係旺角行街,難得見到呢間大丸和風食堂個價錢都幾抵,一百三十幾蚊就可以食到一個丼飯,一於試下啦!😛呢間大丸和風食堂食晚市都唔算好多人,餐廳亦都好大好有空間,適合想坐耐d既朋友仔💓今次試左幾味食物:海膽刺身 細板 ($78)海膽本身水分重,所以味道較淡食落幾清雅,口感唔錯,食起來顆粒感鮮明😋特盛海鮮丼 ($138) 配味噌湯,另外加$12 要左一個蜜桃梳打😙有甜蝦三文魚玉子魚籽帶子,非常之豐富🥳🥳飯量超級多,有兩碗飯既份量,如果大家平時食得唔多飯,記得同職員講想少飯呢!🤣🤣德島雞皮餃子 ($58)雞皮餃子剛炸起熱辣辣,幾脆口外皮口感酥脆, 內餡吸收雞皮嘅油份,變得更加軟嫩多汁,仲多咗一份油香😛

呢間大丸和風食堂食晚市都唔算好多人,
餐廳亦都好大好有空間,適合想坐耐d既朋友仔💓

今次試左幾味食物:
海膽刺身 細板 ($78)
海膽本身水分重,所以味道較淡
食落幾清雅,口感唔錯,食起來顆粒感鮮明😋

有甜蝦三文魚玉子魚籽帶子,非常之豐富🥳🥳

德島雞皮餃子 ($58)

雞皮餃子剛炸起熱辣辣,幾脆口
2023-02-14 39 浏览
以前行旺角通菜街都係怱怱忙忙,從未發現有咁多食肆,尋晚經過呢度,被大大塊藍色招牌吸引左「大丸和風食堂」,同埋門面既餐牌,因為親民價錢同埋上個月去完日本無時間食壽喜燒,咁就入去食返餐。我地夜晚九點入席,有幾枱大枱一家大細熱熱鬧鬧咁,而我地就有舒適卡位安座兩個人點左以下食物:火炙三色卷(帶子、吞拿魚、三文魚)$78三款壽司🍣,每款兩件- 帶子、三文魚、吞拿魚連上面既醬汁及三色卷(青瓜、蟹柳、蛋)一齊入口,亦能有其鮮味係度- 夾起時能整團壽司入口,沒有鬆散,大廚手藝呢度亦有破百高質食物,價廉之處係可免費添飯呀岩哂飯桶,可惜我地眼闊肚窄呢!特盛海鮮丼$138- 蝦好鮮甜,蝦頭多甜膏- 三文魚同蟹籽新鮮美味- 連埋味增湯一齊然後係我最期待既牛肉壽喜燒呀!呢個不得了,只係$58!!湯頭鮮甜,連埋野菜既鮮甜在!牛肉質素唔錯, 絕對係遠高呢個價錢既期望!最喜歡係野菜份量亦好足料,連埋湯頭一齊享用,好溫暖呀🫶🏻🫶🏻

兩個人點左以下食物:
火炙三色卷(帶子、吞拿魚、三文魚)$78
三款壽司🍣,每款兩件
- 夾起時能整團壽司入口,沒有鬆散,大廚手藝

呢度亦有破百高質食物,價廉之處係可免費添飯呀
岩哂飯桶,可惜我地眼闊肚窄呢!

特盛海鮮丼$138
- 蝦好鮮甜,蝦頭多甜膏

- 三文魚同蟹籽新鮮美味
- 連埋味增湯一齊

然後係我最期待既牛肉壽喜燒呀!
呢個不得了,只係$58!!

• 牛肉壽喜燒
2023-02-02 66 浏览
最近突然好想食日本野但又唔想去大型壽司店出開旺角交收又約左朋友就順便係附近搵間日本餐廳食晚餐_大丸既價位親民 選擇性尚算多我地嗌左五樣野已經好夠食😂_🫕♨️🫕熱食🫕♨️🫕✨岩石燒豬軟骨鍋飯🍛飯量十足,豬軟骨都煮得好冧_✨豚肉泡菜鍋🥩🥬🥘有菜有肉,暖笠笠咁,啱哂冬天食_🍱🍣🍱卷物/壽司🍱🍣🍱1️⃣✨火炙三色卷🟡⚪🟢🍣分別有三文魚、吞拿魚、帶子配玉子同青瓜_2️⃣✨鰻魚卷🍣_3️⃣✨火炙海膽醬赤蝦壽司🍤🍣
最近突然好想食日本野
但又唔想去大型壽司
出開旺角交收又約左朋友
就順便係附近搵間日本餐廳食晚餐
大丸既價位親民 選擇性尚算多
我地嗌左五樣野已經好夠食😂
🫕♨️🫕熱食🫕♨️🫕
✨岩石燒豬軟骨鍋飯🍛
飯量十足,豬軟骨都煮得好冧
✨豚肉泡菜鍋🥩🥬🥘
有菜有肉,暖笠笠咁,啱哂冬天食
🍱🍣🍱卷物/壽司🍱🍣🍱
1️⃣✨火炙三色卷🟡⚪🟢🍣
分別有三文魚、吞拿魚、帶子
配玉子同青瓜
2️⃣✨鰻魚卷🍣
3️⃣✨火炙海膽醬赤蝦壽司🍤🍣
2023-01-29 77 浏览
旺角有好多間唔同嘅日本餐廳,喺呢個未必有得返鄉下嘅季節,唔少人都過嚟大飽口福,止止癮。😋今次我哋叫咗月見雞肉串,唔知你哋又知唔知道月見係咩意思呢,原來係賞月咁解,含蓄嘅日本人將雞蛋黃比喻成月亮,真係好浪漫喔💕我哋仲叫咗燒牛扒,醬汁調配得啱啱好,酸酸甜甜咁,食落好開胃👍🏼另外仲叫咗個和牛刺身手卷,我第一次生食和牛,唔知係咪和牛多油花嘅關係,其實有少少似食緊牛油味嘅魚生,都幾特別🤣🤣日本嘢就自然唔少得拉麵啦,我哋叫咗個黑蒜油蝦拉麵,湯底都唔錯,可惜隻蛋有少少生,如果可以熟返少少就Perfect啦🤔之後仲有一個泡菜豚肉鍋,落足料,成碗都係菜同肉,細食嘅可能食呢個到飽🤣🤣總括而言,呢度真係幾抵食又幾好食😋

總括而言,呢度真係幾抵食又幾好食😋
2023-01-29 60 浏览
已經好耐冇去過女人街啦,今次就陪阿媽行街雖然人流少咗行路暢通咗,但係啲食肆都多咗好多,可惜好多都細細間咁,望似坐落都唔多舒服。但喺呢間睇落去相對大間,又有卡位,而且枱同枱之間又唔會太迫,價錢都合理,就決定呢。由於整個Menu啲嘢食都幾抵食,忍唔住嗌咗好多嘢。個人最推介火焰三色卷,牛油果軟殼蟹卷,個師傅包得幾好,唔會散修修,而且可以一啖個擺落口。至於火焰丼飯,分量感好充足,可惜太多沙律醬。仲單叫咗蟹子軍艦,鰻魚壽司等等,大概都係$1x-2x一碟,價錢同爭鮮差唔多,但係個飯係有溫度㗎,好食好多。最後叫咗和風炸雞,係相對大塊,但係好似炸得比較耐,導致個皮比較硬身少少,而且個皮本身有啲味道,再加上上面嘅沙律醬,同埋日式嘅醬汁,個人來講偏鹹咗少少。

2023-01-09
2023-01-27 55 浏览
之前喺女人街行街嘅時候見到有呢一間大丸和風食堂,經過見到Menu好似都幾抵食,所以諗住搵日得閒約朋友嚟食,咁啱呢日早收工,所以就即興約個喺旺角返工嘅朋友一齊食晚飯。我哋六點幾七點左右嚟到,見到餐廳嘅入座率都唔算超高,所以好快就可以成功入座,而且職員做嘢都算快手,隨傳隨到。我哋見到呢度嘅食物都唔算太貴,一唔小心就叫咗好多嘢食,而且食物嘅份量都幾充足,最後我哋飽到黐線咁就走。我哋2個人叫咗牛油果軟殼蟹卷,火炙三色卷,和風炸雞,火炙三色丼,月見免治雞肉棒串,仲有散叫咗一啲壽司,同一杯梅酒梳打,埋單大概$600左右。總括成餐,我哋覺得火炙嘅食物係出色嘅,啲刺身燒到啱啱好,入口即溶,壽司飯嘅比例都好適中,值得推介👍🏻
2023-01-17 61 浏览
👸🏻👧🏻簡約和風食堂🍱🍣 - 大丸和風食堂-店外門面掛左靚靚既燈籠 加埋d燈飾 好搶眼✨而店內裝潢就行簡約風 有好多唔同既日式裝潢 再加埋純白色既牆 比人一種好乾淨整齊既感覺😆🍴火灸三色卷 $78三色係指帶子、三文魚同吞拿魚🍣火灸帶子、三文魚就食得多 但火灸既吞拿魚卷就係第一次食 好少見咁🤣但都味道唔錯❤️😋性價比高🍴三文魚海膽丼(配味噌湯) $138三文魚海膽都幾新鮮 而佢個飯份量仲好多 2個人share食 好滿足🥰😏如果係大食既人 食完唔敢飽既話 仲可以免費追加壽司飯🍚👍🏻🍴牛肉壽喜鍋 $58個鍋一開頭睇落有d細 但份量比想像中多😆❤️呢個價錢絕對物超所值👍🏻🤭🍴鹽燒厚切牛舌串 $68/2串好中意食燒牛舌 厚切牛舌好有咬勁 爽口又滑嫩🥰❤️鹽燒調味剛剛好 唔會太咸或者無咩味👍🏻 📍大丸和風食堂@旺角通菜街75-77號地鋪
👸🏻👧🏻簡約和風食堂🍱🍣 - 大丸和風食堂

🍴火灸三色卷 $78

🍴三文魚海膽丼(配味噌湯) $138

🍴牛肉壽喜鍋 $58

🍴鹽燒厚切牛舌串 $68/2串

📍大丸和風食堂@旺角通菜街75-77號地鋪
2023-01-16 53 浏览
旺角咁多美食,今日心思思想食日本野,約左朋友揀咗間平價日本餐廳試吓啦呢間餐廳門口裝潢好有日本風格,好吸睛,平日關係,裏面唔算多人睇落Menu嘢食唔算貴首先叫咗個小食-和風炸雞,炸得幾香口鬆脆,唔會好乾同燶,唔會好多汁好肥膩,同埋雞肉嫩滑同好juicy之後就叫個火炙三色卷,即係三文魚加玉子青瓜、個三文魚燒得岩岩好,半生熟,入口即溶,份量都算多,配埋上面啲醬好好味另外叫咗個鰻魚卷,我嘅最愛,鰻魚都幾新鮮,個汁幾好味,食完卷物都飽左天氣凍凍地,就想食d 熱野,湯麵就岩晒,叫咗個火炙黑豚肉拉麵,仲有隻流心蛋,黑豚肉燒得入味,個湯香濃豬骨口味但唔會太鹹野飲叫左我最愛既抹茶,京都抹茶鮮奶,飲完即刻暖笠笠,香濃既抹茶味餐飯都食得幾飽,質素唔錯,價錢仲唔算貴,下次可以再encore
睇落Menu嘢食唔算貴

2023-01-13 43 浏览
有friend推薦咗尼間好抵好正的日料店給我,今日就一起去打卡。以前未吃過呢間店,有點走寶,咁遲先找到呢間寶藏又超好吃的日料店!間鋪位置就在旺角通菜街75-77號地下,店名都好顯眼、好好搵。所以去的時候唔使排隊,不過7點的時候人就開始多了,店裡面幾乎坐滿嗮,不想排隊可以早點來。我揀咗火炙三色卷,以為中規中矩沒想到好好吃,上面的刺身對於我呢個不吃刺身的人都好友好,幾乎我一個人吃嗮,而且每一個都分量十足,真係便靚正。還揀咗牛肉壽喜鍋,好鐘意裡面的肥牛和豆腐!肥牛都給好多,而且肉質新鮮。除此之外,還點咗雜錦天婦羅(蝦好吃,鮮甜又卜卜脆;南瓜好甜、好軟熟,好吃!)。甜蝦刺身都好味😋我friend每次來都會點甜蝦刺身,她話甜蝦勁新鮮,下次再來食!

火炙三色卷

雜菌天婦羅
火炙海膽刺蝦壽司
甜蝦刺身
2023-01-12 48 浏览
想同朋友係旺角食日本野係通菜街搵到呢間 見到門口好多優惠 又幾抵食就試下 叫左個 特盛海鮮丼 跟 味噌湯有魚子 玉子 三文魚 赤蝦 同帶子 D 料好多 鋪滿成個飯 赤蝦 同帶子 都好甜 室津生蠔 見到其他comment 唔錯就試下 黎到有兩隻手掌咁大隻 呢個價錢黎講都抵食 食落啖啖肉 都食到佢既甜品 食完刺身 試埋佢既燒物先 明太子雞翼黎到熱辣辣 次次去食日本野都鐘意食呢個 因為啖啖肉 又會食到明太子既香呢到都一樣 蒲燒鰻魚串又係啖啖肉 燒得好軟熟 魚皮仲有少少脆 加埋饅魚汁 岩岩好 我仲用黎配壽司飯添下次會再想試下佢既壽司同鍋物呀
想同朋友係旺角食日本野

加埋饅魚汁 岩岩好
我仲用黎配壽司飯添

下次會再想試下佢既壽司同鍋物呀
2023-01-08 30 浏览
火炙大吞拿魚腩壽司和風炸雞 無諗過咁大粒,好低食,味道好似章魚小丸子,好特別。同埋就算咁大粒都唔會好油膩,唔會有一種好”滯”嘅感覺,肉嘅質地係比較滑嫩,唔會”鞋雜雜”嘅感覺。值得推薦👍🏻👍🏻👍🏻蒜燒紐西蘭羊架肉質好鮮嫩,唔羶又唔會無羊肉味,好味👍🏻👍🏻👍🏻玉子壽司劍魚腩壽司鹽燒厚切牛舌串爽口彈牙有口感。火炙黑豚肉拉麵切得透薄,口感軟腍不韌。荔枝梳打 好Flash,好好飲唔會好甜。九州直送黑豚腩肉串食肉質軟嫰鮮甜,唔會好韌,啲邊位燒到有啲脆口。醬油七味燒左口魚邊壽司魚油非常豐富,份外甘香可口。牛肉壽喜鍋 新鮮熱騰騰成鍋上,壽喜燒汁味道濃厚。海膽軍艦 入口非常新鮮,甜味係口揮之不去。
火炙大吞拿魚腩壽司

和風炸雞

蒜燒紐西蘭羊架
肉質好鮮嫩,唔羶又唔會無羊肉味,好味👍🏻👍🏻👍🏻

玉子壽司

劍魚腩壽司

鹽燒厚切牛舌串
爽口彈牙有口感。

火炙黑豚肉拉麵
切得透薄,口感軟腍不韌。

荔枝梳打
好Flash,好好飲唔會好甜。

九州直送黑豚腩肉串
食肉質軟嫰鮮甜,唔會好韌,啲邊位燒到有啲脆口。

醬油七味燒左口魚邊壽司
魚油非常豐富,份外甘香可口。

牛肉壽喜鍋
新鮮熱騰騰成鍋上,壽喜燒汁味道濃厚。

海膽軍艦
入口非常新鮮,甜味係口揮之不去。
今日主要係想搵個地方坐得舒服傾下計食下嘢朋友就想食炸雞軟骨,所以就搵咗這一間店舖門口餐牌睇落都幾吸引呢度係用QR code 落單感覺都幾自助朋友點名要炸雞軟骨就梗係要一個雞軟骨都幾大份,而且又脆又熱,覺得係啱啱炸起,唔會好油,爽脆我自己揀咗一個三文魚加州卷分享嚟食,朋友就要食花之戀,另外叫一個蟹膏軍艦原本驚呢個蟹膏軍艦會好重腥味,還可以都有都幾有鮮味有點意猶未盡,所以又叫多一個雞扒拉麵,雞扒燒得好香,而且薄身個皮都幾好食,拉麵不過不失,仲有少少彈牙感整體嚟講真係坐得好舒服, 想搵個地方傾下計真係唔錯
今日主要係想搵個地方坐得舒服傾下計食下嘢
朋友就想食炸雞軟骨,所以就搵咗這一間店舖
門口餐牌睇落都幾吸引

呢度係用QR code 落單感覺都幾自助

朋友點名要炸雞軟骨就梗係要一個雞軟骨
都幾大份,而且又脆又熱,覺得係啱啱炸起,唔會好油,爽脆

原本驚呢個蟹膏軍艦會好重腥味,還可以都有都幾有鮮味

整體嚟講真係坐得好舒服, 想搵個地方傾下計真係唔錯

2023-01-03
  • 炸雞軟骨
2022-12-31 59 浏览
行開旺角發現新開咗間日本嘢,門面幾光猛,所以同朋友試吓😋刺身盛(四點) ($108)有三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、甜蝦,都幾新鮮,尤其是三文魚腩特別肥美,好有油脂香👍🏻👍🏻帶子壽司($32) 三文魚壽司($20) 天婦羅蝦壽司($22)帶子都幾大粒,食唔到雪味,味道幾好;三文魚壽司正常水準;天婦羅蝦壽司有驚喜,係啱啱炸好熱辣辣,脆卜卜👍🏻特盛海鮮丼餐($138)餐跟一碗味噌湯,加咗$12落咗巨峰梳打三文魚幾大塊,有鮮甜帶子同三文魚籽,蝦雖然得一隻,但係非常大隻👍🏻佢可以免費追加壽司飯,但其實飯量好多,就算男仔都好夠食牛肉壽喜鍋($58)幾抵食,賣相不錯而且大大兜😍調味唔會過甜,有娃娃菜、芋絲、海帶、金菇等等,冬天有個熱鍋食一流👍🏻👍🏻黑松露三文魚沙律($48)三文魚份量好多,雖然黑松露味出咗啲,但我同朋友都覺得幾可口,幾肥美👍🏻👍🏻芝麻手羽($58)份量有3隻,新鮮炸起好香口,配埋蜜糖芥末醬食不錯👍🏻黑松露薯條($38)又係至愛黑松露😂,正常水準發揮,實唔會中伏😂好食餐廳總括嚟講水準不錯,價錢合理,位置便利,同朋友吹水食飯嘅好地方~會再嚟👍🏻👍🏻
行開旺角發現新開咗間日本嘢,門面幾光猛,所以同朋友試吓😋

刺身盛(四點) ($108)

特盛海鮮丼餐($138)
餐跟一碗味噌湯,加咗$12落咗巨峰梳打
特盛海鮮丼
特盛海鮮丼

牛肉壽喜鍋($58)
幾抵食,賣相不錯而且大大兜😍
牛肉壽喜鍋

黑松露三文魚沙律($48)
黑松露三文魚沙律
黑松露三文魚沙律

芝麻手羽($58)
份量有3隻,新鮮炸起好香口,配埋蜜糖芥末醬食不錯👍🏻
芝麻手羽

黑松露薯條($38)
又係至愛黑松露😂,正常水準發揮,實唔會中伏😂好食
黑松露薯條

2022-12-31 65 浏览
因為我frd唔係好識食嘢,我又信咗佢食依間「OK」嘅餐廳,貪佢唔洗排隊,點知食到肚痛🫠特盛海鮮丼🐟 💰138甜蝦唔新鮮,啲肉嚡到我咬一啖就lur🤦🏻‍♀️三文魚玉子魚籽帶子就正常嘅爭鮮質素😐鐵板牛柳粒🐃 💰88➡️58(星期五會平啲,佢每一日都有唔同款做優惠)韌,好韌,0️⃣牛肉味🫥黑松露薯條🍟 💰38食咗幾條,有條有臭豆腐味,油溢味都好重🤮(友人費事搞大件事就無換到)雜錦天婦羅🍤 💰68一樣有油溢味,蝦無蝦味,其他都無乜,佢俾嘅天婦羅醬汁係無味,水嚟嘅🥲炸雞軟骨粒🐤 💰48炸得有啲燶,不過唔影響個味道,雞軟骨好難唔好食🤣壽司🍣我懶得一件一件講,淨係講伏嘅,吞拿魚又係唔新鮮,啲肉嚡,其他就爭鮮咁款啦💨和牛刺身壽司廿蚊一件,係有牛味嘅但係唔重🤷🏻‍♀️⚜️兩人食 要加一 共$568又係QR code落單但收你加一嘅餐廳💩⚜️整體性價比 0/10分

特盛海鮮丼🐟 💰138

鐵板牛柳粒🐃 💰88➡️58
(星期五會平啲,佢每一日都有唔同款做優惠)
韌,好韌,0️⃣牛肉味🫥

黑松露薯條🍟 💰38
食咗幾條,有條有臭豆腐味,油溢味都好重🤮
(友人費事搞大件事就無換到)

雜錦天婦羅🍤 💰68

炸雞軟骨粒🐤 💰48
炸得有啲燶,不過唔影響個味道,雞軟骨好難唔好食🤣

壽司🍣

⚜️兩人食 要加一 共$568
又係QR code落單但收你加一嘅餐廳💩
⚜️整體性價比 0/10分
2022-12-29 27 浏览
今日和朋友去旺角行街,行到有啲肚餓,就在附近搵東西吃,日本菜真不錯就決定在這裏進食,這間店舖門面裝修得很有日本色彩,入到店舖地方10分寬敞,而且乾淨,細看餐牌每一樣我都很想食。我點了一個雜錦海鮮刺身,有三文魚腩,海膽,赤蝦,吞拿魚,三文魚腩食入口,滿口油脂咁香,而且魚腩肉質厚實,帶一點口感,加上芥辣和豉油一齊食,冇得彈,海膽亦非常新鮮,吃一口海膽的獨特香味,甘甜在口腔來越食越好味,赤蝦下圖的蝦膏非常香,下身的蝦肉越食越鮮甜,吞拿魚也不錯。這個燒魷魚,思原條魷魚燒起的,入口魷魚質感爽脆,證明魷魚很新鮮,燒出來的炭香味,加上自家配製的醬汁,不得了。這個串燒牛仔粒,選用精選的牛肉粒,入口牛肉味濃郁,越食越出未,中間夾住了洋蔥,和洋蔥一齊食不太油膩。這個無骨燒雞全翼,雞全翼表面燒到金黃色帶一點微焦,燒到剛剛好,很好味。這個手打烏冬,入口面身有嘴勁,爽滑彈牙,烏冬還加了一隻日本雞蛋,領到烏冬更加滑味道更突出。正!