2016-10-24 161 浏览
星期三去咗塔門仔海膽燒,去到座無虛席,平日都要等位!等咗幾個字,終於可以入座。自己點了喜歡的燒茄子,秋葵,脆炸墨魚咀,豚肉炒飯,飲嘢就叫咗塔門紫貝天葵。這店其實類似居酒屋,食燒物為主,話明叫” 海膽燒” ,菜式好多都有D海膽做材料,老闆表明自己係塔門人,咁海鮮當然不能沒有啦!紫貝天葵到咗飲落有少少甜,感覺舒服,天然,健康。秋葵先上菜式雖然簡單,但覺得材料新鮮,味道好,又不過鹹,秋葵仍是脆脆,沒有煮過頭,更吃到其原味。再來有燒茄子,應該是一整條來燒吧!睇落味道好豐富,可能顏色上比較深吧,有D蒜蓉,有D孜然味,可能有自家製燒汁,食落有D特別,又有D熟悉,茄子軟淋淋,好入味。脆炸墨魚咀墨魚咀大大粒又酥脆再嚟有豚肉炒飯我叫佢做「黃金炒飯」,因為侍應送上炒飯時,第一眼就係覺得佢點解可以炒到金黃色嘅!細看之下,重係粒粒分明,好乾身,有豚肉片,有少少配菜,食落好有鑊氣,但覺得配菜少咗D,多D就更好!
星期三去咗塔門仔海膽燒,去到座無虛席,平日都要等位!

紫貝天葵到咗
飲落有少少甜,感覺舒服,天然,健康。

秋葵先上

再來有燒茄子,應該是一整條來燒吧!

脆炸墨魚咀
墨魚咀大大粒又酥脆

再嚟有豚肉炒飯
2016-10-22 97 浏览
行過見呢間主打海膽 身為海膽迷真係要試下入到黎地方都好大 唔會好逼 佢又有地方放袋 真係唔錯菜單上有列明海膽既菜式 我就簡左幾個黎試海膽汁焗扇貝有成五六舊海膽係面 再加上海膽汁同小小芝士 襯到絕 個扇貝都岩岩好 唔會太熟 好好食既配搭海膽炒飯本身炒飯低 好香好有穫氣 面頭再加上一大堆既海膽好吸引 被朋友強逼下撈雲左一齊食 本身飯已經有小小海膽汁既味 加上翠肉瓜既爽口 雞蛋絲 成個飯好香 好好食 呢個一定要食海膽焗多士多士本身好香 好脆 有牛油係面 再加上海膽汁定海膽漿 仲之好鬼香 同埋呢個好低食個人覺得海膽熱食都好特別 保留到個種海水味同香味 口感有小小唔同 不過同我一齊食海膽既朋友本身係唔食海膽 佢覺得好腥 不過佢試左過冇個種腥既感覺 仲覺得好好食
菜單上有列明海膽既菜式 我就簡左幾個黎試
海膽汁焗扇貝

海膽焗多士

2016-10-22 305 浏览
今晚和好姐妹來到這家位於佐敦的塔門仔海瞻燒,一聽名字就知今晚我們是來吃燒烤了。這家餐廳雖然不算很大,但環璄氣氛等等都很好,約埋三五知己來吃飯聊天真的非常合適。一入餐廳就急不及待的看點餐紙,餐廳的食物種類也非常多有海鮮,各種串燒,小食,冷盤和飯類等等...可滿足不同口味的客人。首先點的當然是餐廳很出名的搭門招牌海膽炒飯$98,海膽非常新鮮一點腥臭味都沒有,而炒飯也不會太乾身也不會過份油,真的非常好味。再來就是辣汁炒花甲王$68 這個炒花甲聞起來己經覺得非常香,口感也是非常好,花甲肉質非常鮮甜美味,加上用了小小的辣椒一起炒,更加令這盤花甲增色不小。還點了冷盤的胡麻汁豆腐沙律$28,豆腐味道是甜甜的帶小小酸,加上是冷盤來的,真的非常適合這個悶熱的天氣。之後還點了海膽多士$38,這個海膽多士外鬆內脆非常好味,加上每一塊都有大大舊的海膽,真的非常便宜又好味。而串燒方面就點了平時小看到的芝士波波腸$18和燒秋葵$16,波波腸燒起來外皮脆脆的非常好味,而燒秋葵我還是第一次試,原來非常爽口清甜,令人吃了會立即喜歡燒秋葵的味道。
今晚和好姐妹來到這家位於佐敦的塔門仔海瞻燒,

一聽名字就知今晚我們是來吃燒烤了。

這家餐廳雖然不算很大,但環璄氣氛等等都很好,

約埋三五知己來吃飯聊天真的非常合適。
一入餐廳就急不及待的看點餐紙,

餐廳的食物種類也非常多有海鮮,各種串燒,

小食,冷盤和飯類等等...可滿足不同口味的客人。
首先點的當然是餐廳很出名的搭門招牌海膽炒飯$98,

海膽非常新鮮一點腥臭味都沒有,

而炒飯也不會太乾身也不會過份油,

真的非常好味。
再來就是辣汁炒花甲王$68

這個炒花甲聞起來己經覺得非常香,

口感也是非常好,花甲肉質非常鮮甜美味,

加上用了小小的辣椒一起炒,更加令這盤花甲

增色不小。
還點了冷盤的胡麻汁豆腐沙律$28,

豆腐味道是甜甜的帶小小酸,加上是冷盤來的,

真的非常適合這個悶熱的天氣。
之後還點了海膽多士$38,

這個海膽多士外鬆內脆非常好味,

加上每一塊都有大大舊的海膽,

真的非常便宜又好味。
而串燒方面就點了平時小看到的芝士波波腸$18

和燒秋葵$16,波波腸燒起來外皮脆脆的非常好味,

而燒秋葵我還是第一次試,原來非常爽口清甜,

令人吃了會立即喜歡燒秋葵的味道。
  • 搭門招牌海膽炒飯
  • 燒秋葵
2016-10-21 80 浏览
近期朋友去完日本返黎就愛上食海膽,不斷搵好食海膽既餐廳黎止癮,今次搵左呢間可以食海膽之餘仲有串燒食既餐廳,一去到雖然餐廳細小,但都好乾淨,唔會有油煙,環境舒適,唔錯.塔門紫貝天葵(枝):自家製既紫貝天葵,味道酸酸甜甜,最岩消暑解渴,雖然價錢比較貴,但見佢個樽咁特別又係自家製,點都要叫黎試試.鹽燒白鱔:聽店員講佢地餐廳既海鮮都係西貢入貨,所以每樣都好新鮮,朋友鐘意食魚,所以叫左一串白鱔黎試,一咬落去魚肉好有彈性,食得出真係好新鮮,用鹽同黑椒去燒,唔會蓋左佢既魚鮮味又唔會太咸,重點係一D都唔腥,而且無咩骨,可以放心大啖大啖咁食.塔門招牌海膽炒飯:到左朋友最期待既海膽炒飯,份量都幾多,和朋友2人食每人都可以食到2碗.賣相吸引,先試海膽雖然有少少腥味,但都未到唔新鮮既地步,之後就搞混連飯一齊食,感覺無左腥味,反而食到好咸香,而且飯粒炒到好乾身,粒粒分明,愈食愈好味.塔門脡仔銀針粉:店員講呢個粉係由老闆家鄉培門帶個配方返黎,好正宗,所以我地都叫黎試試.材料好豐富有冬菇,蝦乾,豬肉絲,湯底鮮甜,銀針粉煮到岩岩好,唔會太粉,再配上辣菜甫,令到味道更加突出.京蔥雞肉串(辣):雞肉好大件,肉質嫩滑,叫左
京蔥雞肉串(辣):雞肉好大件,肉質嫩滑,叫左辣味,好惹味,京蔥都燒到好香,帶少少甜味,2者配合一齊食更加正.
鹽燒金蚌:同樣好新鮮,好大隻,不過其中一隻燒得太乾,另一隻就岩岩好,好香蒜蓉味,食落好多汁,爽口而鮮甜.
2016-10-18 81 浏览
第一次嚟試海膽燒,就叫咗佢哋嘅招牌海膽汁焗扇貝,同埋流心海膽大啡菇,一向都好鍾意食大菇,加埋個海膽又真係幾夾喎。海膽焗扇貝都幾新鮮,唔錯唔錯。之後又試下佢地啲特色飲品叫咗塔門紫貝天葵,甜甜酸酸幾開胃,佢話可以食熱氣野可以幫手清下熱。
意食大菇,加埋個海膽又真係幾夾喎。
海膽焗扇貝都幾新鮮,唔錯唔錯。
2016-10-17 90 浏览
口淡淡想食下刺生,見呢間唔太貴就試下,得一個人就叫左一板韓國馬糞海膽,同埋店員哥哥又話三文魚剛剛到,就叫多客厚切三文魚刺身。來到賣相都唔錯,三文魚刺身果然很新鮮。海膽都唔錯,非常鮮甜。重叫多杯奶茶,用燈膽杯裝又得意wor😍

重叫多杯奶茶,用燈膽杯裝又得意wor😍

2016-10-16 106 浏览
成日聽人講佐敦開左間串燒店crossover海膽今晚經過果頭附近,就同朋友去試下塔門仔海膽燒啦入到舖頭就比牆上既manu吸引轉個頭店員就過泥講解今晚既招牌菜鹽燒金蚌,燒完仲有蚌汁留係度,又爽又甜食落幾回味想再encore食串燒一定要點燒雞軟骨,脆口彈牙要泥送酒就prefect海膽汁燒翠肉瓜,老實說似芝士焗多d, 海膽味較淡,但小小咸又爽脆都唔錯個名系海膽焗多士,但食落都系似芝士汁焗。自己本身都鐘意食芝士,所以覺得幾好食雞中翼外皮燒得香脆,肉質嫩滑,好惹味!燒秋葵唔係到到都有得食講求健康既我地當然會點泥食 一邊燒一邊加鹽,再加上木魚碎有種講唔出既特別感覺加上醬油泥燒牛仔骨,甜甜地好鬼滋味D肉質又燒到岩岩好
成日聽人講佐敦開左間串燒店crossover海膽

今晚經過果頭附近,就同朋友去試下塔門仔海膽燒啦
入到舖頭就比牆上既manu吸引
轉個頭店員就過泥講解今晚既招牌菜
鹽燒金蚌,燒完仲有蚌汁留係度,又爽又甜食落幾回味

想再encore
食串燒一定要點燒雞軟骨,脆口彈牙要泥送酒就prefect
海膽汁燒翠肉瓜,老實說似芝士焗多d,

海膽味較淡,但小小咸又爽脆都唔錯
個名系海膽焗多士,但食落都系似芝士汁焗。

自己本身都鐘意食芝士,所以覺得幾好食
雞中翼外皮燒得香脆,肉質嫩滑,好惹味!
燒秋葵唔係到到都有得食

講求健康既我地當然會點泥食

一邊燒一邊加鹽,再加上木魚碎

有種講唔出既特別感覺
加上醬油泥燒牛仔骨,甜甜地好鬼滋味

D肉質又燒到岩岩好

2016-07-16
$250 (宵夜)
2016-10-14 723 浏览
最近周圍都激多海膽食品, 又手卷又刺身又碗飯......等等, 所以喜歡海膽的我就四周覓食海膽.佐敦有間叫塔門仔海膽燒, 聽個名都知有海膽食, 但估唔到有埋串燒同其他小食, 特色自家製飲品.menu雖然好簡單, 只有前後兩頁, 但有齊豬,牛,羊,雞, 蔬菜等串燒, 但最特別係店主是塔門人, 所以店內仲有燒海鮮食, 全部海鮮都由西貢入貨, 本地海鮮都好新鮮好味.塔門紫貝天葵 $28, 係店主自家製, 用紫貝天葵煲製而成, 本身個味酸酸地, 加左糖煲, 味道酸酸甜甜, 清暑開胃, 好岩夏天飲架.鹽燒白鱔 $48, 唔好睇個價錢有D離地, 其實性價比高, 一串白鱔已經好大件, 鹽燒食出魚的原味.肉質結實, 好爽彈, 而且一點都不腥, 魚皮燒得好香帶有膠質彈性. 加點7味粉更惹味.塔門招牌海膽炒飯 $98嘩!!! 超多海膽, 先試少少海膽有點腥, 但原來伴勻個炒飯黎食, 不單止唔腥, 仲好濃郁海膽味.雖然唔係日本貨的鮮甜味, 但海膽味特別重帶甘味. 令整個飯都好香.真係堅多海膽, 除左面層既海膽, 炒飯內都有好多, 拌勻後食每啖都有海膽, 用料十足.飯粒炒得夠爽身又香口, 鹹淡適中. 炒飯份量

塔門紫貝天葵
鹽燒白鱔

塔門招牌海膽炒飯 $98

塔門招牌海膽炒飯

飯粒炒得夠爽身又香口, 鹹淡適中. 炒飯份量仲好多, 一定夠飽.
塔門艇仔銀針粉 $32
塔門艇仔銀針粉
由於店主係塔門人, 所以呢個銀針粉做法都用塔門地道製法. 湯頭鮮美又濃而不膩.

好多蝦乾好香, 仲有冬菇絲同肉絲, 材料簡單都煮得甘好味, 食到地道美食真係好幸福.

仲有一定唔好錯過, 要加辣菜甫, 立即提味, 咸香帶微辣.
京蔥雞肉串
京蔥雞肉串 $28/2串, 超抵食, 平均$14有一串大大塊雞肉串仲有京蔥.

雞肉好有彈性而且串燒也保持雞肉多肉汁又嫩滑. 連埋京蔥食更加香, 不過再加7味粉再惹味D, 真係食唔停口.
鹽燒金蚌
鹽燒金蚌 $58/2隻, 燒得唔乾, 蚌肉飽滿仲好多汁, 海鮮味突出, 肉質爽口好咬.
2016-07-29
塔門紫貝天葵
鹽燒白鱔
京蔥雞肉串
鹽燒金蚌
2016-10-08 88 浏览
我食落唔發覺有海膽味道,只有芝士同醬料味,唔會去第二次,燒既野食還可以,但佢名講「海膽燒」但真係好差,浪費左個名,又唔係平,咁既質素就真係貴了,有代改進,海膽味呢?差差差
2016-10-07 402 浏览
最近開始愛上食海膽,所以當我知道佐敦有間串燒店用海膽嚟命名,我地當然要去試吓喇~~海貼炸雞 - 炸雞好脆口,個汁係用海膽、芝士、沙律醬(我估)合成,有少少膩,不過真係非常好味紋甲墨魚 - 本來想食一板海膽,但係大少其實唔係好鍾意成板食,佢覺得太多,所以我決定食墨魚,因為叫得sepical一定有佢嘅過人之處,果然,入口好黏,好香墨魚味,唔腥,店員話呢個係speical所以如果大家去嗰時見到,都可以一試燒雞泡魚乾 - 我最愛之一,最正係用嚟送啤酒,可惜我今日唔想飲酒,如果唔係真係一流法國Gillardeau生蠔 - 有咩美味、幸福得過食呢個法國蠔﹖我答你……無,重要一啲都唔貴$38一隻,真係有啲後悔唔叫多幾隻食,因為我去Captains House食,要$52一隻,呢款蠔最正係佢海水味、甜味非常適中,質感亦唔會太creamy,我非常鍾意海膽炒飯 - 炒飯非常乾身,好有味道,用翠肉瓜炒飯我真係第一次食,但係原來宦可以好好味,我都可以叫老豆試吓,炒飯上枱時有好大嚿海膽,個海膽好甜,好新鮮,我完全唔想將佢同啲炒飯撈勻,我決定就咁食,嗯………人間美味~胡麻汁豆腐沙律 - 係嫌唔係好夠汁,沙律夠多菜
海膽炸雞
紋甲墨魚
燒雞泡魚乾
法國Gillardeau生蠔
胡麻豆腐沙律
胡麻汁豆腐沙律 - 係嫌唔係好夠汁,沙律夠多菜,食咁多油膩食物,真係要食個沙律中和一吓
2016-09-23
紋甲墨魚
燒雞泡魚乾
法國Gillardeau生蠔
胡麻豆腐沙律
  • 塔門招牌海膽炒飯
2016-10-03 117 浏览
最好食係依個海膽飯。其他食物普通。溫馨提示:1)野食賣曬唔出聲,要追單先話賣曬2)order紙寫住$68 兩隻,我係格仔寫「2」,點知淨係黎左2隻,我揮手叫人,個老闆娘行埋黎用好差既語氣講「點呀?」我問佢係咪黎漏左2隻?佢即刻話:你寫2,我以為你要2隻....(如果我要兩隻,我寫1啦!如果係,雞翼$18 兩隻,我寫「2」你又識黎4隻?)落漏左仲死撐!3)明明追單時佢話賣曬 已經幫我取消左,但張單仲有係到,大家記住check單..4)找錢時D錢就禁pet係台面,多謝都無句.....無禮貌,態度差,野食名過於實!唯一男老闆態度是好好有禮貌的。
最好食係依個海膽飯。其他食物普通。

溫馨提示:

1)野食賣曬唔出聲,要追單先話賣曬
4)找錢時D錢就禁pet係台面,多謝都無句.....

無禮貌,態度差,野食名過於實!
唯一男老闆態度是好好有禮貌的。
2016-09-29 292 浏览
在電視上介紹過這店舖,大部分食物都標榜海膽,我又超級喜歡,所以不妨去試試看。店面不大,不過都算清潔。一坐下來姐姐仔過來介紹一下,就試試她的好介紹了⋯⋯焗扇貝、銀針粉、果然好味,還因為大磨菇比較細,所以送多一個😋真識做,走時送上一張85折咭下次用又可以儲印花,全程都感覺良好👏🏻
2016-09-25
海膽汁焗扇貝
銀針粉
白鳝
  • 塔門艇仔銀針粉
  • 塔門招牌海膽炒飯
生蠔真係幾靚,燒嘢食都算好食。啤酒價錢合理,夜晚聚腳既好地方。不過今日個店員話少咗兩個廚師。落單又漏咗兩樣,結果搞到唔係幾滿意。可能係中午,海膽竟然無貨😭有d餓親個朋友,因為食完相中既野就等唔到,最後cancel加單走咗,唔好彩性價比不太高
生蠔真係幾靚,燒嘢食都算好食。
啤酒價錢合理,夜晚聚腳既好地方。
不過今日個店員話少咗兩個廚師
落單又漏咗兩樣,結果搞到唔係幾滿意。
可能係中午,海膽竟然無貨😭

性價比不太高
2016-09-26
  • 生蠔
2016-09-24 106 浏览
好少見到以海膽為主的食店,這晚就發現佐敦有間塔門仔海膽燒, 餐廳座位不多, 趁未到晚飯黃金時間,就入來試試。看到餐牌, 原來還有刺興、串燒、小食、飲品等。出現選擇困難,還是試試店長推介好了!流心海膽大啡菇 $48, 切開大啡菇時,已感到啡菇彈性不錯, 沒有焗過火, 保留了少許水份;半溶芝士與海膽緩緩流出,好誘人的香氣!鹽燒金蚌 $58, 金蚌都好大隻, 水份十足,  有像即捕獲即燒的 鮮甜彈牙感。吉列芝士鮮蝦餅 $38, 外層吉列蠻薄脆的,中間的芝士有拉絲口感, 與鮮蝦餅蠻搭配的。話咁快完成一人輕食, 可以去吃正式晚餐了。
看到餐牌, 原來還有刺興、串燒、小食、飲品等。
出現選擇困難,還是試試店長推介好了!

話咁快完成一人輕食, 可以去吃正式晚餐了。
2016-09-20
$158.4 (晚餐)
2016-09-24 442 浏览
系佐敦行街,遠處見到呢間塔門海膽燒即刻行去睇下有咩好食!佢地既menu好多都有海膽,太正啦!!即刻同朋友入去試下!佢地既位置有限,但店主用左一個好窩心既設計,座位下面可以放袋,客人無位擺袋又唔洗攬住搞到阻住食野。唔夠味仲可以依照自己既口味用調味料調教食物既味道呢杯柴貝天葵飲落幾開胃,有好微既好微既酸,又有dd甜甜地,店員介紹係佢地自己煲既,睇黎真係貨真價實。店員介紹佢地既招牌銀針粉有多年歷史,嘩!無誇張,堅好味!鮮甜既湯底配一條條微Q彈既銀針粉,有口感得黎又好滋味。一定要試!!炸墨魚咀本來預料佢係爽口,但佢其實除咗爽口之外,仲超級彈牙!佢面層炸到好香脆,墨魚咀好香嘅墨魚味,口感非常豐富。呢個扇貝不得了,用海膽汁焗製而成!用芝士同海膽混合而成嘅汁鋪系面,好香~不過海膽嘅味道就比較淡,芝士蓋過左d...但扇貝非常大粒而且厚身,咬落去好有質感,非常鮮甜。店員都有介紹呢隻鹽燒金蚌,話好大隻!果然真無好大啖啖肉!重點係超級鮮甜!!食完忍唔住再叫!!唔試一定後悔!試過番唔到轉頭😂😂😂真心正!!辣汁焗花甲真係唔係講笑,佢地既辣汁唔係度度都食到!好惹味!花甲都好清甜大粒,除咗花甲之外仲有其他雜菇。鍾意
系佐敦行街,遠處見到呢間塔門海膽燒
即刻行去睇下有咩好食!
佢地既menu好多都有海膽,太正啦!!
即刻同朋友入去試下!
唔夠味仲可以依照自己既口味用調味料調教食物既味道
一定要試!!
佢面層炸到好香脆,墨魚咀好香嘅墨魚味,口感非常豐富。
辣汁焗花甲真係唔係講笑,佢地既辣汁唔係度度都食到!好惹味!
花甲都好清甜大粒,除咗花甲之外仲有其他雜菇。
鍾意食辣野嘅我就梗係唔止叫一樣辣野啦,呢個辣酒煮花螺都好唔錯!花螺非常大隻、厚肉,好有咬口,配啤酒一流!

估唔到呢間海膽燒平均嘅食物質素咁唔錯,一定會再黎。