2024-05-20 412 浏览
又係為食姊妹去食好嘢嘅時間,今日我哋兩姊妹過嚟尖沙咀iSquare呢度食正宗的熊本料理,呢間餐廳最吸引嘅就係呢個必食的❤️‍🔥熊本黑毛和牛『和王』蒸籠料理❤️‍🔥,另外我哋亦食咗四款日式風味的小食料理。熊本黑毛和牛『和王』蒸籠料理用蒸籠嘅方法來食和牛到是第一次品嚐到,黑毛和牛呈現粉嫩色,非常新鮮,雪花均勻肉質柔軟。呢個特製蒸籠料理滿載來自熊本的天然食材,色彩豐富,賣相一流。上層的蒸爐是爽脆椰菜🥬和黑毛和牛薄片,而下層則是有近20本莫札特時令蔬菜及自家製豆腐,蒸煮約7分鐘即可食用,牛肉的油脂和肉汁被蔬菜完全吸收,整個蒸籠原汁原味被食哂,滋味滿分。呢個蒸籠料理係必定要食的❣️一文字長蔥卷配酸醋味噌新鮮的一文字長蔥🫛煮熟後,以酸醋味噌作醬汁。食落去有一文字長蔥的清香和酸醋味噌的酸香濃郁味,給人一種爽口清新的感覺。卷起的一文字長蔥有一種脆脆的口感,食得好過癮。海膽烏魚籽海膽和烏魚籽的的鮮美互相結合,充滿豐富的海鮮風味。海膽濃或鮮甜,烏魚子鹹香味鮮,兩者味道互相補足,令整到料理更加好味。沙律竹輪巻天婦羅竹輪巻製成天婦羅🫔,外脆內彈柔軟,一咬落去就食到脆卜卜的口感,竹崙卷的魚香味即刻散發出來,香味四溢,
熊本黑毛和牛『和王』蒸籠料理
一文字長蔥卷配酸醋味噌
海膽烏魚籽
沙律竹輪巻天婦羅
竹輪巻製成天婦羅🫔,外脆內彈柔軟,一咬落去就食到脆卜卜的口感,竹崙卷的魚香味即刻散發出來,香味四溢,有豐富的味道和口感。
豆腐味噌漬
是一道簡單卻美味的菜式,豆腐的柔軟充滿豆香,味噌鹹鮮,一清一濃兩者味道非常夾。兩樣食物都係用黃豆製成,所以豆香味極濃,充滿日式的美味。
勁想食日本嘢!呢排又好流行食「日本料理」今日就同老公去尖沙咀呢間餐廳度食啦!😻😻令人充滿期待!👭環境:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼食物:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼服務:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼價錢:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼$780 dinner set,非常抵!有勁多嘢食有前菜啦刺身啦煮食仲有天婦羅仲有其他嘢真係超抵超大份!🔸 熊本天草鮮魚壽司三件(拖羅 和吞拿魚蓉軍艦,另外一款係廚師發辦)肉質爽彈,非常鮮甜爽口,拖羅超正超肥美!兼且有一絲淡淡的拖羅甜味😚!上面灑上小小嘅wasabi令到拖羅更加甘香鮮甜!吞拿魚蓉軍艦又係不得了!紫菜超爽脆爽爽聲!勁多吞拿羽絨,大大大滿足😀😀!今次嘅廚師發辦係魷魚,超爽脆,鮮甜可口味道甘甜!🔸 熊本阿蘇産 莫扎特蔬菜究極水沙律!香口飽滿,爽口鮮甜,水嫰多汁!果然係日本熊本,阿蘇嚟㗎😎。配上特製沙律汁,勁得意啲水加咗鹽!,氣味清香,卻又清爽不黏膩!😉🔸 火山鍋!超豐富超正!真係成座山咁高,呢碟嘢係按照住阿蘇火山嘅原形去做!有白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥、豬五花!非常飽滿🥳,材料跳新鮮,淡淡豬唔花爽甜可口!好過癮!!😬🔸yeahhhh,甜品就係栗子雪葩加柚子雪吧!栗子雪葩超

環境:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
食物:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
服務:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
價錢:👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼

🔸 熊本天草鮮魚壽司三件

今次嘅廚師發辦係魷魚,超爽脆,鮮甜可口味道甘甜!
🔸yeahhhh,甜品就係栗子雪葩加柚子雪吧!栗子雪葩超得意,甜甜冰冰!好爽!抽子雪葩,酸酸甜甜大呼過癮!。超好味!一食落去,非常清新
今日食咗一餐好好食嘅飯喇!餐廳位置地理方便,都好易搵到!
2024-05-17 248 浏览
我地食既係呢度既套餐,頭湯大甜咩都齊晒!其中一道係炭焼鶏鶏頸肉,第一次食雞頸既我真係被驚豔,雞頸肉原來好嫩,肉質好腍,鮮嫩既雞肉有啲炭燒味,焦香好食!另外有熊本天草鮮魚壽司三件,分別係拖羅,吞拿魚蓉軍艦,廚師發辦,拖羅夠晒肥,滑捋捋,入口即化,每件都好正!之後有火山鍋,成個餐既重點,豬五花底下鋪佐椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥,中間再加上大旺生菜,煮果陣唔同食材既鮮味互相溶合,加埋海鮮高湯,更加帶出食材鮮味,真係會食上癮!甜品黎講栗子雪糕同柚子雪芭都好食,粟子雪糕香甜冰凍,柚子雪芭酸酸地又夠冰凍,真係超級開胃呀!
我地食既係呢度既套餐,頭湯大甜咩都齊晒!
2024-05-17 253 浏览
上網見到食評大讚比佢吸引左,又試埋一份,結果有驚喜😍。我哋叫嘅lunch set。🖤熊本天草直送鮮魚刺身御膳 (五款各兩片)(拖羅,元貝,甘海老,仲有兩款廚師發辦刺身)🤍極上壽司御膳(特選十二件)(拖羅&海膽、鮭魚子和牡丹蝦,其他都係廚師發辦壽司)店員介紹魚生係由熊本預先做好熟成處理先送過嚟香港,經過熟成處理嘅魚生口感同風味同平時食開嘅唔同,我個人更加鍾意食熟成過嘅魚生。壽司亦都好高質,醋飯唔會太酸,好食。強烈推薦大家去試試,無論是魚生嘅口感還是味道嘅獨特,都一定有驚喜和滿足,另外餐廳都望到海景,望住海景食飯都係一種享受👍。
🖤熊本天草直送鮮魚刺身御膳 (五款各兩片)
(拖羅,元貝,甘海老,仲有兩款廚師發辦刺身)
🤍極上壽司御膳(特選十二件)
(拖羅&海膽、鮭魚子和牡丹蝦,其他都係廚師發辦壽司)

2024-05-17 237 浏览
今晚同屋企人去食嘅日本料理真係好抵食🍽️我哋叫咗以下嘅食物👯‍♂️🏮熊本阿蘇産莫扎特蔬菜究極水沙律用咗新鮮嘅熊本阿蘇産蔬菜,配合阿蘇嘅地下水,每一啖都更鮮甜,十分開胃🤤🏮栗子雪糕帶有濃郁嘅栗子味🌰綿密滑順,令人愛不釋手!🏮柚子雪芭酸甜味,同雪芭嘅冰涼口感,真係令人心情愉悅❄️🏮炭焼鶏鶏頸肉個鶏頸肉炭燒得恰到好處🐓肉質嫩滑多汁,每一口都帶有炭燒嘅香味同獨特嘅口感🔥🏮火山鍋哩個料理嘅靈感係來自阿蘇嘅活火山🌋有白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥同豬五花,味道濃郁,份量勁多🤩
🏮熊本阿蘇産莫扎特蔬菜究極水沙律
🏮栗子雪糕
帶有濃郁嘅栗子味🌰綿密滑順,令人愛不釋手!
🏮柚子雪芭

酸甜味,同雪芭嘅冰涼口感,真係令人心情愉悅❄️
🏮炭焼鶏鶏頸肉
🏮火山鍋
2024-05-17 188 浏览
割烹既lunch一向都好有保證,午餐款式非常之多,真係睇到選擇困難,餐廳裝修靚之餘仲有海景,呢度坐得舒服環境一流,價錢合理性價比極高三色丼🍚賣相好吸睛,三色丼飯分別有雜錦角切魚生・蔥吞拿魚・鰻魚,全部都非常新鮮味道不錯👍🏽比較驚喜既係醋飯味道及軟硬度都做得好好,不知不覺成碗飯食晒😂鉄板燒熊本黑毛和牛西冷御膳🐮黑毛和牛西冷係名物之一,粉嫩顏色的和牛西冷好嫩口,紋理非常均勻,牛味非常濃郁,满满的油脂香味😍絕對是必點推介👍🏽以此食物質素算是抵食,難怪咁多人食啦,而且價錢都唔貴,店鋪裝修都唔錯,適合一家大細或朋友仔聚會😄
三色丼🍚
鉄板燒熊本黑毛和牛西冷御膳🐮

Had an amazing dining experience at Kappo Ro Ann in Tsim Sha Tsui! 🍽️ The new Special Set menu with a resident Japanese chef was a perfect balance of high-end quality and great value. Unlike other omakase dinners that can be pricey, here you can indulge in a delightful culinary journey for just $780! 😍The highlight of the evening was definitely the signature dish, the Volcano Pot. Not only did it exude elegance, but it also provided a breathtaking view of the Victoria Harbour. 🌅From the exquisite

From the exquisite Mozart Vegetable Salad to the fresh Assorted Sashimi and the perfectly aged Kumamoto-Amakusa Fresh Fish Sushi Trio, every dish was a treat for the senses. The Towering Delight: Black Truffle Chawanmushi was a divine combination of truffles and silky-smooth custard, while the Charcoal-Grilled Chicken Neck had a crispy texture and irresistible aroma. And of course, the Volcano Pot with its spicy miso broth and an array of ingredients was simply addictive! 🔥

Kappo Ro Ann offers an unforgettable dining experience with impeccable service and a fusion of flavors that will leave you craving for more. If you’re looking for a special culinary adventure, I highly recommend visiting this gem in Tsim Sha Tsui! ✨
2024-05-10 141 浏览
自問都食唔少日本餐廳,暫時食過最念念不忘嘅就喺呢間日式餐廳😊,超期待呢!😸🫶 天草直送 新鮮刺身盛合! 材料極為新鮮!有甘海老,另外兩款係廚師發辦!全部刺身都係由日本熊本直送!非常珍貴!除咗甘露蝦,另加鯛魚同油甘魚!鯛魚油甘魚彈牙!原味豐富,入口即溶!超鮮味☺️🔥火山鍋:呢個火山有勁多材料,有白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥、豬五花! 真係成座山咁高呢個火山鍋嘅靈感係源自於阿蘇火山爆發嘅時候嘅景象!豬五花係豚肉最鮮嫰嘅部分,今日有得食好開心!🤩油花豐富,肉質香甜有口感!😙🥳手打烏冬做火鍋真係冇得彈,烏冬超大條,勁彈牙有口感!加上火鍋汁Coating,更為香滑!🤪❣️😌炭燒雞頸肉!炭燒雞頸肉冇得彈,非常珍貴唔係度度都有得食!脂肪含量適中🥹超好食超充滿炭火香!極度惹味
2024-05-10 134 浏览
尖沙咀海景日式餐廳🎆先有熊本阿蘇産 莫扎特蔬菜究極水沙律🥗 蔬菜特別新鮮 夏天食特別清涼解渴😋刺身同壽司都係由由廚師發板 當中嘅伊左目好香口 甜蝦超鮮甜🍣 當然唔少得入口即溶嘅拖羅 仲有吞拿魚軍艦添😍 食完黑松露茶碗蒸之後 再有燒雞頸肉 烤完香味十足 充滿肉汁 肉質都非常嫩滑👍🏻 重頭戲就係「火之本豚」火山鍋 豚肉鋪滿晒個鍋 鍋㡳有各種菇同埋蔬菜 湯㡳非常香口 帶有少許微辣 好開胃🤩 最後仲有稻庭烏冬 好彈牙 配上個湯底真係一流😚 甜品已柚子雪葩作結 完美🥳
尖沙咀海景日式餐廳🎆

刺身壽司都係由由廚師發板 當中嘅伊左目好香口 甜蝦超鮮甜🍣 當然唔少得入口即溶嘅拖羅 仲有吞拿魚軍艦添😍

甜品已柚子雪葩作結 完美🥳
2024-05-06 151 浏览
尋晚同男朋友慶祝拍拖300日,揾咗間日本料理🇯🇵餐廳裝修係木式,感覺好relax,店員都十分熱情❤️‍🔥熊本阿蘇産莫扎特蔬菜究極水沙律🥗個沙律用咗新鮮嘅熊本阿蘇産蔬菜,聽講係2️⃣4️⃣小時住莫札特嘅音樂去培養佢哋,都有咬勁同鮮甜嘅味道💦而熊本天草鮮魚壽司三件,有拖羅同吞拿魚蓉軍艦,另外一款係廚師發辦。魚生都係成熟,會更加濕潤同光滑🔅每一口都好有嚼勁🍣唔少得嘅係柚子雪芭🍨柚子嘅香氣同酸甜味,同雪芭嘅冰涼口感結合得完美,好舒服😌好巨型嘅火山鍋🌋有白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥同豬五花,湯底係用海鮮熬煮嘅高湯,一鍋煮熟,味道濃郁,每一口都有咬勁同鮮甜嘅味道!特別係豬五花肉,脆皮多汁😻今餐真係睇得又食得👍🏻
今餐真係睇得又食得👍🏻
2024-05-06 107 浏览
經朋友介紹,今日嚟尖沙咀 Isquare 到食飯!嘩!唔食唔知,真係好好食!💞⭕️ 炭焼鶏鶏頸肉。超正,極重炭燒味,大癲🫨超惹味!雞頸肉鮮嫩juicy !😜 櫓杏名物 黒松露茶碗蒸。龍龍嘅黑松露香味!配埋超嫩滑嘅蛋!超正!黑松露味超濃郁,勁靚!一啖黑松露,再配一啖嫩滑嘅蛋,非常好味!淡淡滋味🍾登登登,主角火山鍋終於出場!一嚟到見到超多肉,勁開心!😝 個鍋勁足料,有齊白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥、豬五花)😳全部肉質充滿肉汁,肥瘦適中,而且以獨家醬汁調味,食完真係大大大🈵足!豬五花好味得來又唔會太油膩🥹!油花豐富,豬肉嘅紋理亦都好靚🤩!豬油分布平均,入口即溶!淡淡豚肉嘅甘香充滿係口度!😊😍🧡烏冬。必食item❤️,絕對係手打!火鍋湯底味道濃郁, 加埋手打烏冬一齊食,簡直完美!💖💖

2024-05-03 94 浏览
又到放工既comfort dinner,今日黎到呢間日式居酒屋裝修既餐廳,仲望到維港景添,相當有風味呀!🫶🏻櫓杏名物 黒松露茶碗蒸茶碗蒸有滑滑既蒸蛋,蛋香味濃,超級滑溜,一啲都唔會過老,動L既蒸蛋加上咸香既黑松露醬,味道濃得黎食到蛋既鮮香!👏🏻熊本阿蘇産 莫扎特蔬菜究極水沙律估唔到原來菜都要聽音樂,仲要係莫扎特既音樂,啲菜真係比較新鮮,而且水加左鹽,用鹽香帶出沙律既鮮味!👍🏻炭焼鶏鶏頸肉雞頸肉非常嫩滑,質感軟腍,雞味香濃,又唔會腥,炭燒既炭香充滿雞頸肉,惹味!✌🏻火山鍋用上豚五花,肉質特別柔嫩軟綿,其他白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥同豚五花一齊浸係海鮮高湯入面慢慢煮,啲味道滲晒出黎,清香鮮甜!
🫶🏻櫓杏名物 黒松露茶碗蒸
👏🏻熊本阿蘇産 莫扎特蔬菜究極水沙律
👍🏻炭焼鶏鶏頸肉
✌🏻火山鍋
2024-05-02 92 浏览
Happy Friday,收工同同事happy一下食豪d去咗呢間食日本料理嘅餐廳,有海景環境好舒服炭焼鶏鶏頸肉🐔係雞肉中非常稀有同珍貴既一部分,每隻雞隻只能烤出兩根,特點就係口感酥脆,脂肪含量適中👏🏽炭烤之後既鷄頸肉香氣撲鼻😁離遠都可以聞到火山鍋🔥呢個湯底係用咗海鮮熬出嚟,材料有蔬菜🥬包括白菜、椎茸、姬菇、金針菇、杏鮑菇、洋蔥🧅,混合咗豬肉加蔬菜既甜味,再加埋少少辣味結合在一起令人食上癮😎烏冬🍜食得出係日本烏冬,好煙韌蛋牙天草直送 新鮮刺身盛合蝦🍤包括甘海老,另外兩款係廚師發辦,齋睇刺身上油光既亮度已覺好新鮮🤩特別鍾情甘海老,另外兩款係廚師發辦,甘海老帶少少蝦膏,肉厚質爽,十分有蝦味😋櫓杏名物 黒松露茶碗蒸🥚聞起嚟有一股黑松露的清香,配搭的松露味亦都突出,食起嚟有奢華感,味道適中嫩滑可口☺️
烏冬🍜食得出係日本烏冬,好煙韌蛋牙
今日放工行街見到,同另一半試下呢間餐廳🥰我地散叫左以下食物:1.熊本黑毛和牛『和王』蒸籠料理和牛脂肪比例好靚,入口即溶;蔬菜方面有冬菇金針菇秋葵蓮藕甘筍粟米車厘茄等等,非常豐富,好好食!2.鹽燒天草大王雞全翼火候掌握得好好雞翼尖完全唔燶,成隻雞全翼係熟嘅,鹽燒配埋檸汁簡直係絕配3.阿蘇名店"花菱"名物 究極熊本吉列黑毛和牛炸皮夠脆口,但唔油膩,一定要配埋擰汁同芥末一齊食,完全係兩個層次👍4.即炸辛子蓮藕外皮卜卜脆,加埋蓮藕爽脆嘅口感,非常出色✌️✌️✌️
1.熊本黑毛和牛『和王』蒸籠料理
2.鹽燒天草大王雞全翼
3.阿蘇名店"花菱"名物 究極熊本吉列黑毛和牛
4.即炸辛子蓮藕
外皮卜卜脆,加埋蓮藕爽脆嘅口感,非常出色
✌️✌️✌️
2024-04-30 93 浏览
岩岩忙完個大Project,同同事去食lunch 揾到間《割烹 櫓杏》,食個Happy Friday😸我哋一人一個set🍱我揀咗熊本天草直送鮮魚刺身御膳,每樣都新鮮到爆💥除咗刺身,仲有沙律、味噌湯、日本白飯同茶碗蒸,好多嘢食,我差啲食唔晒🤰🏻同事點個個熊本黑毛和牛和王及特選『火之本豚』伴櫓杏特製湯涮涮鍋配迷你角切刺身丼御膳,真係一道豪華嘅料理⁉️熊本黑毛和牛和王肉質鮮嫩多汁,每一片都帶有濃郁嘅牛味,令人垂涎欲滴!而『火之本豚』肉質鮮美,肥瘦均勻,入口即化!同埋湯底更加香濃,配上迷你刺身丼🍚有玉子、青瓜🥒,味道更加豐富🫦特別再講下我個刺身御膳嘅刺身,有拖羅、元貝、甘海老,仲有兩款廚師發辦刺身。每一款刺身都鮮美彈牙,魚生鮮甜🍣我非常鍾意個個拖羅,好肥美🥴