2012-05-01 32 浏览
平時大多數食住家飯,盡量都返屋企煮,今晚兩公婆收工晏咗,索性出街食,於是孖埋姨仔去「又一間」搞掂就算。好耐之前跟過住同區嘅老死嚟食過,感覺唔錯,所以,今次就帶老婆嚟試吓!晚市套餐(配餐湯或沙律,加杯啡茶),有中有西,又有東南亞嘢,菜系無一個明確定位,似係茶餐廳,食物多元化,但比起嚟,環境就舒適好多。一室光潔,白磚牆配盞波燈,黑地磚配白格仔,最鍾意係坐卡位,闊落寬趟又好挨。雖然我哋各有各揀,晌餐牌揀番自己心頭好,不過,全部嘢就一齊分享。印尼炒飯 + 雞肉串燒 $49依個配搭係晌中式晚餐個餐牌度,真係有啲奇趣呀!個印尼炒飯幾好喎,飯料十足,有雞肉、火腿、蛋碎、生菜絲、洋蔥粒、花生碎同少少肉鬆,加兩隻蝦,炒得乾身唔硬,份量又唔少;而兩串雞肉串燒就漏咗,我哋食咗半兜飯都仲未見有,追追先後補番,雞肉串燒好一般,雞肉有啲死實,食之無味棄之可惜嘅級別囉!招牌牛腩炒河 $39一嚟到見個獻汁多到成河真係有啲擔心,幸好係炒河幼細得嚟有韌度,夾起唔易斷,幾滑溜。而且牛腩炆得鬆化非常,夠晒腍身又有肉味,不愧招牌,若非獻汁太多,咁就做得好出色。姨仔好鍾意食辣醬,示意服務員,就拎嚟一大支泰國「是拉差椒醬」(唔係打

印尼炒飯 + 雞肉串燒 $49
依個配搭係晌中式晚餐個餐牌度,真係有啲奇趣呀
招牌牛腩炒河 $39
,不愧招牌,若非獻汁太多,咁就做得好出色。姨仔好鍾意食辣醬,示意服務員,就拎嚟一大支泰國「是拉差椒醬」(唔係打錯字,真係叫「椒醬」,好有趣嘅名字),小弟唔嗜辣,所以對辣醬無研究,據說是拉差椒醬晌泰國係經典,適用於炒菜或涼拌,亦可直接當沾醬用,風味又酸又辣且蒜香濃郁,係嘅牛腩嘅好老友。
拿破崙意大利粉 $58
依個唔係晚餐之內,係散叫意粉,加$5,改為寬條麵,另外再加多$15轉套餐,多咗餐湯、沙律同飲品。餐湯要咗中湯,豬骨煲粉葛,OK喎,唔會水汪汪淡茂茂,有啲葛味;沙律係普通沙律菜加少少雜果、紅腰豆、蕃茄,沙律菜爽脆,又係唔錯;主菜個拿破崙意大利寬條麵,麵條煙韌有咬口,可是沙樂美腸有少少過鹹,而且蕃茄醬唔點酸,賣相叫幾好,但味道差少少。
凍朱古力
老婆要熱檸水,姨仔要咗凍鴛鴦,小弟則揀杯凍朱古力,凍飲另加$2,不過就算晚市都唔收加一
,有茶餐廳嘅收費風格。凍朱古力以唂咕粉開沖,非朱古力粉,所以,味道較濃郁甘苦,不過,最弊係唔夠凍,啲冰溶晒都係叫涼涼哋,小姐,唔該加啲冰丫
2012-03-30 24 浏览
約左班朋友去食個tea友人話未試過呢間咁就一於食呢間試下啦...由於我地多人既關係要拍幾張台俾我地侍應都ok nice~而且仲會加水俾我地...態度唔錯~~室內用cafe形式既裝潢光線好足...唔會黑麻麻雖然實質都係茶餐廳但係坐得幾舒服睇下有咩食先...冰火菠蘿油?菠蘿油就食得多...冰火又咩意思呢?一於叫黎食下...等呀等...等左10分鐘...友人d麵呀包呀都黎晒係我個包咁耐都未黎.....於是我再等多5分鐘.....先有得食一黎到因為好肚餓急不及待已經食左一半.....先記得影相原來係烘過個菠蘿包...變左個皮脆脆地入面夾塊凍冰冰既牛油~~係幾好食! 直得一試!!凍飲+冰火菠蘿油
約左班朋友去食個tea
友人話未試過呢間
咁就一於食呢間試下啦...

由於我地多人既關係
要拍幾張台俾我地
侍應都ok nice~
而且仲會加水俾我地...
態度唔錯~~

室內用cafe形式既裝潢
光線好足...唔會黑麻麻
雖然實質都係茶餐廳
但係坐得幾舒服

睇下有咩食先...
冰火菠蘿油?
菠蘿油就食得多...
冰火又咩意思呢?
一於叫黎食下...
等呀等...
等左10分鐘...友人d麵呀包呀都黎晒
係我個包咁耐都未黎.....

於是我再等多5分鐘.....先有得食

一黎到因為好肚餓
急不及待已經食左一半.....先記得影相

原來係烘過個菠蘿包...
變左個皮脆脆地
入面夾塊凍冰冰既牛油~~
係幾好食! 直得一試!!

凍飲+冰火菠蘿油
冰火菠蘿油
2012-03-18
冰火菠蘿油
2011-10-04 25 浏览
事隔數月, 再次光顧, 誰不知服務可以難忍得很, 雖然食物質數沒變, 但這足以令人不再光顧 一進店, 我們示意'兩位', 那女的帶位姐姐以用指指向近處一張空枱, 不發一言, 我們只好走過去坐下.....跟餐羅未湯, 竟然可以過辣, 差點吃不下! 湯裡面只有兩片蔬菜, 實在不足料! 至於碟邊的蒜蓉包, 竟然是冷冰冰的, 兼且毫無香蒜味, 失望!沒什麼特別, 可吃可不吃!份量適中, 飯不錯, 雞扒多件都不錯, 熱騰騰的, 等了很久才來, 朋友吃了一半我才可以有東西吃呢.....不過不失, 雞'啖啖內', 若味道再濃一點便更好, 白飯不是雞油飯, 跟餐的是一碟生菜, 以這價錢, 算是不錯!整頓飯, 多次叫侍應都不被理會, 看見亦乍看不見, 餐茶久久不來(超過十分鐘), 對於一個食客來說, 服務絕對是零分, 除非全沒要求, 否則這店真是要努力一番, 加以改善!
羅宋湯
雜果沙律
沒什麼特別, 可吃可不吃!
焗雞扒飯
海南雞飯

2011-09-29
焗雞扒飯
海南雞飯
2011-09-13 47 浏览
呢間野去一次都多頭先去到食野見environment唔錯就同呀爸呀媽入去試d野唔好食外, 成間店係management都有問題唔夠人幫手, d waiter做到踢晒腳, 想叫個waiter俾拎d野都好似欠左佢咁, 忙得濟真係難怪佢地要又扮聽唔到食個好簡單既set lunch, 個紅湯好似tabasco+茄汁+加水咁, 呢碗唔係叫紅湯, 只係一碗紅色既酸辣水仲要坐左半個鍾先有杯水叫左個a餐 (什麼拿破崙雞扒意粉) 佢唔知點解好似落tabsco落得重手左咁唔係唔食得辣, 不過冇expect會辣 同埋係咁重辣味我塊雞扒好似焗芝士金華火腿一樣 又咸又老又乾如果唔係有塊縮左水既雞皮我都唔知係雞扒真係唔知自己食緊mud, 都算 不忘感恩上天賜我食物但仲有知佢地辛苦 唔計要睇員工臉色 好啦, 想快快趣趣食完走laset lunch有野飲, 唔該一杯凍檬茶 熱咖啡 熱朱古力水吧叫左10分鍾都唔見佢沖野原來佢煲緊水 等水滾 我一路睇佢做野原來佢個水吧佬mud都要group埋先做要沖晒3 4 5 6 7 號 table 既檬茶先再出其他coffee 既order理論上好似好快不過係我飲完lemon tea
呢間野去一次都多

頭先去到食野

見environment唔錯就同呀爸呀媽入去試

d野唔好食外, 成間店係management都有問題

食個好簡單既set lunch,

個紅湯好似tabasco+茄汁+加水咁,

呢碗唔係叫紅湯, 只係一碗紅色既酸辣水

仲要坐左半個鍾先有杯水

唔係唔食得辣, 不過冇expect會辣 同埋係咁重辣味

我塊雞扒好似焗芝士金華火腿一樣 又咸又老又乾

如果唔係有塊縮左水既雞皮我都唔知係雞扒

真係唔知自己食緊mud, 都算

不忘感恩上天賜我食物

但仲有知佢地辛苦 唔計要睇員工臉色

好啦, 想快快趣趣食完走la

水吧叫左10分鍾都唔見佢沖野

成個set lunch既餐飲等左4個字

我想走又走唔到

杯lemon tea 又冇lemon味 茶包茶都不如

真係買包陽光lemon tea仲好

呢間野個格調係食休閒, 但又想做到茶餐廳人來人往咁

出便企晒人, 入便d人想走又唔走得, 野食又唔好食

休閒既餐廳你都會話趕時間d野都出快d

不過佢好彩 唔係樓上有manhattan hill 班老世照住 隔離又咩餐廳都冇 佢先有生意

唔係長做都難

又一間餐室

敗 北
2011-09-13
2011-04-20 19 浏览
除咗特登叫一杯熱水係夠熱之外, 所有東西都唔夠熱的.我和我的朋友一人一份set, 另外加三份小吃, 全部都好一般, 最差係唔夠熱.我相信一定冇下次!PS: 但餐廳環境很好, 好座, 樓底高, 可惜食物唔好, 浪費了一間環境很好的餐廳!
除咗特登叫一杯熱水係夠熱之外, 所有東西都唔夠熱的.

我相信一定冇下次!

2011-04-19
庆祝纪念
生日
2011-04-07 10 浏览
首次光顧這店, 完全沒期望, 結果出乎意料之外的滿意這個是跟餐的沙律, 非常味美開胃, 我們竟吃得二乾二淨, 還邊吃邊讚好.... 至於跟餐的湯可選是日中湯或羅宋湯, 與其他一般的羅未湯沒分別, 但雜菜特別多呢很香口的意粉, 非常多蜆, 汁的味道剛好, 有點意外的好!賣相比一般的不同, 加了一隻煎蛋, 與豬扒飯吃起來很配合, 而豬扒很嫩滑, 不用刀也能用叉分開, 飯及汁都焗得香帶點焦, 很美味喔!這晚唯獨是服務差點, 人手是足夠的, 但偏偏侍應們選擇裝作看不見我們揚手, 還不止一次, 真有點過分
首次光顧這店, 完全沒期望, 結果出乎意料之外的滿意
鮮果沙律
白酒汁蜆意粉
很香口的意粉, 非常多蜆, 汁的味道剛好, 有點意外的好!
焗豬扒飯

2011-04-04
鮮果沙律
白酒汁蜆意粉
焗豬扒飯
2011-02-15 28 浏览
依晚無事忙,老婆又要上英文班,得一支公,所以搵咗住晌同區嘅老友阿志同佢老婆C小姐一齊食餐晚飯,地點佢哋揀,最後決定去左曼克頓山下面嘅又一間,唔好睇佢裝修格局成間西餐廳咁,佢自稱為餐室-Cafe,一室簡約得哩幾型格,白色磚牆,襯細細格黑地磚,再配紅色梳化椅,但係,佢買嘅嘢又唔凈係西式菜,晚市套餐,有分中式西式$49-$88,配餐湯或沙律,加杯啡茶;有個晚餐叫家常便飯$58-$68,小炒配老火湯、白飯、餐飲;仲見有個招牌海南雞飯$55,同埋一啲和風特餐$78……,所以,算得上係間型格「茶餐廳」。酸忌廉牛柳燴意粉 $58小弟揀咗西式晚市套餐,要沙律,飲奶茶。個沙律睇落幾有誠意,唔係就咁一「pat」雜果沙律,幾款沙律菜,再墊上蜜桃、紅腰豆、車厘茄,味道幾清新。酸忌廉牛柳燴意粉,賣相普通,好似平時茶餐廳叫嗰碟乾牛意咁,因為係燴意粉,所以無話油淋淋。味道都屬於一般,因為酸忌廉味唔突出,牛柳絲有丁點韌,唯一可取係燴意粉做到恰到好處,無過腍情況。奶茶,可能係錯覺,都係茶餐廳好飲啲!滑蛋蝦仁炒河 $58C小姐要中式晚市套餐,要西湯,飲華田。中飯西湯,無所謂,至緊要係啱自己心水。羅宋湯,雖然湯料唔多,但味
酸忌廉牛柳燴意粉 $58
小弟揀咗西式晚市套餐,要沙律,飲奶茶。個沙律睇落幾有誠意
奶茶,可能係錯覺,都係茶餐廳好飲啲!
滑蛋蝦仁炒河 $58
C小姐要中式晚市套餐,要西湯,飲華田。中飯西湯,無所謂,至緊要係啱自己心水。羅宋湯,雖然湯料唔多,但味道濃郁,而且,大大個斜口湯碗上,夠別緻,再伴一小塊蒜蓉法包,值得加分。
滑蛋蝦仁炒河
,有驚喜,賣相令人更想食,因為滑蛋望落已見炒得非常嫩滑,蝦仁唔係蝦毛仔,隻隻都大大粒,而個河粉都炒得OK,唔會太黐黐實一舊舊咁。味道方面,只係試食咗一啖,感覺唔錯,滑蛋有蛋香,而且確係滑溜,蝦仁亦爽口,河粉無試!
泡沫華田
,另一個驚喜,以整泡沫咖啡手法嚟整華田,確係妙絕,雖然都係試咗一啖,但真係比平時飲嘅華田滑好多,感覺華田嘅質感好似輕身咗。
奶茶(前)、泡沫華田(後)
招牌海南雞飯套餐 $55
老友阿志揀咗海南雞,配老火例湯、油菜、雞油飯。依個就無試喇,因為感覺都係一般海南雞飯咁,份量幾足,大大份海南雞,老友話外薄肉嫩,脂肪唔多;雞飯都OK,有少許雞湯味,唔算油;不過,配薑蓉、蠔油、醋
,比起傳統嘅薑蓉、黑豉油、辣椒醬,就變咗地道化啲!
醬料:醋、蠔油、薑蓉
2010-12-01
2011-02-07 30 浏览
老公post call,接完放工落美孚食late lunch,本身已經好肚餓,食完之後一肚氣。此冰室食物麻麻,叫了食物落單足足等了三十分鐘才有得食。漏單時常有,但不認錯及咀miu miu話客人小妹確係第一次見。追單追了三次,無之理架。我以後都不會再幫襯。
2011-02-07
2010-11-28 18 浏览
第一次到荔枝角覓食...今次約來了janet 小姐 tea 一tea~~~過一個relax 星期六~由於大家都唔係太肚餓, 都唔係叫左d 太heavy 既野1/ 日式燒雞串配沙律: 雞質不錯, 但沙律有d 失色2/ 冰火三文治: 又係睇menu 唔知係咩東東就叫黎試.. 原來係炒蛋白同埋吞拿魚做餡。個人比較鍾意炒蛋白, 唔太肥得黎又香口可以坐得幾耐, 又唔會有人趕, 一試無妨~
第一次到荔枝角覓食...
今次約來了janet 小姐 tea 一tea~~~
過一個relax 星期六~

由於大家都唔係太肚餓, 都唔係叫左d 太heavy 既野
1/ 日式燒雞串配沙律: 雞質不錯, 但沙律有d 失色

可以坐得幾耐, 又唔會有人趕, 一試無妨~

日式燒雞串配沙律
冰火三文治
2010-10-30
2010-11-04 7 浏览
寶輪街係唔旺的街,不過呢間舖越來越多人,午市要等位。樓底高、位闊、雲石檯面,卡位厚梳化、地方算整潔,加埋吊扇,稍暗的環境,好HEA的感覺。食物係一般茶餐廳水準之上,不過算貴,午餐要40多元,只能算係一分錢一分貨,唔算抵食。中湯足料,不是味精水,有驚喜。
寶輪街係唔旺的街,不過呢間舖越來越多人,午市要等位。

中湯足料,不是味精水,有驚喜。
2010-10-09 14 浏览
今天11:15分去到這間餐室食早餐,其中一個派票的店員話11:30分無早餐,咁我問店員應該可以嗎?她就好悔氣答我"我好難答你"咁我等了一會,剛剛11:30分有位,我即刻叫那位店員幫我落單,她態度十分差話無早餐!我話剛剛到時間你可不可以落埋單,她又是好差的態度話唔得,仲好大力把午餐的牌放在我桌上,跟住我同另一位男店員話想落早餐,他話可以,但想拿餐牌給我看時,又被那女店員阻止,我真是覺得她態度好差好差!你們不要光顧這種餐廳!結果我當然無叫嘢食就走!跟住我打電話同經理投訴,她都是求其話是電腦問題所以不能落單,我覺得又是搵籍口,如果咁嘅服務態度,各位要幫親真是孝慮清楚,真是十分受氣
2010-04-14 15 浏览
今天去美孚和很久沒見的朋友相聚,她帶小魚兒去 "又一間" 吃 lunch.差不多 1pm, 餐廳坐滿了人. 在我們前面已有兩桌人在等.約等了 5 分鐘便有位, 都算快.餐廳的樓底高, 感覺寬敞些.我們都叫 set lunch.我要黑椒豬柳意粉配沙律.沙律的什果很冰凍, 我不喜歡太凍, 扣些分.兩件豬柳, 厚薄適中, 軟硬適中, 不錯.黑椒汁足夠.意粉的份量我就 ok, 可能男士會嫌太少.不過意粉有點碎.朋友叫馬灣蝦膏海鮮炒飯 配 中湯.她的炒飯很大碟, 她吃剩 3 份 1.有很多蝦, 味道像楊州炒飯.餐跟飲品.set lunch 價錢 $42 - $48.食物的質素比一般茶餐廳好,環境比茶餐廳更加好.
今天去美孚和很久沒見的朋友相聚,
她帶小魚兒去 "又一間" 吃 lunch.
約等了 5 分鐘便有位, 都算快.
餐廳的樓底高, 感覺寬敞些.
我們都叫 set lunch.
我要黑椒豬柳意粉配沙律.
沙律的什果很冰凍, 我不喜歡太凍, 扣些分.
兩件豬柳, 厚薄適中, 軟硬適中, 不錯.
黑椒汁足夠.
意粉的份量我就 ok, 可能男士會嫌太少.
不過意粉有點碎.
朋友叫馬灣蝦膏海鮮炒飯 配 中湯.
她的炒飯很大碟, 她吃剩 3 份 1.
有很多蝦, 味道像楊州炒飯.
餐跟飲品.
set lunch 價錢 $42 - $48.
食物的質素比一般茶餐廳好,
環境比茶餐廳更加好.

跟餐沙律
黑椒豬柳意粉
海鮮炒飯
2010-04-13
2010-03-11 18 浏览
今天吃午飯, 原本想去惠比壽, 可是碰巧是人家落場時間, 輾轉到了另一間食肆: 又一間冰室這裡很寬敞, 感覺很休閒, 座位坐得很舒服, 坐在這裡仰望天花的大風扇, 很寫意; 有著這樣的環境, 當然收費亦不期望便宜, 打開了下午茶餐牌, 價錢由28元至42元不等, 我點了一個芝士白汁焗火腿粟米意粉, 餐飲要了熱朱古力.有一層泡沫包裹著朱古力, 有點像意大利咖啡的做法, 很香, 很滑, 要讚! 意粉香味是有的, 但略嫌焗得不夠時間, 如果可以脆一點更好, 味道不,份量比較少, 切合"下午餐"一詞 (只是價錢不符合而已)

2010-03-10
  • 朱古力
Since Pacific Coffee was crowded by college students and families, we moved to this restarant. I think I picked a better choice than having coffee in Pacific Coffee in terms of Mo-Ikken Cafe's relatively comfortable dinning room, lower price, better service, and tidy environment. The dinning room is well decorated with both modern style and a touch of English tea house's style. Sofa seats are roomy and tiny which gave me a MUCH MUCH better impression than PACIFIC COFFEE. Other customers are

The dinning room is well decorated with both modern style and a touch of English tea house's style. Sofa seats are roomy and tiny which gave me a MUCH MUCH better impression than PACIFIC COFFEE. Other customers are also well-dressed and behaved.

We ordered two afternoon tea sets, a deep fried chicken on instant noodle (without soup) and grilled chicken on french bun. Both beverage was coffee - one hot and one iced (add HK$2).

It took 5 minutes for the noodle. The chicken tasted good but the nooodle seems to be OVERCOOKED for at least 2 minutes. The bun taste excellent, both the pork tendorlin and the french bun.

The coffee is Hong Kong style. My husband said the hot one is acceptable but my iced one was a DISASTER. Since the ice was overloaded, it seriously diluted the beverage's taste. ABSOLUTELY AWFUL!!!!!

A few words ....
It's interesting that some college student consider the coffee shop as their study room or place for conducting private tutoring. Why don't they study in quiet place, such as their home or library? Also, why the student involved in the private tutoring activities choose the coffee shop instead of the student's home or the tutor's home? Interesting!

Also, some of the college students in those cafe are unfriendly, noisy, and EXATEMELY IMPOLITE. Sometime, it discourage some mature customers to visit there.
Iced & Hot HK style coffee
grilled tendorlin with french bun
2009-12-20 10 浏览
上次去家傳滬曉食飯時路經此店,感覺環境幾舒適,在美孚來說很少有,所以對這店很有興趣,今日就跟同事過來吃個午飯。套餐全部都是四十幾蚊,幾經濟的。主菜我揀好了黃金炒飯拼串燒,同事們就選了豬扒飯和牛柳粒意粉。有餐湯或沙律選擇,大家都要沙律。原來是什果沙律,都是罐頭貨色,沒什麼可說;伴邊的幾條菜,明顯是不新鮮。黃金炒飯,原來即是揚州炒飯,有點蛋絲而已;而串燒,是兩小串的雞肉。炒飯幾乾身,可是偏淡口,蝦仁亦只是爽口,要下辣椒醬吃才行,雞串則好一點點,主要是醬汁夠味。試了少許巴黎焗豬扒飯,沒有什麼芝士香,醬汁又不倫不類,還好是豬扒鬆化;牛柳粒是嫩口,卻毫無肉味。咖啡也是不濃不香的,失望!

咖啡也是不濃不香的,失望!