2023-12-08 78 浏览
心思思想試下川菜,估唔到一搵就搵到一間受歡迎嘅菜館。沒有自選辣度,但整體辣度容易接受,對於食開小辣既我嚟講絕對唔使擔心,而睇餐牌更發現佢地有唔辣既選擇。 🤍招牌四川涼麵幾乎每枱必點,所以才會叫招牌吧!幼麵麵質軟硬適中,一把夾起連同爆香既辣椒辣油送入口,辣中帶甜,值得一試!🤍蒜泥白肉第一次食甜辣口味嘅白肉,蒜味唔算重,越食越開胃🤍糖醋里脊其實就係咕嚕肉既啖啖肉版本,唔使咬骨食得好爽! 外皮沾上開胃甜酸醬炸得香脆,里脊肉有咬口,肉食者必叫🤍重頭戲— 招牌重慶水煮魚 用筷子一夾,超級嫰滑嘅水煮魚好容易就分開左兩半,魚肉肉質鮮嫩,一口下肚,香!加埋煙煙韌韌紅薯粉,夠曬飽肚🤍清炒萵筍絲食太多油膩野,叫一碟爽口的萵筍絲就最適合不過了,清清地用蒜蓉調味已好足夠四姐川菜 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓

🤍招牌四川涼麵

🤍蒜泥白肉
第一次食甜辣口味嘅白肉,蒜味唔算重,越食越開胃

🤍糖醋里脊

🤍重頭戲— 招牌重慶水煮魚

🤍清炒萵筍絲

四姐川菜 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓

2023-12-08 28 浏览
香港人都幾鍾意食辣,所以都有唔少川菜既餐廳,不過食過好多川菜餐廳都覺得被港式化,感覺無咁正宗。呢個四姐川菜真係算係香港食到最好食既川菜,一定要推介,係深圳都食唔到呢個質素。食中菜最好就係多啲人食,可以食多啲唔同菜式,今晚我地四個人叫到成枱都係,食得好滿足。四川涼麵同水煮魚都係基本食川菜必點,四姐呢間都一定要叫,味道夠正宗。另外個川式椒鹽蝦都好好食,啲蝦鬚同蝦頭都有處理過,所以連殼一齊食都冇問題,啲殼好脆同香口,唔怕殼有味,蝦肉無味。
2023-12-07 30 浏览
因為第一次來銅鑼灣的四姐川菜吃晚餐的時候,食物都很高質,有點想念,哈哈~所以今晚下班之後跟哥一起來用餐。 menu上的選擇不少 酸菜魚魚的份量超大,而且酸菜的酸味與魚的鮮美完美結合。 酸菜魚味道酸辣可口,質素很高!!紅油豬耳豬耳很有嚼勁,口感十分棒。紅油的香辣味道與豬耳相互襯托,讓人回味無窮。蒜泥白肉白肉切得很薄,入味均勻。蒜泥的香氣與白肉的鮮嫩口感相得益彰,每一口都讓人感到滿足。西芹炒牛肉牛肉份量十分豐盛,而且牛肉的口感嫩滑多汁。搭配脆爽的芹,這道菜既有嚼勁又有豐富的口感層次。鮑菇炒片片鴨片片鴨的份量十分慷慨 而且鮑菇完美地吸收了鴨肉的香味。這道菜的口感豐富,味道鮮美~
所以今晚下班之後跟哥一起來用餐。

menu上的選擇不少

酸菜魚

魚的份量超大,而且酸菜的酸味與魚的鮮美完美結合。
酸菜魚味道酸辣可口,質素很高!!

紅油豬耳
豬耳很有嚼勁,口感十分棒。

紅油的香辣味道與豬耳相互襯托,讓人回味無窮。

蒜泥白肉
白肉切得很薄,入味均勻。

蒜泥的香氣與白肉的鮮嫩口感相得益彰,每一口都讓人感到滿足。

西芹炒牛肉

鮑菇炒片片鴨
片片鴨的份量十分慷慨

2023-12-06
  • 蒜泥白肉
  • 酸菜魚
  • 紅油豬耳
好多人都將川菜同辣椒畫上等號, 以為全部都好辣🌶,我都以為自己一定食不到水煮魚🐠啦! 最近第一次親身去食川菜先知, 原來都有幾個辣度可以選, 原來我都仲可以食到小辣🌶喎🫣而且, 呢間較高質既四姐川菜擁有超過三十款不辣菜式, 總有幾款啱完全不善辣嘅朋友👍🏻。餐廳位於旺區銅鑼灣既百樂中心10樓,原來都幾人氣, 食客有本地香港人,仲有好多外國人, 日本, 韓國人來食,7點半都已經坐滿人。 四姐川菜套餐🌶,HKS360/位套餐有涼菜+熟菜, 份量就會跟據人數而定, 二個人用膳就會有2個涼菜+3個熱菜。 涼菜- 點了「招牌四川涼麵」「重慶口水雞」🐔🩵超級推介招牌四川涼麵🍜!! 真係好惹味, 醬汁辣度係慢慢滲出來, 而且幼麵麵質爽彈, 掛汁一流,真係會食上癮的涼麵!🩵口水雞🐔醬汁都好惹味十足,但辣味唔會覆蓋咗雞味,雞肉嫰滑,作前菜一流! 熟菜- 點了「招牌重慶水煮魚🐠」「重慶辣子雞🐔」「川式五花肉炒椰菜花」🩵招牌重慶水煮魚必叫, 份量十足! 魚肉超級嫩滑, 而且完全無骨, 唔洗驚會哽親🤭! 水煮魚面頭有一層辣油同辣椒,辣味雖刺激但又唔會過搶, 香氣四溢😋加入泡椒醬汁後辣度十足🌶底下有大量芽菜同水晶

四姐川菜套餐🌶,HKS360/位

涼菜- 點了「招牌四川涼麵」「重慶口水雞」🐔

底下有大量芽菜同水晶薯粉,好闊好厚身煙靭薯粉好有嚼口,沾滿個湯汁, 簡直係精髓所在, 好正🥰
🩵重慶辣子雞嘅雞件細細粒, 由辣子雞🐔同辣椒、蒜片🧄 、香料炒成。
🩵點左川式五花肉炒椰菜花不辣的, 可以中和下今日既味蕾, 幫助消化。

最近食多咗增磅不少🫣, 加上未來幾日天氣終於轉冷,辣椒🌶具有促進血液循環的作用,改善怕冷症狀, 又可以加速新陳代謝以達到燒脂,小妹建議可以食些少辣嘢暖下胃keep下身型,一舉兩得😏✌🏻

📍 四姐川菜 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓
2023-12-06 25 浏览
是日到銅鑼灣吃飯,一位$360 ,兩位起~可選兩個涼菜+三至四個熱菜~這間川菜的辣度不大,吃不到辣的朋友都沒問題~——————————————————————🥒 蒜蓉青瓜青瓜爽脆,蒜蓉碎很充足,很爽脆開胃。🐔 麻辣口水雞雞肉很嫩滑,微辣的口感不錯。🦐 川式椒鹽蝦每隻蝦連蝦殼炸得爽脆可口,椒鹽味道均勻,充滿每一隻蝦~🥬 清炒萵筍絲萵筍絲清爽,份量很足!🐟 招牌重慶水煮魚願以為這水煮魚會十分辣,但大約是我吃開的微辣左右吧。吃不慣辣的朋友就覺得很不錯。魚肉的質地軟滑,吃落味道不錯!如果辣味重些應該會更惹味。
——————————————————————
🥒 蒜蓉青瓜
青瓜爽脆,蒜蓉碎很充足,很爽脆開胃。

🐔 麻辣口水雞
雞肉很嫩滑,微辣的口感不錯。

🦐 川式椒鹽蝦
每隻蝦連蝦殼炸得爽脆可口,椒鹽味道均勻,充滿每一隻蝦~

🥬 清炒萵筍絲
萵筍絲清爽,份量很足!

🐟 招牌重慶水煮魚

2023-12-05 23 浏览
朋友鍾意食辣野,每次聚會一定會去食川菜,留意到百樂中心有間四姐川菜,一於去試下♥ 蒜泥白肉 $88嗌咗個前菜,濃郁既蒜香味配上辣油面頭有香蔥,白肉完全入哂味超香!作為前菜好開胃♥ 酸菜魚 $248有2個size我哋兩個人就嗌咗一份細嘅,食川菜必點嘅酸菜魚!今次一樣唔例外🥳個酸菜魚好有驚喜,啲魚肉勁滑溜份量都唔少食極都仲有!湯入面仲有入哂味既薯粉平時通常要另外加呢度竟然配埋! 酸辣度亦都啱啱好♥ 肉末土豆絲 $78份量係超多!土豆絲仲要係勁飽肚所以都食唔晒🙈薯仔簡單配上肉碎炒香已經好好食,加多碗白飯黎送應該好正♥ 四川擔擔麵 $78有別於平時上海野食嘅擔擔麵,四川風味嘅就係以帶辣既秘製醬汁面頭加上花生碎,撈勻一齊食好惹味,辣又帶麻既感覺好過癮,

♥ 蒜泥白肉 $88

♥ 酸菜魚 $248

♥ 肉末土豆絲 $78

♥ 四川擔擔麵 $78

2023-12-05 26 浏览
天氣轉涼,最啱係食啲辣嘢暖身,黎左食川菜,揀咗幾款涼菜熱菜~青椒皮蛋,香辣下飯重慶口水雞,雞肉鮮香,肉質緊實川式椒鹽蝦,鹹鹹香香,皮脆夠干身招牌重慶水煮魚,鮮咸麻辣,辣道有後勁,魚肉厚薄適中,底下有煙煙韌韌嘅寬粉,爽脆嘅芽菜,非常抵食,魚肉超多川式五花肉炒菜花,五花肉切薄薄一片炒至乾身不會油膩總括而言,今晚食物好高質,可以巧妙運用香料,令菜式味道更高一個層次,喜歡川菜和香辣嘅朋友,絕對要來試一試。

青椒皮蛋,香辣下飯

重慶口水雞,雞肉鮮香,肉質緊實

川式椒鹽蝦,鹹鹹香香,皮脆夠干身

川式五花肉炒菜花,五花肉切薄薄一片炒至乾身不會油膩

2023-12-03 19 浏览
入到四姐川菜好有私房菜既感覺,平時食川菜都係散叫,佢呢到係按人頭收費,$360/位。同男朋友2個人去食,咁就可以點2款前菜、3款熱食,辣道可以再自己adjust,份量都幾足,食完曬我地都好夠飽涼拌涼瓜:涼瓜食落清脆爽口,完全無苦味,食落仲有甘味,面頭仲有少少辣椒椒調味蒜泥白肉:個味道似係自己調配,同平時出面食開既味道唔同。白肉切到好薄身,連埋蒜泥食落去好爽身好惹味川式五花肉炒菜花:五花肉既脂肪分佈好均勻,連埋食落爽口既菜花,好惹味,好岩送飯一齊食 炸子雞:食落個皮好夠脆,骨都好入味香辣香辣,雞肉咬落好嫩滑水煮魚:一到冬天,比較鍾意食水煮魚或者酸菜魚暖暖胃,呢道水煮魚份量都幾好多,魚片食落好嫩滑,辣度岩岩好,而好鍾意佢帶麻香,入面再配芽菜、寬粉,寬粉索曬味,食落幾煙韌同惹味

炸子雞:食落個皮好夠脆,骨都好入味香辣香辣,雞肉咬落好嫩滑

2023-11-30 30 浏览
這裡主打正宗口味的四川菜,聽得出來員工以及很多客人都來自四川,晚市統一收每位$360,根據人數來選擇指定菜的數目,自由度很高,也很適合選擇困難症的我!大家想起四川菜應該都覺得只有辣菜吧?這裡很貼心特別標示出不辣的菜,讓不吃辣的人都有選擇,我跟朋友兩個人共選了兩個涼菜和三個熱菜🔹️ 招牌四川涼麵前菜一定要選它的招牌--四川涼麵麵條偏幼身  質地彈牙👍🏻加入葱花、炒過很香既辣椒籽和特製醬汁拌勻後吃其實不太辣 反而麻感比較重很好吃❗️🔹️ 蒜泥白肉調味很香 但不會太刺激白肉在煮的過程中已把多餘油分逼出來所以吃下去不油膩 紅油和蒜泥結合的味道很惹味開胃😋🔹️ 鍋粑回鍋肉平時比較少機會吃到這道菜鍋粑炸得脆脆的很香口 配著回鍋肉吃非常搭 🔹️ 酸菜魚魚肉滿滿  特別喜歡它的湯底外面餐廳多數賣的酸菜魚湯底偏清和油但這裡的湯底是熬過的 口味偏溫和  單喝也好喝裡面還有粉絲  吸收湯汁一絕🤩🔹️ 清炒萵筍絲每條萵筍切的厚度都很平均雖然上菜時有少許湯汁浸在萵筍絲下面但沒想到萵筍絲的口感依然非常爽脆👍🏻味道清甜很清新 點了肉的話很建議點這道菜來平衡一下

🔹️ 招牌四川涼麵

前菜一定要選它的招牌--四川涼麵
麵條偏幼身  質地彈牙👍🏻
加入葱花、炒過很香既辣椒籽和特製醬汁拌勻後吃
其實不太辣 反而麻感比較重

但沒想到萵筍絲的口感依然非常爽脆👍🏻
味道清甜很清新
點了肉的話很建議點這道菜來平衡一下

• 招牌四川涼麵
一直知道銅鑼灣耀華街有間四川私房菜,但遲遲都未去試.趁中午有時間就上樓初嚐. 環境雖小,但地方企理舒適.眼見店內高朋滿座,既有中國人,韓國人,又有日本人,果然名不虛傳!🔸夫妻肺片($88)牛𦟌薄片加上牛肚,一點都不韌.雖然有滿滿紅油但唔太辣,反而芫茜味道更濃的更突出.作為涼菜非常不錯🔸沸騰水煮魚($248小)魚肉份量多,而且肉質厚身,雪白滑溜,並且無骨.湯底酸味比重,高過辣味.非常好送飯.內裡有大量芽菜同寬粉墊底,寬粉Q彈,食落軟糯🔸重慶口水鷄($88)辣度不強,略帶醋香味.雞隻斬得大件,而且冇多餘脂肪,感覺更放心連同滑溜雞皮一同入口🔸川式椒鹽蝦($168)蝦隻雖然不大但經走油後,變得超鬆脆,連殼食都冇問題!椒鹽味道好惹味,亦不過鹹,下酒一流

🔸夫妻肺片($88)

🔸沸騰水煮魚($248小)

🔸重慶口水鷄($88)

🔸川式椒鹽蝦($168)

2023-11-28 30 浏览
今日lunch同同事試呢間四姐川菜,朋友係米線小辣level,而我就只有五少辣level,我哋坐低叫咗兩個熱菜兩個涼菜,叫咗招牌嘅四川涼麵,紅油抄手,水煮魚,回鍋肉。四川涼麵係辣醬配上撈麵,第一啖食落口唔太辣,但點知後勁凌厲,我朋友食得越辣越過癮,而我就剛剛好可以接受。水煮魚相比起上嚟唔算太辣,而且份量好足,我諗每個人至少食咗七至八舊魚,加上芽菜同埋薯粉,性價比好高。紅油抄手辣度都係可以接受,有七至八粒,每粒都好Juicy。醬汁回鍋肉都係好大碟,每人最少七至八塊,味道香濃,配埋飯食效果更好。埋單都係五百幾,銅鑼灣食川菜首選,份量足味道正。

紅油抄手辣度都係可以接受,有七至八粒,每粒都好Juicy。

埋單都係五百幾,銅鑼灣食川菜首選,份量足味道正。
2023-11-28 30 浏览
📍 四姐川菜 Sijie Sichuan Restaurant🌍銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓10/F, Bartlock Centre, 3 Yiu Wa Street, Causeway Bay📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝ 好多外國人嘅川式私房菜,位位$360▸招牌四川涼麵 ◂✿ 必點,椒麻鮮香,辣醬入應該加花椒粉碎同橄欖菜,佢最吸引既地方係麵積,超有口感!✿ 超級好食,份量唔少都覺得唔夠喉,絕對值得擁有2份~▸夫妻肺片 ◂✿ 香菜同香辣的組合,令一個平時不吃香菜都愛上~✿ 花生炸到勁香脆,忍唔住叫左枝啤酒佐佐✿ 牛肚爽口,片大而薄。▸川式椒鹽蝦 ◂✿ 椒鹽勁出色,用左生熟蒜香氣同味道非常有層次!✿ 蝦炸到勁香脆,連殼食不覺硬▸水煮牛肉 ◂✿ 牛肉軟滑入味,有少少豆瓣醬味道~▸酸菜魚 ◂✿ 魚肉勁厚身大片, 酸菜魚黎講算比較溫和,唔會太辣/太酸

🌍銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓

📝整體評分:8/10

好多外國人嘅川式私房菜,位位$360

▸招牌四川涼麵 ◂
✿ 超級好食,份量唔少都覺得唔夠喉,絕對值得擁有2份~

▸夫妻肺片 ◂
✿ 香菜同香辣的組合,令一個平時不吃香菜都愛上~
✿ 花生炸到勁香脆,忍唔住叫左枝啤酒佐佐
✿ 牛肚爽口,片大而薄。

▸川式椒鹽蝦 ◂
✿ 椒鹽勁出色,用左生熟蒜香氣同味道非常有層次!
✿ 蝦炸到勁香脆,連殼食不覺硬

▸水煮牛肉 ◂
✿ 牛肉軟滑入味,有少少豆瓣醬味道~

▸酸菜魚 ◂
✿ 魚肉勁厚身大片, 酸菜魚黎講算比較溫和,唔會太辣/太酸

2023-11-27 44 浏览
之前去過銅鑼灣百樂中心,知道入面有好多特別餐廳,但點都估唔到原來呢個地方竟然有我最中意食既川菜,餐廳入面個裝修當然非常中式,雖然地方唔大,但環境都好靜同埋坐得好舒服,有別於其後他既中式茶樓。招牌四川涼麵上網睇原來呢個四川涼麵係招牌菜黎,一場黎到緊係要試一試喇,估唔到原來份量都幾大碟,輕輕將佢撈混已經令到每條麵都掛既汁,面頭有好多辣子,以為佢會好辣,但其實都接受得到,非常開胃。四川擔擔麵由於我地都唔知原來個四川涼麵咁大份,所以想叫多個麵,不過錯有錯著,無想過原來呢個擔擔麵都有驚喜,唔係一般餐廳既擔擔麵咁多湯,反而少少汁其實已經好夠味,而且重有濃濃既花生味。酸菜魚賣相非常吸引,酸菜份量多,好開胃,最重要係魚肉非常厚身同埋好滑,基本上唔需要用太多辣椒去調味,用魚熬出黎既湯係特別鮮甜,加上酸菜既酸,已經令到成件事好出色,另外個湯入面亦都加上粉絲墊底,非常夠飽。紅燒牛肉牛肉份量多,而且肉質非常淋,牛肉味道亦都好重,加上萵筍一齊整,絕對無話邊樣食物個味搶d,大家都色香味俱全,如果配飯會更加惹味!

招牌四川涼麵

四川擔擔麵

酸菜魚

紅燒牛肉
⭐️評分:8/10-環境細小但像私房菜,多種香噴噴川菜選擇套餐兩人選2個小菜3個熱食🤤分量好多-✳️招牌四川涼麵👍👍略軟的麵條更好地吸收麻辣香油其貌不揚,但香口誘人-✳️蒜泥白肉 相對薄身爽口,拌醬汁好過癮-✳️招牌重慶水煮魚 👍👍👍🐟魚肉好滑!麻辣味香濃雖然好多乾辣椒🌶在表面,但不會嗆口又麻又香,超誘人-✳️糖醋里脊肉質厚身,里脊肉偏爽口酸甜汁無人不歡但注意這不是酸甜骨🤣-✳️辣子雞軟骨👍👍香酥爽脆雞軟骨獨有的粒粒咬口加重脆感香口一粒粒更易入口-驚見旁邊兩人點了十隻大大隻 🦀🦀好吸引!!!!--⭐味道 8/10⭐️特色 8/10⭐️環境 7/10⭐️性價比 8.5/10 ⭐️服務 8.5/10
⭐️評分:8/10
環境細小但像私房菜,多種香噴噴川菜選擇
套餐兩人選2個小菜3個熱食🤤分量好多
✳️招牌四川涼麵👍👍
略軟的麵條更好地吸收麻辣香油
其貌不揚,但香口誘人
✳️蒜泥白肉
相對薄身爽口,拌醬汁好過癮

✳️招牌重慶水煮魚 👍👍👍
🐟魚肉好滑!麻辣味香濃
雖然好多乾辣椒🌶在表面,但不會嗆口
又麻又香,超誘人

✳️糖醋里脊
肉質厚身,里脊肉偏爽口
酸甜汁無人不歡

⭐️服務 8.5/10
  • 招牌重慶水煮魚
  • 重慶辣子雞
2023-11-21 28 浏览
今天去了銅鑼灣一間食川菜的樓上餐廳叫四姐川菜,環境寬敞,格局似酒樓,每人$360元,可以點2款涼食,3款熱食😃招牌四川涼麵🍜涼麵麵條彈牙,配上醬汁,味道麻辣,十分惹味😋夫妻肺片牛肉切成一片片,好易入口,而牛肚好爽口,配上辣油,酸酸辣辣😝川式宮保鷄丁🐔鷄肉切成一粒粒,混合花生,蔥,薑片,辣椒,味道麻辣,十分滋味😝紅燒牛肉🐮紅燒牛肉炆得好淋,有牛味,伴有萵苣片,味道清新😚糖醋里脊糖醋里脊炸得香脆可口,配上糖醋汁好開胃😋🎇四姐川菜🎈銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4/5抵食: 4/5

招牌四川涼麵🍜
涼麵麵條彈牙,配上醬汁,味道麻辣,十分惹味😋

夫妻肺片

川式宮保鷄丁🐔

紅燒牛肉🐮
紅燒牛肉炆得好淋,有牛味,伴有萵苣片,味道清新😚

糖醋里脊
糖醋里脊炸得香脆可口,配上糖醋汁好開胃😋

🎇四姐川菜
🎈銅鑼灣耀華街3號百樂中心10樓