之前諗唔到食咩好,咁啱就俾我發現咗呢一間喺中環街市新開的台灣菜,見佢新開梗係要試吓啦🤩他們的款式選擇也很多,選擇困難症的我都揀咗好耐先決定好食咩🫣鹽酥雞滷肉飯 $58 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟鹽酥雞的份量不少,不過就炸得有少少乾身,但食落都不會太柴,所以還不錯;不過滷肉飯就一般般,他們的滷肉偏乾,而且比較瘦,沒有滷肉飯獨有嗰種油香味,配上鹽酥雞一齊食,就係乾上加乾,要不斷飲嘢飲古早榨菜肉鬆蛋餅 $46 推薦指數🗯️:🌟🌟份量超級少,一啖咬落去主要食到的就只有外面的那層皮,榨菜肉鬆很少,而且同樣都係食落超級乾,醬汁少到連味道都不是很試得出珍珠奶茶 $16 推薦指數🗯️:🌟🌟跟餐都要加$16先有一杯,味道很甜,如果不是因為其他食物太乾,應該唔會飲得晒古早芋泥三色芋圓 $38 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟算是一整餐之中最好吃的,芋圓煙煙韌韌,不過味道就普普通通,涼粉一條條咁食落有少少似河粉,但係用匙羹就唔方便食肉,芋泥食落好滑身,不過都會食到少少芋頭粒嘅質感,而且芋頭味都好濃,不過整體味道都算偏淡以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

鹽酥雞滷肉飯 $58 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

古早榨菜肉鬆蛋餅 $46 推薦指數🗯️:🌟🌟

珍珠奶茶 $16 推薦指數🗯️:🌟🌟

古早芋泥三色芋圓 $38 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

2023-07-20 69 浏览
真係垃圾到講唔出聲,珍珠奶茶完全0茶味,得奶呀,走冰又唔得,個魯肉飯還好,飯就有d爛,豬扒就好唔match,隻甜汁勁甜,豬扒就炸到黑Q曬........真係食一次就88啦! 接近90蚊,大把好野食啦!真係你地識唔識煮野食架!!!最基本一個奶茶都仲未識沖,d茶真係咁貴咩!賣3幾十蚊,貴過25蚊果間天仁世一茶皇..............................天仁世一
外卖自取
2023-07-19 66 浏览
同朋友🧒🏻一齊喺中環,想簡簡單單食啲嘢,咁就行咗嚟中環街市呢度搵吓望吓,因為呢度開咗唔少小餐廳同埋Kiosk🤩,行半個圈🤣,見到呢間,台灣食物,名字又幾得意,咁朋友🧒🏻就話不如試吓😆$56「古早花雕雞卷」:雞肉卷成員柱體狀,跟住厚切一片片,雞肉肉質軟熟,啖啖肉,有淡淡嘅花雕香味😋$38「滷肉A菜」:大量滷肉鋪喺菜面🤩,滷肉半肥瘦夠晒甘香😋;A菜新鮮爽脆😋$58「麻辣鬼椒起司雞腿蛋吐司🍞」:多士🥪邊有啲熱溶咗嘅芝士🧀️,好惹味😋;裏面有雞髀肉,仲有煎雞蛋,幾好味,少少辣,食得好開胃🤩$46「古早榨菜肉鬆蛋餅」:蛋餅夾住啲軟腍腍嘅肉鬆同埋脆脆哋嘅榨菜粒,呢個小食幾好味🤩$38「古早芋泥三色芋圓」:芋圓煙靭🤩,芋泥幾香芋頭味🤩,仲有燒仙草,整體唔係好甜,啱我胃口🤣

[ 久久 ]最近中環街市又有新店,主打台式料理,價錢親民。✿ 久久紅燒半筋半肉麵 $63湯底濃郁,麵條爽口,紅燒牛肉半筋半肉,口感柔軟😋。✿ 鹽酥雞滷肉飯🐔🍚 $58滷肉飯用滷汁燉煮而成,味道非常香濃,鹽酥雞外皮酥脆,鹹味十足,好適合餸飯食。✿ 古早榨菜肉鬆蛋餅🍳 $46古早榨菜肉鬆蛋餅口感脆脆的,配上酸酸甜甜嘅榨菜同咸咸嘅肉鬆,美味可口。✿ 滷肉A菜 $38滷肉都幾多,滷肉汁帶出青菜香味🥬。✿ 黑糖薑母茶 +$12黑糖薑母茶好台式口味,偏甜而不太辣。✿ 紅棗桂圓茶 +$12紅棗桂圓茶好味又養生,不會過甜。總結🫦中環街市有好多不同餐廳,主要以food court形式,可以食好多唔同口味食物,呢間台式餐廳性價比幾高,想食台灣野不妨一試。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿久久地址: 中環皇后大道中93號中環街市地下G18號舖✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 久久 ]

最近中環街市又有新店,主打台式料理,價錢親民。

✿ 久久紅燒半筋半肉麵 $63
湯底濃郁,麵條爽口,紅燒牛肉半筋半肉,口感柔軟😋。

✿ 鹽酥雞滷肉飯🐔🍚 $58

✿ 古早榨菜肉鬆蛋餅🍳 $46

✿ 滷肉A菜 $38
滷肉都幾多,滷肉汁帶出青菜香味🥬。

✿ 黑糖薑母茶 +$12
黑糖薑母茶好台式口味,偏甜而不太辣。

✿ 紅棗桂圓茶 +$12
紅棗桂圓茶好味又養生,不會過甜。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
久久
地址: 中環皇后大道中93號中環街市地下G18號舖
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
💙中環·久久💙中環街市有間新開嘅台式餐廳😎一入到係food court形式 鍾意坐邊都得大大隻字寫住久久 離遠已經望到木系裝飾 餐點都有埋注音 幾有台灣風味💕蜜汁滷排骨滷肉飯 $72滷出嚟嘅排骨口感鮮嫩多汁而排骨滷完之後再搽蜜糖上色+甜味😃然後再炸 大大塊非常脆 肉味香濃有少少炸過咗 但味道還可以滷肉吸收咗滷汁嘅味道唔會覺得太鹹或太甜易入口👌🏻👌🏻飯底係台灣傳統滷肉飯飯粒 仲有2條小棠菜+鹹酸菜久久紅燒半筋牛肉麵 $78麵幾大一碗 上面係牛肉+牛筋各兩大件紅燒牛肉係半筋半肉夠腍 而且都夠入味牛筋啲筋有啲彈牙 入口感覺豐富2條小棠菜+鹹酸菜+蔥花個湯唔係重口味 飲落帶少酸麵條係扁身軟麵條 但唔太掛汁士林鹽酥雞 $46鹽酥雞份量尚可 粒粒都好大嚿但炸粉偏厚咗 食落要咬到好入先係肉味道唔會過鹹 幾脆身涷芋香珍珠奶茶 $16芋頭幾香濃 迷人嘅紫色甜甜煙韌嘅珍珠 搭配香濃芋香奶茶味道豐富多層次熱黑糖薑母茶 $12真材料沖泡而成 但味道偏淡除咗可以暖胃暖身仲有美白抗氧化功效😂
💙中環·久久💙

除咗可以暖胃暖身
仲有美白抗氧化功效😂
2023-07-10
2023-07-09 43 浏览
Back date: 27 June 2023差不多3點先食lunch, 又係又係中環街市。 但好幾間已經係tea menu。朋友介紹久久台式茶飯館 (Chew Taiwan)。 佢話雖然都係tea menu,但久久份量十足, 所以決定叫呢間。睇下佢 menu (Picture 2). 有麵 有飯 有小食, 我肚餓, 所以決定叫飯。 叫左鹽酥雞家傳滷肉飯。鹽酥雞大大件 仲要有成6件, 仲有伴菜,蛋 (雞和伴菜分上的), 滷肉飯份量真係十足。鹽酥雞值得推介 好味, 滷肉飯正常發揮。packing吸引
Back date: 27 June 2023

, 滷肉飯正常發揮。

packing吸引

外卖自取
2023-06-30 70 浏览
食物非常一般叫咗個半筋半牛伴麵 $82 啲牛肉唔夠淋 仲要無牛肉味 好似冰鮮咁個麵得個辣字完全無麻香味 麵條煮太淋咁嘅質素要$82 完全唔抵食勁難食 職員態度差 用qr code 落單收唔到confirmation receipt, 個女職員無諗住幫手, 比咗錢攞唔攞到嘢食唔關佢事咁淨係叫人搵中環街市職員 明明張單有晒名,電話 都無諗住幫手話知你死嗰隻..唔識變通 仲要好似係我呃佢嘢食咁(?)以後唔會幫襯又貴態度又差omggggg
食物非常一般
叫咗個半筋半牛伴麵 $82
啲牛肉唔夠淋 仲要無牛肉味 好似冰鮮咁
個麵得個辣字完全無麻香味 麵條煮太淋
咁嘅質素要$82 完全唔抵食勁難食

以後唔會幫襯又貴態度又差omggggg
2023-06-28 61 浏览
今日又去咗中環街市搵食,見到有間新開左冇耐嘅台灣牛肉麵,啱晒,就係好想食麵,同埋佢仲有仙草芋圓,真係正中下懷😄我揀咗牛肉麵,加咗杯珍珠奶茶,牛肉麵好食,牛肉大大嚿,又煮到好入味好林,湯底飲完唔口渴!珍珠奶茶嘅珍珠係彈牙嘅,奶茶夠濃郁,係好飲嘅!朋友就想食飯,嗌咗個排骨滷肉飯,有半隻蛋配埋嘅,試咗舊排骨,味道唔錯!滷肉飯都係好味嘅!芋圓仙草,就麻麻哋,仙草切到一條條,唔係想食嘅滑捋捋質地,三色芋圓就正常發揮😊會因為佢嘅牛肉麵同滷肉飯再返嚟幫襯😆

珍珠奶茶嘅珍珠係彈牙嘅,奶茶夠濃郁,係好飲嘅!

會因為佢嘅牛肉麵同滷肉飯再返嚟幫襯😆
sunday經過中環簡單食餐飯入來叫了份滷肉炸雞飯+肉鬆蛋捲+地瓜酥滷肉勁多肥肉,下不了口炸雞好硬好老,感覺雞唔新鮮肉鬆蛋捲腥氣十足地瓜酥甜膩唔好食東西難食都算了,最令人激氣的事:坐低見到檯有少少水漬,去counter要啲纸巾,第一次去比左两張薄紙,實在太薄了,两張都唔够出邊一張厚,就走去再攞多次,结果都係比两張勁薄的紙巾,問佢可唔可以比多啲,佢竟然飛左兩個白眼話,「紙巾跟餐㗎,你要多咪去隔離(7仔)買咯」,激死!!2023年6月25號下午3點係度值班的這位女侍應,實在讓人大跌眼鏡。
sunday經過中環簡單食餐飯
入來叫了份滷肉炸雞飯+肉鬆蛋捲+地瓜酥

滷肉勁多肥肉,下不了口

炸雞好硬好老,感覺雞唔新鮮

肉鬆蛋捲腥氣十足

地瓜酥甜膩唔好食

東西難食都算了,最令人激氣的事:

炸雞滷肉飯
肉鬆蛋捲
地瓜酥
炸雞滷肉飯
2023-06-25
下午茶
2023-06-21 208 浏览
Yeah下個月終於回台喇🛫!今個月都繼續食住台灣嘢止住癮先,中環街市🏬裡餐廳林立,久久係其中一間新開業嘅台式餐廳,價錢喺呢區嚟講算好大眾化👍🏻,性價比幾高。·🍜久久紅燒半筋半肉麵 HKD$78牛筋口感軟綿😚,半筋半肉嘅腱肉肉質軟腍,加上紅燒湯底味道濃郁😋,十分不錯。麵底係偏腍身嘅白色扁麵,幾掛湯💦。·🍚蜜汁滷排骨滷肉飯 HKD$72充滿古早風味,滷肉🐖係台灣食到嘅味道! 滷肉半肥瘦,具油燸口感😙;而排骨大大件,香酥厚實啖啖肉,襯埋半熟流心蛋🍳一絕。·🌯古早榨菜肉鬆蛋餅 HKD$46每吃一口都係滿滿嘅肉鬆😚,蛋皮層整得較薄,若厚些會更具口感呢。·🫖冷泡亞里山烏龍 加配+$12🍵冷泡台南高山綠茶 加配+$12無糖冷泡茶好適合解膩,烏龍茶茶底較濃郁,綠茶口味則較清新。·📍久久中環皇后大道中93號中環街市地下G18號舖

🍜久久紅燒半筋半肉麵 HKD$78

麵底係偏腍身嘅白色扁麵,幾掛湯💦。
🍚蜜汁滷排骨滷肉飯 HKD$72

而排骨大大件,香酥厚實啖啖肉,襯埋半熟流心蛋🍳一絕。
🌯古早榨菜肉鬆蛋餅 HKD$46

每吃一口都係滿滿嘅肉鬆😚,
蛋皮層整得較薄,若厚些會更具口感呢。
🫖冷泡亞里山烏龍 加配+$12
🍵冷泡台南高山綠茶 加配+$12

無糖冷泡茶好適合解膩,烏龍茶茶底較濃郁,綠茶口味則較清新。
📍久久
中環皇后大道中93號中環街市地下G18號舖
2023-06-15
2023-06-20 68 浏览
放工嚟中環街市食dinner,第一次幫襯呢間台式店就叫咗碗牛肉麵。等咗5分鐘左右就煮好,速度好快,但食落仲有少部分麵條硬硬地,唔係好夠熟。食舊牛先知出事。。碗麵有三舊牛肉,份量正常嘅,但係其中兩舊係完全咬唔開,硬過牛肉乾,同平時食過軟稔稔嘅牛肉係兩回事。最後我只係食咗一舊牛肉(而嗰舊都係硬,只係算係啱啱好咬得開嘅程度)就要放棄碗麵。冇諗過喺中環會食到咁難食嘅嘢,七十幾蚊唔係話貴但附近有好多比佢好嘅選擇。一定唔會再幫襯喇。

牛肉麵
2023-06-20 57 浏览
上次去中環街市買沙律見到呢到裝修緊,今日經過原來開咗台灣菜,太耐冇食,我哋就睇吓餐牌就坐低叫,下午茶性價比好高。久久麻辣牛三寶$98有牛腱心,牛筋,牛肚,炆得好入味,味道少少辣辣地幾開胃,牛腱心口感軟林,牛筋爽口彈牙,牛肚煙韌可口,另外酸菜很好食,酸酸甜甜好開胃。久久紅燒牛肉麵$58牛肉煮得剛剛好入口幼滑爽口,湯底龍肉牛肉味,牛肉口感煙韌。士林鹽酥雞$46鹽酥雞炸到香脆,一咬開好多汁,雞肉嫩滑。古早芋泥三色芋圓$38芋圓煙煙韌韌,仙草爽滑,芋泥香甜,好好味。

久久麻辣牛三寶$98

久久紅燒牛肉麵$58
牛肉煮得剛剛好入口幼滑爽口,湯底龍肉牛肉味,牛肉口感煙韌。

士林鹽酥雞$46
鹽酥雞炸到香脆,一咬開好多汁,雞肉嫩滑。

古早芋泥三色芋圓$38
芋圓煙煙韌韌,仙草爽滑,芋泥香甜,好好味。
2023-06-18 51 浏览
現場係Foodcourt咁, 只環叫左野食去附近位置等餐點完成就可以拎埋位食😎大腸麵線 $32碗麵線好香冬菇味, 大腸腍而入味, 係好食既大腸麵線!! 而且佢寫係輕量, 但其實都幾飽肚🙊 係幾近台灣既味道🥢滷肉A菜 $38 台灣既A菜即係同油麥菜好類近, 本身平平無奇既灼菜, 加左滷肉就令人好有食慾🫶🏻🥢士林咸蛋芋泥酥 $42呢個芋泥酥一食就知係即叫即整, 口感好脆肉熱辣辣, 整體都幾大舊好飽🙊🧋自家芋泥奶茶 $32 如果配餐就加$22, 奶茶會較甜炎炎夏日好岩飲, 而且真係好多沙沙口感芋泥蓉係杯底, 對於我呢個芋泥控黎講都幾滿足😌

大腸麵線 $32

🥢滷肉A菜 $38

🥢士林咸蛋芋泥酥 $42

🧋自家芋泥奶茶 $32
2023-06-07
午餐
2023-06-08 98 浏览
最近在中環街市發現了一家新開的台式餐廳,名為「久久」這裡的最出名吃久久紅燒牛肉麵,其中最受歡迎莫過於「牛三寶麵」。真是好適合貪心的我一口氣吃了牛身上的三個部份。-HK$85 久久川味牛三寶麵~爽口又彈牙的牛肚、軟燸的牛筋、半筋半肉的牛腱肉組合,吃起來口感扎實又有咀嚼感,辣得刺激的川味湯底與我喜愛口味的酸菜,酸酸辣辣,讓我吃得十分過癮。-HK$22自家製的芋泥鮮奶~淡淡的芋香味道和濃郁的奶香,喝起來順口,吃到芋粒,不過對我來說芋泥有點甜。-總括來說,招牌菜「牛三寶麵」,牛筋、牛肚及牛腱肉相對份量大,可以滿足不大胃口的我。
久久川味牛三寶
真是好適合貪心的我一口氣吃了牛身上的三個部份。

HK$85 久久川味牛三寶麵~爽口又彈牙的牛肚、
軟燸的牛筋、
半筋半肉的牛腱肉組合,
自家製芋泥牛奶

2023-06-06
久久川味牛三寶
自家製芋泥牛奶
2023-06-07 825 浏览
餐廳:久久地點:中環街市菜式:台灣菜餐牌:下午茶餐牌有古早手工麵,家傳滷肉飯,地道小食,甜點,飲品,價錢相宜久久紅燒半筋半肉麵 $63久久紅燒半筋半肉麵大大碗,面頭係牛肉同牛筋各兩大件。牛肉係半筋半肉,夠稔,食落骨膠原感重,味道亦啱啱好。牛筋入口即化。伴有兩大條小棠菜,鹹菜同蔥花。個湯好清,飲落帶少少酸味,送麵好好食。麵係白色扁身麵條,偏稔,份量好多。呢個下午茶價錢抵食。自家芋泥鮮奶 加$22自家芋泥鮮奶用外賣膠杯上,大半杯係冰,下底係芋泥。鮮奶好滑,配甜甜哋嘅芋泥係啱啱好,夠飲!士林鹽酥雞$46士林鹽酥雞用金屬兜加張吸油紙裝住,一共有9 件。鹽酥雞炸得外脆內滑,味道唔會過鹹。古早台式烤香腸 $48古早台式烤香腸 一客8片,整得皮脆肉汁多,伴有蒜片可以解膩加辣。滷肉A菜 $38滷肉A菜係油墨菜上面加好多滷肉。油墨菜份量足,滷肉份星多,又嫩又夠味!眼濶肚窄,最後多到要打包。今餐全部食物都滿意,上菜快捷,價錢合理,地點方便。下次希望可以試試其他野食。
餐廳:久久
地點:中環街市
菜式:台灣菜
久久紅燒半筋半肉麵 $63
久久紅燒半筋半肉麵

麵係白色扁身麵條,偏稔,份量好多。呢個下午茶價錢抵食。
自家芋泥鮮奶
自家芋泥鮮奶 加$22
士林鹽酥雞
士林鹽酥雞$46
古早台式烤香腸 $48
滷肉A菜
滷肉A菜 $38

眼濶肚窄,最後多到要打包。

2023-06-07
士林鹽酥雞