2017-07-19
一行八人,朋友帶左黎食呢間私房菜,佢食過幾次,都話好食兼足料。果然,一個字。基本上全晚每樣餸,我都覺得好食又抵食。私房菜既位置其實唔太好搵,喺荃灣西站行過去,15分鐘。喺一幢工廈里面。環境唔好有太高期望,厠所清潔程度都好普通。但講到食,就好好好味。唔係一般小炒水準。先係腐竹楜椒豬肚湯。次次飲完都好口渴,但呢度我飲左兩碗,愈飲愈舒服。加左好多馬碲,有陣清甜添~阿姐會撈起啲湯渣,勁足料。雖然係湯渣,但都好夠味,加埋湯一齊食,唔錯。椒鹽魷魚豆腐勁夠魷魚,大大塊。朋友覺得豆腐里面唔夠滑,但我反而覺得唔錯。佢係偏實既豆腐,屬硬身小小。唔似平時大排擋食開既椒鹽豆腐。冰鎮鮑魚按人頭,每人一隻。大大隻。一口咬落去,好滑好彈牙,煮得啱啱好。口味係偏淡,反而更貼近鮑魚本身既鮮甜味。如果太濃味,反而比醬汁搶左佢既鮮蒜蓉蒸聖子王又係超大隻,鮮甜好味。粉絲吸晒蒜蓉同埾子既味,正鼓油炒海花蝦雖然只係鼓油炒,但已經好夠鑊氣,蝦既肉質鮮嫩,再加上炒得香口入味,我連蝦頭都食得乾乾淨淨脆皮芝麻雞芝麻雞真係第一次食,香脆既外表沾滿晒芝麻,食落更加香口,有層次感銀芽牛腩牛腩每塊都筯腩分明,好有牛味,唔會好似出面食既牛腩面咁老
椒鹽魷魚豆腐
冰鎮鮑魚
蒜蓉蒸聖子王
又係超大隻,鮮甜好味。粉絲吸晒蒜蓉同埾子既味,正
鼓油炒海花蝦
脆皮芝麻雞
銀芽牛腩
牛腩每塊都筯腩分明,好有牛味,唔會好似出面食既牛腩面咁老。食到停唔到口。牛腩汁配上爽口芽菜,又係好爽既組合。
清蒸海魚
呢條魚蒸得啱啱好,成條魚都好滑身,好有鮮味。我連魚頭都食埋
最後係,清炒通菜。食到最好一味,真係好飽。
全晚大家都食得好開懷,好滿足。必定會再黎