2020-09-10 417 浏览
朋友找我吃晚飯,說忽然很想吃蟹,提議去試吃喜記的招牌避風塘炒辣蟹,雖然是即興,但我也很樂意去試吃,畢竟早聽說過喜記的水準是有保證的。到達餐廳後,店員問想吃多大隻的蟹? 然後拿了5種size 的蟹讓我們挑選,因為我們只有2人,所以只選了最小隻的,另加了每人一隻清蒸大聖旨。終於上菜了,那些金黃色蒜頭炒的超級香,這就是避風塘炒辣蟹的魅力了,真的很夠鑊氣,蟹肉鮮甜美味! 太香口了,於是點了個白飯,金蒜真的是非常適合配白飯吃,很好吃。 聖旨相對來說就有點平凡,不過不失,因為很多地方都可以做到差不多的味道,果然來喜記就應該集中力火力吃蟹。

大聖旨
2020-07-29
大聖旨
2020-07-25 286 浏览
今天八人行,本身諗住只係食生日晚飯,原來今天都係父親節, 所以就一齊慶祝!我哋用另一個Apps有訂座優惠,本身諗住食尖沙咀另一間餐廳,但佢哋前一天才通知臨時有改動, 於是唯有我哋都改去呢間想食嘅海鮮餐廳啦!服務員態度非常友善,值得表揚!而每個菜式都炒得非常之好出色!不濃味及不太油,調校得剛剛好!我哋當然必食避風塘炒蟹,我哋咁多人叫埋薑蔥炒蟹仲有必食嘅蛋白炒飯,另外仲叫咗好多嘢食,包括:沙薑雞腳、非一般咕嚕肉、金銀蛋浸時菜、蟹油炒麵、豆豉鯪魚炒A菜、滑蛋炒蝦球、肉碎虎皮椒、椒鹽鮮魷、豉椒炒蜆!本身仲影咗店舖同埋餐牌照片,我哋已經叫咗12碟餸,唔夠相位我哋全部人都太滿意了!等疫情過後,一齊再食過

我哋全部人都太滿意了!等疫情過後,一齊再食過
2020-06-20
  • 蛋白炒飯
  • 椒鹽鮮油魷
  • 肉碎虎皮椒
2020-02-06 314 浏览
Life is better with Crabs蟹季食蟹係必須要的 今日去左橋底辣蟹到食晚飯點左一個二人餐食 呢個二人餐包左5道菜包左:招牌避風塘炒辣蟹 醉鮑魚 上湯水浸蜆 蒜茸炒時菜 蟹油炒麵重點推介:避風塘炒辣蟹: 真係好好好食 好大隻 仲要係好多肉 好肥美上湯水浸蜆: 個上湯勁鮮甜好有蜆既味 同無咩沙Remark:份量都偏大 如果要點二人餐記得要留肚食Location: Causeway BayPrice (10 is expensive): 5.5/10Yummy (10 is delicious): 8/10
Life is better with Crabs

份量都偏大 如果要點二人餐記得要留肚食

Location: Causeway Bay
Yummy (10 is delicious): 8/10
2020-02-01 205 浏览
一直覺得香港冇麥代表菜,由雞蛋仔燒賣至蛋撻都係小食,冇一種主菜係可以又代表到香港,又可以坐定定食。今日帶左外國黎港既朋友食避風塘炒辣蟹,佢話只係食過避風塘味既薯片而未食過真正既避風塘炒蟹。今次可以嚐新好開心。我地左睇右揀,決定揀呢間老字號巴餐廳,見到不少名人曾光臨,一試便知龍與鳳。招牌二人套餐 $888招牌避風塘炒辣蟹-點左少辣,好大隻蟹醉鮑魚四隻- 入味豉椒炒蜆-有微辣,冇沙黃金蝦-殼都好脆蒜蓉炒時菜-好爽避風塘炒河-飽肚

招牌二人套餐 $888
招牌避風塘炒辣蟹-點左少辣,好大隻蟹
醉鮑魚四隻- 入味
豉椒炒蜆-有微辣,冇沙
黃金蝦-殼都好脆
蒜蓉炒時菜-好爽
避風塘炒河-飽肚
2020-01-16 250 浏览
喜記一早就聽過,今次專登一家人過嚟銅鑼灣食避風塘辣蟹。我地揀左招牌四人套餐 $888,頭盤係醉鮑魚四大隻,冷盤開胃,鮑魚肉爽口彈牙,有好香既花雕酒味,不錯!蜆可以揀豉椒炒或者上湯水浸,而我地就揀左豉椒炒蜆,蜆肉隻隻飽滿,配上香濃豉椒醬汁,回味無窮!黃金蝦炸到卜卜脆,連蝦殼都可以食,好有大排檔風味。重頭戲,招牌避風塘炒辣蟹,蟹肉鮮甜唔使講,我地揀左少辣,啖啖滋味,炸蒜都好值得一讚,炸得超脆超好,睇落有少少黑但食落一啲都唔苦,仲好香。食左咁多碟惹味海鮮,配返個蒜蓉炒時菜就非常之好,中和一下油膩感,而菜都好新鮮脆口。最後避風塘炒河,牛河炒得乾身唔會太油,牛河又香又滑!
2020-01-16 220 浏览
新一年的來臨,當然要吃好的,吃海鮮最適合不過。喜記避風塘炒辣蟹可謂是海鮮專家,尤其它的招牌菜避風塘炒辣蟹每次吃完都吮指回味。喜記的精選二人套餐可以一次過吃到醉鮑魚,豉椒炒蜆,避風塘炒辣蟹,蟹油炒麵和蒜蓉炒時菜,價錢實惠之餘,又能滿足海鮮控的口腹之慾。醉鮑魚作為前菜真是一絕,鮑魚冰涼頗清爽,花雕酒完全滲透鮑魚當中,嫩中帶彈的肉質引人入勝,教人津津樂道,想一吃再吃這醉鮑魚。豉椒炒蜆以豉椒爆炒,鑊氣十足,上桌時香氣盈滿。炒蜆顆顆飽滿,蜆肉咬起來軟嫩中帶點彈勁,豉椒味道十分到味,微鹹微辣,我們一口接一口吃過不停。避風塘炒辣蟹我們選了小辣,炸蒜辣度不嗆喉,反而非常惹味,用來拌蟹肉或蟹油炒麵吃,下飯極了。蟹肉肥美到不行,炸蒜帶出蟹肉原有的鮮甜,好吃到我們連蟹腳節與節之間的肉通通挑出來吃。蟹油炒河看起來像乾炒牛河,但細細品味時卻有不一樣的風味。河粉炒得乾爽不油膩,甚有彈力,配料方面不花巧,以芽菜,青蔥為主,多一份脆度,且襯托出蟹油的精髓,嚐出蟹香來,多奇妙的炒河。從嚐豉椒炒蜆就知道大廚炒功了得,就連這簡單的蒜蓉炒時菜的火候掌握得恰到好處,翠綠無比,生菜嚼起來蠻爽脆,富含水份,一點都不乾柴,蒜香陣陣。

蒜蓉炒時菜
喜記避風塘炒辣蟹- #銅鑼灣細細個婆婆帶我搭船去食銅鑼灣避風塘 嘅 船上大排檔, 大個帶返佢嚟食 雖然已經無咗船上食的環境風味,但食材味道依舊令人回味! 兩個人叫咗個二人餐, 由前菜 海鮮 時蔬 到粉麵 有齊晒, 好啱同長輩嚟食!【前菜-醉鮑魚】煎炒煮炸 都食過,唯獨未試過冷盤!花雕酒味相當香濃, 酒香充斥口腔, 後勁有鮑魚的鮮甜, 酒味香甜, 不會喧賓奪主!【豉椒炒蜆】食大排檔小炒又點可以唔叫炒蜆, 份量相當驚人,足夠4人分享, 蜆肉鮮甜 帶微辣,炒得夠惹味!【避風塘炒辣蟹】主角嚟喇,我係超級蟹粉絲, 正宗避風塘炒蟹好多年無食。上菜嘅時候炸蒜香氣撲鼻,新鮮肉蟹即叫即炒,辣度可以自己選擇,想食到蟹肉嘅鮮味建議叫小辣 剛剛好。 蟹嘅Size大過我個頭呀!淨係蟹鉗已經有手掌咁大,啖啖肉,夠鮮甜 ! 配埋炸蒜同辣椒食夠惹味! 【避風塘炒河】河粉炒得條條分明,配埋蟹肉同炸蒜食好正!芽菜夠爽口!【蒜蓉炒時蔬】超有鑊氣,蒜蓉香味比油麥菜吸晒!
喜記避風塘炒辣蟹- #銅鑼灣

【前菜-醉鮑魚】

【豉椒炒蜆】

【避風塘炒辣蟹】

【避風塘炒河】
河粉炒得條條分明,配埋蟹肉同炸蒜食好正!芽菜夠爽口!

【蒜蓉炒時蔬】
超有鑊氣,蒜蓉香味比油麥菜吸晒!
2019-12-20
庆祝纪念
生日
2020-01-07 49 浏览
啱啱喺北海道返黎 實在忘不了嗰度既蟹... 今次返返黎香港忍唔住一家去食返港式既海鮮! 終於book左銅記喜記,因為好恨想食返港式避風塘炒辣蟹~~~入到去第一時間就落左隻肥蟹單先等左十分鐘左右,避風塘炒辣蟹終於到喇隻蟹鉗好厚肉 肉質彈牙爽口 再加埋啲蒜粒 入晒味 大佬好想再加碼!! 一隻真係到喉唔到肺....跟住再介紹埋其他海鮮先呢個黃金蝦 都好吸引 蝦身好大,再加埋咸蛋醬炒,炒到起晒沙 超有口感之後就係豉椒炒蜆,一上台 覺得佢個味同平時啲唔同,問問伙記先知原來佢地用海鮮醬豆豉同蒜蓉黎炒,所以尋味特別香!醉鮑魚四隻 凍食飽魚鮮,加埋濃濃酒香 胃口大開!淨食小菜唔太夠飽 所以都係要叫個麵打打底,我地叫左個避風塘炒河粉 河粉上面加埋啲炸蒜粒黎炒 好香口 最後就真係要食埋個菜中和下啦 蒜蓉炒油墨菜 嘿嘿又係蒜 其實中和到啲咩?哈哈 不過唔理喇 ~~~~

入到去第一時間就落左隻肥蟹單先

等左十分鐘左右,避風塘炒辣蟹終於到喇

跟住再介紹埋其他海鮮先

醉鮑魚四隻 凍食飽魚鮮,加埋濃濃酒香 胃口大開!

2020-01-06 66 浏览
今晚喺銅鑼灣食飯,約左個一樣咁鍾意食蟹既朋友仔去食大餐🥳食蟹最麻煩係份量,兩個人又唔食得多,喜記就特意有個二人套餐,有齊蟹、菜、海鮮同粉麵,份量適合得黎又好滿足🤟🏻醉鮑魚前菜來講好大隻😍 有酒味之餘亦有香濃既麻油味,十分爽口,第一碟餸就已經好有驚喜✌️上湯水浸蜆見已經咁多炒野,就揀左上湯煮。超多蜆,鮮甜得黎好有肉。招牌避風塘炒辣蟹個蟹鉗好大隻呀😍😍師傅有先扑碎蟹殻,所以食起上黎都好方便。肉質鮮嫩,唔錯👍🏻蒜蓉炒時菜菜好滑,亦夠稔,好惹味👍🏻炒河粉河粉好軟熟,調味剛剛好,好味😋
今晚喺銅鑼灣食飯,約左個一樣咁鍾意食蟹既朋友仔去食大餐🥳

上湯水浸蜆
見已經咁多炒野,就揀左上湯煮。超多蜆,鮮甜得黎好有肉。

蒜蓉炒時菜
菜好滑,亦夠稔,好惹味👍🏻

炒河粉
河粉好軟熟,調味剛剛好,好味😋
2020-01-01 299 浏览
我同媽媽都好鍾意食蟹,早陣子,媽媽興起話要食蟹,我就帶他去喜記蟹將軍吃晚飯!我們來到銅鑼灣的分店,除了蟹,那裏還有很多其他海鮮!我們見到有精選二人套餐,想也不想就決定吃這個,因為都幾豐富,有5道菜!招牌避風塘炒辣蟹可以選擇自己喜歡的辣度,我和媽媽都不能太吃辣,所以選了BB辣!另外蜆也可以選擇豉椒炒或者上湯浸,我們選了豉椒炒蜆!首先有醉鮑魚,這個最鮑魚是凍食的,鮑魚好爽口彈牙,而且好大隻,食得出有花雕酒的香味,不錯的頭盤!主角避風塘炒蟹來到了,一隻肉蟹,一來到已經聞到香噴噴,超多炸香的蒜粒,還有蔥段,有一點點辣椒碎,因為我們選的是BB辣,所以不會太多辣椒!雖然蟹不是最大隻那些,但仍不失香辣鮮味!蟹肉鮮甜結實,蟹蓋還有膏!喜歡食蟹的朋友真的可以一試!豉椒炒蜆好惹味,好夠鑊氣,除了有豉椒味之外,還吃得出有南乳的香味,蜆肉鮮甜!食返碟菜就唔怕油膩!蒜香白灼油麥菜非常之翠綠,咬落去爽脆,好新鮮!最後還有一個蟹油炒乾炒牛河,牛河炒得好香,牛河夠滑, 還有陣陣蟹油的香氣,還有避風塘的炸蒜,非常惹味!
我們來到銅鑼灣的分店,除了蟹,那裏還有很多其他海鮮!

另外蜆也可以選擇豉椒炒或者上湯浸,我們選了豉椒炒蜆!

雖然蟹不是最大隻那些,但仍不失香辣鮮味!
蟹肉鮮甜結實,蟹蓋還有膏!喜歡食蟹的朋友真的可以一試!

食返碟菜就唔怕油膩!
蒜香白灼油麥菜非常之翠綠,咬落去爽脆,好新鮮!

2019-12-15
2019-12-29 266 浏览
朋友喜歡食蟹,知道在公司附近的這間炒辣蟹店舖很有名,曾她生日當然要帶她來試試。餐廳在銅鑼灣和灣仔都有多間店舖,所以這間餐廳不算很大!看看餐牌,有一二人餐好像幾抵食,所以便點了這個來試試。醉鮑魚,鮑魚好濃酒味,肉質唔會太硬,很爽口,是一個很好的前菜。豉椒炒蜆,這裡的豉椒炒蜆,味道跟出面街外吃到的有點不同,帶有少少辣味,但也有少少甜味,蜆的份量都幾多。招牌避風塘炒辣蟹,蟹的辣度可以選擇,我們點了小辣,不過不算是太辣,下次可點中辣。第一次食避風塘整的食物會食埋D炸蒜,平時街外吃到的都會黏牙,但這裡的不會,而且脆口又惹味!蟹是肉蟹,很大隻蟹鉗,多肉又鮮甜,而且蟹殼都很易整碎,容易食用的。雖然是一隻蟹,但蟹肉都幾多。蟹油炒河,這個炒河炒得乾身,唔會太油太濕,味道唔算好濃,再配上避風塘炸蒜一齊食,味道更惹味!還有蒜蓉炒油麥菜,很有鑊氣呢!這裡的避風塘炒蟹真的很惹味,唔怪得這麼出名!
餐廳在銅鑼灣和灣仔都有多間店舖,所以這間餐廳不算很大!
看看餐牌,有一二人餐好像幾抵食,所以便點了這個來試試。

油菜
還有蒜蓉炒油麥菜,很有鑊氣呢!

這裡的避風塘炒蟹真的很惹味,唔怪得這麼出名!
2019-12-26 41 浏览
週末約咗朋友出去銅鑼灣買聖誕禮物,為聖誕節做足準備,行街行到攰想搵食醫肚之際,經過間餐廳見門外貼滿明星相,望落好吸引!原來呢到出名食避風塘辣蟹,啱哂鍾意食蟹嘅朋友!於是我地二話不說就衝咗入去。☀️醉鮑魚鮑魚質感爽彈,肉質軟腍唔韌,酒味清香唔嗆鼻,鮮味十足!☀️豉椒炒蜆豉椒好惹味,好香口,炒蜆火候啱啱好,冇咩離殼甩肉嘅情況,蜆肉冇沙,好鮮甜!☀️避風塘炒辣蟹呢晚嘅主角!避風塘炒辣蟹!賣相霸氣,大量嘅黃金炸蒜鋪滿蟹面,炸蒜味道香濃惹味!隻蟹好大隻,多肉,而且蟹肉肉質結實,鮮甜,好新鮮!☀️黃金蝦黃金蝦大大隻,已去眼去角去鬚方便食,蝦殼炸得香脆,黃金咸蛋黃惹味香濃,肉質彈牙!☀️蒜香油麥菜油麥菜炒得青翠欲滴,爽口清甜,蒜味香濃有鑊氣。☀️避風塘炒牛河牛河炒得均勻,每條河粉都平均上色,口感順滑爽彈,咸味適中,入面仲有爽口芽菜同洋蔥,令口感更豐富。

☀️醉鮑魚
鮑魚質感爽彈,肉質軟腍唔韌,酒味清香唔嗆鼻,鮮味十足!
☀️豉椒炒蜆

☀️避風塘炒辣蟹
☀️黃金蝦
☀️蒜香油麥菜
油麥菜炒得青翠欲滴,爽口清甜,蒜味香濃有鑊氣。
☀️避風塘炒牛河
就黎做冬,唔想媽咪係屋企做得咁辛苦,所以今年我地決定出街食飯做節。媽咪本身鍾意食蟹,所以我地帶左佢去銅鑼灣度食避風塘炒蟹。我地叫左一隻避風塘炒辣蟹,醉鮑魚,黃金蝦,蒜香唐生菜,豉椒炒蜆同埋避風塘炒牛河。先黎既係炒辣蟹,佢係成隻蟹咁俾我大,有一大堆炸蒜伴碟。我地只係要左小辣,味道非常惹味,蟹肉又多又大又啖啖肉,好正呀。我地食到停唔到手。醉鮑魚滲著濃濃酒香,好大隻啲肉又稔身唔韌,食到媽咪見牙唔見眼。黃金蝦炸得非常香,脆卜卜,又多肉,味道好正呀。唐生菜就分量好大,味道正常。炒蜆係小弟既my飛佛之一。分量大,味道好,唔腥,冇沙,又惹味。炒牛河分量都幾大,味道唔錯,牛肉炒得好香好稔,加埋啲蒜香真係一流。

黃金蝦炸得非常香,脆卜卜,又多肉,味道好正呀。

唐生菜就分量好大,味道正常。

2019-12-22
  • 醉鮑魚
  • 豉椒炒蜆
2019-12-24 59 浏览
當年在灣仔工作期間,每晚下班都看到喜記炒蟹的老闆,在橫街的手推車炒蟹,今時今日,已經有幾間分店,可想而知,香港人的奮鬥精神,是如何利害。今晚便選擇了銅鑼灣的分店,懷念一下往年的味道。精選二人套餐$688避風塘炒辣蟹一隻,蟹肉香甜而爽口,炸過的蒜蓉,已經帶點醎和辣,而且非常惹味,就連一向少吃蟹的我,都和太太爭吃。醉鮑魚,酒味香濃,鮑魚的肉質軟腍。蒜蓉炒時菜,時菜採用了油墨菜,味道爽甜。蟹油炒河,河粉每條都吸收了醬油,加上芽葉和油蔥,味道更佳,如果將炒辣蟹的蒜蓉混合就更加惹味。上湯水浸蜆,蜆肉清甜,湯頭的胡椒味十足,而粉絲爽口彈牙,絕對是一味出色的浸蜆。

今晚便選擇了銅鑼灣的分店,懷念一下往年的味道。

精選二人套餐$688

醉鮑魚,酒味香濃,鮑魚的肉質軟腍。

蒜蓉炒時菜,時菜採用了油墨菜,味道爽甜。

2019-12-15 85 浏览
晚上和家人去吃避風塘炒辣蟹,餐廳裝潢喜慶,設有圓台和卡座,還鋪了檯布,很有懷舊感。餐牌有不少優惠套餐,我們選擇了精選二人餐$688。⭐️醉鮑魚鮑魚滿滿的酒香,入口軟腍,吃起來很輕鬆。⭐️招牌避風塘炒辣蟹我選擇了小辣,端上桌時鋪滿了炸蒜末,香噴噴。撥開蒜末,蟹鉗很大大一隻,拆開以後,蟹鉗非常飽滿,吃起來又鮮甜又緊致,配蒜末吃超級惹味!⭐️豆椒炒蜆炒蜆隻隻飽滿,沒有砂石,非常鮮甜。用豆椒炒非常惹味香辣,送入口還可以吮吸醬汁,非常好吃!⭐️蒜茸炒時菜這道菜炒得油光閃閃,稍微油膩了一些,入口爽脆新鮮。⭐️炒河粉素炒河只有豆絲和芽菜,勝在芽菜新鮮,炒得夠火候。▫️炒辣蟹真的很好吃,特別是蟹鉗鮮甜,如果有預算,可以多試試其他海鮮。

餐牌有不少優惠套餐,我們選擇了精選二人餐$688。

⭐️醉鮑魚
醉鮑魚

鮑魚滿滿的酒香,入口軟腍,吃起來很輕鬆。

⭐️招牌避風塘炒辣蟹
招牌避風塘炒辣蟹

我選擇了小辣,端上桌時鋪滿了炸蒜末,香噴噴。

⭐️豆椒炒蜆
豆椒炒蜆

⭐️蒜茸炒時菜

這道菜炒得油光閃閃,稍微油膩了一些,入口爽脆新鮮。

⭐️炒河粉
炒河粉

素炒河只有豆絲和芽菜,勝在芽菜新鮮,炒得夠火候。

豆椒炒蜆