2004-07-24 36 浏览
是日與友人去食左:鹽拉麵, 豬骨湯拉麵, 炸蝦天婦羅鹽拉麵, 豬骨湯拉麵湯飲完好口喝, 又唔覺好飲, 最離抱係d叉燒, 有d 似燒味店半肥瘦叉燒, 仲要得兩細件, 超唔低食炸蝦天婦羅($50 兩小隻), 好細隻, d蝦又唔鮮甜, 極之普通... 我覺得50蚊可以食d好好多的天婦羅埋單加埋一$17x, 有被屈的感覺
是日與友人去食左:鹽拉麵, 豬骨湯拉麵, 炸蝦天婦羅

鹽拉麵, 豬骨湯拉麵:
d湯飲完好口喝, 又唔覺好飲, 最離抱係d叉燒, 有d 似燒味店半肥瘦叉燒, 仲要得兩細件, 超唔低食

埋單加埋一$17x, 有被屈的感覺
2004-06-12 45 浏览
今日11點3去到,見到佢開左一半門,我一心以為佢開11點半,點知我11點8去到,佢都仲未開,搞到我好似個傻仔咁周圍行。最後我12點到去到,終於開左門喇。入到去,0的侍應都好有禮貌咁用日語講歡迎光臨,個感覺都算係咁啦。我去到0個陣有一日本家庭,佢地同個師傅仲好似幾熟咁,都有幾句,可能大家都係日本人啦。我叫左個鹽味拉麵加叉燒,嘩....我一見到碗麵,心諗,乜咁大碗呀......我先試個叉燒,唔錯,幾有味,不過唔係件件都咁好,有幾件乾爭爭。0的麵好散,不過好香,個湯呢...開頭幾淡都覺得好好架,不過到後尾先覺得飲完個口超乾....証明佢落左好多味精...不過呢,以佢咁大碗拉麵55蚊(加埋一〕,都算係咁啦,不過我覺得拉麵橫丁0個間山頭火(好似係呢個名﹚0的麵同湯仲好過佢,但係叉燒就真係呢間好味好多。到我想埋單0個陣,個個侍應都好忙,咁我好無奈咁四圍望,點知個師傅望住我笑,咁我又望住佢笑咁啦,之後我終於有機會同個侍應講埋單喇,點知竟然係個師傅拎張單黎,由於佢唔識中文,我又唔識日文,但係佢都好有禮貌咁同我講thank you,跟住就指住張單個數,真係幾有禮貌。我發覺呢間真係幾多日本人黎幫襯,我食食
我叫左個鹽味拉麵加叉燒,嘩....我一見到碗麵,心諗,乜咁大碗呀......我先試個叉燒,唔錯,幾有味,不過唔係件件都咁好,有幾件乾爭爭。0的麵好散,不過好香,個湯呢...開頭幾淡都覺得好好架,不過到後尾先覺得飲完個口超乾....証明佢落左好多味精...不過呢,以佢咁大碗拉麵55蚊(加埋一〕,都算係咁啦,不過我覺得拉麵橫丁0個間山頭火(好似係呢個名﹚0的麵同湯仲好過佢,但係叉燒就真係呢間好味好多。到我想埋單0個陣,個個侍應都好忙,咁我好無奈咁四圍望,點知個師傅望住我笑,咁我又望住佢笑咁啦,之後我終於有機會同個侍應講埋單喇,點知竟然係個師傅拎張單黎,由於佢唔識中文,我又唔識日文,但係佢都好有禮貌咁同我講thank you,跟住就指住張單個數,真係幾有禮貌。我發覺呢間真係幾多日本人黎幫襯,我食食下野0個陣先有一個日本男人,之後又有兩個日本男人黎,到我走0個陣又有對日本夫婦黎,不過我個人覺得佢0的味精真係幾重,但係耐唔耐黎食下都唔錯既,但係開頭真係搵死我,因為我好少黎呢頭,真係幾經波折先搵到呢間野呀。
2004-05-26 17 浏览
前些日子終於一嚐各食家都讚口不絕0既函館拉麵。夜晚九點幾到,全店得寥寥幾位客人,當中更不乏日本人。因為參考過食評,拉麵點了鹽味及豬骨味,另加叉燒。兩碗0既湯底都十分之濃郁,男友鍾意豬骨味,仲話個湯底濃到好似牛奶咁。而我就較鍾意鹽味,濃郁得0黎感覺清d,冇咁咸。(我覺得兩碗都偏咸,冬天食會好d) 麵方面,我本身對拉麵冇咩研究,只覺得幾好食,連埋大蔥、芽菜一齊食就更正。其實我自己絕少食拉麵,食過幾多次真係五隻手指都數得哂……因為喜好問題,如無必要,應該都唔會再試了。另外一提,店中一位年輕女侍應服務態度幾好,我地冒險將架車泊正0係佢門口,佢仲時不時幫我地睇住,好好人。
2004-05-21 13 浏览
之前喺中環既札榥食過鹽味拉麵,麵質幾好,但湯則一般,今次嚟呢間再試下鹽味拉麵大致差不多,但湯底比札榥略好餃子是現成的,都是預期之內,但佢真係煎得好差,求其一個人亂煎都好過佢
大致差不多,但湯底比札榥略好
2004-04-30 25 浏览
記憶中Agehan好似唔係一個集團,而係一間以前食天婦羅好出名的地方,個名已經話俾人知係天婦羅專門店,因為agehan﹝アゲハン﹞就係點天婦羅的汁。原本店是在富瓏華酒店,酒店拆卸後就搬住交易廣場再開業。以前拉師傅的衫尾都食過Agehan,係一間水準非常高的天婦羅店,絕對可媲美稻菊。等如有朋友曾說稻菊的天婦羅未算最好,我便立即問那裡才是更好,如果答案是Agehan的話我也無話可說,因為兩間店的天婦羅水準實在是伯仲之間。幾年前Agehan搬了之後都無幫襯過,水準如何要吃過至知。
幾年前Agehan搬了之後都無幫襯過,水準如何要吃過至知。
2004-04-30 18 浏览
Maps for the shops are also included:Agehan - http://db.soknet.com.hk/thehk2000/living/agehan/eg/index.idc小樽- http://db.soknet.com.hk/thehk2000/living/agehan/Otaru/index.htm札幌- http://db.soknet.com.hk/thehk2000/living/sapporo/index.html函館- http://db.soknet.com.hk/thehk2000/living/agehan/hakodate/index.htm
2004-04-30 15 浏览
函館是北海道三姊妹店中,偶首間到訪的,看到老頭子的Post後,偶便心動了,就這樣,偶便與北海道系列結上不解之緣~偶一直很喜歡吃拉麵,中學時,因為沒$$,所以吃的是只是「味精拉麵」(頗出名的連瑣店),以及一些港式拉麵之流。到社會工作後,開始接觸到Domon、橫綱等店,到半年前左右,才有機會吃到偶認為最「正」的日式拉麵,就是北海道元組函館拉麵店。一間不起眼而又隱蔽的小店,街客相信不多,來的都是一些饕客及日本人。當日7pm與西門混混來到,人不多(其實客人只有偶們一檯),偶們點了墨魚丸、炸雞塊、鹽味拉麵、豬骨湯拉麵。先來的是墨魚丸,一客5粒($40),這是偶吃過最好的,體績不大,但恰到好處,外脆,內裡的餡很有口感而且十分紮實,八爪魚碎十分有咬口同時帶有淡淡的八爪魚味;接著是混混點的炸雞塊,偶對炸雞塊沒舍興趣,所以沒鳥它們,據混混說,質數比老麥的高機班,油不多,外脆,但肉是「鞋口」,相信是雪藏的。終於都到主菜了,偶吃的是鹽味,這是偶吃過最正點的拉麵,賣相已給人Pro的感覺,看到長匆、筍等配菜的擺位,一絲不苟,已知這碗麵的水準是一般港式拉麵做不到的,亦勝過Domon。湯很香濃,偶一向對味精很敏感,
終於都到主菜了,偶吃的是鹽味,這是偶吃過最正點的拉麵,賣相已給人Pro的感覺,看到長匆、筍等配菜的擺位,一絲不苟,已知這碗麵的水準是一般港式拉麵做不到的,亦勝過Domon。湯很香濃,偶一向對味精很敏感,但這裡的湯調味的功夫做的很好,味精本是用來增加食物的味道,這兒不只做的到,而且做的好!一些沒水準的店子,為了省功夫,於是亂用味精,結果令湯與麵格格不入,真類廚子的有夠白吃!湯與麵來的很協調,西山麵雖好,但亦要看師匠的手勢,這裡的麵煮的十分IN奀,證明師匠的手勢是不賴的,差點忘了說,這裡的叉燒入口鬆化,比Domon及橫綱還要有水準~
西門混混吃的麵同樣有水準,但偶還是比較愛鹽味,若如老頭子所說,豬骨湯是用豬油的話,相信偶會捨鹽取豬呢,總的來說拉麵湯頭是三姊妹店之首。
埋單大約160左右,偶覺得是物有所值。若要彈的話,便是此店十分隔涉,另外老闆不太會與生客交談,可能是日本師匠不太懂廣東話吧~
2004-04-30 10 浏览
哈哈! 摸左上函館個網站, 佢好似同札幌同小樽係同一個集團喎, 但係睇個店個樣又唔多似, 點解呢?
最近剛去過東京,都吃過不少拉麵店;回港後再去一趟函館,發現呢度o既拉麵比起某些東京都內所謂出名o既拉麵店水準還要高。兩口子,一坐底二話不說就o黎兩碗拉麵;一碗係小妹最喜愛o既豬骨湯麵,另一碗就叫o左鹽拉麵。拉麵依舊粗身有口感,夠煙韌。兩碗湯最後幾乎飲到見埋個紅雙喜碗底,正!!埋單$110,價錢都合理。題外話,今次發現呢度小裝修過o黎;D單人坐位以前面向街,依家調o左去面向廚房,等D客唔使面壁,有進步o丫。
2004-04-29 8 浏览
呢度已經成為我既飯堂咁滯,拉麵彈牙,湯底好味,圖為豬骨湯拉麵,今次order埋燒雞泡魚干,好正多汁又唔乾身好趙口~
2004-04-14 7 浏览
應該是笑臉!上次不小心挑錯了!
應該是笑臉!上次不小心挑錯了!
2004-04-13 4 浏览
今日專程去拜訪這眾口稱讚的道地拉麵。原本打算避開午膳繁忙時間,等到下午差不多三時才到達,到了看見鐵閘半拉下,原來2:45後休息,要等到6:00才開店,唯有在附近呆一會。準六時到達店舖,時間尚早,就只我們兩個客人。店裡光亮整潔得很,服務員很有禮,添茶也很殷勤。我們兩人點了兩個湯麵,三個小吃。我吃的「極上豉油拉麵」真的讚!湯頭很鮮,也不很鹹,麵也彈牙,配料除了有一大片叉燒,還有筍、芽菜、粟米粒和肉碎,上面還灑了一大堆切得很幼的蔥花。另外一碗的鹽味拉麵除了湯頭不同之外,配料都是一樣。點的三個小吃是炸雞、叉燒和炸魷魚鬚。三者各有千秋,可我比較喜歡炸雞,外面香酥而內裡不乾,又是一個讚!我們吃完了差不多七點,才有其他客人陸陸續續的來到。兩個人吃了240元,可吃很滿意,也吃得飽飽的,我一定會再來,還推介給朋友來啊!________________________________________編輯:可以加上營業時間嗎?免得其他人學我一樣撲個空。11:30am--2:45pm<br />6:00pm--10:00pm<br />星期一休店<br />&#
編輯:可以加上營業時間嗎?免得其他人學我一樣撲個空。
11:30am--2:45pm<br />
6:00pm--10:00pm<br />
星期一休店<br />
<br />
2004-03-28 13 浏览
KC兄講得岩, 餃子一般都係工場貨, 好難要求有好野.不過我覺得如果可以係哩度多D交流意見, 形成一種推動力, 讓好既更好, 唔好既改好, 就會愈來愈多好野食.請原諒我奄尖同多口, 其實做好既餃子不難, 餃子餡主要係椰菜, 椰菜內含好甜既汁, 衹要早上用新鮮椰菜做餡, 唔好擺過夜, 個餡自然鮮甜味美, 同樣道理, 個皮做好唔擺過夜, 自然應脆的地方脆, 該軟的部位軟.以前D上海舖夠唔重視小籠包, 但係家陣個個都煮重米, 咪多左好多好食既小籠包囉. 真架, 整得好既日式煎餃真係好好食架!
KC兄講得岩, 餃子一般都係工場貨, 好難要求有好野.
2004-03-28 5 浏览
同上海菜舖不同,其實好多拉麵舖的餃子其實是副產品,好多時都會是買回來再加工,所以皮同餡都只會是標準貨色,好似你話齋,會同先自己在超市貫回來的一般,通常沒有驚喜,所以都好少食。在日本除非少數舖頭或餃子專門店,如果唔係全都是他人的出品。唔知點解,反而覺得呢求的裝修其實幾似一間日本麵舖,有重回舊地的味道。
2004-03-28 16 浏览
晚上去, 要左麵豉湯底拉面, 店員話default有叉燒跟, 于是無order肉, 另叫了餃子. 餃子先來, 煎法算正宗, 但同好多人睇法一樣, 係香港來講算幾好, 擺係日本則衹能算合格, 餃子上部係加水蓋焗熟, 所以應該係軟熟, 底係煎熟所以應該香脆, 上軟下脆加埋口感就一流. 這裏的餃子上面唔夠軟熟, 底部唔夠脆, 咬落就無feel, 至于餡, 係相當標准, 但無驚喜, 同Sogo買一樣, 不過香港好多店差得仲遠(好似銅鑼灣DOMON).跟住麵來, 先試叉燒, 叉燒同其他店好唔同, 好淋身, 好有肉味, 唔錯. 同日本食開都唔同, 日式叉燒係煮成幾個鐘甚至成晚, 肉質肯定有變, 而且湯汁味會重過肉味, 唔知佢地整呢? 有驚喜, 加分. 找來找去得兩片, 衹好Encore, 嘩, 來左大碟叉燒慢慢趙, 正!跟住飲湯, ok啦, 靚麵豉係應該有好特別GE咸香味, 佢唔算好靚LAW!麵幾好, 夠彈, 不過彈左D湯落件衫到.配菜又係好標准, 不過D芽菜好似幾爽.睇佢地煮重米係叉燒同麵到, 其他GE就保持不過不失啦, 係香港講真係算唔錯, 順便一提, 裝修雖然不倫不類, 但係食器竟然用有個大
麵幾好, 夠彈, 不過彈左D湯落件衫到.
配菜又係好標准, 不過D芽菜好似幾爽.
睇佢地煮重米係叉燒同麵到, 其他GE就保持不過不失啦, 係香港講真係算唔錯, 順便一提, 裝修雖然不倫不類, 但係食器竟然用有個大紅雙喜字個隻似足橫濱中華街, 真係有趣.
埋單一百大元一位, 貴左D, 應該唔會特登再去, 如果順路則會再試其他野.