2016-10-24
星期三去咗塔門仔海膽燒,去到座無虛席,平日都要等位!等咗幾個字,終於可以入座。自己點了喜歡的燒茄子,秋葵,脆炸墨魚咀,豚肉炒飯,飲嘢就叫咗塔門紫貝天葵。這店其實類似居酒屋,食燒物為主,話明叫” 海膽燒” ,菜式好多都有D海膽做材料,老闆表明自己係塔門人,咁海鮮當然不能沒有啦!紫貝天葵到咗飲落有少少甜,感覺舒服,天然,健康。秋葵先上菜式雖然簡單,但覺得材料新鮮,味道好,又不過鹹,秋葵仍是脆脆,沒有煮過頭,更吃到其原味。再來有燒茄子,應該是一整條來燒吧!睇落味道好豐富,可能顏色上比較深吧,有D蒜蓉,有D孜然味,可能有自家製燒汁,食落有D特別,又有D熟悉,茄子軟淋淋,好入味。脆炸墨魚咀墨魚咀大大粒又酥脆再嚟有豚肉炒飯我叫佢做「黃金炒飯」,因為侍應送上炒飯時,第一眼就係覺得佢點解可以炒到金黃色嘅!細看之下,重係粒粒分明,好乾身,有豚肉片,有少少配菜,食落好有鑊氣,但覺得配菜少咗D,多D就更好!
這店其實類似居酒屋,食燒物為主,話明叫” 海膽燒” ,菜式好多都有D海膽做材料,老闆表明自己係塔門人,咁海鮮當然不能沒有啦! 紫貝天葵到咗 飲落有少少甜,感覺舒服,天然,健康。
秋葵先上 菜式雖然簡單,但覺得材料新鮮,味道好,又不過鹹,秋葵仍是脆脆,沒有煮過頭,更吃到其原味。
再來有燒茄子,應該是一整條來燒吧! 睇落味道好豐富,可能顏色上比較深吧,有D蒜蓉,有D孜然味,可能有自家製燒汁,食落有D特別,又有D熟悉,茄子軟淋淋,好入味。
脆炸墨魚咀 墨魚咀大大粒又酥脆
再嚟有豚肉炒飯 我叫佢做「黃金炒飯」,因為 侍應送上炒飯時,第一眼就係覺得佢點解可以炒到金黃色嘅!細看之下,重係粒粒分明,好乾身,有豚肉片,有少少配菜,食落好有鑊氣,但覺得配菜少咗D,多D就更好!