2024-06-30
二十道 - 北角📍北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖北角、鰂魚涌果頭多野食大家都知,今次朋友推薦左呢間日式小店比我地試下。睇睇價錢牌,有平有中價,都好親民。 一坐落黎,店員好熱心,比左兩杯茶。西班牙白豚肉拉麵- $78湯底係雞濃湯。上面有幾塊西班牙豚肩肉,係用西京味噌醃成再生燒,口感林林地,味道甜甜地好入味。配料有魚蛋片,BB露筍,車厘茄,青瓜,都幾豐富同多元化。個雞湯真係靈魂,師傅將個湯到煲到勁濃,係有啲張力,但又唔會太漏,佢仲加左啲rosemary令湯層次再提升, 真係飲晒成碗湯咁滯。王室之食事 - $168呢個套餐抵食,包一個main, 串燒兩條仲有沙律、前菜、麵同甜品,成6個course. 主食叫左熟成白生魚生丼,細細既一碗,但上面係滿滿既魚生同玉子粒粒。 前菜係芥末螺肉,螺肉有咬口,芥末味唔算太衝擊。串燒係雞肉同雞腎,係濃濃既醬油味,雞肉好juicy好滑,雞腎粒粒都漲卜卜又爽口。唔使驚碗飯細細食唔飽,因為佢仲會有一碗雞白湯拉麵,同豚肉拉麵果碗係一樣既,即時encore果個咁正既湯底😋 甜品係櫻花和果子,為呢餐做上總結。
📍北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖
一坐落黎,店員好熱心,比左兩杯茶。
西班牙白豚肉拉麵- $78
王室之食事 - $168