餐厅: 十三姨酸菜魚 (置富都會)
资讯:

2021-10-30 1243 浏览
友人暫住紅磡火車站的酒店,明天便離開,今晚幾位好友一同吃飯,上房間再飲酒傾談,今晚一別,可能需等上數年後才會再聚。在商場逛了數間食店,友人終選了這間,希望吃到正終的酸菜魚!?一行四人點了二人餐再加其他餸菜,需留肚回房間吃蛋糕水果飲酒,所以不會吃太多。「招牌十三姨酸菜魚」問了侍應,是比一人餐的份量多,足夠二人吃。魚肉夠滑,蒿筍片,水晶粉,芽菜做配料,有些水晶粉黐在一起,很厚及比較硬身,湯頭少酸不夠麻,湯面油份不多,所以湯頭涼得比較快,味道一般般。「椒麻啖啖無骨雞」比想像中好味,因椒麻汁辣度適中,可以更辣,亦有麻香味,挺惹味,雞件相當軟滑,只有少許骨,雞件下邊擺上青瓜條,青瓜條與椒麻汁頗夾,味道不錯,看似很多雞肉,其實是錯覺。「北川涼粉」這是甚麼做的粉,咬下軟軟,容易散開,在涼粉上面加了辣醬,醬油,蔥粒與蒜粒,味道好像夾不上來。還有兩碗「米飯」,比較硬身(唔夠水),有點像意大利飯的口感。「酸梅湯」,味道正常。另加的「麻辣豬耳」$48有驚喜,爽爽辣辣又脆口。「家常肥腸血旺」$88賣相與相片有點出入,嘻嘻!異地沒有血旺吃的,襯這晚吃一點,不懂是雞紅/豬紅,軟軟的,加少許咬口,豬腸縮水了,有豬腸

「招牌十三姨酸菜魚」

問了侍應,是比一人餐的份量多,足夠二人吃。

「椒麻啖啖無骨雞」

「北川涼粉」

還有兩碗「米飯」,比較硬身(唔夠水
),有點像意大利飯的口感。

「酸梅湯」,味道正常。

另加的
「麻辣豬耳」$48有驚喜,爽爽辣辣又脆口。

「家常肥腸血旺」$88

賣相與相片有點出入,嘻嘻!異地沒有血旺吃的,襯這晚吃一點,不懂是雞紅/豬紅,軟軟的,加少許咬口,豬腸縮水了,有豬腸的味道,夠腍但份量偏小,微辣,相信不會返兜。

「酸辣小木耳」連小耳下邊也放了青瓜條,這個酸辣汁夠鹹夠微酸,開胃。

中規中舉,不會專程來吃,回頭指數不高,因有其他分店🤭。
2021-10-07
2021-10-14 435 浏览
公司同事難得約我吃晚飯,大家選個中間點,就在紅磡火車站的都會廣場,早前吃過這間十三姨酸菜魚👍🏼👍🏼👍🏼,今天一於再encore。蒜蓉粉絲蒸娃娃菜比想像中大堆頭😂蒜蓉巨量配上粉絲,好味。娃娃菜的份量也頗多,這道菜大約$60 ,真不知道到哪裏找!划算❤️啖啖無骨雞口水汁無骨雞肉吃起來就是痛快,最好的是醬汁另上,辣與唔辣,任君選擇😏。辣汁有點點炒香芝麻,令到這口水雞吃起來是有芝麻香,不錯。十三姨秘製雞翼新鮮炸起脆卜卜,男同事表示相當歡喜。😌黑糖珍珠烏龍茶& 冷泡桂花烏龍茶套餐加$15便有一杯,性價比不錯,值得加點。我就點了冷泡桂花烏龍茶,清香消膩😋

蒜蓉粉絲蒸娃娃菜

啖啖無骨雞口水汁

十三姨秘製雞翼
新鮮炸起脆卜卜,男同事表示相當歡喜。😌

黑糖珍珠烏龍茶& 冷泡桂花烏龍茶
2021-10-01 270 浏览
清爽酸菜魚作為一個見識過咩叫做真正川菜酸菜魚嘅人,十三姨酸菜魚係我暫時喺香港探店搵到嘅最貼近四川道地酸菜魚嘅代餐。酸菜魚湯底清爽鹹酸適宜,魚片片得利落整齊大小劃一,入口鹹鮮滑嫩。上面點綴上青花椒及子彈頭辣椒,整碟酸菜魚色香味俱全,令人大快朵頤。不僅賣相好看口感清爽不厚膩,而且價格親民實惠。一碟酸菜魚,再加些紅糖糍粑作為甜品,集齊酸辣鹹甜有如品盡人生幸福百味。有人說人生中沒有苦怎能突出甜,但其實,有些苦,其實是可以不吃的。
清爽酸菜魚

• 酸菜魚
2021-09-17 270 浏览
一直喜歡食酸菜魚,行經見到十三姨,所以一試,二人晚飯,叫了三餸酸辣水晶粉,配料有娃娃菜,花菜及牛肉,包酸梅湯;另外當然點了酸菜魚套餐,小辣,套餐跟飯及酸梅湯,加3蛟轉豆漿。酸菜魚跟酸辣水晶粉比較,酸菜魚優勝很多,酸味,辣味又帶點麻;魚肉滑溜,湯內有芽菜及萵筍,足料豐富。反而酸辣水晶粉的水晶粉,原來是粗條薯粉,薯粉臉疊在一起比較難夾,但最大問題是酸辣湯的味道並不酸辣,尾魚街邊的酸辣湯味道。有點失望。總而言之應該跟着招牌去點菜。
2021-09-16
2021-09-14 344 浏览
我和男友各點了一個晚市套餐。他點了大辣的酸菜鱼,我就選了蕃茄魚。飯菜很快送上枱,有點驚訝,因為很大一盤,材料亦豐富。蕃茄魚和酸菜魚入面都有豆芽,萵筍塊,蔥粒,還有十多塊魚肉。魚肉連著魚皮,嫩滑且無骨,方便食用。喝一口蕃茄魚湯底,酸甜開胃,加了蕃茄塊同煮,味道頗為濃郁。而酸菜魚湯底很香而且不油膩。雖然辣度是大辣,但酸味比辣味更重,當中又帶點椒麻的香辣味,用來配飯一流。男朋友還誇張地說:此魚只應天上有,人間那得幾回聞!炒萵筍絲顏色是透明的淡綠色,爽口又滑身,口感特別。只用上簡單調味,炒得不油膩,可以食到萵筍的清甜。餐飲叫了兩杯特飲:黑糖珍珠烏龍茶有不少珍珠,茶味甘甜。搽茶煉奶,攪勻杯底的煉奶,就變成淡綠色,味道帶有茶香和奶味,口感香滑。

酸菜魚

炒萵筍絲

餐飲叫了兩杯特飲:黑糖珍珠烏龍茶有不少珍珠,茶味甘甜。
抹茶煉奶
黑糖珍珠烏龍茶
酸菜魚
抹茶煉奶
黑糖珍珠烏龍茶
2021-09-09 231 浏览
晚飯時間和同事去到位於紅磡的十三姨酸菜魚,當晚都頗多顧客,有人在排隊等位,也有的在等外賣,但不一會兒就可入座。我們點了二人套餐,包括有川北涼粉、無骨雞、酸菜魚、兩碗白飯和飲料。川北涼粉,涼粉質地雪白,晶瑩剔透,口感冰涼爽口,搭配香辣的醬汁,辛辣味道非常開胃,作為前菜相當不錯。椒麻汁啖啖無骨雞,這道菜屬於涼拌菜,有清爽的青瓜墊底。顧名思義,無骨雞肉在上菜時已經去骨,雞肉嫩而雞皮爽滑,灑上特別的椒麻醬汁,吃下去舌頭麻麻的但又不帶辣味,非常過癮。酸菜魚湯底香辣不油膩,材料十分豐富,有豆芽菜、萵筍片、酸菜、水晶粉以及一片片厚切的魚片,肉質嫩滑無骨,但卻又很入味,酸酸辣辣,非常下飯。除套餐以外,我們也加點了一份椒鹽小酥肉,炸得香酥嫩滑,色澤金黃,肉肥而不油膩,肉香四溢,並帶有微微的香辣,美味可口,非常值得點的一道小菜。

2021-08-31
2021-09-04 235 浏览
餐廳招牌主打酸菜魚。除了酸菜魚外,想不到仲有好多款不同的主食,小食亦十分吸引。用QR code下單,可以慢慢揀。 晚市套餐有招牌十三姨酸菜魚飯。當然要點一份。大大碗酸菜魚,魚肉很嫩滑,只有少少大骨,鮮味十足。點了小辣,辣味都很出。配埋酸菜味好夾。啖啖無骨口水雞飯。口水雞帶點麻辣, 味道惹味,送飯一流。口水雞份量不少,肉質滑溜,啖啖肉。 擂椒松花皮蛋。皮蛋加香辣麻油,中間放滿擂椒,可跟個人口味加減,又香又辣。 十三姨秘製雞翼。雞翼炸至香脆,炸粉不厚。 點了紅糖滋粑做甜品。一份有四條。外面炸到脆身,內有煙韌口感。配紅糖漿,帶出甜味,一點也不膩。
。用QR code下單,可以慢慢揀。

晚市套餐有招牌十三姨酸菜魚飯。當然要點一份。
大大碗酸菜魚,魚肉很嫩滑

啖啖無骨口水雞飯。口水雞帶點麻辣, 味道惹味,送飯一流。
口水雞份量不少,肉質滑溜,啖啖肉。

十三姨秘製雞翼
。雞翼炸至香脆,炸粉不厚。

點了紅糖滋粑做甜品。一份有四條。外面炸到脆身,內有煙韌口感
。配紅糖漿,帶出甜味,一點也不膩。

2021-09-01 224 浏览
之前lunch食過這一間的另一邊沙嗲,今次就專誠來試一下另一邊的酸菜魚。二人套餐有酸菜魚,口水雞,兩碗珍珠米,兩杯飲品,我另外加了兩個涼菜, 尖椒皮蛋及木耳,埋單都係28x , 價錢相當實惠,而且沒有加一服務費。酸菜魚滿滿一盤,有薯粉,酸菜,芽菜, 木耳,乾辣椒,泡椒,花椒,魚片用沒有骨的鱸魚,啖啖肉,不怕刺,味道夠酸,辣度可再加強一點,薯粉是我喜歡的扁長型,大滿足。口水雞麻辣開胃,配飯一流, 雞肉已起骨,肉質鮮嫩,去了雪藏雞的味道。尖椒皮蛋應該是有先蒸過,減少了石灰味, 蒜味及辛辣味平衡得宜,而且分量彼多。涼拌酸辣木耳,有陳醋味,酸辣開胃,木耳質感爽口,多食都不覺膩,是我最喜歡的一味涼拌小食。上菜快,沒加10%服務費,而且冷氣對流得宜,食完唔會一陣油煙味,算是比較好坐及舒適的四川菜館,可以一試。

酸菜魚食過一次就愛上, 所以成日都念念不忘不過平時食開嘅多數一大鍋, 起碼要3-4人先食得哂聽親戚講, 原來紅磡火車站個商場入面有間提供一人份量, 獨樂樂都可以食到很開心當然有美食嘅地方, 男友都會跟住來所以最後點了二人餐, 多野食d又抵d見佢二人餐係有2款湯底揀, 男友話酸菜成日食到所以想試下唔辣又健康嘅蕃茄湯底喎, 我都認同嘅呢間餐廳嘅衛生環境都唔錯,用具全都放置起檯嘅櫃筒入面, 仲要好乾淨整齊, 加分話咁快, 食物都上檯啦~呢度就係我地點嘅二人餐好豐富呀~人氣蕃茄湯清甜魚, 唔辣, 非常適合唔食得辣嘅老少朋友第一啖緊係要試下個湯底先啦, 飲得出係天然無味精, 是有家的口味而魚片份量都多, 是用少魚骨的鱸魚烹煮我和男友都唔太識食魚, 所以每次吃都要揀骨少的去吃鱸魚正符合我地要求, 骨少肉多且滑十三姨的做出來的, 鮮滑不腥, 啖啖肉還有一提的, 鮮蕃茄每個都脫了皮才煮, 很貼心的讓客人吃得更舒服, 口感更佳蕃茄件煮到不會淋淋爛爛, 是8成熟依然有咬口的, 呢個湯底真係超級推介比小朋友及老人家食用蕃茄湯清甜魚是配埋烏冬的, 而酸菜魚是配寬粉所以呢個份量要吃罼, 真的會很飽, 唔怕唔夠吃
酸菜魚食過一次就愛上, 所以成日都念念不忘
不過平時食開嘅多數一大鍋, 起碼要3-4人先食得哂
當然有美食嘅地方, 男友都會跟住來
所以最後點了二人餐, 多野食d又抵d

見佢二人餐係有2款湯底揀, 男友話酸菜成日食到
所以想試下唔辣又健康嘅蕃茄湯底喎, 我都認同嘅
呢間餐廳嘅衛生環境都唔錯,
用具全都放置起檯嘅櫃筒入面, 仲要好乾淨整齊, 加分

話咁快, 食物都上檯啦~
呢度就係我地點嘅二人餐
好豐富呀~
蕃茄湯
人氣蕃茄湯清甜魚, 唔辣, 非常適合唔食得辣嘅老少朋友
蕃茄湯清甜魚
而魚片份量都多, 是用少魚骨的鱸魚烹煮
我和男友都唔太識食魚, 所以每次吃都要揀骨少的去吃
鱸魚正符合我地要求, 骨少肉多且滑
十三姨的做出來的, 鮮滑不腥, 啖啖肉

蕃茄湯清甜魚是配埋烏冬的, 而酸菜魚是配寬粉
所以呢個份量要吃罼, 真的會很飽, 唔怕唔夠吃

二人餐包含的
啖啖無骨雞, 我地就揀咗市面少有的椒麻汁
問過服務員, 這個汁會比口水汁會麻辣一點
看到綠色的辣椒碎, 原來是廚師將青辣椒剁碎後炒熟而成,
辣味唔會太刺激, 帶有少少麻痺感覺, 喜愛吃川菜的我超鐘意
無骨雞啖啖肉, 唔肥又滑嫩, 推薦!

最後仲點多一份甜品紅糖糍巴
上檯的時間超熱, 是新鮮即製的
脆卜卜的外皮, 內裡很軟糯, 蘸點紅糖醬, 甜甜的作這頓晚餐的結尾

2021-08-23
蕃茄湯清甜魚
2021-08-27 150 浏览
好耐冇紅館睇演唱會, 放工即刻相約置富都會食個晚餐先好久冇過這商場,原來多了很多食肆 ,見到新開十三姨酸菜魚,我哋嘅至愛🥰演唱會嘅關係都等咗四五個字😅見到每枱都會嗌酸菜魚,當然要必點啦!兩個人份量加咗金菇,本身有萵筍片和大量寬粉芽菜👍一上抬,有驚喜,揀咗中辣,剛剛好!魚肉嫩滑,用上新鮮鱸魚魚片,厚度剛剛好,口感不錯👍寛粉彈牙,滑捋捋,而且份量做好多添😝仲有我最愛嘅 萵筍 片非常爽脆辣辣地飲番杯藍妹哈哈 😆姐姐好好人,見我哋等得耐送咗個酸梅湯畀我哋添🥳🥳熗炒花菜,正宗四川嘅做法,加上陳醋、花椒、乾辣椒🌶️酸酸辣辣非常開胃啖啖椒麻無骨雞去曬骨啖啖肉非常方便!雞皮好 彈牙,椒麻第一次試,好惹味,沒有口水汁油膩😊埋單發覺原來冇加一抵食又好食 店員仲好nice添
好耐冇紅館睇演唱會, 放工即刻相約置富都會食個晚餐先

演唱會嘅關係都等咗四五個字😅

2021-08-26
酸菜魚小份中辣
燴炒花菜
啖啖無骨雞  椒麻汁
今天小編和友人來到紅磡的十三姨酸菜魚餐廳環境光亮整齊,感覺十分乾淨由於是一個速食晚餐所以小編點選了餐廳的招牌二人套餐招牌二人套餐$208套餐包括了十三姨招牌酸菜魚,口水汁啖啖冇骨雞,白飯兩碗及餐飲兩杯首先來到的十三姨招牌酸菜魚光光是氣味已經令人垂涎欲滴酸菜夠酸十分醒胃,辣度屬於微辣魚肉無骨夠滑,而且啖啖肉加上湯底是用魚湯熬製,清甜美味之後有口水汁啖啖無骨雞餐廳很貼心的為雞肉去骨為客人解決咗要去骨的煩惱雞肉鮮嫩加上口水汁香濃微辣是一味絕佳的伴飯小菜餐飲小編選了可樂而友人就另外加配了抹茶紅豆鮮奶$35餐廳製作的抹茶紅豆鮮奶令小編覺得十分驚喜啖啖紅豆加上香滑香濃的抹茶鮮奶味道十分不錯總括而言,小編認為餐廳服務質素優良整個用餐十分愉快
今天小編和友人來到紅磡的十三姨酸菜魚
餐廳環境光亮整齊,感覺十分乾淨
由於是一個速食晚餐所以小編點選了餐廳的招牌二人套餐

招牌二人套餐$208

首先來到的十三姨招牌酸菜魚
光光是氣味已經令人垂涎欲滴
酸菜夠酸十分醒胃,辣度屬於微辣
魚肉無骨夠滑,而且啖啖肉
加上湯底是用魚湯熬製,清甜美味

之後有口水汁啖啖無骨雞

總括而言,
小編認為餐廳服務質素優良
整個用餐十分愉快
2021-08-19 126 浏览
早排同媽媽傾睇電視見到個旅遊節目喺度講緊酸菜魚,跟住媽媽佢就話對上一次食酸菜魚嘅時候已經係幾年前,咁我就話下次帶佢去食酸菜魚。呢次就搵到位於紅磡置富都會嘅十三姨酸菜魚,位置都好方便,火車站一行出嚟搭條電梯過條天橋就到。由於媽媽夜晚唔食飯,所以就點咗兩個套餐再加三個小食,包括:- 酸菜魚飯- 無骨雞飯(椒麻汁)- 手拍青瓜- 酸辣小木耳- 十三姨秘製雞翼酸菜魚除咗鱸魚外,入面仲有萵筍片同豆牙嘅配料,酸辣嘅程度媽媽都食得到,仲話D魚咁整去哂D魚腥味。無骨雞飯嘅椒麻汁都係第一次咁食,個汁送飯一流,配埋滑一滑嘅雞,好快就比我食哂碟雞。手拍青瓜&酸辣小木耳都無太大嘅特別。而個十三姨秘製雞翼好香酥嘅口感,配埋伴碟嘅調味粉,即時令到隻雞翼味道提升哂!叫咗咁多嘢食都唔使$300,真係超值抵食。

由於媽媽夜晚唔食飯,所以就點咗兩個套餐再加三個小食,包括:
- 酸菜魚飯
- 無骨雞飯(椒麻汁)
- 手拍青瓜
- 酸辣小木耳
- 十三姨秘製雞翼

手拍青瓜&酸辣小木耳都無太大嘅特別。

叫咗咁多嘢食都唔使$300,真係超值抵食。
2021-08-19
2021-08-18 96 浏览
紅磡新開了一間酸菜魚專門店,最愛酸菜魚嘅細妹帶我來一試。招牌十三姨酸菜魚 (水晶粉底)$188很大盆的酸菜魚,我們要了小辣,辣度剛剛好,咀唇有啲麻痺感,感覺好過癮。魚用的是鱸魚,很滑溜,亦無魚骨,可以大啖大啖放心咁食。鍋中仲有好多爽口芽菜和酸菜呢,一口魚,一啖湯,令人回味無窮。寬粉質感煙煙韌韌,索了湯汁,真係好正。十三姨秘製雞翼(3隻)$24即叫即炸,上枱熱辣辣,外皮酥脆,肉質很嫩,唔會炸到勁乾,仲可以保持肉汁。手撕雞涼粉 $58愛辣的這個必食,雞唔係淨得雞胸,仲有雞髀肉,所以肉都好嫩,涼粉一條條的,質感比較易斷,並不是蒟蒻的煙韌,灑上大量花生,非常香口。紅糖滋粑 (4件) $36外層炸至脆卜卜,入面煙韌軟糯,非常鍾意呢個口感。沾上黑糖醬汁,味道升級。食酸菜魚,又點少得了酸梅湯和豆漿呢!服務員親切有禮,值得一讚。
紅磡新開了一間酸菜魚專門店,
最愛酸菜魚嘅細妹帶我來一試。

招牌十三姨酸菜魚 (水晶粉底)$188
很大盆的酸菜魚,我們要了小辣,
辣度剛剛好,咀唇有啲麻痺感,
感覺好過癮。魚用的是鱸魚,很滑溜,
亦無魚骨,可以大啖大啖放心咁食。
鍋中仲有好多爽口芽菜和酸菜呢,
一口魚,一啖湯,令人回味無窮。
寬粉質感煙煙韌韌,索了湯汁,真係好正。

十三姨秘製雞翼(3隻)$24
即叫即炸,上枱熱辣辣,外皮酥脆,
肉質很嫩,唔會炸到勁乾,
仲可以保持肉汁。

手撕雞涼粉 $58
愛辣的這個必食,雞唔係淨得雞胸,
灑上大量花生,非常香口。

紅糖滋粑 (4件) $36

食酸菜魚,又點少得了酸梅湯和豆漿呢!

服務員親切有禮,值得一讚。
2021-08-18 58 浏览
突然很想食酸菜魚,朋友就介紹我到紅磡十三姨酸菜魚,入到店內服務員即時帶我們入座,還簡單介紹菜式給我們,我們二人最後點了二人套餐$208😋包括十三姨招牌酸菜魚,淡淡無骨口水雞,白飯兩碗和兩杯飲品。十三姨招牌酸菜魚辣度分為大,中,小可以選擇。職員捧來的時候已經聞到香噴噴的味道,份量亦不少,鱸魚本身很小魚骨,切得好薄容易入口,肉質很鮮甜美味,一啖魚一啖酸菜,口感一流。湯底是用魚骨熬製,酸酸地又好鮮甜,配白飯一流。淡淡無骨雞(椒麻汁)這個醬汁比較惹味,微辣!雞肉入口嫩滑美味。黑糖糍粑糍粑外皮香脆內裏煙煙韌韌,甜甜地,食唔停口!黑糖珍珠四季春/加多寶食完這些美味的食物,再飲番杯清涼的飲品,很滿足😋
十三姨招牌酸菜魚
淡淡無骨雞(椒麻汁)
這個醬汁比較惹味,微辣!雞肉入口嫩滑美味。
黑糖糍粑
糍粑外皮香脆內裏煙煙韌韌,甜甜地,食唔停口!
黑糖珍珠四季春/加多寶
食完這些美味的食物,再飲番杯清涼的飲品,很滿足😋
2021-08-13 54 浏览
無意中發現呢間十三姨酸菜魚好抵食呀晚市酸菜魚套餐 $88就有好大碗招牌十三姨酸菜魚飯魚片大大件,肉質好滑酸辣味好平均,仲有好香嘅花椒香,後勁嘅麻味令整碗酸菜魚更上一層樓配菜有芽菜、萵荀,吸哂啲湯汁好入味泡椒燒蹄筋第一次食豬蹄筋原來口感係咁軟滑感覺有好豐富嘅膠原!味道辣辣地,非常惹味,送飯一流熗炒花菜炒得非常乾身,完全唔油膩而且仲炒得好有鍋氣,食嘅時候好香!相信應該爆香左啲花椒&辣椒,令到麻味+辣味好突出只是略嫌味道咸左少少……紅糖糍粑新鮮熱辣炸起的外脆內軟糯紅糖岩岩好,沾啲紅糖先至好食!
無意中發現呢間十三姨酸菜魚好抵食呀
晚市酸菜魚套餐 $88就有好大碗

招牌十三姨酸菜魚飯
魚片大大件,肉質好滑

酸辣味好平均,仲有好香嘅花椒香,
後勁嘅麻味令整碗酸菜魚更上一層樓

配菜有芽菜、萵荀,吸哂啲湯汁好入味

泡椒燒蹄筋
第一次食豬蹄筋

原來口感係咁軟滑
感覺有好豐富嘅膠原!
味道辣辣地,非常惹味,送飯一流

熗炒花菜
炒得非常乾身,完全唔油膩

而且仲炒得好有鍋氣,食嘅時候好香!
相信應該爆香左啲花椒&辣椒,令到麻味+辣味好突出

只是略嫌味道咸左少少……

紅糖糍粑
新鮮熱辣炸起的
外脆內軟糯

紅糖岩岩好,沾啲紅糖先至好食!
2021-08-11
  • 紅糖糍粑