2014-06-09
利申:本身已經係亞坤 fans,自從第一次去新加坡之後就對佢地香脆的咖央多士、半熟蛋及偏甜的奶茶深深著迷。往後兩次再去新加坡,都一定要至少食一次(第二次搭凌晨機走,都要係機場食亞坤做最後一餐)。聽到亞坤終於要係香港開分店已經超級興奮,星期日第一日開舖已經要幫襯。新餐廳,不出所料,好多湊熱鬧的香港人。先介紹,亞坤係自助形式,自己搵位(等位)之後,再排隊去收銀落單。本身係等埋食物先返埋位,除非係飯或喇沙類比較耐既菜式,先至拎塊號碼牌埋位。咖央多士則可以自己等埋先攞返位。之但係第一日營業實在太多人,為免迫爆 counter,所有食物都一律用號碼牌。估計開業初期人流回復正常之前,都會係呢個形式。由於當日興奮過度自己一個人衝去試,所以馬上搵到個搭枱位。排隊反而用左 20 幾 30 分鐘,主要原因唔係收銀慢或者唔夠人,而係好多人都係第一次幫襯亞坤,唔知可以點叫野食,有時可以當一 set 既食物就散嗌,有時就係問 XXX 究竟係咩黎,收銀亦都太過友善地講解。如果啲客落 order 爽手啲,排隊其實唔會特別慢。落單後記得先在收銀隔離自助區餐具,如果個位無甜豉油都記得攞返支~等食物,又係果句,由於第一日
等食物,又係果句,由於第一日客人實在太多(聽聞下晝 3 點已截龍,當日係 11 點開始營業),所以起碼 30 分鐘食物先至到齊。
我叫既係 Set A,有齊最基本要試既:咖央牛油多士、半熟蛋兩隻、飲品。Set A $39,不過叫左凍奶茶之後就變左 $45,同新加坡售價差無幾。
不過當日等左 10 幾分鐘先黎,多士都凍左少少,亦都唔脆了。想品嚐百分百亞坤多士既人,不妨等過一排熱潮減退,或者無乜人既時段先黎。唔好俾美中不足既第一次,破壞左你對亞坤多士既印象。
半熟蛋平時係用碟上,不過當日人太多(「人太多」三個字不停出現),於是就用外賣兜上。食時可加胡椒及甜豉油,我就只加後者。新加坡甜豉油杰身,而且好濃,加埋半熟蛋食時唔好落太多,唔夠先再加。蛋黃香加上蛋白滑,仲有甜豉油既鮮甜,不得了~強烈建議大家至少試一啖(而且一定要試蛋黃)。
食完晒奶茶先黎,冰都溶左大半,比較淡,大家可以考慮叫少冰。亞坤以至新加坡的奶茶都偏甜,奶味重過茶味好多,同港式完全唔同。南洋咖啡則見仁見智,我自己本身都鍾意奶茶多過咖啡,大家自己選擇~
至於其他飲品,例如咩冰或者摩卡,開業當日好似應付唔到,有啲客要轉飲其他飲品,講聲俾大家知,做定無得飲既心理準備~
雖然當日無食正餐類,但附近既人都分別係我面前食左雞飯、喇沙同炸雞飯。聽到既評語如下:雞飯香(隻雞望落都幾滑)、喇沙比想像中辣,炸雞飯好多配菜(炸雞味都好香,即係炸野果陣味)。
總結如下,新加坡味道保持得到,但係一開業好多野都拿手唔成勢,想認真試都係先等一等~
题外话/补充资料:
我都覺得有點兒太 hard sell,但我唔係 6 月 7 有得試食既打手~所以絕對客觀,哈。