2021-11-23 316 浏览
這天和老公都分別要到深水埗買東西,就相約在西九龍中心吃晚飯。選了七樓的凱日宴會廳,原來這裡還有君爵會可以打麻將🀄️。這裡有時令燉湯及餸菜,非常適合我這注重健康飲食的人。西洋菜燉陳腎湯 $58位終於等到有西洋菜的季節了,就是看到有這燉湯而在這裡吃晚飯。西洋菜鮮甜,陳腎、雞腳、及瘦肉都燉得很軟淋😋,湯水香甜滋味南乳溫公齋煲 $98份量十足,有豆腐卜、麵筋、枝竹、雪耳、茄子🍆、粉絲、白菜🥬、粟米仔🌽、筍、以及磨菇、雲耳等什菌,送飯一流😋鮮淮山雲耳炒百合 $78健康合時的配搭👍燒汁野菌A5牛柳粒 $128牛柳粒口感鬆化,有入口即融化的感覺,除了野菌之外,還有蜜豆作配菜吃到最後的驚喜是有糖水紅豆沙送,甜度適中,為這滿足的一餐畫上完美的句號。

西洋菜燉陳腎湯 $58位

南乳溫公齋煲 $98

鮮淮山雲耳炒百合 $78
健康合時的配搭👍

燒汁野菌A5牛柳粒 $128

2021-11-16 382 浏览
這間位於西九龍中心的酒樓,晚市時間有多款優惠,十分抵食。平日還有雀局套餐,適合老人家或朋友閒時耍樂。晚市特價小菜,我們揀了意大利汁泰國老虎蝦配烏冬底。烏冬爽滑,蝦殼汁鮮味十足,虎蝦有六隻,肉質爽彈鮮甜。蝦醬海山骨淡淡的蝦醬香,表面炸至金黃香脆,粉漿很薄,肉質嫩腍帶少許肥膏。蒜茸粉絲蒸元貝元貝鮮甜,表面是蒜蓉香,粉絲吸收了蒜香及元貝鮮味,十分爽口。話梅豬手煲豬手炆至入口離骨,豬皮膠質豐富,淡淡話梅酸甜味,令人食指大動。竹笙羅漢上素蘑菇、竹笙、粟米筍、雲耳等素菜煮成,味道剛好,不會太濃,醬汁略嫌濃稠。

蒜茸粉絲蒸元貝

話梅豬手煲

竹笙羅漢上素
2021-11-15 945 浏览
好友快將生日,當然要請佢食餐飯慶祝。友人愛吃粵菜,特意選了西九龍中心這間評價不俗的「凱日宴會廳」。餐廳提供早茶晚飯、壽筵喜酌、婚慶滿月、麻雀卡拉 OK 等全面餐飲娛樂服務。店內地方頗大,空間感十足,用餐大堂開揚闊落,配上天花嘅華麗吊燈,裝潢高貴優雅。點左三個小菜,包括清蒸沙巴龍躉、金蒜蒸蟶子、姬松茸海參豆腐煲。晚市茶芥 $12/位 、絲苗白飯 $14/碗、小食 $12/碟。沙巴龍躉係晚飯精選推介之一,只係 $58 條,非常抵食,大約有一斤重。魚肉雪白有彈性,肉質鮮甜嫩滑,火侯掌握得啱啱好,豉油不會過鹹,蔥花帶出魚肉嘅鮮味,用嚟送飯一流。金蒜蒸蟶子 ($38@)  蟶子嘅 Size 雖然唔算特大,但勝在肉滑鮮甜,蒜蓉嘅香味完全滲晒入去蟶子之中,而蟶子嘅鮮味亦被粉絲充分吸收,夠晒惹味,真係令人回味無窮 。另外呢個姬松茸海參豆腐煲 ($138)  亦值得推介,姬松茸被譽為「菌中之王」,對抗病及提升免疫力的功能遠勝其他菌類。海參爽滑得來又帶點彈性。豆腐入口熱辣辣又滑嘟嘟,佐上濃香的醬汁,滋味滿分。最後為好友點來了蓮蓉壽包 ($16@)  作結,壽包新鮮出爐,把包子掰開,趁燙熱未散吃一口,包身軟

最後為好友點來了蓮蓉壽包 ($16@)  作結,壽包新鮮出爐,把包子掰開,趁燙熱未散吃一口,包身軟熟、蓮蓉香甜、蛋黃恰如其分,美味。

臨走前睇左門外嘅宣傳告示牌,酒樓設有雀局自選套餐,包電動麻雀,而且朝頭早 9:00 就已經可以開檯,下次一定要約多幾個好姊妹一齊過嚟竹戰。
2021-11-15 231 浏览
酒樓都幾大,用餐環境都唔錯,枱同枱之間相隔都遠,唔迫兼私隱度十足👍🏼南北杏蔘鬚燉鳳凰湯 $48先一人一個燉湯暖胃,湯頭清澈唔油膩。個湯好都足料,亦有很多蔘鬚,好有蔘味,唔錯唔錯。清蒸沙巴龍躉 $58酒樓而家做緊晚飯四選一,清蒸沙巴龍躉都係$58一條,超值🤩如果唔食魚嘅話可以揀雞,平日一至四都只係$8半隻🙀另外嗰兩款都超級抵。原條🐟蒸,好新鮮,趁熱食就最好食。魚肉結實,蘸上蒸魚豉油汁,鮮味更出😻再嚟一個孖寶👭$188蒜蓉粉絲蒸扇貝 蒜蓉配扇貝基本上都冇得輸,扇貝都大隻,鮮甜好食。粉絲索埋個豉油蒜蓉汁,唔錯唔錯。話梅豬手煲個汁用話梅菠蘿🍍熬煮而成,酸酸甜甜很開胃。🐷豬手都有七至八件,炆得都淋,豬皮很厚,滿滿骨膠原,煙靭軟腍,同個話梅汁好夾。蒜蓉炒豆苗 $98豆苗翠綠鮮嫩,唔會炒到過晒火,越食越好食。最後仲有紅豆沙送,食得很飽呢。酒樓有得打麻雀🀄️添,鐘意游乾水嘅朋友可以向酒樓問下詳情吖。

南北杏蔘鬚燉鳳凰湯 $48

清蒸沙巴龍躉 $58
酒樓而家做緊晚飯四選一,清蒸沙巴龍躉都係$58一條,超值🤩
如果唔食魚嘅話可以揀雞,
平日一至四都只係$8半隻🙀
另外嗰兩款都超級抵。

再嚟一個孖寶👭$188
蒜蓉粉絲蒸扇貝

話梅豬手煲

蒜蓉炒豆苗 $98
豆苗翠綠鮮嫩,唔會炒到過晒火,越食越好食。

最後仲有紅豆沙送,食得很飽呢。

2021-11-14 205 浏览
*餐廳名稱:* 凱日宴會廳 - 深水埗 #今日同朋友喺西九龍中心行完街,於是上咗去七樓呢間酒樓欲茶,酒樓是一個非常闊大的宴會廳,裝修雅緻,燈火通明,侍應招待熱情,令您有賓至如歸的感覺!1)欖菜海皇炒飯$60:侍應搬上檯面時,令我們大開眼界,非常大碟,炒飯粒粒分明,內有鮮蝦粒和帶子粒,份量頗多,而且味道非常鮮甜,再配上翠玉瓜粒和蔥粒,更提升了整碟飯的健康元素,最後加入欖菜絲,令炒飯更惹味、可口,令顧客吃得更放心。2)別有洞天脆皮腸$38:薄薄的腸粉皮,包著香脆的油炸鬼和彈牙的鮮蝦,內裏還有彈牙爽脆的脆肉瓜粒,吃起來口感十足。3)黑椒燒鵝檬粉$28.8:檬粉非常大碗,吃一碗已經非常飽肚,燒鵝非常高質素,陣陣的黑椒味撲鼻而來,令我的味蕾大開!鵝皮香脆可口,鵝肉嫩滑多汁,肥瘦適中,非常甘味。4)鮮魚湯雲吞雞$21.8:六粒細細粒的菜肉餛飩,鮮美多汁,加上嫩滑的雞肉,配上鮮甜的鮮魚湯一起進食,美味可口。5)蟹籽燒賣$31.8:燒賣皮袋包著鮮蝦、冬姑和豬肉,咬起來非常美味多汁,面層鋪上豐富的蟹籽,更有口感。6)蘆筍蝦餃$31.8:晶瑩通透的蝦餃皮,內裏包着新鮮彈牙的新鮮彈牙的鮮蝦,再加入非常爽口的
*餐廳名稱:* 凱日宴會廳 - 深水埗
6)蘆筍蝦餃$31.8:晶瑩通透的蝦餃皮,內裏包着新鮮彈牙的新鮮彈牙的鮮蝦,再加入非常爽口的露筍,口感更有層次。
6)乳鴿:燒得非常香口,火喉十足,表皮香脆、肉質嫩滑,既入味又多汁,忍唔住叫多隻。
#值得一提是這間酒樓由早上九點至晚市十二點均有提供雀局耍樂,並且採用電動麻雀枱,既方便又好玩,最啱喜愛雀局的人。
因為要到深水埗採購,所以就到了西九龍中心醫肚。已經多年沒有到過西九龍中心了,這裏依然十分熱鬧,簡直可以説是人頭湧湧。由於想搵一個地方可以坐得舒服一點,所以走進了這間裝修新淨的酒樓。因為實在太肚餓了,所以就點了很多食物。炸雲吞脆口好味,餡料十足。燒腩仔瀬粉份量不小,燒肉夠淋丶皮夠脆,有一點衝動想叫多一碗!哈哈!棉花雞份量超夠誠意,有三大塊魚肚,雞肉嫩滑入味,好味到我想encore!至於黑椒爽肚,點菜的時候我以為是牛肚,送上來是豬肚,味道不過不失。牛肉球味道不錯,而粉果皮略嫌有一點厚,但餡料好味,所以加返分。由於見到平日少見的椰汁桂花糕,就點了來試試,椰汁糕部份清甜,桂花部份味香濃,十分匹配。最喜出望外的是這個貓山王榴槤包,樣子十分可愛!而且味道清甜,濃郁嘅榴槤味,榴槤控必試!它會令你想再吃多一個!離開嘅時候發現門口有一個廣告牌,原來這裏有麻雀套餐,下次老公和朋友開戰,又多一個選擇了!

2021-11-07
  • 棉花雞
  • 炸雲吞
2021-11-13 127 浏览
樓下酒樓而家做緊精選晚餐折扣,精選晚餐四選一好抵食,除咗有清蒸龍躉、仲可以揀乳鴿或者虎蝦,差唔多平咗三分二價錢❣️鍾意打麻雀嘅都可以嚟呢度食飯,呢度有小菜晚飯套餐,仲已經包咗8小時打麻雀時間,而且係電動枱,洗牌都慳水慳力過人!叫咗一條龍躉與$58咋,都有斤幾重,好似我哋二人小家庭食就啱啱好啦!條魚落咗大量香蔥一齊蒸,香噴噴仲唔會腥,食得出好新鮮之餘而且魚肉勁滑,大滿足!見到呢度即燒乳豬好抵食,半隻只係$368,仲會新鮮製作,即刻叫即刻燒,即刻嗌咗一份試吓!仲會連埋半個豬頭仔上碟,可以拎返屋企煲粥煲湯!乳豬仲燒得好香脆,塊皮仲脆過薯片,勁正!加上乳豬仔有少少脂肪,滑得來唔會覺得肥膩,口感勁好味😋!凱日宴會廳地址: 深水埗欽州街37號西九龍中心7樓701號舖

凱日宴會廳

地址: 深水埗欽州街37號西九龍中心7樓701號舖
2021-11-09 154 浏览
與女朋友去深水埗買電話卡,順道去西九龍中心吃午餐。酒樓內部裝修新,樓底高,座位寬敞,侍應服務殷勤。小橋棉花雞38.8元,份量足,魚肚爽口,雞肉嫩,咸味適中。銀蘿煎蝦餅33.8元,蘿蔔絲混入蝦餅一齊煎,外層香口,內層多汁。美點薈萃拼盤99元。花菇叉燒包,賣相很似花菇,包軟叉燒甜。潮州粉果味道正常。露荀蝦餃皇,皮軟蝦肉彈牙。金橋糯米卷飽肚。心心千層糕香甜。水晶菜苗餃,菜新鮮肉美味。杏香鮮奶酥38元,外層鬆化,杏仁味香,內層奶味香甜。離開酒樓時無意中發現原來可以打麻雀,電動麻雀枱供應時間為早上九時至午夜十二時,有多款套餐供選擇。總結:環境舒適,點心美味。

小橋棉花雞38.8元,份量足,魚肚爽口,雞肉嫩,咸味適中。

杏香鮮奶酥38元,外層鬆化,杏仁味香,內層奶味香甜。

總結:環境舒適,點心美味。
2021-11-06
2021-11-08 117 浏览
因為香港係美食天堂,自然會各國的特色菜式,可能正因如此,忽略了我們自己的本土特色,今次去食的是深水埗中式茶樓小炒。先點了份套餐B,包含了黑椒脆皮燒鵝及濃湯野菌菜苗。先從黑椒脆皮燒鵝,這邊特別著重了黑椒二字,較少見,外觀與一般的燒鵝無異,食落先是覺得外皮香脆,有油香,然後便是黑椒淡淡的香味,刺激了我的味蕾,再淡淡的化開了燒鵝本身的油膩感,肉質亦不會似坊間「鞋口」,反而較細膩,不錯的評分。然後是濃湯野菌菜苗,當天有多種菜式可供選擇包含了娃娃菜及菜心等等,菜式中使用了大量的雜菌,再配上高湯烹調而成,雜菌除可提升菌香味外,亦可增加不同層次的口感,為菜心帶來另一份的鮮香。如只以套餐價結帳,連茶介加一費用大約需$300左右,是性價比的選擇。

先點了份套餐B,包含了黑椒脆皮燒鵝及濃湯野菌菜苗。

2021-11-02 175 浏览
同朋友去深水埗行下,唔經唔覺去到西九龍中心, 攰攰哋又肚餓,搵地方食晚飯,朋友同我都喜愛食中菜,商場7樓有間酒樓叫凱日宴會廳,正合我哋心意。酒樓地方寬敞,燈光明亮,除了大堂座位,還有獨立貴賓房。並設有電動麻雀檯,雀局小菜套餐有多款選擇。有數小菜做緊優惠價,我哋揀咗其中一樣,意大利汁泰國老虎蝦,雖然係特價,但都好大碟,泰國老虎蝦隻隻飽滿,鮮甜味美、口感細緻彈牙,意大利汁濃郁美味,掛滿每條烏冬,彈牙又惹味!包汁極品聚寶盆相當足料,有北菇、海螺片、花膠、蝦球和小棠菜,個獻汁做得夠濃夠味,北菇厚肉,蝦球爽口,海螺片和花膠滑嫩。凱日脆皮雞,即叫即做,皮薄脆,雞肉嫩滑。滑蛋炒蝦仁,蝦仁大隻奭口,雞蛋軟嫩滑溜。藍妹,如此佳餚,當然要啤啤佢啦!
酒樓地方寬敞,燈光明亮,除了大堂座位,還有獨立貴賓房。
並設有電動麻雀檯,雀局小菜套餐有多款選擇。
有數小菜做緊優惠價,我哋揀咗其中一樣,

凱日脆皮雞,即叫即做,皮薄脆,雞肉嫩滑。
滑蛋炒蝦仁,蝦仁大隻奭口,雞蛋軟嫩滑溜。

藍妹,如此佳餚,當然要啤啤佢啦!
2021-11-01 175 浏览
🍴晚飯推介4 選1 葱花走地雞 8 蚊🐥以8 蚊黎講好抵 2 個人食有成半隻雞 雞肉個汁幾入味 葱花味香 再點 d薑葱 雞肉都幾彈牙 唔錯🍴豉汁帶子蒸豆腐108 蚊豆腐食落去似百福豆腐 豆味偏濃 幾香滑 帶子幾香甜 豆汁蒸得幾入味🍴蒜蓉粉絲蒸元貝4 隻 加話梅豬手煲 188 蚊🐷蒜貝大大隻 生熟蒜調味 蒸得剛剛好 扇貝鮮甜 入味 豉油汁咸度適中 唔錯豬手有葱花菠蘿 調味醬汁香甜 話梅味出 豬手燘得幾彈牙🐽 充滿骨膠原🍴豉油王炒麵108 蚊🔥🍜大大碟炒得好乾身 上面有葱花芽菜 , 紫洋葱 麵係比較幼身 點 d辣醬都好味#中菜 #豆腐 #豬手 #炒麵 #話梅 #雞肉 Score 平均分 <7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#凱日宴會廳 九龍深水埗欽州街 37k西九龍中心7 樓701 號鋪~~~~~~~~~~~~

🍴晚飯推介4 選1 葱花走地雞 8 蚊🐥

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#凱日宴會廳
九龍深水埗欽州街 37k西九龍中心7 樓701 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-11-01
2021-10-31 169 浏览
下個月,屋企人擺壽宴,地點諗住喺西九龍廣場,今日特登去視察吓行咗一個圈,都係呢間最企理裝修簡單清雅,查詢時職員禮貌周周最緊要係主角酷愛攻打四方城,指明當天一定要落場打番幾圈,所以呢間係最理想兼且佢有即燒乳豬,唔係交嚟嘅貨色唔好講咁多,試咗睇吓得唔得先算晚飯選擇都唔少,樣樣都好靚先試乳豬~上碟,首先個賣相都好得,豬皮夠薄、皮色金黃、肥少瘦多咬落嗦嗦聲好脆口,肉質鬆化不嚡口,有肉汁而不油膩,好味!點了一個鮑魚雞煲,特別在於大廚用了沙羗爆炒,比一般雞煲惹味得多,鮑魚有成四只咁多,彈牙入味,沾上沙羗汁同雞的精華食落倍感新鮮。我一口氣就食咗兩只。蝦醬海山骨,炸得酥脆之餘,內裏肉質仍保持嫩滑,層次豐富好滋味盡在口中,説不出的好味道!有結果了~各位親友下月就在這裏見記得早啲嚟打牌啦!

行咗一個圈,都係呢間最企理
裝修簡單清雅,查詢時職員禮貌周周

兼且佢有即燒乳豬,唔係交嚟嘅貨色

唔好講咁多,試咗睇吓得唔得先算

晚飯選擇都唔少,樣樣都好靚

脆皮即燒乳豬

咬落嗦嗦聲好脆口,肉質鬆化不嚡口,有肉汁而不油膩,好味!

蝦醬海山骨

蝦醬海山骨,炸得酥脆之餘,內裏肉質仍保持嫩滑,層次豐富
蝦醬海山骨

好滋味盡在口中,説不出的好味道!

有結果了~各位親友下月就在這裏見
記得早啲嚟打牌啦!

2021-10-28
2021-10-30 141 浏览
今日難得修造就同朋友去試吓點心餐廳,餐廳話要深水埗西九龍中心,係我中學成日去嘅地方,所以好友回應,我同朋友等咗5分鐘就有位之後開始嗌嘢食,一般都係大佬點心蝦餃燒賣,排骨,叉燒腸牛肉腸,炸雲吞,脆蝦卷仲有蘿蔔糕,呢度嘅點心份量都好足夠而且用足料,好似蝦餃咁皮薄涵靚,蘿蔔糕煎得好香口,腸粉牛肉腸同埋叉燒腸都好好食加上豉油簡直係冇得彈,排骨蒸得好好味,之後再點左個叉燒飯,叉燒瘦肉均勻而且刀工好犀利而家雲吞同埋蝦棒都炸得好香口咬落去索索聲,已牛肉球都好大粒食落去好右彈牙,而呢度仲可以打麻雀方便同朋友夜晚你一路食嘢一路打麻雀聚下舊,呢度嘅服務質素都好好店員會幫你不停加水而且好有禮貌。下次會同朋友再嚟打麻雀同埋食嘢
2021-10-19
用餐时段
海逸宴會廳這間餐廳我上次經過深水埗就已經留意上了,今日來到深水埗,晚餐就來到海逸宴會廳。餐廳裝修雅緻舒適,座位間隔很寬敞。海陸空孖寶精選 晚飯套餐E$268美極煎虎蝦拼燒乳鴿 美極煎虎蝦,連殼都帶點脆,非常非常香,帶點爽,連殼都好入味,差點連殼都食埋,真的非常之美味!燒乳鴿也比較大隻,肉質鮮嫩可口,燒得非常香,入味又多肉汁,真係食到舐舐脷!文昌雞$88廚師切得一件件很整齊,文昌雞雞皮透亮很薄不會肥,一看就知道是靚雞,文昌雞的特色就是特別的好雞味,味道帶鹹香鹹香的,果然不負所望!西洋菜燉陳腎湯$52餐廳的老火湯真是不錯,入口已飲到老火湯中西洋菜及陳腎的濃郁的味道,非常清潤……今晚的中菜食得特別的滋味,現在回想那海陸空孖寶、文昌雞~~ ,感覺還挺回味的!

餐廳裝修雅緻舒適,座位間隔很寬敞。

海陸空孖寶精選 晚飯套餐E$268
美極煎虎蝦拼燒乳鴿

文昌雞$88

西洋菜燉陳腎湯$52

2021-10-21 1130 浏览
今天在深水埗那邊放工, 想食中菜,諗起西九龍中心嘅「凱日宴會廳」, 曾經和同事在這裏飲茶, 點心好吃價格相宜。地方闊落, 樓底算係幾高,裝修仲好新淨~晚市有數款特選優惠。 今晚得兩個人揀 $58「清蒸沙巴龍躉」最適合不過。雖然係優惠菜式,龍躉有超過一斤重, 蒸得啱啱好, 肉質鮮甜嫩滑, 醬油鹹淡適中不會搶去魚肉嘅鮮味。金蒜蒸蟶子 (每隻$38)蟶子肉質爽彈,墊底嘅粉絲吸滿蟶子的精華, 夾雜著蒜蓉香,惹味非常!果皮蒸六頭南非鮑魚 (每隻$58)足有六頭,介了花更有口感, 肉質軟嫩有彈性, 輕力已能咬開, 鮮味十足,果然比大連鮑魚更勝一籌。 配以芳香果皮, 這道菜是值回票價!秘製藍莓骨$108大廚推介菜式。沒有搶喉的酸醋味, 反之是溫和的藍莓果香, 不太酸也不太甜。 先泡油的排骨外皮酥脆, 有點肥肉黐住嘅排骨最好吃。 藍莓醬汁嘅酸中和咗排骨嘅油膩,亦包裹着每件排骨,非常美味!臨尾仲有糖水送~ 陳皮紅豆沙, 非常足料真係煲到起沙,唔係打芡的糊仔。酒樓屬下的「君爵會」也有雀局小菜套餐, 啱曬姨媽姑姐打完幾圈唔使煮有飯食~ 仲要係自動麻雀枱~ 打足8小時冇難度! 睇真啲仲有九點場, 飲茶+雀局,

地方闊落, 樓底算係幾高,裝修仲好新淨~

清蒸沙巴龍躉

金蒜蒸蟶子

金蒜蒸蟶子 (每隻$38)

果皮蒸六頭南非鮑魚

果皮蒸六頭南非鮑魚 (每隻$58)
。 配以芳香果皮, 這道菜是值回票價!

秘製藍莓骨$108

酒樓屬下的「君爵會」也有雀局小菜套餐, 啱曬姨媽姑姐打完幾圈唔使煮有飯食~ 仲要係自動麻雀枱~ 打足8小時冇難度! 睇真啲仲有九點場, 飲茶+雀局, 打完仲可以接放學。

清蒸沙巴龍躉
金蒜蒸蟶子