2015-05-25 433 浏览
夜晚經過幾次都排長龍,奇怪人龍比其他附近食店多,但吾想排隊所以一直無光顧。星期日下午茶時間經過,可能呢排落雨天,只需等兩三張枱,就即管試試。裝修很有懷舊特色,牆上亦掛了很多擺設,但座位就比較迫,環境好但因太迫扣了分下午茶選擇也多,不過吾好以為冰室就食西多士加紅豆冰,或菠蘿油之類,呢度吾會揾到。換之而來係egg benedict, 黑白一口西多士....等非常潮既西式食品。點了賓尼滴蛋厚多士配什菜沙律跟吞拿魚海鮮白汁長通粉兩個人去share。食物到來要點時間(不應跟茶餐廳比較)。食物到來賣相很吸引,味道也不錯,沒到錯地方。蛋有點點酸汁,入口無咁滯,幸好兩個人食,一人一隻。厚多士仍暖而且食到有牛油既香味。至於長通粉好足料,食到有細青口,尤魚,吞拿魚,白汁好香濃。熱奶茶就沒什麼特別。至於服務,一樣無咩特別,吾太差吾太好。但食物質素好吸引,有機會再試其他食品。

裝修很有懷舊特色
,牆上亦掛了很多擺設,但座位就比較迫,環境好但因太迫扣了分

吞拿魚海鮮白汁長通粉,白汁好creamy"
奶茶,不過不失,要留意既係....冰室有英文名同埋枱面有花紋,很有心思
2015-05-24
吞拿魚海鮮白汁長通粉,白汁好creamy"
2015-05-12 247 浏览
Today I ended up in Tsuen Wan and my friend decided to dine at this restaurant again. Its been a year since I dined in this restaurant.😂 This time I ordered the chicken wings, mash potato for appetizers and the black squid spaghetti with prawn for the main course.😜 The services so far kept up to par. When our appetizers came, the lady serving us told us to be careful because the plate is still hot. The appetizers wasn’t anything special as they taste decent. When my main course came, the lady serving our food reminded us again to be careful about the plate. The dish I ordered was very attracting as there were many different kinds of vegetables to make the dish very colorful.😄 There was also a big prawn on top of the spaghetti which wasn’t anything special, but it made the dish look very nice. As for the spaghetti, it taste quite decent and the texture was perfect as it wasn’t too soft or too hard. Overall, this is not a bad place to dine at for its price. I find the service to be decent and the food in general was not bad at all. Would definitely come back again!!😉😉
2015-05-03 316 浏览
晚餐的餐牌都是set的,menu樣子很吸引,很多選擇似的,特別是扒。但其實變化不大,都是醬汁或肉的級別有不同而已。其中一碗餐湯還沒喝完便被問還要嗎?我們說要,店員便露出覺得我們很奇怪的表情我們在餐之上加了錢要兩道小食。。感覺很抵但質素一般:主菜如下:那把有鋸齒的小餐刀遇上硬到不行的脆皮根本無用武之地。於是請店員叫廚房替我們切開,當然又受到她感覺我們很奇怪的表情。。豬手的根及渣完全是敗筆,只好吐了。。皮是脆的,而能夠吞的肉味道還可以。要注意一下來貨的質素!士多啤梨汁是正常的。而拌菜是用鹽水煮,這個讚一下。要求要芥茉,第二次問才有。

我們在餐之上加了錢要兩道小食。。感覺很抵但質素一般
薯蓉焗田螺

雞翼

主菜如下:

黑松露大蝦忌廉汁意粉

士多啤梨汁脆皮豬手

士多啤梨汁是正常的。而拌菜是用鹽水煮,這個讚一下。

要求要芥茉,第二次問才有。
2015-05-02
2015-01-26 743 浏览
我地一行三人睇完戲諗住搵間好d既茶餐廳食下,行行下就見到呢間好似新開冇幾耐,決定去試下.我地一人叫左一個餐, 我撰左個地中海香草烤比目魚柳,我撰 比目魚係因為佢脂肪較一般魚少,而且蛋白質豐富,唔怕會肥又健康。等左大概10分鐘就有得食喇,賣相吸引, 烤得岩岩好, 熟得黎帶少少燒焦味, 條魚肉質岩岩好,唔太硬唔太淋,有鮮味, 個汁配得幾好,D野上黎個時仲係熱的. 薯條熱度同軟度都接近完美, 整體滿意. 令外仲送埋湯同多士, 份量絕對足夠. 我d frd叫左兩個都係牛,我試左少少,都幾好味,肉質軟硬度唔錯,d肉幾入味 。 令外佢地員工態度十分勤快有禮貌。98蚊呢個價錢呢個食物質素,員工服務+裝修都算值得食。
2015-01-03
價格不便宜,要加10% 又無服務!價格與食物不相配,昨晚一家三囗去吃,叫了3個餐,先來紅,白湯是凍的麵包冇蒜蓉仲有個碗崩了幾角$128三文魚飯$80少食大蝦墨汁麵得$80焗海鮮飯十2份少食$29x2=58味道可以…我看其他枱客人的主菜吃了1/3就放棄大家不要像我一樣聽說留言去食,見門前多人等以為好
價格不便宜,要加10% 又無服務!
價格與食物不相配,
得$80焗海鮮飯
十2份少食$29x2=58
味道可以…
我看其他枱客人的主菜吃了1/3就放棄

大家不要像我一樣聽說留言去食,見門前多人等以為好
2015-01-18 795 浏览
行到呢間嘢見到個lunch menu同我地食開女人街果間d menu一樣咁制.覺得好好奇,連裝修都大同小異. 心唸應該有d關係. 決定入去食個pasta.同以往一樣. 我地叫咗個吞拿魚長通粉同一個烤雞凱撒沙律. 好快就上咗餐湯. 一紅一白.忌廉湯幾creamy, 搭埋個包幾好. 包已經有牛油, 外脆內軟幾香. 至於紅湯, 好多料, 不過我覺得味道淡咗少少,可以粘稠返d.主菜黎啦, 沙律上先. 分量真係好足, 面頭仲有香煎雞扒, 已經切好一條條方便入口. 菜好fresh咁, 仲有d bacon bits同麵包糠, 最後加埋我最愛嘅Ranch汁, 好正宗嘅Caesar Salad. 雞食起身真係好香,之前食過已經覺得好好, 出邊雞皮有少少脆, 入邊多汁同埋軟lumlum. 正!吞拿魚海鮮長通粉. 最出色就係個汁. 夠Creamy. d汁入曬長通粉,食起身好夠味. 吞拿魚好足料, 煮嘅時候已經有好多吞拿魚碎碎融入咗個汁度,所以其實個汁好濃吞拿魚味. 四十幾蚊一個西式pasta lunch, 有返d quality嘅我唸都幾難揾. 食過好多都好難食, 呢個都係我會再幫襯嘅原因.點解? 因為性價
點解? 因為性價比高囖. 平得黎要有質素依家真係好少.
俾個like, 希望以後多d地方有, 質素可以繼續keep住.
2015-01-04
  • 吞拿魚海鮮長通粉
很多人誤以為偽文青不食人間煙火,喝杯咖啡拿著本厚皮書就是生活的全部。實情當然不可能是,但可以用餐也不忘格調。一個「冰室」晚餐,生活態度就不同了。本少就是用餐也注入懷舊的詩情畫意的,偽。文。青。 好,入正題。在這場景拍照呃Like 自然是不可或缺,我當然也這樣做了-在FB在IG。但這邊首要還是先說回食物。畢竟相片是給人看,食物要滿足自己的。西餐嘛,最理想當然是二人共晉晚餐。我們點了不同的牛-牛扒與牛柳。再交換溫柔~不~是交換舊牛來試。只這一食法便令味覺提升不只一倍,識得食一定係咁食。而份量比本少想像中多,對面的女生和我交換食物時自然不是等價交換,最後本少差不多吃了一份半的牛扒。加上套餐三寶~西湯,多士,餐飲。完場時有去完自助餐的感覺。初時也以為像「偶像派歌手」,實力唱功通常也不會高。這間冰室如此文藝,食物質素又會否因而拉低?原來沒有,從來都沒有。纏綿邂逅完全虛構......噢......離題了。沒有哦。這裡的牛扒,跟扒房為名的餐廳比較也能拼個平分秋色。怎麼說呢?懂買扒的朋友應該知道,百X惠X超市的扒與City就是有分別,這家冰室就是super那種。層次唔同。而且更重要的是,雖然沒有

好,入正題。在這場景拍照呃Like
西冷扒
牛柳

沒有哦。這裡的牛扒,跟扒房為名的餐廳比較也能拼個平分秋色。怎麼說呢?懂買扒的朋友應該知道,百X惠X超市的扒與City就是有分別,這家冰室就是super那種。層次唔同。而且更重要的是,雖然沒有用鐵板上。但依然是新鮮出爐-熱辣辣的上枱。聽起上來是牛有牛味如此基本,但就有很多餐廳沒有做到。

所以嘛,這裡能做到味覺滿足,視覺享受。心靈與肉體同樣滿腹而回,這樣一個價錢雙重享受。足夠好了。

最後或者我再重申一次:本少推介牛扒。我下次來都很可能只會點牛扒。恕不推薦其他了。
牛柳
2015-01-04 830 浏览
紅日假期,晚上來到, 人流不多, 等了十分鐘入座。這款是肉眼扒,配意粉,扒點了七成熟, 柔韌十足,切起來很輕鬆, 但份量太大件 , 憑一個女生胃口,絕對是吃不完的!再加錢點了薯條,加 $28 , 份量太少只得五六條, 有點略貴…薯蓉配田螺, 加$28。的確好吃, 但份量略少,可以的話加多點份量會更好…友人的羊架, 騷味恰到好處, 韌度適中, 不俗 餐湯質素平庸,在此不序了
紅日假期,晚上來到, 人流不多, 等了十分鐘入座。

友人的羊架, 騷味恰到好處, 韌度適中, 不俗
餐湯質素平庸,在此不序了
2014-12-24 678 浏览
聖誕就到,終於忙完可寫下食評.是日遊到荃灣見門外大排張龍,其他餐廳就有位,跨張入內後見裝份修特別,簡單得夠潮俾安排靠邊坐西冷重肉味,大大件吾韌,邊位夠香口,肉質夠嫩。足量比目,內白滑肉質,夠新鮮,咬洛吾腥總結上餐快,食物靚,價錢正, I like
聖誕就到,終於忙完可寫下食評.

是日遊到荃灣見門外大排張龍,其他餐廳就有位,跨張

入內後見裝份修特別,簡單得夠潮

俾安排靠邊坐
西泠扒
西冷重肉味,大大件吾韌,邊位夠香口,肉質夠嫩。
比目魚
足量比目,內白滑肉質,夠新鮮,咬洛吾腥

總結上餐快,食物靚,價錢正, I like
2014-12-19
西泠扒
比目魚
之前已經黎過幾次Lunch, 平時都好多人排隊, 今日見唔洗等位, 就和同事決定進內用膳.我叫了 ''辣肉腸火腿煙肉意粉'' $45食物一黎到, 已經聞到好勁黑椒味, 再望下d汁, 係黑椒汁同好多黑椒粒但餐牌上既圖片係茄汁來的, 而且都冇寫時有黑椒.再問問侍應, 佢地話係有不嬲都有黑椒的, 因我唔食黑椒, 想問下有無得換, 反而仲要比佢地用手指指住話:你記實呢個餐係有黑椒嫁, 你下次唔好再哎''餐牌圖片和實物不符, 仲要比人指住黎話, 唔會再黎
我叫了 ''辣肉腸火腿煙肉意粉'' $45

但餐牌上既圖片係茄汁來的, 而且都冇寫時有黑椒.

餐牌圖片和實物不符, 仲要比人指住黎話, 唔會再黎

2014-11-28
和男友看戲前去晚飯, 見這間新開沒有看食評下去試下.......點知叫兩款都同樣唔好食!!!***(((相信不會再光顧了)))***坐下先給它四周裝橫至餐桌吸引..............誰不知食物竟如此的差 >___<兩款味道都很怪, 食材處理得唔好之餘, 煮嘅質量又相當差!!!!  這個價錢還要加一實在不值!!!!

意大利黑松露帶子蛋包飯($78)
黑松露香蒜大蝦意粉($70)
餐湯(紅/白) + 蒜蓉多士
2014-10-07
2014-10-18 801 浏览
一入地方好迫,但全部係卡位。羅宋湯唔夠熱,但味道唔差既。板石燒肥牛飯,肥牛味道ok,但可惜太少只有幾片,蕃茄豬扒飯,豬扒全無味,唯獨杯咖啡Okay 唔會再有下次羅
唔會再有下次羅
2014-10-04 871 浏览
兩口子食左下午茶,又唔係好餓,諗左好耐食咩野好。最後老公話要食西餐,於是就試下呢間。坐低見到隔離檯pair情侶碟墨魚面好似唔錯,所以我地兩個都叫左碟墨魚麵,仲加左兩個小吃,一個田螺同一個瑞士雞翼,兩個人唔太餓份量剛剛好。先黎個墨魚麵,賣相同隔離檯差唔多~ 我間唔中就會想食下大蝦:p呢隻個size都ok! 碟麵有好多汁,老公最怕乾「憎憎」的,所以佢都好滿意。個麵煮得剛剛好,唔會太稔或過硬。見到老公個咀烏卒卒的,好彩我又ok冇乜「出界」,哈哈哈!田螺係老公主意,佢話想食薯蓉喎!個薯蓉有少少脆面,幾好。田螺都ok,最鐘意倒埋田螺入面d牛油汁出黎食,好香!最後就係瑞士雞翼!我平時都鐘意食鼓油/ 鹵水,炸嘅反而冇咩興趣!瑞士汁甜甜地更加好味,最緊要係雞翼夠入味,最怕得個顏色唔入味嘅雞翼,呢個雞翼有色亦有味,good。

大蝦墨魚麵

田螺

田螺係老公主意,佢話想食薯蓉喎!

瑞士雞翼

大蝦墨魚麵
田螺
瑞士雞翼
2014-10-01 513 浏览
同屋企人係荃灣食dinner,經過呢間'大壹冰室''1969 kitchenOne' 。通常冰室係食茶餐廳野,但見到鋪頭出面個西式 dinner set menu 既食物幾吸引,所以就試下。間鋪有七十年代既懷舊feel ,牆上D裝飾好有retro 風格,坐得舒服。我好鐘意食海鮮,自己就叫左來個 '法式煎大蝦配香辣野菌墨魚麵' 來食, 我父母就叫左 '挪威厚切三文魚扒' 和 '精選荷蘭牛柳'。 食物來了,大蝦好香肉質彈牙,有少少辣,好開胃,配菜適中。墨汁意粉有麵質軟硬剛好,用既配料亦無蓋過麵本身既味道,所以試到佢有墨汁味唔係普通意粉。三文魚扒賣相幾好,煎得好香,魚扒比我地食開的熟左少少,但都算新鮮,亦一D都唔腥。三文魚同D香草同個汁好夾,好味 。另外我試左少少個精選荷蘭牛柳,我媽媽叫左八成熟,但好似熟左D,下次叫七成。平時食西餐我少食牛因為驚佢多筯,但呢個牛柳口感都幾淋, 肉質唔錯,好好食。食物既配菜一般,但整體都算合格,幾抵食。見到隔離枱個板石燒黑椒極品牛柳粒好似幾正,好吸引,下次一定要試。

2014-10-01 454 浏览
最近一連試了幾間冰室,而是晚是荃灣大壩街新開的大壹冰室,上次在旁邊的西餐廳用餐後看見這新店仍有人在門外等候,果然大家都貪新鮮呢!是晚放工後已決定一試這間新冰室,門外貼有不同雜誌的報導,而外觀則跟冰室沒有太大關係。去到時不用排隊,我們被安排到靠近牆的卡位,座上客以情侶居多。店內的環境較擠迫,但佈置設計甚有心思,牆上掛有很多懷舊的西式裝飾,牆紙也是以暗淡的灰色作主調,氣氛不俗。抬頭一看,原來有三輛玩具車掛在牆上,散發懷舊氣息。餐廳內有很多懷舊玩具,我最喜歡是這款機器人,照片也是趁離開店時拍的,很可愛!大壹冰室售賣的食品款式以西餐為主,跟傳統冰室售賣粉麵、多士類截然不同,定價不便宜。餐桌的設計也貫徹整店的風格,以舊式瓷磚整齊地排列。我們點了兩個晚餐套餐,配有多士和西湯,蒜蓉多士不夠香和熱辣,合格水準。大概等了25分鐘才送上,我選了意大利芝士焗鮮茄豬扒飯($68),很久沒吃過焗豬扒飯了!在芸芸港式西餐之中,焗豬扒飯可謂我的最愛之一。這個焗豬扒飯份量很多,飯上蓋有焗好的蕃茄芝士,旁邊伴有一顆小西蘭花。焗好的蕃茄芝士呈流質狀態,略嫌焗的時間不夠長。焗飯用上珍珠米,質感濕潤,個人認為珍珠米跟焗豬扒飯
抬頭一看,原來有三輛玩具車掛在牆上,散發懷舊氣息。
餐桌的設計也貫徹整店的風格,以舊式瓷磚整齊地排列。
意大利芝士焗鮮茄豬扒飯
焗好的蕃茄芝士呈流質狀態,略嫌焗的時間不夠長。焗飯用上珍珠米,質感濕潤,個人認為珍珠米跟焗豬扒飯不太配,還是喜歡飯粒較爽口的感覺。
但切件的豬扒很入味,肉質軟腍。整體而言不是我期待的焗豬扒飯,不過不失,在比較之下,我會選大型連鎖快餐店的出品。
黑魚籽蟹肉燴闊條麵
而baka則點了黑魚籽蟹肉燴闊條麵($90)。很快便送上,呈上時仍看到麵條上的煙,熱噴噴。
忌廉汁味道濃郁,帶少甜,麵條質感軟腍,合格水準,雖然熱辣辣,但總覺得欠了一點鮮味。
餐飲則點了熱檸水凍奶茶,味道正常,熱檸水用上現在流行的螺旋形餐杯。

整體來說,大壹冰室是一間以懷舊冰室包裝的西餐廳,很欣賞其懷舊玩具的統一風格,每一件裝飾都可見挑選時所花的心思,喜歡!
然而食物驚喜不大,普通西餐廳應有的水準,加上晚飯價錢略高,應該不會再特別一試了~
2014-09-17