2022-07-22 60 浏览
呢一間古早味蛋糕 個人真係好鍾意️食❤係低糖少油 超香濃嘅雞蛋味🥚口感鬆軟又濕潤👍🏻推介芋肉鬆口味🤤鮮甜綿密嘅芋泥配埋鹹香十足嘅肉鬆 呢個配搭真係完美 好有台式嘅風味✨
🧁囍源古早蛋糕🧁📍:深水埗北河街123號地舖⏰:11:30am-10:00pm屋企人好鐘意食古早味蛋糕 經過朋友推介 叫我試吓呢間heiyuen bakery 咁岩前排經過深水埗 順便買埋反屋企 鋪頭細細 唔算顯眼 但系經過實聞到蛋糕既香味!!小店用心製作 除左低糖少油 用天然材料製造之外 仲用左水浴法蒸焗 可以做到完全唔會燶邊 同平時食落既古早蛋糕完全唔同味道😍鬆軟又唔乾 仲充滿蛋香味 岩晒我屋企人既口味🙌🏻🔸芋泥+肉鬆🔸一打開個盒就聞到香噴噴既味道 芋泥餡好綿密 味道天然又唔會好甜再加埋肉鬆嘅鹹香味 鹹鹹甜甜嘅口感一流面層鋪滿左可可粉、七彩脆脆同朱古力碎打卡都好靚📷個人最鍾意凍冰冰食 喺夏天呢個天氣食真係一流!🔸黑芝麻🔸芝麻味濃郁 分布得好均勻 食落口啖啖芝麻香足料香軟 唔會好甜 有驚喜!📌所有蛋糕可以存放3️⃣天📌預早3天可以訂購自己喜歡味道😍大量味道供應!
🧁囍源古早蛋糕🧁

📍:深水埗北河街123號地舖
⏰:11:30am-10:00pm

🔸芋泥+肉鬆🔸
一打開個盒就聞到香噴噴既味道
芋泥餡好綿密 味道天然又唔會好甜
再加埋肉鬆嘅鹹香味 鹹鹹甜甜嘅口感一流
面層鋪滿左可可粉、七彩脆脆同朱古力碎
打卡都好靚📷
個人最鍾意凍冰冰食 喺夏天呢個天氣食真係一流!

🔸黑芝麻🔸
芝麻味濃郁 分布得好均勻 食落口啖啖芝麻香
足料香軟 唔會好甜 有驚喜!

📌所有蛋糕可以存放3️⃣天📌
預早3天可以訂購自己喜歡味道😍大量味道供應!

2022-07-17
  • 芋泥
2022-07-02 75 浏览
慶祝芯芯4歲半🎂梗係要買蛋糕回家吃❤️芯媽又好想食古早蛋糕被我搵到佢💟✦囍源✦古早蛋糕水浴⚛︎古早蛋糕低糖少油💟岩駛小朋友同老人家食❤️係全港唯一用咗水浴方法整作既古早蛋糕🎂水浴方法:下面煮上面烤既方法制造,好考功夫❤️要2-3個鐘先出到一個蛋糕,超級有心機既小店🫰🏻佢地可以做到完全唔會燶邊💓同平時食落既古早蛋糕完全唔同味道勁有質感🌸好鬆軟呀😌🪄抹茶朱古力古師傅幫我係面頭勁多Oreo朱古力粉同啲脆脆😁我睇到都勁開心!食落蛋糕好軟熟,但又帶點濕濕地既質感,完全唔乾身❣️搽茶味重,中間仲有一層係朱古力醬🥰🪄鹹蛋肉鬆上面鋪滿好多肉鬆,中間夾住鹹蛋粒粒,入面餡料勁足!每一啖都食到!翻熱食更好味😋最緊要係蛋糕依然夠軟熟‼️所有蛋糕都可以存放3天預早3天訂購自己喜歡味道❣️呢到有成70幾種味道供應記得要打電話/WhatsApp/IG PM 預訂蛋糕~特別口味唔係每天都有
慶祝芯芯4歲半🎂梗係要買蛋糕回家吃❤️芯媽又好想食古早蛋糕

所有蛋糕都可以存放3天
預早3天訂購自己喜歡味道❣️
呢到有成70幾種味道供應
2022-06-27 43 浏览
古早蛋糕開到周圍都係~但係呢一間係聲稱自己係最正宗 仲要係全港最多口味✨個人最鍾意️就係拉絲芝士古早蛋糕❤無論係面頭定係內餡都爆多芝士🧀蛋糕濕潤綿密 甜甜地 再加埋鹹香十足嘅芝士 真係好正!
2022-06-27 45 浏览
呢一間古早蛋糕店 長期都人氣爆燈✨佢哋嘅特級骯髒榛子朱古力古早蛋糕🌰🍫賣相真係超級吸引🤩食落朱古力味真係好濃郁🤎鬆軟濕潤嘅蛋糕 面頭鋪滿Oreo、朱古力碎同彩針 小朋友一定鍾意❤️
2022-06-17 74 浏览
呢一間喺深水埗嘅古早味蛋糕🍰真係好出名 口味有超級多!最鍾意就係佢哋個紫菜肉鬆三層巨無霸 餡料真係好豐富 面頭鋪滿晒海苔粉 落去真係好似百潔布🤣內層夾住超多肉鬆 鹹香十足 再配埋鬆軟嘅古早蛋糕 真係好夾好好食😋
2022-06-16 92 浏览
食過不少古早味蛋糕舖頭, 從未試過遇到一間如此趕客。 我打電話查詢想訂香蕉味古早味蛋糕時, 老闆話香蕉味要做一星期預訂 因為要特別買香蕉整蛋糕, 我聽後提早 一星期預訂香蕉合桃奶醬古早味蛋糕, 更自發再到舖頭提早付款, 但今日竟發然這店今日推出同樣口味特惠還平$5 , 我向老闆追問原因後, 這店老闆竟然說預訂就是要付正價, 更反駁說難道我今天做特價70 便要告訴你嗎, 最後不情願地退回$5 。 從來都是預定的比即日買平,無聽過調返轉來說的道理, 你係老闆你喜歡平賣 賤賣貨品無問題 ,不用用惡態度對有心捧場嘅客人, 退不退回五蚊其實小問題, 今時今日香港有啲咁嘅舖頭咁嘅態度祝你好運。 最後其實食落都唔係咁重香蕉味啫。

2022-06-16
外卖自取
而家古早蛋糕越嚟越受歡迎,以前淨係台灣先有得食,依家香港都有啦!呢間係位於深水埗非常人氣嘅古早蛋糕店💕 據我所知佢哋嘅做法同一般古早蛋糕店唔同,佢哋用嘅係水浴法去做,所以焗出嚟嘅蛋糕唔會燶邊,唔會燶底,而且入口即溶,係真正正宗嘅古早做法😋 而且佢哋標榜用低糖小油,即使有過百種口味,都依然可以食得健康👍🏼難得嚟到梗係買返兩隻味同屋企人開心share啦:流心拉絲芝士🧀呢款除咗面頭有芝士碎之外,內層亦都有一大pat芝士醬做夾心🥰 蛋糕本身嘅芝士味唔算太濃,所以食落唔會覺得好漏,可以係咁食🤣 佢嘅質感有少少似日本嘅疏乎厘cheesecake,淡淡的芝士香入口即溶,食極都唔會厭😘骯髒爆趣面朱古力呢個一打開真係哇一聲😈 好多朱古力餅碎呀!!!! 本身個蛋糕已經係朱古力味,面頭重鋪咗勁多朱古力餅碎同埋脆脆嘅迷你甜甜圈,而蛋糕中層都仲有勁濃嘅朱古力醬😈 真係極之邪惡!!! 鍾意食朱古力㗎你一定一定要試呢個味,真係朱古力爆燈🍫🍫🍫

難得嚟到梗係買返兩隻味同屋企人開心share啦:

流心拉絲芝士🧀

骯髒爆趣面朱古力
《囍源》表示自己係全港唯一一間正宗古早蛋糕店竟然咁霸氣🤣一於去試下係咪真係咁勁❗️搶眼既門面設計🚪 舖頭仲貼咗70幾款不同嘅口味全部可以預訂原來佢地真係賣古早蛋糕(而唔係古早味蛋糕)用正宗但工序繁複既「水浴法」製作蛋糕烘烤出來會更加柔嫩可口同時溫柔咁對待蛋糕亦避免蛋糕裂口、燶邊令佢保持水潤、細膩的口感但係要兩三個鐘頭時間慢慢焗製成本偏高所以好多坊間蛋糕舖其實都唔用呢種方法多謝《囍源》堅持令我地食到正宗既古宗蛋糕.️✔ 主打少糖少油✔ 超過70多款經典 + 創新口味✔ 每日都有6-8款不同口味輪住推出✔ 真材實料~餡料鋪滿整個蛋糕多到滿瀉✔ 鬆軟綿密✨室溫、雪凍、翻熱都同樣好食✔️ 提供電話、上網預訂服務✔ 採用較長時間成本既古老「水浴法」烘焙✔ 做到黃金邊既蛋糕🍰唔會燶邊、燶底 ✔客製化、可蓋上印章~整生日蛋糕都得.🍫 特級骯髒朱古力 $85痴線咖 😍 拎上手勁重手一開個蛋糕盒就聞到好香好香未切都見到朱古力流哂出黎好誇張😍蛋糕表層仲有七彩脆脆同朱古力碎好似食緊軟綿綿既甜品咁😍超級推介❗️做生日蛋糕一流‼️.🇸🇬斑蘭 $70斑蘭綠勁搶眼勁綠💚未食已經聞到幽幽斑蘭香~而係真材實料用新鮮班蘭葉製造相對
《囍源》表示自己係全港唯一一間正宗古早蛋糕店
竟然咁霸氣🤣一於去試下係咪真係咁勁❗️
搶眼既門面設計🚪
舖頭仲貼咗70幾款不同嘅口味全部可以預訂
原來佢地真係賣古早蛋糕(而唔係古早味蛋糕)
用正宗但工序繁複既「水浴法」製作
蛋糕烘烤出來會更加柔嫩可口
同時溫柔咁對待蛋糕亦避免蛋糕裂口、燶邊
令佢保持水潤、細膩的口感
但係要兩三個鐘頭時間慢慢焗製
成本偏高所以好多坊間蛋糕舖其實都唔用呢種方法
多謝《囍源》堅持令我地食到正宗既古宗蛋糕
️✔ 主打少糖少油
✔ 超過70多款經典 + 創新口味
✔ 每日都有6-8款不同口味輪住推出
✔ 真材實料~餡料鋪滿整個蛋糕多到滿瀉
✔ 鬆軟綿密✨室溫、雪凍、翻熱都同樣好食
✔️ 提供電話、上網預訂服務
✔ 採用較長時間成本既古老「水浴法」烘焙
✔ 做到黃金邊既蛋糕🍰唔會燶邊、燶底
✔客製化、可蓋上印章~整生日蛋糕都得
🍫 特級骯髒朱古力 $85
好似食緊軟綿綿既甜品咁😍
超級推介❗️做生日蛋糕一流‼️
🇸🇬斑蘭 $70
斑蘭綠勁搶眼勁綠💚
未食已經聞到幽幽斑蘭香~
而係真材實料用新鮮班蘭葉製造
相對朱古力會較清甜蛋香味更突出
感覺健康又唔油膩
濕潤既蛋糕好似疏乎厘mix半熟蛋糕
仲好有新加坡國寶蛋糕既感覺呀😱
老闆仲好細心溫馨提示
翻熱提議用電飯煲💕如果食唔哂放返入雪櫃
盡量三日內食完喔~~~
  • 特級骯髒朱古力
講起古早味蛋糕🍰台北淡水街有源味🇹🇼 而香港北河街有囍源🇭🇰 ·位於深水埗既囍源古早味蛋糕 蛋糕以水浴法 · 低溫長時間半蒸半烤焗既形式製成🧏🏻‍♀️花費時間同程序比一般蛋糕繁複但做出黎既蛋糕就好似棉花糖般鬆軟✨而且回彈力十足 👍🏻最鍾意係剛焗起散發既蛋香味 · 真係隔離街都聞到🤤咸蛋肉鬆($75) 蛋糕面曬滿肉鬆碎♥️中間係肉鬆加咸蛋既隔層 睇得出老闆性格一定好豪邁😎無論肉鬆定咸蛋都超足料 · 毫不手軟蛋糕既蛋香味十足🥚而蛋糕體濕潤 岩岩好平衡番肉鬆既乾燥感🤝我食既時候仲偷偷曬左少少糖係面 · 另有一番享受✨  原味奶醬($75) 配特級朱古力髒髒面(+$15) 岩哂打卡既髒髒面 · 但拎上手要小心🤪 而奶醬會有兩層  花生醬同練奶呢個唔會炒車既組合😎配埋棉花般既蛋糕 · 真係好正髒髒面既oreo碎 令口感層次更豐富〽️但orea碎又唔會搶哂個蛋香味 呢個時候沖番杯咖啡就完美☕️༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ小小總結:我一日食唔哂放係雪櫃🧊都完全無損佢既濕潤同鬆軟口感👍🏻佢地口味選擇超多 · 仲要每日不同想知有咩口味可以上佢地IG睇番/預訂🤳🏻
講起古早味蛋糕🍰
花費時間同程序比一般蛋糕繁複
但做出黎既蛋糕就好似棉花糖般鬆軟✨
而且回彈力十足 👍🏻
最鍾意係剛焗起散發既蛋香味 · 真係隔離街都聞到🤤

咸蛋肉鬆($75)
蛋糕面曬滿肉鬆碎♥️
中間係肉鬆加咸蛋既隔層
睇得出老闆性格一定好豪邁😎
無論肉鬆定咸蛋都超足料 · 毫不手軟
蛋糕既蛋香味十足🥚
而蛋糕體濕潤 岩岩好平衡番肉鬆既乾燥感🤝
我食既時候仲偷偷曬左少少糖係面 · 另有一番享受✨

原味奶醬($75)
配特級朱古力髒髒面(+$15)
岩哂打卡既髒髒面 · 但拎上手要小心🤪

都完全無損佢既濕潤同鬆軟口感👍🏻
佢地口味選擇超多 · 仲要每日不同
想知有咩口味可以上佢地IG睇番/預訂🤳🏻
2022-05-16 51 浏览
而家周街都係古早蛋糕🍰但係呢一間喺深水埗嘅古早蛋糕店 依然係非常出名 經常大排長龍❤️‍🔥呢度係主打正宗嘅「水浴法」嚟整👍🏼食過幾次 最鐘意係佢個雙層巨無霸雷沙黑芝麻古早蛋糕 芝麻味超香濃 而且識食落唔會好甜 蛋糕嘅口感仲超鬆軟🥰
2022-05-15 56 浏览
古早蛋糕賣到成行成市,但唔係間間都好似囍源咁會慢工出細貨,難怪小店好評如潮!店主以傳統水浴法製作蛋糕,每一盤需時2~3小時焗起,雖然耗時但可做出口感柔軟濕潤、唔怕燶邊燶底、好似蒸水蛋咁嘅蛋糕🤤 店員仲提醒蛋糕可以室溫、凍食或電飯煲翻熱熱食,口感各有不同,就算頭一日食唔曬都唔使驚🙆🏻‍♀️🔸鹹蛋奶黃鹹蛋同奶黃出奇地夾,鹹味唔會搶過奶香🔸黑糖薑黑糖味唔怕死甜,薑味唔會太辣,兩種味道好平衡!🔸黑芝麻芝麻餡多到唧出黎,芝麻香濃幼滑配上蛋香一啲都唔怕膩當日適逢母親節,好驚喜蛋糕上有特別圖案,好窩心♥️囍源以低糖少油無添加配方打造過百款味道,每日供應不同口味,想要特定口味亦可以提早幾日WhatsApp,一定揀到一款啱心水🥰

🔸鹹蛋奶黃
鹹蛋同奶黃出奇地夾,鹹味唔會搶過奶香
🔸黑糖薑
黑糖味唔怕死甜,薑味唔會太辣,兩種味道好平衡!
🔸黑芝麻
芝麻餡多到唧出黎,芝麻香濃幼滑配上蛋香一啲都唔怕膩

很多朋友都喜歡古早味蛋糕💕 但坊間不少店舖的出品不是拿回家時就已扁塌掉、就是蛋糕並無蛋香味,令人失望‼️🙃▫️位於深水埗的小店採用步驟較繁複的水浴法,其蛋糕口感濕潤極富蛋香味‼️🥚 軟綿綿的觸感有如棉花糖般‼️☁️☁️ 就算相隔一天,蛋糕依舊軟嫩無比、不回縮‼️👍🏻👍🏻▫️❥薑汁古早味蛋糕🍞 打開盒子便聞到淡淡的薑味‼️放入口中慢慢品嚐、散發出一絲絲的清香‼️🫦 薑汁古早味蛋糕雖然較為特別,不過其味道並不突兀,很喜歡呀‼️🫦▫️❥班蘭芋泥古早味蛋糕🍞 青綠色的班蘭蛋糕夾著一層芋泥‼️👅 鬆軟的蛋糕不會過甜,如果芋泥的份量再厚實一點就更加滿足了‼️😚▫️小店的古早味蛋糕口味多達上百款,而且採用低糖、少油、無添加製作,適合健康的都市人‼️💪🏻💪🏻 聽店主說還會不定期推出新口味,令人充滿期待,每隔一段時間便想再去‼️❤️

2022-03-11 120 浏览
星期五放工後去左深水埗買古早蛋糕黎食,因為好耐無食,好掛住佢。囍源古早蛋糕既蛋糕低糖、少油、無添加,以正宗古早味蛋糕既水浴法整,所以蛋糕唔會燶邊燶底,隔得耐都唔會好縮水,係良心小店。仲可以提早三日預訂想要既口味。今次我就揀左兩隻味。朱古力栗子$80加特級骯髒$15切開就會見到中間個層搽滿晒,絕無呃秤,面面頭就灑滿朱古力脆脆。朱古力味好濃郁,屬於大人味既朱古力,唔太甜,蛋糕質感好軟熟濕潤。斑蘭咖吔$75蛋糕同樣鬆軟,充滿水分,好難得斑蘭味好出,清清地又唔膩,好食。蛋糕食唔晒,第二日早餐之後後先擺入雪櫃,可以擺三日。凍食一樣甘出色,仲幾夾添。
仲可以提早三日預訂想要既口味。今次我就揀左兩隻味。
朱古力栗子$80加特級骯髒$15
斑蘭咖吔$75
2022-03-11
外卖自取
-🦄囍源古早蛋糕 @heiyuen_bakery-雙層鹹蛋奶黃巨無霸 Hkd90特級朱古力骯髒面+ Hkd15Rating🌕🌕🌕🌖🌑黑芝麻擂沙黑芝麻 Hkd80Rating🌕🌕🌕🌕🌑-疫情下相信大家更加需要一點甜 一點幸福-深水埗 多數望到嘅都係一啲電子零件手機舖本身我都無太留意呢間蛋糕店 囍源古早蛋糕但係 佢哋嘅蛋糕香味 真係會令人停下腳步👣再抬頭一望 就會見到個對好誇張嘅口味門牌…每次都比佢哋蛋糕嘅香氣吸引 今次終於屈服了當日總共有11款口味 真係好難簡到最想食嘅一直有睇開大家嘅分享 同埋店家嘅蛋糕介紹知道佢哋嘅古早味蛋糕 同坊間嘅製法好唔同個個都做古早味蛋糕 唔通個個都真係識做咩囍源運用水浴法製作蛋糕 令到蛋糕保持水分係全港唯一一間蛋糕店會用呢個傳統方法去做所以蛋糕面同底都唔會燶邊 唔似得其他店咁做出嚟嘅古早味蛋糕會好乾 因為佢哋係乾煎而且細心留意 佢哋嘅蛋糕邊 係得一邊封住咗蛋糕嘅餡料爆棚 呢個都係點解佢哋只賣原件而唔係好似其他蛋糕店 會賣切件嘅原因之一滿滿嘅餡料要完美地包裹住 先會賣比大家呀-今次率先試咗雙層鹹蛋奶黃加黑芝麻兩款口味我係喺佢哋新鮮出爐嘅時候 就已經買到食到所以
🦄囍源古早蛋糕 @heiyuen_bakery
疫情下相信大家更加需要一點甜 一點幸福
深水埗 多數望到嘅都係一啲電子零件手機舖
本身我都無太留意呢間蛋糕店 囍源古早蛋糕
但係 佢哋嘅蛋糕香味 真係會令人停下腳步👣

再抬頭一望 就會見到個對好誇張嘅口味門牌…
每次都比佢哋蛋糕嘅香氣吸引 今次終於屈服了

但係事實話俾我聽 係好食架 比預期中還要好
而且加咗骯髒面之後嘅賣相真係好靚 有格格脆
令人不禁諗返起我童年食格格脆做早餐時嘅回憶
雖然鹹蛋黃加奶黃好似好邪惡 不過呢個都oK👌🏻
食完之後 都幾有飽足感 但係就好想再食多件Hehe…
🖤🤍🖤黑芝麻擂沙黑芝麻🖤🤍🖤

呢款蛋糕嘅餡料就係黑芝麻湯圓入邊嘅黑芝麻醬
係流沙架 係流沙架 係流沙架 真係令人好激動

一打開蛋糕盒已經聞到好香濃嘅黑芝麻香味
黑芝麻醬綿密 香甜 但又甜而不膩 口感極佳

黑芝麻醬嘅味道都幾重 但係無蓋過蛋糕嘅雞蛋香
黑芝麻醬又夠滑 真係好似食緊巨大化湯丸咁…

@heiyuen_bakery 會唔會考慮整埋花生醬味🤓
兩款蛋糕都好屬軟 綿密 而且相信係少油少糖
成分天然簡單 但係品嚐到滿滿嘅心機同埋愛
蛋糕食唔哂可以室溫存放3日 再食都係咁鬆軟
如果再食唔晒就要擺落雪櫃啦 凍食一樣咁滋味
如果想加熱仲可以用電飯煲 不過我已經秒清了…
聽過老闆介紹 都知道深水埗比較多老人家幫襯
今次我都有機會俾咗兩款蛋糕 比我婆婆試食👵🏻