有蝦餃、芝麻卷、流心包、湯圓等等
還配上一壺茶🫖

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 下江南 @xia.curator
地址: 尖沙咀西九龍文化區博物館道8號
香港故宮文化博物館地舖

人均消費:HK$250 (ppl)
抵食指數:🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5
抱著好奇心今日來到故宮瞧一瞧,選了這間中菜試試。選這間餐廳的原因只是因為喜歡它頗有詩意的名字😂 新式的中餐廳,用上淺木色調配上灰藍色,感覺舒服帶高級感。•前菜 (跟套餐) 醉鮮鮑鮑魚切片,夾起細細件一口一啖,咬下去鮮嫩多汁,酒味不算濃,味道濃郁,還算不錯。醉珍肝朋友點的,雞肝鮮嫩細軟,味道還好。•花雕醉雞 🐔 雞肉偏細件,肉量不算多😂 酒香滲入肉中,與雞肉香味相互融合,稍嫌雞肉頗瘦,不過好食嘅。手拍青瓜伴雲耳清爽的青瓜配上彈牙的雲耳,口感爽脆。微微的醋香加上少少辣味,提升了清新度。•火薰玉蓮鴨子麵 $138 (套餐 $178) 麵條彈牙有嚼勁,搭配經薰過的鴨肉,帶來豐富的口感層次。鴨肉份量頗多,味道濃郁又不會太咸,湯汁也夠濃味不會淡戊戊,麵量足夠飽肚。必須一讚蔬菜好新鮮,如果多兩條會更正🥬😂•酥油野雞瓜飯 $138 (套餐 $178) 香氣四溢的雞肉與飯完美結合。雞肉鮮嫩入味,每一口都散發出濃郁與豐富的口感。•甜品 紫薯芋圓涼粉 $48清凉爽口的涼粉中融入了紅豆紫薯和芋圓,帶來獨特的口感和甜美的風味,令人滿足。•棗泥麻餅 $48 在驢打滾和這款之間猶豫選那一個好,最後選了這款棗泥麻餅
新式的中餐廳,用上淺木色調配上灰藍色,感覺舒服帶高級感。

前菜 (跟套餐)
醉鮮鮑
醉珍肝
朋友點的,雞肝鮮嫩細軟,味道還好。
醉珍肝+ 醉鮮鮑

花雕醉雞 🐔
雞肉偏細件,肉量不算多😂
手拍青瓜伴雲耳
清爽的青瓜配上彈牙的雲耳,口感爽脆。
微微的醋香加上少少辣味,提升了清新度。
手拍青瓜伴雲耳+ 花雕醉雞

火薰玉蓮鴨子麵 $138 (套餐 $178)
麵條彈牙有嚼勁,搭配經薰過的鴨肉,帶來豐富的口感層次。
必須一讚蔬菜好新鮮,如果多兩條會更正🥬😂
火薰玉蓮鴨子麵 (套餐)

酥油野雞瓜飯 $138 (套餐 $178)
香氣四溢的雞肉與飯完美結合。
雞肉鮮嫩入味,每一口都散發出濃郁與豐富的口感。
酥油野雞瓜飯(套餐)

甜品
紫薯芋圓涼粉 $48
紫薯芋圓涼粉

棗泥麻餅 $48

在驢打滾和這款之間猶豫選那一個好,最後選了這款棗泥麻餅,好像更特別。
酥脆的麻餅搭配濃郁的棗泥,脆脆的甜甜的,口感豐富好食。

棗泥麻餅

環境舒服,套餐加一服務費後近二百蚊一個套餐,不算是抵食但在這環境來說又好像差不多。推介甜品!足料好食!

As usual, menu fore ref : )
火薰玉蓮鴨子麵 (套餐)
酥油野雞瓜飯(套餐)
紫薯芋圓涼粉
2023-08-29 19 浏览
上星期天氣唔錯唔似得今個星期日日落雨所以放假去咗西九龍文化區行個圈🌞行到熱熱地入咗故宮啲精品店扮睇嘢涼冷氣喺正間精品店隔離原來有間餐廳喺故宮入面嘅餐廳應該都幾有特色🤔望一望個餐牌係食宮庭菜👑但就唔係鮑參翅肚佛跳牆嗰啲係皇帝微服出巡下江南品嚐嘅地道小菜再帶返宮叫御廚照辦煮碗嘅菜式一場嚟到試吓佢💃🏼間餐廳嘅周邊環境同平時嘅cafe差唔多淺藍色主調簡約時尚乾淨整齊我地叫咗兩個set lunch 每一個set都有兩款前菜一款主菜🤎火薰玉蓮鴨子麵🍜湯味濃鮮火鴨嫩滑👍🏾麵質夠實在有粉感(我最鍾意嘅拉麵口感)😍唔怪得皇帝出巡食到佢都讚口不絕係市井嘅美味😋💛山西肉夾饃🥙之前喺西安街頭食完個肉夾饃念念不忘今次返嚟再食!!!!!下江南呢個又係另有種風味烤肉配搭京蔥帶點辛口澆上燒汁甜甜的好有回憶🥹🥹💜花雕醉雞/四喜烤麩/夫妻肺片/涼拌青瓜以上四款小涼菜都精緻又味美份量啱啱好作為開胃小菜調味不會太濃太鹹太辣免得搶去主食的風頭👏🏽😘🤍海底椰汁水晶涼粉不花巧最單純的美味每一口都有海底椰的爽口清甜/椰汁的香甜配以滑滑溜溜的水晶涼粉所謂嘅甜品並唔係好甜但就剛好為呢餐飯解一解膩面對窗外嘅炎熱天氣再飲返杯百香果青檸烏龍就

上星期天氣唔錯唔似得今個星期日日落雨

唔怪得皇帝出巡食到佢都讚口不絕
係市井嘅美味😋

💛山西肉夾饃🥙
之前喺西安街頭食完個肉夾饃念念不忘
今次返嚟再食!!!!!
下江南呢個又係另有種風味

• 火薰玉蓮鴨子麵
  • 海底椰汁水晶涼粉
  • 百香果青檸烏龍
2023-08-26 32 浏览
呢間餐廳幾得意,喺故宮博物館入邊,用重現清朝時代嘅小點嚟做佢地嘅噱頭,幾有趣!除咗本地人,都有唔少遊客係度用膳~豌豆黃 其中一款慈禧太后鍾意食嘅甜品. Sweet pea味充足,口感就係一款典型江南一帶既糕點。火熏玉蓮鴨子麵配醉鮮鮑&鹽水鴨啲鴨係整得入味,而且不鞋口~ 醉鮮鮑亦好夠酒味, good! 火熏味大家可以想像係類似紅燒牛肉都個種味道~棗泥麻餅呢次就到乾隆皇帝為之驚為天人既小吃~ 呢個餅好飽的,建議3/4人share! 👌🏻百香果青檸烏龍好fresh! 有超多百香果果肉係入邊,啖啖都食到,我飲完杯嘢都仲未食晒啲百香果果肉🤣咖啡Is a 齋啡 for bitter coffee lovers~紅棗蓮子燉燕窩最後嚟個甜品總結~ 養顏之顏,而且飲落有驚喜,煲得夠,所以入味,亦好足料! ☺️

豌豆黃

火熏玉蓮鴨子麵配醉鮮鮑&鹽水鴨

百香果青檸烏龍

咖啡

紅棗蓮子燉燕窩
2023-08-25 35 浏览
次黎到西九故宮博物館 館內最近新開的中菜餐廳—下江南 主打宮庭菜 餐單設計都下了功夫 介紹了古時宮廷的食物及由來 令食客回到古代🥰💕棗泥麻餅(2件)本身朋友以為係芝麻餅 食落去先知係紅棗😂棗泥是由經過蒸煮和磨碎的紅棗製成的,紅棗本身具備天然的甜味 ,而外面個皮用用糯米粉和水混合而成,配上芝麻包裹係出面,口感香脆!下江南 精選意餐💕醉鮮鮑💕手拍青瓜件響耳兩種小食都唔錯,好開胃! 本身想叫醉雞但好快已經售罄💕山西肉夾膜香港好難搵到既肉夾膜 外層好似印度薄餅既香脆口感 夾住豬肉片! 肉汁鎖住💕火禁玉蓮鴨子麵 鴨子麵的湯頭濃厚,用上鴨骨熬煮多個小時而成,帶有微妙的甜味和鹹味,一試愛上! 果然無主打既招牌菜💕桑寄生蛋茶 養生甜品既好選擇,完美結束是日晚餐🥰

💕棗泥麻餅(2件)
本身朋友以為係芝麻餅 食落去先知係紅棗😂

下江南 精選意餐
💕醉鮮鮑
💕手拍青瓜件響耳
兩種小食都唔錯,好開胃! 本身想叫醉雞但好快已經售罄
💕山西肉夾膜

💕火禁玉蓮鴨子麵

💕桑寄生蛋茶
養生甜品既好選擇,完美結束是日晚餐🥰
2023-08-25 14 浏览
番工攰梗係外出放鬆心情,去到西九參觀完故宮博物館之後,在海旁看了美麗的夕陽,突然發覺個肚有啲肚餓,行行下去咗呢間中式餐廳食飯。🤩🤩我地點了兩個精選套餐,我點了酥油野雞瓜飯配醉鮮鮑和花雕醉雞,野雞肉質細嫩多汁,搭配上新鮮嘅瓜類蔬菜,口感絕佳,而醉鮮鮑好大隻,咬落彈牙,花雕醉雞酒味重,香氣四溢!🍗🍚🍄而我嘅朋友則點了火薰玉蓮鴨子面配鹽水鴨和夫妻肺片,湯頭濃郁香氣撲鼻,玉蓮鴨子肉質滑嫩可口,入口即化,配上一旁的脆嫩鹽水鴨和夫妻肺片,各有特色讓人回味無窮。🍜🦆🥩最後我們還點了桑寄生蛋茶作為甜品。這杯茶色濃郁,香氣撲鼻,喝起來溫暖舒服,桑寄生的香甜與蛋茶的甘苦完美結合,解渴又暖胃。🍵🥚

2023-08-22 63 浏览
"下江南"是香港故宮博物館內其中一間餐廳,入口在博物館地下樓層。全玻璃外牆,環境相當開揚,望到香港景色,座位闊落,坐得舒服。下午午餐開始時都不太多人,我地不用等位就可以直接進內,之後就越來越多人在門外出面排隊等候。餐廳主打宮廷菜,餐牌都逐一介紹菜式典故由來,縱然係宮廷菜,但餐廳採用 QR code手機自助點餐。  ^0^ 兩個人分別單點了兩款飯麵及一杯凍飲,首先介紹火薰玉蓮鴨子飯,鴨肉炆得好淋,易入口,唔會乾身,味道剛好,反覺偏淡口味道適合本人,其他配菜及蓮子整配合得非常好食,值得推介。 另外一款重慶小麵,開始點餐時擔心會否太辣,但食落辣度剛好 (微辣),肉碎好野味,由其是個花生菜脯,有淡淡麻油味,非常香口野味,麵質都叫彈口,就略為細碗,朋友食得小就剛好。另外個水果茶 (凍飲) 好飲,唔太甜淡淡果香,個杯是外買杯,飲唔晒可以拎走,由於太大杯,反而兩個人一杯都剛好。 店內環境不錯,食物都有水準,員工服務態度就一般般,整體餐廳不過不失。火薰玉蓮鴨子飯重慶小麵水果茶

2023-08-20
2023-08-20 28 浏览
上星期去咗香港故宮文化博物館樓下嘅一間餐廳----下江南。呢間餐廳真係好特別同好靚,佢有好多落地玻璃,環境好明亮同舒服。而且佢嘅菜式大部分都係宮廷菜,好有特色。我睇咗下佢嘅餐牌,佢每一個宮廷菜都有介紹佢嘅來源同歷史背景。所以除咗品嚐味道,仲可以學到啲歷史知識,好有趣呢。因為我同朋友係下晝去,已經食左午餐,所以就淨係叫咗一個主食share,睇相見到酥油野雞瓜飯好似好好味,所以就叫左呢個飯, 真係無叫錯,好好味,雞扒好彈牙,鮮嫩多汁,佢配埋黃豆、紅綠椒同軟糯嘅飯粒,真係好好食。雞汁嘅濃郁雞味同香料味都好香,每啖飯都有好多層次。仲有松子同菜粒嘅配合,味道更加豐富。至於甜品,我叫咗一個慈禧太后最愛食嘅驢打滾,紫薯芋圓涼粉同雜果鴛鴦涼粉。雜果鴛鴦涼粉擺盆擺得好靚,有好多新鮮水果。底下有一層黑色涼粉同透明冰粉,黑色涼粉清爽,透明冰粉就有啲彈牙。而雙色涼粉就係兩種風味嘅結合,真係好消暑。飲品方面,我叫咗一杯凍牛奶咖啡同一杯茉莉花茶加奶蓋。凍牛奶咖啡味道正常發揮,茉莉花茶清香宜人,加上奶蓋,更加滑順同濃厚。總括而言,下江南係一間值得去嘅餐廳,環境舒適,菜式特色。佢嘅宮廷菜味道正宗,而且仲可以學到一啲歷

總括而言,下江南係一間值得去嘅餐廳,環境舒適,菜式特色。佢嘅宮廷菜味道正宗,而且仲可以學到一啲歷史知識。如果你係故宮文化博物館附近,真係要嚟試下佢嘅食物同飲品啊!
2023-08-20 28 浏览
今日終於第一次行故宮博物館,真係地大物博,但係又唔想行返去圓方食嘢,俾我發現咗呢間下江南,位置喺入口轉左就到啦。樓底好高,餐廳裝修光猛,而且位置闊落,仲有無敵海景添。一行兩人我哋都揀咗下江南套餐,有兩款涼菜一副主食。醉珍肝+夫妻肺片配山東肉夾饃($168): 兩道冷盤:前者帶有微微嘅酒香味,醃得好入味,後者稍為有少少辣,但係朋友覺得辣得過癮,而且份量都算還可以,兩人share試食都ok。山東肉夾饃已經好細心咁上菜嘅時候切開左4份,本身以為會係白刈包,點知原來係好似煎酥餅咁樣嘅形式。入邊嘅豬肉有少少似滷肉飯咁,一半肥一半瘦令到油香更加出。鹽水鴨+手拍青瓜伴雲耳配火熏玉蓮鴨子麵($178) :兩道前菜:鹽水鴨份量都還好,而且葉得入味,唔需要點任何汁都可以,手拍青瓜伴零耳最啱做前菜,帶點微辣嘅冷盤最開胃。玉蓮鴨子麵都係第一次聽,鴨炆得好淋,差不多到入口即溶嘅感覺,覺得呢度菜好有特色,特別加咗蓮子令到口感更豐富。相比之下鹽水鴨嘅口感顯得更加實在。百香果青檸烏龍($48): 見到滿滿嘅百香果肉喺杯入邊加上青檸烏龍,自己覺得係一個好好嘅配搭。唔會特別太甜,感覺清新。驢打滾($58): 睇佢哋嘅餐牌
一行兩人我哋都揀咗下江南套餐,有兩款涼菜一副主食。

醉珍肝+夫妻肺片配山東肉夾饃($168):

鹽水鴨+手拍青瓜伴雲耳配火熏玉蓮鴨子麵($178) :

驢打滾($58): 睇佢哋嘅餐牌先見到原來呢一道甜品係慈禧太后嘅最愛,簡單來講係一大塊嘅糯米,加上紅豆蓉再捲埋一齊。紅豆蓉唔會特別好甜,食到淡淡的紅豆味。用距離,總之呢度晚餐實在一流。

總結:宮廷菜感覺令人好奇,餐牌提供嘅唔會係一般香港人食開嘅選擇,但係口味同我哋相若,用心經營落去嘅話會令到前往故宮博物館嘅遊客體驗再豐富一點。特別喜歡餐牌上面嘅小故事,令人知道更加多以前宮廷嘅生活。
2023-08-17 26 浏览
今晚去左西九龍故宮博物館內嘅中菜餐廳 下江南 食晚飯。餐廳環境幽靜,一排落地玻璃窗望出係一片香港嘅景色,入夜更有氣氛。平日晚上人流不算多,坐得非常舍意。我同叫左一個套餐,再加左甜品同飲品。套餐主菜 菜肉大雲吞 配 兩款小食 四喜烤夫,鹽水鴨菜肉大雲吞 係韮菜豬肉餡。皮薄餡靚,肉餡溝得剛好,唔會太碎,保持到咬口,充滿肉汁!配菜質素幾高 四喜烤夫好食,有雲耳,菇,荀尖等配菜,烤夫煮得夠腍,好入味,甜甜地。鹽水鴨都唔錯,肉質結實,有鹹香鴨肉味。碗豆黃,黃豆製甜品。食落係粉粉地嘅口感,但做得幼滑,而且黃豆味香濃。甜度剛好,推薦~飲品叫左杯 凍龍井,原來配上桂花蜜,飲落冰凍,淡淡清香。餐廳坐得舒服,服務不錯,去完附近展覽不仿一試。
今晚去左西九龍故宮博物館內嘅中菜餐廳 下江南 食晚飯。

我同叫左一個套餐,再加左甜品同飲品。

套餐主菜 菜肉大雲吞 配 兩款小食 四喜烤夫,鹽水鴨

菜肉大雲吞 係韮菜豬肉餡。

皮薄餡靚,肉餡溝得剛好,唔會太碎,保持到咬口,充滿肉汁!

碗豆黃,黃豆製甜品

飲品叫左杯 凍龍井,原來配上桂花蜜,飲落冰凍,淡淡清香。

餐廳坐得舒服,服務不錯,去完附近展覽不仿一試。
2023-08-17
參觀完故宮博物館,屋企人有D肚餓,見到G Floor 有間別緻嘅中式茶館「下江南」,大家都決定入去醫肚。「下江南」裝飾以月亮為主題,窗邊掛滿咗月亮變化嘅圖片,門口處仲有一個優雅嘅月形拱門。透過拱門,見到紅牆灰瓦,仿佛置身於古代故宮之中。茶館嘅天花板選用湖水綠色,營造出寧靜和諧嘅氛圍,充滿詩意。午市套餐$178,可以選擇兩款小食及一款主食。🔸火薰玉蓮鴨子麵 - 原來清代皇帝好都意食鴨,尤其係乾隆,鴨肉料理出現嘅次數最多。湯底特別熬製,味道濃郁。鴨肉帶有煙薰味,肉質腍滑又無骨。🔹 醉鮮鮑 - 微微酒香,鮑魚煙靭夠入味。🔹 醉雞 - 雞皮一啲都唔肥,肉質嫩滑,酒味夠香醇。🔸 青筍蔥椒丸子飯 - 有六粒丸子,份量頗多,加上冬菇絲同埋萵筍絲,營養豐富嘅同時又美味。🔹 四喜烤麩 - 香香甜甜,有彈性,醬汁條配得剛剛好,唔會太鹹。🔹鹽水鴨 - 同醉雞一樣,外皮薄薄,唔會肥膩,醃得相當入味。🍵 桂花龍井 - 桂花清香,茶味回甘,完全無糖,解喝又無負擔。🍵 百香果青檸烏龍 - 百香果嘅味道原來同青檸非常之夾!難得無糖,天然香味都令整杯茶充滿果香。「下江南」茶館每一道菜都經過精心烹調同呈現,保留了古代御膳

午市套餐$178,可以選擇兩款小食及一款主食。

🔹 醉鮮鮑 - 微微酒香,鮑魚煙靭夠入味。

🔹 醉雞 - 雞皮一啲都唔肥,肉質嫩滑,酒味夠香醇。

「下江南」茶館每一道菜都經過精心烹調同呈現,保留了古代御膳嘅風味同精髓。大家去故宮博物館參觀嘅同時,都可以品嚐一下古代皇帝嘅御膳。

百香果青檸烏龍(左)桂花龍井(右)
青筍蔥椒丸子飯
火薰玉蓮鴨子麵
醉雞拼醉鮮鮑
鹽水鴨拼四喜烤麩
百香果青檸烏龍(左)桂花龍井(右)
青筍蔥椒丸子飯
火薰玉蓮鴨子麵
醉雞拼醉鮮鮑
鹽水鴨拼四喜烤麩
2023-08-14 23 浏览
趁住朋友產子之前相約嚟西九行下、影下相,行完就近搵咗間餐廳坐低食嘢,揀咗故宮入口處嘅下江南。餐廳設計有格調,現代得嚟又結咗中式傳統建築嘅元素,餐牌仲有乾隆下江南嘅典故,同小朋友嚟食仲可以講下故事添。餐廳樓底夠高夠闊落,落地大玻璃夠開陽可以睇到對面海嘅景觀,座位同餐枱亦都好闊落,懷胎八月嘅孕婦都話好舒適。餐牌設計精緻清晰,圖片與實物相符,有套餐與單點選擇。酥油野雞瓜飯+夫妻肺片+醉珍肝醉珍肝其實係雞腎,本身以為係雞肝所以點咗,結果都好食,腎片有酒香味而且好爽脆,孕婦唔食得有酒嘅嘢食,我好開心可以獨佔。夫妻肺片牛腱夠軟糯入味,雖配以辣油其實並唔辣,牛肚都好入味,而且夠軟稔。酥油野雞瓜飯朋友本身想食酥油野雞瓜麵,我手誤點錯咗「飯」,結果好有驚喜,雞汁嘅濃郁雞味同香料味好送飯,松子同菜粒嘅配合相得益彰,每啖飯都食得好多層次,比上海菜飯更好食,但唔覺油膩,雞件啖啖肉,好滑有雞味。山西肉夾饃第一次食山西夾饃,唔知係未正宗味道,餅皮嘅口感同味道都好似手抓餅,口感十分酥脆,即叫即整,拎上手仲熱辣辣,餡料有生菜同有孜然味嘅肉,餡料夠juice十分有風味,整體喜出望外。四喜烤麩+拍青瓜四喜烤麩係上海菜名物

餐牌設計精緻清晰,圖片與實物相符,有套餐與單點選擇。

酥油野雞瓜飯+夫妻肺片+醉珍肝

夫妻肺片

酥油野雞瓜飯

山西肉夾饃

四喜烤麩+拍青瓜
四喜烤麩係上海菜名物,下江南都做得好好,烤麩好多汁,咸甜適中,好體現到上海菜濃油赤醬嘅特色,輔以木耳荀絲帶出唔同嘅食物口感。青瓜好爽脆,似係即叫即拍。

百香果茶青檸烏龍茶
酸甜嘅百香果同烏龍茶配合得好出色,清幽嘅茶香同果香好清香,好開胃,好適合夏天解暑,行戶外西九行得熱買杯茶外賣飲都好正。

雜果鴛鴦涼粉
大量新鮮水果鋪面,色彩繽紛相當吸引,翻開水果底下有黑色涼粉同透明冰粉,黑色涼粉爽口啲,透明冰粉就煙韌啲,雙色涼粉雙重滋味,消暑之選。

2023-08-10 27 浏览
位於西九故宮文化博物館有間新餐廳 吃的是京川滬菜餐廳名叫 -下江南-聽到名字就知當中有特色的宮廷菜式吧~在設計美美的餐牌裡完全就是選擇困難症意想不到在這個可以看海的位置店內裝修及食物味道都一流 價錢卻好平民 性價比甚高- 套餐 -❒ 醉鮑魚·夫妻肺片·重慶小麵 —$148❒ 花雕醉雞·鹽水鴨·山西肉夾饃 —$168❒ 宮廷小點 - 驢打滾 —$58❒ 紫薯芋圓涼粉 —$48❒ 高山烏龍茶 —$42注意要過安檢才可入店要去洗手間又要再過安檢大家要留意啊~
位於西九故宮文化博物館
有間新餐廳 吃的是京川滬菜
餐廳名叫 -下江南-
聽到名字就知當中有特色的宮廷菜式吧~
在設計美美的餐牌裡
完全就是選擇困難症