2019-04-09 146 浏览
難得同朋友慶祝生日想揀間比較貴嘅餐廳去食飯佢話想食日本野但係壽司魚生又好似好行咁記得去日本嗰時都有特登去食吉列野應該都算日本野掛由於一早諗好食乜所以打咗電話去訂位訂左位唔洗等位間餐廳裏面地方唔大最多應該坐到十幾張枱食飯時間都叫坐滿坐到個窗口位望住九龍公園清真寺個景都幾靚前菜叫咗個秋葵八爪魚味道唔錯秋葵夠爽口一陣食炸嘢飲定啲鬼佬涼茶清下熱氣吉列蝦拼帶子隻帶子超大隻炸得啱啱好唔會老推薦蝦一般如果再黎食唔會拼蝦會試下拼蠔吉列豬扒厚切冇筋唔鞋有肉汁簡單黎講就係好食湯一般有餐後果送追加嘅甜品一般唔錯嘅一餐
難得同朋友慶祝生日

2019-03-27
庆祝纪念
生日
2019-04-08 66 浏览
是夜在 The One 的丼吉開餐,除了它的高級豬扒吸引外,商場泊車優惠也是其中一個誘因 😄😄。先來兩份小食,日本醋蕃茄 $68,凡事有比較即見高下,醋酸來得比🍅茄酸強,蕃茄就更覺清甜;加上去皮無渣,吃起來特別暢快。日式冷豆腐 $56,冷豆腐嫩滑,有著淡淡的豆香;配以混入木魚片的甜湯汁,味道怡人。牡丹蝦雜錦刺身盛合 $308,是五品盛。有牡丹蝦打頭陣,還有帶子刺身、油甘魚刺身、八爪魚刺身及三文魚刺身。刺身全都新鮮甜美 😍😍,以牡丹蝦最令人感動 😍😍😍;由於不是套餐,需另點餐湯及白飯。特選進口生蠔 $248,除6隻生蠔外,還有酸汁、三文魚子及雪葩。生蠔鮮甜,可配酸汁或檸檬汁或三文魚子一起吃。雪葩則是用作清味蕾,以免被濃濃的蠔味影響下一道菜式。主角是鹿兒島特等厚切豚肉定食 $308,有宮城米白飯,蜆肉豆腐赤麵豉湯,還有 signature 的任添任食椰菜絲。鹿兒島特等厚切豚肉,外脆內香軟,脆皮口感似蜂巢芋角,厚切的關係,肉味特別香,肉汁鎖得更好。任食椰菜絲,枱面上的柚子汁及紫菜汁,是椰菜絲專用。我比較喜歡紫菜汁,因為味道層次豐富,相信撈飯也不錯 🖒💖豆腐蜆肉赤麵豉湯,麵豉味濃的同時又不太咸

豆腐蜆肉赤麵豉湯,麵豉味濃的同時又不太咸,以麵豉湯來說,是高質素的。

甜品是新鮮西瓜,另會貼心地送上飯後熱茶一杯 😄

日本的每事每物都總是特別貼心,就連豬扒飯也做得有聲有色,超抵讚 👏👏

2019-04-06 102 浏览
朋友帶我嚟呢間吉列專門店,喺THE ONE商場,地點都算幾方便。 今日係平日,唔駛等位都已經有得食,假日要排隊架。先叫左啲小食,傾吓計開吓胃先。日本醋蕃茄面頭加左啲洋蔥粒,冰冰凍凍咁好Fresh!八爪魚芥辣毛茄毛茄即係秋葵,極高纖維,口感爽脆。 加左少少芥辣,但又唔會好嗆鼻。吉列食物當然係主角。吉列銀雅豚定食$298銀雅豚係日本最高級豚肉,油脂好豐富,一啖咬落去已經滿口油脂,煙韌彈牙,肉汁鮮甜。 仲話有豐富亞麻酸,咁咪好有益囉。 仲叫左吉列精選定食$368,呢個好抵食呀。包左白飯、赤味噌湯、漬物、甜品(西瓜),餐飲可以叫日本啤酒,唔駛加錢呀。好正,一於啤啤佢。前菜係日式冷豆腐,豆味好香濃。三色刺身有甜蝦、三文魚、油甘魚,仲擺到靚一靚。吉列豬柳、吉列大蝦、吉列生蠔、吉列帶子各一件,好豐富啫! 四款吉列都好出色,吉列蠔同帶子炸完仲好水潤,真係好少見,原來帶子係用刺身級別,wow。一個餐試晒咁多樣野,好開心。最後叫左兩個甜品share:荔枝雪葩伴白酒啫喱$38清新荔枝味,可以refresh口腔,再配搭白酒啫喱,食完吉列食物配呢甜品一流呀!櫻花雪糕伴和菓子$42櫻花雪糕好少地方有得食,好特別。
,假日要排隊架。

先叫左啲小食,傾吓計開吓胃先。

日本醋蕃茄
面頭加左啲洋蔥粒,冰冰凍凍咁好Fresh!

八爪魚芥辣毛茄

吉列食物當然係主角。

吉列銀雅豚定食$298

仲叫左吉列精選定食$368,呢個好抵食呀。

前菜係日式冷豆腐,豆味好香濃。

三色刺身有甜蝦、三文魚、油甘魚,仲擺到靚一靚。

一個餐試晒咁多樣野,好開心。

最後叫左兩個甜品share:

荔枝雪葩伴白酒啫喱$38

櫻花雪糕伴和菓子$42
櫻花雪糕好少地方有得食,好特別。 和菓子係紅豆餡,粉紅色好靚。

全餐好高質,吉列食物呢間真係正,會encore!
2019-04-06 703 浏览
這晚一行二人來到這間位於尖沙咀The ONE 的《丼吉日式吉列豬排專門店》食晚飯。餐廳大部份都是沙發座位,而且均以屏風相隔,私隱度高。先點幾款前菜試一下。八爪魚芥辣毛茄 ($58) - 八爪魚及毛茄均十分爽口,加了芥辣分外滋味。日式冷菠菜 ($58) - 新鮮爽嫩的菠菜配以香甜鰹魚味濃的醬汁,清新之選。薯仔沙律 ($52) - 以薯仔蓉及紅蘿蔔絲等材料加入法律醬拌成,薯仔味濃,口感幼滑。主食方面,我們點了吉列越乃黃金豚定食 ($298) 配 單點吉列蠔 ($58) 及 吉列車海老定食 ($328),每個定食均均有醃菜、赤味噌湯、日本宮城米飯及椰菜絲。吉列越乃黃金豚 - 外層炸醬非常鬆化,黃金豚肉豚味濃郁鮮甜,肥瘦分明,爽嫩多汁,令人印象難忘。吉列越乃黃金豚定食上枱前,侍應先送上炒香的日本芝蔴,將芝麻磨碎後,加入枱上的鮮中帶酸的豬扒汁,令豚肉更加鮮美。吉列蠔 - 外層炸漿酥脆,入面蠔味十分濃郁口感creamy,一口咬下,蠔味在口中爆發。吉列車海老 - 十分大隻,比餐刀還要長。炸漿酥化,蝦殼炸得十分香口,蝦肉爽口彈牙,蝦味濃郁,而且有好多蝦膏,蝦控必試!日本宮城珍珠米飯 - 有米香,口感軟

餐廳大部份都是沙發座位,而且均以屏風相隔,私隱度高。

先點幾款前菜試一下。

日本宮城珍珠米飯 - 有米香,口感軟糯,食完還可以refill 。🍚🍚🍚
赤味噌湯 - 入面有蜆及海帶等,足料好飲。
椰菜絲 - 配上枱上的柚子汁或紫菜汁,爽甜好食,亦是可以refill的。

最後再來個甜品

金箔丹波黑豆醬油雪糕 ($58) - 以味道醇厚、鹹味溫和的鶴醬醬油加入香甜軟滑的雲呢拿雪糕,出奇地食到焦糖香味,既有特色亦相當好食。

這餐每樣食物都很美味,相信我和朋友很快會再來吃飯。

• 吉列越乃黃金豚定食
  • 吉列車海老
今日收工之後來到位於尖沙咀的とん吉主打係吉列菜式的過江龍。坐下之後店員先奉上熱茶。 看了看餐牌,店內的食物定價也有點高。點了三款餐前小食,分別是胡麻菠菜、冷豆腐、薯仔沙律,另外還點了一味油甘魚刺身。油甘魚刺身十分鮮甜可口,絕對拍得住日本的質素。五片有點不夠呢。最後的主菜當然少不了吉列豬扒和吉列生蠔。另外還有吉列帶子都很想食,但係個胃空間有限還是等下次吧。原來我所想的吉列豬扒並不是咁簡單,而是日本的銀雅豚。呈現金黃色的吉列豚,吃落去好分多汁。肥瘦均勻色充滿着油脂,一啖咬落去又油脂溢出,回味無窮。簡直是豬肉界的奇蹟!而生蠔每隻大小相笁,炸漿厚薄均勻,吃落去好脆,炸起起後不油膩。食落去好滋味。配上他他醬,酸酸甜甜很是開胃。小店萬另外準備了鹽巴,如果擔心唔夠味的話可以點嚟食。但係我覺得味道好夠。店員溫馨提示白飯及椰菜絲無限添加,椰菜絲加入小店特製的西柚汁後很清新,不禁讓人吃多幾口來減低油膩感。份量都好多,所以都不擔心吃得不飽。最後還送上切好四四方方的西瓜和熱茶,這一點貼心一定是來自日本過江龍的才有。
今日收工之後來到位於尖沙咀的とん吉主打係吉列菜式的過江龍。

但係我覺得味道好夠。

老公個舊同事勁鐘意食依度既吉列豚,一年差不多多黎十次。老公其實自己都食過幾次,但因為好好食,所以成日提d豚肉好好食、d沙律菜好好食、d醬汁好好食......所以今晚唔使再掛係口邊提,可以放入口食勒先黎前菜,我地揀左:日式冷菠菜菠菜顏色翠綠,醬汁具濃厚鏗魚味,但一點都唔咸!八爪魚芥辣毛茄我一向都好鐘意食秋葵,加左少少wasabi,原來個味好夾的。另外,八爪魚肉嫩又彈牙日本醋蕃茄日本蕃茄一向都比較甜,加上醋凍食,酸酸、甜甜、冰冰,好好味!餐廳提供芝麻,我地先磨碎,然後可加豬扒汁點黎食。D芝麻磨完之後已經好香呀!黎勒,吉列京都銀雅豚同鹿兒島特等厚切豚肉定食一齊上。先食個沙律菜切得好幼,再配西柚汁同紫菜汁食。西柚汁酸微微,配埋沙律絲好爽口,老公好鐘意依個汁!紫菜汁勁重紫菜味,好似紫菜湯咁~鹿兒島特等厚切豚肉雖然係厚切,但估唔到好林,好軟,肉質感非常好,又有濃郁豚味👍🏻再點個豬扒芝麻醬,炸豚既味道再帶出好多👍🏻而且佢有少少脂肪、入口即溶,又帶油香,ichiban!吉列京都銀雅豚再黎試個吉列京都銀雅豚,一咬,濃郁既豚味從齒浸出,豚味比鹿兒島特等厚切豚肉更濃更重!佢既脂肪比例比鹿兒島特等厚切豚肉更高
老公個舊同事勁鐘意食依度既吉列豚,一年差不多多黎十次。
所以今晚唔使再掛係口邊提,可以放入口食勒

先黎前菜,我地揀左:

日式冷菠菜
菠菜顏色翠綠,醬汁具濃厚鏗魚味,但一點都唔咸!

八爪魚芥辣毛茄
另外,八爪魚肉嫩又彈牙

日本醋蕃茄

餐廳提供芝麻,我地先磨碎,然後可加豬扒汁點黎食。
D芝麻磨完之後已經好香呀!

黎勒,吉列京都銀雅豚同鹿兒島特等厚切豚肉定食一齊上。
先食個沙律菜切得好幼,再配西柚汁同紫菜汁食。
西柚汁酸微微,配埋沙律絲好爽口,老公好鐘意依個汁!
紫菜汁勁重紫菜味,好似紫菜湯咁~

鹿兒島特等厚切豚肉
再點個豬扒芝麻醬,炸豚既味道再帶出好多👍🏻
而且佢有少少脂肪、入口即溶,又帶油香,ichiban!

吉列京都銀雅豚
佢既脂肪比例比鹿兒島特等厚切豚肉更高,肉質更軟~

再點埋個啤酒,老公今晚好滿足

2019-04-03
2019-04-02 54 浏览
丼吉日式吉列豬排專門店近來突然心癢癢的想吃吉列的東西,在朋友介紹下,找了這間在尖沙咀的日式吉列豬排專門店,餐廳是在商場內的,位置非常方便。餐廳環境寬敞,每組座位也有屏風隔著,感覺私隱度比較高。我們點了三款前菜,八爪魚芥辣毛茄毛茄就是秋葵,吃落很脆很爽口,八爪魚很煙靭,兩款食材和日式醬汁的配搭味道非常夾。日本醋蕃茄蕃茄原隻切片,上面佈滿了洋蔥粒和拌上日式醋,番茄很鮮甜而且醋汁帶點酸酸的,非常開胃。日式冷豆腐-冷奴冷豆腐配上日式醬汁和調味料,冷豆腐很滑,醬汁帶點酸甜是非常開胃的小吃。特選進口生蠔配日本膠原蛋白這款生蠔很特別因為上面配上骨膠原蛋白,感覺很養顏,而生蠔上有大大粒的三文魚魚子,配上醋去吃感覺很清新很鮮味。吉列深海大蝦大蝦整碟端上來的時候很有氣勢,幾條大蝦非常大隻而且也被炸得金黃色的,吃下去很鬆脆香口,雖然外面很脆但裏面還是保留了大蝦的原汁原味,整隻蝦啖啖肉炸得非常棒。而配菜是椰菜絲,我們用店內提供了三種醬汁包括有豬扒汁、西柚汁和紫菜汁,原來椰菜絲配上醬汁是超好吃的。價錢屬中上但食物質素超班這樣的食物質素絕對對得起這樣的價錢,下次一定介紹朋友再吃。
丼吉日式吉列豬排專門店

餐廳環境寬敞,每組座位也有屏風隔著,感覺私隱度比較高。

我們點了三款前菜,

日式冷豆腐-冷奴

特選進口生蠔配日本膠原蛋白

吉列深海大蝦

2019-04-01 81 浏览
星期五,大慨9點鐘黎到The one 丼吉,唔洗等好奈(餐廳出面仲要有得坐住等)好快有位。👍🏻呢度出左除左吉列豬扒/豬柳🐖最緊要既係無限任添椰菜絲🥬🥒環境算幾靚,有卡位坐👍🏻員工服務正常,快手,態度唔差。先磨芝麻,再加埋豬排醬汁,點豬扒/柳正🙂西柚汁同紫菜汁點椰菜絲一流。🌟🌟主角:我地叫左兩個set🌟share食所以放埋一齊🌟1)吉列豬扒定食($228)2)吉列神戶牛肉薯蓉伴豬柳定食($248),各有前菜一碟(無食過,麻麻地),有飯,麵豉湯。同埋勁多椰菜絲!椰菜絲唔點野都好甜,點西柚汁就開胃👍🏻成餐飯refill 左一次我都夠哂。豬柳反而無豬扒juicy,而薯蓉餅都幾好味既,整體既吉列都唔錯。另外佢會比埋黃芥辣醬 同鹽比你,覺得點鹽都唔錯💓

先磨芝麻,再加埋豬排醬汁,點豬扒/柳正🙂

西柚汁同紫菜汁點椰菜絲一流。🌟🌟

2019-03-27 61 浏览
今日同朋友去食好多人推薦的丼吉日式吉列豬扒專門店。成個餐牌都吉列同吉列當然是選擇豚肉🤤一坐下來先點前菜。八爪魚芥辣毛茄日式冷菠菜薯仔沙律個人最喜歡這個,開胃又好吃。吉列大蝦伴帶子定食有兩顆帶子,三條蝦,份量一個人剛剛好。其實帶子才是本體件帶子大顆到極點,內裡肉質又嫩又鮮甜,吉列炸得夠脆。蝦身彈牙得黎又易入口。吉列京都銀雅豚我第一啖咬下去,個豬肉味立即完全出哂黎,檔都檔唔住,跟住肉汁滋埋出黎。真心正!再加上佢有少量肥肉,但一條根都吃唔到!基本上一啖豚肉一啖白飯,一會兒就吃清光!

今日同朋友去食好多人推薦的丼吉日式吉列豬扒專門店。

成個餐牌都吉列同吉列

當然是選擇豚肉🤤

一坐下來先點前菜。

薯仔沙律
個人最喜歡這個,開胃又好吃。

吉列大蝦伴帶子定食
有兩顆帶子,三條蝦,份量一個人剛剛好。

其實帶子才是本體
件帶子大顆到極點,內裡肉質又嫩又鮮甜,吉列炸得夠脆。

蝦身彈牙得黎又易入口。

吉列京都銀雅豚

真心正!再加上佢有少量肥肉,但一條根都吃唔到!
基本上一啖豚肉一啖白飯,一會兒就吃清光!

• 吉列豬扒定食
  • 吉列大蝦
2019-03-27 469 浏览
只吃過一次丼吉,在IFC,印象中都幾貴,吃個定食要差不多$400。已經是幾年前的事。友人在尖沙咀上班,找她吃午飯。見她選了丼吉,心想突然吃得這麼富貴,來到才發現,午餐的吉列豬扒只是$150。不過要吃,就想吃好些。吉列豬扒,實在不及特等豚肉的名字吸弔。特等豚肉都有三款,鹿兒島特等豚肉,鹿兒島特等厚切豚肉和越前黃金豚肉。店員介紹鹿兒島豚肉油脂較多,肉味較香。個人喜歡實在的口感,於是要了黃金豚肉。落完單,先壓碎芝麻,再淋上豬扒汁。薯仔沙律很久沒吃過薯仔沙律了。有一段時間經常吃韓國菜,前菜之中最喜歡薯仔沙律。份量都幾大,可以四個人分。薯仔沙律的味道不會出錯,好吃。日式冷菠菜醬汁少少甜,菠菜爽脆,清新,開胃又健康。八爪魚芥辣毛茄帶少少芥辣,輕微刺激。秋葵新鮮,又脆又黏。吉列黃金豚肉炸粉入口鬆化,感受到脆後便消失得無影無蹤,沒有絲毫油膩,實在無可挑剔。豚肉的肉質軟嫩,入口溶化,油香和肉味平衡,比例完美。吉列車海老有手臂般長,可以請師傅切好才上枱,我們想自己切,店員給我們送來刀叉。十分鬆化,切下去一拉,完全不會散開,以我的刀工也可以切得完完整整。蝦肉鮮甜,微爽,好吃。友人另外加了一隻吉列蠔。同樣好吃

落完單,先壓碎芝麻,再淋上豬扒汁。

薯仔沙律
日式冷菠菜
醬汁少少甜,菠菜爽脆,清新,開胃又健康。
八爪魚芥辣毛茄
帶少少芥辣,輕微刺激。秋葵新鮮,又脆又黏。
吉列黃金豚肉

吉列車海老
友人另外加了一隻吉列蠔。同樣好吃,新鮮、肥美又多汁。

椰菜絲配紫菜汁很好吃,配西柚汁則清新。美中不足,白飯太濕太腍,也欠飯香。

黑豆醬油雪糕
原來是雲尼拿雪糕,又幾滑幾厚,淋上醬油,又鹹又甜,很有趣,又撞又夾。
雖然埋單不便宜,但超級滿足。服務很好,店員會主動介紹芝麻的拌法,每樣食物配的醬汁,有fine dine的感覺。
2019-03-26
  • 吉列車海老
3K
2019-03-25 129 浏览
好耐沒有食過吉列豬扒,今日午餐專呈去the one嚟間專門店。窗戶那邊一個個卡坐好寛敞,舒適。其他普通坐空間感亦都好濶。環境很好,服務亦一流。前菜點了數款,開開胃先。日式醋蕃茄 $68醋汁酸咪咪勁開胃,蕃茄味道清新,最佳配搭。冷奴 $56比想像中大件,有豆香。曰式冷菠菜 $58清涼透心,健康之選。吉列豬扒定食 $228吉列大蝦伴生蠔定食 $282店員知道我和友人一起分享,特別將吉列系列的放在一盆上,看上來好有氣勢啊!每人有一碗芝麻粒,只要磨碎後加入豬扒醬汁,配上肉吃非常美味。醬料還有紫菜汁和柚子汁,可加添入椰菜絲,增加味蕾享受。豬扒肉質鬆軟不嚡口,炸漿薄薄的不油不膩,價錢貴啲都值得。吉列蠔入口爆膏爆汁,非常肥美,蠔味四溢,超正!吉列蝦啖啖肉,啖啖鮮味。可蘸少許沙律醬更添美味。配菜的椰菜絲和白飯是無限添加的。我添加了椰菜絲多次,實在太清甜太好食了。

前菜點了數款,開開胃先。

日式醋蕃茄 $68
醋汁酸咪咪勁開胃,蕃茄味道清新,最佳配搭。

冷奴 $56
比想像中大件,有豆香。

曰式冷菠菜 $58
清涼透心,健康之選。

吉列豬扒定食 $228
吉列大蝦伴生蠔定食 $282
醬料還有紫菜汁和柚子汁,可加添入椰菜絲,增加味蕾享受。

豬扒肉質鬆軟不嚡口,炸漿薄薄的不油不膩,價錢貴啲都值得。

吉列蠔入口爆膏爆汁,非常肥美,蠔味四溢,超正!

吉列蝦啖啖肉,啖啖鮮味。可蘸少許沙律醬更添美味。

2019-03-25
2019-03-17 75 浏览
平時甚少食炸物的我都覺得這間吉列專門店很捧男朋友突然想吃吉列豬扒,我懷着普通心情陪他去試試。吃吉列豬扒不會少得芝麻,給我們自己磨,很好玩沙律菜絲配西柚醬汁酸酸甜甜很開胃我們點了三個頭盤,分別有菠菜、薯仔沙律和秋葵八爪魚全部都非常好吃,如果要我給分數一定是完美一百分💯三月頭盤之中最愛就是秋葵八爪魚,有點辣醬,令整體味道再度提升吃完頭盤我們點了六隻生蠔,每一隻都肥美新鮮,愛吃生蠔的你是必需點的除了有生蠔,旁邊還有新鮮魚子,加在生蠔上令人一試難忘吉列大蝦豬扒定食到啦,份量不小碗飯仲要係珍珠米,成本都唔平。豬扒同大蝦都站得好靚,色澤金黃。最重要是鎖定肉汁,不會炸到乾曬,吃落很juicy! 加上芝麻跟豬扒汁,真是超讚這間吉列專門店的炸物很出色,無想到甜品更出色點了梅子骨膠原啫喱,旁邊是梅子汁,是用來加在啫喱吃的,不會很甜還有些少酸酸的感覺,非常淸新和果子伴綠茶雪糕不會很甜,值得一讚是雪糕不會很多奶,這綠茶味非常重差不多$900賣單,但今天的食物質素及服務令我非常滿意,下一次會帶家人來
平時甚少食炸物的我都覺得這間吉列專門店很捧
男朋友突然想吃吉列豬扒,我懷着普通心情陪他去試試。
吃吉列豬扒不會少得芝麻,給我們自己磨,很好玩
沙律菜絲配西柚醬汁酸酸甜甜很開胃
我們點了三個頭盤,分別有菠菜、薯仔沙律和秋葵八爪魚
全部都非常好吃,如果要我給分數一定是完美一百分💯
除了有生蠔,旁邊還有新鮮魚子,加在生蠔上令人一試難忘
吉列大蝦豬扒定食到啦,份量不小
這間吉列專門店的炸物很出色,無想到甜品更出色

2019-03-17 48 浏览
第一次食呢間餐廳,係一位師兄帶我去食。佢極力推介呢間日本餐廳。其中一個主要原因係:配菜任fill,白飯任裝無錯,你話我『屎劊』都好,呢個都真係幾吸引。但係除此之外,佢既吉列豬扒都真係世界級。佢唔會有多餘既炸粉,食落又唔油膩。一啖豬扒,一啖飯,真係好滿足。呢度裝飾都幾有心思,不過員工態度可以再frdly啲就好。
無錯,你話我『屎劊』都好,呢個都真係幾吸引。
呢度裝飾都幾有心思,不過員工態度可以再frdly啲就好。
2019-03-16 64 浏览
看完電影好肚餓,在the one找找看有什麼美食,反正平時很少吃吉列,就試試這間Tonkichi吉列專門店!日式的裝修風格,我們被安排坐卡位,十分舒適,還可看到街景,真是賞心樂事!店員親切友善!這裡的吉列定食選擇有好多,我們分別點了數量限定的鹿兒島等特厚切豚肉定食和吉列生蠔定食!侍應送上芝麻,我們先得把芝麻磨碎,一會兒可以沾豚肉吃!還有不同醬汁!我們另外點了些前菜!日式冷豆腐上有木魚碎、薑和蔥碎!好滑好有豆味的豆腐!自家制泡菜,酸酸地辣辣地,令人好開胃!定食來了,很豐富呢!定食有可以免費無限加點的椰菜絲,還有白飯和味噌湯!炸黑豚的粉好薄,炸皮十分酥脆,肉質好細嫩,不油膩更是重點,即使我們點了厚切豚肉,吃起來還是很爽口又很稔,推薦!超級鮮嫩美味的!幼切的椰菜絲超新鮮的,加上紫菜汁吃!我們追加了幾次!吉列生蠔定食也不輸,蠔大大隻,香脆的吉列外層,配合新鮮多汁的蠔肉,好美味!還點了300ml大吟釀,真的好滿足,整個感覺仿佛身在日本!

店員親切友善!

我們另外點了些前菜!
日式冷豆腐上有木魚碎、薑和蔥碎!
好滑好有豆味的豆腐!

自家制泡菜,酸酸地辣辣地,令人好開胃!

定食來了,很豐富呢!
定食有可以免費無限加點的椰菜絲,還有白飯和味噌湯!

幼切的椰菜絲超新鮮的,加上紫菜汁吃!我們追加了幾次!

還點了300ml大吟釀,真的好滿足,整個感覺仿佛身在日本!
2019-03-12
在The ONE 睇戲前, 今晚跟男友在同一商場食埋晚餐, 消費滿 $1000 有3小時 free park , 都算不錯, 不想走來走去了 這間日式炸豬扒馳名的餐廳在世貿也有分店, 十分出名! 我們時不時都會encore, 豬扒是難得的Juicy! 日本人開的餐廳注定了品質的保證, 門口陳列了餐廳一系列的爉做精緻模型, 讓客人在等待時已經有概念想吃什麼了呢 我更喜歡此餐廳的間隔, 坐位之間很寬敞, 每圍餐桌有一個小小的屏風帶點私隱, 可以跟三五知己私聊而不覺得很打擾, 而且室內用上和式的設計, 燈光柔和, 令人坐得十分舒適八爪魚芥辣毛茄毛茄其實是指秋葵, 有wasabi味, 加上木魚及醬油, 拌埋八爪魚刺身一起吃, 口感很黏稠, 口感很特別 日式冷豆腐 豆腐上有薑蓉及木魚絲, 配上醬汁一起吃, 豆腐的豆香濃郁, 令人回味無窮 吉列神戶牛肉薯蓉說實在, 這裡必食的一定是吉列豚肉, 有鹿兒島的豚, 銀雅豚, 黃金豚桌上放了三款醬汁, 中間的豬扒汁, 芝麻紫菜汁 (比較香口), 西柚汁 (比較開胃), 用碗把芝麻自行研磨至碎, 配上醬汁一起吃 吉列銀雅豚定食 銀雅豚是日本的高級豚肉, 口感

日本煎茶

吉列銀雅豚定食

銀雅豚是日本的高級豚肉, 口感比鹿兒島煙韧, 肉汁鮮甜, 而拌碟上有海鹽, 少量灑上已可以帶出吉列豚肉的鮮味,
吉列銀雅豚定食

堆砌如山, 切得很幼細的菜絲可以拌上西柚汁吃, 可以更開胃, 中和吉列的油膩, 更是無限添加!
那些米飯給燈光打上後, 真的有點閃閃的反白效果, 日本的宮城米真的很香甜美味
宮城縣日本珍珠米

湯內有蘿蔔, 海帶, 香菇, 肉湯, 飲下去時有一種甘甜濃郁的感覺

炸日本生蠔定食

跟吉列豚一樣, 可以拌隨幼切的菜, 去卻吉列的油膩, 五隻日本蠔身都是珍寶的日本蠔, 比較多肉汁, 口感creamy , 想不到不輸給吉列豚

鹽田啤酒
是香港100%製造的手工啤酒, 酒精濃度不太高, 只有4.7%, 聞下去有鹽香味, 飲下去有甘甘地的麥芽香, 也有些柚子味果香, 唯一美中不足是那些泡沫很快消失

金箔丹波黑豆醬油雪糕

這個甜品很特別, 插著一支醬油汁, 原來是由客人自己自由加上醬油, 香甜的黑豆味道濃郁, 配上滑身的雲呢拿雪糕, 味道厚實難忘

宮城縣日本珍珠米 (2kg) -$228

在食吉列豚肉的餐廳, 我最欣賞的是這裡的米, 在家裡, 我是一個冇米氣的人, 不喜歡食飯, 但在這裡, 我會不知不覺吃下了整整一碗米飯!
因為這裡的米飯特別的甜, 而且很雪白, 是有彈力的米
我真的忍不住問經理有沒有可能可以買些回家煮
想不到我不是第一位問的客人, 而且他們是真的有米賣! 2kg 一袋不便宜呀, 但真的吸引到我買回家給家中孩子
大廚說這個飯在自家煮可能要試一兩次才試出味道來,
先要浸 20分鐘的水, 令米產生化學作用甜些, 再晾10分鐘水才煮飯
而飯要米白, 要洗米洗到見清水, 洗走雜質, 米才會又白又脹

宮城縣日本珍珠米

這真的是一間很高質素的日本餐廳, , 真的令人禁不住不斷 encore!
2019-03-04
日本煎茶