2021-04-08 71 浏览
已經一段很長時間沒有和朋友吃晚飯,今晚跟朋友到這個很有上海感覺之地方吃一個快樂京滬食菜 餐單種類亦多,朋友選了幾個一起來分享。 吸引人是松子桂花魚呢。松子桂花魚又名松鼠魚,昂首翘尾形態如松鼠,加上熱騰騰醬汁淋在魚身時會發出「吱吱」聲而得名。這店做得出這個感覺,可以整條吃下,棒 黃鴨件伴魚子醬風爐燜烤製作填鴨,利用科技去控制爐溫,令烤鴨酥而不膩。這店招牌烤鴨菜式「京滬香酥鴨」、黃金鴨件伴魚子醬、京滬鴨肉雲吞湯等等。山楂酸酸甜甜,醒神又開胃,有精緻賣相,外酥內軟,清甜,香酥可口,味道同口感亦棒。 乾燒海龍王 潤滑有彈性,新鮮~秉承滬式海鮮手工菜,拿手海鮮菜呈現! 京滬擔擔面擔擔麵用上上海面,面質軟硬好,微辣。陣陣肉香,整體鮮味多汁,推介! 作為京滬擔擔面,很有味道,實在不錯,一吃喔。 約同事一起吃新派摩登京滬菜~好

餐單種類亦多,朋友選了幾個一起來分享。

黃鴨件伴魚子醬

乾燒海龍王
潤滑有彈性,新鮮~秉承滬式海鮮手工菜,拿手海鮮菜呈現!

京滬擔擔面

約同事一起吃新派摩登京滬菜~好
2021-04-08 80 浏览
今日難得早收工,諗住去銅鑼灣行下街,順便試下聽朋友推薦嘅北京填鴨!一去到餐廳 店員安排左我地坐戶外,環境好舒適,又chill! 成個人放鬆哂✨我哋四個人點咗北京填鴨三食,包括椒鹽香酥鴨架、雲吞鴨肉湯 同片皮鴨!椒鹽香酥鴨架 超惹味,大廚用咗避風塘既炒法炮製食落好香口脆卜卜,送飯一流!🐷雲吞鴨肉湯 鴨肉湯充滿住鴨嘅精華,但飲落又唔會太油膩,雲吞大大粒,唔錯❤️❤️九宮格片皮鴨主角黎啦!店員細食心講解食法同次序 可以用鴨片點少少油糖 食落入口即溶鴨皮食落好香好脆,刀工好好,唔會有太多餘嘅鴨肉,蒸到熱辣辣嘅餅皮,厚薄適中,包住酥脆可口既鴨片同青瓜,落少少傳統京醬,超級好食!食到後面覺得濟時可以試下山渣條同哈密瓜,另有一番風味小籠包肉餡同湯汁既比例係1:1皮薄餡靚,好juicy 一啖食飲哂d湯汁好正香蔥酥餅 呢個係我嘅至愛!酥皮鬆脆,夾住香蔥,咸咸香香好好味!糯米炒蟹 呢個我超級期待,絕對物超所值蟹肉啖啖肉 糯米飯炒得粒粒分明超誠意之作總括黎講 服務好 環境好 食物高質絕對會再幫襯💗💗💗
今日難得早收工,諗住去銅鑼灣行下街,
順便試下聽朋友推薦嘅北京填鴨!

椒鹽香酥鴨架

超惹味,大廚用咗避風塘既炒法炮製
食落好香口脆卜卜,送飯一流!🐷

雲吞鴨肉湯

九宮格片皮鴨

主角黎啦!店員細食心講解食法同次序
可以用鴨片點少少油糖 食落入口即溶

小籠包

肉餡同湯汁既比例係1:1
皮薄餡靚,好juicy
一啖食飲哂d湯汁好正

香蔥酥餅

呢個係我嘅至愛!酥皮鬆脆,夾住香蔥,咸咸香香好好味!

糯米炒蟹

呢個我超級期待,絕對物超所值
蟹肉啖啖肉 糯米飯炒得粒粒分明
超誠意之作

總括黎講 服務好 環境好 食物高質
絕對會再幫襯💗💗💗
2021-04-08 81 浏览
銅鑼灣出咗名多野食而且質素唔差,呢間坐落於Festival Wall 既一條小巷入面,入面有林林總總唔同款式既野食,而呢間裝修華麗而高級既餐廳完完全全吸引到我想踏入去食既感覺。呢晚我哋叫左四個菜式,分別係馳名既京滬香酥烤鴨,孜然小羊排,酥炸廣島蠔, 同新疆羊肉熗湯麵。份量都好多,兩人都好夠食😋首先係酥炸廣島蠔($198)呢個炸蠔做得好好食,佢既炸粉好簿而且蠔既尺寸都幾大隻,食落去,唔會乾而且有好多汁,加埋佢配既酸甜醬,令整體味道提升左,而且酸酸甜甜好開胃。第二係孜然小羊排($208)有好多食羊既朋友好著重羊既騷味,但初嚐羊既朋友又會因為羊既騷味而唔敢試,但呢度做得好好,完全拿捏到中間點,羊排充滿調味粉,完全令羊肉無陣騷味,而羊肉又充滿肉汁,完全唔覺得騷反而多左羊肉陣香味。第三新疆羊肉熗湯麵($88)呢個一上枱既時候已經飄散住好香既羊肉味,加上芫茜既點綴,可以減免小小羊肉既騷味,而呢個味道好有好北京既味道,羊肉味好濃,而湯都有濃濃既羊肉味,而麵底加上濃湯,羊肉味揮之不去,中意食羊既朋友一定要試下。最後係京滬香酥烤鴨($188)呢個係呢間店最馳名既食物,一定有相當既質素,烤鴨烤得十分香脆,

首先係酥炸廣島蠔($198)

第二係孜然小羊排($208)

第三新疆羊肉熗湯麵($88)

最後係京滬香酥烤鴨($188)
呢個係呢間店最馳名既食物,一定有相當既質素,烤鴨烤得十分香脆,皮肉分離,而且切得好簿,加上配埋6款既配料包住黎食完全係一個完美組合。首先大家可以將鴨皮沾糖既方式試吓,滿滿既油脂充滿口腔,再幾其餘鴨肉同配料包埋一齊食,口感岩岩好又唔會太油膩,大家好值得一試!

總體黎講呢間餐廳除左食物質素唔差,服務態度都好好,值得再戰!
  • 酥炸廣島蠔
2021-04-04 70 浏览
呢間京滬菜係將軍澳有一間店,聽聞好多人去食,最近係銅鑼灣開咗分店,食左2次,覺得幾好食,決定出個post 重點推介幾樣同大家share:呢個湯個人覺得CP值幾高,一鍋嘅分量有至少6/7碗湯,而且足料又養顏。雞湯味道以鹹鮮為主,用雞、金華火腿等材料熬製,配埋花膠,唔會過鹹,飲咗好多碗都唔頸渴。呢個組合比較少見,桃膠用冰糖提味,底層嘅雙皮奶,加埋淡淡嘅薑汁味,十分養顏。第一次嚟食嘅時候,以下呢兩樣最值得推介:你可能會覺得,燻魚有咩咁特別,甚至未必會留意呢度菜。呢度嘅做法係我食過嘅燻魚嚟講最好食,最貼近上海真正嘅風味。大家平時食嘅燻魚多數係冷盤,但係真正嘅做法係熱盤,炸過之後,d骨脆到甚至可以食埋落肚,調味唔會過甜,非常符合香港人嘅口味。

[膏蟹年糕]
趁膏蟹仲係當造嘅時候,決定嚟食。膏蟹爆哂膏,膏嘅鮮味同鹹香滲埋落去啲年糕到,煙韌嘅年糕帶甜,基底主要係用醬油調味,調味同蟹膏嘅甘香配合得啱啱好。

[砂鍋花膠雲吞雞]

[核膠雙皮奶]

第一次嚟食嘅時候,以下呢兩樣最值得推介:

[北京填鴨]
呢間嘅北京填鴨可以話係香港嚟講,我食得出最接近我喺北京食,亦冇咁油膩。鴨皮香脆富油香,唔會見鴨皮下嘅脂肪,食落去冇咁油膩同heavy,一啲都唔騷。呢度嘅配料有好多種,大家可以試吓唔同嘅口味。
由於係即叫即燒,製作需時,建議入座時就order。

[上海炭燒燻魚]
2021-04-02
  • 北京填鴨
  • 砂鍋花膠雲吞雞
  • 桃膠雙皮奶
  • 膏蟹年糕
  • 上海炭燒燻魚
2021-03-30 613 浏览
媽媽很喜歡吃鴨,因此專誠帶家人吃一餐鴨宴,在網上搜尋北京烤鴨的資料,發現這一間評價不錯,主打北京名菜 - 片皮鴨,而且有多種食法。今次是第一次光顧和吃北京烤鴨,給我的印象相當不錯,使我(從來不吃鴨的人)對鴨皮重新認識。位置:雖然不近地鐵站,但不難找,因為正坐落於大街小巷內,旁邊就是一間類似酒吧的餐廳,整條街道上佈置了小粒泡,晚上應該頗有特色。環境:餐廳面積大而寬敞,座位安排舒適,空間感十足,亦有私人空間的木隔座位,雖是有窗的卡位,但景觀一般。店內裝修瑰麗堂皇,而且還有酒吧,我也是第一次見酒樓有酒吧位置,並設有室外用餐位置,是吸煙區。服務:侍應會介紹菜式、吃法、與客人交流。值得一提的是逐道菜上,吃完一碟才起另一碟,保持新鮮度。午市:媽媽選了普洱,茶味濃郁,媽媽盛讚是好茶葉,沒有霉味,一直泡了很多次,顏色沒有變淺。前菜是川味涼拌蓮藕花生和豆腐雲耳,帶丁點麻辣,蓮藕片亦很爽口,好開胃,是不錯的前菜。北京填鴨三吃$698:京滬酥香烤鴨(半例) 鴨皮呈棗紅色和蜂巢形狀,外皮油亮酥脆,師父已經片走皮下脂肪,所以吃起來又薄又脆,充滿油香,再蘸白糖使口感酥脆軟糯,比起用餅包更滋味。另外提供了六款配料,

環境:

午市:

北京填鴨三吃$698:

京滬酥香烤鴨(半例)
再蘸白糖使口感酥脆軟糯,比起用餅包更滋味。

另外提供了六款配料,荷葉餅呈上是熱辣辣的,皮薄得透光又充滿韌性,每塊隔著油紙非常衛生。
用餅夾著大蔥、青瓜、蜜瓜和甜麵醬與鴨肉一起吃,層次豐富,口感清爽又帶有脂香。

鴨肉一點也不老,肉質細嫩,口味鮮美,帶少許鴨騷味,所以我只好吃了少少,大部分入了媽媽的肚腹中。

薑蔥涼瓜炆鴨架

鴨架加入京蔥及涼瓜,涼瓜炆得好入味,調味適中,最重要是這款涼瓜一點也不苦,原來是台灣進口,味甘而爽口。

京滬雲吞鴨肉湯

媽媽略嫌湯有點鹹,但我不覺得,反正是味道濃郁,湯色呈奶白色,每碗都有鴨肉、白菜和雲吞,雲吞餡過於結實,白菜掛湯強,是最好吃!

糯米炒蟹$598

這是帶有滿滿澄黃膏的青蟹,體型巨大,蟹肉結實鮮甜肥美,
每一口糯米都食到蟹膏,味道甘香,除了蟹夠新鮮,最重要是糯米很香口,口感煙煙韌韌,帶有蟹香,服務員解釋糯米是用蟹殼水浸,所以吃起來是特別香,我認同!

招牌小籠包$18(優惠價)

雖然不及鼎泰豐那麼皮薄,但絕對性價比高,見到限定優惠,所以立刻下單一碟,沒有失望,一個湯匙大小,餡內有滿滿的肉汁,隨時爆出來,吃時要小心。

京滬香蔥煎餅$68(4件)

三角形餅狀,可以見到表層鬆脆帶有數層,餅皮口感像酥皮爽脆,餡料是京蔥,散發濃厚蔥香,咬起來是滿口油蔥酥香。

後來我們發現根本吃不了那麼多,需要打包,服務員貼心地將每個菜餚分開盒裝,值得一提是厠所很先進,因為是日本的電動厠所,設施和裝潢都很顯得很高級!因此價錢都一定較高!
2021-03-24
  • 北京填鴨三食
  • 糯米炒蟹
  • 小籠包
  • 京蔥餅
2021-03-27 87 浏览
同朋友係銅鑼灣行完街,行到食街覓食。係多間西餐廳中發現有間搶眼既中餐廳,而且餐牌小茶選擇甚多,環景優美,就決定我地既晚餐就屬於京滬佳餚😜 先上的是小食川味蓮藕花生,小食麻麻辣辣,令人開胃。而茶就開了鐵觀音,值得一讚是餐廳員工無間段會為客人加水,有五星酒店服務。☕️京滬香酥烤鴨 (HK$228 例牌) 🦆 片皮鴨是當晚最出色的一度菜,鴨皮燒到又脆又香,最欣賞皮下不會有過多肥脂,片得出色,配埋青瓜同蔥又冇咁油膩。不得不提包皮熱辣辣,伴上佐料同吃,極有風味 !酥炸廣島蠔 (HK$198) 🦪 炸粉幾薄,炸得乾身唔油膩,口感香脆可口。廣島蠔新鮮,蠔肉鮮甜,肉質都依然滑嫩Juicy。孜然小羊排 (HK$208) 🐑七成熟的羊架,有適量的脂肪,羊架搭配孜然粉烘烤,味道超香!羊架肉質軟嫩、軟腍無比, 羊味濃郁,肉汁相當豐富,羊脂喺口腔裡溶化,散發出嘅迷人既羊羶味。新疆羊肉燴湯麵 (HK$88) 🐑燴麵湯底濃郁,充滿羊肉香味,更附上不少薄片羊肉,肉質軟嫩,湯麵吸收了湯底所有精華,味道不錯👍

京滬香酥烤鴨 (HK$228 例牌) 🦆

酥炸廣島蠔 (HK$198) 🦪

孜然小羊排 (HK$208) 🐑

新疆羊肉燴湯麵 (HK$88) 🐑

2021-03-25 73 浏览
銅鑼灣fashion walk出名美食匯集,不過主要係西餐多,其中有間中菜京滬佳餚就顯得好突出,一於試試。餐廳雖然提供中菜,但用左中西合壁的設計,簡單中式的圓枱餐桌,再配合具西式文化的酒吧,兩者二合為一,唔會衝突,仲好形格。🔹黃金鴨件伴魚子醬🔹到到都講Fusion, 連食烤鴨都可以Fusion 喎!鬆咬落去格滋格滋的鴨皮配上鮮嫩的魚子醬,再加上山楂片、青瓜片同薯片,口感具層次之餘,唔膩又玩味十足。🔹松鼠黃魚🔹松子魚個頭不大,適合二至三人左右。黃魚既肉質嫩滑,外層經過油炸後非想酥脆,可以做到外脆內軟,再淋上甜酸汁,簡直係白飯小偷。🔹乾燒海龍王🔹海龍王即大蝦,鮮甜既大蝦肉質超彈牙,配上惹味既辣蕃茄汁,令人欲罷不能,好想再encore。🔹擔擔麵🔹麵質彈牙,加上濃厚既花生味同辣醬湯底,係我食過數一數二既擔擔麵。

🔹黃金鴨件伴魚子醬🔹

🔹松鼠黃魚🔹

🔹乾燒海龍王🔹

🔹擔擔麵🔹
2021-03-25 73 浏览
今次黎到fashion walk呢邊食嘢,有outdoor同indoor位,想chill d可以坐出面,入面都好闊落,重點係侍應服務好好~🔺北京填鴨三食 peking duck serving in 3 ways ($698)🔺京滬香酥烤鴨 peking duck嚟呢度梗係要試下佢嘅招牌北京填鴨啦!食極都食唔完,食曬啲皮仲有好多鴨肉同埋脆皮🙃。不過啲鴨皮真係好脆!😍一夾啲鴨皮係會感受到係好輕身、有油香之餘但唔油膩,難度好高但佢做到。鴨皮同肉係一定會分開,方便食。而且鴨油好香,一咬落去啲油喺口中爆發,佢哋話已經隔咗一層油所以食落會冇咁油膩🤔。侍應推介話點砂糖會好好食、果然點完之後係好似食緊甜品咁,鴨油同砂糖原來係完美嘅配合!🔺雲吞鴨肉湯 duck soup with pork dumplings湯好濃厚,不過相對上鴨肉嘅肉味會比較突出,如果你接受唔到鴨肉陣味,可能未必鍾意呢個湯。🔺 京醬涼瓜炆鴨架 braised duck chops with bitter melon有京蔥、紅椒、苦瓜等等配料,但涼瓜完全冇苦味,好食。🔺 糯米炒蟹 ($598) stir-fired crab with

🔺京滬香酥烤鴨 peking duck

有京蔥、紅椒、苦瓜等等配料,但涼瓜完全冇苦味,好食。

🔺 糯米炒蟹 ($598) stir-fired crab with glutinous rice
呢個又係呢間鋪另一招牌,必試!侍應話呢個咪係用蟹嘅水嚟浸過,所以糯米之中係滲入咗蟹嘅鮮味,並唔係單單純粹攞啲蟹去炒咁簡單,一聽就知係心機之作🤞,又要讚下個廚師。食落去啲糯米的確係有蟹嘅鮮味!而且蟹勁大隻又多膏😍你係見到一大嚿膏喺嚿飯上面、唔係d膏同d飯一樣咁細粒嗰種炒飯。咁大嚿蟹、咁多膏,呢個價錢一個字,值。

🔺京滬香蔥燒餅 ($68)
好脆、而且層層分明。咬落去係會感受到蔥油餅嗰種層次。

🔺招牌小籠包 ($68) steamed minced pork dumplings
皮薄多汁,好好食,又唔油膩,冇咩補充。

如果同朋友難得出街一次食飯,或者邀請親戚朋友過嚟食飯,呢種餐廳好適合👍。

2021-03-24 484 浏览
放工喺fashion walk 呢邊買完嘢,太耐無過來呢邊行,不過仲記得入面條食街都有好多選擇,於是就過去睇睇有咩啱食。 行行下見到呢間京滬佳餚,記得之前都係將軍澳都有同朋友食過,印象中啲嘢食唔錯,又好耐無食片皮鴨 ,決定試試銅鑼灣呢間啲片皮鴨如何先。 入面環境一樣夠光猛,走新派年青路線中菜裝潢,座位闊落舒適,氣氛唔錯嘅。 仲有個cocktail area 調製各種cocktail。由於太耐無食中菜,今次就叫咗松鼠黃魚,京滬擔擔麵,乾燒海龍王同埋黃金鴨伴魚子醬四件。  黃金鴨伴魚子醬四件 –鴨皮相對外面的會厚少少,但烤得十分酥脆。再加上魚子醬點綴,整體賣相夠精緻。面層香酥的鴨皮加底層薄脆的薯片,再配中間嘅山楂果凍及青瓜片,口感方面非常豐富,吃起來亦無太大油膩感。整個菜式設計相當新穎。魚子醬呢個部分當然不用太認真,點綴還是不錯的。松鼠黃魚 – 份量剛好非常適合二人,原條去骨沾粉油炸,再淋上糖醋汁。松鼠黃魚的靈魂是糖醋汁,糖味不能太甜,酸度也要有,酸甜適中才是這道菜的本味,再做到皮酥肉嫩 就要掌握好炸魚的火候及油溫。整體來講呢道菜做得唔錯,就算放涼了仍然好吃。 乾燒海龍王 – 有賣相及味道

乾燒海龍王 – 有賣相及味道都唔錯,蝦肉爽彈。唯一要講嘅就係份量少咗啲。

京滬擔擔麵 – 有別於平時吃的,帶少少的花椒麻香,而辣度對我來講亦適中,而麵條浸泡耐咗都唔會糊化。

整體的用餐感受亦唔錯, 以後想食中菜都多個選擇.
2021-03-19
庆祝纪念
纪念日
  • 乾燒海龍王
  • 京滬擔擔麵
  • 松鼠黃魚
  • 黃金鴨伴魚子醬四件
2021-03-23 71 浏览
今時今日食中菜,餐廳嘅裝修已經可以好靚。今日就去咗銅鑼灣Fashionwalk新開嘅餐廳,喺德銅鑼灣開業,裝修都非常有品味。▫️京滬酥香烤鴨北京烤鴨即係類似我哋平時食嘅片皮鴨,但係北京烤鴨要求嘅皮係更加薄,食法基本上都相同,用薄餅皮在點上甜醬,再加上蘿蔔絲、大蔥絲等配料包住一齊食。京式嘅烤鴨就有三種切割嘅方式,分別係片片、片條同埋皮肉分離。呢度嘅烤鴨以皮肉分離嘅形式上枱,可以分別品嚐到鴨皮酥脆同埋鴨肉甘甜。食嘅時候可以有幾款方法,頭四片店員就建議可以沾砂糖食,之後就用返平時一般嘅食法。呢度嘅烤鴨仲有另一個特色,就係鴨腿會原隻呈上,然後可以讓入蒜蓉喺皮同肉中間,然後拎住黎食,又會係另一種滋味。▫️酥炸廣島蠔呢度嘅酥炸廣島好做得非常出色,炸漿做得好薄,口感酥脆,打開之後蠔肉肉厚實多汁,鮮味十足。▫️孜然小羊排孜然同埋烤羊似乎有密不可分嘅關係,佢哋嘅配搭總係唔會出錯。羊扒經過烤焗之後,散發出陣陣嘅香氣,再加上自然嘅味道,帶出羊肉嘅鮮甜,充滿原野風味。▫️新疆羊肉熗湯麵羊肉除咗可以配搭孜然之外,亦都可以配搭湯麵。但係呢個湯麵最吸引我嘅,竟然唔係羊肉,而係佢嘅湯底。佢嘅湯底同一般餐廳食到嘅湯麵有啲唔同,

▫️京滬酥香烤鴨

▫️酥炸廣島蠔

▫️孜然小羊排
孜然同埋烤羊似乎有密不可分嘅關係,佢哋嘅配搭總係唔會出錯。

▫️新疆羊肉熗湯麵
羊肉除咗可以配搭孜然之外,亦都可以配搭湯麵。但係呢個湯麵最吸引我嘅,竟然唔係羊肉,而係佢嘅湯底。佢嘅湯底同一般餐廳食到嘅湯麵有啲唔同,佢係非常 杰,更加準確來講,湯底係做到起膠嘅狀態,相信一定係足料先至做到。湯底嘅味道濃郁之餘,亦都見到有好多配料,例如洋蔥,蒜頭等等,所以飲落去嘅味道帶有陣陣嘅甜味。而麵條就爽滑彈牙,每食一啖再配埋濃郁嘅湯底,非常出色。
2021-03-22 62 浏览
屋企人很喜歡食北京烤鴨,知道銅鑼灣新開了一間京滬佳餚,所以今日打去訂枱去試一試😋餐牌上有不同款式美食及套餐選擇。我們點了北京烤鴨三食套餐$698👍京滬香酥烤鴨(例)鴨皮燒得香脆,肉質肥美細嫩,食落不會覺得好油或者好肥膩感覺,配料亦有多款選擇,可按照個人喜好選擇不同配料,多重口感。餅皮做得好薄,份量亦剛剛好。雲吞鴨肉湯鴨肉湯煲得很香濃,飲落好鮮甜,雲吞餡料有新鮮蝦同豬肉,調味岩岩好。京蔥涼瓜炆鴨架鴨架炆得好淋好入味,涼瓜爽口一啲苦澀味都沒有,加入京蔥一齊炆,很惹味👍招牌小籠包(6件)$68小籠包皮薄,內裏湯滿,一咬開湯汁流出,熱辣辣好好味😋
餐牌上有不同款式美食及套餐選擇。
我們點了北京烤鴨三食套餐$698👍

京滬香酥烤鴨(例)

雲吞鴨肉湯

京蔥涼瓜炆鴨架

招牌小籠包(6件)$68
小籠包皮薄,內裏湯滿,一咬開湯汁流出,熱辣辣好好味😋
2021-03-22 67 浏览
大家記唔記得疫情前,我地介紹左一間康城食片皮鴨既店。今次佢係銅鑼灣開左分店今次點左:-擔擔面-松子魚-魚子醬配黃金鴨件-乾燒海龍皇擔擔面唔太辣,但花生味夠﹐有少少和風既海藻味﹐好惹味,忍唔住係咁飲啲湯 ><松子望落去炸得好脆,但漿好薄,因為係用酸甜醬,所以開胃又唔油,肉質鮮嫩,魚味都唔錯。根住係魚子醬配鴨件,首先外貌已經好矜貴,鴨件其實就係鴨皮,鴨油香脆,下面係山楂件及青瓜件,兩塊原味薯片墊底,一定要全部都食入口,係脆、香、油、鹹混合埋,好有層次。你未食以為唔係山楂係火腿,只餘一陣獨特香味。叫得海龍皇,緊係夠大隻啦,放係由麵條炸成既稻草上,好優雅,雖然好大隻,但煮得岩岩好,夠彈同厚肉,蝦味超級正!
大家記唔記得疫情前,我地介紹左一間康城食片皮鴨既店。
今次佢係銅鑼灣開左分店

今次點左:
-擔擔面
-松子魚
-魚子醬配黃金鴨件
-乾燒海龍皇

2021-03-17 82 浏览
今日到銅鑼灣行街,知道加寧街Fashion walk 開了很多新食店,經過一間食中菜還有北京填鴨,決定入去食返餐先😋店外和店內環境舒適優美,座位亦坐得很舒服😌餐牌上的烤鴨價錢合理亦很吸引,所以我們點了一個例牌試一試😋京滬香酥烤鴨(例)片皮鴨的肉質嫩滑,將其放在薄餅皮內,連同蔥段及其他配料醬油一併吃,口腔中已感受到片皮鴨滲出的肉汁,加上蔥段有少少嗆鼻的刺激感,味道好食得難以形容。薑蔥涼瓜炆鴨架鴨架加入京蔥及涼瓜炆得好入味,調味適中,亦保留到鴨肉嫩滑😋糯米炒蟹這隻蟹估計有成斤重,蟹殼比較薄,蟹肉結實肥美,每一啖都食到蟹糕,味道鮮甜,除了蟹夠新鮮,最重要經油炸過很香口,糯米煙煙韌韌,口感不錯👍
店外和店內環境舒適優美,座位亦坐得很舒服😌
餐牌上的烤鴨價錢合理亦很吸引,所以我們點了一個例牌試一試😋
京滬香酥烤鴨(例)
薑蔥涼瓜炆鴨架
鴨架加入京蔥及涼瓜炆得好入味,調味適中,亦保留到鴨肉嫩滑😋
糯米炒蟹
最近有一間專門食烤鴨既專門店彈起得好快,轉眼間就開第2間分店今次再約朋友去食佢既招牌烤鴨兩個人去食,食左四款必試酥香烤鴨,即點即烤孜然小羊排,新疆羊肉湯麵,酥炸廣島蠔收加一,收茶位每人$36,前菜小碟$20酥炸廣島蠔選用了肥大肉厚既廣島蠔 肥嫩不腥酥脆外層包裹著軟嫩既蠔肉,營養豐富好味道加上特製醬汁更鮮味!蠔另名叫海底牛奶,男女都岩食,只要唔好過量羊肉兩吃孜然小羊排,新疆羊肉滄湯麵小羊排帶點肥,唯孜然太重手,但燒得好香口個羊肉皮好脆,如果加返個醬食落應該更好新疆羊肉滄湯麵 切羊肉皮加特濃既湯同麵條反而呢個湯既味偏濃,羊肉片切細,食唔出太羊味,幾岩唔食羊既朋友試試,麵條吸飽湯汁京滬酥香烤鴨配有餅皮同配料配搭食用,即點即烤大約等20-30分鐘先上菜嚴選用60天既鴨,經特別製法熟成最後用高溫烤製,令到皮薄而不油膩,酥脆香嫩酥脆厚身嘅烤鴨皮夾上餅皮和配料一起吃入口充滿油香,清爽既配料中和油膩口感食足八件都無問題!京滬佳餚銅鑼灣加寧街13-15號Fashion Walk地下A,C-D號舖地址: 將軍澳康城路1號The LOHAS3樓333號舖
最近有一間專門食烤鴨既專門店
彈起得好快,轉眼間就開第2間分店
今次再約朋友去食佢既招牌烤鴨
兩個人去食,食左四款
必試酥香烤鴨,即點即烤
孜然小羊排,新疆羊肉湯麵,酥炸廣島蠔
收加一,收茶位每人$36,前菜小碟$20
酥炸廣島蠔

選用了肥大肉厚既廣島蠔 肥嫩不腥
酥脆外層包裹著軟嫩既蠔肉,營養豐富好味道
加上特製醬汁更鮮味!
蠔另名叫海底牛奶,男女都岩食,只要唔好過量
羊肉兩吃
孜然小羊排,新疆羊肉滄湯麵
小羊排帶點肥,唯孜然太重手,但燒得好香口
個羊肉皮好脆,如果加返個醬食落應該更好
新疆羊肉滄湯麵 切羊肉皮加特濃既湯同麵條
京滬酥香烤鴨

配有餅皮同配料配搭食用,即點即烤
大約等20-30分鐘先上菜
嚴選用60天既鴨,經特別製法熟成
最後用高溫烤製,令到皮薄而不油膩,酥脆香嫩
酥脆厚身嘅烤鴨皮夾上餅皮和配料一起吃
入口充滿油香,清爽既配料中和油膩口感
食足八件都無問題!
京滬佳餚
銅鑼灣加寧街13-15號
Fashion Walk地下A,C-D號舖
地址: 將軍澳康城路1號
The LOHAS3樓333號舖
2021-03-11 128 浏览
京滬佳餚 - 馳名香酥烤鴨今日到了銅鑼灣一間新開的京菜,裝潢非常有氣派,環境寬敞舒適,並設有室外用餐位置,主打北京名菜 - 片皮鴨。京滬香酥烤鴨 (半例)首先當然要點招牌菜香酥烤鴨,片皮鴨外皮香脆再連帶少許的肉,用薄薄的麵皮夾着,再配上六種配料如青瓜、蔥絲和醬汁。酥炸廣島蠔熱騰騰的黃金炸廣島蠔,外脆內裡juicy,鮮味滿滿。孜然小羊排分量多的小羊排,羊排十分厚肉,肉質嫩嫩,加上表面香濃的孜然粉,風味菜式。新疆羊肉燴湯麵濃郁的新疆羊肉湯,加上羊肉片,熱湯和羊肉,食完成個人即刻暖笠笠。
京滬佳餚 - 馳名香酥烤鴨

京滬香酥烤鴨 (半例)

酥炸廣島蠔
熱騰騰的黃金炸廣島蠔,外脆內裡juicy,鮮味滿滿。

孜然小羊排

新疆羊肉燴湯麵