2019-05-07 1392 浏览
川式口水雞 $63一汪紅油望落以為好辣😱但其實佢係以香為主😘川辣既香味十足⭐️不過辣勁只係小小,所以唔會食到出汗真心必食 酸菜魚魚飯 $70⭐️⭐️⭐️平時酸菜魚魚都係一大盤的主菜,身邊冇幾個frd子同行的話都食唔到😢依家就算自己一個都冇有怕😍雖然單人份量但非常之多塊,舊舊都白白滑滑😏湯頭啱啱好,越食越開胃👅 乾煸四季豆 $53火候岩岩好既四季豆,乾身而且好入味🤤豆表面炒得好香口😍醃菜既味同豆同肉完美既配合💋勁惹味👄呢度啲辣適合小辣人士,不會太激😘套餐仲送豆漿或酸梅湯一杯認真抵食呀❤️💚❤️💚
川式口水雞 $63

真心必食 酸菜魚魚飯 $70⭐️⭐️⭐️

乾煸四季豆 $53

呢度啲辣適合小辣人士,不會太激😘
套餐仲送豆漿或酸梅湯一杯
認真抵食呀❤️💚❤️💚
2019-04-22
  • 酸菜魚
用apps訂位有半價,落單後侍應遞上賬單,一睇價錢好似有D問題,立即向侍應查問,佢回覆價錢係未打折,之後先換過張單,咁請問你比張無折單我做咩呢?博我唔check單嗎?我地入座時已核對過訂位編號,此等疏忽真係巧合嗎?食物ok, 炒飯有鑊氣
,之後先換過張單,咁請問你比張無折單我做咩呢?
博我唔check單嗎?
我地入座時已核對過訂位編號,此等疏忽真係巧合嗎?

食物ok, 炒飯有鑊氣
2019-03-16 379 浏览
因為想食酸菜魚 諗住返大陸食 點知見到依間評語唔差叫左個酸菜魚 魚多料足👍🏻酸菜雞比菇酸蘿蔔好足辣子雞 好辣好正🤤辣得過癮皮蛋係用透明黃蛋黃 都不錯係啲服務員冇咩笑客 感覺好同受歡迎咁
因為想食酸菜魚 諗住返大陸食 點知見到依間評語唔差
叫左個酸菜魚 魚多料足👍🏻酸菜雞比菇酸蘿蔔好足
辣子雞 好辣好正🤤辣得過癮
皮蛋係用透明黃蛋黃 都不錯
係啲服務員冇咩笑客 感覺好同受歡迎咁
2019-03-06 381 浏览
近排香港都好流行食酸菜魚,烤魚,香鍋等四川特色菜,而香港也開了好多間類似的食肆。我公司附近這間十二味就開了好幾年了,但一直未有機會試過,今日約咗飲食口味差不多的朋友吃午飯,終於可以品嚐一下了。餐廳裝修時尚,門口有兩隻國寶四川大熊貓點綴,可愛又點題。同朋友都一致想食酸菜魚,於是點了一客,還加了水晶粉條。酸菜魚一上枱,嚇左我同朋友一跳,嚟到是面盆咁大既碟,份量大到有點驚人呢~先嚐湯頭,挺濃郁,入口酸酸辣辣,麻中帶鮮,雖然整盤都是乾辣椒同花椒,還有餣過的酸辣椒和蒜,魚亦骨,非常嫩滑,而且吃起來無想像中咁嗆口,我想是師傅有特別遷就香港人的口味同辣度,非常貼心。配料還有大量菇菌類,粉條煙韌又吸味,包你吃得過癮lamlam 脷😂😂另外仲點了夫妻肺片,份量又係相當大,麻辣刺激又惹味,牛肚牛𦟌爽口有肉味,$68真係物超所值!

餐廳裝修時尚,門口有兩隻國寶四川大熊貓點綴,可愛又點題。

同朋友都一致想食酸菜魚,於是點了一客,還加了水晶粉條。

2019-02-28 1764 浏览
又到一個月一次同女友食辣野時侯,今次女友揀左近學校既「十二味麻辣小當家」,貝到門口裝修紅噹噹,就知道今次大「辣」臨頭。入面環境寬敞,幾鍾意天花板掛上燈籠,令我諗起上年成都既火鍋店,突顯中國文化。另外餐廳門口提供圍裙,唔駛驚麻辣油彈到衣服。食麻辣火鍋一定要叫足夠飲品,我叫左慾望酸梅,估唔到非常大杯,簡直係二人份量。首先上左䓤油拌麵,蔥油香撲鼻而來。醬油亦出色,配上彈牙麵條,令我越食越上癮。唔晒十分鐘就上晒菜。我地叫左鴛鴦湯底,左邊深圳椰子雞鍋,右邊Q版熊貓牛油火鍋。熊貓外型既麻辣磚非常可愛,湯底鋪滿辣椒,一開始辣度非常平和,但之後香辣感覺非常明顯,辣度十足,而且充滿牛油香。至於椰子雞鍋非常足料,包括紅棗、椰子片、粟米等。餐廳提供既雞件十分多,起碼20件。雞件本身非常嫩滑,非常新鮮,仲散發一陣椰子香味。最印象深刻既材料有幾種,首先係美國雪花肥牛卷,牛味非常重,肥瘦適中。凍豆腐索曬麻辣汁,辣得非常過癮。香辣羊肉串入口有濃烈孜然味,正!豬肉餃係名副其實嘅皮薄餡靚。最後叫咗寬粉,平時識開都係烏冬公仔麵,今次試吓新野,口感幾煙韌。食完個嘴已經紅咗腫左,不過值得既。女友係餐紙上見到一句幾特別嘅說話-

另外餐廳門口提供圍裙,唔駛驚麻辣油彈到衣服。

凍豆腐索曬麻辣汁,辣得非常過癮。

香辣羊肉串入口有濃烈孜然味,正!

豬肉餃係名副其實嘅皮薄餡靚。

食完個嘴已經紅咗腫左,不過值得既。女友係餐紙上見到一句幾特別嘅說話-醫好感冒嘅唯一方法就係食一餐麻辣,令佢又多咗一個食麻辣火鍋嘅藉口。
2019-02-18
  • 香辣羊肉串
  • 椰子雞鍋
  • Q版熊貓牛油火鍋
  • 葱油拌麵
2019-02-16 193 浏览
今晚想黎小當家食晚飯🥣,個香鍋既辣椒🌶️味道好正,令我間唔中又想黎食🙈 除左香鍋,呢度亦有小菜、酸菜魚、重慶小食等香鍋係必食! 要簡5款配料或以上我地叫左<經典香辣鍋> 少辣🌶 配菜簡左金錢肚、土豆🥔、娃娃菜🥬、萵筍同嫩牛肉🐂少辣我覺得都已經幾辣,因為佢有好多花椒同子彈頭辣椒味道係香同辣味多d,少d麻既感覺份量岩岩好,好惹味送飯好正😍😝食之前要攪攪佢,但如果怕油就只係撈面果d因為個底都有d油🥣🥢除左香鍋,仲有叫左<椒麻雞>呢個涼菜我都覺得好特別,名符其實係好麻佢唔辣,但係就拎到個咀有d痺既感覺,好得意我覺得ok,🙎🏻‍♂️就覺得超麻😝黎過幾次都冇食到麻婆豆腐,今次想試下個豆腐好香辣,偏油少少,但好開胃!就因為佢,叫多左碗飯🍚食😂總括黎講我都幾鐘意呢間小當家,好食又唔太貴👍🏻Ps 舖頭格離都有一間十二味,聽店員講兩間食既係一樣,所以如果要等可以行去隔離睇睇
除左香鍋,呢度亦有小菜、酸菜魚、重慶小食等

香鍋係必食! 要簡5款配料或以上

我地叫左<經典香辣鍋> 少辣🌶
配菜簡左金錢肚、土豆🥔、娃娃菜🥬、萵筍同嫩牛肉🐂
少辣我覺得都已經幾辣,因為佢有好多花椒同子彈頭辣椒
味道係香同辣味多d,少d麻既感覺
份量岩岩好,好惹味送飯好正😍😝
食之前要攪攪佢,但如果怕油就只係撈面果d
因為個底都有d油🥣🥢
香鍋

除左香鍋,仲有叫左<椒麻雞>
呢個涼菜我都覺得好特別,名符其實係好麻
佢唔辣,但係就拎到個咀有d痺既感覺,好得意
我覺得ok,🙎🏻‍♂️就覺得超麻😝
椒麻雞

黎過幾次都冇食到麻婆豆腐,今次想試下
個豆腐好香辣,偏油少少,但好開胃!
就因為佢,叫多左碗飯🍚食😂
極品麻婆豆腐

總括黎講我都幾鐘意呢間小當家,好食又唔太貴👍🏻

2019-02-13
香鍋
椒麻雞
極品麻婆豆腐
2019-02-12 150 浏览
難得放假就同埋女朋友搵野食 咁啱見到有見到附近有呢間食酸菜魚口淡淡就即刻打電話去左黎試🙋🏻‍♂一入到門口就見到有兩隻大熊貓公仔女朋友見到勁鍾意🥰入到去坐低女朋友已經拎左相機出黎周圍影🤳🏻自己本身想食酸菜魚就一定點黎食啦 但係今日真係太肚餓 另外再叫左兩個小菜黎滿足一下個肚腩仔!首先第一道黎就"熗炒土絲豆"估唔到已經有驚喜 因為本身唔食辣野但食呢碟野會食上癮 因為佢係完全唔辣之餘 但係會食到個舌頭好麻越食越過癮 真係好好食!而第二樣"糖醋排骨"應該好岩女仔食 甜度適中 而且每件都係一口骨咁樣設計 幾體貼既做法 唔錯而最後梗我最想食既酸菜魚啦一見到真係流晒口水🤤個酸菜魚真係冇得彈 魚食得出係新鮮魚,冇魚腥味 鹹青菜亦都岩岩好 唔會話落太多搶左魚既味道兩者相輔相成 真係好正 真係好推薦 大家黎試下🤤仲有佢有個麻辣香鍋 見格離枱叫左個好香好正 仲有得自選配搭個香鍋出黎 搞到我本身唔食辣 都想叫黎試下!!
難得放假就同埋女朋友搵野食

入到去坐低女朋友已經
拎左相機出黎周圍影🤳🏻

自己本身想食酸菜魚就一定點黎食啦
但係今日真係太肚餓 另外再叫左兩個小菜
黎滿足一下個肚腩仔!

首先第一道黎就"熗炒土絲豆"
估唔到已經有驚喜 因為本身唔食辣野
但食呢碟野會食上癮 因為佢係
完全唔辣之餘 但係會食到個舌頭好麻
越食越過癮 真係好好食!

而最後梗我最想食既酸菜魚啦
一見到真係流晒口水🤤
個酸菜魚真係冇得彈
魚食得出係新鮮魚,冇魚腥味
鹹青菜亦都岩岩好
唔會話落太多搶左魚既味道
兩者相輔相成 真係好正
真係好推薦 大家黎試下🤤
仲有佢有個麻辣香鍋 見格離枱叫左個
好香好正 仲有得自選配搭個香鍋出黎
搞到我本身唔食辣 都想叫黎試下!!
今日放工跟姑媽去試這個著名的四川餐館。分別吃了酸菜魚以及口水雞,四季豆。首先我很明白一間好的四川菜館是非常難做,四川菜的配料是非常特別,尤其是他們麻辣的味道,祇有高級廚師才有這種功能。口水雞肉質鮮嫩,不能煮得太熟,加上麻辣的刺激,令人垂涎三尺。辣到我覺得剛剛好,簡直冇得彈。酸菜魚不衹是酸,他必需要包含色香味俱全。這間餐廳能做到。第一啖入口,肉質鮮嫩,加上裏面有其它配料,包括四川的麻辣配料,覺得非常享受食過。我極力推薦這兩款菜式。內裏裝修還不錯,但勝在材料地道,加上親切友善的服務態度,自然令我想再來一次。😘姑媽覺得地段唔錯,適合一家大細老少咸宜享用團年飯或慶祝生日。😊
今日放工跟姑媽去試這個著名的四川餐館。
分別吃了酸菜魚以及口水雞,四季豆。
2019-01-28 117 浏览
今日同男朋友去銅鑼灣行街因為真係好耐冇食個麻辣嘅關係所以真係好想食麻辣嘅嘢但係咁啱我又減緊肥 所以真係唔想食麻辣火鍋咁油所以我就選擇左麻辣干鍋呢一間鋪頭嘅座位都幾闊落而且好乾淨企理配菜方面佢嘅選擇都非常之多而辣度 都有得俾你選擇我哋選擇咗嫩牛肉 牛柏葉 牛舌萵筍 蓮藕 鮮腐竹 豆皮同埋紅薯粉嫩牛肉炒得啱啱好唔會太老 而牛舌都好少地方會有得食 正而鮮腐竹 豆皮同紅薯粉 吸晒啲辣汁 真係送飯一流而萵筍同埋蓮藕 啱啱好中和到個辣味超正啊!
今日同男朋友去銅鑼灣行街

而鮮腐竹 豆皮同紅薯粉 吸晒啲辣汁 真係送飯一流
而萵筍同埋蓮藕 啱啱好中和到個辣味
超正啊!
2019-01-26 102 浏览
今日挑起條筋想食酸菜魚,本來想返上大陸食,但又唔夠時間本來想放棄⋯好彩女友醒目,搵到呢間十二味都出名酸菜魚,就即刻book左枱晚上黎食。剛好喺sogo買完野行過來都好方便,晚飯時間真係坐滿人,好彩一早訂定枱。酸菜魚就必叫了,女友話唔太餓,所以我只點左個蔥油拌麵,唔夠再加。女友個慾望酸梅,大杯到嚇死😱而且佢梅味好鮮,唔會好似即沖嗰啲咁假,抵飲!我就例牌揀左啤酒🍻蔥油拌麵 - 簡單的拌麵但個麵身好彈牙質感好好!相對地個蔥味就唔係好重,麵身上有啲蔥絲,但個豉油味好香,同個麵質好夾!本來想等埋個魚一齊食,但等唔切好快就忍唔住食哂!酸菜魚就等左相對地耐啲時間,但好彩都不負我期望,好惹味!首先第一個驚喜係佢入面有酸蘿蔔,喺香港食酸菜魚都係第一次見,果然識煮!呢個可以話係酸菜魚既精華。另外佢個酸菜都好爽口,好食!當然主角啲魚肉都好食,又滑又彈牙,而且好入味。我揀左要辣佢真係落足好多花椒尖椒,辣度十足之餘個酸菜味真係好香!不過女友就話個辣太勁🤣我只係覺得剛好。除左魚同酸菜,難得個魚入面都有切片雞脾菇,估唔到同樣同個湯好夾。今次呢個酸菜魚真係令我滿意又有驚喜!本來都夠飽,但女友鬧個魚攪到佢成口辣味,所以
本來都夠飽,但女友鬧個魚攪到佢成口辣味,所以叫多個冰粉食解下辣。之前喺大陸食過冰粉都幾鍾意,係有紅糖味既大菜糕咁。呢度個冰粉質感冇咁硬,而且佢落左桂花同埋少少蜜糖,食完辣食尤其舒服。女友都滿意返!好彩。呢間真係唔錯,返唔切大陸食好西以後都可以喺呢度食,都有返個風味!
2019-01-22 104 浏览
中午相約朋友起銅鑼灣食午餐,聽朋友講有間麻辣餐廳幾多人食,於是就過去試一試。尼間餐廳既火鍋有別於一般麻辣火鍋,佢地做既叫「乾鍋」,冇落湯底,在大陸流行了一段時間,我地決定試一試揀左個特色麻辣鍋,材料可以自選,我地要左寬粉、花菜、牛肉、鮮蝦、田雞。火鍋一送過黎已經聞到陣陣麻辣香味,材料已經起廚房一鍋過炒好,炒得好乾身之餘又有光澤,冇油淋淋,好吸引。先食一塊田雞,肉質好滑。再黎試一試寬粉,都算彈牙,而且吸收左麻辣火鍋既香辣味,唔錯,喜歡粉麵既一定要叫。牛肉都好味,唔係急凍既,花菜好甜,蝦就一般。總結一下,尼間麻辣乾鍋用既香料都可以,麻辣味道豐富而有層次,喜歡麻辣味道既可以一試

2019-01-20 124 浏览
人見人愛酸菜魚($198)水煮魚對我呢d初級者黎講太辣啦!酸菜魚感覺上好似易入口d,不過無食開辣嘅都要食多幾啖先適應,同埋我一開始都唔敢撈開中間d辣椒辣油,食咗周圍嗰d,條脷ok頂得順先撈開先講講d魚,佢用嘅係鱸魚,塊塊都好厚薄一樣,無骨啖啖肉,而且好嫩滑,每一啖都feel到麻、辣、鮮、香,係令人上癮嘅味道至於佢嘅湯底,味道都幾有層次架!先係濃濃嘅魚味,然後就酸酸地,之後條脷就開始覺得好麻辣,仲有少少芝麻嘅香!呢個湯我都飲咗唔少一啖魚一啖湯,食到shushu聲出晒汗,幾爽叫得酸菜魚就當然要提一提酸菜啦!佢呢到菜葉同菜莖都有,菜葉就吸引晒d湯,食落更加出味,而菜莖就非常爽脆,口感一流。酸菜唔會太過酸,同個魚湯底好夾,酸同麻辣嘅比例係岩岩好涼拌土豆絲($28)因為我中意食薯仔所以就叫呢個試下土豆絲好爽脆,吸收晒d麻辣味,都幾好食架!不過食到最底就比較油......幺妹兒冰粉($26)冰粉質感有d似水晶粉,口感滑溜,配上桂花糖水,混埋桂花同提子乾食,冰凍清甜,解辣一流
人見人愛酸菜魚($198)
先講講d魚,佢用嘅係鱸魚,塊塊都好厚薄一樣,無

一啖魚一啖湯,食到shushu聲出晒汗,幾爽

涼拌土豆絲($28)
因為我中意食薯仔所以就叫呢個試下

幺妹兒冰粉($26)
  • 人見人愛酸菜魚
拉愛吃辣的媽媽到這家很有名很多分店的十二味吃麻辣!聽說它的香辣鍋很出名,所以便來潮聖一下。原來它的經典香辣鍋本是平常常見有湯底的火鍋,而是炒出來的火鍋,意思就是把它們獨家的配方辣醬(由十二種白料配製而成,難怪名字叫十二味,哈哈一開始我還以為是因為謝檸檬XD),再混合客人自選的配料而成。我們就點了一個香辣鍋、夫妻肺片和蔥油拌麵~在等餐途中看到很多韓國辣妹和Obba,原來這家是在韓國朋友圈子中是那麼有名,吃中餐的時候聽著很多韓語,蠻逗趣的~我覺我它的菜都是很香很惹味,由其是沒有用湯底,整個味道就更濃郁~不過個人是非常喜歡花椒的味道,個人認為如果本盤鍋可以加多點花椒油,那我定會天天吃哈哈哈!媽點的那個蔥油拌麵我是蠻驚喜的,因為第一次吃&看到它那麼平凡的樣子就覺得不好吃,但愈吃愈好吃,它有很濃的香蔥味,是用蔥油,但卻沒有油膩的感覺,十分討好有驚喜! 唯一的是餐廳來客數量真的太多,等餐時間有點長,如果連這一點都可以改善,那就完美囉~

2019-01-10
2019-01-15 111 浏览
今晚放工同男朋友食四川野,就黎呢間食啦~好彩男朋友都幾食得辣 我地叫左兩個涼菜,同一個酸菜魚。涼菜我地叫左個夫妻肺片同口水雞,都幾重口味,味道都頗辣,不過真係好多油,唔係個個既胃都頂得順🤮第一次係香港食酸菜魚~一開始睇到menu個圖以為唔好大 點知上枱果陣嘩左聲,都算幾多魚片而且都好鮮嫩 好鐘意佢酸菜魚既味道 酸得黎又剛剛好 仲有好多配料 最鐘意食佢d菇同萵筍!食到勁飽 !食到勁口渴,同男朋友叫左枝青島share黎飲!好爽呀~下次黎會想食佢地個香鍋,見到隔離枱叫好似好香口咁🤭

2019-01-11 131 浏览
朋友話帶我去食好野,食過之後,我真的覺得冇介紹錯。這食肆的走廊通道很濶落,枱面又比一般食肆大,加上天花裝潢簡潔,空間感足,第一個觀感很舒服。糖醋排骨酸酸甜甜很入味,咬落去啖啖肉。總之就係醒胃及好食。眼見很多枱都有order這道酸菜魚,我們也叫一客。發現魚肉鮮嫩外,還見到齋鮑魚片,唔錯!這裡的魚香茄子可以說是我吃過最好的一間,茄子去了皮,而且煮到啱啱好,不會爛溶溶。最重要是味道真的超棒!我也發現這裡的飲品是很大杯的,跟水杯放在一起,就會見到個size大一倍唔止。
朋友話帶我去食好野,食過之後,我真的覺得冇介紹錯。

糖醋排骨酸酸甜甜很入味,咬落去啖啖肉。總之就係醒胃及好食。