2024-08-06 177 浏览
呢間餐廳環境都真係好舒服,企理乾淨,可以俾客人傾計,慶生既好地方。職員好有禮貌仲同我地推薦左好味既菜式,今晚叫左一碟擺盤好靚既香芒貴妃蝦球,佢擺到好似一盤盤栽擺設甘好有園林景致,見到甘靚既擺盤真係好想影多幾張相。蝦肉大粒彈牙加上脆卜卜既脆米餅口感香脆,仲要外皮唔厚粉,香芒汁既酸甜令人一啖接一啖甘想食多幾粒。炸子雞外皮炸到脆卜卜又無損佢入面既肉質,肉質好嫩滑,重點係炸蒜既出色令到成碟炸雞既香味出晒黎。

2024-08-06 196 浏览
有朋友推薦觀塘這間潮州菜味道很出色,價錢合理,上網一查原來這間餐廳的前身是被譽為平民米芝蓮的阿鴻小館,曾連續五年獲得米芝蓮一星,之前都略有耳聞,原來現在已重來改名為名人館,上星期終於有機會一試🫶🏻餐廳開在舊店對面的觀塘帝盛酒店,空間很寬敞,有不少大圓枱,非常適合家庭或一大班朋友聚會👍🏻 餐廳在觀塘開業多年累積了不少熟客,當日晚市時段生意很好,我們見到不少人都是訂了枱,所以建議大家提前在OpenRice訂位😝餐廳有不少招牌菜式,除了滷水馳名之外,香蒜竹炭豆腐、陳醋豬手、金絲煎蠔餅我覺得都是必點,朋友果然沒有介紹錯🫢香蒜竹炭豆腐這個竹炭豆腐看似普通,吃了後發現可以炸到如此外酥內軟並不簡單,友人都讚不絕口😙陳醋豬手 就係開胃小菜一流,酸酸甜甜,口感爽滑,一試難忘😋金絲煎蠔餅蠔餅炸得金黃酥脆,見到個厚度已經知道非常足料,算是我在香港吃過數一數二好吃的的蠔餅,真心推薦👍🏻滷水鵝掌翼相比於鵝片,個人更喜愛連骨的掌翼,肉質嫩滑,師傅滷得夠入味,令人齒頰留香,不愧曾獲米芝蓮一星🌟韭菜鵝紅煲不同平時打冷吃的豬紅或鴨血,這裏選用鵝紅,味道的確很大分別,煮得很軟腍入味豉油王鵝腸鵝腸肥美爽口,十分惹味,底部有

香蒜竹炭豆腐

陳醋豬手
就係開胃小菜一流,酸酸甜甜,口感爽滑,一試難忘😋

金絲煎蠔餅

滷水鵝掌翼

韭菜鵝紅煲

豉油王鵝腸
鵝腸肥美爽口,十分惹味,底部有芽菜,令口感更加豐富
2024-08-05 175 浏览
周圍搵野食最開心就係又可以食媽咪最愛嘅中菜,今次嚟到觀塘嘅帝盛酒店食好評中菜「名人館」。名人館,主打潮式美食裝修相當典雅,雖然唔算金碧輝煌,但係都幾有氣派。前菜醉香南非鮑魚拼海蜇,鮑魚非常鮮甜,配上酒香更加係將鮮味完美昇華。海蜇色香味美爽口彈牙,以前菜計已經非常出色。主菜方面豉油王大虎蝦味道香濃,估吓足足有半隻手掌咁大,而且肉質非常鮮嫩加上濃郁嘅豉油味配搭則非常惹味,連蝦頭入面嘅蝦🦐膏品嚐更加令人回味無窮。除咗以上嘅菜式,其他菜式都值得推薦,下次一定會再返嚟食❤️

除咗以上嘅菜式,其他菜式都值得推薦,下次一定會再返嚟食❤️

2024-07-22
2024-08-05 156 浏览
屋企人住觀塘,話附近有間好出名嘅潮州菜餐廳,開係酒店入邊仲攞過米芝蓮一星,睇落都幾岩一家人食飯。竹炭豆腐賣相好特別,出邊用咗黑色嘅炸粉,入邊豆腐都滑咁,食完先知冇影相,可以一試架。陳醋豬手香濃花生味,又唔會太重口,做開胃小菜適合而家嘅天氣。金絲煎蠔餅炸得金黃酥脆,見到個厚度都feel到足料,好過唔少大排檔啦豉油王鵝腸爽口,滷水汁都撈埋食飯,個底嘅芽菜幾適合送飯韭菜鵝紅煲足料,我好少食鵝紅,但係呢個真係唔錯,都幾香。雖然唔係啲排隊名店,但係都幾適合一間食飯,我阿媽都好鍾意潮州菜,香港可以做到呢個水準亦都好唔錯。

豉油王鵝腸爽口,滷水汁都撈埋食飯,個底嘅芽菜幾適合送飯

韭菜鵝紅煲足料,我好少食鵝紅,但係呢個真係唔錯,都幾香。

2024-07-29
  • 金絲煎蠔餅
  • 竹炭豆腐
2024-08-05 126 浏览
食物好吃,份量夠,招呼一流,無論樓面及傳菜的員工都笑容可掬。另外,炭燒豆腐可以逐件下單,很是驚喜,不用浪費,兩個人吃午飯,選擇很多!點心拼盤,價錢合理,二人份量,剛剛好,每樣也可以試一試
點心拼盤,價錢合理,二人份量,剛剛好,每樣也可以試一試
2024-08-05 169 浏览
星期日晚落住微雨,岩岩APM睇完奧運,然後walk in去咗呢間之前未試過嘅潮州餐館,有d驚喜。黑松露鵝肝流心蛋呢個配搭幾新穎黑松露嘅香氣,鵝肝creamy嘅口感,配埋流心蛋,一啖都好濃郁好惹味。潮式凍烏頭食潮州菜必點菜式之一魚肉鮮嫩,輕點惹味既sauce ,係夏天食真係冇得輸。其實可以加錢將魚皮拎去炸做兩食,不過今次我地就冇咁試,下次先😂風霜黑醋骨呢份黑醋骨味道好有層次感,糖霜嘅甜、黑醋骨嘅酸甜,配埋飯食完真係令人回味無窮名人炒飯呢度炒飯有d驚喜。配料有新鮮鵝肉粒、櫻花蝦、XO醬等等,香氣同味道都好豐富。反沙芋呢道反沙芋係超有驚喜!作為一款中式甜品,上枱嘅擺盤已經好吸引。係炸得好香脆,芋頭嘅鮮甜再加返少少糖漿嘅襯托,而且份量比想像中多,所以下次可能主菜食少啲,留肚要預encore番呢份甜品😹而且值得一提呢間餐廳嘅服務態度係好好,大家都好有笑容,所以成個用餐體驗感覺好舒服😌

黑松露鵝肝流心蛋
呢個配搭幾新穎

潮式凍烏頭
食潮州菜必點菜式之一

魚肉鮮嫩,輕點惹味既sauce ,係夏天食真係冇得輸。

風霜黑醋骨

名人炒飯

反沙芋
呢道反沙芋係超有驚喜!
作為一款中式甜品,上枱嘅擺盤已經好吸引。

2024-07-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-08-04 151 浏览
星期日陪完小女都觀塘海濱遊玩,知道有此潮州菜館,決定玩完一家人食個early dinner。環境寬落企理,侍應有禮。先來些開胃前菜。酸菜爽脆,調味適中。醉鴨舌充滿花雕香,素鵝層層的腐竹都滷得香甜入味,簡單前菜已見用心製作。經典的炸蠔餅,泡得薄脆,中間沒有任何粉團,又不油膩,蠔粒肉厚結實,師傅一展功架。另外的蝦乾芥蘭煲同樣出色,熱辣辣奉上。芥蘭段爽脆無渣,蝦乾大大隻鹹鮮味十足,肯定是揀手靚貨。今天小試牛刀,發現餐廳用料上乘,用心製作侍客,絕對有下次。

今天小試牛刀,發現餐廳用料上乘,用心製作侍客,絕對有下次。

2024-07-27
2024-08-02 163 浏览
原來觀塘有間隱世潮州菜,由米芝連星⭐️級主廚主理,仲聽講座無虛席。要是一間潮州菜好唔好食當然少不了潮式滷水,點咗份滷水鵝片,果然鵝肉非常鮮嫩,滷水汁味道鹹香適中與餓肉也十分匹配。最欣賞嘅係佢墊底嘅豆腐都做得非常好味。另一樣推薦菜式就係潮式炸蟹棗,蟹棗呢個名可能有啲人唔係好知係咩,其實有啲似我哋打邊爐食嘅蝦滑,混入咗蟹肉,加入馬蹄、沙葛等等嘅材料,再拎落去炸到金黃色。依度菜式其實好考功夫,首先係蟹棗做得夠唔夠爽、其次就係炸嘅時間要拿捏得啱啱好。呢度嘅師傅就將呢一度菜式發揮得淋漓盡致,彈牙之餘外表係香脆嘅金黃色。

2024-08-01 166 浏览
呢間餐廳位於觀塘酒店入面,入面有好靚既環境,座位舒適,職員友善親切,一入到去就問我地飲咩茶想食咩,我地叫左份鵝片例牌,拼盤仲有豆腐底,鵝片入味香濃,片片都切都岩岩好,擺盤好靚即叫既切,師傅刀功可以切到片片一樣厚度都幾勁。另外叫左一碟好靚既香芒炸蝦球,呢個小編推介除左擺盤用心精緻之外,食物仲好新鮮,蝦球用左大條既蝦肉,爽口彈牙,如果個擺盤可以加埋乾冰出煙既仙境效果就更正,呢個價錢可以食到甘正既大蝦真係好抵。

2024-08-01 176 浏览
朋友帶路黎到觀塘食飯,餐廳位置離觀塘站有D距離,係觀塘帝盛酒店1樓。當時7點到達,都已經有約6檯客人食緊,侍應好親切,會主動介紹餐廳嘅特色菜。(唔想影到其他食客,呢個係離開時拍攝)選擇困難症嘅可以無腦地揀二人餐或者四人餐,今次揀咗二人餐試吓。冰鎮南非鮑魚及海蜇拼醉香鴨舌冰鎮鮑魚好好咁切開咗,方便食用,食得出有少少酒味,但唔會有苦,係剛剛好的酒精濃度,鮑魚可以一口咬開👍👍。醉香鴨舌好嫩,酒味略淡於鮑魚,但一樣好容易食用,咬下去,皮少少爽脆,之後可以好似鳳爪咁,好容易食曬D肉。杏汁燉豬肺湯用紫砂茶壺上檯,好得意,而且上檯時,茶壺都好熱下。由於紫砂壺保溫,即使等耐D再飲都keep到溫度。呢個湯平時係其他餐廳都好少有,就算有,味道都差少少。而呢間湯頭濃郁,杏味比較突出,我好喜歡入面有豬肺、豬肉、雞腳同螺片,真材實料。滷水鵝肉拼滋味雞以二人餐嚟講,拼盤份量都幾大,每一片鵝肉都大大塊,滷汁唔會過鹹淡淡的,有存在感,但唔會喧賓奪主,鵝肉偏瘦,只有皮果層脂肪比較肥,整體上,食多幾塊都唔會覺得滯。雞肉肉質嫩滑,煮到剛剛好,配上淡淡嘅滷汁幾好食,底下仲有滷水豆腐,不同於平日見到有炸過既豆腐,佢屬於嫩滑同豆

(唔想影到其他食客,呢個係離開時拍攝)

冰鎮南非鮑魚及海蜇拼醉香鴨舌

杏汁燉豬肺湯

入面有豬肺、豬肉、雞腳同螺片,真材實料。

滷水鵝肉拼滋味雞
以二人餐嚟講,拼盤份量都幾大,每一片鵝肉都大大塊,滷汁唔會過鹹淡淡的,有存在感,但唔會喧賓奪主,鵝肉偏瘦,只有皮果層脂肪比較肥,整體上,食多幾塊都唔會覺得滯。雞肉肉質嫩滑,煮到剛剛好,配上淡淡嘅滷汁幾好食,底下仲有滷水豆腐,不同於平日見到有炸過既豆腐,佢屬於嫩滑同豆味濃既嫩豆腐,配上滷水都係清爽既,好食。

竹炭脆豆腐
一上枱個樣好似臭豆腐,但其實係溝咗竹炭粉漿炸嘅豆腐。我唔係一上檯即刻食,係等左一段時間食,但都仲係keep到好脆,裏面嘅豆腐都系好嫩滑同豆味濃,脆皮有別於平時酒樓食到嘅金磚豆腐,皮好鬆脆,類似食新鮮出爐鮮奶球包皮嘅感覺,好特別,推薦。

米湯杞子浸時蔬
首先,二人餐嚟講,呢個菜嘅份量好多,但作為一個每餐都要有菜嘅人,我覺得很滿足,菜都煮到啱啱好唔會太淋,米湯同菜嘅味道係好融合。

招牌撈麵
撈麵配料系簡單既蔥絲、蝦米、少少醬油、芝麻等等,調味適中,而且撈麵係好爽、彈、滑,即使已經食到有啲飽,都忍唔住食多兩啖,出色,一定要試。

總括而言,餐廳食物質素好有水準,推薦一定要食滷水、撈麵同功夫湯,而且二人餐份量真係好足料,女仔嚟食,都夠4個人食,好抵食。店員服務態度好好,會主動同客人推介菜式,亦有不時留意客人需要,想食有水準嘅潮州菜,推薦黎試試。

2024-07-31 182 浏览
相約朋友去官塘工業區酒店內食正宗潮州菜,餐廳裝修以金色為主調,金碧輝煌。餐廳主打潮州菜,設有早午晚市各類點心、海鮮、湯品、甜品和鹵水多種套餐。服務員招呼態度有酒店級服務水準。醉香鴨舌醉香鴨舌酒味不太濃,廚師用玫瑰露和花雕烹調,帶有醉香味又嫩滑的鴨舌食完未令到我醉倒。鹵水鵝掌翼有骨的鹵水掌翼有肉味,連骨的肉比較嫩滑,廚師鹵得夠入味,食到嘴舐舐。招牌撈麵招牌撈麵內有芽菜、辣椒、香蔥、XO酱,菜式簡單,廚師烹調工夫高,煮到麵身爽口彈牙。芥末雞腳筋青黃色的芥末雞腳筋食落好彈牙,仲好爽口,吾會靭,芥末清新鼻孔通爽。素鵝素鵝外型好似鵝肉,像真到好高,用腐皮材料製造的素鵝食落不太鹹,口感唔錯。糖水有福果薏米蛋白腐竹糖水和清心綠豆爽,甜品材料豐富,不太甜,食完飯飲糖水潤一潤。

醉香鴨舌

鹵水鵝掌翼

招牌撈麵

芥末雞腳筋

素鵝

用餐时段
去了一間名人館食潮洲菜,自己本身是潮洲人,由細就食鹵水鵝,所以對鹵水都有要求😅咁次朋友帶,佢話這間鹵水鵝你一定要試,無論汁跟鵝肉都做到非常出色😋先點二件香蒜竹炭豆腐,炸外脆內軟,一咬外面脆蒜香味而豆腐就香滑,都未食過有咁滑豆腐,好食😋日式燒魷魚仔,這時間食魷魚仔🦑是最好最肥美,每隻都帶有魷魚本身膏,口感就好似食魷魚釀蝦餃,加上燒汁味道不錯👍期待鹵水鵝片出場,叫雙拼拼墨魚片,獅頭鵝片咬落完全冇渣,肉質林,鹵水汁的花椒八角桂皮味唔會好重,鹵水汁味調教得好好,唔會好濃但鹵水味就好香,鵝肉完全吸收鹵水汁,食左咁多年鹵水鵝,這間真心做得唔錯,墨魚片爽口👍冰鎮鮑魚拼雞絲海蜇,朋友話一定都要食,鮑魚做得好出色,鮑魚鮮甜爽口,海蜇帶好香麻油爽口,唔會有 腥味👍😋不得不介紹俚支花臉啤酒🍻,柔香薩花茲酒花精麥芽慢焙制成,有水果香中和苦味,好酒😅老闆娘好好,仲送二份即整熱西米甸甜品🍮熱辣辣個底仲有紅豆沙,唔會好甜。服務員都招得好好,今時今日香港有咁服務都好難,食物又新鮮好食,服務又好,今時今日有咁服務值得推介

2024-07-26 287 浏览
今日同同事去觀塘度食晚飯, 咁就去咗呢一間名人館, 其實呢一間酒樓都未曾試過,今日有機會就試下,雖然知道都開咗一排㗎喇。 咁入面啲裝修其實都ok嘅,坐得都幾舒服。我地叫咗以下:滋味櫻桃蘿蔔: 這道看似簡單的菜餚,卻暗藏驚喜。櫻桃味蘿蔔清甜可口,配上特製的調味汁,散發出陣陣撲鼻香氣。吃起來爽脆多汁,點的好滋味。掛樹荔枝香芒脆蝦丸:這道菜融合了鮮嫩彈牙的蝦肉丸,每一顆蝦丸都經過精心炸製,外層酥脆,內餡飽滿多汁。這種既可以打卡,又不失本土特色的菜餚,絕對能讓食客大飽口福。黑松露鵝肝流心蛋:這道融合了法式與中式元素的佳餚,讓人難以忘懷。流心蛋的濃郁香醇,完美地搭配上鵝肝的醇厚香味,再加上黑松露的神秘氣息,口感層次豐富。椰皇燉海味翅:這道令我垂涎的燉翅堪稱是主角。湯汁濃郁,湯頭鮮甜,飽含著多種海鮮的精華。每一口都能品嚐到魚翅等食材的獨特口感。最讓人驚艷的是椰子的香氣,為這道湯增添了另一層次。呢個翅絕對係我至愛。Overall,這些特色菜餚各具特色,都能讓人大飽口福。無論是追求創新口味,還是嚮往經典風味,這裡都能滿足您的需求。

滋味櫻桃蘿蔔:

掛樹荔枝香芒脆蝦丸:

黑松露鵝肝流心蛋:

椰皇燉海味翅:

2024-07-25 347 浏览
在觀塘工業區, 這一間小酒店竟隱藏住這所高質素的菜館, 若不是街坊朋友介紹, 真係搵你唔到, 但是一上到二樓已經看見全院滿座, 証明有實力有麝就自然香, 當然必試它的潮州鹵水鵝, 果然冇搵錯, 鵝肉完全是肥瘦適中, 而且咬落不會有渣, 甚至他的墨魚片和豬腩肉, 鹵水味都極之濃濃厚好味, 而且食得出本身食材都是高質的, 另外更值得一贊是他的脆皮燒雞, 做緊promote竟然半隻也不過佰元, 但是上枱簡直令人驚喜, 皮脆且肉質紮實有咬口,另外的那個香芒蝦球, 吸晴之餘, 蝦球大大隻而且配格芒果味很創新, 這晚的菜式和食材都實在是近期潮菜的表表者。
2024-07-21
2024-07-24 414 浏览
甫入店內熱情有禮的招待, 已予人一份親切的感覺, 此店前身是阿鴻小館, 也有光顧, 今次來雖然換了名, 但原來班底不變, 咁就更加有信心, 先來個醒胃小吃“ 陳醋白雲豬手” 真係皮彈爽脆, 好的開始, 滷水鵝當然必要試, 原來店員介紹鵝當然係嚴選獅頭鵝, 但最大分別在於處理過程及時間掌握, 更拍心口担保鵝肉不會有渣, 果然名不虛傳, 今次個鵝拼盆的墨魚片和豬腩肉都絕不失色, 甚至連豆腐也滑不溜口及入味, 轉眼消化晒, 另一推介之作就是香芒大蝦窩巴, 淨擺盆賣相都贏曬, 整體今餐飯很滿意, 怪不得全場滿座, 甚至發覺熟客也不少呢!

2024-07-21