2022-10-17 794 浏览
跟家人到銅鑼灣購物,家人說很久沒吃燒味。經網上查看,「大壹燒鵝」就在附近,便走去。大壹燒鵝滋味全餐十分豐富,價錢實惠。全餐包含郊外油菜、絲苗白飯(另付$5轉米粉、瀨粉)、老火靚湯各一客。另可以優惠價加配飲品。掃二維碼自助落單,十分方便。我們點了兩份大壹燒鵝滋味全餐和一份燒鵝(例牌-上庄), 還點了一杯鹹檸檬七喜。食物送上,非常豐富❣️ 燒鵝(例牌-上庄)燒鵝送上時香氣撲鼻,油香四溢。燒鵝肉厚脂肪少,皮脆肉嫩、入味多汁、越嚼越香,甘香可口。配以酸梅醬食用,增添滋味。❣️ 大壹燒鵝滋味全餐:叉燒、燻蹄配瀨粉叉燒:厚切叉燒色澤鮮明、邊緣帶焦香。肉質軟嫩,蜜味濃郁,甜而不膩,十分美味, 一試難忘。燻蹄:口感爽口,嚐到微酸醋香味道,清新好味又開胃。老火靚湯:真材實料。熱呼呼的合掌瓜豬展湯,味道清甜,滋陰潤燥,適合這氣候。郊外油菜:西生菜配上蠔油,新鮮。瀨粉:口感爽滑而不韌,配上清甜湯底,不錯。❣️ 大壹燒鵝滋味全餐:油雞、燒腩仔配瀨粉油雞:外表具光澤,氣味清香,味道帶清甜,肉質滑嫩,油而不膩。燒腩仔:外皮酥脆,咬下去時可以聽到清脆的聲音。肉質鬆化多汁,脂肪及瘦肉比例相稱均勻,調味剛好。🍹 鹹檸檬七喜大
掃二維碼自助落單,十分方便。

食物送上,非常豐富
❣️ 燒鵝(例牌-上庄)
燒鵝(例牌-上庄)
燒鵝送上時香氣撲鼻,油香四溢。
燒鵝肉厚脂肪少,皮脆肉嫩、入味多汁、越嚼越香,甘香可口。
配以酸梅醬食用,增添滋味。
❣️ 大壹燒鵝滋味全餐:叉燒、燻蹄配瀨粉
大壹燒鵝滋味全餐:叉燒、燻蹄
燻蹄:口感爽口,嚐到微酸醋香味道,清新好味又開胃。
老火靚湯
郊外油菜:西生菜配上蠔油,新鮮。
郊外油菜
瀨粉:口感爽滑而不韌,配上清甜湯底,不錯。
瀨粉
❣️ 大壹燒鵝滋味全餐:油雞、燒腩仔配瀨粉
大壹燒鵝滋味全餐:油雞、燒腩仔
燒腩仔:外皮酥脆,咬下去時可以聽到清脆的聲音。
肉質鬆化多汁,脂肪及瘦肉比例相稱均勻,調味剛好。
🍹 鹹檸檬七喜
鹹檸檬七喜
大大顆鹹檸檬,混入七喜汽水,集甜、酸和鹹味道,帶來清爽口感。

燒味質素非常好,怪不得門外不時有等候座位堂食或外賣的客人。
2022-10-11
燒鵝(例牌-上庄)
大壹燒鵝滋味全餐:叉燒、燻蹄
老火靚湯
郊外油菜
瀨粉
大壹燒鵝滋味全餐:油雞、燒腩仔
鹹檸檬七喜
  • 燒鵝上庄(例牌)
2022-10-15 50 浏览

This is a very well-known barbecued meat restaurant in Hong Kong, having a variety of meat choices, including piglet, chicken, knuckl, pork belly, and most importantly their signature roast goose! That is a must try for the Kitchen One Roast Goose! Not only it is what famous for, the skin is so crispy, while the goose meat is very juicy and soft at the same time. We ordered half portion so gladly the legs are of course included! The price for such a huge goose is definitely worthwhile. It may be a bit too much for two party, but at least ordering their set with this goose! When we are queuing, a lot of people come offer and just buy a takeaway. Can totally imagine the goose, and even other meats, share the same flavours and tenderness even though it is a take away. We have also ordered the Kitchen One Roast Rice comes along with Barbecued pork, the BBQ porkt here suggested in menu. Originally, we would like to try the roasted pork belly, and it is the second after the goose. But it is very limited and out of stock that day we visited. However, the BBQ source is not very sweet, definitely light up the pork!
叉燒燒腩仔瀨粉 & 河粉 (下午茶)$45 @ 好味指數:10/10呢間叉燒🐷係我嘅最愛,食過咁多次都係keep到咁好嘅👑水準,佢唔同出邊啲叉燒好硬好實淨,佢係一啲好似梅頭🐖咁淋嘅肉質,加上佢肥瘦程度適中,表層就燒到有少少🤏🏽焦香,咬落去好有質感,仲有充滿蜜汁💦。燒腩仔🤰🏻非常鬆脆,而味道非常好,唔會過鹹,加埋芥末汁🍯調味辣辣地非常惹味。其實佢個瀨粉🍜同河粉都好好食,配埋個清湯好鮮甜,而且個瀨粉非常😬彈牙,絕對係回頭之選。
叉燒燒腩仔瀨粉 & 河粉 (下午茶)
$45 @
好味指數:10/10

今日午餐去咗大壹燒鵝食,原來入面有卡位,比想像中乾淨。落單用QR code,餐牌有燒味單雙拼飯,燒鵝單雙拼飯。飯可轉米粉,瀨粉,河粉。可加錢要飲品。叉燒飯 $58叉燒大概有12舊,叫咗瘦,其實都係半肥瘦,係燶邊既,食落質感味道都唔錯wor,又淋又蜜味,肥位唔少。伴有少少鹹菜。飯粒就乾身同瘦長。叉燒河粉 $58呢個叉燒叫左半肥瘦,真係半肥瘦wor。呢度叉燒會分開上。河粉都大碗,上面加上蔥花,質感味道可以啦。燒鵝瀨粉 $68可惜無原隻燒鵝賣,仲燒緊,只好叫燒味飯。加$10要燒鵝胸,份量唔多,不過皮少少脆而多汁,脂肪唔算多,而肉都淋,可惜係凍凍地,一樣伴有鹹菜,另上甜醬。希望下次可試試原隻燒鵝。瀨粉比河粉明顯好食,滑溜彈牙。叉燒例牌 $68見叉燒好食,即刻叫返個例牌。叉燒賣相不俗,燶邊半肥瘦,而上面灑上桂花瓣,仲係暖暖地上枱,呢個好出色。總括而言,燒鵝唔錯,叉燒出色,價錢稍貴,不過值得一試。
今日午餐去咗大壹燒鵝食,原來入面有卡位,比想像中乾淨。

叉燒飯

叉燒飯 $58
叉燒河粉

叉燒河粉 $58
叉燒河粉

燒鵝瀨粉

燒鵝瀨粉 $68
燒鵝瀨粉

瀨粉比河粉明顯好食,滑溜彈牙。

叉燒例牌 $68
叉燒例牌

總括而言,燒鵝唔錯,叉燒出色,價錢稍貴,不過值得一試。
2022-10-09
2022-10-02 47 浏览
今晚過去銅鑼灣找朋友食晚餐,好想食燒味店的叉燒和燒鵝,但又不想食經常去的店舖,所以搵了大壹燒鵝試一試。必要點是燒鵝同叉燒。店員端上叉燒來已經是大件頭熱燙燙的,香噴噴的蕉香味,叉燒有燒焦的邊緣,外脆內軟,外面比較惹味,內裏口感軟熟,肉質非常嫩滑,香口軟稔,咬下去不是乾身,其實每一口也有蜜糖的香味、令人一食再食!燒鵝端上來已經食指大動,每塊鵝肉色澤光亮,望起來,肉嫩油香,充滿了肉汁,咬起來的時候會有油脂甘香。另外,燒肉夠爽口滑嫩,份量十足,真係真材實料,肥瘦均勻,燒肉皮爽口,帶有少少肥膏,完全提升了整體口感。係用呢個價錢食到咁好味嘅燒味實在正😋

係用呢個價錢食到咁好味嘅燒味實在正😋
2022-10-02 57 浏览
不嬲都唔係特別喜好中餐或者燒臘店,適逢有個中午悶悶地又好想食一啲西餐以外嘅嘢,聽講銅鑼灣有間好好食嘅燒臘店。於是懷着好奇心就去食,點知真係好好食,完全有驚喜,好想再帶屋企人嚟食!中午時間算係好快有位,今次同朋友帶咗午餐set年嘢飲分別嗌咗叉燒米粉同埋燒腩仔瀨粉!完全有驚喜叉燒,今次佢俾咗類似豬腩肉嘅位置非常之好味同埋肥美然後燒腩仔非常之趣好好味!重點係佢跟埋嘅充滿麻油味嘅榨菜,超級好食!反而瀨粉就好普通,米粉反而有驚喜,屬於比較幼身的米粉。價錢比一般燒臘店貴,但是覺得相對份量和味道是合理的。之後都會再幫襯!

2022-09-27 51 浏览
話說果日上左成日堂 落堂已經好肚餓就求其亂入左間出面望落感覺良好的燒味鋪打算以燒味飯作為晚餐亂入的我都抱住會中伏的心態去食晚餐點知野食黎到又ok wor叫左個大壹燒鵝滋味全餐 油菜 + 老火湯 + 自選雙併燒味跟白飯 + 野飲電話scan qr code落單 十分方便落單無耐油菜同老火湯就先上了十分快手 果日老火湯好似係青紅蘿白雪耳煲豬踭湯送上黎係熱辣辣的 真係上枱前先不出黎比客人很是欣賞的 仲要幾足料下 湯又唔咸我自己就好少係出面飲湯 覺得好多都係味精湯黎油菜就是西生菜黎 份量都多下蠔油伴係碟邊 而唔係淋哂上面 我都很欣賞燒味鋪重頭戲一定是燒味了我呢就叫左雙併燒味: 叉燒同燒鵝食燒味飯點可以缺少左咸蛋呢位朋友呢所以我都額外加了半隻咸蛋 (笑)燒味望落去都幾juicy下先講叉燒 唔係全瘦叉黎 係半肥瘦叉黎 仲要有燶邊 重要事情說3次 係有燶邊啊 黑色燶邊!!!!!咬落去d 個蜜糖味都幾出下 因為係半肥瘦 所以口感幾好唔會乾爭爭 講真食叉燒都想食埋d油脂味嘛至於燒鵝 皮是很grispy的 不過可以係近patpat位 所以相對較多肥膏但肉都幾嫩的食到勁飽 一個套餐都係94蚊覺得性價比都幾高
話說果日上左成日堂 落堂已經好肚餓
蠔油伴係碟邊 而唔係淋哂上面 我都很欣賞
燒味鋪重頭戲一定是燒味了
我呢就叫左雙併燒味: 叉燒同燒鵝
食燒味飯點可以缺少左咸蛋呢位朋友呢
所以我都額外加了半隻咸蛋 (笑)
燒味望落去都幾juicy下
先講叉燒 唔係全瘦叉黎 係半肥瘦叉黎
仲要有燶邊 重要事情說3次 係有燶邊啊 黑色燶邊!!!!!
咬落去d 個蜜糖味都幾出下 因為係半肥瘦 所以口感幾好
唔會乾爭爭 講真食叉燒都想食埋d油脂味嘛
但肉都幾嫩的
食到勁飽 一個套餐都係94蚊
覺得性價比都幾高

2022-09-23 41 浏览
係銅鑼灣想搵好野食,非登龍街莫屬。大壹燒鵝就係登龍街唯一以傳統廣東菜式——燒味做主打既店舖,只做一味既食店,可見佢地對自己既出品有信心。同友人各自叫左一個一人餐,包一盅中湯、燒味雙拼、白飯以及油菜一碟,只係$78,非常抵食!中湯以原盅上,而且每盅都有湯渣,可見用料十足。味道方面亦非常入味,係花左唔小時間烹製。燒鵝併熏蹄(加半隻咸蛋)燒鵝皮脆肉嫩,鵝油都好豐富,齒頰留香;熏蹄肉質煙韌,肥瘦適中,配上白醋更帶到鮮香。燒鵝併貴妃雞(加半隻咸蛋)貴妃雞肉質鮮嫩,烹調適中,味道可口。燒味雙併:叉燒併燒腩仔叉燒實在要大讚!蜜汁鎖住係肉入邊,咬一啖就出晒來。外圍燒得岩岩好,帶小小燒燶既黑邊,非常香口;燒腩外皮香脆,肉質鮮嫩,配合黃芥辣係完美配搭。

燒鵝併熏蹄(加半隻咸蛋)

燒鵝併貴妃雞(加半隻咸蛋)
貴妃雞肉質鮮嫩,烹調適中,味道可口。

燒味雙併:叉燒併燒腩仔

2022-09-16 548 浏览
想起食燒味就會諗起曾經去過銅鑼灣一間燒鵝店嘅燒臘,真係令我回味無窮!😋所以昨天晚上特意再去品嚐一下。呢間食肆嘅燒臘係自家製即燒,非常注重溫度和質素,是不可多得的一家。店舖地方簡單整潔,入內別有洞天,有一間私隱度高嘅卡座房間,裝修也別於一般燒味店。全日供應嘅燒鵝套餐非常抵食,只需約快餐店價錢就可以有一碟單/雙併燒味,一盅老火湯,一碟油菜和一碗白飯,加幾元仲有一杯飲品,認真超值! 眾多燒味中尤愛招牌燒鵝、極品叉燒和燒腩仔!雙拼我們選了燒鵝/叉燒和燒鵝/貴妃雞,而且另外點了例牌叉燒和燒南仔,一於食個大滿足。兩碟雙併嘅燒鵝均為脾位附近,啖啖結實鵝肉好滋味,沒有多餘肥膏,鵝皮也非常甘香,油脂又豐富。叉燒更是無懈可擊,是我食過咁多叉燒中最好味嘅一家。叉燒燒得好靚,邊位燶燶哋,但其他位置則恰到好處,而且色澤鮮明。叉燒採用的是半肥瘦部位,油脂和瘦肉相間而且層次分明,入口即溶,蜜味濃郁,難怪是招牌菜之一。另一值得比讃的是燒腩仔,喜歡它的肉味濃郁而且外皮非常香脆, 令人齒頰留香。呢度嘅燒臘果然水準依然,保持高質,食過此家😋已感其他的也比下去呢!

2022-09-15
2022-09-14 49 浏览
𝟚𝟝.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚 📌大壹燒鵝 (登輝大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地舖💸人均消費: $60-120🌿評分: 4.1/5🈚️加一服務費燒味呢啲嘢真係隔一排就會有條癮想食🤣大壹燒鵝係難得嘅良心食店💛燒味主廚仲要係澳門一星食府岀身🇲🇴相信佢嘅燒味應該都幾高質於是就同男朋友嚟試吓💗𐂂 燒味雙拼飯 ($58) 燒味方面可以揀叉燒/油雞/貴妃雞/燒腩仔/燻蹄🐔如果想食佢哋嘅馳名燒鵝就唔好嗌錯呢個燒味飯啦🐸我哋最後揀咗叉燒同燒腩仔🐷食得燒腩仔一定係食佢塊皮🤪燒腩仔塊皮夠脆不突止🥹一咬落去肉汁就爆哂出嚟!! 十分香口惹味而且啲肉質唔老👍🏻叉燒嚟講係認真高質,同一般嘅蜜汁叉燒唔同👻人哋嗰啲係薄薄一層搽上去但佢就係厚到連塊皮原本嘅顏色都唔同埋🤩整完出嚟係呈金黃色㗎🌻叉燒厚肉再加上脆脆哋嘅蜜汁外皮🔥簡直令人胃口大開💐未試過嘅大家嚟到一定要試下佢哋嘅燒味🪴佢哋除咗燒味吸引心外小菜都好得㗎!🦑不過銅鑼灣分店係冇小菜嘅🤣想試吓佢哋嘅小菜否妨去藍田/馬鞍山分店試下💓
𝟚𝟝.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌大壹燒鵝 (登輝大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地舖

💸人均消費: $60-120
🌿評分: 4.1/5
🈚️加一服務費

雙拼燒味飯

𐂂 燒味雙拼飯 ($58)

雙拼燒味飯
2022-09-10 65 浏览
燒味飯係香港出名嘅飲食文化,但偏向油膩,所以唔係經常食,正因如此,每次食都要揀間有質素保證食開銅鑼灣登龍街大壹燒鵝,每次都唔會失望。今次叫咗例牌燒鵝同燒味三拼:燒腩仔,半肥叉燒及玫瑰豉油雞;另外加個飯、米粉及油菜燒鵝例牌要咗上庄,因為鍾意食鵝胸,上枱見到鵝皮色水均勻有光澤,唔會燒到過燶,而且頻頻出爐,每隻都唔會放好耐保持新鮮。咬落去鵝肉細緻,調味恰到好處,唔會過鹹,最重要係鵝皮脆口油脂豐富,絕對係高水準之作三拼都同樣出色:燒腩仔脆皮唔過鹹,一口一粒啱啱好半肥叉有燶邊位,係食叉燒嘅最高境界🤤😆豉油雞仲俾咗雞髀添,雞肉超滑,浸到剛剛熟,豉油味淡淡的,加薑蔥食啱啱好

三拼都同樣出色:燒腩仔脆皮唔過鹹,一口一粒啱啱好
半肥叉有燶邊位,係食叉燒嘅最高境界🤤😆
2022-09-08 67 浏览
之前去過大壹燒鵝係藍田既分店,原來銅鑼灣都有一間。呢度既燒味好出名,於是同朋友黎左呢到開餐。餐牌方面,價錢合理,燒味選擇多。有單雙拼、下午茶等等,晚餐都有一人抵食餐,所以叫左一人一個餐。呢個餐可揀單/雙拼燒味,包括貴妃雞、油雞叉燒、燒腩仔、燻蹄;仲配油菜、白飯、老火湯、飲品可另加$5/$8配熱凍飲,仲可加$5轉粉,$78有咁多野食真係超抵叉燒油雞、叉燒燒腩仔燒味早黎早著數,坐低叫完已經話賣晒叉燒!蜜汁叉燒好滋味,外脆皮內有口感,肥瘦各有,入口即溶。油雞好入味,燒腩仔外皮好脆,肉質鮮嫩。呢度燒味十分好食,份量又多。

餐牌方面,價錢合理,燒味選擇多。

叉燒油雞、叉燒燒腩仔

油雞好入味,燒腩仔外皮好脆,肉質鮮嫩。
呢度燒味十分好食,份量又多。

2022-08-29
今次介紹呢間燒味店 位於銅鑼灣登龍街話時話 登龍街而家真係多嘢食到喊 🤣 次次去到都好開心 尋寶咁大壹燒鵝飯 Kitchen One Roast Goose Rice $58 - 好好彩有燒鵝髀食呀 唔知係咪因為我靚女呢 🥰$58呢個價錢好抵 燒鵝味道好濃 塊皮充滿油香 減緊肥嘅 都忍唔住要食晒所有皮 順帶一提 佢俾咗勁多飯我哋已經嗌少飯 都係完全食唔晒 😵燒味雙拼飯 (油雞 叉燒) Kitchen One Roast Double Combo (soy chicken and BBQ pork) $58 - 油雞同叉燒 質素都唔錯 叉燒蜜糖好香甜 不過當然 如果第一次嚟 我都係會建議食燒鵝 或者兩個人食 就可以嗌幾款一齊share 🥰🍽 餐廳: 大壹燒鵝 (登輝大廈)🏠 地址: 銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西
今次介紹呢間燒味店 位於銅鑼灣登龍街

順帶一提 佢俾咗勁多飯
我哋已經嗌少飯 都係完全食唔晒 😵

🍽 餐廳: 大壹燒鵝 (登輝大廈)
🏠 地址: 銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地舖

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong
2022-08-26 77 浏览
一人雙拼套餐燒腩仔燒鵝 送明火例湯生菜呢度最出名就係一人雙拼套餐,當然唔執輸叫返個先。未講質素之前,銅鑼灣已經搵唔到一個咁平價錢有燒鵝雙拼,仲有生菜例湯。淨係價錢已經贏一條街。有驚喜係燒腩仔,塊皮脆到不得了,有時好驚燒肉好鹹,呢度唔會,剛剛好一啖肉一啖飯既調杲。下次必定encore燒鵝瘦左少少,有好有唔好,皮下脂肪無咁厚,唔會成口油。皮都脆,如果肥返少少就perfect驚喜2號,呢度啲白飯好靚🤣單拼叉燒瀨粉古法叉燒!淨係賣相已經好靚,咬落去仲有少少玫瑰露香味,火槍燒過既面,令到更脆。雖然睇落去肥咗少少,但係食落又冇問題半隻金蘭豉油雞不得了,先88蚊,成隻雞都滑到不得了!皮好夠味,色水好有心機。就算我攞咗返屋企雪咗兩日先煮面,都仲係超好食,必叫之選例牌燻蹄味道香,口感彈牙,好食過極大部份嘅酒樓!鍾意食燻蹄嘅朋友必定要叫
一人雙拼套餐

例牌燻蹄
2022-08-24
  • 燒腩仔
2022-08-17 47 浏览
之前食過幾次大壹叉燒覺得真係好好食,叉燒皮脆肉亂,肥瘦適中,但今日再去幫襯已經唔同之前,而家啲叉燒又肥又多筋,皮又唔脆,同普通燒味舖無分別,唔值咁貴,我真係唔會再幫襯
外卖自取