2018-09-11
香港人一向愛吃拉麵,就算是日本過江還是本地拉麵店都是趨之若鶩,有時甚至要喺門口大排長龍,亦在所不惜。我不是一個拉麵痴,但都幾鍾意食拉麵既。很早前得知,有部自助點菜機點拉麵,進駐了荃灣,瀏覽過網上食評,見評價正面,所以趁周末閒著,就決定拉埋朋友一起到訪。拉麵在香港來說都算食得多,但一間自助落單既拉麵店香港真係未試過見到,佢既運作都同日本既好相似,一部點菜機,可以自己柯打令我又想起日本的旅行...因為間間都係自助式點菜很方便!今日終於係荃灣【團日式拉麵】嘗試用自助落單機去點拉麵啦,真係幾得意。自助機操作好簡單,一睇就會明白!逐個逐個Step跟住,4個Step就已經可以完成!只要按你想食既野,按一個制就可以!如果想要追加,都係直接按你想追加既食材就得了,亦可揀麵條、走葱等等...Step3:選好了之後,直接投入紙幣或者散子就會出票Step4:拎左張票就可以入去搵位開餐!操作方法唔算複雜,如果唔識都可以搵員工求救架!門口已經話你知拉麵主要有四個款式分別有:「魚介拉麵,黑蒜油拉麵,辛味拉麵,櫻花蝦拉麵」除左有唔同拉麵款式,佢仲可以揀麵條揀曲麵同直麵,可以滿足唔同客人既喜好。每款拉麵都各有特色,起
自助機操作好簡單,一睇就會明白!
逐個逐個Step跟住,4個Step就已經可以完成!
只要按你想食既野,按一個制就可以!
Step3:選好了之後,直接投入紙幣或者散子就會出票
門口已經話你知拉麵主要有四個款式
分別有:「魚介拉麵,黑蒜油拉麵,辛味拉麵,櫻花蝦拉麵」
每款拉麵都各有特色,起初我都心大心細唔知揀邊款好,最後還是決定試了黑蒜油拉麵,而我朋友就選了櫻花蝦拉麵。
入面環境舒舒服服,日本正宗拉麵店的感覺
同埋都有日式畫既擺設同牆身,日本Style盡現眼前!
黑蒜油拉麵
一嚟到蒜油味感覺好強烈,滿滿的蒜都在麵上,每一口都食到蒜,佢既蒜食得出有烹調過架,會有一點點的苦但是可以接受的,因為呢種苦味可以令到每一口麵食落都好香口。
而拉麵既湯好濃郁,可能幾碗都係以豚骨湯底做base,飲落去都唔算太油膩,但係有少少咸,師傳話湯底係用60斤豬骨及豬手熬十幾個鐘,然後每一款再加上自製醬油、拉麵醬及調味所以唔會同其他拉麵店撞!鐘意食重口味既人一定要試下呢!
拉麵入面仲有叉燒,溫泉蛋,仲有紫菜,一碗麵應有既東西佢都有,麵條由日本運來,曲麵或直麵鍾意邊一款可以自己揀!
叉燒就有2塊,唔肥唔瘦,剛剛恰到好處,雖然唔算係厚身,但係就幾大塊而且肉質好軟腍腍塊叉燒配埋個湯底非常入味添!
溫泉蛋也有驚喜,不是只有一半的,很少拉麵會使用原隻雞蛋。食得出雞蛋有腌製過,蛋白有少少咸味,有點像茶菜蛋般,而且一咬落去,蛋黃是流心的,一不小心就會瀉出來,再加少少湯一齊入口,真係好正。呢款好好食!
櫻花蝦拉麵
呢碗屬於有點咸既拉麵,不過佢既咸有別於黑蒜油既咸,呢碗反而好明顯會食到蝦既味道,整個感覺是不同的。可能有日本蝦油同埋拉麵醬,蝦香濃郁,鍾意海鮮鹹鮮味嘅就一定要試!
主角是櫻花蝦,同樣麵上也是鋪了很多櫻花蝦,未食都已經覺得好睇啊。
櫻花蝦既份量都幾多,每一口都可以食到櫻花蝦,除左可以品嚐到蝦既鮮咸味,同時也嘗到蝦的口感,所以我覺得呢碗櫻花蝦拉麵都幾特別。但配左蝦既時候豚骨湯底既湯無咁濃味,反而卻有明顯蝦既味道,口感以及味道係好正既!
呢碗拉麵叫左直麵好索湯啊!但比起曲麵質感上冇咁彈牙呢!
除左拉麵,最後仲買左2枝幾特別既汽水分別係富士山可樂以及信州蘋果梳打。
富士山可樂味道有點似波子氣水加可樂,唔會好甜,冰冰凍凍,飲得很清涼,似完濃濃既湯再飲一支就最好不過。
信州蘋果梳打也是我推介之一,只因一個理由,因為佢蘋果味道真的很重。不過也對於我來說,佢有點甜,但這種甜是蘋果的甜算係好清新。
所以話呢有時候唔係日本過江龍先至好嘅,有啲人會為左部自助點菜機黎試試,但試完之後就知道其實個重點係食物質素上面,有心都可以做得好好!...山長水遠黎,總算冇失望!!