2022-01-13 58 浏览
因為用咗水浴法 用兩三個鐘頭焗一 因為咁細心嘅做法所以佢哋嘅蛋糕都係唔會燒燶底!班蘭古早蛋糕 $70招牌口味 顏色好搶眼💚 聞落去香味都好重 識落好濕潤有一種似疏乎厘 半熟蛋糕嗰種感覺😆同埋舖頭標榜少糖少油😛 食落去都唔重口味!非常清新 蛋糕仲有好大嚿😉 同屋企人share食唔晒 我仲攞咗來做早餐添🤣紅豆古早蛋糕 $70呢款口味都好出色😻 紅豆餡非常多 每一啖都有 唔會切到中間就乜都食唔到 紅豆蓉唔會太甜😽 同蛋糕配合食多咗都唔會覺得好滯 好食!

班蘭古早蛋糕 $70

紅豆古早蛋糕 $70
2022-01-09 62 浏览
古早蛋糕熱潮未退,開到成行成市,這美食從台灣地區流傳過來,古早味意味著古舊的味道,試過咁多間,就只有深水埗囍源堅持正宗水浴法,保證原汁原味!老闆不惜工本,極為講究,由大蛋都烘焙都親力親為,絕不馬虎!要成兩三小時先做好一底,呢份誠意先至可以做出這種口感輕盈,嫩滑,濕潤,恍如「蒸雞蛋」般的蛋糕! 真係同坊間好唔同㗎不要以為注重傳統的老闆係古老石山,它有層出不窮的新意計仔!囍源有多達100 款口味,力求創新!真係要日日追post 先知有咩新口味! 咁多口味,要試晒所有口味係唔容易咁岩撞正有人訂生日蛋糕,超大底我做蛋糕再逐一印上壽包圖案,新奇有趣三盒蛋糕攞返屋企,一打開已經香溢四散,滿溢的蛋香!切開放入飯煲蒸10分鐘加熱,四邊仍是平滑潤澤冇裂紋。咬落去是棉花般的軟綿幼細質感。一次過買三個蛋糕唔算多好快食晒啦!▪️原味奶醬$70港式風味,早餐奶醬多士配輕盈柔軟的蛋糕更是滋味!鹹甜組合一流▪️芝士味$70中層夾着芝士,加熱後會有流心拉絲的效果。在面層的芝士粒粒烤得香脆,多重口感▪️斑斕咖吔$75 坊間比較少見的crossover, 顏色鮮艷翠綠,散發香香濃濃的斑斕葉香味,帶着東南亞風味的微甜

真係同坊間好唔同㗎

一次過買三個蛋糕唔算多

好快食晒啦!

▪️原味奶醬$70

▪️芝士味$70

▪️斑斕咖吔$75
2022-01-09 51 浏览
今日去咗深水埗,經過一間古早蛋糕店,行過聞到陣陣蛋糕香味,原來係一間賣台灣古早蛋糕店 - 囍源💛香港人當然支持返咁有愛嘅香港良心小店啦💛就買咗兩個蛋糕返屋企食。呢間正宗古早蛋糕低糖少油,而且味道非常之多,多達150多種味道,我都有啲選擇困難😂最後揀咗一個巨無霸3層芝士肉鬆,另一個係芋泥。▪️ 巨無霸3層芝士肉鬆面層佈滿肉鬆,下面嗰幾層嘅芝士蛋糕鬆軟軟熟,食落鹹鹹甜甜咁幾好食😋▪️ 芋泥芋泥嘅味道好香,而且呢個蛋糕嘅口感比芝士肉鬆更加鬆軟軟熟,食落仲帶有少少甜,但同樣好食。囍源做出嚟嘅古早蛋糕,真係好用心💛去做,佢哋係堅持用正宗古早蛋糕嘅做法「水浴法」去做,會比較花時間去做,需要2-3個鐘頭先做到,唔係一般所謂嘅古早蛋糕只用45分鐘就做到。正宗嘅古早蛋糕係唔會做到燶邊燶底,餡料不平均,大家要識得分真假啊。

最後揀咗一個巨無霸3層芝士肉鬆,另一個係芋泥。

▪️ 巨無霸3層芝士肉鬆

▪️ 芋泥

2022-01-08
下午茶
2022-01-07 40 浏览
坊間越開越多古早蛋糕,如果要試晒都要方好長既時間🤣依間小店用既既水浴法去焗,所以出黎既蛋糕都好濕潤😇.流心朱古力蛋糕表面用左骯髒面🍫表面鋪滿咗好多朱古力粉,彩針朱古力,中間夾住左朱古力醬,好濃既朱古力味👍🏽中間蛋糕好軟綿綿夠濕潤,唔會話好乾🥰.鹹蛋芝士古早蛋糕依個蛋糕芝士味比較重🧀組合好夾,都食到鹹蛋嘅起沙感覺,但略嫌鹹蛋味唔夠濃😂.⚠️呢間小店嘅味道有好多種,只要你想,小店都會為你準備🥰

流心朱古力
鹹蛋芝士古早蛋糕
⚠️呢間小店嘅味道有好多種,只要你想,小店都會為你準備🥰
古早蛋糕實在通街都係,但有幾多係真正古早做法?何為古早做法…🤔就係水浴法 低溫烤焗2-3小時2-3小時先一底😱,好多半個鐘最多45分鐘就出爐喇喎,分別喺邊呀😵睇個底部就知,水浴法係唔會燶底(即唔會好似海綿蛋糕咁有啡色底),加上濕潤度高,非常鬆軟入口溶化🤤而因為時間較長,成本高,所以真正古早蛋糕,其實係買小見小😓但位於深水埗北河街有間正正就係古早做法🤩, 標榜低油低糖,仲有過百款口味任你揀,係…. 無錯… 好誇張😎今日試芝士肉鬆$75 、蕃薯🍠$60 、原味、斑蘭咖吔😋❥芝士肉鬆咸咸甜甜,口感豐富👍🏻❥蕃薯🍠係用新鮮蒸完再整蓉做成,絕無其他添加劑,中間蕃薯蓉好厚,絕不馬虎🥰❥斑蘭咖吔,用新鮮斑蘭榨汁,中間既咖吔更有椰子香味💚超正❥原味可半件買,試佢原汁原味蛋糕香岩哂💥蛋糕可保存3日(需冷藏)隔夜食都唔怕,只要加熱時,可放入電飯煲(唔需要加水)按保温,大約10分鐘打開,就同佢岩岩新鮮出爐係幾乎一樣🤣 真係好勁我試咗懶人方法,放入氣炸鍋,效果唔夠濕潤,No Good 🤪
古早蛋糕實在通街都係,但有幾多係真正古早做法?
何為古早做法…🤔
就係水浴法 低溫烤焗2-3小時
而因為時間較長,成本高,所以真正古早蛋糕,其實係買小見小😓

今日試芝士肉鬆$75 、蕃薯🍠$60 、原味、斑蘭咖吔😋
❥芝士肉鬆咸咸甜甜,口感豐富👍🏻
❥斑蘭咖吔,用新鮮斑蘭榨汁,中間既咖吔更有椰子香味💚超正
❥原味可半件買,試佢原汁原味蛋糕香岩哂

💥蛋糕可保存3日(需冷藏)
隔夜食都唔怕,只要加熱時,可放入電飯煲(唔需要加水)
2022-01-02 43 浏览
正所謂:「創作力量同幻想會嚇你一跳!」這間主打台式古早蛋糕的小店就真的嚇到我,因為足足有過百款口味,而小店的IG就會每日update當天的蛋糕口味,遇不到自己喜歡的口味?不要緊,店子提供訂製服務,只要提早三天就可以自由選擇自己的口味,相當個人化!坊間有不少趁熱潮而開的古早蛋糕,而小店老闆就曾經到台灣拜師,以正宗「水浴法」方式製作蛋糕,老闆解釋最簡單辦別的方法是蛋糕不燶邊,而且不會太乾身。此外,這裡的蛋糕更改良成低糖少油,每一盤都要花2-3小時製作,蛋味濃而且濕潤,真的可以吃出啖啖心機。◽ 鹹蛋肉鬆 面層和餡料都是滿滿肉鬆,食真啲仲有鹹蛋味,最重要是蛋糕依然夠軟熟,翻熱食的話更加好味。重點是好足料,每一口都嘗到肉鬆呀!◽ 斑蘭 $70斑蘭的招牌綠色超搶眼,平時食斑蘭蛋糕都係得顏色而無味道,這款真的令大家食到幽香的斑蘭香,吃過齒頰留香。◽ 紅棗杞子桂圓 $80平時少見的口味,但每食一啖說有紅棗桂圓味大爆發,可以食得出真材實料兼完全唔輕手。店子位於深水埗站附近,相當易搵,老闆都好熱情,主動講解什麼是台式正宗口味之餘,仲會教埋大家點樣切蛋糕。見到都好多人幫襯,蛋糕控唔好錯過呀!

鹹蛋肉鬆

鹹蛋肉鬆
斑蘭
紅棗杞子桂圓
2022-01-02 64 浏览
開Party點少得蛋糕,但係現代人嗰個注重健康又要減肥,吾想食太多cream,最啱就係古祖蛋糕,價錢相宜,味道多啱曬大家可以試吓吾同好味😋之前見過好多人介紹呢間古祖蛋糕💛💛「囍源」💛💛開業至今,標榜低糖少油,使用水浴法,老闆仲問我知唔知咩黎架😂我一定唔會知啦,經店員詳細介紹,呢種做法做出黎嘅蛋糕要成2-3個鐘,蛋糕先唔會燶邊燶底,明白佢哋與別不同製作方法,注重品質,慢工出細貨,才可以做出表面平滑、內裡濕潤有彈性嘅效果,💛小店情願賺少啲,堅持「水浴法」限量出品都唔會谷銷量👏🏻👏🏻👍👍唔同其他店舖,可以一個鐘頭出爐一次,大量焗製。💛💛見甘抵,我哋痴咗一次過試左三隻口味😂😂❣️蕃薯味,店員話唔係日日都會做,見到有靚材料先會做,番薯味甘香又甜又軟滑,果然零舍不同🥳👍❣️肉鬆芝士味-層次感十足,餡料十足👍❣️芝士控又忍唔住買埋芝士,中間仲有粒粒芝士勁有嚼口👍日日新鮮製作,可以放雪櫃三日,一個蛋糕一個印,吸滿十二個=$55,可以當錢洗。有成70多種口味,包你吾會食厭..

唔同其他店舖,可以一個鐘頭出爐一次,大量焗製。

💛💛見甘抵,我哋痴咗一次過試左三隻口味😂😂

❣️肉鬆芝士味-層次感十足,餡料十足👍

❣️芝士控又忍唔住買埋芝士,中間仲有粒粒芝士勁有嚼口👍

2022-01-01
  • 肉鬆
當你以為出面嘅「古早蛋糕」係好正宗但又好似爭咁啲咩嘅時候🤔囍源就跳出嚟同你講 少年你太年輕了「水浴法」係呢間古早蛋糕店嘅做法即係點? 就係隔水烘烤個蛋糕令到蛋糕唔會因而焗乾 焗燶 👍🏿日後如果見到燶邊燶底 (即係所謂嘅脆底) 就知佢咩料了咁當然 既然水浴法正宗啲 點解唔個個用?因為時間問題 一切取決於腦細有無良心💛焗係45分鐘至1個鐘搞掂嘅事 而水浴法要2-3個鐘換言之 賺少你好多錢呀!!!💸💸💸呢個亦係囍源每日限量 同埋明明話收8點但9點都仲見到佢哋開緊燈嘅原因🥺(以上係因為訂蛋糕嗰陣好奇 上網搵「水浴法」再喺現場厚住面皮問店員而得出嘅結論🤓)另外呢間啲內餡喺側邊睇 都係一條直線咁唔會有分佈唔均勻嘅情況 更加唔會中間變咗空心因為咁樣都好影響質素🤫而且即使得最尾部係黏住 都唔會咁易散開相對下 囍源嘅蛋糕表面亦好光滑 完全無爆裂嘅痕跡食落比較鬆軟 質地係較為濕潤 (即係完全唔乾嗰隻)而且呢間真係足料 再加上標榜低糖 少油個人好鍾意💛陳皮紅豆 $65 🙆🏿‍♀️個面咁平滑 當然要整返個靚印 #wearehongkongers (佢哋會每日換印添㗎)啲餡真係唔駛錢咁 蛋糕夾住滿滿嘅紅豆蓉加上淡
當你以為出面嘅「古早蛋糕」係好正宗
但又好似爭咁啲咩嘅時候🤔
囍源就跳出嚟同你講 少年你太年輕了
「水浴法」係呢間古早蛋糕店嘅做法
即係點? 就係隔水烘烤個蛋糕
令到蛋糕唔會因而焗乾 焗燶 👍🏿
日後如果見到燶邊燶底 (即係所謂嘅脆底) 就知佢咩料了

咁當然 既然水浴法正宗啲 點解唔個個用?
因為時間問題 一切取決於腦細有無良心💛
焗係45分鐘至1個鐘搞掂嘅事 而水浴法要2-3個鐘
換言之 賺少你好多錢呀!!!💸💸💸
呢個亦係囍源每日限量 同埋明明話收8點
但9點都仲見到佢哋開緊燈嘅原因🥺
(以上係因為訂蛋糕嗰陣好奇 上網搵「水浴法」
再喺現場厚住面皮問店員而得出嘅結論🤓)

另外呢間啲內餡喺側邊睇 都係一條直線咁
唔會有分佈唔均勻嘅情況 更加唔會中間變咗空心
因為咁樣都好影響質素🤫
而且即使得最尾部係黏住 都唔會咁易散開

相對下 囍源嘅蛋糕表面亦好光滑 完全無爆裂嘅痕跡
食落比較鬆軟 質地係較為濕潤 (即係完全唔乾嗰隻)
而且呢間真係足料 再加上標榜低糖 少油
個人好鍾意💛

陳皮紅豆 $65 🙆🏿‍♀️
(佢哋會每日換印添㗎)
啲餡真係唔駛錢咁 蛋糕夾住滿滿嘅紅豆蓉

但呢個都不容忽視 滿滿嘅芋泥 超香
本身唔太鍾意食芋頭嘅我 都忍唔住啪咗兩件

❎ 加一服務費
✅ 每日新鮮購買食材
✅ 預訂服務 👉🏻 Tel: 26699888/ Whatsapp: 66158878
✅ 3日內須食用
✅ 熱食 (電飯煲煮5分鐘);室溫食;凍食
✅ 學生、長者、消防、醫護全件蛋糕減$5
✅ 印花卡 - 1個蛋糕1個印 12個=$55
2021-12-19
2021-12-29 43 浏览
呢間位於深水埗鬧市嘅人氣小店💛 主打正宗古早味蛋糕 標榜低糖 少油 無添加~口味多得勁誇張 有成70多款口味痴晒喺門口度🚪 最高峰時期一日賣成19種味㖭😱 而最最特別之處 係佢地同坊間其他店舖嘅製法大相逕庭 佢哋所使用嘅整蛋糕方法叫做「水浴法 」💧老闆話呢個方法製造出黎嘅蛋糕絕對唔會燶邊燶底乾憎憎🔥 相對仲會鬆軟濕潤有彈性好多💦 雖然製造時間會比坊間其他方法長好多 但好好人嘅老闆話最緊要係好食吖嘛😋 而且用料仲好足㖭㗎 絕對係不惜工本 重質不重量👍🏻˜”*°•髒髒百潔布古早味蛋糕🧽🍰•°*”˜估唔到古早味蛋糕都可以見到truffle嘅蹤影 呢個髒髒百潔布古早味蛋糕 勁香黑松露味 上面深綠色嘅其實係滿滿嘅海苔碎🌱 然後下面係鬆軟嘅斑蘭同黑松露口味蛋糕 造型同味道配搭都夠晒特別 真係好睇又好食😋˜”*°•芝士肉鬆古早味蛋糕🧀🍰•°*”˜呢個芝士肉鬆蛋糕一啲都唔簡單 總共用左6款芝士製成 芝士味夠晒濃郁 面頭仲有鬆脆嘅芝士粒粒 加埋惹味肉鬆口感層次更豐富😋佢地嘅口味日日唔同 有興趣嘅朋友可以先去佢地嘅社交平台睇睇有冇預告 through社交平台預訂都得㗎😝

˜”*°•髒髒百潔布古早味蛋糕🧽🍰•°*”˜

˜”*°•芝士肉鬆古早味蛋糕🧀🍰•°*”˜

2021-12-27 40 浏览
朋友介紹位於深水埗有間正宗人氣古早蛋糕店!口味真係多到你試都試唔完呀!😂每日食一款,都要食幾個月🤣呢間古早蛋糕店叫「囍源古早蛋糕」😋巨無霸芝士口味芝士口味當然係小編既首選啦!小編一向都係芝士控嘛😂中間兩層芝士而面頭又有芝士粒!咁多芝士!一聽到都已經心心眼😍金莎朱古力金莎醬味面頭金莎醬有埋Nuts, 中間有層榛子醬好似金莎一樣😋小編細個好鍾意食金莎😂今次食呢個古早蛋糕可以回味返細個果時偷食金莎朱古力嘅回憶😆P.S. 呢個古早蛋糕係同平時坊間嘅整法唔一樣!呢間係用整古早蛋榚既正宗方法去整的「水浴法」,佢個邊 同 底 都唔會燶!大家可以黎試下正宗古早蛋糕嘅味道😋(職員溫馨提示:因每日新鮮製造,產量不算太多,所以如果大家想食邊款嘅口味,記得要通知佢地預訂啦😬)

巨無霸芝士口味

金莎朱古力金莎醬味

🎏️ 食盡油尖旺 — 囍源古早蛋糕✨ 最正宗嘅水浴法古早蛋糕🍰💛#90cp黃店篇💛 #90cp深水埗篇 #90cp篇➖➖➖➖➖近年古早蛋糕開到通街都係,試過幾間但味道普遍都普通🙈😂 今次就嚟咗深水埗嘅呢一間囍源,原因係見到佢上網有超過70隻口味痴線😂 多到癲,仲可以預訂添,就一於試吓! 店舖嘅老闆都好好人,去到舖頭都好認真咁介紹佢哋同其他舖頭嘅分別🤫 佢哋嘅蛋糕係比起出面嘅更加正宗,採用左水浴法,令到蛋糕底面都唔會燶底或者燶邊,仲可以保持濕潤🤩 重點就係少油少甜,咁就食幾多件都唔怕啦🤪美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 鹹蛋黃肉鬆 (加紫菜 $5) $80層次感十足,而且中間嘅肉鬆係非常足料勁多😚 而且我鍾意佢嘅鹹蛋黃味道唔算太出,食落感覺冇咁漏! 同埋呢個係一定要加紫菜🤩 紫菜加肉鬆呢個組合真係冇得輸,完全係食唔停口🥰🍇 冧酒提子 $80蛋糕面上邊嘅logo 已經好吸引我去買😌 酒精基本上揮發晒,中間有一層薄薄地嘅提子jam,配搭住鬆軟嘅蛋糕口感都唔錯🤫 不過相比之下前者嘅層次就更加豐富同好食😋💰
#90cp黃店篇💛 #90cp深水埗篇 #90cp篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 鹹蛋黃肉鬆 (加紫菜 $5) $80

🍇 冧酒提子 $80

💰Total: $160

✅ 極度推薦鹹蛋黃肉鬆加紫菜呢個組合😆 真心係我食過咁多間最好食嘅組合同埋口感!! 個人覺得係完勝冧酒嗰個😂

💡溫馨提示💡
佢嘅口味真係多得驚人有成70幾種😂 所以大家如果想食某種口味最好首先預訂🙌🏻有興趣嘅話可以透過Openrice, Whatsapp, 又或者佢哋嘅社交平台page聯絡落單都得📝

➖➖➖➖➖
📍囍源古早蛋糕
深水埗北河街123號地舖
  • 肉鬆
  • 香脆肉鬆
💫正宗.古早蛋糕 x 少甜少油💫推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️古早蛋糕愈開愈多,正宗與否作為地獄廚神只識食唔識整,又點樣可以以外觀分別到呢?位於北河街的古早蛋糕店,以正宗作招徠,單是口味已經差不多有一幅牆🤓好認真咁數一數有超過150款😱相比坊間小店選擇傳統古早製法,以費時及成本更高的水浴蒸焗,才可造出表面平滑、質地細緻濕潤效果。作為專業的外賣仔,影相對比下,隔咗幾個鐘影蛋糕沒有縮水且仍然挺身!⭐️Tips:1蛋糕3款食法,分別以室溫、以電飯煲翻熱5分鐘及雪凍品嚐😋🌅巨無霸 - 鹹蛋奶黃 HKD75✨巨無霸即兩層餡料,滿滿的奶黃香及鹹蛋黃粒增加咬口。室溫質地軟熟濕潤;翻熱食鹹蛋奶黃味道香。⚫️黑芝麻 HKD70✨黑芝麻蛋糕香濃,餡料黑芝麻醬濃郁。室溫食用味道清甜;雪凍食蛋糕軟綿綿又濕潤,感覺有雪糕質地;最愛翻熱食,黑芝麻醬流心且更滑溜!🌿薄荷朱古力 HKD80 ✨打開個盒已聞到濃濃薄荷朱古力香氣,好似薄荷朱古力雪糕個香味😌 室溫食已經吃掉半個;另一半雪凍食更滋味,滿足😋細問下每日提供不同口味限量發個及每日換印章㗎,今次集到#你哋真係好L鍾意香港 (剛剛店員準備緊新到印章,影咗俾大家偷步睇吓😁)⭐️Tip
💫正宗.古早蛋糕 x 少甜少油💫
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

巨無霸 - 鹹蛋奶黃

🌅巨無霸 - 鹹蛋奶黃 HKD75
黑芝麻

⚫️黑芝麻 HKD70
薄荷朱古力

🌿薄荷朱古力 HKD80

⭐️Tips:小店原來設有預訂服務可以社交平台,Whatsapp 等聯絡,就唔會白行一趟啦~

⭐️Tips:購買1個蛋糕有1個印花,集齊12個可作HKD55使用。要好好保存先,仲有好多味道好吸引~
黑芝麻

⭐️Tips:用鋸齒刀可以切得好靚,慢慢鋸下鋸下就可以啦~🥳
🔖囍源古早蛋糕 (深水埗)
🪑深水埗北河街123號地舖
  • 薄荷朱古力
  • 黑芝麻
  • 巨無霸 - 鹹蛋奶黃
平時碌ig見到呢間古早味蛋糕都想試好耐,之前去ssp買野順便試下😎,反正晏啲約左朋友可以叫多幾隻味每人試少少。因為有想食既味,所以特登dm講定要咩味😝。老細好有心解釋囍源既古早味蛋糕同坊間既係唔同,用左水浴法焗,所以要用耐啲時間先慢慢焗起個蛋糕,同埋唔燶邊唔燶底!屋企人係勁唔鍾意食平時燶邊既古早味蛋糕😂,所以佢超開心🤩。聽老細講佢啲餡都係自己整,唔係來貨咁hea,所以覺得價錢都合理👍🏻。揀呢間既原因除左係黃店之外,仲有佢有極多味,試完都真係無令我失望!🔅特濃骯髒朱古力 ($85)作為朱古力控梗係一定要一黎就打大佬食個最邪惡既味道😎。蛋糕本體就好濕潤,好鬆軟,鬆熟程度應該係我食過既古早味蛋糕no.1 💛。朱古力味幾濃,唔算好甜,太足料食到好輪盡🤣。中間層醬如果想再香啲我覺得可以焗熱啲就溶溶地好食啲。🔅咸蛋奶皇 ($75)呢個蛋糕係原味,蛋香味比朱古力味重,奶皇味都幾香,又唔算好甜。中間層奶皇醬都係加熱左會好食啲香啲,用電飯煲保溫焗番熱幾分鐘就可以,唔建議擺焗爐,應該會無左濕潤既口感!🔅芝士 ($70)囍源既芝士味同我台灣食過既芝士古早味蛋糕唔同,佢唔係就咁擺一片片芝士落去,係混合左幾種芝

特濃骯髒朱古力
特濃骯髒朱古力
🔅特濃骯髒朱古力 ($85)

咸蛋奶皇
🔅咸蛋奶皇 ($75)

芝士
芝士
🔅芝士 ($70)
囍源既芝士味同我台灣食過既芝士古早味蛋糕唔同,佢唔係就咁擺一片片芝士落去,係混合左幾種芝士,所以就多層次啲,無咁單調👍🏻。

💬見舖頭門口大大隻字寫左低糖少油,試完都真係無咁甜(一次隊幾舊特濃朱古力覺得甜就唔計啦😂),凍/熱都好食,最鐘意佢係真係又夠濕潤又極鬆軟。如果怕中伏可以買半件原味試下到底佢口感有幾正🤤。同埋店家好貼心係可以送落去地鐵站交收🤣 👍🏻。仲有可以印字上蛋糕面😎,印咩字,你識揀啦💛。
2021-12-18 53 浏览
古早味蛋糕喺香港都出名咗一排,最近喺ig 見到哩間蛋糕比其他鋪有更多口味,即刻吸引咗去試😝果日都有唔同口味,有咖啡朱古力、斑蘭咖映、陳皮紅豆等等,可惜就冇我想試嘅培茶加芋泥😭,就買咗咸蛋肉鬆味🔸咸蛋肉鬆 💰$75食落覺得蛋糕非常濕潤鬆軟 夠Q彈👍而肉鬆非常足料,除咗面果層有肉鬆外,中間都夾咗肉鬆,所以每啖都包你食到肉鬆🤓蛋黃味就比較淡,唔會話太出咁,自己反而幾鐘意,食多幾舊都冇漏既感覺😝最欣賞既係即使擺咗一日再食,都係咁濕潤鬆軟👍唔會好似出面啲鋪蛋糕變硬咗咁

🔸咸蛋肉鬆 💰$75

咸蛋肉鬆
吃過不少的古早味蛋糕,第一次試這家小店,已決定再回訪‼️🥰▫️小店有別於坊間的其他店舖,選用較費時的水浴法‼️💛 表面不易爆裂、質地細緻濕潤,輕盈的口感有點像吃棉花糖的感覺‼️☁️☁️ 當天即使買完相隔幾小時,蛋糕依舊沒有回縮、沒有扁塌掉‼️👍🏻👍🏻▫️這裡的古早味蛋糕超過150種配搭,一定會有自已喜歡的口味‼️😋 這次試了肉鬆芋泥和南瓜古早味蛋糕‼️🍰☟☟☟☟☟☟❥肉鬆芋泥古早味蛋糕🍞 蛋糕中間鋪滿了芋泥和肉鬆作為夾心,最上層也放了滿滿的肉鬆,咸咸甜甜的好好吃‼️❤️▫️❥南瓜古早味蛋糕🎃 秋冬為吃南瓜的季節,當然要試試店員推介的南瓜口味‼️👅 南瓜蓉鋪在蛋糕中,第一口會先吃到蛋糕體的蛋香🥚 之後便慢慢品嚐到清新的南瓜味,很不錯‼️👏🏻
吃過不少的古早味蛋糕,第一次試這家小店,已決定再回訪‼️🥰

☟☟☟☟☟☟