2022-09-03 101 浏览
呢間係朋友想試好耐!而我都好耐冇打邊爐了,所以就決定豪一豪佢😂雖然我哋有book,但嚟嘅時候仲有好多位,成間餐廳嘅裝修行懷舊風,服務態度都唔錯~有推介唔同菜式,又有定期過嚟關心下我哋有乜需要👍🏻湯底選擇方面完全考起我,因為有好多款😹款款都好吸引,亦有唔同款式嘅邊爐料,醬料方面就正常發揮,包含咗$15嘅醬料費,但個人覺得唔使蘸醬都已經夠味🤣=====================🐔冬甫美人鍋(雞湯)$198呢度嘅員工推薦我哋試吓呢個湯底🤔話好多人叫,而且仲有半隻雞好抵食,嚟到佢會先撈起隻雞斬件🐓俾我哋飲返碗湯之後先加水,個湯真係幾出色,好似人哋啲老火湯🤤好濃郁,冇味精嘅死咸,湯底讚一個👍🏻不過雞就唔夠嫩滑,煮到老咗少少🤏🏻🦐懷舊蝦多士 $68第一次食蝦多士~多士炸得好脆,中間隻蝦幾爽口,食落口感幾得意,連醬食都唔錯😋🥠即炸響鈴 $58呢個價錢係有少少貴,不過響鈴幾大舊🧐而且感覺亦新鮮,冇油膱味!🦑黑松露墨魚滑 $98呢個推薦大家食!淡淡黑松露香,食落仲有墨魚粒,QQ彈彈,好爽口🤤🐖梅花黑豚肉 $108呢個豚肉屬於厚切,個人比較鍾意薄切😂佢豬味都幾重,味道就不過不失啦,特別嘅係佢配埋青瓜

呢間係朋友想試好耐!
而我都好耐冇打邊爐了,
所以就決定豪一豪佢😂

雖然我哋有book,但嚟嘅時候仲有好多位,
成間餐廳嘅裝修行懷舊風,服務態度都唔錯~
有推介唔同菜式,又有定期過嚟關心下我哋有乜需要👍🏻

湯底選擇方面完全考起我,因為有好多款😹
款款都好吸引,亦有唔同款式嘅邊爐料,
醬料方面就正常發揮,包含咗$15嘅醬料費,
但個人覺得唔使蘸醬都已經夠味🤣
=====================
🐔冬甫美人鍋(雞湯)$198
呢度嘅員工推薦我哋試吓呢個湯底🤔
話好多人叫,而且仲有半隻雞好抵食,
嚟到佢會先撈起隻雞斬件🐓
俾我哋飲返碗湯之後先加水,
個湯真係幾出色,好似人哋啲老火湯🤤
好濃郁,冇味精嘅死咸,湯底讚一個👍🏻
不過雞就唔夠嫩滑,煮到老咗少少🤏🏻
冬甫美人鍋(雞湯)

🦐懷舊蝦多士 $68
第一次食蝦多士~
多士炸得好脆,中間隻蝦幾爽口,
食落口感幾得意,連醬食都唔錯😋
懷舊蝦多士

🥠即炸響鈴 $58
呢個價錢係有少少貴,不過響鈴幾大舊🧐
而且感覺亦新鮮,冇油膱味!
即炸響鈴

🦑黑松露墨魚滑 $98
呢個推薦大家食!淡淡黑松露香,
食落仲有墨魚粒,QQ彈彈,好爽口🤤
黑松露墨魚滑

🐖梅花黑豚肉 $108
呢個豚肉屬於厚切,個人比較鍾意薄切😂
佢豬味都幾重,味道就不過不失啦,
特別嘅係佢配埋青瓜,可以包住一齊食,
口感即刻唔同咗,而且唔知點解特別鮮甜🤨
梅花黑豚肉

🧀半份芝士牛丸 $58
都幾大粒,入面有芝士餡,
味道就冇乜特別,係食個時要小心啲🤣
芝士牛丸

🐃極級至尊牛拼盤 $538
呢個嘅尺寸嚇親我哋,適合幾個人share😂
拼盤入面包含咗日本飛驒牛、封門柳、
安格斯牛肉、一口雪花牛粒呢四款牛肉,
飛驒牛竟然係刺身!第一次生食牛肉覺得好神奇😂
食落唔會好韌,油脂感比較重~
個人覺得封門柳最好食,牛肉味好重😋
如果兩個人食建議大家單叫會好啲🤣

🥬娃娃菜 $38
湯底本身就有娃娃菜,唔建議再叫🥲
娃娃菜

🍋大檸茶 $48
🍋大檸樂 $48
嘢飲超大杯!啱晒打邊爐飲🤓
個人比較推薦大檸樂,大檸茶味道就淡咗啲!
大檸茶、大檸樂

🍡啫喱+糖不甩
呢兩款甜品係送嘅,真係懷舊感十足!
啫喱正常發揮,好似細個成日食嘅啫喱杯咁,
糖不甩竟然係會放落湯底到煮,第一次見🤣
佢吸收晒湯底嘅精華,咸咸甜甜又幾好食~
懷舊啫喱杯
=====================
總體嚟講,個人覺得呢間幾高質嘅👍🏻
不過兩個人嚟食係偏貴,人均都要$700up🥶
值得一讚嘅係呢度服務幾好,好難得!
不過應該大時大節或者慶祝先會再嚟食🤣
冬甫美人鍋(雞湯)
黑松露墨魚滑
極級至尊牛拼盤
自從有屯馬線後,到九龍城真的很方便,有很多美食。今次朋友介紹到九龍城同撈同煲火鍋店很有特色充滿80及90年代的情懷,裝修很有心思,店內外都有不同的懷舊物品,播著那個時代的歌曲,有點回到過去的感覺❤️店內很寬敞,適合一大班朋友及家人聚會啊!我們點了花雕醉雞美人鍋,還有一個砂鍋的雞肉👍所以很抵,湯底只是$178安格斯牛肉 (大)$268雪花均勻,薄切,有牛味但不羶👍美國桶蠔 $188 新鮮,其中一隻很大隻,有手掌般那麼大啊!😱即炸響鈴 $58新鮮脆卜卜,配甜酸味,一流香濃芝士豆腐 $38如果喜歡芝士,但又不喜歡爆醬芝士丸的,這個應該適合你了。硬豆腐中間有芝士粒,不怕爆醬。芋頭腊味餃 $78腊味飯就吃得多,腊味餃,挺特別的灌湯餃 $38第一之灌湯餃打邊爐,有肉汁最近有驚喜,送了懷舊啫喱杯及糖不甩,很完美啊
店內很寬敞,適合一大班朋友及家人聚會啊!

安格斯牛肉 (大)$268
雪花均勻,薄切,有牛味但不羶👍

美國桶蠔 $188
新鮮,其中一隻很大隻,有手掌般那麼大啊!😱

即炸響鈴 $58
新鮮脆卜卜,配甜酸味,一流

香濃芝士豆腐 $38

芋頭腊味餃 $78
腊味飯就吃得多,腊味餃,挺特別的

灌湯餃 $38
第一之灌湯餃打邊爐,有肉汁

最近有驚喜,送了懷舊啫喱杯及糖不甩,很完美啊

2022-08-31 49 浏览
😋食過九龍城嘅同撈同煲,已經覺得好出色,今晚再試埋銅鑼灣,睇吓係咪一樣高水準❤️❤️入到去,啲侍應已經超級有禮貌即刻帶你入座,基本上都唔需要等😆😆😆冬瓜美人鍋,好清甜嘅湯底,隻雞都好新鮮,唔會有雪味🥳🥳🥳而且啲侍應會教你點樣食,見到個湯冇咗會即時行埋嚟幫你加,完全唔使自己郁手🥳服務真係冇得輸安格斯牛🐮🐮呢個我同朋友兩個女仔嗌咗個大份嘅,超新鮮嘅牛肉,肉汁好嫩好重牛味,份量都好多,但係我哋食得晒😍😍😍因為真係超好食,完全冇停過手哈哈哈鵝腸同黃喉都好新鮮,鵝腸好肥,但係碌完之後一啲油膩感都冇🥰🥰🥰我哋兩個都爭住食,黃喉都好爽脆😋😋絕對係打邊爐必食最後嘅布甸😚😚😚😚上面鋪咗淡淡的奶香,仲有支遮仔插住,好有童年回憶🤣🤣🤣

2022-08-31 40 浏览
前幾日同朋友黎呢度食飯慶祝生日,一入到去覺得裝修幾靚幾有懷舊風 另外店員態度非常誠懇 食物質素唔錯 尤其是係丸類 其他食物都好新鮮 非常抵食 又唔算貴 尤其以銅鑼灣來講 性價可說是非常高!好多食物都係得呢度有 油炸鬼個小食幾好食!係其他地方打邊爐都冇食過 打完邊爐個糖不甩都好得意朋友生日仲有抽獎 氣氛好好 又幫我地準備好音樂 大家都食得開心!有其他朋友生日會推介佢地再黎!最近疫情關係 可能少左好多人打邊爐 希望佢地做愈來愈好啦!

最近疫情關係 可能少左好多人打邊爐 希望佢地做愈來愈好啦!
2022-08-30
  • 糖不甩
  • 即炸響鈴
  • 老友鬼鬼
2022-08-29 30 浏览
冬甫美人鍋😋😋😋😋😋熱辣辣嘅夏天,黎一個冬瓜消暑真係好好,隻雞都好大隻好新鮮😍入面仲有啲藥材,蟲草花😍😍超級足料,未擺邊爐料已經差唔多飲晒成兜湯😆😆😆😆哈哈哈哈 真係好好飲😚😚我真係好中意用鵪鶉蛋打邊爐,碌到好入味😜😜😜份量仲好多牛胸爽😌😍哩個又係打邊爐必備,雖然佢係牛油,但係碌完食落去一啲都唔油😛😛食得多都唔會濟,好香好香嘅牛油味哩個重點,就係糖不甩,😆😆😆擺落去煮,幾分鐘之後就撈上黎😍剪開,淋上花生碎同糖,哇 超級夾,勁中意😍😍自己一個都食晒成盤

😚😚我真係好中意用鵪鶉蛋打邊爐,碌到好入味😜😜😜份量仲好多

2022-08-16 42 浏览
首先叫咗個火焰醉雞鍋 真係有火㗎 雞煲味道濃沃 雞肉夠滑 夠惹味老友鬼鬼 即係墨魚滑拼油炸鬼 本身餐廳已經炸好咗 可以上菜就即刻食 墨魚滑爽口彈牙 油炸鬼炸得香脆 作為前菜唔錯 仲可以放落湯底度索曬湯底嘅汁料 更加好食芋頭臘味餃 呢款餃子係餐廳自家製作第二度冇嫁 臘味餃入面有臘腸 臘肉 蝦米等等 加上粒粒芋頭蓉 口感特別 味道唔錯 必點呀花雕醉雞 酒味香濃 肉質嫩滑 非常有養生嘅感覺秘製豬頸肉 豬頸肉厚切 預先已經醃好咗 有咬口油份十足超級好食飲飽食醉之後餐廳仲會拎個甜品出嚟 甜品係好靚嘅鯉魚麻薯 放入湯底度煮 上面加上花生芝麻等等嘅餡料 就係糖不甩啦 香甜之餘仲軟綿綿有咬口 非常特別

花雕醉雞 酒味香濃 肉質嫩滑 非常有養生嘅感覺

2022-08-16 41 浏览
炸雲吞 懷舊小食 外皮炸得香脆入面有豬肉同大蝦等等嘅餡料 點埋酸酸甜甜嘅橙色醬汁 回憶返曬嚟火焰醉雞煲 雞煲分量唔細 上枱時侍應仲會即場點火 加上淡淡嘅酒香更加回味無窮脆肉鯇骨腩 脆肉鯇非常新鮮 肉質彈牙一啲泥味都冇 大人細路都啱食呀 梅花黑毛豬片 肥瘦適中 肉色紅潤非常新鮮鵝腸 份量唔少 入面仲有肥膏 煮熟之後爽口彈牙 仲有鵝油香氣吃貨必點食到最尾仲有甜品送 竟然係以前細個茶樓食嘅綠色啫喱 仲有可愛嘅遮仔 上面加上花奶真係童年回憶返曬嚟

梅花黑毛豬片 肥瘦適中 肉色紅潤非常新鮮

2022-08-10 57 浏览
原來想同微辣感受同一樣味道嘅香港都有!有睇開微辣嘅朋友仔應該會留意到一間經常贊助佢地拍節目嘅餐廳同撈同煲今日我就同朋友一齊試左佢地個港式邊爐鋪入面好多打卡位而且食物仲好有gimmick我地叫左個老港沙嗲窩超香花生味濃而不辣火窩料都好易入味牛柏葉無漂白嘅柏葉食得放心佢無張柏葉剪得碎碎反而係一大片落水後都維持到一定形狀方便好多而且唔會好韌魚皮餃肉饀好香豬頸肉個豬頸肉唔係片狀每三件用竹簽穿好豬頸肉唔會鞋就算淥耐左都好好味比肥牛更易處理五香肉丁魚丸呢個有特色魚丸彈牙食落有肉丁嘅香辣味新鮮感滿分!加蔥推薦嘅大杯飲品用大啤酒杯黎飲野先夠爽!食飽飽仲有甜品懷舊啫喱杯仲有最經典嘅紙傘即刻勾起唔少小時候嘅回憶🥰
原來想同微辣感受同一樣味道嘅

魚丸彈牙
食落有肉丁嘅香辣味
新鮮感滿分!

加蔥推薦嘅大杯飲品
用大啤酒杯黎飲野先夠爽!

食飽飽仲有甜品
懷舊啫喱杯
仲有最經典嘅紙傘
即刻勾起唔少小時候嘅回憶🥰
2022-08-02
2022-08-07 63 浏览
銅鑼灣既同撈同煲好有70,80年既老香港感覺,裝修設計有玩味!店員態度幾好,介紹時日精選海鮮盤,幾抵食!先點湯底清香又夠味既皮蛋芫茜魚頭湯,清熱解膩,魚頭大大隻。海鮮盤有幾款,因為今次我和朋友2人,所以點了4款海鮮,鮑魚煙韌新鮮,帶有q彈感,帆立貝大隻夠綿滑,聖子王乾淨無沙,清甜夠爽脆,帶自然鮮甜,好正!蝦紅卜卜好新鮮,頭帶點膏香。梅花黑豚肉,擺盤賣相精緻,成朵花咁靚,肉質嫩滑,無雪氣味!幾正。田雞勁新鮮,肉質既肌肉還抖震,非常鮮味又有彈性。最後還有好有 feel既糖不甩,店員在我們面前親手炮製,鯉魚既糖不甩,煙煙靭靭有埋花生粒好有層次。

銅鑼灣既同撈同煲好有70,80年既老香港感覺,

裝修設計有玩味!店員態度幾好,介紹時日精選海鮮盤,幾抵食!

先點湯底清香又夠味既皮蛋芫茜魚頭湯,清熱解膩,魚頭大大隻。

海鮮盤有幾款,因為今次我和朋友2人,所以點了4款海鮮,

鮑魚煙韌新鮮,帶有q彈感,

蝦紅卜卜好新鮮,

頭帶點膏香。

田雞勁新鮮,肉質既肌肉還抖震,非常鮮味又有彈性。

銅鑼灣都幾多火鍋店🥘呢間火鍋店以懷舊香港為主題裝修非常有特色🇭🇰Waiter全程都好好服務🙌🏻一坐底就幫我哋淥碗✨湯底多達9款 我哋揀左「冬甫美人鍋」湯底好清甜足料 包括一隻雞、花膠等等隻雞又滑又入味😋叫左「安格斯牛肉(半份)」油花分布均勻 口感嫩滑☺️另外叫左魚皮餃🥟同芝士丸👍🏻叫左碟小食- 老友鬼鬼😋係油炸鬼配墨魚滑 好香脆👍🏻最後竟然送左到兩款甜品😚分別係果凍同糖不甩款都好好食果凍上面插住既傘仔係以前去飲茶先會有 好懷舊😍糖不甩既糯米係錦鋰造型 好特別🫣仲要即場用邊勞個煲到煮可以吸收湯汁 再沾上花生碎熱辣辣放入口 又煙un 好好食😆想讚下店內亦非常乾淨整潔👍🏻位置又闊落 坐得好舒服好鐘意啲佈置 食完仲係門口打埋卡先走☺️
銅鑼灣都幾多火鍋店🥘
呢間火鍋店以懷舊香港為主題
裝修非常有特色🇭🇰

Waiter全程都好好服務🙌🏻
一坐底就幫我哋淥碗✨
湯底多達9款 我哋揀左「冬甫美人鍋」
湯底好清甜足料 包括一隻雞、花膠等等
隻雞又滑又入味😋

叫左「安格斯牛肉(半份)」
油花分布均勻 口感嫩滑☺️

想讚下店內亦非常乾淨整潔👍🏻
位置又闊落 坐得好舒服
好鐘意啲佈置 食完仲係門口打埋卡先走☺️

2022-08-05 58 浏览
屯馬開通真的很興奮🎶🎵又多左地方可以搵食😋位於九龍城的同撈同煲,可以係宋皇臺站,由B3出口行5分鐘左右就會到。鋪頭門面好易認,有大大個招牌同埋懷舊煮食工具,一眼就可以睇到!值得一讚,樓面個個侍應都好有禮貌,服務周到,又詳盡講解,好勤力換碟,保持食客有衛生環境!打邊爐最緊要個湯底,點左鹹蛋芥菜湯,好夠味道,一問之下,原來用金華火腿骨黎淆制而成,足料,下火👍🏻賣魚勝推介海鮮套餐,海鮮味道鮮甜,鮑魚爽口彈牙,好好味😋梅花黑豚肉,捲成花形,有心思,而且配上青瓜青爽,一d 都唔肥膩打邊爐必點:魚皮餃、蟹子丸、娃娃菜,吸收湯底精華,味道提升👍🏻懷舊蝦多士、老油條,炸物一d 都唔油,脆口,食完一舊又一舊,食唔停😋冬瓜薏米水、杞子圓肉菊花物,自家製,低糖,解渴!
屯馬開通真的很興奮🎶🎵又多左地方可以搵食😋

賣魚勝推介海鮮套餐,海鮮味道鮮甜,鮑魚爽口彈牙,好好味😋

冬瓜薏米水、杞子圓肉菊花物,自家製,低糖,解渴!

2022-08-05 40 浏览
又黎到呢棟大廈, 幾間火鍋店都好有特色, 不過打得邊爐, 當然係要香港味啦!!花雕醉美人鍋醉雞湯$178濃濃2香, 落完雞轉細火先夠清嫩, 記得要飲啖湯先再打邊爐就真係一流~秘製豬頸肉$78超鍾意呢個豬頸肉食咗三串,口感非常動L冬瓜片 $38消暑解熱必要, 索埋湯更入味家鄉米酒黃沙潤$68有驚喜 可以一戰肥美鵝腸$88充滿咗脂肪,出面都未必買到。識食鵝腸一定要食肥餐後仲有兩款甜品,一款係啫喱仔, 把遮仔仲拎咗返屋企玩另外就係鯉魚糯米團,店員會幫手 落湯加熱煮熟,初初仲以為味道會好古怪,最後灑滿咗花生粒同椰絲變糖不甩,完全冇咗邊爐湯陣味仲甜

花雕醉美人鍋醉雞湯$178

秘製豬頸肉$78
超鍾意呢個豬頸肉食咗三串,口感非常動L

冬瓜片 $38
消暑解熱必要, 索埋湯更入味

家鄉米
酒黃沙潤$68
有驚喜 可以一戰

肥美鵝腸$88
充滿咗脂肪,出面都未必買到。識食鵝腸一定要食肥

餐後仲有兩款甜品,一款係啫喱仔, 把遮仔仲拎咗返屋企玩
2022-08-05 37 浏览
經過畀佢舊港式情懷燈牌吸引住, 熱辣辣都想入去滿足懷舊邊爐思緒,店內裝修重現咗經典港味,係滿滿既打卡位呀!花雕醉美人鍋醉雞湯$178來到檯面已經好香,侍應仲教路要等啱時間落雞轉細火同要飲咗頭啖湯先安格斯牛肉(細)$188脂肪分佈唔錯,肉質牛味道好好Shake shake炸魚皮(孜然)$78有得玩又有得食,香口L首選芝士牛丸$58 & 鵝肝墨魚丸$63兩個人叫細分啱啱好,爽口彈牙皇帝菜$38甜品有懷舊啫喱仔 同埋 小鯉魚團, 放落湯煮軟, 仲以為會好怪,不過後來加左花生碎同椰絲變糖不甩,少少咸咸甜甜, 好得意好特別

花雕醉美人鍋醉雞湯$178

安格斯牛肉(細)$188
脂肪分佈唔錯,肉質牛味道好好

Shake shake炸魚皮(孜然)$78
有得玩又有得食,香口L首選

芝士牛丸$58 & 鵝肝墨魚丸$63
兩個人叫細分啱啱好,爽口彈牙

皇帝菜$38

今日同朋友仔去打邊爐去左間懷舊裝修嘅火鍋店唔止處處打卡位食物都好有特色👍入座後侍應喺我地面前先用熱水幫我地將餐具淥一淥衞生又乾淨下單就用marker筆畫上已過膠嘅菜單夠環保♻️食物好有特色竟然俾我見到爆漿瀨尿牛丸❗️而且仲有點心⁉️同shake shake 炸魚皮嘩嘩嘩老港沙嗲窩沙嗲窩唔辣但好香花生味👍灌湯小籠包仲以為係蒸點點知原來係用黎打邊爐😂小籠包淥完後一樣爆晒湯外皮會比蒸點感覺厚一啲非常有新鮮感Shake shake 炸魚皮魚皮好大件就咁食都好香脆我地揀左孜然粉調味Shake shake 下已聞到好香加左孜然粉後嘅魚皮多左啲異國風味估唔到又幾夾喎!爆漿瀨尿牛丸外表同普通牛丸無乜分別但食落果然爆晒汁因為牛丸比例改變左食落無咁實好好味👍除左火鍋料好驚喜之外甜品都好驚喜!佢個糖不甩係鯉魚型賣相好靚正當我打完一輪卡後侍應就同我講咁我幫你再開爐丫我話,我食飽㗎喇~點知佢話,鯉魚要落火鍋煮㗎🤪下⁉️⁉️⁉️⁉️我同朋友仔都o左咀心諗,我叫左沙嗲窩喎掂唔掂㗎😰😰不過都落左窩喇點都試下啦~上枱喇~其實外表係好正常嘅糖不甩食落係無沙嗲味嘅😂可能有少少鹹但醒上花生椰絲個鹹係完全無違和感嘅只會覺得係花生鹹香味正!估
今日同朋友仔去打邊爐

我地揀左孜然粉調味
Shake shake 下已聞到好香
加左孜然粉後嘅魚皮
多左啲異國風味
估唔到又幾夾喎!

爆漿瀨尿牛丸

賣相好靚
正當我打完一輪卡後
侍應就同我講
咁我幫你再開爐丫
我話,我食飽㗎喇~
點知佢話,鯉魚要落火鍋煮㗎🤪
下⁉️⁉️⁉️⁉️
我同朋友仔都o左咀
心諗,我叫左沙嗲窩喎
掂唔掂㗎😰😰

個鹹係完全無違和感嘅
只會覺得係花生鹹香味
正!
估你唔到~

呢間同撈同煲暫時係今年食過最正嘅火鍋店!
2022-08-02
OT到7點,拉埋同事一齊去食飯,聽聞公司附近有間食火鍋幾正,又有雞煲又有牛什煲,一齊行去試吓,唔講都唔知哩到有間火鍋店☺️裝修好特別,似6、70年代😂碗碗碟碟都好懷舊☺️真係好多嘢食,但我哋都係想打個邊爐,簡左皮蛋莞茜大魚頭湯底,一大個大魚頭!皮蛋特別多。魚湯白雪雪,啖湯已經好濃,飲湯都正。首選一定要簡牛肉先,安格斯牛,中意佢肥瘦適中,牛味濃。第一次揀美國桶蠔打邊爐,坊間都偏細隻!呢到嘅桶蠔好大隻好新鮮肥嘟嘟,4.5分鐘就岩岩好,咬落鮮美,好好食😋仲有鴛鴦滑,墨魚加蝦滑,勁彈牙。四寶餃🥟,可以試齊幾款口味,鳳城水餸,韮菜餸都好好食,皮簿餡多又有汁,唔錯😋湯底真係好正,好飽但都叫左真打烏冬放湯食,吸收湯精華,好正😊原來仲有甜品送,連甜品都咁懷舊,啫喱,最特別係條糖不甩魚,係湯煮大概5分中,加入大量花生糖撈起,以為味道會好怪,又咸又甜,但原來係好好味吖😂餐廳服務真係唔錯,下次一定要嚟試吓雞煲😋

首選一定要簡牛肉先,安格斯牛,中意佢肥瘦適中,牛味濃。

仲有鴛鴦滑,墨魚加蝦滑,勁彈牙。