招聘中
时薪
$80-$85
时薪
2008-12-08 144 浏览
十二月八日(星期一)同老公仔吃完crepes後,逛過街,再到大戶屋!真是久仰大名!每次目到雜誌介紹,我想試,可惜沒有機會呢!今次終於有"空檔"了!七時多到達,已經要等位,當然沒有初時的誇張,都只是十多張檯!我們看了陣雜誌就有位,可能之前的放棄了!..所以很快就有位!店子比我想像中小,可能入面有更多的位,我們看不到呢!環境比較靜!地方雖不大,但是位置很舒服,也許是日式料理的特色!沒有中式的小店的壓迫感!還記得在東京時吃過一家傳統的蛋包飯店,即使是四人檯,只有兩個人都不會搭檯!坐下來,見到menu的cover是日本店的門面!店子成立都有一段日子呢!而且很多地方也有分店!menu值得一讚的是說明得清楚,每樣材料都有講解!幾經選擇後,我點了特選大戶屋招牌定食老公仔要了炸雞扒醬蓋飯+十盒烏冬套餐,再加了自家製薯仔沙律實在有好幾個set我們都想試,好吧!下次再試別的烏冬很快就到了!很大的木盒盛著烏冬!加上蔥絲,薑絲,汁,吃起來,烏冬彈牙,十分有質感!有驚喜!特選大戶屋招牌定食:特別欣賞是伴碟的通粉沙律,醬很美味還有炸薯餅,炸得不油!而且薯仔加上牛肉碎,非常鮮味雞扒本身已經有點調味!所以特別的好吃最
十二月八日(星期一)

menu值得一讚的是說明得清楚,每樣材料都有講解!

幾經選擇後,我點了特選大戶屋招牌定食

老公仔要了炸雞扒醬蓋飯+十盒烏冬套餐,再加了自家製薯仔沙律

實在有好幾個set我們都想試,好吧!下次再試別的

烏冬很快就到了!很大的木盒盛著烏冬!
加上蔥絲,薑絲,汁,吃起來,烏冬彈牙,十分有質感!
有驚喜!

特選大戶屋招牌定食:特別欣賞是伴碟的通粉沙律,醬很美味
還有炸薯餅,炸得不油!而且薯仔加上牛肉碎,非常鮮味
雞扒本身已經有點調味!所以特別的好吃
最失望的是白飯,雖則是日本原產米,但是炷過了火,或是加多了水,所以比較軟

炸雞扒醬蓋飯的炸雞扒與我的定食不同,比較硬,而且沒有味道!不過加上醬汁都可以!

自家製薯仔沙律都好吃,有雞蛋碎!

整體上都表現特出,而且定價不貴,一個有飯有烏冬的set都是70元!算是經濟的日式連鎖店!而且坐得舒服!不可不提,連茶都有水準!味道濃!所以其功夫可見一斑!
木盒烏冬
自家製薯仔沙律
特選大戶屋招牌定食
木盒烏冬
自家製薯仔沙律
特選大戶屋招牌定食
2008-11-18 24 浏览
都有幾多選擇。大戶屋招牌定食($70)之外,還試了雞肉蔬菜燴黑醋醬定食($75)。不是很出色,不過也算物有所值。招牌定食的炸雞相當熱辣,不乾鞋也不油,不錯。可惜薯餅味道太淡。荷包蛋外表雖靚,但是與通粉及有幾隻蝦仔的凍豆腐一樣,總覺得與這份定食格格不入。白飯任添,當然不客氣,每人吃了兩碗。不過其實不夠香和軟熟。椰菜絲亦感覺一般。相比之下,黑醋雞定食較討好。大大件的炸雞肉,質地也是嫩而不乾,配上酸甜度適中的黑醋醬更令人喜歡。蔬菜有蓮藕、薯仔、紅蘿蔔和茄子,當中最愛爽甜的蓮藕。

招牌定食的炸雞相當熱辣,不乾鞋也不油,不錯。

相比之下,黑醋雞定食較討好。

大戶屋招牌定食
雞肉蔬菜燴黑醋醬定食
凍豆腐
雞肉蔬菜燴黑醋醬定食
2008-11-18 5 浏览
我地今次第二次黎食上次抱太大期望, 又等得太耐, 覺得唔好食今次無乜期望食, 反而幾好味我叫左個炸豬柳扒定食外層都炸得好鬆脆~!唔落又唔會油淋淋豬柳都幾厚, 肉質鬆軟, 加上芝麻醬汁好香,都幾正! 個白飯都好好食! 因為我鐘意食日本米, heehee老公叫左個炸豬柳扒滑蛋飯我無試呀~不過佢話幾好味應該都會再黎既想試吉列雞扒飯, keekee
我地今次第二次黎食
上次抱太大期望, 又等得太耐, 覺得唔好食
今次無乜期望食, 反而幾好味

我叫左個炸豬柳扒定食
外層都炸得好鬆脆~!
唔落又唔會油淋淋
豬柳都幾厚, 肉質鬆軟, 加上芝麻醬汁好香,
都幾正!
個白飯都好好食! 因為我鐘意食日本米, heehee

老公叫左個炸豬柳扒滑蛋飯
我無試呀~
不過佢話幾好味

應該都會再黎既
想試吉列雞扒飯, keekee
2008-11-17 7 浏览
筲箕灣勁食後,與朋友到太古繼續食。連我也很佩服自己呀!  再訪康山Jusco,仍然為一系列的小甜店著迷,不過先前吃了不少,剩餘有限胃納要堅決留給心儀目標大戶屋。很開心朋友肯陪我癲,繼續食甜品。選擇不多,我們要了: 香蕉蛋糕拼奶凍雪糕($38)-奶凍幼滑,但那種香味不是純自然的,應該加入香蕉精油;雪糕融得很快,蛋糕是鬆叭叭的那種,沒有一項令人留下深刻印象。 法式豆奶凍與抹茶聖代($38)-抹茶雪糕較苦澀,幸有香甜紅豆中和;聖代底層是忌廉及黑蜜拌和濕碎的蛋糕,整體感覺很一般。吃完埋單走人才想起:傳說中的豆奶凍在那?真令人疑惑... 消費比夢見屋貴,甜品選擇與質素卻有所不及,我喜歡樓上多很多,可能這裡是咸食出色。本著不浪費甜品的精神,我與朋友還是合力將甜品清掉了,看來我又培養多一個甜魔!  更多相可見:http://siuyan824.spaces.live.com/blog/cns!26E81014A01166DB!9077.entry
筲箕灣勁食後,與朋友到太古繼續食。連我也很佩服自己呀!

香蕉蛋糕拼奶凍雪糕
還是
法式豆奶凍與抹茶聖代
2008-11-17 20 浏览
屋企樓下,次次經過,都係一班呆滯目光攞住張號碼紙,睇見都胃痛。星期五,偷得浮生半日閒,一條友,下午14:00去到餐廳...都係等左5分鐘。研究完靚靚餐牌,見到人地個餐有凍烏冬仲有個類似炸豬/鷄飯,決定跟。同waiter阿姐講要炸鷄飯套餐罪(70元),比佢confirm左我三次,有d疑惑,個餐牌都好清楚,我都好清楚架bor,有勿問題呢?患得患失左15分鐘,烏冬先上;好味,有彈力,夠凍;同以前北角手打烏冬有得比。再15分鐘,炸雞飯先到,可能等到有d飽,覺得炸粉太多,雞肥左d;但飯粒飽滿,份量足夠。waiter姐妹都好勤力,不斷加水;但竟然有兩個唔太識中文嘅日本人落單,點解呢?有優越感咩?不過實在太擠迫,我隔離檯兩個阿太不斷在離我80cm左右將佢地嘅秘聞赤裸裸地向我細訴...有d難頂。

• 凍烏冬
2008-11-16 10 浏览
鍾情日本的「漢奸」好友「老迷」,推介一間由日本來到香港,並且開業不久的日式食店,名為「大戶屋」。「漢奸」好友一心推介,身為「走狗」及「賣國賊」的我們,當然要馬上一試,更加就在他推介後的一天,便馬上動身前往。吃「吉列炸物」的食店,在香港當然首推「Tonkichi」,不過此店價錢實在太貴,不能經常光顧。此店在日本開業時(昭和33年)稱為「50yen食堂」,價錢偏向大眾化路線。在日本的食物售價大多在1000yen以下,而香港店則在HKD100.00以下或左右。還未夠11:00am營業時間,門外已經有數檯人客等候,進來後人流不斷,很快門口已經出現了等候的人龍。我們點了「炸雞扒蓋飯+蕎麥麵定食」($70.00)及「滑蛋炸豬扒窩定食」($90.00),大約等了五分鐘左右,食物便送上。「炸雞扒蓋飯+蕎麥麵定食」除了飯及麵外,還有一小碟前菜。先來吃「蕎麥麵」,麵身不夠爽滑,麵的香味亦不太夠。上一次吃蕎麥麵,已經是06年在東京的「かんだ藪蕎麦」。由於此店的「蕎麥麵」實在太好吃,所以這次只當作是用來勾起「蕎麥麵美味回憶」。「蕎麥麵」沒驚喜,不過「炸雞」卻喜出望外,此店的「吉列皮」較厚及脆,內裡的雞肉亦充滿

「蕎麥麵」沒驚喜,不過「炸雞」卻喜出望外,此店的「吉列皮」較厚及脆,內裡的雞肉亦充滿味道,不是胡亂取一塊雪雞,加上炸粉炸後便交差之貨色。

「滑蛋炸豬扒窩定食」原來不是我想像的模樣,起初以為是好像雞扒定食般,炸豬扒會放在白飯上。但原來「窩」的意思是代表「放入窩中再加入味噌湯」。

定食內容除了「窩」之外,還有小碟前菜、湯及豆腐。雖然炸豬扒已被湯汁覆蓋著,已經沒有香脆之感,但外皮吸收了湯汁的味道,入口時會有另一番味道。

豬扒就像老迷所說的「厚身」,同時十分彈牙,亦有跟雞扒一樣有一股肉香味,湯汁中還有我最喜愛的洋蔥,用來送飯真是一流。

兩個定食的份量十分多,在十分勉強的情況下,還是餘下了一點白飯。如果食量不大的朋友,可以選擇點一個「定食」,再點一個小食或甜品,份量可能會剛好。

加一後埋單合計$177.10,二百元以下可以吃到如此有質素及正宗的日式料理,算是值回票價,真是要多謝漢奸好友的推介。
「炸雞扒蓋飯+蕎麥麵定食」
「滑蛋炸豬扒窩定食」
「炸雞扒蓋飯+蕎麥麵定食」
「滑蛋炸豬扒窩定食」
2008-11-13 13 浏览
Ootoya bomb box: Japanese pearl rice topped with chopped okra, beans, tuna sashimi, grated Japanese nagaimo (mountain yam), raw egg and Natto (Fermented soy beans). All the ingredients have one thing in common, being slimey. The fermented soybeans, were sticky too, and stuck together with spiderweb like strings. But the whole thing tasted really good, the rice was nice and soft, and could be slurped with all the slimey ingredients.Fried chicken in black vinegar sauce: Rice with fried chicken pie

Fried chicken in black vinegar sauce: Rice with fried chicken pieces in light coating, the sauce was tangy, and refreshing, and the vegetables accompanying the dish matched well, such as the lotus roots with a crisp taste.

Fried chicken with African sauce:
I wasn’t sure what to expect of this one, because its name isn’t very Japanese, but it tasted similar to the black vinegar sauce one, not as sour, and not spicy as stated.

Anyway everything tasted good, the only thing that could be improved would be supplying spoons, as this is a popular question arising from customers. Also those irritating flies could perhaps be exterminated!!
2008-11-09 8 浏览
今天難得c小姐到香港島辦事,便略盡地主之宜,和她來了這間近來很出名的日本餐廳用餐。中午十二時許已經很多人,不過因為一早來了拎了籌,接了c小姐到達時剛好可以入座。哈哈一坐下便點了最出名的炸雞扒醬飯+木盒烏冬($70)及炸豬柳扒定食($86),以及甜品三色雪糕($25)用一個很誇張的大木盒盛載的木盒烏冬很快便上了枱,烏冬可選熱和凍,我和c小姐都選了凍的,將凍凍的烏冬浸在獨有的醬汁上,入口時那冷冰冰及煙韌的口感真是一流。^^之後炸豬柳定食及炸雞扒醬飯也上枱了,炸豬柳定食是很豐富的一個餐,哈哈....不過論好味程度,炸雞扒比較好味呢。炸得恰到好處的雞扒,鬆化的表面加上有咬感的雞肉,再淋上特有的醬汁,真是一試難忘,是日推介呢^^最後上的甜品,三色雪糕也是不錯,和c小姐一起吃個不亦樂乎^^發現這間餐廳的廚師最少有一部份是日本人呢,服務也不錯,是質素的保證^^吃了這樣一頓豐盛而滿足的午餐後,和c小姐逛了陣新裝修的吉之島,很寫意的一天呢^^p.s 晚上還是去bbq呢...哈哈....肥死了=p

p.s 晚上還是去bbq呢...哈哈....肥死了=p
2008-11-06 8 浏览
晚飯時間攞飛等成20個冧把,行咗20分鐘左右返去睇睇已經下張枱到我,中間冧把啲人可能都走晒。門口睇會以為入面啲裝修應該幾高級,不過,入到去見到只係普通啫,幸好地方都好乾淨。 餐牌選擇都有好多,睇咗一大輪,揀咗"鹽燒油金魚定食",女友點咗個"炸彈吞拿魚定食",出奇地"鹽燒油金魚定食"先上枱,買相不俗,油金魚份量略細,但定食白飯任添,唔會唔夠飽。味道普通,同其他日本料理無咩分別,ok嘅。"炸彈吞拿魚定食"上黎,個樣好靚噃,飯面有納豆、山芋蓉、吞拿魚(兩片連汁)、半熟雞蛋一隻,可能第一次食納豆,個味道唔係好接受到,唔啱食。食緊個時有隻烏蠅成日飛黎飛去,又煩又怕被偷襲,要扣分。

食緊個時有隻烏蠅成日飛黎飛去
,又煩又怕被偷襲,要扣分。
2008-10-31 184 浏览
尋日去太古城探老爺同嫲嫲, 終於有機會試大戶屋, 我點了炸雞扒醬蓋飯 + 木盒烏冬套餐, 老公就要了豬柳拼雞定食, 另外點多杯黑糖豆漿其實我覺得食完整飯只對吉列雞扒飯留有深刻印象, 因為吉列雞扒外層炸得好酥脆, 內面雞扒又嫩, 加埋醬汁撈椰菜絲同日本珍珠飯一齊食, 好食到不得了, 我只顧住食吉列雞扒飯, 冷落了凍烏冬, 其實凍烏冬都好有水準, 麵質比出面好而且相當煙韌, 無奈我食完吉列雞扒飯之後已經唔係好食得落烏冬, 犧牲了凍烏冬做了個大配角, 我諗下次可以同媽咪share一個餐, 以免浪費老公話佢嗰豬柳拼雞定食都好好食, 但豬柳同雞嘅份量太少, 眼見都只係各得兩塊, 我都唔好意思叫老公俾我試其他所有前菜都好一般, 沒有驚喜, 不過麵豉湯比較特別少少, 係加咗豬肉粒, 所以麵豉湯係多咗豬肉味道嘅層次黑糖豆漿就真係唔使試, 一啲都唔好飲, 唔知點解好"杰", 好似好唔新鮮就嚟變壞咁, 個人而言, 我就唔識欣賞亦都唔欣賞呢杯黑糖豆漿喇仲有所有套餐下午茶時段都會送杯飲品, 不過只係可選汽水,Coffee or Tea, 係唔可以加錢轉其他飲品我諗我會因為吉列雞扒飯而再幫趁, 大戶屋, 後會有

我諗我會因為吉列雞扒飯而再幫趁, 大戶屋, 後會有期喇

炸雞扒醬蓋飯 + 木盒烏冬套餐 ($70)
豬柳拼雞定食
黑糖豆漿 ($15)
炸雞扒醬蓋飯 + 木盒烏冬套餐 ($70)
豬柳拼雞定食
2008-10-27 26 浏览
印象上記得自己是沒有到過太古的Jusco,始終對小弟來說路途是有點遙遠了。但最近得悉這兒下層foodcourt開了兩所大熱的食肆 --- 吃拉麵的山頭火及走家庭料理路線的大戶屋。說到旺場程度兩者真的是不相伯仲。是日跟太座來到,決定先吃Ootoya,等下星期有時間就再吃吃對面的山頭火....聽說這店也是從日本過來的,水準應有一定的保證。打開menu看看,定食的選擇不算少,看得我們兩口子眼花繚亂,真的想每款都來一個始終小弟自小都是一個不折不扣的日本迷,看到這裏的裝修格局及menu內的定食及小吃如納豆及山芋蓉等,就令小弟想起從前到日本旅遊的日子。想想距今已有年多的時間了,十分掛念還是說回吃吧。是晚十分想吃冷烏冬,就來一個udon set。除烏冬外還有一大碗吉列雞扒飯,再加少許前菜及麵豉湯,份量可是十足十。烏冬用一個很長的木盒乘着,很"日本"的presentation,吃落質感很煙韌及有咬頭,煙韌到一個程度至近乎有點硬,吃完後攪到個胃都有少許不舒服。雖則如此,味道還是挺不錯的,總好過吃到一些麵質淰如漿糊的出品la...雞扒很出色,肉嫩滑之餘也很多汁,皮也是炸得很"酥",值得一讚,用來配米飯吃,

雞扒很出色,肉嫩滑之餘也很多汁,皮也是炸得很"酥",值得一讚,用來配米飯吃,轉眼間已清碗了.....

淡路島的洋葱出名甜得很,但是晚吃這個洋葱鐵板漢堡扒卻又不覺這葱有何特別之處,吃起來只像在吃普通的洋葱而已;漢堡扒用筷子一夾即散,沒有三河屋做的那種實淨質感;而且表面也有點過焦,味道當然也有所不及了....

儘管如此,這兒還是吃得過的,光是吃那件雞扒就已足夠了。聽聞這兒的炸豬扒很不俗,遲些找個機會,一定要試試

2008-10-25 10 浏览
好少可以0係日本餐廳食得飽,呢間係其中之一呢度白飯任裝,而且食物的份量都好夠,價錢仲要係超值,一個定食七至八十零蚊左右,有齊湯飯前菜,份量真係好夠.而定食的質素亦不俗,我當日去食咗個吉烈雞扒定食,兩位朋友則叫了吉烈豬扒定食(跟冷烏冬)同唔知乜嘢黑醋炒雞之類的東西,好味之餘仲食到我地三個投晒降.值得一提係個烏冬真係好彈牙,而且個汁亦好出色,整體上都真係好好,唯一一樣要扣分的係定食無飲品送,有點失望...........PS MENU內的相跟實物差別不大,可以相信
好少可以0係日本餐廳食得飽,呢間係其中之一

PS MENU內的相跟實物差別不大,可以相信
2008-10-23 8 浏览
曾經在日本試過這餐廳,對這店的評語不太好,食物質素馬馬虎虎!這次跟友人來吃午餐,聼聞要排好耐,好彩只等了十多分鐘! 朋友要了一個豆腐雞肉羹+糙米飯;我要了吉列豬柳定食.豆腐雞肉羹裏面有蘑菇,滑蛋,雞肉,同豆腐。味道清清的,不會太咸!吉列豬柳很厚,外皮香脆,點上芝麻醬汁,不會太油!但我覺得豬柳肉質不鬆化,有D實,跟Tonkichi 比是差了點!另外,點菜絲的汁少得可憐,太吝嗇了吧!印象還是麻麻,下次試試其招牌菜。謝謝朋友的請客!
這次跟友人來吃午餐,聼聞要排好耐,好彩只等了十多分鐘!
朋友要了一個豆腐雞肉羹+糙米飯;我要了吉列豬柳定食.

另外,點菜絲的汁少得可憐,太吝嗇了吧!
印象還是麻麻,下次試試其招牌菜。
謝謝朋友的請客!

2008-10-13 12 浏览
夜晚例要排半個鍾, 值得排的一間店!叫左個炸雞&炸豬的飯&烏冬set炸物(雞&豬) 極度出色, 放左一陣仲係非常脆, 又香口 , 真係好有水準(一般歺廳放多陣都臨左)一個set 有飯有烏冬, 飯同烏冬都有中上水準!飯夠香, 烏冬夠彈牙又夠熱店面雖細, 但入面坐位舒服又夠靜, 燈光溫和 略嫌侍應表情較僵硬
夜晚例要排半個鍾, 值得排的一間店!

叫左個炸雞&炸豬的飯&烏冬set
炸物(雞&豬) 極度出色, 放左一陣仲係非常脆, 又香口
, 真係好有水準

(一般歺廳放多陣都臨左)
一個set 有飯有烏冬, 飯同烏冬都有中上水準!

飯夠香, 烏冬夠彈牙又夠熱

店面雖細, 但入面坐位舒服又夠靜, 燈光溫和

略嫌侍應表情較僵硬
  • 炸雞
  • 炸豬
2008-10-11 12 浏览
一直想去光顧,九月中下旬終于找到機會。即使平日,仍蠻多人,也可能因爲店鋪不大之故。拿了抽,等了約大半個小時,終于被安排内進。等候期間,在門外看塑膠食物樣板,已決定要試他們的吉列豬柳定食。據店中宣傳,餐廳所用的材料都是從日本運來,而食物亦只在客人點了之後才開始炮製,以保證其新鮮度。所以下單之後,又是十數分鐘的等待,可幸茶香,邊等邊看書,感覺也不錯。吉列豬柳定食沒有令人失望,首先是賣相吸引。吉列豬柳大大話話有成寸厚,緊緊包裹着豬柳的吉列外層,金金黃黃,看相已令人食指大動。豬柳肉質鬆軟,吉列炸得香脆,卻不會吃得一嘴油淋淋,也嚐不到那股難聞的油味,再配上香濃芝麻醬汁,就更為俘虜人心。麪豉湯不是味精粉開的那種,喝了不會口乾,也沒有頭痛。定食還奉有脆嫩生菜絲沙律和香軟白飯,兩者同樣好味。雖然加了一要差不多一百塊錢,但質量和賣相異常討好,實在要說聲 []!!
吉列豬柳定食沒有令人失望,首先是賣相吸引。吉列豬柳大大話話有成寸厚,緊緊包裹着豬柳的吉列外層,金金黃黃,看相已令人食指大動。豬柳肉質鬆軟,吉列炸得香脆,卻不會吃得一嘴油淋淋,也嚐不到那股難聞的油味,再配上香濃芝麻醬汁,就更為俘虜人心。麪豉湯不是味精粉開的那種,喝了不會口乾,也沒有頭痛。定食還奉有脆嫩生菜絲沙律和香軟白飯,兩者同樣好味。雖然加了一要差不多一百塊錢,但質量和賣相異常討好,實在要說聲 [[不錯-不錯]]!!