2022-07-18 13 浏览
唔止九龍城 銅鑼灣都有 最啱約砂煲兄弟打邊爐回到70年代的香港 同撈同煲 邊食嘢邊唱金曲依家仲送懷舊糖不甩 遮仔啫喱☂️做飯後甜品-🔸湯底火焰雞煲🔥店員灑酒點火 陣陣芫荽 彩椒 蒜香雞肉炒得入味嫩滑 啖啖肉 而且唔會辣/好咸🔹肉類本地手切牛肉·牛胸爽·羊肉片🥩芫荽炸菜牛肉丸🧆不論牛肉羊肉 都能吃出是新鮮食材 又沒有羶味牛胸爽口感獨特 牛肉丸更充滿創意 彈牙大粒🔸海鮮美國桶蠔🦪一般火鍋店的海鮮都偏貴 但這裏CP值反而幾高每隻桶蠔都肥美鮮甜 跟手掌差不多大 誠意推介🔹蔬菜炸枝竹·豆卜🥔咁惹味嘅雞煲又點可以錯過機會去加料呢?店員推介兩款配料 吸湯能力高 份量仲好多添🔸飲料龍鳳大檸樂🍹話明回到70年代的舊香港 點會得汽水咁普通一於搞返場大龍凰!仲有檸茶 檸樂 菠蘿冰揀

唔止九龍城 銅鑼灣都有 最啱約砂煲兄弟打邊爐
一般火鍋店的海鮮都偏貴 但這裏CP值反而幾高
每隻桶蠔都肥美鮮甜 跟手掌差不多大 誠意推介
🔹蔬菜
炸枝竹·豆卜🥔
咁惹味嘅雞煲又點可以錯過機會去加料呢?
店員推介兩款配料 吸湯能力高 份量仲好多添
🔸飲料
龍鳳大檸樂🍹
話明回到70年代的舊香港 點會得汽水咁普通
一於搞返場大龍凰!仲有檸茶 檸樂 菠蘿冰揀
  • 牛胸爽
2022-07-18 14 浏览
因為疫情關係,今年少與拍檔食飯,做完嘢之後大家都早咗返屋企,今晚心情大好決定一齊刷餐勁,去食火鍋餐。同撈同煲佈置懷舊,老香港情懷,對於我哋一輩熟男,另有一番情意結。難得相聚,先啤啤。簡簡單單先食咗一個胡椒豬肚少爺雞湯,冇荷爾蒙嘅少爺雞,先食半隻,淨係食豬肚同雞足已飽一半。拍檔是健康主意者,堅持反傳統先食菜,只好遵從。一個極級盛牛大拼盤足夠令兩個人大滿足,包括牛舌、一口雪花牛粒、封門柳、安格斯牛肉及日本飛驒牛,全部切薄片放在冰山上保鮮。無需懷疑,日本飛驒牛可以生食並且最嫩,封門柳最有肉味。

難得相聚,先啤啤。

拍檔是健康主意者,堅持反傳統先食菜,只好遵從。

無需懷疑,日本飛驒牛可以生食並且最嫩,封門柳最有肉味。
2022-07-18 15 浏览
食物新鮮,味道都幾好,服務態度十分到位,員工勤快,解釋推介亦清楚,餐廳環境衛生,整潔,食物質素幾好,係感覺冷氣比較弱,如果火鍋再強勁啲,會唔會一路食一路出汗,咁就大件事。
2022-07-17
2022-07-17 57 浏览
朋友喺網上見到一間裝修得好有懷舊風嘅火鍋店,叫埋我去感受一吓~ 💈先講環境~係樓上舖嚟嘅~樓梯選用紙皮石pattern嘅牆身貼紙,門口用咗classical嘅當舖霓虹光管招牌,一路行去火鍋店就好似行入咗時光隧道咁,走進七、八十年代嘅感覺~公雞碗碟、茶壺水杯,橙色卡位雅座、紙皮石地面、舊式掛牆鐘,豬仔錢罌、舊式理髮店嘅紅白藍旋轉燈筒同埋舊式風筒、暖水壺、收音機、電話、信箱…… 仲有藍精靈、黃金戰士、忍者小靈精、(大鐵人17、星仔走天涯,利申:未出世🤪)嘅打卡位添~~~ 未食嘢淨係睇個環境已經好興奮、超開心!🥳再講吓服務~店員會用夾將碗、碟、茶杯浸入滾水清潔一次,食具乾淨企理我有選擇障礙😝,望住湯底唔知揀邊個好,問吓每個湯底有咩特色,店員都不厭其煩地細心解釋👍🏻佢介紹海鮮套餐俾我哋,又提議調配一下組合,令份量更適合我哋兩個人食問唔同嘅牛肉組合有咩分別,佢又主動入廚房問吓師傅今日係用牛嘅邊個部位 👍🏻👍🏻入正題:食物結果湯底揀咗”冬甫美人鍋” ,同埋叫咗3款火鍋配料🔸冬甫美人鍋(雞湯)個鍋擺盤好有心思,店員放上枱俾我哋影相之後,就夾起隻雞去斬件雞下面有一大塊冬瓜,店員用鉸剪將冬瓜剪開方便食用

先講環境~

再講吓服務~
店員會用夾將碗、碟、茶杯浸入滾水清潔一次,食具乾淨企理

入正題:食物
結果湯底揀咗”冬甫美人鍋” ,同埋叫咗3款火鍋配料

🔸冬甫美人鍋(雞湯)
雞下面有一大塊冬瓜,店員用鉸剪將冬瓜剪開方便食用
其他材料有花膠、桃膠、紅棗、竹笙、蟲草花同娃娃菜
花膠同桃膠份量唔少,花膠仲要有啲啲厚度
竹笙、冬瓜同娃娃菜吸哂啲湯,好入味
雞肉嫩滑,有雞味
(⚠️雞斬件後,店員幫我哋一次過放哂落個鍋度,頭兩件雞非常嫩滑,之後嗰啲煮得耐咗,啲肉實咗啲,建議俾顧客自己加入雞件,方便控制加熱嘅時間😉)
冬甫美人鍋(雞湯)

🔸特級盛牛大拼盤
結果揀咗呢款牛肉,可以試到唔同嘅部位
1個拼盤· 4款選擇
極級封門柳|安格斯牛肉|一口雪花牛粒|牛舌
擺盤亦用心,用咗大量嘅刨冰坐底,令肉質保持新鮮
牛肉肥瘦比例適中
四款入面最鍾意封門柳夠肉味,牛舌薄切夠淋,口感佳😛
特級盛牛大拼盤

🔸鴛鴦滑(黑松露墨魚滑|蟹籽蝦滑)
墨魚滑嘅松露味突出
蝦滑勁爽彈 —>> 推介🙌🏻
鴛鴦滑(黑松露墨魚滑|蟹籽大蝦滑)

🔸即炸響鈴
響鈴大條又酥化 (店員推介話係即叫即炸)
放入滾湯3秒就食得 😋😋
唔覺油膩
即炸響鈴

打完邊爐,戴好口罩諗住埋單走人,點知職員話仲有甜品食,係火鍋店送㗎~
🔸懷舊啫喱杯(迷你版)
細細杯,份量啱啱好,好耐冇食過喇☺️☺️,好懷念把懷舊紙傘仔囉~ ☂

🔸懷舊糖不甩(可愛鯉魚造型版)
店員將兩條鯉魚仔放入邊爐湯,鯉魚仔係熱湯暢游4-5分鐘後,店員會係熱湯中將鯉魚仔‘拯救’起嚟,之但係轉頭就將鯉魚仔一開四,再放入芝麻椰絲花生碎堆中番幾番後,再砌返一條魚仔俾客人享用
成個製作過程睇到店員嘅用心 🫶🏼
懷舊糖不甩

呢到嘅環境懷舊得嚟又乾淨企理
食物選擇豐富又有質素
職員有禮,細心解釋menu,又不時調較火速同加湯
呢次用餐體驗感覺良好,下次要約多幾個朋友回訪,試埋個”胡椒豬肚少爺雞湯”同埋試多啲火鍋配料!
2022-07-11
2022-07-16 16 浏览
—————————📍銅鑼灣#銅鑼灣#九龍城同撈同煲——————————❏ 老港沙嗲鍋食港式邊爐梗係要食沙嗲湯底,沙嗲味聞落去好香濃濃郁,但係食落又唔會太重口味☺️❏ 安格斯牛肉🐮肥瘦分明,雪花紋路吸引,肉味好香濃,配埋個沙嗲湯底食一流❏ 羊肉片🐏羊肉片份量都好足,肉質嫩滑,唔會太重臊味❏ 鮮蝦雲吞雲吞絕對唔係雪藏貨,感覺上係自家製包嘅。大大粒夠飽滿。❏ 家鄉米酒黃沙豬潤豬膶用黃酒醃製完,同埋比較厚身,滾嘅時候要留意番個時間,咬落去粉嫩粉嫩咁樣,入口甜甜地。❏ 即炸響鈴第一次食響鈴好似炸雲吞咁樣點甜酸醬食,建議即刻嚟到即刻試一食一舊先,真係唔使加特效已經索索聲。❏ 香肉丁墨魚丸,醬爆瀨尿牛丸將爆瀨尿牛丸真係好似電影咁咪咬落去會噴汁出嚟,肉丁墨魚丸真係第一次試,感覺上都幾搞笑,食到墨魚丸未得你又有肉丁味😂❏ 煎午餐肉🐷每次打邊爐都必點嘅午餐肉,廚師仲好細心咁樣切到一條條四邊煎到金黃色好似薯條咁樣,吸晒啲湯汁食正。❏ 蜂巢豆腐建議一開始就放晒啲豆腐入去吸晒啲湯底留到最後先食,咬落去真係好似食瀨尿牛丸咁樣係咁噴湯出黎✌🏻——————————————————九龍城同撈同煲 (堅拿道西) (銅鑼灣)
—————————

📍銅鑼灣

#銅鑼灣

#九龍城同撈同煲

——————————

❏ 老港沙嗲鍋

❏ 安格斯牛肉🐮
肥瘦分明,雪花紋路吸引,肉味好香濃,配埋個沙嗲湯底食一流

❏ 羊肉片🐏
羊肉片份量都好足,肉質嫩滑,唔會太重臊味

❏ 鮮蝦雲吞
雲吞絕對唔係雪藏貨,感覺上係自家製包嘅。大大粒夠飽滿。

❏ 家鄉米酒黃沙豬潤

❏ 即炸響鈴

❏ 香肉丁墨魚丸,醬爆瀨尿牛丸

❏ 煎午餐肉🐷

❏ 蜂巢豆腐

——————————————————
九龍城同撈同煲 (堅拿道西) (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓B號舖

#winfat#winfat銅鑼灣#winfat港島

——————————————————
———————————————————
📍🇭🇰
🗣留言 📤分享 💗讚好
2022-07-16 89 浏览
70年代主題風格的人氣火鍋店 九龍城同撈同煲除咗九龍城 銅鑼灣都有🕺🏻兩間分店都交通方便@happy_together_cwb 裝潢懷舊雅緻 打卡一流聽舊金曲打邊爐 店員服務超級好 照顧無微不至·火焰雞煲🐔吃港式火鍋最喜歡就是看火焰效果 視覺享受雞肉嫩滑惹味 配搭芫荽 彩椒等 不辣適合所有人炸枝竹、豆卜🔥店員建議追加這兩款配料一起炒 果然好入味·本地手切牛肉🥩選擇了小份 提供新鮮嘅本地牛肉的火鍋店不多手切係唔同啲 厚薄均勻適中 口感滑溜 重牛肉味·牛胸爽🐮見到有牛胸爽就即刻叫 刁鑽嘅位置 食法也有趣淥15秒就最爽脆 淥3分鐘讓牛油滲出 各有所好·美國桶蠔🦪好大隻!肉結實豐厚 煮後形狀沒有太大變化鮮味十足 蠔味濃 $188/ 5隻 CP值高 感覺賺了·芫荽炸菜牛肉丸🍢餐牌標明哈皮推介 牛肉丸味濃彈牙 強烈芫荽香相比下炸菜味就變得薄弱 幾特別 可以一試·羊肉片🐑吃了雞 牛肉 海鮮 丸類 蔬菜 又點少得羊肉呢?個人偏愛羊肉片多於豬肉片 肉質嫩滑 羶味少·龍鳳大檸樂🥤加葱推介的飲料 打邊爐配大大杯汽水就是爽把鮮檸檬與鹹檸檬加入可樂真的很地道 夠解渴·懷舊糖不甩🐟讚好 @happy_togeth
70年代主題風格的人氣火鍋店 九龍城同撈同煲
芫荽炸菜牛肉丸🍢
餐牌標明哈皮推介 牛肉丸味濃彈牙 強烈芫荽香
相比下炸菜味就變得薄弱 幾特別 可以一試
羊肉片🐑
吃了雞 牛肉 海鮮 丸類 蔬菜 又點少得羊肉呢?
個人偏愛羊肉片多於豬肉片 肉質嫩滑 羶味少
龍鳳大檸樂🥤
加葱推介的飲料 打邊爐配大大杯汽水就是爽
把鮮檸檬與鹹檸檬加入可樂真的很地道 夠解渴
懷舊糖不甩🐟
讚好 @happy_together_hotpot 嘅社交平台
就會送飯後甜品 將錦鯉魚糰放進鍋內煮至煙韌
再跟花生 芝麻 白砂糖及椰絲混合 懷舊又好吃
啫喱☂️
另一款送的青檸啫喱 附淡奶 童年回憶返晒嚟!
好耐冇見的紙傘 係舊時酒樓甜品會用的小裝飾
  • 美國桶蠔
  • 牛胸爽
  • 火焰雞煲
2022-07-14 13 浏览
夏天熱辣辣,☀當然叫清熱湯鍋最適合,哩度打邊爐,仲推出應節湯底,💖冬甫美人鍋 $198,加上冬瓜,蟲草花等養顏材料,自然養顏更放心。🐮特級手切牛肉(大)$368,份量幾大,而且肉質新鮮,輕輕放係湯中浸到啱啱熟。🔥鮮美嘅口感,再加埋入味嘅牛肉,令人難以抗拒!懷舊糖不甩$48,特色糯米糰,真係第1次試🤓造型好似錦鯉一樣,可以喺鍋中煮熟之後,再點上旁邊嘅🥜花生碎,🥥撈埋椰絲,口感食落都好特別。

2022-07-13 43 浏览
夜晚打邊爐,一定要食得好啲!🦪點可以少得海鮮呢?豐富的海鮮拼盤一定可以滿足你,💕而且價錢都幾抵食,600幾蚊已經可以食勻4款海鮮。仲有最鍾意嘅聖子,點可以錯過?🤓豪華海鮮拼盤$6688頭鮑魚x2大元貝×2聖子王×2 海蝦x6鮑魚夠大隻,而且有幫手戒開,所以慢慢碌熟之後,食起身好爽口👍元貝好鮮甜,而且厚身,食起身好有口感。聖子王偏向爽滑,🥰都有海鮮嘅鮮甜味。海蝦彈牙,而且晶瑩剔透🍤唔會驚放咗好耐。

豪華海鮮拼盤$668
8頭鮑魚x2
大元貝×2
聖子王×2

海蝦x6

2022-07-13 13 浏览
得知銅鑼灣開咗以海鮮同懷舊氣氛出名嘅同撈同煲,同男友今日放工過嚟試吓。我哋分別叫咗美人鍋海鮮拼盤蝦滑同埋蔬菜,雖然跳得唔多嘢但係都非常滿足,果然打邊爐食材新鮮同埋湯底好味係重點!美人鍋入面有冬瓜、半隻雞、蟲草花、桃膠、瑤柱、蔬菜等等既材料,上菜嘅時候電影先請我哋試一次湯頭,結果我哋都一飲上癮,直接飲咗兩碗。海鮮拼盤海鮮拼盤分別由兩隻鮑魚、兩隻帶子、兩隻聖子同埋四隻蝦,收$398泥講都算好對板,始終係生猛游水海鮮。海鮮隻隻都好大隻,好鬼鮮甜。甜品都好盞鬼,係兩舊金魚形狀既糖不甩。

美人鍋

海鮮拼盤
甜品都好盞鬼,係兩舊金魚形狀既糖不甩。
2022-07-13 14 浏览
餐廳位於銅鑼灣,裝修走復古風格,六七十年代,用咗紙皮石地板,其他Decoration都幾得意餐廳主打海鮮餐,鮑魚,元貝,蟶子,活蝦,都只係398蚊湯底是芫荽皮蛋魚頭湯,芫荽的味道逼出後,芫荽湯更香更濃。湯頭真係令人回味無窮餐廳十分之窩心,鮑魚已經除去了內臟,方便我哋進食,鮑魚嘅肉質非常之彈牙,吸收晒芫荽湯嘅味道零舍不同大蝦仲係活生生,隻腳不停咁郁,碌一陣就食得啦,肉質非常之爽,蝦嘅鮮味,再加芫荽湯嘅襯托,互相輝映梅花豚肉,梅花般的油花紋路,食起來不乾澀也不膩,肉質鮮嫩有彈性最後食個甜品,就係淡奶啫喱,最特別嘅就係喺Jerry上面插入一個懷舊嘅遮,以前喺酒樓見過,非常之有親切感

餐廳主打海鮮餐,鮑魚,元貝,蟶子,活蝦,都只係398蚊

2022-07-11 14 浏览
港式火鍋店同撈同煲最近大受歡迎分店都越黎越多啦~今次一於睇下佢有咩好食🐗老港牛雜鍋 有新意既鍋底先食牛雜再加湯打邊爐牛雜每款都切得好厚身味道不錯,食完已經半飽🥰🐙黑松露墨魚滑松露香味都幾足口感好彈牙🦐蟹籽蝦滑超鮮甜又彈牙記得滑類想試2款可以叫雙拼🥟四寶餃隻隻都係爆餡既高cp之選菜肉比例做得幾好🦈孜然炸魚皮炸魚皮有6款口味可以揀加上孜然粉shake好玩又冇得頂呀🦆鴨血份量大,而且夠滑夠嫩冇諗過就算唔係麻辣鍋底都唔會唔夾🦴牛骨髓叫左咁濃既牛雜鍋一定要叫牛骨髓啦吸曬牛湯汁既精華味道有驚喜🥬田園拼盤最鐘意呢款因為每樣都有啲🍡甜品糖不甩打完邊爐店員會親自幫你煮糖不甩係金魚造型好可愛煮完加上花生椰絲就食得🍮經典啫喱味道同口感做到同舊時既一樣最欣賞佢係連懷舊遮仔都有完全去返細個去茶樓既感覺回憶返曬黎呀
港式火鍋店同撈同煲最近大受歡迎
分店都越黎越多啦~
今次一於睇下佢有咩好食

🐗老港牛雜鍋
有新意既鍋底
先食牛雜再加湯打邊爐
牛雜每款都切得好厚身
味道不錯,食完已經半飽🥰

🐙黑松露墨魚滑

炸魚皮有6款口味可以揀
加上孜然粉shake
好玩又冇得頂呀

🦆鴨血
份量大,而且夠滑夠嫩
冇諗過就算唔係麻辣鍋底都唔會唔夾

最欣賞佢係連懷舊遮仔都有
完全去返細個去茶樓既感覺
回憶返曬黎呀

2022-07-11 655 浏览
今期最紅火鍋專門店,港式風情裝修一流打卡無敵食材夠新鮮,呢度主打靚料火鍋,夠新鮮之餘選擇多~鍋底多,料多選擇,價錢唔貴個下正呀!今晚3-4人食食,勁食仲有要甜品呀!先黎6種蔥花椒碎自己搞掂佢,其實個湯底都夠濃反而好少用豉油蔥椒環境一流之餘,食野夠舒服,幾多人食都係比卡位~牛雜鍋,乾鍋食法,勁爆量牛什,又香又濃,仲有蘿蔔同牛筋好耐無食過咁爽既牛什,平時一細碗都要成50蚊,而家成煲食都係200幾,抵爆呀!,仲要好食無腥味~食完鍋料加湯底食火鍋,銀針粉加雲吞加菜加海鮮盤都係好食之選~牛鍋湯底濃又香,菜又吸曬汁,好食新鮮海產盤都係每日隔離街市入貨398就有每款2隻,原隻即開大扇貝,大蝦幾隻,仲有鮑魚直頭蝕比你呀! 鮑魚鮮爽甜,扇貝肉香甜,蝦身爽口彈牙無敵抵食好食出色消費$500一個人,服務好,仲有甜品送呀!#九龍城同撈同煲(堅拿道西) #同撈同煲 #canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblog
今期最紅火鍋專門店,港式風情裝修一流打卡無敵
食材夠新鮮,呢度主打靚料火鍋,夠新鮮之餘選擇多~
鍋底多,料多選擇,價錢唔貴個下正呀!
今晚3-4人食食,勁食仲有要甜品呀!
環境一流之餘,食野夠舒服,幾多人食都係比卡位~
牛雜鍋,乾鍋食法,勁爆量牛什,又香又濃,仲有蘿蔔同牛筋
牛鍋湯底濃又香,菜又吸曬汁,好食
新鮮海產盤都係每日隔離街市入貨
398就有每款2隻,原隻即開大扇貝,大蝦幾隻,仲有鮑魚
直頭蝕比你呀! 鮑魚鮮爽甜,扇貝肉香甜,蝦身爽口彈牙
無敵抵食好食出色
消費$500一個人,服務好,仲有甜品送呀!
#九龍城同撈同煲(堅拿道西) #同撈同煲
#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger
#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食
2022-07-10 13 浏览
地址: 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓B號舖食左呢間九龍城同撈同煲,食完好最欣賞佢三個地方第一: 裝修幾有心思,幾抵食。大玩老香港味道,好似入左文化博物館,打卡呀食飯好正。第二: 個甜品超有特色!係美味既火鍋完結之際,即用個湯底煮甜不辣,再即整。 新鮮出爐既甜不辣超正呀。仲要係免費既,每個人都有一份。第三:店長好努力,好用心教d新人。以下係今晚點既食物。安格斯牛薯仔蕃茄肉片湯小食瓊魚球 ,大大粒 蝦多士。火鍋配料,自製自己調最好食
地址: 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓B號舖

食左呢間九龍城同撈同煲,食完好最欣賞佢三個地方

第二: 個甜品超有特色!

第三:店長好努力,好用心教d新人。

以下係今晚點既食物。

安格斯牛

薯仔蕃茄肉片湯

小食
瓊魚球 ,大大粒

蝦多士。

火鍋配料,自製自己調最好食

2022-07-08 12 浏览
朋友係火鍋愛好者今日佢帶左我去銅鑼灣食一間懷舊主題既火鍋店位置係鵝頸橋附近 係時代個邊行個去都好近入到去見到店內擺左好多以前既玩具 裝飾而且keep住播放d懷舊金曲 感覺好似時光倒流咁坐低之後店員就幫我地清潔餐具 同介紹有咩食我地叫左個冬甫美人鍋有雞 冬瓜 津白 花膠等等材料店員幫我地處理埋隻雞等d湯滾起就可以飲淡湯先食材方面叫左安格斯牛肉 正仲有d特色野 瀨尿牛丸shake shake魚皮整體味道都唔錯而家店員服務都好好不時幫我地兜走鍋內既油脂等雜質keep住個湯既清澈最後仲有個糖不甩做甜品幾有特色
朋友係火鍋愛好者

keep住個湯既清澈

最後仲有個糖不甩做甜品
幾有特色
2022-07-07 29 浏览
我朋友話見到呢間有個KOL介紹過推介我哋去食,咁我當然跟大隊一齊去食啦😌入到去真係好8、90年代feel,所有嘢都好懷舊🪅-醬料及茶芥 $15/位佢既醬料都好多款揀,尤其最正係炸蔥頭!蔥頭混豉油就咁食都正🤣-冬甫美人鍋 $198佢一隻雞,再有一圈冬瓜,都好濃湯又多料😋-本地手切牛肉 大 $338好夠肉味!脂肪分布都好平均👍🏻👍🏻好食❤️-桂花蚌 $108好爽脆~不過呢款就唔係人人鍾意食😆-鴛鴦滑(黑松露墨魚滑、蟹子蝦滑)$108黑松露味勁出!仲好彈牙添~真係一隻隻蝦係入邊🥰-澳洲和牛牛丸 $108肉味香濃又有層次感,啖啖肉香,真係齒頰留香🤤-牛黃喉 $78切得夠薄!又爽脆🤭食過都算最好食😆-鴨血 $58夠滑!如果碌耐啲入味啲更加好食👍🏻-本身食飽飽諗住走點知佢送啫喱同懷舊糖不甩❤️好得意舊糖不甩整到鯉魚咁🥰店員再放落湯整熟加啲花生碎超正!好香花生味🥜啲啫喱超懷舊,加埋把傘仔🤭呢啲真係我地呢個年紀先有共鳴😁最後再影下佢啲懷舊擺設🤗同朋友聚會,大家都想打邊爐,我記得呢間係之前微辣Jacky Lou推介過都幾好食嘅火鍋~聽佢講完已經想去試🤣所以我就推介埋我啲朋友一齊去👍🏻入到去個環境好似八九十

入到去真係好8、90年代feel,所有嘢都好懷舊🪅
醬料及茶芥 $15/位

冬甫美人鍋 $198
佢一隻雞,再有一圈冬瓜,都好濃湯又多料😋

本地手切牛肉 大 $338
好夠肉味!脂肪分布都好平均👍🏻👍🏻好食❤️
桂花蚌 $108
好爽脆~不過呢款就唔係人人鍾意食😆

鴛鴦滑(黑松露墨魚滑、蟹子蝦滑)$108
黑松露味勁出!仲好彈牙添~真係一隻隻蝦係入邊🥰

澳洲和牛牛丸 $108
肉味香濃又有層次感,啖啖肉香,真係齒頰留香🤤
牛黃喉 $78
切得夠薄!又爽脆🤭食過都算最好食😆
鴨血 $58
夠滑!如果碌耐啲入味啲更加好食👍🏻

本身食飽飽諗住走點知佢送
啫喱同懷舊糖不甩❤️
好得意舊糖不甩整到鯉魚咁🥰
店員再放落湯整熟加啲花生碎超正!
好香花生味🥜
啲啫喱超懷舊,加埋把傘仔🤭
呢啲真係我地呢個年紀先有共鳴😁
入到去個環境好似八九十年代咁,有好多懷舊公仔海報,裝修都好懷舊🫡連聽啲歌都係懷舊金曲🎹真係首首都識唱😌
同埋呢度啲服務都唔錯,坐埋位佢哋會幫你用熱水洗碗喇、經常幫你不走打邊爐啲泡喇、又會成日都幫你換碟!
佢個湯底都幾夠味,仲有成隻雞,冬瓜都好多,本地手切牛肉、牛皇喉、黑松露墨魚滑🦑同蟹子蝦滑都好好食😋😋
到最後仲送我地以前喺酒樓好鍾意食嘅花奶啫喱,仲有把遮仔喺上邊☂️仲有糖不甩,佢個形狀好得意,係兩條鯉魚嘅形狀,再將佢放囉打邊爐啲湯度淥熟佢,然後再將佢剪開一嚿嚿,均勻撈落啲花生碎度食,啲花生勁香🥰🥰
真係回憶返晒嚟🥹