2015-09-01 3354 浏览
今次係朋友介紹!膽粗粗約埋三個朋友,—行四人試新嘢!先要必須預約,再傾菜單,大多數講得出都煮到!好勁,1: 冰鎮鮑魚 , 2 : 上湯龍蝦伊麵底 , 3 : 黃金海蝦 , 4 : 酥炸生蠔 , 5 : 脆皮芝麻雞 , 6 : 椒鹽鮮魷 , 7 : 粉絲什菜煲 , 8 : 生炒糯米飯(原來老闆估計到,我地食唔曬,所以去到老闆話食住先,因為才料已經有,太飽可以唔上,價錢未計糯米飯,最後都係太飽,食唔到,但見隔離枱上咗,超大碟!機本上,係所有嘢都大大碟!),好啦!言歸正傳,第一個菜係大大隻嘅鮑魚,即刻風狂,肉好嫩,正!再嚟,椒鹽鮮魷,肉質嫩滑,D粉漿好薄好脆唔油膩!再嚟上湯龍蝦伊麵,龍蝦好大隻,肉多見到係原隻上冇少到,伊麵煮得啱啱好,爽身唔會太爛!再嚟黃金蝦,蝦殼脆唔會太咸,本人覺得蝦已經好大隻,但老闆話今日細咗,所以比多隻!再來炸生蠔,D蠔都大隻,老闆都話細再送多隻!但D蠔可能太大,所以師傅唔感炸得耐,所以中間係生嘅!(呢個最後翻炸拎走),再來係芝麻雞,皮脆肉質嫩,正!不過勁飽,(又拎走),最後係什菜㷛,好足料,用上湯瑤柱浸住,勁飽都唔捨得唔食!食完唔覺囗乾,味精唔多!整體上,真係食過之後成日念念不忘,心思思嗰種!
菜單!
  • 上湯龍蝦伊麵
  • 冰鎮鮑魚
  • 芝麻脆皮雞
2015-08-29 2898 浏览
熱切期待的日子終於來臨了,首次品嚐私房菜心情頗為興奮,在盛夏的天氣找尋較為隱蔽的餐廳實在有些辛苦,慶幸終於找到了,推門一看餐廳佈置有似曾相識的感覺《大排檔》,服務員指示了我們的座位,便上了第一道菜《椒鹽尤魚豆腐》,好明顯這道菜是預先準備的,如果要品嚐預先準備的菜色,我又何必食私房菜呢......
胡椒猪肚湯
椒鹽尤魚豆腐
蒜蓉蒸聖子
豉油王大虾
芝麻脆皮炸子雞
蒸魚
题外话/补充资料: 私房菜的佈署,應是簡潔優雅.
2015-08-27
胡椒猪肚湯
蒜蓉蒸聖子
  • 蒸魚~新鮮好味
2015-08-29 2712 浏览
一入舖頭就覺得有大排檔咁既裝修,雖然訂左7點但早左15分鐘到,但一坐低就即上左個湯,椒鹽豆腐及醬料,湯都未飲完就上埋鮑魚同蝦,已經心諗好趕時間叫我地食快d,見咁急驚餸凍晒就食完先飲湯,一食樣樣野都係小暖又冇味想點醬汁又唔知邊碟係跟邊碟餸(因為佢唔係跟餸上,係一次過放底就行開冇講過野),到上聖子先算熱小小但食到成口沙,芝麻雞上菜就夠晒熱皮又脆,到上碟炒油麥菜已經冇心機影相,碟菜又油又炒到過龍變左韌,因菜單上有寫糯米飯而且我地又叫左支紅酒就慢慢飲慢慢食住等,開頭以為終於有返私房菜貼心服務見我地食唔切上菜慢返d,點知係自己諗多左,唔記得等左半個鐘定9個字終於忍唔住問,點知員工答冇啦齊啦如果有一早上左菜俾你點會咁耐都唔上,我地當堂O嘴,服務真差到上晒菜先換左一次碟,菜小左個唔講數量唔同又唔講,食邊樣點邊隻醬又唔講食物又整定晒,大牌檔都唔會整定食物離晒譜淨係得價錢係同私房菜一樣
菜單
芝麻脆皮雞
2015-08-27
腐竹豬肚湯
2015-08-20 2490 浏览
同事的離職宴,選址在公司附近的傲嚐,因為有同事說,食過它的冰鎮鮑魚,一試難忘~ 所以我們當然要來試一試啦~餐廳就在工廠區中,沒有朋友介紹,真的不知道有這地方呀! 我們人多,所以被安排在房間中~ 負責訂位的同事很好,一早已經寫好餐牌,所以大家入座後,只要坐定定就可以了,免卻大家點餐的煩惱~等候期間,前菜先上場:拍青瓜海哲酸酸的陳醋加上香辣的蒜蓉,令清新爽脆的青瓜變得惹味可口~ 不過海哲則一般已而,夠爽口但味道不夠~炸物椒鹽白飯魚、鮮魷、豆腐亦隨即上場~ 三者都炸得香口非常,最美味的是椒鹽白飯魚,外層香脆之餘,魚身依然保持嫩滑~鹵水牛𦟌很大的一份,可惜有點兒韌韌,麻麻~白果胡椒豬肚湯本是小妹很期待的菜式,可是,它令我們失望了... 沒有胡椒味,豬肚又有點清潔不乾淨的味道,味精味很重,一點也喝不下!冰鎮鮑魚是同事推薦的菜式,不過,鮑魚的質感就像橡皮擦一樣,無味又難嚼,是這次的水準下降了嗎?串燒大虎蝦很大的一隻,可惜,質感"梅梅"的,一點也不爽口彈牙,吸引力是零!食過這些不吸引的菜式,之後的菜式,當紅炸子雞、清蒸海魚、梅子炆大鴨、青酒煮花甲、花彫蛋白蒸蟹及清炒時菜水準都只是一般而已...反倒是

等候期間,前菜先上場:拍青瓜海哲

椒鹽白飯魚、鮮魷、豆腐
鹵水牛𦟌很大的一份,可惜有點兒韌韌,麻麻~

白果胡椒豬肚湯
串燒大虎蝦
食過這些不吸引的菜式,之後的菜式,當紅炸子雞清蒸海魚梅子炆大鴨青酒煮花甲花彫蛋白蒸蟹清炒時菜水準都只是一般而已...
梅子炆大鴨
青酒煮花甲
花彫蛋白蒸蟹
反倒是最後的腊味煲仔飯令我們有點驚喜呀!熱烘烘的煲仔飯香氣十足,油潤豐盛,惹味非常!! 是整晚最滿意的一道菜呀!!
腊味煲仔飯
埋單每位$370,以私房菜來說,定價算OK,但水準可以更好!!

p.s. 是次照片拍得不好,因為是同事拍的~
2014-11-14
椒鹽白飯魚、鮮魷、豆腐
2015-07-13 2811 浏览
同舊同事一年一度團年飯(係,我地約左半年先齊腳)首先如果唔係住呢區或呢頭番工真係唔識黎gar...搵定地圖或者搭的士啦😁我地其實約左7點,但成7點9先齊人開始上菜,預錯時間真係唔好意思!!但啲侍應都真係算係好好,完全無催我地上菜,而且上菜都真係即煮咁濟。我七點半左右到,都full左九成,可能多數做訂檯生意,同埋佢地做一輪生意,食得好舒服,唔會食得好趕急呢度主打要海鮮,但由於我地女仕多又有大肚婆,所以訂檯時改左少少張菜單,非常周到!食物味道中上,同埋味精(我知實有)但真係算輕手食完唔駛飲一桶水呢度同普通工廈既canteen差唔多,勝在夠光同睇落乾淨。首先黎個湯,正路雞湯,湯泎有好多淮山同豬軟骨,正~呢個脆皮坑腩應該係預先做好,因為上菜時已經林晒同埋凍晒(唔肯定係唔係凍食)。。。麻麻,可以唔試呢個我地真係嘩左出黎,因為成包紙巾咁大,夠凍同爽口既,點wasabi鼓油食(都唔會期望有海水鮮味掛)...聖子一上檯即食,熱辣辣好好肉好爽口,勁多蒜蓉,好正個豆腐好滑,蒸得岩岩好條魚大到要'吉'高先影到,大概有50cm, 但蒸得好滑 ,好味雞皮十分香脆,但調味不足,又無其他汁點下,爭左少少唔知係唔係個

同舊同事一年一度團年飯(係,我地約左半年先齊腳)
菜單(刪左海蝦,因為我地肯定食唔晒)

呢度同普通工廈既canteen差唔多,勝在夠光同睇落乾淨。
淮山乜乜乜雞腳湯
湯渣

首先黎個湯,正路雞湯,湯泎有好多淮山同豬軟骨,正~
脆皮坑腩

好大隻

蒜蓉粉絲聖子皇

聖子一上檯即食,熱辣辣好好肉好爽口,勁多蒜蓉,好正

個豆腐好滑,蒸得岩岩好

脆皮芝麻雞

雞皮十分香脆,但調味不足,又無其他汁點下,爭左少少
清酒煮花甲

唔知係唔係個大廚趕收工,我覺得個花甲唔夠熟(或者我夾個隻唔新鮮),呢個我無食到,但朋友有食,佢地話'好味,個湯勁甜'

總括呢度的確唔錯,味道大至上ok,份量夠多,岩晒一大班人食,但位置真係爭啲。
2015-07-10
团年饭
好大隻
蒜蓉粉絲聖子皇
  • 蒜蓉粉絲蒸聖子皇
2015-07-13 2399 浏览
同舊同事一年一度團年飯(係,我地約左半年先齊腳)首先如果唔係住呢區或呢頭番工真係唔識黎gar...搵定地圖或者搭的士啦😁我地其實約左7點,但成7點9先齊人開始上菜,預錯時間真係唔好意思!!但啲侍應都真係算係好好,完全無催我地上菜,而且上菜都真係即煮咁濟。我七點半左右到,都full左九成,可能多數做訂檯生意,同埋佢地做一輪生意,食得好舒服,唔會食得好趕急呢度主打要海鮮,但由於我地女仕多又有大肚婆,所以訂檯時改左少少張菜單,非常周到!食物味道中上,同埋味精(我知實有)但真係算輕手食完唔駛飲一桶水首先黎個湯,正路雞湯,湯泎有好多淮山同豬軟骨,正~呢個脆皮坑腩應該係預先做好,因為上菜時已經林晒同埋凍晒(唔肯定係唔係凍食)。。。麻麻,可以唔試呢個我地真係嘩左出黎,因為成包紙巾咁大,夠凍同爽口既,點wasabi鼓油食(都唔會期望有海水鮮味掛)...一上檯即食,熱辣辣好好肉好爽口,勁多蒜蓉,好正個豆腐好滑,蒸得岩岩好條魚大到要'吉'高先影到,大概有50cm, 但蒸得好滑 ,好味皮十分香脆,但調味不足,又無其他汁點下,爭左少少唔知係唔係個大廚趕收工,我覺得個花甲唔夠熟(或者我夾個隻唔新鮮),,呢個我無
同舊同事一年一度團年飯
(係,我地約左半年先齊腳)

菜單

食物味道中上,同埋味精(我知實有)但真係算輕手
食完唔駛飲一桶水
淮山乜乜雞腳湯

湯泎

首先黎個湯,正路雞湯,湯泎有好多淮山同豬軟骨,正~
脆皮坑腩

蒜蓉粉絲蒸聖子皇

一上檯即食,熱辣辣好好肉好爽口,勁多蒜蓉,好正

個豆腐好滑,蒸得岩岩好

脆皮芝麻雞

皮十分香脆,但調味不足,又無其他汁點下,爭左少少
酒煮花甲

唔知係唔係個大廚趕收工,我覺得個花甲唔夠熟(或者我夾個隻唔新鮮),,呢個我無食到,但其他朋友有食,佢地話'好味,個湯勁甜'

成包紙巾咁大隻
湯好奶白色
椒鹽魷魚豆腐
黃金涼瓜
2015-05-26 2219 浏览
岳母生日,又後補母親節飯,岳母四女介紹工業區私房菜。全家家人上上下下住荃灣,四家姐又力薦,我們又不反對試新菜館,認為好奇才有新突破,突破集團式酒家的攏斷,又才可滿口腹。我,每餐都是食飽就一樂也,好味當獎賞。八時到榮興工業大廈,搭升降機按四字步出行走廊大仔問我們去邊,我左手手指指向左邊有燈光位置解釋來食晚飯,飯店名「傲嚐」。「傲嚐」兩個字我讀上口確鏗鏘響亮,先入為主期待是次晚飯有「饗」之迴音、有回味之待乎?全家廿三人十七大六小坐一張大枱一張細枱,大枱迫得要坐十六個大人而細枱又無法再加位所以問老闆娘轉大枱。老闆娘豪不客氣答,「大枱就係得咁大,你早又唔訂兩張大枱?」。未解決問題淮山茲實排骨响螺湯已端上,湯色淡得如其味,以我在屋企入廚經驗湯已用水開稀致無色無味。飲一啖可放棄之。我暇問四姐有無先付訂金,無付而客人缺席老闆有可能血本無歸,四姐話無付並因信字當頭。我聽後打消討論湯味道之念頭,而希望信字當頭等於「有好戲在後頭」。再跟咸蛋炒青豆枝,好味。信心有了。再來冰鎮鮑魚,鮑魚賣相不符名,無冰無鎮,鮑魚色澤白、溫度確冰寒、肉跟殼不相連、鮑魚淡而無味又無靳度,姐夫解釋鮑魚一向無味只是廚師烹調加味。我寧
再跟咸蛋炒青豆枝,好味。信心有了。再來冰鎮鮑魚,鮑魚賣相不符名,無冰無鎮,鮑魚色澤白、溫度確冰寒、肉跟殼不相連、鮑魚淡而無味又無靳度,姐夫解釋鮑魚一向無味只是廚師烹調加味。我寧願食俗鮑魚也不食此冰鎮鮑魚。
豉油蝦賣相好但乏味,殼有色有味而肉無,肉有膏但膏不香。
白芝麻炸子雞賣相一流跟菜膽雞互相輝映,可惜兩碟雞雙雙就連六歲小朋友也不捧場。
聖子炒面面好脆好幼而聖子靳。
蒜蓉粉絲帶子太乾缺豉油缺熟油,烹調手法同清蒸東星一樣。帶子味清蒸能保存解味,熟浸東星肉滑失魚鮮味。
蘇炸生蠔有家人厭味腥,我食四隻。
炒飯無蛋白無蛋黃有油炒過味道。
生炒糯米飯乏味,我食三碗填肚。
家中有人食素,粉絲雜菜煲,齊煲兩味我無食,我眼見煲內只有粉絲和菜。實符其名,與眾不同。別酒家有冬姑有豆付整色整水此處無。最後要打包帶回家,未知如何處之。

题外话/补充资料: 服務人員同老闆娘一脈相承無耐性,環境不靜洗碗碟房就在大廳。傲嚐並非好食肆。要光顧應先一行兩三人初「嚐」,嚐出合口味才「敖」之。否則扶老帶幼食得一肚火,下策,免之。
2015-05-24
生日
  • 未有。
2015-01-25 4177 浏览
說了幾乎一整年的牛牛火鍋幾經波折終於成團,好不容易約定日子及大小朋友一同來試傲嚐私房菜以外的鮮牛火鍋,第一時間致電訂座以免向隅,電話另一端的老闆娘笑說那天很旺場不過仍可以訂到,傲嚐果然很受歡迎哦。飯局前的一天,收到老闆娘Whats App來的菜單,筆鋒有勁的菜單上除了老闆說一定會餵飽牛魔王的牛牛火鍋外,還有幾道以海鮮為主的熱葷及頭盤,這個菜單像是為了咱們的大男孩而設一樣,就此拍板不用再作更改了。工業大廈裡的傲嚐真的蠻大,像街坊版中菜館般裝潢,沒有特別華麗但卻企理,桌椅間還算有點空間,氣氛讓客人輕鬆沒拘束,難怪店裡大大小小的桌子都被客人訂滿了,想在此來個忽然晚飯似乎有點難度。到場後向老闆娘報上名來,老闆娘玉指一指讓我看到已寫有自己訂座資料的桌子,轉眼一大壺香片茶也出現眼前,雖然食具也蠻清潔,不過再用熱茶清洗一下會更安心。菜單早已落實免除點菜時間,當齊人入座後店方已主動地上菜,超有效率的唷!打頭陣的四隻冰鎮鮑魚相當大隻,比上次一寶吃過的還要巨型!沒有加入調味或清酒煮的鮮鮑保持原味,鮑魚肉厚彈牙,不沾哇沙比及醬油會較淡味,稍沾一點會刺激很多,說是冰鎮卻不是太凍,還是因為天氣有點冷才感受不到其

冰鎮鮑魚

打頭陣的四隻冰鎮鮑魚相當大隻,比上次一寶吃過的還要巨型!沒有加入調味或清酒煮的鮮鮑保持原味,鮑魚肉厚彈牙,不沾哇沙比及醬油會較淡味,稍沾一點會刺激很多,說是冰鎮卻不是太凍,還是因為天氣有點冷才感受不到其冰鎮效果呢??

鮑魚體積不小卻沒有切開,大大啖咬著原隻鮑魚,這個頭盤真的夠豪氣!
椒鹽鮮魷/豆腐
鮑魚吃了不足半隻,另一道椒鹽鮮魷/豆腐出現了;4人份量也算大碟,只是相對場內其他人數更多的小山丘份量,咱們的只算小兒科。

鮮魷魚切得算厚肉質算Q,可惜不過厚的外層脆粉未夠酥脆,可以再脆一點會更好吃;如一口份量的炸豆腐的外層反而比鮮魷更脆,內裡不算太滑溜的豆腐比嫩滑豆腐更多一重可嚼感,剛炸起的兩款椒鹽炸物熱乎乎的夠香口,不用沾喼汁也夠味道,如此送酒佳品來杯冰凍啤酒就更爽了。

唔該一枝藍妹!飲杯!!
黃金海蝦
兩道海鮮後再來一盤讓人食指大動的黃金海蝦!!蜷曲後也像女生手掌般大的黃金蝦真的很具看頭!

每隻開邊大蝦上皆被鹹蛋黃均勻包裹著,細看下油花仍在沙沙蛋黃上跳動著,坐近廚房就有這種好處!肉爽殼薄有蛋黃鹹香的大蝦幾乎可以連殼吃掉!什麼膽固醇超標什麼吃蝦會過敏全都不顧,吃了才算的膽固醇萬歲菜式。

酒仙們,飲杯!!!
蕃茄蘿蔔湯
當我們將三款海鮮吃到碟底朝天之後,店員收拾桌面並捧來一大窩甘筍、白蘿蔔、蕃茄湯底為牛牛火鍋作出預備,幾款蔬菜也是跟牛肉極配的,湯底沒有加入太多調味下也不會掩蓋各種鮮牛的味道也。

湯底裡的蕃茄早已煲至不見芳蹤,兩款蘿蔔卻愈煮愈入味,軟軟甜甜的蘿蔔也很好吃的,要是可以加入粟米應會更妙,只因我愛食塞米。
牛胸脂
各式鮮牛肉共有四款,自己雖然不是牛魔王也覺得蠻吸引,不過還是請老闆娘介紹一下讓大家更清楚它們是來自什麼部位。

笑口常開可人兒一看這盤牛胸脂已說"呢個好好食架",以湯底灼一會後整片牛胸脂變成如有曲線的漂亮花邊,爽口不油膩的一點也不像脂肪,份量最少口感卻特別,吃罷完全同意可人兒剛才的意見。
金錢展
兒時極喜歡吃的金錢展今晚也有出現,有著紋理的牛展爽脆不韌,這種爽脆比嫩滑牛肉更合我意,這也讓我想起那些年自己常以牛展煮一丁或爆炒牛展後再以蠔油汁再煮的伴飯佳品。
牛頸肉&牛腩底
兩盤顏色鮮明的牛頸肉及牛腩底皆有著一定牛脂,紅白相間的賣相的確好看,這兩款牛肉比較柔軟嫩滑,細啖中還有牛味,在近期需要補充鐵質的我來說,今晚應該補充足夠了,火氣也應該更旺了。

四盤牛肉看似不多,以現今牛肉價格飛漲日子裡,這四盤牛肉價錢也不會太便宜嚕。
雜丸
雜丸包括滑牛丸、牛筋丸及墨魚丸,每顆肉丸也是大大粒,個人最喜歡有墨魚粒的爽口墨魚丸,真的好吃。可惜忘記問這些丸丸在那裡可以買到。
蟶子皇
看到鄰桌的炒蟶子炒麵底相當特別之時,咱們也有四支大蟶子作火鍋配料,席上三位吃火鍋相當有心得,時間剛好的將鍋裡的蟶子肉拿起,讓我坐享其成地吃到入口爽脆的剛熟鮮味蟶子,可惜自己這條蟶子肉有著少少沙,怪怪的口感有點打折扣嚕。

最後,老闆娘捧來兩盤豆苗、唐生菜給我們增加纖維;有去過市場也知道豆苗價格高昂,用來吃火鍋真的少有,以牛肉湯輕輕灼過後就是美味;看似普通的唐生菜爽脆中還有菜甜,跟平日吃到淡淡的生菜甜很多哦,好吃的蔬菜!!

火鍋醬料沒有一般火鍋店的齊全,只有一小碟紅辣椒及豉油,不過所用的卻是日本萬字醬油,姑勿論是否日版,單單其品牌已夠瞧了。

牛牛火鍋每位$450,已包啤酒、汽水、醬料,也沒有切餅費開瓶費及加一小帳,因而店裡有著不少客人的存酒,只可惜店方沒有供應甜品,客人自備水果或甜品也無任歡迎。
雜丸
金錢展
牛胸脂
黃金海蝦
見電視介紹過,又睇完食評,於是就約埋外藉朋友一齊嚟試下香港的private kitchen。坐底無耐,侍應逐一送上餸菜。我地仲矇盛盛唔知。原來這裡食飯是沒有特定menu. 老細見今日有乜海鮮就會賣乜,所以每日都可能不同。成個餐 7 餸1湯 無飯裝 先講講好多食家讚的 冰鎮鮑魚——》口感幾好 但無乜鮮咩海螺湯 ——》是不錯的 足料 有住家feel 串燒大虎蝦 ——》係最好食 夠香口 夠野味 夠大隻花刁蛋白蒸蟹 ——》蟹夠新鮮 但酒未不夠 蛋白不夠滑其他菜式都不過不失特別要提的,是侍應的工作態度,禮貌一般,不夠 helpful,好似唔想做咁。雖然他們會主動幫人客清理桌上的垃圾,但如果要問佢攞叉、碟時,佢地好似唔多願意,覺得我地煩囉。外藉朋友不像我會用提食蟹,要多一點餐具,也能理解吧!$250/人頭 食這餐飯 我都算滿意,不會要求太多,但基於服務不夠好,我應該不會再來了。

成個餐 7 餸1湯 無飯裝
先講講好多食家讚的 冰鎮鮑魚——》口感幾好 但無乜鮮咩
海螺湯 ——》是不錯的 足料 有住家feel
串燒大虎蝦 ——》係最好食 夠香口 夠野味 夠大隻
花刁蛋白蒸蟹 ——》蟹夠新鮮 但酒未不夠 蛋白不夠滑
其他菜式都不過不失

2014-08-06
2014-06-30 6182 浏览
私房菜位於工廠大廈內,已經覺得感覺麻麻,一入去發現勁似熟食中心既格局,坐得不太舒服,食物都還可以;如下涼伴涼瓜清甜爽囗,份量較小五香牛肉唔夠入味,較乾,食剩半碟老火湯湯渣勁多,火喉十足,冰鎮鮑魚肉質爽彈,味道較淡串燒大蝦大大隻,又夠惹味,爽甜,正!!!!清蒸海魚除左鮮,都沒乜野可以寫

涼伴涼瓜
清甜爽囗,份量較小
涼伴涼瓜
五香牛肉
唔夠入味,較乾,食剩半碟
五香牛肉
老火湯
湯渣勁多,火喉十足,
肉質爽彈,味道較淡
串燒大蝦
大大隻,又夠惹味,爽甜,正!!!!
清蒸海魚
除左鮮,都沒乜野可以寫
2014-06-07
串燒虎蝦
母親節活動, 離不開一家大細齊齊正正食餐飯. 每次去酒樓都係一樣既套餐, 講真我真係唔多鍾意, 太悶啦. 試過食西餐, 但又發覺好難傾到偈, 所以今年都係揀返中餐... 今年冇Book酒樓, 冇房冇得唱K冇得打麻雀, 荃灣工廠大廈裡面既中餐私房菜, 好似話食物唔錯, 價錢又實惠!上到餐廳發覺佢既裝修同一般平民酒家冇乜分別, 以為會好家庭式或者小規模, 佢有成十幾張枱!坐低就先上個涼伴菜食住先~~  涼伴涼瓜, 青瓜個涼伴汁好香, 有啲花椒油既香味, 加埋醋, 好醒胃!涼瓜唔會太苦, 甘甘地; 青瓜焾咗啲, 爽啲會仲好食~ 准山螺頭豬骨雞腳湯老火湯, 煲得好出味, 冇味精, 家庭式, 好味道 姜蔥火腩鮑魚煲一上枱, 香氣撲鼻, 香蔥同蒜頭真係冇得輸~鮑魚, 就算佢介開咗都咬唔開, 索性成隻擺入口咬, 兒? 估唔到又幾焾喎~~! 雖然鮮鮑個味其實唔係好出, 但新鮮既質感又唔同既, 加埋香口既薑蔥蒜都幾好味~火腩, 其實先係呢碟餸既重點~個皮有啲煙韌, 好香, 啲肉好焾, 唯一係鹹咗啲, 食唔得多~ 青芥辣牛柳粒個樣咁肉酸既...  "哦?" 又幾好味喎!!佢係生洋蔥, 生青椒, 加牛柳
母親節活動, 離不開一家大細齊齊正正食餐飯.
每次去酒樓都係一樣既套餐, 講真我真係唔多鍾意, 太悶啦.

今年冇Book酒樓, 冇房冇得唱K冇得打麻雀,

上到餐廳發覺佢既裝修同一般平民酒家冇乜分別,
以為會好家庭式或者小規模, 佢有成十幾張枱!

坐低就先上個涼伴菜食住先~~
涼伴涼瓜, 青瓜
 涼伴涼瓜, 青瓜
個涼伴汁好香, 有啲花椒油既香味, 加埋醋, 好醒胃!
涼瓜唔會太苦, 甘甘地; 青瓜焾咗啲, 爽啲會仲好食~
准山螺頭豬骨雞腳湯
 准山螺頭豬骨雞腳湯

老火湯, 煲得好出味, 冇味精, 家庭式, 好味道
 姜蔥火腩鮑魚煲
一上枱, 香氣撲鼻, 香蔥同蒜頭真係冇得輸~
鮑魚, 就算佢介開咗都咬唔開, 索性成隻擺入口咬,
兒? 估唔到又幾焾喎~~! 雖然鮮鮑個味其實唔係好出,
但新鮮既質感又唔同既, 加埋香口既薑蔥蒜都幾好味~
火腩, 其實先係呢碟餸既重點~
 青芥辣牛柳粒
個樣咁肉酸既...

"哦?" 又幾好味喎!!
佢係生洋蔥, 生青椒, 加牛柳粒既沙律!
生洋蔥固之然會口臭, 又會辣, 但都好清甜, 忍唔住越食越多!
生青椒亦固之然會有草青味, 但加埋所有嘢一齊食都好襯~
(加上我其實OK鍾意食生洋蔥同生青椒, 因為感覺好夏天~
牛柳粒就一般, 冇乜牛肉味..
但個汁好得, 芥辣加沙律醬真係好好味~!
 芝士龍蝦 (伊麵底)
主角嚟啦!! Wao~ 好大啖肉呀!!
話說皇太后 (我親愛既婆婆) 好鍾意食芝士龍蝦,
所以係每年大餐都必定會出場既一道菜,
但近呢幾年酒樓既質數下降了不少,
成日都剩係得個殼, 好耐冇見過咁大隻, 有咁好肉地既龍蝦啦!
呢隻龍蝦好好肉, 就算走油走得乾咗少少咁多多, 但都好好味!
個芝士汁反而唔係好夠芝士味, 似忌廉汁多啲, 冇預算中咁香~
個伊麵底都唔錯, 唔太焾, 份量又多, 正!!!
 蒜茸粉絲蒸扇貝

好開心呀, 勁多, 係勁多蒜泥!!
蒸新鮮既扇貝邊有唔好食架~
不過美中不足係, 蒜泥好鹹吓,
冇叫白飯送, 真係有啲浪費~
(所以我留返啲蒜泥, 食魚嗰陣照撈埋嚟食, 好味道)
 清蒸海魚

好大條魚, 有啲擔心會唔會好老, 又會唔會唔熟..
OMG, 又真係利害喎! 蒸到啱啱好, 真抵死!
鮮甜美味~ LIKE!
菜膽上湯雞
 菜膽上湯雞

有偏見, 見到個咁閃靚靚又"傑"既芡汁, 實在不太喜歡
食落覺得冇乜雞味, 不過都幾滑, 菜冇乜特別, 一般.
花雕蛋白蒸蟹
 花雕蛋白蒸蟹
個樣好吸引, 用蛋白墊底唔錯, 可以吸哂啲蟹味又唔怕太高膽固醇
可惜啲蟹洗得唔乾淨, 啲蟹腳直頭有泥, 所以有啲蛋白都唔敢食
蟹本身好甜, 啲膏都好香, 但實在洗得太求其..
 清菜時菜

菜本身唔需要特別寫, 但佢炒得好油.. 所以要彈一彈..
糯米飯

呢個糯米飯就梗係比唔上我媽媽整嗰啲啦,
但係出街食計, 佢算好食, 特別係個潤腸, 超香
亦有好多花生同蔥花, 侍應亦應我地要求俾多碗花生我地,
仲話食糯米飯, 花生真係唔少得, 好識做~
不過糯米煮得太焾, 冇乜咬口, 唯有係味道搭夠, 尚算合格

雖然地點係唔就腳架啦, 但整體水準不錯, 經濟實惠, 還是有機會再幫襯的~~
2014-05-11
母亲节
  • 涼伴涼瓜 青瓜
2014-05-07 5172 浏览
難得一家都可以星期六放假唔約人,我地就一早訂咗枱來試下呢間係工廠大廈的私房菜。咁我地一早話比老闆聽我地想食乜野海鮮,大約預幾多錢一個人,其實佢地都唔平架,最低消費$250一位。由於我地有人要食龍蝦,所以特別訂了龍蝦伊麵,佢的味道唔錯,龍蝦都好大隻,好多肉,個麵唔係好溜,唔會搞到你食唔到其他野。其實佢地都唔錯幫你食菜都好週道,有湯有菜有魚有肉,做到飲食均衡。個湯係螺頭湯,好清甜有鮮味,最緊要係足料,有雞腳,有豬骨,味道非常好。其他的海鮮菜式用料好新鮮,一定唔會係次貨,不得不提就係條魚,蒸魚要講時間,蒸得太耐會老,今次佢地蒸到條魚剛剛好,魚肉好鮮嫩,勁!仲有個花雕蛋白蒸蟹,個蟹好鮮甜,無比花雕的味蓋過蟹味,而個花雕的味係個蛋白到出晒來,真係好神奇。但係美中不足個霸皇鮮雞,煮得有啲老,仲有係太大隻,由其是當你食咗7個餸之後,就有啲食唔落咁大隻雞(隻雞仲大過條魚)。好彩無叫飯同麵,唔係都唔知點算。呢到係個一大班敍下的好地方,下次都會同朋友再來。

呢到係個一大班敍下的好地方,下次都會同朋友再來。
螺頭湯
龍蝦伊麵
蒸鮑魚
霸皇鮮雞
砵酒涌蠔
2014-04-12
螺頭湯
2014-04-27 4411 浏览
當晩餐單(8人份量)如下:1.准山螺頭豬骨鳯爪湯2.羌冲霸王雞3.京冲醬爆鮑魚4.茄汁大虾5.砵酒焗生壕6.椒鹽鮮鱿7.黃金帶子8.花彫蛋白蒸蟹9.清蒸海魚10.羌汁芥蘭全單共2480蚊 只要1罐汽水(自帶紅酒)1.老火湯不過不失啦(我亜媽煲得好過佢)2.全晩最差既菜(隻雞熟到離普超鞋,食剩1/3)3.鮑魚冇味,但京冲好味4.虾就夠大隻喇,但又係熟過籠,鞋!5.生壕冇壕味!6.鮮魷又係炸過籠!7.黃金帶子叫做最ok8.d蟹3隻有2隻似水蟹,冇乜肉!9.條魚應該係靑班,但又係熟過頭,鞋!10.全晚最好食就係碟芥蘭,吹漲!接待態度一般,可能全場滿座關係場内沒有冰塊供應!平均每位310蚊,坊間有其他比他好的選擇,所以不會再來
當晩餐單(8人份量)如下:
7.黃金帶子
8.花彫蛋白蒸蟹
9.清蒸海魚
10.羌汁芥蘭
全單共2480蚊 只要1罐汽水(自帶紅酒)

1.老火湯不過不失啦(我亜媽煲得好過佢)
2.全晩最差既菜(隻雞熟到離普超鞋,食剩1/3)
3.鮑魚冇味,但京冲好味
4.虾就夠大隻喇,但又係熟過籠,鞋!
5.生壕冇壕味!
6.鮮魷又係炸過籠!
7.黃金帶子叫做最ok
8.d蟹3隻有2隻似水蟹,冇乜肉!
9.條魚應該係靑班,但又係熟過頭,鞋!
10.全晚最好食就係碟芥蘭,吹漲!

接待態度一般,可能全場滿座關係
場内沒有冰塊供應!
平均每位310蚊,坊間有其他比他好的選擇,所以不會再來
2014-02-22 5577 浏览
私房菜,對我來說是一些美食,而且是一種街外吃不到的美食。每個人的要求不一,你吃的是廚師的巔,還是失敗之作,何不用你的味覺品嚐一下。今次是朋友請客,我沒有餐單的任何資料,有的只是我味覺的食後感。牛腩多瘦少肥,牛腩身有炸過的趣趣但乾身不油,味道有牛味而"林"度適中,食後沒有口乾感覺,應該味精不多。冷盤- 冰鮑魚,沒有任何醬油,賣相只有生菜作伴。吃的只是鮑魚的鮮,鮑魚大小合適,口感不錯,完全食到鮑魚的鮮。龍蝦伊麵,我都食過多次,而今次的特別之身處是廚師的用心,排得整齊,切的大小平均,而且龍蝦肉易離殼,肉質彈牙,的確不錯。黃金帶子,一聽就知道好食,咸蛋黃炸帶子,完全食到咸蛋黃的美味,個人覺得帶子是海鮮,食不到食帶子的鮮是有點可惜。清蒸魚是所有蒸魚的入門料理,作法皆同,差別只在蒸前放入的素材不同、魚味有別!一條好食的蒸魚要滑,要鮮才是成功之作。今次佢有。芝麻雞好食,因為它的雞肉切得大小平均,而且口感滑又不太肥,雞皮炸過,脆脆的香香的,不油而且芝麻香重,難得。蠟肉飯,不是煲仔飯,賣相不錯用蔥花和花生作面,一層層放上面,視覺清新。用的可能是沾米,熱騰騰的,有淡淡的蔥花香氣和蠟肉味,越嚼越香,而且飯中
私房菜,對我來說是一些美食,而且是一種街外吃不到的美食。
蠟肉飯,不是煲仔飯,賣相不錯用蔥花和花生作面,一層層放上面,視覺清新。用的可能是沾米,熱騰騰的,有淡淡的蔥花香氣和蠟肉味,越嚼越香,而且飯中有芋頭粒、花生,口感豐富。
以上每一碟餸都份量十足,如果你對飲食有要求有態度,別要怕遠,別要怕麻煩,真的可以來這裡一試。
2014-02-19