2024-08-23 310 浏览
收工突然想食中菜就同朋友去呢間到試下以中菜館黎講都幾多樣化同特別我哋叫左4個送+兩碗白飯🤣🤣-滷水鵝掌翼-冰鎮咕嚕肉-日式燒魷魚仔-豉汁蒸鱔每一道菜都唔錯,夠入味,調味亦都剛剛好!鹵水鹹鮮味,食多幾隻都唔膩👍🏻👍🏻咕嚕肉真係好冰鎮🤣係好食,酸酸甜甜幾開胃,但敏感牙齒要慢慢食🥲🥲魷魚係今餐最愛,好少喺中菜館見到日式醬汁嘅魷魚🦑仲要整得好食,勁快食晒🤤鱔好滑嫩,係多骨,但鮮甜,已經好耐冇食鱔
收工突然想食中菜
就同朋友去呢間到試下
以中菜館黎講都幾多樣化同特別
我哋叫左4個送+兩碗白飯🤣🤣

-滷水鵝掌翼
-冰鎮咕嚕肉
-日式燒魷魚仔
-豉汁蒸鱔

每一道菜都唔錯,夠入味,調味亦都剛剛好!
鹵水鹹鮮味,食多幾隻都唔膩👍🏻👍🏻

鱔好滑嫩,係多骨,但鮮甜,已經好耐冇食鱔
2024-08-22 279 浏览
作為喺觀塘返工嘅,自認觀塘嘅美食都已經搜羅得七七八八,但係竟然比我遺漏咗呢一間超級寶藏嘅餐廳!裏面嘅食物真係好出色,而且價錢相宜,好後悔而家先知道佢嘅存在🥹香蒜竹炭豆腐呢個係佢哋嘅招牌,我哋當然唔可以錯過啦!真係唔試,唔知一試嚇一跳!佢外皮超級酥脆,裏面嘅豆腐超級嫩滑,呢種外脆內軟嘅口感,真係一試難忘!陳醋豬手睇個樣平平無奇,實質暗藏玄機!豬手比老陳醋浸到好入味,酸酸甜甜嘅陳醋汁令到豬手唔會太過滯!而且豬手「動L動L」咁,超好味!滷水雙拼我哋揀咗鵝片同埋五香牛𦟌滷味雙拼,裏面仲有豆腐添!每一味食材都滷得好入味!鵝片肉質嫩,五香牛𦟌煙靭有咬口,豆腐入口即化!好正!大澳蝦干芥蘭煲呢個亦都係好有鑊氣嘅煲仔菜,佢哋好足料,用嘅係好大條嘅大澳蝦乾,芥蘭都難得好幼嫩,個菜好惹味!最貼心嘅係佢哋仲會可以幫客人調整味道,例如唔鍾意食重口味可以叫佢減鹽,服務態度滿分!蠔仔粥蠔仔粥裏面都好多料,大家睇圖都知道蠔仔有好多隻!而且粥底軟綿細滑!腐竹糖水本身諗住求其揀個糖水試吓,但係呢一個係我食過最好食嘅腐竹糖水!因為佢有好濃好香嘅腐竹味,裏面亦都加咗好多蓮子,每一啖都好豐富!差啲俾我錯過呢一間咁高質嘅觀塘潮州

香蒜竹炭豆腐

陳醋豬手

滷水雙拼

大澳蝦干芥蘭煲

蠔仔粥

腐竹糖水

差啲俾我錯過呢一間咁高質嘅觀塘潮州菜!好彩最後都比我發現!下次一定叫埋屋企親戚朋友過嚟幫襯!
2024-08-20 284 浏览
老公生日阿囝新抱都不在港,所以提前一星期係農曆生日慶祝🥳🎂還預訂了壽桃包🍑🍑🍑🍑揀了個「歡聚四人餐」,仲加多兩款小吃:香蒜竹炭豆腐🖤日式燒魷魚仔🦑每道菜賣相和味道都唔錯,而且分量十足,我哋4人都吃不完要打包😝😝這間餐館侍應服務很好,提示我們自己切蛋糕就不用收取切餅費,還陪我哋一齊唱生日歌攪攪氣氛🎵🎶#happybirthdaytohubby #8月之星生日快樂 #birthdaywishcometrue
2024-07-29
庆祝纪念
生日
香蒜竹炭豆腐
日式燒魷魚仔
滷水鵝肉拼墨魚片
杏汁燉豬肺湯、姬松茸燉雞湯
香芒大蝦球脆窩巴
香煎蓮藕餅
蟲草花蒸龍躉頭腩、碧綠翡翠炒球
XO醬海皇炒飯
自携生日蛋糕🎂 壽桃包🍑
2024-08-19 382 浏览
約左朋友去觀塘食飯,一向都知工廈多野食,但朋友帶我去酒店食潮州中菜,平時食潮洲野都係大排檔,而係酒店食都真係第一次~食得潮洲菜,當然要叫滷水,滷水鵝片係必叫的,鵝片好入味又淋,底層豆腐又幾滑,加上辣椒油食都幾唔錯!另一個叫既餸係金絲煎蠔餅,職員送上黎既時候係熱辣辣,係岩岩炸好的,食落鬆脆!另外叫左個蒜蓉龍躉荷葉籠仔蒸飯,職員打開個蒸籠後,滿滿既蒜蓉味,再加上嘅鋪滿蒸籠嘅龍躉,份量好足,差少少先食得哂!最後餐廳準備左好耐既夏日推介菜式胡椒大虎蝦,一上台就充滿胡椒味,係用好多胡椒鋪滿虎蝦一齊煮,令虎蝦充滿胡椒味,虎蝦食得出係新鮮蝦,成個餸既擺盤同味道都good!

2024-08-15 455 浏览
呢度係一間小酒店內的一間潮州菜,位置就比較遠少少,但觀塘返工都可以一試。有餐前小食,個花生係超軟林林的,食到停唔到。豉汁蒸鱔 HK$180鱔本身我都好中意食,佢個蒸鱔好重豉汁味,非常香的。日式燒魷魚仔 HK$68燒魷魚仔嘅肉比較嫩,非常易咬的,同埋燒出黎係勁香。滷水鵝掌翼 HK$168估唔到都幾大碟,鵝掌整得好林好入味,下面仲有滷水豆腐。冰鎮咕嚕肉 HK$268超冰鎮,咕嚕肉啖啖肉,食完仲有生果伴碟減返D油膩感。
呢度係一間小酒店內的一間潮州菜,位置就比較遠少少,
但觀塘返工都可以一試。
有餐前小食,個花生係超軟林林的,食到停唔到。
豉汁蒸鱔 HK$180
鱔本身我都好中意食,佢個蒸鱔好重豉汁味,非常香的。
日式燒魷魚仔 HK$68
燒魷魚仔嘅肉比較嫩,非常易咬的,同埋燒出黎係勁香。
滷水鵝掌翼 HK$168
估唔到都幾大碟,鵝掌整得好林好入味,下面仲有滷水豆腐。
冰鎮咕嚕肉 HK$268
超冰鎮,咕嚕肉啖啖肉,食完仲有生果伴碟減返D油膩感。
2024-08-15 443 浏览
觀塘是近年的找吃的熱門地方,今次找到一家酒店裡的潮洲菜試試,價格公道,有酒店餐館感覺的服務。店員服務非常殷勤,會介紹菜式。點撈麵時,看到我們有小孩,會主動建議不要辣。結賬時,又會問我們菜式是否合胃口。連離開時,也會跑去幫我們按電梯。這種食肆,真的會樂意回頭光顧。素鵝 HK$98,豆味好香,滷水汁讓素鵝完全不乾。拔絲咕嚕肉 HK$138,肉是少肥不油,沒有多餘的醬汁,吃起來相當飽滿而不膩。招牌撈麵(走辣)HK$108,撈麵很爽口,帶著香香的麻油味。茶水 HK$15 餐前小吃 HK$9,加一服務費。小提示,吃晚餐有泊車,但位置有限,先到先得。°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°名人館 @aclub0401📍 觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓#MrsLong #hk #hkbloggermama #Longs #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers

小提示,吃晚餐有泊車,但位置有限,先到先得。

名人館 @aclub0401
📍 觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓

2024-08-14 385 浏览
休閒二人套餐抵吃,兩個人已很豐富。先小食有香蒜竹炭豆腐(2件),竹炭豆腐炸得香脆,豆腐滑嫩。前菜有冰鎮鮑魚2隻+醉香鴨舌4條,冰鎮的鮮味鮑魚帶有醉香,口感彈牙。而醉香的鴨舌爽口。姬松茸螺頭燉竹絲雞湯好足料好飲!以竹絲雞為基底,加入姬松茸和螺頭,湯汁滋補濃郁。之後到滷水鵝肉 + 滷水元蹄雙拼。滷水是傳統的中式烹飪方法,能夠將食材的原汁原味完美保留。鵝肉和元蹄都是經典滷水菜餚,軟嫩多汁,蘊含濃郁的滷汁香氣。另外杞子米湯浸菜苗,養生湯品營養豐富,以杞子和米湯為基底,搭配新鮮的時令蔬菜。招牌撈麵,麵條口感好爽口!撈汁香辣醇厚,好惹味。

休閒二人套餐抵吃,兩個人已很豐富。

先小食有香蒜竹炭豆腐(2件),竹炭豆腐炸得香脆,豆腐滑嫩。

招牌撈麵,麵條口感好爽口!撈汁香辣醇厚,好惹味。

2024-08-13 360 浏览
觀塘帝盛酒店的名人館,給人一種低調奢華的感覺。餐廳的裝潢精緻又不失溫馨,既適合商務宴請,也能滿足家庭聚餐的需求。柔和的燈光、舒適的座位,營造出一個輕鬆愉快的用餐氛圍。這次order 的經典的潮州菜,每一道都讓我印象深刻。 * 滷水鵝拼墨魚: 滷水鵝的肉質軟嫩,肥而不膩,滷汁的香氣滲透到肉裡,每一口都充滿了驚喜。拼盤搭配Q彈有嚼勁的墨魚,口感豐富,令人回味無窮。- * 拔絲咕嚕肉: 這道菜的賣相好誘人,金黃色的外皮裹著酸甜的醬汁,每一塊肉都裹著一層薄薄的糖絲。外酥內嫩,酸甜適中,好正 * 名人炒飯: 這道炒飯粒粒分明,鑊氣十足,用料豐富,蝦乾、鵝肉,讓炒飯的味道更上一層樓。- * 韮菜鵝紅煲: 味道非常濃郁,鵝紅燉得好吃,-加入了大量的韮菜,加上秘製沙茶醬的香氣,一流。 * 除了菜色之外,餐廳的服務也值得一提。服務人員態度親切,介紹菜品詳細,上菜的速度也很快, 超讚的。
觀塘帝盛酒店的名人館,給人一種低調奢華的感覺。

柔和的燈光、舒適的座位,營造出一個輕鬆愉快的用餐氛圍。

這次order 的經典的潮州菜,每一道都讓我印象深刻。

* 滷水鵝拼墨魚:
滷水鵝的肉質軟嫩,肥而不膩,滷汁的香氣滲透到肉裡,

* 拔絲咕嚕肉: 這道菜的賣相好誘人,

金黃色的外皮裹著酸甜的醬汁,

每一塊肉都裹著一層薄薄的糖絲。外酥內嫩,酸甜適中,好正

* 名人炒飯: 這道炒飯粒粒分明,鑊氣十足,

用料豐富,蝦乾、鵝肉,讓炒飯的味道更上一層樓。
 * 韮菜鵝紅煲: 味道非常濃郁,鵝紅燉得好吃,

加入了大量的韮菜,加上秘製沙茶醬的香氣,一流。
2024-08-13 296 浏览
呢度食物有水準,價錢合理。晚市有多款菜式揀,亦有套餐。兩合人最好就揀個二人套餐,夠哂豐富。前菜冰鎮鮑魚拼醉香鴨舌,鮑魚鮮甜爽口,有花雕香,冰鎮後更添清新。醉香鴨舌細膩入味,口感爽口,如果份量再多啲更好~姬松茸螺頭燉竹絲雞燉湯非常出色。竹絲雞湯底濃郁,姬松茸和螺頭提升鮮味,非常滋補。之後香蒜竹炭豆腐,豆腐外層酥脆,內裡嫩滑,香蒜味十足。滷水鵝肉可自選雙拼,揀了滷水鵝肉拼滷水元蹄。鵝肉嫩滑,元蹄亦同樣入味。菜有杞子米湯浸菜苗,菜苗嫩綠,米湯清甜,杞子增添淡淡甘香。招牌撈麵辣,撈麵爽口,辣味適中。

呢度食物有水準,價錢合理。晚市有多款菜式揀,亦有套餐。
兩合人最好就揀個二人套餐,夠哂豐富。

姬松茸螺頭燉竹絲雞燉湯非常出色。
竹絲雞湯底濃郁,姬松茸和螺頭提升鮮味,非常滋補。
之後香蒜竹炭豆腐,豆腐外層酥脆,內裡嫩滑,香蒜味十足。

菜有杞子米湯浸菜苗,菜苗嫩綠,米湯清甜,杞子增添淡淡甘香。
招牌撈麵辣,撈麵爽口,辣味適中。

2024-08-13 284 浏览
今日放假又係時候出去外面搵好嘢食。搵咗呢間酒店嘅中菜廳-名人館去試吓。睇到有個休閒二人餐,望落有幾個唔錯嘅餸,所以決定嗌呢個。➖杏汁燉豬肺湯用茶壺裝好似功夫茶咁樣上嚟,個外型真係好靚。啲湯都好好飲,有杏汁嘅香同啲豬肺豬肉一齊好夾好好味,諗起都想再飲。➖冰鎮南非鮑魚加埋海蜇拼醉香鴨舌海蜇好想口,包住亦都好鮮味。➖滷水鵝肉雙拼我哋就揀咗肉定豬手。呢度啲滷水好有水準,味道真係唔錯,佢個底仲襯托咗啲滷水豆腐,對我嚟講呢個係滷水三拼先啱。➖竹炭豆腐呢個係全晚最有驚喜嘅菜式。外面顏色黑媽媽,咬開入邊係雪白嘅豆腐,真係外脆內軟,口感唔錯。➖招牌撈麵➖魚湯杞子浸時蔬個撈麵有少少辣,好爽口,我已經好飽都想食晒佢。真係一個豐富嘅晚上估唔到個二人餐可以食到咁飽,最緊要係好食,好滿足。

睇到有個休閒二人餐,望落有幾個唔錯嘅餸,所以決定嗌呢個。

➖杏汁燉豬肺湯

➖冰鎮南非鮑魚加埋海蜇拼醉香鴨舌
海蜇好想口,包住亦都好鮮味。

➖滷水鵝肉雙拼

➖竹炭豆腐

➖招牌撈麵
➖魚湯杞子浸時蔬
個撈麵有少少辣,好爽口,我已經好飽都想食晒佢。

用餐时段
  • 杏汁豬肺湯
  • 竹炭豆腐
2024-08-12 254 浏览
酒店中菜館通常都好有保證,今日就近,去咗觀塘名人館食潮州菜。心思思乜都想試吓點咗個休閒二人餐$688,呢個選擇真係冇錯,每一樣嘢都超好食。🌟竹炭脆豆腐好驚喜,竹炭麵包烘得香脆,包住軟滑脆豆腐,口感非常豐富。🌟冰鎮南非鮑魚🌟海蜇拼醉香鴨舌大隻嘅冰鎮鮑魚,酒香味濃郁。🌟燉湯: 杏汁燉豬肺湯一人一壺,好似功夫茶咁樣斟出嚟飲。豬肺湯工序太麻煩平時屋企唔會煲,通常去中菜館都會點點個湯,呢一間特別好味,夠清潤夠香。🌟滷水鵝肉雙拼(元蹄/大腸/五香牛展/鵝掌/ 鵝翼/腩肉/豬頸肉/滋味雞)我哋點咗鵝肉同聯元蹄,底仲有滷水豆腐。鵝肉同圓蹄非常嫩 ,份量多好夠食,滷水醬汁好香但唔會濃味蓋過食材嘅味道。🌟米湯杞子浸時蔬大大碟菜,二人份量嚟講好多,杞子飽滿,非常好👍🏻。🌟招牌撈麵(少辣)呢款冷麵都非常推介,少少辣味,炒得夠火候又不會油膩。總括嚟講值得推介,係觀塘非常有質素嘅潮州中菜館。

🌟竹炭脆豆腐
好驚喜,竹炭麵包烘得香脆,包住軟滑脆豆腐,口感非常豐富。

🌟冰鎮南非鮑魚
🌟海蜇拼醉香鴨舌
大隻嘅冰鎮鮑魚,酒香味濃郁。

🌟燉湯: 杏汁燉豬肺湯

🌟滷水鵝肉雙拼

🌟米湯杞子浸時蔬
大大碟菜,二人份量嚟講好多,杞子飽滿,非常好👍🏻。

🌟招牌撈麵(少辣)
呢款冷麵都非常推介,少少辣味,炒得夠火候又不會油膩。

總括嚟講值得推介,係觀塘非常有質素嘅潮州中菜館。

2024-08-04
2024-08-10 384 浏览
在觀塘,上樓覓食是常識吧。今天就特別一點,和朋友走到位於鴻圖道的帝盛酒店一樓的名人館吃晚飯。朋友說這裡的滷水鵝頗有名,所以很想試。這個二人餐超豐富,除了有滷水鵝肉拼盤,還有湯、小吃、菜和麵,價錢亦比單點划算,當然點這個二人餐😁先喝湯,為這頓豐富的晚餐揭開序幕。兩款燉湯我們各要了一款。杏汁燉豬肺湯杏汁味突出,奶白色的湯水感覺感覺很滋補;姬松茸燉雞湯亦很足料夠火喉,味道濃郁。冰鎮鮑魚、海蜇拼鴨舌賣相很漂亮,用這三款食材砌出一條魚,頗有心思。鮑魚已預先起殼,亦砌成三小塊,可以方便而優雅地吃。冰鎮鮑魚酒香十足卻不會苦,味道亦不會苦澀或過濃,恰到好處;海蜇爽口彈牙,充滿麻油香,令人開胃。竹炭脆豆腐外層非常酥脆而乾身,一點也不油膩,脆皮帶點咸味內裡的豆腐非常嫩滑,很好吃👍🏼主角滷水鵝肉果然沒有令人失望,滷水汁香濃惹味卻不會死鹹,味道平衡得很好,無論鵝片還是雞肉都很搭配,還有滷水豆腐作配菜,豆腐夠入味,正招牌撈麵外表雖然簡單平凡,卻很滋味。以蔥花,麻油,蝦乾混在一起,麵超級爽口,微微辣的撈麵也令我吃不停口。

姬松茸燉雞湯亦很足料夠火喉,味道濃郁。

竹炭脆豆腐外層非常酥脆而乾身,一點也不油膩,脆皮帶點咸味
內裡的豆腐非常嫩滑,很好吃👍🏼

2024-08-08 312 浏览
嚟到觀塘食中菜,地鐵站行一陣過嚟,嚟到酒店嘅中菜廳,有包廂、有大廳,座位寬敞~~食物款式幾多選擇,而且份量都幾大份~先嚟一個例牌滷水鵝片,滷水好夠味,鵝片肉嫩多汁,鋪底嘅豆腐都好嫩滑~金絲煎蠔餅,蠔肉飽滿,煎炸得香脆~胡椒黃金大虎蝦,兩隻大大隻蝦,啖啖肉,胡椒陣陣香味,黃金炸到外殼脆卜卜~蒜蓉龍躉荷葉蒸籠仔飯,好香,蒜味十足,龍躉肉鮮味,荷葉飯香濃入味~店員服務殷勤,上菜速度好快,唔錯~食物質素水準高~

食物款式幾多選擇,而且份量都幾大份~

金絲煎蠔餅,蠔肉飽滿,煎炸得香脆~

店員服務殷勤,上菜速度好快,唔錯~

食物質素水準高~
2024-08-07 266 浏览
黑松露鵝肝流心蛋蛋黃一碰即破,蛋漿四濺,口感絕佳。鵝肝嘅濃郁同黑松露嘅香氣相得益彰,為味蕾帶嚟豐富嘅層次。風霜黑醋骨嘅擺盤精緻好適合打卡。肉質鮮軟嫩多汁,黑醋嘅酸甜為肉香增添了深度。潮式凍烏頭展現咗潮州菜嘅特色。烏頭魚肉質鮮美,凍食更能突顯其細膩口感。名人炒飯融合咗多種滋味食材,有鵝肉、櫻花蝦、XO醬,非常惹味。反沙芋要整得好食並唔容易,呢道外脆內軟,芋頭同椰汁、糖嘅甜香完美融合,完全係高水準嘅發揮。呢幾道菜式展現咗精緻嘅中式烹調技藝,融合咗傳統與創新嘅元素。加上餐廳服務態度一流,係一次好好嘅用餐體驗!

黑松露鵝肝流心蛋

庆祝纪念
纪念日
2024-08-07 209 浏览
與家人晚膳,長老喜歡中菜,決定食好些,去了位於酒店內的中菜館。金絲煎蠔餅 - 蠔餅炸得香口,用上飽滿的蠔,入口酥脆,火喉控制得宜,令人食不停口。大澳蝦乾芥蘭煲 - 熱騰騰的菜煲,芥蘭嫩身爽口,加上大大隻的蝦乾,充滿咸香,整個菜煲更添惹味。家鄉炒鴛鴦米 – 米粉幼身彈牙,炒得入味夠鑊氣,配上蝦仁、銀牙、蛋絲、鴨肉絲等,豐富足料。 蛋白杏仁茶 - 杏仁磨得幼滑,加上蛋白,微甜的既養生又美味。食物具水準,份量又多,中菜聚餐之選。

金絲煎蠔餅 -

大澳蝦乾芥蘭煲 -

家鄉炒鴛鴦米 –

蛋白杏仁茶 -
杏仁磨得幼滑,加上蛋白,微甜的既養生又美味。

食物具水準,份量又多,中菜聚餐之選。
用餐时段