2021-05-22 126 浏览
位於銅鑼灣的美食街 以西餐為主 只有1間中菜 就是我今天的午餐點西式的裝修 店內有大大的水吧 但不知是樓底矮還是什麼原因 一進入就覺得很嘈吵 像身在市場中 和清雅的佈置有很大反差菜式是走新派路線 圖片很吸引 先來一客推介菜-半份烤鴨 和一般的不同 皮和肉是分離 鴨脾另上 清楚的看見皮很厚和油膩 不像烤的 且不熱 而配料更有點冰冰的 令我頗失望黑糖脆鱔 很脆口 但吃不出魚味 可能是魚切得很幼吧貝勒爆炒羊 一上菜就聞到濃濃的莞茜和羊味 朋友怕吃莞茜 最後是他吃羊肉 我吃莞茜 小籠包 皮薄 湯汁多 肉味濃 好味 在我曾吃的小籠包 排名在前五名內酥炸杏仁豆腐 我是被它外形吸引而點的 仔細來説不是豆腐 應是冷凍杏仁奶再去沾漿粉炸 再配上少量杧果汁和水果 很有心思這是一間另類的新派滬菜 but not my cup of tea

黑糖脆鱔 很脆口 但吃不出魚味 可能是魚切得很幼吧
2021-05-22
2021-05-21 118 浏览
之前聽朋友講銅鑼灣有間食北京填鴨好正嘅地方就係呢間京滬·佳餚啦呢度環境好舒適,光線充足啲服務員態度好好不過冷氣唔係好夠🙈如果可以開大少少冷氣就仲好必食北京填鴨兩個人食半例都好夠個皮好香脆,又唔肥,唔會有層肥油鍾意佢嘅麵皮夠薄身,同埋配料都比一般嘅多除咗青瓜、韮皇,仲有紅菜頭、蒜泥蓉雖然要等九個字,但都值得等!糖醋排骨口感軟身,煮得好入味酸酸甜甜好開胃小籠包一籠六件,剛出籠夠熱辣辣皮薄多汁夠juicy水煮龍躉龍躉件大大件,份量都唔少肉質爽滑,仲有芋絲、大豆芽、寬粉、雲耳等配料老上海炒飯炒得好香好乾身,每粒飯都好乾身食落好香!
之前聽朋友講銅鑼灣有間食北京填鴨好正嘅地方
就係呢間京滬·佳餚啦

呢度環境好舒適,光線充足

服務員態度好好
不過冷氣唔係好夠🙈如果可以開大少少冷氣就仲好

北京填鴨

必食北京填鴨
兩個人食半例都好夠
個皮好香脆,又唔肥,唔會有層肥油

鍾意佢嘅麵皮夠薄身,同埋配料都比一般嘅多
除咗青瓜、韮皇,仲有紅菜頭、蒜泥蓉
雖然要等九個字,但都值得等!

糖醋排骨

糖醋排骨
口感軟身,煮得好入味
酸酸甜甜好開胃

小籠包
一籠六件,剛出籠夠熱辣辣
皮薄多汁夠juicy

水煮龍躉
龍躉件大大件,份量都唔少
肉質爽滑,仲有芋絲、大豆芽、寬粉、雲耳等配料

老上海炒飯
炒得好香好乾身,每粒飯都好乾身
食落好香!
北京填鴨
2021-05-19 103 浏览
睇Youtube知道呢間餐廳,同屋企人黎食!環境舒服,唔限時,不過職員唔夠太忙,好多時叫好耐先有人理!片皮鴨超好食,必叫!第一次食片皮鴨的皮係脆但入口即融,超特別,鴨肉又嫩又夠味!餅皮超薄!一定要叫!小籠包多汁皮算薄,好味!牛肉餅好食!牛肉饀爆汁!蔥餅超脆皮,蔥味夠!老上海炒飯唔spicy, 有煙肉,蝦,豆等,唔乾唔濕炒得剛剛好!奶油津白娃娃菜夠淋,奶油夠味!砂鍋雲吞雞雞湯濃味但唔咸!有花膠大大舊,雲吞多,可以一鍋4個人分!必叫杏汁高力必叫!第一次試杏汁餡,高力超正,唔甜但杏汁味夠!

片皮鴨

小籠包
多汁皮算薄,好味!

牛肉餅
好食!牛肉饀爆汁!

蔥餅
超脆皮,蔥味夠!

老上海炒飯
唔spicy, 有煙肉,蝦,豆等,唔乾唔濕炒得剛剛好!

奶油津白
娃娃菜夠淋,奶油夠味!

砂鍋雲吞雞

杏汁高力

必叫!第一次試杏汁餡,高力超正,唔甜但杏汁味夠!
2021-05-19
  • 杏汁高力
  • 片皮鴨
紅日當日,見到youtuber出片大讚餐廳既片皮鴨出色,見openrice評價都好好,就即刻打電話去book當晚既時間,打電話話有位,勁開心冇諗過kol介紹完紅日都會有位可以食。隔左三個鐘左右,我再致電餐廳詢問片皮鴨需唔需要預定同留起,得到既答覆係唔需要。餐廳會有足夠既數量供應。到左夜晚我帶住老人家,一家四口過海特登去試下呢間餐廳。8點05分到,同門口既waitress講book左8點4位,佢話稍等一陣,我地企埋一邊,見到前面已經有大概3-4枱,仲等梗入坐。門口既waitress做野極度混亂,好幾次入面有其他侍應問差幾多枱,佢都講唔清楚。門口reception 仲長期處於冇人既狀態。時間黎到8點40分,呢個時候大家一黎怕限聚到10點,二黎係天氣又好熱,都一直chur住想要枱入去。呢個時候有其他客人問下一張係咪到佢地,侍應話係,我問下一張唔係我咩,但侍應先發現冇俾枱我。然後我行入去問另一個男侍應可唔可以幫我地落左單先,我地未有枱驚唔夠時間,佢既exact wording係”吓咁慘啊”係幸災樂禍既語氣。隔左30秒,佢話落單啦你想要咩,我話片皮鴨三食,佢話冇喎今日片皮鴨賣晒啦,我話我打左電話

隔左30秒,佢話落單啦你想要咩,
我話片皮鴨三食,
佢話冇喎今日片皮鴨賣晒啦,
我話我打左電話唔係唔洗book同會有?
佢話冇啊百幾隻今日賣晒冇得淨。
我地就走到左,決定唔食。

期待左一日,本身真係好期待,點知帶住一家大細一齊失望。最後俾呢間餐廳拖到9點,周圍都已經last order,ruin左我地一家人食飯既機會。

其實我明白有kol 介紹晒加上係紅日,一定full house。但係態度真係好差,服務人員處理crisis既能力亦好差。如果服務係咁樣,食物再好都絕對算不上一間好餐廳。
2021-05-19
2021-05-19 185 浏览
之前睇到朋友係ig Story推介京滬佳餚既酥香烤鴨話好好食,於是特登過嚟銅鑼灣試吓🙆‍♀️結果真係冇令我失望反而令我一試難忘😋食物質素好高質而且店員服務周到好有禮貌👍一入到餐廳俾我感覺已經好高級,華麗嘅裝修同舒適嘅座位,整體上感覺好好!好推薦一家大細嚟食飯!餐前小食⭐️麻辣蓮藕片爽脆口感令人食不停口,辣辣地好開胃!滬酥香烤鴨⭐️食過好幾間烤鴨,呢個係我覺得唯一最好食嘅烤鴨,烤鴨肉質軟滑,略帶少許油脂非常香口,鴨皮夠薄身香脆,再加入爽脆青瓜同京蔥同蒜泥提香(我既食法)烤鴨配煙韌即餅皮食真係超級好味😋招牌小籠包⭐️皮薄餡靚而且肉質鮮嫩多汁,呢個性價比好高只需要$68就有6個好抵食👍火爆鮑魚雞煲⭐️一上枱已經香味撲鼻非常吸引,鮑魚肉質新鮮食落爽口彈牙,雞件肉質滑嫩飽滿而且辣到啱啱好超級惹味餸飯一流😋京滬擔擔麵⭐️麻香湯底濃郁而且麵條細滑,甜甜辣辣好過癮呢個味道我好鍾意!

餐前小食⭐️
麻辣蓮藕片爽脆口感令人食不停口,辣辣地好開胃!

滬酥香烤鴨⭐️
食過好幾間烤鴨,呢個係我覺得唯一最好食嘅烤鴨,
招牌小籠包

招牌小籠包⭐️

火爆鮑魚雞煲

火爆鮑魚雞煲⭐️
京滬擔擔麵

京滬擔擔麵⭐️
麻香湯底濃郁而且麵條細滑,甜甜辣辣好過癮呢個味道我好鍾意!
招牌小籠包
火爆鮑魚雞煲
京滬擔擔麵
2021-05-17 91 浏览
前菜川味涼拌蓮藕花生是必須的,如設回不吃也是要收費〔 京滬香酥烤鴨 〕 $228 .鴨的油脂分布非常均勻, 有六款食材, 隨着個人喜好放入皮, 皮不會太乾, 直得一試.〔 真離害霸王雞丁 〕 $98 .佢真係冇改錯名好厲害, 雞冇骨仲唔係小丁, 炸過啲雞再炒真係未食過禁脆口, 麻辣味非常足, 越食越麻, 真係值得推介呢一碟👍🏻👍🏻.〔 招牌小籠包 〕 $68 .小籠包皮薄多汁, 肉不會太結實.服務態度超好,會再去光臨既店😍(好味指數: 9.5/10)
前菜川味涼拌蓮藕花生
是必須的,如設回不吃也是要收費

〔 京滬香酥烤鴨 〕 $228 .

〔 真離害霸王雞丁 〕 $98 .

〔 招牌小籠包 〕 $68 .
小籠包皮薄多汁, 肉不會太結實.

服務態度超好,會再去光臨既店😍

(好味指數: 9.5/10)
2021-05-14 91 浏览
老公仲係WFH,喺屋企困得太奈,日日食茶餐廳廣東菜冇新鮮感,帶佢去食最鍾意嘅北京填鴨住港島唔想去太遠,向銅鑼灣夠就腳揾到呢間網上評價唔差價錢合理既京滬佳餚內部裝橫新潮精緻,座位安排亦唔會太逼狹,平日7點入咗座半滿,8點已經full咗。肚仔餓散叫咗幾個餸,原本驚張枱放唔哂,上菜時發覺佢有細心考慮食物送上次序同時間,值得一讚岩岩所講,第一道先上炭燒熏魚,原本期待佢會係西式嘅煮法會有煙薰味,但入口發現佢係普通嘅上海熏魚,口味偏甜。原本諗住叫星斑魚頭木瓜湯,職員細心提示分量太大兩個人未必飲得晒。建議可以轉兩碗花膠黃魚羹,湯羹鮮美清潤,有薑絲為黃魚癖腥,推介。跟隨送上新鮮蒸起嘅小籠包,皮薄有彈性包覆性一流,湯汁夠多略嫌唔夠鮮甜。主角終於出場✨我哋叫咗半例北京填鴨附六款配料,職員建議先是鴨皮點砂糖,皮夠趣又走脂刀功一流,入口當真香酥美味!另外蒜蓉係新式食法可以用來配鴨腿進食,因為得一隻讓咗比老公,佢表示配搭相宜大滿足!回歸正統食法,用餅皮包住各種配菜連新穎既紫色日本蕃薯,口感平衡得岩岩好,若要挑剔就係鴨肉稍瘦唔夠豐腴肥美唔夠脂香感。不得不讚包皮相當細心,每塊用牛油紙隔開避免黏在一起。津白又係食上海

津白又係食上海菜必選,湯汁夠結令菜可掛湯,店家只保留娃娃菜較嫩既部分,平衝岩岩食重口味罪惡感超重既片皮鴨

最尾以擔擔面作結,menu雖然提示佢係辣,但湯汁只係麻辣冇搶喉酸性稍出,我怕辣同喉嚨痛都食,仲食得到🤣簡直在玩命

埋單兩位連加一$860,服務質素好職員又有禮食物高質,抵食!
Came across this newly opened restaurant and decided to give it a try. Being a Peking Duck lover, I found their duck was surprisingly better than 北京的全聚德, 大董, 四季民福和香港的北京樓, 羲和小館; and can rival 北京的全鴨季1949 Duck de Chine (Michelin Plate).I ordered half a duck for $230. Top layer of skin was crisp with honeycomb texture. Best to eat with just a sprinkle of sugar. Ate the rest of the duck with “paper thin” pancake. I was told by the manager that their chef came from Beijing and each duck is hung air dr

I ordered half a duck for $230. Top layer of skin was crisp with honeycomb texture. Best to eat with just a sprinkle of sugar. Ate the rest of the duck with “paper thin” pancake. I was told by the manager that their chef came from Beijing and each duck is hung air dried for 5 days under temp control before serving. No wonder ... duck skin was crisp but not greasy, and the meat was juicy and tender.👍👍👍

Soup dumplings 小籠包 6 for $18!!!! They definitely can rival 台北鼎泰豐Ding Tai Fung和明月湯包. Dumpling skin was paper thin and inside was packed with soup.👍👍👍

The pan fried beef pie was tasty and also very juicy inside.👍👍

Also ordered jelly fish and stir fired shredded celtuce 萵筍. Quite good 👍

As for dessert, the manager recommend the deep fried mochi with hawthorn paste. Great way to end the meal.

PS. Went back for a second time a week later. The scallion beef $59 was superlicious. The cumin lamb ribs and Dan Dan noodles were okay but not great.

午餐
  • 北京填鴨
2021-05-12 1749 浏览
Happy Friday又臨近出糧,同朋友去銅鑼灣Fashion Walk食豪DD!有朋友食過另一間分店,表示一定要試,作為烤鴨愛好者,我梗係要驗証吓! 一入到門口,就見到大大隻鴨子圖案,一定唔會去錯!經經理介紹後,叫了最出名嘅北京烤鴨三食,有雲吞鴨肉湯、片皮鴨同椒鹽香酥鴨架。另外仲叫了招牌小籠包同燸米炒蟹。 先上雲吞鴨肉湯同招牌小籠包,經理特別表示小籠包湯肉比例1:1,用筷子夾起小籠包會好似個吊鐘咁,配以特別購入嘅上海康樂醋,酸甜度剛好,唔會搶咗小籠包湯同肉嘅鮮味!雲吞鴨肉湯湯味香濃,更煲至奶白色,食片皮鴨前剛好暖暖胃!之後就到期待已久嘅片皮鴨,一上枱已香味洋溢,配料選擇多,除咗傳統甜醬、青瓜、蔥絲、砂糖之外,仲有哈密瓜、蒜泥同山渣條,擺盤夠晒 colorful,睇得又食得! 烤鴨皮香脆但唔會好油,配砂糖入口即溶,口感令人回味!最驚喜嘅係烤鴨份量都幾大,即製餅皮都有兩大籠,絕對係大飽口福!椒鹽香酥鴨架,就係以大量椒鹽將鴨架炸乾炸脆,非常香口惹味! 最估唔到嘅係最後一味燸米炒蟹,大大隻蟹充滿蟹膏,用蟹膏炒燸米飯,非常美味!如果海外親友有機會返港,我一定會帶佢哋食呢間餐廳,俾佢哋感受吓香

一入到門口,就見到大大隻鴨子圖案,一定唔會去錯!

椒鹽香酥鴨架,就係以大量椒鹽將鴨架炸乾炸脆,非常香口惹味!

如果海外親友有機會返港,我一定會帶佢哋食呢間餐廳,俾佢哋感受吓香港食物嘅美味!
2021-04-27
  • 北京烤鴨三食
  • 招牌小籠包
  • 燸米炒蟹
📍 京滬佳餚📍 銅鑼灣 • 加寧街13-15號Fashion Walk地下A,C-D號舖-自從去年到訪位於將軍澳康城的《京滬佳餚》後,一直對它念念不忘。剛過去的新年打算再次到訪,卻落空了🥺。後來得知原來他們在銅鑼灣開了分店,怎麼可以不來~-Fashion Walk食街真的好有氣氛,坐在室外用餐特別的舒服。-《京滬佳餚》銅鑼灣分店同樣寬敞,亮著微黃色的燈光,感覺溫馨😊。-京滬酥香烤鴨 ($228/半例)來到這裡,一定要試一下他們的{北京烤鴨}!鴨皮酥脆,富油香,卻不油膩,點砂糖一起吃非常好吃❤️;鴨肉口感香嫩,肉味也很香。餅皮薄的透光,記得要趁熱包起一片烤鴨、配料 還有填鴨醬一起享受❣️•酥炸廣島蠔 ($198)廣島蠔裹上薄薄一層炸粉,外皮香脆,內裡軟嫩。蠔身夠濕潤,又不會水汪汪,剛剛好👍•孜然小羊排 ($208)一上桌就聞到濃濃的孜然味道了!羊排保持著香嫩多汁,而且加上孜然還有辣粉,風味十足!•新疆羊肉熗湯麵 ($88)又是羊肉的一道菜~湯底非常濃郁,帶有濃濃的羊肉羶味跟鮮香味,質感也很濃稠。配上羊肉片跟麵條,好吃、值得一試的一道熗麵🍜~-另外:• 茗茶 ($18/位)• 泡菜 ($20/
📍 京滬佳餚
後來得知原來他們在銅鑼灣開了分店,怎麼可以不來~

京滬酥香烤鴨 ($228/半例)
京滬酥香烤鴨
來到這裡,一定要試一下他們的{北京烤鴨}!
鴨皮酥脆,富油香,卻不油膩,點砂糖一起吃非常好吃❤️;
鴨肉口感香嫩,肉味也很香。

酥炸廣島蠔 ($198)
酥炸廣島蠔
廣島蠔裹上薄薄一層炸粉,外皮香脆,內裡軟嫩。
蠔身夠濕潤,又不會水汪汪,剛剛好👍

孜然小羊排 ($208)
孜然小羊排
一上桌就聞到濃濃的孜然味道了!
羊排保持著香嫩多汁,而且加上孜然還有辣粉,風味十足!

新疆羊肉熗湯麵 ($88)
新疆羊肉熗湯麵
又是羊肉的一道菜~
湯底非常濃郁,帶有濃濃的羊肉羶味跟鮮香味,質感也很濃稠。
配上羊肉片跟麵條,好吃、值得一試的一道熗麵🍜~
另外:
• 茗茶 ($18/位)
• 泡菜 ($20/碟)

泡菜

Menu:
外卖自取
2021-05-10 178 浏览
招牌小籠包($68 6件)普普通通,唔會特別推介。京滬酥香烤鴨($228 半例配6款配料)個人覺得食片皮鴨,餅皮係好重要,今次食既每塊餅皮中間都有張紙隔住,係小小既加分位,令到餅皮唔會痴住。幾片比較肥膩既建議配砂糖食,中間既就用傳統食法食,最後有隻鴨脾配蒜蓉食。肉質都嫩滑,整體正常發揮,亦唔會有太大驚喜。孜然小羊排($208)羊排本身無調味,羊味亦唔出,只有孜然既辣味🤥干煸四季豆($108)味道👌🏾不過四季豆食落唔夠稔。整體食物味道普通,都無太大驚喜🤥位於fashion walk既 food street,傳統中式餐廳顯得特別。不過個人覺得其他餐廳好似更吸引,所以都唔會再訪。
招牌小籠包($68 6件)
普普通通,唔會特別推介。

京滬酥香烤鴨($228 半例配6款配料)

孜然小羊排($208)
羊排本身無調味,羊味亦唔出,只有孜然既辣味🤥

干煸四季豆($108)
味道👌🏾不過四季豆食落唔夠稔。
整體食物味道普通,都無太大驚喜🤥

2021-05-05 150 浏览
趁週末約了幾個朋友一同聚餐,於銅鑼灣工作朋友推介了位於Fashion Walk食街的京滬佳餚,說是近來吃過最好的京滬菜餐廳,一於試試。 店內裝修十分優雅,坐位擺放闊落,很有高級餐廳格調。 台子出名北京烤鴨,當然要點來試一試 ! 烤鴨一上檯已十分驚喜,除了傳統的甜醬、青瓜及蔥絲外,還有哈密瓜、蒜泥、山渣條等配料配合不同食法食用,很有心思 ! 烤鴨分量十足,皮炸得脆及有油香,配上即製餅皮,香口得不得了 烤鴨三食另一道是雲吞鴨肉湯,湯十分香濃,呈奶白色 另一道是椒鹽香酥鴨架,將鴨架以椒鹽炸至脆口,十分香口 招牌小籠包十分高質素,皮做得厚薄均勻,通透得可以望到內裡的湯汁。配上店家特地選購酸甜度剛好的上海康樂醋,必點 十分推介這家京滬餐廳 !

店內裝修十分優雅,坐位擺放闊落,很有高級餐廳格調。

烤鴨分量十足,皮炸得脆及有油香,配上即製餅皮,香口得不得了

烤鴨三食另一道是雲吞鴨肉湯,湯十分香濃,呈奶白色

另一道是椒鹽香酥鴨架,將鴨架以椒鹽炸至脆口,十分香口

十分推介這家京滬餐廳 !
  • 北京烤鴨三食
  • 招牌小籠包
  • 糯米炒蟹
2021-05-05 158 浏览
銅鑼灣新開 京滬菜,好耐冇食北京填 鴨,一心食呢一度 菜式, 果然 沒有失望,👍🏻鴨烤得有質素, 而且 份量 好,上碟也吸引,配菜及皮又薄,而且醬料多選擇,令人回味👍🏻☺️,我會推介朋友揀套餐✌🏻價錢更低,但今次只想試其他野🧐如 炸蠔,有少少失望🥲,配搭酸味醬料味道有少少不夾,而羊肉 有D 肥,整 體 環境,服務,係舒服,酒類也選擇多,價格可以, 而甜品不過不失,剛剛餐廳做推廣活動優惠只需捍掃QR code,填少少資料,就可以免費送甜品,價值88!
2021-05-03 236 浏览
一考完試就想食啲好野慶祝下,於是朋友提議去銅鑼灣食「京滬佳餚」呢間餐廳,因為佢扁皮鴨出名好好食,於是就book左枱夜晚去試。除左叫左佢必點嘅扁皮鴨之外,我哋仲叫咗炸生蠔、孜然小羊排、新彊羊肉熗湯麵。炸生蠔有6隻,炸得好脆卜卜,而且好大隻。之後就係試佢最出名嘅扁皮鴨😋店員好詳細咁解釋食法:鴨皮同鴨肉應該用咩醬料去配搭先係最好嘅食法。而且,佢份量都好大份,一班人share食就啱啱好!🤤之後就係孜然小羊排,佢係有少少辣,同埋好香口,又唔會太鹹👍🏻推介大家試吓!最後就係新彊羊肉熗湯麵:佢個麵嘅份量都係好多,而且羊肉好有肉汁,都推薦大家試下❣️

炸生蠔有6隻,炸得好脆卜卜,而且好大隻。

京滬香酥烤鴨

庆祝纪念
生日
京滬香酥烤鴨
2021-05-01 176 浏览
久違京滬菜,上網見到Fashion Walk開咗間新嘅京滬菜,而且一向都鐘意片皮鴨,就黎食😀點咗:🦆京滬酥香烤鴨 (半隻) $228首先講下今餐重點 - 片•皮•鴨!上菜時,店員特別提醒要趁熱食,而且頭幾片嘅皮要蘸糖食。我哋梗係即刻快手蘸糖食,真係好•好•食😋入口即溶不在話下,個皮本身都好爽脆。鴨肉就配上一併遞上嘅配菜同甜麵醬,包住卷皮一齊食。配菜非常講究,除咗平常會見到嘅京葱、青瓜、薑蓉,仲有少見嘅心內美蘿蔔,好特別。鴨皮、鴨肉好食,就連個鴨脾都燒得好香脆🤩🦪酥炸廣島蠔 $198 - 炸得超鬆脆,蠔又新鮮,呢個菜勁高汁,絕對推介!🐑孜然小羊排 $208 - 京菜羊肉當道。一向鐘意孜然,唔洗講呢個梗係超啱口味🍜新疆羊肉熗湯麵 $88 - 湯底濃郁,雖然有羊肉,但一啲都食唔到有騷味。麵質彈牙,有𡁻口,個湯汁令我對成碗麵都印象勁深,回味無窮🤤食完唔只食到捧住個肚走,仲舔舔脷😋已經開始plan定下次幾時再黎😆

點咗:
🦆京滬酥香烤鴨 (半隻) $228
首先講下今餐重點 - 片•皮•鴨!
鴨皮、鴨肉好食,就連個鴨脾都燒得好香脆🤩

新疆羊肉熗湯麵

食完唔只食到捧住個肚走,仲舔舔脷😋
已經開始plan定下次幾時再黎😆

2021-04-29