2023-04-09
我最近去了一家以凡高主題的餐廳食野,一入到門口已經感受到個藝術氣息。呢到既環境和氛圍非常有feel,餐廳的餐墊上印有名畫,還有音樂,非常特別,係一個獨特既體驗。首先想讚一讚啲侍應非常nice,成日會過黎詢問我地有咩需要,推薦招牌菜單,還會認真整理台面,餐廳老闆仲親自過來同客人吹水,講解menu同場埋餐廳歷史等,感覺好溫馨。今晚我地兩個人去,聽咗佢地既推薦,叫咗個M7和牛餐同埋晚餐C 海鮮飯。前菜上咗個帶子塔和鮮蝦,帶子煎得非常香脆內軟,搭配青醬非常合適,塔是用煙熏三文魚砌成,不但止有果種獨特既煙熏味,又唔會好似坊間大多數咁好咸,加上入面包住啲奶油芝士,令到成件事平衡番,味道非常適中,估唔到前菜已經有驚喜。另外,仲有黑松露蛋餅,上面覆蓋著黑松露味道既蛋,好有層次感同口感,個感覺幾新鮮。餐湯方面建議轉番個蘑菇湯,第一啖飲落去無乜野啦,過咗幾秒後就黎料,有個after taste。試到濃濃既蘑菇味, 應該係有好多材料整成, 飲落去個夥粒感好重,但個忌廉又會提番個味出黎,加番啲層次感,唔會令到成碗湯都係草味, 係幾濃郁幾好飲。 但個羅宋湯就偏淡味,不太建議。餐包有兩隻,一隻黑芝麻,一隻whea
餐湯方面建議轉番個蘑菇湯,第一啖飲落去無乜野啦,過咗幾秒後就黎料,有個after taste。試到濃濃既蘑菇味, 應該係有好多材料整成, 飲落去個夥粒感好重,但個忌廉又會提番個味出黎,加番啲層次感,唔會令到成碗湯都係草味, 係幾濃郁幾好飲。 但個羅宋湯就偏淡味,不太建議。餐包有兩隻,一隻黑芝麻,一隻wheat bread。 Wheat bread 果個真係少癲,新鮮熱辣辣出黎,外脆內軟,少少麻糬波波既feel。
主菜方面,M7和牛係今晚既MVP,對得住佢既價錢。和牛肉質柔軟,啖啖都好有咬口,但又唔會好難咬開,因為佢唔係好多脂肪橫間既部位,唔係話入口即溶,但口感仍然非常好,又無乜油膩感,我個人更偏好呢種肉感。牛味幾濃郁,試得出係和牛既味道,醬汁一開始以為係燒汁,但原來入面加咗黑松露醬,十分驚喜。配菜方面有牛油果青醬薯條和烤蔬菜,口感非常不錯,烤焗完後既菜咬落去會爆番啲汁令到成年事清爽番。海鮮飯就不過不失,帶子同蝦比前菜既更有香味同鮮味。
最後是甜品,他們既蕉糖燉蛋同泡芙都幾好吃。燉蛋幾細嫩,但味道方面唔算太出色,係正常水平。反而泡芙入面係抹茶味,有啲驚喜,佢雪凍咗之後個口感少似雪糕,個靚位係佢中和番cream既油膩感同士多啤梨既酸味,令到呢粒野達至一個究極既平衡。
總體嚟講成餐都好滿意,必定會再返嚟食!多譏!