2023-04-09 37 浏览
我最近去了一家以凡高主題的餐廳食野,一入到門口已經感受到個藝術氣息。呢到既環境和氛圍非常有feel,餐廳的餐墊上印有名畫,還有音樂,非常特別,係一個獨特既體驗。首先想讚一讚啲侍應非常nice,成日會過黎詢問我地有咩需要,推薦招牌菜單,還會認真整理台面,餐廳老闆仲親自過來同客人吹水,講解menu同場埋餐廳歷史等,感覺好溫馨。今晚我地兩個人去,聽咗佢地既推薦,叫咗個M7和牛餐同埋晚餐C 海鮮飯。前菜上咗個帶子塔和鮮蝦,帶子煎得非常香脆內軟,搭配青醬非常合適,塔是用煙熏三文魚砌成,不但止有果種獨特既煙熏味,又唔會好似坊間大多數咁好咸,加上入面包住啲奶油芝士,令到成件事平衡番,味道非常適中,估唔到前菜已經有驚喜。另外,仲有黑松露蛋餅,上面覆蓋著黑松露味道既蛋,好有層次感同口感,個感覺幾新鮮。餐湯方面建議轉番個蘑菇湯,第一啖飲落去無乜野啦,過咗幾秒後就黎料,有個after taste。試到濃濃既蘑菇味, 應該係有好多材料整成, 飲落去個夥粒感好重,但個忌廉又會提番個味出黎,加番啲層次感,唔會令到成碗湯都係草味, 係幾濃郁幾好飲。 但個羅宋湯就偏淡味,不太建議。餐包有兩隻,一隻黑芝麻,一隻whea

餐湯方面建議轉番個蘑菇湯,第一啖飲落去無乜野啦,過咗幾秒後就黎料,有個after taste。試到濃濃既蘑菇味, 應該係有好多材料整成, 飲落去個夥粒感好重,但個忌廉又會提番個味出黎,加番啲層次感,唔會令到成碗湯都係草味, 係幾濃郁幾好飲。 但個羅宋湯就偏淡味,不太建議。餐包有兩隻,一隻黑芝麻,一隻wheat bread。 Wheat bread 果個真係少癲,新鮮熱辣辣出黎,外脆內軟,少少麻糬波波既feel。

主菜方面,M7和牛係今晚既MVP,對得住佢既價錢。和牛肉質柔軟,啖啖都好有咬口,但又唔會好難咬開,因為佢唔係好多脂肪橫間既部位,唔係話入口即溶,但口感仍然非常好,又無乜油膩感,我個人更偏好呢種肉感。牛味幾濃郁,試得出係和牛既味道,醬汁一開始以為係燒汁,但原來入面加咗黑松露醬,十分驚喜。配菜方面有牛油果青醬薯條和烤蔬菜,口感非常不錯,烤焗完後既菜咬落去會爆番啲汁令到成年事清爽番。海鮮飯就不過不失,帶子同蝦比前菜既更有香味同鮮味。

最後是甜品,他們既蕉糖燉蛋同泡芙都幾好吃。燉蛋幾細嫩,但味道方面唔算太出色,係正常水平。反而泡芙入面係抹茶味,有啲驚喜,佢雪凍咗之後個口感少似雪糕,個靚位係佢中和番cream既油膩感同士多啤梨既酸味,令到呢粒野達至一個究極既平衡。

總體嚟講成餐都好滿意,必定會再返嚟食!多譏!
2023-04-09 22 浏览
經常見到有人去呢間餐廳打卡,欣賞梵高嘅我一早bookmark咗!餐廳位於2樓,一出𨋢就見到色彩繽紛嘅門口,仲有兩隻🦜🦜迎賓,非常有趣。🌻餐廳內有大塊落地玻璃,有陽光滲入,嚟食lunch氣氛份外放鬆,餐廳用色同設計參照梵高作品為主題,枱墊餐具一絲不苟,打卡一流。🤵🏻‍♀️午餐選擇眾多,分別有行政午餐、精選午餐及健康午餐,已包頭盤/餐湯,是日甜品及咖啡或茶。🌟行致套餐 $198行政套餐會有齊是日頭盤- 新鮮沙律及招牌98%野菌忌廉湯,野菌忌廉湯真材實料,菇味香噴噴啖啖濃郁,保留了粒粒口感。招牌炭燒澳洲新鮮羊架配羊肉濃汁- 肉質鮮嫩帶炭燒香氣,肉味鮮甜而不羶,叫咗七成熟處理得剛好。⭐️精選午餐精選午餐可選擇是日頭盤或精選餐湯,當日精選餐湯係蕃茄雜菜湯,味道清新,加$10可同時享用頭盤及餐湯(再另加$10可轉招牌野菌忌廉湯)香煎帶子配風乾火腿香蒜意大利粉- 這款意粉調味簡單,可以呈現優質食材原有味道,煎帶好外脆內軟,風乾火腿油香滿溢,香蒜意粉彈牙不油膩。💫餐廳仲有健康午餐供選擇,每款著名卡路里,啱晒體重管理嘅朋友。餐廳環境有氣氛,服務周到,聽老闆講定時會有人包場開party ,小朋友生日會可安排特

🌟行致套餐 $198

⭐️精選午餐

餐廳環境有氣氛,服務周到,聽老闆講定時會有人包場開party ,小朋友生日會可安排特別活動,有興趣嘅朋友可以打去查詢一下。
2023-04-06 26 浏览
以前我好喜歡去吃午餐,但今日之後要重新評估。12時開門,打左10分鐘電話無人接。叫左3份午餐,其中一份要磨菇湯,其餘二個什菜湯。味道-意粉太硬,菜湯無味道。埋單付款後,發現價錢不對,打電話去問,佢話轉磨菇湯要收多$10,已經同我地講左😡。我地3個都無聽到,如果知道要加,我地考慮吓先轉。餐牌無寫轉要收,就算有都要同客人講要加錢,不是老屈我地。
以前我好喜歡去吃午餐,但今日之後要重新評估。
12時開門,打左10分鐘電話無人接。
叫左3份午餐,其中一份要磨菇湯,其餘二個什菜湯。
味道-意粉太硬,菜湯無味道。
我地3個都無聽到,如果知道要加,我地考慮吓先轉。
餐牌無寫轉要收,就算有都要同客人講要加錢,不是老屈我地。
📍「凡高廚房」- 銅鑼灣今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌之前碌IG見到銅鑼灣有間好特別嘅樓上cafe,成間cafe都係以凡高嘅名畫做主題,所以決定晏晝拉埋同事去試吓😌📷餐廳位於軒尼詩道勝華樓1樓,係灣仔消防局隔離,位置都唔算難搵,但係招牌無咁起眼,所以去嘅朋友仔要細心啲搵招牌🤣一入到就見到門口掛住好多凡高嘅名畫,例如「The Starry Night」,門口仲放咗兩隻鸚鵡超可愛😍入到去餐廳色彩鮮艷,好多幅唔同嘅油畫,而牆壁更用咗「Cafe Terrace At Night」,坐係呢幅畫隔離張枱食野真係好似置身於畫中🤩餐廳每個佈置都好花心思,就連cushion、餐枱墊都係印有凡高嘅名畫,而且餐具仲好靚好夾呢個主題添,岩哂同閨蜜嚟打卡影靚相📸💯💯💯佢仲有健康menu,標明哂卡路里,好岩減緊肥/著重健康飲食嘅朋友仔🤗🍴烤加洲鱸魚柳血橙蜂蜜汁伴意式雜菜💰HK$168✨推薦指數:7.5/10呢個set 係健康menu,包咗餐包、餐湯、主菜、飲品同甜品😇餐包食落熱熱哋幾軟熟,一款嘅面頭係燕麥片,另一款面頭就係奇亞籽,感覺上好健康😙餐湯係雜菜湯,飲落清清哋唔會太咸😛到主菜啦❗️兩塊烤到外皮好香脆嘅鱸魚,配以
📍「凡高廚房」- 銅鑼灣

今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌

🍴烤加洲鱸魚柳血橙蜂蜜汁伴意式雜菜
💰HK$168
✨推薦指數:7.5/10
餐湯係雜菜湯,飲落清清哋唔會太咸😛
到主菜啦❗️兩塊烤到外皮好香脆嘅鱸魚,配以蕃茄、蘆筍、烤翠玉瓜、沙律菜,份量岩岩好🤗食落鱸魚外皮超香脆🤩魚肉無骨不過食落就比較乾身,可能係呢款魚嘅關係?🤔👧🏻最中意係蔬菜份量好足,而且烤得岩岩好,食哂成份都0罪惡感🤤
甜品係健康版Cream Brûlée ,成份都只係60卡左右🤩面頭係燒脆咗嘅焦糖,下面食落似燉蛋咁凍凍哋,連埋焦糖脆面食好夾,又唔會太甜,不過就同平時食開Cream Brûlée 唔係好一樣🤣
飲品係玫瑰伯爵茶,香香哋幾解膩😙
整體來講成個set 都好豐富,最緊要係食完都唔覺得邪惡有罪惡感😎

🍴美國冰鮮純天然頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁set
💰HK$168
✨推薦指數:7/10
呢個set 都係有齊餐包、餐湯、主菜、飲品同甜品,lunch 嚟緊性價比都唔錯😗
餐包同餐湯同上面一樣,呢度就唔多講😇
西冷牛扒份量都幾多,不過食落比較乾身,可能揀咗比較瘦嘅位健康低卡啲😂
沙律菜份量都好多,配埋柚子醋沙律汁酸酸哋幾fresh 🤗
甜品係一個士多啤梨忌廉杯,賣相幾精緻,食落就偏甜😛

午餐
2023-04-02 47 浏览
今日放工再次嚟幫襯這間餐廳,環境仍然好舒服,個打卡位圓枱大圖畫背景仍然有好多人坐埋去影相。今日雖然都係差唔多時間到,但係覺得比上次多咗人。好彩我都有訂枱。個前菜沙律仍然出色,啲黑醋好濃香,煙三文魚仍然好食。麵包不嬲都係我鍾意嘅,熱辣辣軟熟,yummy。個野菌濃湯係最懷念嘅,仍然好重菇味,值得回味。今次試佢哋嘅牛柳,上枱後再係面前加熱同我要熟少少,好體貼,好大份,好嫩,唔錯,食到好飽。最後個窩夫甜品,加一杯濃香咖啡,再坐一陣,返屋企之前好滿足。
2023-04-02 31 浏览
梵高餐廳,上網見到間餐廳幾靚,個女終於都放復活節假期,可以嚟試吓。喺銅鑼灣地鐵站出口,行幾分鐘就到,又容易揾。嘩,一出lift口,就已經有幾隻雀仔,好似歡迎我哋咁😊入到去,充滿藝術氣息,七彩繽紛嘅畫廊,又有個千秋,桌球枱,可以影相,真係好多打卡位👍食物方面,order 咗兩個set lunch($100-200)又唔貴,食物,環境都一流❤️包湯,前菜,主菜,甜品和餐茶 。美國安格斯牛肉漢堡(冇防腐劑漢堡飽)見到冇防腐劑漢堡飽,當然要試下,麵包🥯鬆軟,加埋芝麻醬,冇得頂!漢堡牛肉夠joicy。炭燒美國安格斯西冷牛扒雖然係set lunch,絶不馬虎❤️都好大份呀,好香炭燒味,肉質鮮嫩。蘑菇湯蘑菇香又滑士多啤梨慕絲好重忌廉味,個女最like❤️芒果奶凍奶凍加佐芒果果醬,我最like👍

美國安格斯牛肉漢堡(冇防腐劑漢堡飽)

蘑菇香又滑

士多啤梨慕絲

好重忌廉味,個女最like❤️

芒果奶凍

奶凍加佐芒果果醬,我最like👍

2023-03-30
  • 炭燒美國安格斯西冷牛扒
2023-03-31 411 浏览
去花展前順便去食個LUNCH,之前book mark左呢間想試好耐,趁今次可以去了,假日一定好多人BOOK定位就唔洗等。餐廳位於二樓,據簡介,原來餐廳已有15年光景,門面的鸚鵡及愛情鳥好可愛。餐廳面積頗大,歐陸式設計,以凡高為主題,牆上掛畫、擺設、餐墊、碟子及陳列櫃內精品等,都是以凡高的作品為主,甚有藝術之感。大約13:00去到,唔算太多人,係呢個moment更係不停打卡wwwww。主題有特色,仲有好多打卡位,當中最為人熟悉的作品Café Terrace at Night作巨形壁畫及畫架上的向日葵,忍唔住要打下卡扮下偽畫家www。鞦韆吊椅甚有古典之感,桌球的佈置,同其作品The Night Cafe in the Place Lamartine in Arles相似,同壁畫的作品相映成趣,兩幅都是有關聯的作品,一個外景,一個內景,實在太有心思。有會員制,入會好似幾多優惠。餐牌,假日都有Set Lunch,+$10可有頭盤及餐湯,係銅記百幾蚊有個餐包埋甜品堅抵。頭盤-麵包,正常水準。餐湯-雜菜湯,十分足料,酸酸甜甜味道濃郁,有微微的辣,味道不俗。主菜-美國冰鮮純天然頂級西冷沙律配柚子醋沙
有會員制,入會好似幾多優惠。
頭盤-麵包
頭盤-麵包,正常水準。
雜菜湯
美國冰鮮純天然頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁
主菜-美國冰鮮純天然頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁,$158。
牛扒肉質鮮嫩,牛味濃郁,美味,沙律配柚子醋,清爽開胃。
熱咖啡
餐飲-熱咖啡,嘆下。
Mousse
甜品-Mousse,小小的一杯,份量剛剛好,味道微酸清新。
有coupon送。

環境富藝術感又靚景,坐得舒適,食物味道不俗,價格合理,服務態度十分親切同有禮貌,主動幫大家影相及耐心介紹細節,愉快的一餐,下次有機來試晚餐。
午餐
2023-03-29 32 浏览
好友係cwb 翻工,中午放飯 約左佢佢帶咗我去一個好有趣嘅地方食飯出電梯🛗見到一對鳥兒🐦咀咀好可愛入到餐廳🍴彷似置身濃濃的藝術展當中藝術餐廳入面牆上掛滿梵高作品,放置桌球枱,千秋等,佈置得好靚我哋選咗精選午餐 仲有健康套餐 跟餐有沙律或餐湯餐包溫熱,口感鬆軟有麥味精選午餐餐湯是日菜湯,味道酸酸甜甜開胃香煎帶子配風乾火腿香蒜意大利粉攞盤好靚,鋪上不少火腿大大粒帶子,好爽口,意粉軟硬適中,口感彈牙加上蒜香令整體好惹味😋健康套餐 跟餐⼀樣有沙律或餐湯Salad 自行加醋嘅份量炭燒素漢堡扒伴意式雜菜薯粒炭火烤到素肉造成嘅漢堡唔會乾,微微焦香同平日漢堡肉一樣味道薯粒唔細粒,拎算係粗薯,唔會太淋兩款lunch都會包甜品及茶咖啡我哋仲加咗$20轉其他特飲我仲另加$28 多杯餐酒 喺藝術氛圍下chill下甜品 🍮法式焦糖燉蛋口感滑溜,甜度適中
好友係cwb 翻工,中午放飯 約左佢
佢帶咗我去一個好有趣嘅地方食飯
出電梯🛗見到一對鳥兒🐦咀咀好可愛

入到餐廳🍴彷似置身濃濃的藝術展當中
藝術

餐廳入面牆上掛滿梵高作品,放置桌球枱,千秋等,佈置得好靚

我哋選咗精選午餐 仲有健康套餐
跟餐有沙律或餐湯
餐包溫熱,口感鬆軟有麥味

精選午餐
餐湯是日菜湯,味道酸酸甜甜開胃

香煎帶子配風乾火腿香蒜意大利粉
攞盤好靚,鋪上不少火腿
大大粒帶子,好爽口,
意粉軟硬適中,口感彈牙
加上蒜香令整體好惹味😋

健康套餐
跟餐⼀樣
有沙律或餐湯
Salad 自行加醋嘅份量

炭燒素漢堡扒伴意式雜菜薯粒
炭火烤到素肉造成嘅漢堡唔會乾,微微焦香
同平日漢堡肉一樣味道
薯粒唔細粒,拎算係粗薯,唔會太淋

兩款lunch都會包甜品及茶咖啡
我哋仲加咗$20轉其他特飲
我仲另加$28 多杯餐酒 喺藝術氛圍下chill下

甜品 🍮法式焦糖燉蛋
口感滑溜,甜度適中
2023-03-27 64 浏览
今日同朋友第一次黎試呢間凡高廚房本身都鍾意畫畫 一黎到門口已經俾門口嘅畫作吸引住 好有心機仲有兩個雀籠響門口 養左一對愛情鳥同一對鸚鵡 好得意入到餐廳裡面好impress 因為餐廳裝修好有心思 好多畫作同埋周圍好多打卡位 最鍾意佢一邊牆嘅巨形壁畫 令人置身國外咁午餐set由貴到平都有今日二人試左👇🏻精選午餐美國西冷沙律配柚子醋沙律汁 $168跟餐什菜湯有啲稀 一般般 建議加$10轉佢地招牌嘅蘑菇濃湯 西冷係預設左熟度 唔算好熟 肉味都夠濃 不過少少韌沙律菜好夠新鮮 份量都多 配埋柚子醋好開胃跟餐加$35有個海鮮拼盤 (有生蠔 虎蝦 翡翠螺同青口仔)好驚喜嘅係全部海鮮都好鮮甜 幾大隻呢個價錢真係性價比超高行政套餐招牌炭燒澳洲新鮮羊架 配羊肉濃汁 $198跟餐已經有98%野菌濃湯 好濃菇味 鹹度剛好 超推介 配埋烘熱左嘅包好好味羊架嗌左六成熟 熟度剛好肉質係幾新鮮同有羊羶味 好食個汁就唔太特別 不過個羊架本身都好夠味 唔點汁都得跟餐會有餐茶同指定甜品呢度嘅咖啡幾夠香甜品味道正正常常 都幾精緻成間餐廳佈置好有藝術氣息 坐位寬敞舒適 背景音樂令人食得放鬆 食物質素都中上 絕對值得再encore
今日同朋友第一次黎試呢間凡高廚房

跟餐什菜湯有啲稀 一般般
建議加$10轉佢地招牌嘅蘑菇濃湯
西冷係預設左熟度 唔算好熟 肉味都夠濃 不過少少韌
沙律菜好夠新鮮 份量都多 配埋柚子醋好開胃

跟餐加$35有個海鮮拼盤 (有生蠔 虎蝦 翡翠螺同青口仔)
好驚喜嘅係全部海鮮都好鮮甜 幾大隻

呢度嘅咖啡幾夠香
甜品味道正正常常 都幾精緻

2023-03-27
  • 98%野菌忌廉湯
今日同朋友發掘到呢間打卡able野食又好食的餐廳,牆身滿佈色彩繽紛的畫作,充滿藝術氣息。原來已經開咗15年,餐廳亦可以出租場地搞party ,定期仲會有鋼琴表演添😍最欣賞餐廳有照顧到減肥/生酮人士,我點咗個生酮岩食的✨炭燒美國Prime護心肉柳、刺身帶子伴黃菌初榨山茶油,配炭燒大啡菇、意大利青黃瓜、沙律,見到都好豐富!牛扒煎得岩岩好好juicy,食得出炭燒味,唯一美中不足係唔夠熱🥹如果熱d會更加正✨水牛芝士蕃茄沙律 芝士控至愛 蕃茄酸酸味味好fresh✨挪威雪蟹田園沙律 好多蟹肉 有蟹的鮮味✨餐包口感鬆軟,熱辣辣✨98% 野菌忌廉湯 用8種磨菇人手打碎,所以會食到粒粒,非常濃郁菇味✨澳洲鮮BB青口仔扁意大利粉非常多青口 , 意粉彈牙👌🏻👍🏻最後仲有小小的甜品就好圓滿整體我同朋友都覺得呢餐係幾唔錯,店員服務態度都好好,下次會想再黎!

✨水牛芝士蕃茄沙律 芝士控至愛 蕃茄酸酸味味好fresh

✨挪威雪蟹田園沙律 好多蟹肉 有蟹的鮮味

✨餐包口感鬆軟,熱辣辣

✨98% 野菌忌廉湯
用8種磨菇人手打碎,所以會食到粒粒,非常濃郁菇味

✨澳洲鮮BB青口仔扁意大利粉
非常多青口 , 意粉彈牙👌🏻👍🏻

最後仲有小小的甜品就好圓滿

2023-03-25 42 浏览
一間滿怖油畫的餐廳,提供多國菜式美食和美酒相配,坐落於銅鑼灣區,最重要食物質素同味道都甚高,完全感受到主廚的誠意和用心。餐廳地方不算很大,但場地合適包場聚餐,因為餐廳有張桌球枱和遊戲咭供應,還有張摇得櫈可以影相,確實是一個晚宴飯聚好地方。晚巿餐牌全部以套餐選擇,但都有散點甜品及飲品和酒。晚巿套餐包括了羊肉餐、按人數安排餐、海鮮餐、晚宴套餐和健康晚餐等,除了海鮮餐,全部都包前菜、餐湯、主菜、甜品和餐茶。餐湯、甜品和餐茶都可加錢享用其他款式,健康晚餐還有卡路里標誌著,不用擔心多吃會長胖的問題。晚宴套餐餐湯只需加HKD38,可轉為98% 野菌忌廉湯,所以都決定加錢轉配一試。98% 野菌忌廉湯,野菌味香濃,喝著時口感帶帶著粒粒野菌肉,確實值得加錢享受。健康晚餐,是指定為俄羅斯雜菜湯,俄羅斯雜菜湯不像羅宋湯中加入肉去煮成,所以雜菜湯味道很清甜。每客晚餐餐湯都跟餐包和牛油一份,餐包非常軟綿口感,配著牛油而吃好好味。每份餐前菜都是沙律,健康晚的沙律有2款,每日只供應一款,是夜為蘋果田園沙律,沒有配備任何醬汁,所以沙律菜非常清新爽口。餐枱上有意大利黑醋汁,可以自行加配,伴勻而吃又另一番風味。晚宴套餐前

晚宴套餐前菜,是夜為煙三文魚長通粉,煙三文魚咸鮮味把長通粉沙律提昇了不少。

健康晚餐主菜,炭燒美國Prime護心肉柳,刺身帶子伴法國黃菌初榨山茶油 HKD398,配菜還有大咖菇、露筍、雜菜和燒蒜頭,都非常豐富。美國Prime護心肉柳用炭燒香,切片上碟,吃上口炭香無比,簡單加點鹽粒,牛味十分突出再試燒汁,多多了點風味,護心柳肉質燒熟了也不會韌口,非常回味。

晚宴套餐的主菜,燒澳洲刺身級帶子大蜆及虎蝦伴鮮墨魚汁意大利粉 HKD278,送上枱時意粉份量都不少。刺身帶子燒得有炭香味,虎蝦又好味,雖不是大蜆,改了青口,一樣夠鮮味,最感意外,就是墨魚汁意粉,鮮甜十足,意粉又夠彈牙口感,確實吃得讓人滿足。

健康晚餐指定甜品 Natvia 法式焦糖燉蛋,賣相不錯,還有餐廳名作為裝飾,味道不會很甜,又有蛋香味好食。

晚宴套餐是日甜品為泡芙,加入裝飾賣相吸引,吃上口忌廉還有士多啤梨香味,有點似軟雪糕口感,沒想到如此美味。

餐飲有熱有凍,也可加錢轉飲其他餐牌飲品,但我們還了點選了一般餐茶。熱咖啡,咖啡味都幾香,口感幾滑。凍檸檬茶都幾清新,又不會很甜,確實是一頓滿有誠意的晚宴。

• 泡芙
  • 炭燒美國Prime護心肉柳,刺身帶子伴法國黃菌初榨山茶油
  • 燒澳洲刺身級帶子大蜆及虎蝦伴鮮墨魚汁意大利粉
  • 餐包
  • 焦糖燉蛋
2023-03-23 49 浏览
上一次疫情期間過嚟,人唔算多,但今次假期過嚟,估唔到已經枱枱爆滿!所以建議大家想過嚟食最好book枱先~俄羅斯野菜湯野菜粒多,口感豐富。精選餐湯(忌廉湯)廚師晚餐推介$498煙三文魚帶子塔帶子鮮甜,仲配有大蝦🍤田園沙律普羅旺斯式炒田螺好少見又好特別嘅前菜!田螺肉口感彈牙,搭配綿滑薯蓉,兩種食物出乎預期嘅夾!波士頓龍蝦及法國香蔥忌廉汁意大利飯超大隻嘅龍蝦🦞,龍蝦面層鋪滿芝士,輕輕用叉已經好快起到龍蝦肉,意大利飯份量都好多,搭配龍蝦肉同忌廉汁,令到口感更加豐富有層次。健康晚餐 HA $268(素)黑松露露筍什菌無麩質忌廉意大利粉超級多露筍!意大利粉每一條都掛滿忌廉汁,表面有大啡菇,意大利粉內有細菇菌,口感豐富,又令到意大利粉更加健康。藍莓芝士蛋糕🍰Natvia法式焦糖燉蛋口感滑嫩,甜而不膩。有幾個角落都好靚,好啱打卡,感覺比藝術氣息包圍。

俄羅斯野菜湯
野菜粒多,口感豐富。

精選餐湯(忌廉湯)

廚師晚餐推介$498

煙三文魚帶子塔
帶子鮮甜,仲配有大蝦🍤

田園沙律

普羅旺斯式炒田螺

波士頓龍蝦及法國香蔥忌廉汁意大利飯

健康晚餐 HA $268

(素)黑松露露筍什菌無麩質忌廉意大利粉

藍莓芝士蛋糕🍰

Natvia法式焦糖燉蛋
口感滑嫩,甜而不膩。

有幾個角落都好靚,好啱打卡,感覺比藝術氣息包圍。

• 波士頓龍蝦及法國香蔥忌廉汁意大利飯
2023-03-21 68 浏览
上網見到這間餐廳勁多人推薦,所以同朋友過嚟食Lunch, 一出電梯就有兩隻愛情鳥黐埋咀對咀,好得意😍餐廳雖然唔係好大,但有桌球枱、鋼琴和千秋等擺設,另外牆上掛滿梵高作品,好多人食飯後都去打卡📷精選午餐跟餐有沙律或餐湯,另+$10有頭盤及餐湯,轉蘑菇湯另加$10餐包微熱,麵包口感鬆軟有彈性;Salad加了醋一起食,特別惹味;而蘑菇湯非常creamy,蘑菇味好香濃,另外碗菜湯都好足料和滋味😊香煎帶子配風乾火腿香蒜意大利粉 | $168帶子係炭燒嘅,大大粒,咬落爽口;雖然有陣陣蒜香但口味又清爽;意大利粉軟硬適中,如果再熱D會更好美國安格斯牛肉漢堡配芝麻醬&香草薯角 | $168漢堡包有烤過,所以外脆內軟,而牛肉漢堡是自家製,好厚肉,食落juicy, 再配搭芝士和芝麻醬,特別惹味海鮮拼盤 | $58(跟餐加)有時令活生蠔x1、新鮮太平洋虎蝦x3、加拿大翡翠螺x1、澳洲青口仔x2, 這個價錢都算抵食,特別是活生蠔,好鮮甜是日甜品strawberry moose唔會太甜,份量雖少但足夠
salad
香煎帶子配風乾火腿香蒜意大利粉 | $168
美國安格斯牛肉漢堡配芝麻醬&香草薯角 | $168
美國安格斯牛肉漢堡配芝麻醬&香草薯角
海鮮拼盤 | $58(跟餐加)
海鮮拼盤
是日甜品strawberry moose
唔會太甜,份量雖少但足夠
strawberry moose
coffee
2023-03-13
salad
美國安格斯牛肉漢堡配芝麻醬&香草薯角
海鮮拼盤
strawberry moose
coffee
🌟一路都book mark咗呢間樓上Cafe店好耐🌟今日行開銅鑼灣,於是終於試到🌟喺門口已經有一對好可愛嘅愛情鳥喺度錫錫❤️🌟仲有可愛嘅鸚鵡仔,門口已經係一個好好嘅打卡位🌟餐廳周圍用咗梵高嘅油畫,佈置得好用心,好似歐洲小店咁🌟入到去餐廳已經有一大幅油畫牆,係梵高著名嘅夜晚露天咖啡座,打卡位一流🌟餐廳仲有桌球枱,空間感十足行政午餐 ($208)😋頭盤係Parma ham沙律配黑醋汁,沙律清爽新鮮😋 98%野菌忌廉湯,味道濃郁香濃,野菌嘅天然香味喺湯度完美表現,同時奶香味又十足😋炭燒美國安格斯西冷牛扒👍🏻肉味十足,嫩滑多汁👍🏻肉質仍然保持了紅嫩的狀態,肉汁滿滿 👍🏻經過炭烤後,牛扒帶有微微的焦糖香氣和炭燒的烤味👍🏻配埋薯蓉,薯蓉口感綿密細膩👍🏻仲有配埋沙律菜,配菜豐富😋跟餐包埋是日甜品,同埋飲品,CP值好高😋我哋仲叫咗個健康午餐,加咗$10有齊蘋果田園沙律同埋俄羅斯野菜湯😋仲要加咗$58有一人海鮮拼盤,包括一隻時令活生蠔,太平洋虎蝦,加拿大翡翠螺,同埋煮澳洲青口仔,全部都好新鮮😋意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉 ($98)👍🏻虎蝦肉質鮮嫩彈牙,冇雪藏味,新鮮👍🏻蒜片的香氣特別濃郁👍🏻意大利麵條的口感
🌟一路都book mark咗呢間樓上Cafe店好耐

🌟今日行開銅鑼灣,於是終於試到

🌟喺門口已經有一對好可愛嘅愛情鳥喺度錫錫❤️

🌟仲有可愛嘅鸚鵡仔,門口已經係一個好好嘅打卡位

🌟餐廳周圍用咗梵高嘅油畫,佈置得好用心,好似歐洲小店咁

🌟餐廳仲有桌球枱,空間感十足

行政午餐 ($208)

😋頭盤係Parma ham沙律配黑醋汁,沙律清爽新鮮
Parma Ham沙律配黑醋醬

98%特濃野菌忌廉湯

😋炭燒美國安格斯西冷牛扒

炭燒美國安格斯西冷牛扒

👍🏻肉味十足,嫩滑多汁
👍🏻肉質仍然保持了紅嫩的狀態,肉汁滿滿
👍🏻經過炭烤後,牛扒帶有微微的焦糖香氣和炭燒的烤味
👍🏻配埋薯蓉,薯蓉口感綿密細膩
👍🏻仲有配埋沙律菜,配菜豐富

😋跟餐包埋是日甜品,同埋飲品,CP值好高

一人海鮮拼盤

😋意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉 ($98)

意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉

👍🏻虎蝦肉質鮮嫩彈牙,冇雪藏味,新鮮
👍🏻蒜片的香氣特別濃郁
👍🏻意大利麵條的口感彈牙,加上橄欖油有滑順口感
👍🏻加埋意式香草,風味十足

🍮法式焦糖燉蛋🍮

👍🏻燉蛋非常滑嫩,入口即化,奶香味十足
👍🏻 焦糖甜到啱啱好
👍🏻細細杯作,size啱啱好,作為一餐完美嘅句號

Parma Ham沙律配黑醋醬
98%特濃野菌忌廉湯
一人海鮮拼盤
意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉
  • 焦糖燉蛋
  • .意式輕煎虎蝦蒜片意大利粉
繁囂都市中的一點寧靜☕在某個懶洋洋的下午,朋友帶我到了家位處銅鑼灣鬧市中的小店,小店裝潢令人置身濃濃的藝術氣息當中,連日常寫評粗俗的我也被淨化了👼🏻🤣巨大壁畫、畫架、桌球桌、鞦韆椅,滿滿的打卡點當真讓人流連忘返,在旁的侍應姨姨很熱情細心,會為陷入瘋狂的人們提供指點迷失過後,要回歸清醒,用餐囉…前菜是小沙律拌意粉,餐湯點一忌廉一蔬菜湯,也許環境令人太醉,前菜類味道都較清淡。主菜主菜,主要菜式真的令人為之一亮。我們點了兩個餐,份量都很多,也很適合我們這種外協,擺盆很讚🤤「炭燒美國安格斯西冷牛扒」西冷燒得剛好,肉質肉汁都有,而擺盆的燒蔬菜跟薯蓉味濃香口,是內外俱備的一道好菜🤤「美國冰鮮純天然頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁」比較少接觸冷西冷,有點不習慣呢,但不錯的。反之沙津汁可能下手過重了,整個沙律偏酸,有機會再點少汁會更好。甜品是草莓慕絲跟芒果奶凍,奶凍正常發揮,慕絲比較像忌廉。可惜不能加錢點法式焦糖燉蛋,很想吃呢…只好下次再來惠顧,這地方好環境好牛扒,值得🥰
繁囂都市中的一點寧靜☕

在某個懶洋洋的下午,
朋友帶我到了家位處銅鑼灣鬧市中的小店,
小店裝潢令人置身濃濃的藝術氣息當中,
連日常寫評粗俗的我也被淨化了👼🏻🤣

巨大壁畫、畫架、桌球桌、鞦韆椅,
滿滿的打卡點當真讓人流連忘返,
在旁的侍應姨姨很熱情細心,
會為陷入瘋狂的人們提供指點

迷失過後,要回歸清醒,用餐囉…

主菜主菜,主要菜式真的令人為之一亮。
我們點了兩個餐,份量都很多,
也很適合我們這種外協,擺盆很讚🤤

「炭燒美國安格斯西冷牛扒」
西冷燒得剛好,肉質肉汁都有,
而擺盆的燒蔬菜跟薯蓉味濃香口,
是內外俱備的一道好菜🤤

「美國冰鮮純天然頂級西冷沙律配柚子醋沙律汁」
比較少接觸冷西冷,有點不習慣呢,但不錯的。
反之沙津汁可能下手過重了,整個沙律偏酸,
有機會再點少汁會更好。

甜品是草莓慕絲跟芒果奶凍,
奶凍正常發揮,慕絲比較像忌廉。
可惜不能加錢點法式焦糖燉蛋,很想吃呢…
只好下次再來惠顧,這地方好環境好牛扒,值得🥰