2018-08-13 160 浏览
係荃灣做完hair treatment,當然要去醫下肚!記得之前介紹過荃灣有一間拉麵店係自動販賣機,要買咗票先,好似日本既傳統拉麵店咁😆叫咗2個飲品先,一個蘋果梳打🍎($22) 一個白提子梳打🍇($22) 有氣既果汁,比我想像中好飲。果汁味好天然,又唔會話好甜。拉麵揀咗一個黑蒜油($83),一個櫻花蝦湯底($88) 呢度有得揀曲麵或者直麵,2個麵都係揀咗曲麵,因為曲麵較彈牙~ 黑蒜油蒜味十分濃郁,每啖麵都吸收到好濃既湯~ 而櫻花蝦都好濃,而且食落好鮮好惹味,仲有無敵流心蛋,形容唔到既好食,煮得啱啱好👍🏻

拉麵揀咗一個黑蒜油($83)
,一個櫻花蝦湯底($88)
2018-08-13 477 浏览
在我印象之中,最經常會使用自助點餐機的香港餐廳,肯定非快餐店「麥X勞」莫屬,現在幾乎所有的香港「麥X勞」分店,都幾乎一定有「自助點餐機」,只是自選漢堡功能已經消失於一般「麥X勞」分店之中。至於「麥X勞」的自選漢堡,現在只能在金鐘的「麥X勞NEXT」裡面才能嚐試得到,現在「麥X勞」的自助點餐機,只是一般方便食客點餐的售票系統而已。反而我直到現在這一刻,才能在荃灣「大屋街」,近着「新村街」「嘉X冰廳」的地方位置,才發現另一間以輕觸式螢幕自助售票機,代替傳統人手點餐,以及點餐紙的日本拉麵餐廳。這間位於荃灣「大屋街」的日本拉麵餐廳,店名叫做「團日式拉麵」。其實我去到荃灣「大屋街」,幫襯「團日式拉麵」的同時,我是對店名抱有一點點的懷疑態度。如果這間荃灣日本拉麵店的店名只叫「團拉麵」的話,我反而會覺得店名會變得更平易近人多一點,店名更容易讓人記得住。由於我來到「團日式拉麵」的時候,雖然食店還處理中場休息時間,但是大閘仍然半關的食店,店外已經累積大量有意幫襯,正在輪候「團日式拉麵」自助售票機的食客。「團日式拉麵」的自助售票系統讓我有點疑惑,為什麼「團日式拉麵」明明已經刻意模仿日本本土的拉麵店的售票模

「團日式拉麵」的自助售票系統讓我有點疑惑,為什麼「團日式拉麵」明明已經刻意模仿日本本土的拉麵店的售票模仿,還刻意從外地購入自助售票機幫襯處理食客,為什麼「團日式拉麵」的等候時間反而比我預期來得長?

我絕對不是講笑,食客在「團日式拉麵」排隊等候購票,都只是漫長等候「團日式拉麵」過程的開端而已。就以我個人購票過程做例子,我就足足花了三十三分鐘,成功購票後還要再等下去,才能吃到我的拉麵。

亦即是話,我在「團日式拉麵」門外等候購票,然後再等候入座享用拉麵的過程,是名副其實的「未見官先打三十大板」,叫人等到失去耐性的食店銷售系統。

其實「團日式拉麵」的自助售票機,的而且確是跟我在日本東京拉麵店,見過的自助售票機系統都十分相似,唯一不同應該是「團日式拉麵」售票機還有顯示螢幕作輔助,比日本本土的售票機來得更複雜而已。

而且「團日式拉麵」售票機裡面實際售賣的食品,其實就只得四款拉麵,「魚介拉麵」、「黑蒜油拉麵」、「辛味拉麵」跟「櫻花蝦拉麵」。

除此之外,「團日式拉麵」售票機按鈕就只剩下拉麵細項選擇,包括「直麵加底」跟「曲麵加底」(讀者們緊記一點,日本所謂的「加底」,正確叫法應該叫「替玉」才對),以及其他樽裝飲品而已。

食客選擇了自己想食的「團日式拉麵」拉麵口味之後,自助售票機的顯示螢光幕上面,就開始顯示了與拉麵有關的細項選擇,例如選擇麵條粗幼,以及拉麵是否需要「走蔥」等的選項。

我選擇了售票機螢幕裡面顯示出來的選項之後,售票機螢幕就進入下一步的階段,要求食客確認他們選擇的拉麵口味跟細項,還有購買拉麵的數目,最後才能入錢付款。

「團日式拉麵」售票機跟「麥X勞」售票機的最大分別,當然就是前者需要食客直接入錢,後者只接受八達通、信用卡或者拿着售票機發出的單據,到收銀櫃檯付款而已。

而且「團日式拉麵」的售票機,原則上都會願意接受食客使用鈔票付款,問題只是「團日式拉麵」確認鈔票的能力仍有改善空間,所以經常都會出現拒收鈔票,吐回鈔票出來,要食客反覆再嘗試入錢這麽麻煩。

結果我終於等到了,可以正式使用「團日式拉麵」購票機的機會。但是我對「團日式拉麵」售票機裡面其他的飲品,暫時都未有太大興趣。

結果我終於決定了,暫時只購買一碗「櫻花蝦拉麵」,其他的樽裝飲品我就不考慮了,最後價錢一共需要收,不算便宜的港幣八十八元。

不過,「團日式拉麵」對我來說,食店真正要面對的問題不是價錢,而是「團日式拉麵」廚房師傅與店員們,他們製作拉麵的速度,始終追不上食客因為使用售票機點餐,因而變快的點餐速度。

「自助售票機」這些玩意,如果放到像「麥X勞」這些大型連鎖快餐店的話,都勉強能夠支撐得住,反而在香港裡面的日本拉麵餐廳,面對自助售票機這種餐飲安排,就未必能夠適應過來了。

我幾經辛苦之下,終於成功經過「團日式拉麵」的自助售票機,購買到一碗「櫻花蝦拉麵」,「團日式拉麵」的「櫻花蝦拉麵」本身附送了一枚流心雞蛋,而且是原隻沒有切開的版本。

等到我成功購票後,還需要等候「團日式拉麵」店員安排座位,我才能進入餐廳內部範圍,繼續等候「團日式拉麵」廚房師傅製作拉麵完成為止,我在店內外不斷苦等拉麵,是名副其實的「我等到花兒也謝了」。

我繼續坐在「團日式拉麵」廚房前的吧檯座位上,繼續慢慢地苦等他們製作的「櫻花蝦拉麵」。「團日式拉麵」雖然都有電視機,但是「團日式拉麵」電視機,只是播放日本流行音樂片,我知道後立刻放下有關的「心頭大石」。

「團日式拉麵」的廚房師傅,面對餐廳場內場外大量正在等候購票,以及等候拉麵的食客,仍然繼續他們不慌不忙,完全沒有擔心問題的神態,神態自若地製作拉麵。

我在「團日式拉麵」等到接近了四十四分鐘,才等候到我的「櫻花蝦拉麵,連同一枚流心的半熟蛋,終於送到我的面前。

「團日式拉麵」的「櫻花蝦拉麵」外型,跟我之前曾經在屯門幫襯過「龍X麵」,還有牛頭角得寶商場的「一生X麵」食過的「櫻花蝦拉麵」十分相似。

不過「團日式拉麵」的「櫻花蝦拉麵」,櫻花蝦份量只是覆蓋到拉麵大約不到一半的位置,剩餘在拉麵碗面的,主要是流心雞蛋、豚肉叉燒以及一大片的紫菜。

我最初一直誤以為「團日式拉麵」的拉麵,連流心雞蛋都需要以自助售票機另外自行選購,所以曾經為沒法在自助售票機選擇「流心蛋」而擔心。

結果「團日式拉麵」的「櫻花蝦拉麵」實際製成品,還是連同原隻「流心蛋」在碗面,不需要我再為它操心。「流心蛋」的蛋漿雖然不算很熱,但是雞蛋的蛋漿仍然呈半熟流心狀態,蛋味尚可,沒有太大問題。

「團日式拉麵」「櫻花蝦拉麵」的味道重點,始終都是在甜濃味道的櫻花蝦湯底裡面。「櫻花蝦拉麵」即使表面的櫻花蝦不算很多,但是「櫻花蝦拉麵」湯底的味道還是很甜。
櫻花蝦拉麵

相對來說,「團日式拉麵」「櫻花蝦拉麵」的豚肉叉燒不算很大塊,體積小到被其他配料,例如「櫻花蝦」所蓋過了,口感變得微不足道,我自己都忘記了。

所以一直不是很理解,為什麼「團日式拉麵」的「櫻花蝦拉麵」價錢不便宜,但是「團日式拉麵」製作「櫻花蝦拉麵」還需要花太長時間。

至於「櫻花蝦拉麵」的麵條,我選擇拿比較有口感的「曲麵」,「曲麵」質地比較硬,亦屬於比較耐嚼的麵條。雖然「團日式拉麵」的「櫻花蝦拉麵」味道還不錯,但是我對「團日式拉麵」的售票機跟廚房製作時間就不敢恭維了。

或許「團日式拉麵」以售票機方式運作是製造賣點,吸引客人光顧,奈何「團日式拉麵」人手配合卻不似預期,令到「櫻花蝦拉麵」製作時間因快得慢。空有自助售票,但是服務效率有改善空間的拉麵店,試一次已經足夠。
2018-06-24
2018-08-12 108 浏览
早在個幾月前晚上經過呢間拉麵店.本想入去試食.點知湯底賣哂.一行朋友就沒有機會試食。所以一直都記住呢間要去試既食店難得昨晚放工在荃灣.所以就呢度試下.門口放左部自助拉麵機.湯底只有3款選擇.直麵和曲麵兩款.最後我選了黑蒜湯底曲麵85蚊.由於張相沒有顯示有蛋.所以我外加一隻10蚊溫泉蛋.禁完之後就入店坐低.大概10分鐘一碗熱辣辣的拉麵就送到面前.湯底有點像出前一丁黑蒜味.本身鍾意食拉麵都會落7味粉加辣.但此店沒有提供😔麵質方面軟硬適中.朋友點了另一款湯底濃郁.但豬肉片的豬味很重.口感一般.可能輕輕燒一下比較好.Ps:每款麵都有豬肉及溫泉蛋架.

難得昨晚放工在荃灣.所以就呢度試下.
大概10分鐘一碗熱辣辣的拉麵就送到面前.

黑蒜曲麵加溫泉蛋

麵質方面軟硬適中.

Ps:每款麵都有豬肉及溫泉蛋架.

我同男朋友係拉麵狂熱者🍜荃灣拉麵店幾乎試匀哂聽到有自助買拉麵 即刻嚟左食自助機買既程序幾簡單而且會有員工喺度教你所以好快就買好!我食左櫻花蝦拉麵 雖然面頭啲蝦乾唔算話好脆身同有味道 但就帶到蝦湯既感覺😂仲有中意麵身有咬口既朋友記得揀曲麵!因為真係好煙un好味道蛋就無得輸❤️好中意蛋黃汁流哂出嚟溶入個湯底塊肉比較肥美🙈如果可以瘦返d會幾完美男朋友個黑蒜油拉麵一嚟到已經好香🙈有出前一丁麻油香!我個人會中意呢個多d,可能因為個湯底有啲麻油香味,蒜又起到調味作用,其他蛋同肉就2個都一樣正20幾蚊一大支都算合理😌
我同男朋友係拉麵狂熱者🍜
荃灣拉麵店幾乎試匀哂
聽到有自助買拉麵 即刻嚟左食

自助機買既程序幾簡單而且會有員工喺度教你
所以好快就買好!

蛋就無得輸❤️好中意蛋黃汁流哂出嚟溶入個湯底
塊肉比較肥美🙈如果可以瘦返d會幾完美
黑蒜油拉麵

蘋果  桃味梳打

20幾蚊一大支都算合理😌
2018-08-08
2018-08-11 54 浏览
今晚肥妹仔同朋友去咗荃灣嘅一間拉麵舖食拉麵。 呢間嘢叫團日式拉麵店,佢比其他香港既拉麵店仲有一個牡色,就係喺門口佢哋好似喺日本嗰啲拉麵鋪咁擺咗一部點餐機 ,想食咩就喺嗰度咁畀錢,部售卷機之後會出張飛,攞張飛入去鋪頭就得啦!!!魚介拉麵 $80 +$8 (海苔) +$10+$15肥妹仔我叫咗個魚介拉麵,湯底好濃厚同杰身,飲落好鮮味,食得出個湯底淆咗好耐同應該用咗好唔同魚粉去調味,拉麵煙煙韌韌,係肥妹仔鐘意既硬度,個配料有兩大塊豚肉(+$15),佢既豚肉係比較重肥肉,好香油脂味,一d都唔柴,好食! 溏心蛋亦都好出色 (+$10),咬一口蛋漿流晒出黎,大滿足呀!!!!!櫻花蝦拉麵 $88 +$8 +$10+$15而櫻花蝦拉麵就好有特色,好濃蝦味,海鮮味超重超濃,櫻花蝦脆卜卜既口感令碗拉麵多咗另一種感覺,配料就係一樣,就係豚肉叉燒同溏心蛋。 巨峰提子梳打同柚子味梳打 each $22飲品就嗌咗個巨峰提子梳打同柚子味梳打,兩隻都好好飲!!!總括嚟講呢一餐都好好味,而且店員都好好服務,好細心!

魚介拉麵 $80 +$8 (海苔) +$10+$15

櫻花蝦拉麵 $88 +$8 +$10+$15

巨峰提子梳打同柚子味梳打 each $22
2018-08-09
2018-08-09 69 浏览
今日肥雞同同事去咗荃灣 試下食呢間拉麵呢間拉麵叫做團日式拉麵 佢同其他拉麵舖唔同嘅係門口有一部點餐機 肥雞嗌咗個魚介湯底加咗糖心蛋海苔同埋豚肉 而朋友就嗌咗個櫻花蝦湯底配料大家都係一樣 坦白咁講我嗰個魚介湯底即係豬骨湯底好味就好味但係不過就冇乜特色 反而同事過櫻花蝦湯底好香蝦味 至於豚肉方面我個人就覺得有啲肥膩 因為可以講係半肥瘦 不得不提就係個糖心蛋真係好好食 我嗌咗杯巨峰提子梳打朋友就嗌咗個友仔梳打而我個人覺得有子梳打係比較出色啲
2018-08-09
2018-08-08 53 浏览
之前睇報道介紹自己又成日經過荃灣甘岩見到門口無咩人排隊當然9沖入去食啦!依間鋪頭得意之處係佢有部自助售賣機比你揀要咩野同埋佢有唔同包裝特別同口味特別既梳打我地今次簡簡單單叫左兩碗拉麵同埋一支梳打朋友就叫左直麵 同 櫻花蝦我就叫左曲麵 同 黑蒜兩款味道都OK 但唔可以話好標青 黑蒜版蒜香味可以再重D 同埋叉燒太肥 肥瘦度唔夠均勻但勝左有一D黑蒜粒比大家過下一癮櫻花蝦既香味有少少比個魚介湯蓋過左所以點為失色左少少而曲麵同直麵既分別在於曲麵 比較彈牙同滑口 但蛋香味較少直接 就硬身少少 但蛋香味濃所以大家可以因應喜好去揀自己想要咩麵我地叫左柚子梳打就係柚子+梳打 大家可以想像到既味道~哈
之前睇報道介紹
自己又成日經過荃灣
甘岩見到門口無咩人排隊
當然9沖入去食啦!

依間鋪頭得意之處係

就係柚子+梳打 大家可以想像到既味道~哈

2018-08-06
黑蒜油湯曲麵
2018-08-02 91 浏览
之前見人有介紹呢間似足日本售賣機既拉麵店今日一於一試進店前先係門口買票選好想食既拉麵同飲品後再入紙幣/硬幣魚介拉麵拉麵內已包溏心蛋,豚肉同蔥一上枱已經嗅到好香既魚介味飲一啖湯底,果然有日本既風味湯底濃厚獨特拉麵軟硬岩岩好夠煙韌溏心蛋好味!一咬開蛋黃係流心的而且好香蛋味,豚肉肥瘦剛好,油脂分布平均所以最後都追加左豚肉食呢櫻花蝦拉麵由相都可以見到有好多既櫻花蝦蝦味香,而且食極都仲有湯底有少少像味噌既味道,都算濃郁選了曲麵,更能掛起湯汁柚子梳打呢個又唔錯喎,柚子味一D都唔假而且感覺好清新解喝葡萄梳打一飲落去好清爽幾甜係一間幾有誠意既拉麵店
之前見人有介紹呢間似足日本售賣機既拉麵店
今日一於一試
進店前先係門口買票
選好想食既拉麵同飲品後再入紙幣/硬幣

魚介拉麵
拉麵內已包溏心蛋,豚肉同蔥
一上枱已經嗅到好香既魚介味
飲一啖湯底,果然有日本既風味
湯底濃厚獨特
拉麵軟硬岩岩好夠煙韌
溏心蛋好味!一咬開蛋黃係流心的
而且好香蛋味,
豚肉肥瘦剛好,油脂分布平均
所以最後都追加左豚肉食呢

由相都可以見到有好多既櫻花蝦
蝦味香,而且食極都仲有
湯底有少少像味噌既味道,都算濃郁
選了曲麵,更能掛起湯汁

柚子梳打
呢個又唔錯喎,柚子味一D都唔假
而且感覺好清新解喝

葡萄梳打
一飲落去好清爽幾甜

係一間幾有誠意既拉麵店

2018-07-30 76 浏览
放咗工之後,忽然好想食日本野。於是就去咗朋友介紹荃灣新開嘅團日式拉麵。都未入店家,門口已經有個侍應哥哥教我點樣用部自動售票機來買飛。佢D態度都幾好。買完飛,梗係等食啦!碗麵未到,就飲住提子梳打先,呢樽野飲果味十足,不算好有汽的梳打,啱哂我!等左幾分鐘,終於有得食😋我揀嘅係櫻花蝦曲麵 。D麵爽滑可口,櫻花蝦🦐令豌麵生色不少。半肥瘦嘅叉燒大大舊,啖啖肉。👍🏻半熟溏心蛋再加紫菜,可謂令這碗麵劃上完美的句號。朋友揀左黑蒜油拉麵,香濃的豚骨湯作湯底,加入秘製黑蒜油,碗面一上枱就飄黎濃濃的蒜香,湯頭味道濃郁,嘗一口,口感同味道都較一般拉麵濃厚豐腴,更有層次。呢度麻雀雖小,但五臓俱全(有埋洗手間)。仲有日式歺廳不可或缺的音樂風格。環境乾淨企理,值得一讚👍

2018-07-26 65 浏览
放假經過楊屋道買送, 左穿右插無聊亂下之際, 見到間咁有特色既拉面店 當然要幫襯下啦!可以話貪佢門口部機過癮 因為香港冇乜邊間會咁做 多數都係手寫單 不過其實手寫單都有好處 就係可以揀面既軟硬度  團呢間冇得揀既情況下 唯有試下師傅手勢啦。我點左個櫻花蝦拉面, 由於過左食飯時間既PEAK TIME 所以客人唔多 拉面亦都好快上菜 首先試左個湯底先 初頭試幾新鮮 有小小似龍蝦湯既味道 面就唔太LIKE 我嫌煮得太淋 紫菜又淋晒 不過舊肉加返唔小分 夠厚同埋非常有肉味 係咁多間拉面之中最高質。 總結, 如果有朋友想試 都會陪下佢地既 但我自己就應該唔會再翻食 因為整體水平唔夠突出 有待改進。
櫻花蝦拉面
2018-07-25
  • 叉燒
2018-07-25 98 浏览
今日收工返荃灣同媽媽撐枱腳起openrice搵到間新開既拉麵店去到門口見到人氣都幾旺 一於入去試下鋪面同店員都走日式既風格原來要先起門口選好食咩 買完飛先入去坐部販售機都幾易用先選想要既湯底 要選曲/直麵同埋走唔走蔥 要唔要飲品 就可以比錢了裡面有部分吧枱位感覺同日本既拉麵店差不多店員先送上茶同餐具剛好可以解渴等左一陣拉麵就到我要左魚介拉麵$80 先試個湯底 香濃既魚湯 唔會太油膩或太杰飲落咸度亦適中 麵質韌度都剛剛好 食落有咬口裡面仲有2塊好大塊既叉燒肥瘦合適食落嫩滑唔會韌溏心蛋好大隻咬開裡面既蛋漿會湧出黎超正媽媽要左黑蒜油拉麵$83湯底都係濃而不膩叫埋飲品~柚子梳打同白提子梳打@$222款我都好鐘意 清甜好飲好滿足既一餐!
今日收工返荃灣同媽媽撐枱腳

叫埋飲品~柚子梳打同白提子梳打@$22
2款我都好鐘意 清甜好飲
好滿足既一餐!
2018-07-25 701 浏览
喺香港食拉麵一般都係坐底先落單,日本食拉麵好多時都係自助買飛,最近喺荃灣開左間買飛既日式拉麵鋪,咁啱做野經過就同同事去玩下!餐廳選擇貴精不貴多,主打4款拉麵,我同同事都鍾情黑蒜油味,就揀左2 碗黑蒜油拉麵,反而飲品有點驚喜,選擇比拉麵還要多! 有大量日式梳打水選擇!自助販賣機都好易用,選好拉麵同飲品入錢就得!入完錢記得拎返張單同找贖既錢!餐廳環境乾淨,充滿日式佈置!餐廳入面既坐位佈置都唔太逼,有足夠位置舒舒服服咁坐,單人,雙人到6人檯都有! 飲品率先送到,我點左綠茶可樂,之前飲過一次,淡淡綠茶味加上可樂味,一試難忘,不過上次要喺另一間餐廳要$38? 喺度$18就飲得返,要再光顧既原因又多左一個!而同事就叫左個賣相幾得意既招財貓梳打!餐廳效率都幾快,黑蒜油拉麵都好快送到檯上!賣相吸引,帶點蒜香, 肥瘦適中嘅叉燒有兩片, 叉燒做得軟稔,肥膏都入口即溶唔太油膩!黑蒜油湯底幾惹味,因為加入乾蒜,比較重口味!配上較粗身既曲麵,麵條煙韌索埋d湯汁嚟食係唔錯既組合!最後要讚下隻溏心蛋,生熟程度恰到好處,一夾開,香甜既蛋汁緩緩流出,用嚟撈麵或者就咁食都好好味!以後去唔到日本,可以嚟呢度㩒返碗拉麵止一止

自助販賣機都好易用,選好拉麵同飲品入錢就得!

入完錢記得拎返張單同找贖既錢!

餐廳環境乾淨,充滿日式佈置!

而同事就叫左個賣相幾得意既招財貓梳打!

以後去唔到日本,可以嚟呢度㩒返碗拉麵止一止癮!

• 綠茶可樂
2018-07-23 99 浏览
開新既日式拉麵店,係正荃新天地隔離,行完街食就perfect! 平時夜晚都好多人排隊,難得放假中午人少少就試下先。同日本拉麵店一樣,先在門口拉麵機買拉麵,有4款湯底可揀,今次先揀黑蒜湯底,另外,麵底可選曲麵或者直麵,先試曲麵。飲品都好多款揀,好似全部係日本野,幾特別。黑蒜湯底唔算超濃厚,但勁多炸蒜係面,好香黑蒜味,配上曲的拉麵確唔錯,叉燒有2大塊,半脂肪半肉,如果厚切少少會更有口感,流心蛋一大隻,一開個黃流哂出黎,做得唔錯。富士山可樂,飲落似有氣益力多,但略貴$22。
飲品都好多款揀,好似全部係日本野,幾特別。
黑蒜拉麵

富士山可樂,飲落似有氣益力多,但略貴$22。
2018-07-22
黑蒜拉麵
以一部拉麵自動販票機搏得公眾關注這裡店內外都和風味十足大電視播放日本流行曲MV其實良久前以也有以自動販票作賣點的拉麵位於重慶大廈以倉吉牛骨拉麵作主打可惜出品不穩定很快就結業菜式種類只有四款拉麵連小食都沒有反過來說這四款拉麵皆是店家自信作頗有不是最好就不拿出來的氣勢今次點了魚介拉麵及櫻花蝦拉麵我們就慢慢飲著麥茶等拉麵原隻溏心蛋咬一口稍稠的蛋黃有爆漿效果據老闆說豬肉堅持用每日第一批的新鮮豬肥瘦相間吃起來豬味很濃郁叉燒刻意沒有灸燒保持湯底濃而不膩的特點湯底幾乎無油質地較稀但味道濃郁櫻花蝦拉麵堆滿一角櫻花蝦湯底帶紅每口都是香濃的蝦殼味魚介拉麵堆滿木魚絲湯底濃而鮮飲品果汁梳打當然是日本來貨實際上卻是將拉麵湯幾乎飲完才開始邊飲梳打邊打牙骹要注意的是店內四款拉麵為限量發售寧缺勿濫以及各種堅持也值得回頭再細味
以一部拉麵自動販票機搏得公眾關注
寧缺勿濫以及各種堅持也值得回頭再細味
果汁梳打
2018-07-19
果汁梳打
金黃Q彈的麵條、濃郁誘人的黑蒜濃湯,加上肥美軟腍的日式叉燒,等待着,在口腔展現最完美的一拍即合,最驚艷的味蕾爆發!...📍這間位於荃灣的新開拉麵小店,主打賣點是設有拉麵販賣機,從日本帶過來,滲透着日本的風格。食客只需在販賣機點算想要的拉麵,然後帶到店內即落單完成,整過過程為自動形式操作,簡單快捷。.日本就是這樣一個吸引人的國家啊!才剛到1時左右,門外已經有等候的食客,是「新屎坑」試新野?還是拉麵真的滋味無窮?抑或是港人崇日文化太深厚?.店子少少,座位不多,一個人入座,被安排坐在角落的位置,一眼飽覽店舖員工的日常操作。是企理的,沒有半點油煙或肥膩感;員工的衣着,當然亦有如日本人的工作態度,乾淨整齊呈上點菜收據後,沒多久,食物就送到面前。.黑蒜油湯底曲面 $83從三款湯底中選擇了中價的黑蒜油湯底。顏色呈深棕色,一層薄薄的油脂浮在湯底上;蔥花、蒜蓉、炸蒜是拉麵不可或缺的天然調味。香氣濃郁;而它,即將在我的口腔為我的味蕾來一場震撼爆發!.拉麵的重點在叉燒,就先從這裏開始談起。兩大片厚切叉燒,看起來非常軟熟;放入口,有如入口即溶!叉燒還依附着醬油湯底的汁液,脂肪比例相當高的一塊肉,油脂香黏在口腔

日本就是這樣一個吸引人的國家啊!

呈上點菜收據後,沒多久,食物就送到面前。
黑蒜油湯底曲面 $83
拉麵的重點在叉燒,就先從這裏開始談起。
兩大片厚切叉燒,看起來非常軟熟;放入口,有如入口即溶!叉燒還依附着醬油湯底的汁液,脂肪比例相當高的一塊肉,油脂香黏在口腔壁上每一個角落,幾乎不用咀嚼的力量,輕易地已經溶於口中。沒有留下半點肉絲,只有留下脂質油香。
再來談談溏心蛋。
其實比起叉燒和拉麵,我更重視溏心蛋的品質,因為我是一個蛋控,而且每一碗拉麵只有一隻,所以想當矜貴。溏心蛋的大小與其他拉麵店的無異,比雞蛋小一點,剛剛一隻湯匙放得到。Q彈的蛋白包裹着半流心蛋黃,咬開蛋白,就如火山爆發!濃郁誘惑的流心蛋黃上下穿插我牙縫的每一條空隙,走勻整個口腔,味濃,還留下一點回味,令人想一再尋味!啊!這是一隻相當出色的溏心蛋,早知多追加一隻!
紫菜亦能夠反映一間拉麵店的質素
給客人端上軟腍的紫菜是劣質的,而「繼」拉麵的紫菜香脆無比,鹹味適中。或許紫菜未必是一碗拉麵的重點,但卻會反映餐廳的誠意。緊記!紫菜記得要馬上吃,不然就會被湯底浸腍。
雖然「團」拉麵設有自助拉麵機,店內員工與客人的交流幾乎沒有,但從每個細節都感受到他們的禮貌和熱情。
當我在選購食物時沒有配搭飲料,店員會細心走過來詢問是否需要飲料;眾所周知,說拉麵湯底沒有味精是騙人的,所以一般人都會配搭汽水或軟性飲品,因此會覺得店員的詢問是很貼心的。
食物的品質也許比不上日本的拉麵店,但從每個細節都見得出誠意,這點是當地人亦未必能做到的。就舉例,連紫菜也好像是剛開封的香脆,口感是不能騙人!
80多元一碗拉麵在香港人眼中已經變成基本常識,每間拉麵店的出品都各有特色,沒有一個準則,始終拉麵就如咖啡,遇上對的人,就會成為萬千寵愛的一個!
2018-07-19