2023-01-12 643 浏览
❥ 招牌辣椒板麵 $68呢間餐廳好多年都有米芝蓮推介⭐️,而呢個麵又話係招牌🍽️所以都幾期待😌呢個係一個撈麵,個麵係類似米線,配料有蔥,魚仔,豬油渣,辣醬🌶️同埋溫泉蛋🥚Overall配料應該唔太夠😢因為頭幾啖食落去味道比較淡,同埋辣味唔係好夠,麵又有D濕🫠唔知係咪撈唔勻嘅關係,食左一半之後,先開始越食越濃味,應該係因為啲料係曬底🤔同埋底嘅麵都乾身,所以最後幾啖我地先覺得個麵都真係幾惹味🤤隨麵仲附送一碗肉丸湯,個碗湯都幾鹹🥵我地飲左兩啖就擺低左😥整體黎講,撈麵無肉黎講呢個價錢就偏貴,份量亦都只係適中🥶😋6/10❥ 李先生咖喱雞配白飯 $68呢個咖哩屬於比較稀、辣同埋無咩椰汁味嘅咖哩,唔算係我鍾意嘅類型🙈不過D雞就煮到骨肉分離,肉質都好淋,相信都煮左唔少時間⏱️68蚊一個lunch黎講都比較貴,下次未必會再叫呢個😋5/10❥ 青檸鮮橙芒果梳打 (跟飯+$20)飲落feel到係用好濃嘅糖漿開嘅梳打,所以芒果同橙味都濃,但略嫌過甜不過就可以中和下咖哩同麵嘅辣,夏天飲都適合🍀:鍾意飲甜嘢嘅我私心覺得幾好🤣😋6.5/10
❥ 招牌辣椒板麵 $68
Overall配料應該唔太夠😢
因為頭幾啖食落去味道比較淡,同埋辣味唔係好夠,麵又有D濕🫠
隨麵仲附送一碗肉丸湯,個碗湯都幾鹹🥵我地飲左兩啖就擺低左😥
整體黎講,撈麵無肉黎講呢個價錢就偏貴,份量亦都只係適中🥶
😋6/10

❥ 李先生咖喱雞配白飯 $68
不過D雞就煮到骨肉分離,肉質都好淋,相信都煮左唔少時間⏱️
68蚊一個lunch黎講都比較貴,下次未必會再叫呢個
😋5/10

❥ 青檸鮮橙芒果梳打 (跟飯+$20)
不過就可以中和下咖哩同麵嘅辣,夏天飲都適合
🍀:鍾意飲甜嘢嘅我私心覺得幾好🤣
😋6.5/10
2022-11-09 1601 浏览
喺北角返工嘅日子,幫襯咗佢一定超過10次🤣好似係飯堂咁hahaaa。佢所有嘢食嘅份量都好大份,男仔食都可以飽成日 唔會話晏晝肚餓,女仔嘅話建議嗌小飯👍🏻👍🏻 古滑雞飯配佢嗰個辣椒油好好味,感覺唔會好油膩 ~喜歡濃味嘅話建議食頸青豬飯 佢個蒜味同辣洋蔥味好出色~ 招牌辣椒板麵 喺呢間餐廳第一次接觸呢款嘢食,有少少乾 但係佢會有碗魚蛋湯附送 加少少湯落去就OK 味道都好好 ((即是之後去蘇媽,見到再有呢個辣椒板面~一食就發現古月好食好多!!私心推薦白咖啡,無論凍熱都好好味(雖然有少少似雀巢即沖嗰隻😂😂)🌟午市套餐 古滑雞飯 $53無骨雞上牌•古惑配料•自製雞汁•油飯 🌟午市套餐 頸青豬飯 $68娘惹咖喱-豬面青-酸辣洋蔥花生🌟午市套餐 招牌辣椒板麵 $62(秘製乾辣椒)只限堂食午市套餐 古月招牌肉骨茶 $85(配米粉或白飯)🌟KOPI-C白咖啡(熱/凍)午餐加配 細(+2) 大(+8)三色奶茶(只限凍飲)午餐加配 $15-📌 地址:北角錦屏街後街29號A舖地下⏰ 營業時間:星期一至六 12:00-21:30

🌟午市套餐 古滑雞飯 $53
無骨雞上牌•古惑配料•自製雞汁•油飯

🌟午市套餐 頸青豬飯 $68
娘惹咖喱-豬面青-酸辣洋蔥花生

🌟午市套餐 招牌辣椒板麵 $62
(秘製乾辣椒)只限堂食

午市套餐 古月招牌肉骨茶 $85
(配米粉或白飯)

🌟KOPI-C白咖啡(熱/凍)
午餐加配 細(+2) 大(+8)

三色奶茶(只限凍飲)
午餐加配 $15
📌 地址:北角錦屏街後街29號A舖地下
⏰ 營業時間:星期一至六 12:00-21:30
午市套餐 頸青豬飯
午市套餐 招牌辣椒板麵
三色奶茶(只限凍飲)
KOPI-C白咖啡(熱/凍)
2022-10-08
午市套餐 頸青豬飯
午市套餐 招牌辣椒板麵
KOPI-C白咖啡(熱/凍)
  • 古滑雞飯
  • 招牌辣椒板麵
  • 頸青豬飯
  • KOPI-C白咖啡
2022-10-12 1364 浏览
最近想轉下口味試新加坡菜,朋友推介左呢間米芝蓮級數,但價錢好平民嘅餐廳~一於就試吓佢😆同朋友一人叫咗一款嘢食,包括古滑雞飯同招牌肉骨茶古滑雞飯個古滑雞飯用左佢地舖頭蠱惑配料、同埋自製雞汁,識落好香油香味!同埋啲雞係用無骨雞上髀,肉質都好嫩滑,整體來講唔錯!招牌肉骨茶個招牌肉骨茶味道有啲偏藥膳,個人幾鍾意!養生得嚟又好食!同埋見到佢都好足料,尤其啲排骨睇得出熬好耐,但啲肉質完全唔柴!好果然係招牌菜!雖然舖頭偏細,坐嘅時候會比較迫,但係食物質素搭救,建議可以揀少人嘅時候嚟食🥳
同朋友一人叫咗一款嘢食,包括古滑雞飯同招牌肉骨茶

古滑雞飯

招牌肉骨茶

2022-09-30
  • 古滑雞飯
  • 招牌肉骨茶
2022-10-05 1184 浏览
難得去北角,去試下這間米芝蓮級的餐廳~下午餐時間人不多,菜單款式都不是很多選擇,最後叫了他們推薦的鴨面~鴨面湯底味道很濃郁,帶出了正宗鹵麵的感覺,鴨肉切得很細,入口很容易,而且很入味配上油麵底雖然有點肥膩,不過真是令人很回味~另外叫了一份咖央Loti ,即是薄餅,酥皮餅底,不過咖央偏甜,如果不喜歡甜的朋友,可以選另外兩款鹹的口味~飲品方面是凍白咖啡…聽說正宗的白咖啡都很甜,的確..這一杯對香港人來說可能有點偏甜,飲了半杯我還是飲水好了~餐廳另外一讚是店員,態度都非常不錯喔環境雖小,但令人覺得很舒服。

配上油麵底雖然有點肥膩,不過真是令人很回味~

白咖啡

餐廳另外一讚是店員,態度都非常不錯喔
環境雖小,但令人覺得很舒服。
下午茶
  • 鹵麵
因為看過網上推介特別前來比想像中失望首先,進入了餐廳後,好像沒有人接待重點不是繁忙時間不知是坐下下單,還是到收銀下單 等了一會都沒有樓面經過,於是到收銀問是否這裡下單 點了蝦面 ,加凍拉茶加$5湯底非常淡味麵又不彈牙 又不爽口建議最好換另外一種麵較好因為口感比較普通整體比較普通好少踏出門口,已經立即忘記了剛到的味道連拉茶都好像溝了很多水,偏淡真的不知道今天是否人手不夠還是廚房員工狀態不佳,說真的價錢不算便宜如果收這個價錢建議可以改善一下食物整體的質素。
因為看過網上推介
特別前來
比想像中失望
首先,進入了餐廳後,好像沒有人接待
重點不是繁忙時間
不知是坐下下單,還是到收銀下單
等了一會都沒有樓面經過,
於是到收銀問是否這裡下單
點了蝦面 ,加凍拉茶加$5
湯底非常淡味
麵又不彈牙 又不爽口
建議最好換另外一種麵較好
因為口感比較普通
整體比較普通

好少踏出門口,已經立即忘記了剛到的味道
連拉茶都好像溝了很多水,偏淡
如果收這個價錢
建議可以改善一下食物整體的質素。
2022-08-27 1285 浏览
去北角搵朋友玩,就睇下附近有咩值得一試嘅美食見到大家推薦呢間前米芝蓮餐廳,見未收檔就即刻走去食啦揀左自己心郁郁想食好耐嘅咖哩豬面青飯點知勁失望,送上黎成碟飯都係唔熱嘅,咖哩同啲肉好似唔識對方咁,咖哩還咖哩,肉還肉啲肉好似係白烚嘅一樣,仲要勁冧一啲咬口都冇心諗難食就算啦,當自己中伏。但返屋企一路覺得個胃好唔舒服,訓訓下教仲要起身嘔翻餐飯出黎。又難食又會令人唔舒服真係唔訓都要比返個comment先但店員服務態度好好,個斑斕千層糕味道ok利申:淨係食左呢間嘢,食完一直覺得唔舒服。唔知係碟飯定個甜品有問題
去北角搵朋友玩,就睇下附近有咩值得一試嘅美食
見到大家推薦呢間前米芝蓮餐廳,見未收檔就即刻走去食啦
揀左自己心郁郁想食好耐嘅咖哩豬面青飯
啲肉好似係白烚嘅一樣,仲要勁冧一啲咬口都冇
又難食又會令人唔舒服真係唔訓都要比返個comment先
但店員服務態度好好,個斑斕千層糕味道ok
2022-08-26
2022-07-29 1366 浏览
這家星馬餐廳是每次經過北角,其中一間心思思想前往光顧的店舖。雖然位處於小巷之中,但是仍然有不少人慕名而來。每一次到訪,必定要點的是新加坡肉骨茶。在香港,主要能夠品嘗新加坡或者馬來西亞的肉骨茶。馬來西亞肉骨茶的顏色較深,味道有點藥膳或偏向藥材味,不太是我杯茶。新加坡肉骨茶相對顏色清淡,吃起來重重的胡椒味,有一點嗆喉。而肉骨茶本身是一種可以補充體力加上祛濕的功能,所以在東南亞地區,特別是臨近赤道的國家更大受歡迎。回到正題,這碗新加坡肉骨茶依然熱燙地上桌,雖然有點熱,有點嗆,但是仍然難以抗拒一口接一口的吞嚥,配上重重的胡椒味,真的「無得輸」。而肉骨茶湯是可以添加的,不過每次都會點選不同美食,就一碗作罷。除了肉骨茶,今次也點了串燒(三串),食到是有炭燒過的,有一點焦黑,但是可以接受的。相對肉骨茶,這個就不是必食推薦啦。之前光顧,也有試過咖咉多士,也是另一可以嘗試的食物。最後,每一次前來,肉骨茶一定唔會令人失望,加上一款其他食物,絕對會令人飽腹而去。而餐廳亦有增加新的食物,不會只停留在固有菜式,推陳出新,加上穩定嘅食物質素,絕對值得再次光臨。

2022-07-23
2022-07-29 1118 浏览
🔅古月🔅北角🔅潮派星馬菜🔅呢一間我想食好耐,佢又拎晒米芝蓮一星,又出名,令人好想試一試佢嘅招牌菜式!去到餐廳覺得佢嘅裝修好有活力,四周嘅壁畫亦都好有趣同埋好黃🤤~當然都影響食慾啦!😂🟡藥膳黑肉骨茶飯有新鮮唐排五花肉加黑蒜已成嘅超惹味肉骨茶,只係飲湯都飲到舔舔脷,加上煲到勁入味嘅蒜頭,軟滑又唔辣嘅蒜加上湯汁,送飯一流!排骨多肉又係唔柴,高水準!🟠 頸青豬飯顧名思義,係豬頸肉加青咖喱飯~咖喱非常鮮甜,亦重椰香娘惹味,偏辣,刺激又好食!加上酸辣洋蔥花生,口感更多層次!另外叫左班蘭 TEH TARIK,好味道!斑蘭同茶味都偏淡,但menu中好似比較特別😋古月 網址: https://s.openrice.com/QrbS0fRC200~uZ5MGAA地址: 北角錦屏街後街29號A舖地下電話: 35684530=====================#古月 #北角 #北角美食 #北角黃店 #黃店推介 #黃店 #黃色經濟圈 #星馬菜 #肉骨茶 #kazyynorthpoint #kazyyhki #kazyysouthasian #米芝蓮一星
🔅古月🔅北角🔅潮派星馬菜🔅

🟡藥膳黑肉骨茶飯

🟠 頸青豬飯

古月

地址: 北角錦屏街後街29號A舖地下
電話: 35684530
=====================
2022-07-28 694 浏览
去開北角嗰頭 就上網搵吓有咩好食 然後就見到呢間米芝蓮餐廳 一直都幾鍾意食星馬菜 招牌辣椒板面 有好多香口嘅配料加埋辣椒醬 配上一碗湯可以清一清口腔嘅辣味 面唔會好乾濕濕地 撈埋一齊食味道都幾開胃少少辣 所以就配埋斑斕拉茶啱啱好 我未試過斑斕味嘅拉茶 味道偏甜 不過都算不錯
2022-07-11 830 浏览
作為大西北人,港島真係好少去。去開北角跳彈床,由於有少少趕時間,只好喺做運動前求其搵間餐廳醫肚。一上openrice就見到呢間上榜,仲要有幾年米芝蓮認證,就決定試試佢。 要曬佢嘅招牌,肉骨茶有分新加坡同馬來西亞,今次叫咗新加坡($85)即係招牌嘅。飲落胡椒味都幾香,肉嘅份量算多,食落都嫩滑。碗飯幾大碗,食完真係會飽曬。不過老實說胡椒肉骨茶食唔出佢嘅獨特之處,味道同自己買肉骨茶包自己煮感覺上差唔多,可能藥材味嘅會特別啲啩。古滑雞飯($53)雞係雞扒,食落肉質鞋同埋雞嘅雪藏味未去。滑係靠雞皮嘅滑同埋佢本身嘅汁,佢嘅汁都比較普通,食落真係好家常,算唔上令人印象深刻嘅海南雞飯,油飯都偏淡味。整體嚟講有啲失望。 加錢要左三色奶茶,其實即係未攪勻嘅奶茶,影相打卡就記得意,但攪勻之後都係變返一杯正常嘅凍奶茶,茶底都ok但似港式奶茶。 另外要咗個椰汁仙草,聲稱係手工仙草,食落仙草味係濃啲嘅,冇咩特别。 食物水準似家常菜,價錢都唔算好平民,如果唔係見佢評價咁高抱大期望,可能都冇咁失望。另外,去到其實已經兩點零,店舖都唔多客人,唔明點解兩人唔可以坐張大枱,要坐張二人枱就有啲逼。

位於北角後街嘅小店🏠原來係連續幾年米芝蓮推介嘅星馬餐廳😍我地weekend lunch去 坐滿曬 但好彩排隊都吾洗太耐 大約5-10分鐘等左兩張枱就有位啦🤪古滑雞飯滑雞🐥古滑雞嘅雞係雞上髀🍗肉質滑嫩 而且好大舊啖啖肉 正!🤤🤤油飯好香 加埋甜甜地酸酸地嘅雞汁好好味😋非常推薦!💯肉骨茶🍲肉骨茶都有一定水平👌🏼胡椒湯底惹味♨️夠辣🌶餸有大大舊排骨唯一不足就係舊肉吾算好滑 (不過肉骨茶嘅肉又好少話可以好滑🤔所以都within expectation😂)另外值得一讚嘅係 雖然好多人食 店員好忙 但店員依然保持到好好嘅態度 好nice🤓 對一間性價比高嘅旺店泥講 咁嘅服務態度好難得🤠
位於北角後街嘅小店🏠原來係連續幾年米芝蓮推介嘅星馬餐廳😍

另外值得一讚嘅係 雖然好多人食 店員好忙
但店員依然保持到好好嘅態度 好nice🤓
對一間性價比高嘅旺店泥講 咁嘅服務態度好難得🤠
2022-06-09 690 浏览
Weekend 同老婆打完針 睇下附近有咩食 見到呢間星馬菜咁高分 過黎試一試 點幾左右到 唔太多人 直走 餐廳環境舒服 裝潢幾靚 仲放左隻bearbrick 我叫左個nasi lemak 椰漿飯 主角炸雞 見到個樣以為係個隻炸到成隻油味既雞 點知咬落去無事 無咩油味 反而係雞既香味 肉質嫩 將雞汁鎖住 椰漿飯出色 唔會多太汁 變成糊仔咁 同埋有一片片炸左既椰子肉 夾埋一齊食 好味 整體係中上叫左杯白啡 飲落真係好似spanish latte 咁 幾好飲老師叫左個肉骨茶 因為藥膳味太濃 冇試整體都算中上 兩個人食左二百幾蚊 絕對唔平

餐廳環境舒服 裝潢幾靚 仲放左隻bearbrick

老師叫左個肉骨茶 因為藥膳味太濃 冇試

整體都算中上 兩個人食左二百幾蚊 絕對唔平
2022-04-02
2022-06-03 760 浏览
去到北角探朋友 諗住上去之前找間野食左dinner先見佢個名幾特別 又有肉骨茶 所以就試下因為係香港比較少見呢一類餐廳個人認為叫左個辣面 料足 同埋有麻辣味 拌面來講都係正常水平 但我自己一般辣所以無試好多 但同行like spicy ge 朋友就覺得唔錯 有回味的感覺 有7.5/10之後滑雞飯 都正常 都滑的 無雪藏雞味 汁甜甜的7.5/10呢個特色飯就正常 不太特別6.5/10咁去到肉骨茶呢就夠肉量 湯都有淡淡肉骨茶味我自己去新加坡食ge就再多d胡椒味ge 但都入得口 唔會覺得苦個種7/10好味咖央當飯後甜品8/10呢個煎堆入面有奶皇流心自己覺得都好夾 8.5/10大推薦但同行朋友就話都預左佢入面有流心 唔覺得太特別咁真係各花入各眼架啦 口味呢野 你懂的野飲就正常lor 無咩特別 6.5/10
去到北角探朋友 諗住上去之前找間野食左dinner先

野飲就正常lor 無咩特別 6.5/10

2022-06-02
  • 咖央
2022-05-28 475 浏览
每次來港島做野,我都會去北角搵食,因為北角美食太多啦。今次來到肉骨茶名店「古月」,呢間肉骨茶係重胡椒味派系既肉骨茶,超濃胡椒湯底非常惹味,豬骨肉質好冧,份量有兩條大豬骨,原隻蒜頭放落湯度一齊煮,好好味。冰糖冬瓜龍眼蜜,好清甜,足料冬瓜水配上冰糖同龍眼肉。#古月 #肉骨茶 #胡椒湯底 #豬骨 #冰糖冬瓜龍眼蜜 #北角 #北角美食 #港島 #疫情下的日常
每次來港島做野,我都會去北角搵食,因為北角美食太多啦。

冰糖冬瓜龍眼蜜,好清甜,足料冬瓜水配上冰糖同龍眼肉。

• 招牌肉骨茶
2022-05-20 475 浏览
話說古月都係我喜歡既飯堂。價錢合理,味道又好。不過我就覺得比起幾年前,佢既味道就真係無咁好,不過我唔知係我口味變左定係我食厭左。哈哈。我都會同大家推薦一下佢既奶茶同古惑雞飯。奶茶香而不會死甜。古惑雞的汁依然有水準 有蠔油帶出的甜香。不過呢雞就無之前咁滑啦,但係依然高質。肉骨茶就似乎失色左好多,只淨下胡椒味。肉還可以 但係整體可以更好,起碼可以係湯度飲到肉味就更好啦。不過都係個句,幾十蚊。100蚊有找,性價比實在太高,無咩投訴既空間。
話說古月都係我喜歡既飯堂。
價錢合理,味道又好。

我都會同大家推薦一下佢既奶茶同古惑雞飯。
奶茶香而不會死甜。
古惑雞的汁依然有水準 有蠔油帶出的甜香。
不過呢雞就無之前咁滑啦,但係依然高質。
古惑雞飯

斑斕奶茶