2012-05-01
平時大多數食住家飯,盡量都返屋企煮,今晚兩公婆收工晏咗,索性出街食,於是孖埋姨仔去「又一間」搞掂就算。好耐之前跟過住同區嘅老死嚟食過,感覺唔錯,所以,今次就帶老婆嚟試吓!晚市套餐(配餐湯或沙律,加杯啡茶),有中有西,又有東南亞嘢,菜系無一個明確定位,似係茶餐廳,食物多元化,但比起嚟,環境就舒適好多。一室光潔,白磚牆配盞波燈,黑地磚配白格仔,最鍾意係坐卡位,闊落寬趟又好挨。雖然我哋各有各揀,晌餐牌揀番自己心頭好,不過,全部嘢就一齊分享。印尼炒飯 + 雞肉串燒 $49依個配搭係晌中式晚餐個餐牌度,真係有啲奇趣呀!個印尼炒飯幾好喎,飯料十足,有雞肉、火腿、蛋碎、生菜絲、洋蔥粒、花生碎同少少肉鬆,加兩隻蝦,炒得乾身唔硬,份量又唔少;而兩串雞肉串燒就漏咗,我哋食咗半兜飯都仲未見有,追追先後補番,雞肉串燒好一般,雞肉有啲死實,食之無味棄之可惜嘅級別囉!招牌牛腩炒河 $39一嚟到見個獻汁多到成河真係有啲擔心,幸好係炒河幼細得嚟有韌度,夾起唔易斷,幾滑溜。而且牛腩炆得鬆化非常,夠晒腍身又有肉味,不愧招牌,若非獻汁太多,咁就做得好出色。姨仔好鍾意食辣醬,示意服務員,就拎嚟一大支泰國「是拉差椒醬」(唔係打
印尼炒飯 + 雞肉串燒 $49
依個配搭係晌中式晚餐個餐牌度,真係有啲奇趣呀!個印尼炒飯幾好喎,飯料十足,有雞肉、火腿、蛋碎、生菜絲、洋蔥粒、花生碎同少少肉鬆,加兩隻蝦,炒得乾身唔硬,份量又唔少;而兩串雞肉串燒就漏咗,我哋食咗半兜飯都仲未見有,追追先後補番,雞肉串燒好一般,雞肉有啲死實,食之無味棄之可惜嘅級別囉! 招牌牛腩炒河 $39
一嚟到見個獻汁多到成河真係有啲擔心,幸好係炒河幼細得嚟有韌度,夾起唔易斷,幾滑溜。而且牛腩炆得鬆化非常,夠晒腍身又有肉味,不愧招牌,若非獻汁太多,咁就做得好出色。姨仔好鍾意食辣醬,示意服務員,就拎嚟一大支泰國「是拉差椒醬」(唔係打錯字,真係叫「椒醬」,好有趣嘅名字),小弟唔嗜辣,所以對辣醬無研究,據說是拉差椒醬晌泰國係經典,適用於炒菜或涼拌,亦可直接當沾醬用,風味又酸又辣且蒜香濃郁,係嘅牛腩嘅好老友。 拿破崙意大利粉 $58
依個唔係晚餐之內,係散叫意粉,加$5,改為寬條麵,另外再加多$15轉套餐,多咗餐湯、沙律同飲品。餐湯要咗中湯,豬骨煲粉葛,OK喎,唔會水汪汪淡茂茂,有啲葛味;沙律係普通沙律菜加少少雜果、紅腰豆、蕃茄,沙律菜爽脆,又係唔錯;主菜個拿破崙意大利寬條麵,麵條煙韌有咬口,可是沙樂美腸有少少過鹹,而且蕃茄醬唔點酸,賣相叫幾好,但味道差少少。 凍朱古力
老婆要熱檸水,姨仔要咗凍鴛鴦,小弟則揀杯凍朱古力,凍飲另加$2,不過就算晚市都唔收加一,有茶餐廳嘅收費風格。凍朱古力以唂咕粉開沖,非朱古力粉,所以,味道較濃郁甘苦,不過,最弊係唔夠凍,啲冰溶晒都係叫涼涼哋,小姐,唔該加啲冰丫!